Prime Minister's Office
PM to visit Assam on 13-14 March
PM to inaugurate and lay foundation stone of multiple development projects worth more than ₹47,600 crore
PM to perform the Bhoomi Poojan of the Shillong-Silchar Corridor - the first access-controlled Greenfield four-lane High-Speed Corridor in North-East India
PM to perform Bhoomi Poojan of Assam Mala 3.0 - a major road infrastructure initiative
PM to distribute land pattas to tea garden workers, marking a historic milestone in providing homestead land rights to tea garden community
To strengthen energy infrastructure, PM to dedicate Kopili Hydro-Electric Project, Numaligarh–Siliguri Pipeline capacity enhancement, and inaugurate Phase 1 of the North East Gas Grid
PM to release 22nd installment of the PM-KISAN to over 9.3 crore farmers across the country
12 MAR 2026 5:33PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi, will visit Assam on 13-14 March 2026. During the visit, Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation, lay foundation stones, perform Bhoomi Poojan and flag off multiple development projects worth more than ₹47,600 crore across Kokrajhar, Guwahati and Silchar.
On 13 March, at around 2:30 PM, Prime Minister will perform Bhoomi Poojan, lay foundation stones and flag off projects worth over ₹4,570 crore at Kokrajhar. Later in the day, at around 5 PM in Guwahati, Prime Minister will perform Bhoomi Poojan, inaugurate and dedicate to the nation several development projects around ₹19,480 crore.
On 14 March, at around 10:45 AM, the Prime Minister will perform Bhoomi Poojan and dedicate to the nation various projects worth about ₹23,550 crore at Silchar.
PM in Kokrajhar
Prime Minister will perform Bhoomi Poojan of Assam Mala 3.0, a major road infrastructure initiative worth over ₹3,200 crore. Under this scheme, more than 900 kilometres of roads will be constructed across Assam to improve inter-state connectivity and strengthen linkages between national highways and rural roads.
Prime Minister will perform Bhoomi Poojan for six road infrastructure projects in the Bodoland Territorial Council (BTC) area, including four flyovers and two bridges, with an investment of around ₹1,100 crore. These projects will help reduce traffic congestion in Kokrajhar district and improve connectivity, tourism, agricultural access, healthcare access and rural mobility.
Prime Minister will lay the foundation stone of a Periodic Overhauling (POH) Workshop at Bashbari in Kokrajhar district. The workshop will strengthen railway maintenance infrastructure, enhance operational efficiency and create employment opportunities in the region.
Prime Minister will also flag off three new train services aimed at improving connectivity in Assam and the North-East region. These include the Kamakhya-Charlapalli Amrit Bharat Express providing direct rail connectivity between the North-East and Southern India; the Guwahati-New Jalpaiguri Express enhancing connectivity between Assam and West Bengal; and the Narangi-Agartala Express improving connectivity between Assam and Tripura and facilitating smoother inter-state travel for passengers, traders and tourists.
PM in Guwahati
Prime Minister will distribute land pattas to tea garden workers, marking a historic milestone in providing homestead land rights to the tea garden community. Secure land ownership is expected to improve housing security, enable better access to institutional credit and welfare schemes, and promote long-term social and economic mobility.
Prime Minister will also release the 22nd installment of the PM-KISAN scheme to over 9.3 crore farmers across the country, under which eligible farmers receive ₹2,000 directly into their bank accounts.
Prime Minister will dedicate to the nation the Kopili Hydro-Electric Project located in Dima Hasao and West Karbi Anglong districts. Constructed at a cost of over ₹2,300 crore, the project will enhance clean energy generation, improve grid stability in the region and ensure reliable power supply to households, farmers and industries.
Prime Minister will dedicate to the nation the Capacity Enhancement Project of the Numaligarh-Siliguri Product Pipeline (NSPL) of Oil India Limited. The project will facilitate the expansion of the Numaligarh Refinery from 3 MMTPA to 9 MMTPA by enabling evacuation of additional petroleum products. Prime Minister will also inaugurate Phase 1 of the North East Gas Grid, a major pipeline project that connects Guwahati with Numaligarh, Gohpur, and Itanagar, with a branch line extending to Dimapur. Prime Minister will also lay the foundation stone for Numaligarh Refinery Limited’s (NRL) Rail-Fed POL Terminal at Panchgram, Hailakandi District. These projects will significantly strengthen energy infrastructure in the North-East and enhance national energy security.
Major railway electrification projects will be dedicated to the nation by Prime Minister, including the Rangiya-Murkongselek rail line electrification (558 km) built at a cost of around ₹420 crore and the Chaparmukh–Dibrugarh rail line electrification (571 km) built at a cost of about ₹1,180 crore, Badarpur-Silchar and Badarpur-Churaibari rail lines, built at a cost of around ₹650 crore. These projects will enable faster, energy-efficient and environmentally sustainable train operations while improving connectivity across the Brahmaputra and Barak Valley regions.
Prime Minister will also lay the foundation stone for the Furkating-Tinsukia rail line doubling project (194 km) costing over ₹3,600 crore, which will enhance line capacity and enable the operation of additional passenger and freight trains.
In the waterways sector, Prime Minister will lay the foundation stone for cruise terminals at Bishwanath Ghat in Biswanath district and Neamati in Jorhat district. Prime Minister will also perform Bhoomi Poojan for the Regional Centre of Excellence (RCoE) at Bogibeel in Dibrugarh, which will serve as a premier maritime training and research hub for the Northeast region. Prime Minister will also inaugurate the approach road connecting Pandu Jetty to NH-27.
Prime Minister will also inaugurate the PM Ekta Mall in Guwahati. The mall is envisioned as a major commercial and tourism hub for Assam and the North-Eastern region, featuring permanent stalls for One District One Product (ODOP) items, GI-tagged products, handicrafts and handloom goods from Assam and other states. The facility will also include showrooms of leading Indian brands, food courts, modern amenities, parking and digital kiosks, providing a platform for local artisans and promoting regional culture and industry.
PM in Silchar
Prime Minister will perform the Bhoomi Poojan of the Shillong-Silchar Corridor, the first access-controlled Greenfield four-lane High-Speed Corridor in North-East India. The 166 km corridor, with an investment of around ₹22,860 crore, will significantly improve connectivity between Meghalaya and Assam. The project will reduce the distance between Guwahati and Silchar and cut travel time from 8.5 hours to approximately 5 hours, boosting economic growth and cross-border trade in the region.
Prime Minister will also perform Bhoomi Poojan for an Elevated Corridor on NH-306 from Trunk Road near Capital Point to Rangirkhari Point in Silchar (Phase-I). The project will decongest one of Silchar’s busiest roads, improve connectivity with neighbouring states such as Mizoram, Tripura and Manipur, and contribute to the economic development of the Barak Valley.
Additionally, the Prime Minister will lay the foundation stone for a new College of Agriculture at Patharkandi in Karimganj district. The institution will strengthen the ecosystem of agricultural education and research in Assam and provide students from the Barak Valley and neighbouring regions access to high-quality agricultural education closer to home.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୩-୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଆସାମ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
12 MAR 2026 5:33PM by PIB Bhubaneshwar
- ୪୭,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଗ୍ରୀନ୍‌ଫିଲ୍ଡ ଚାରି ଲେନ୍ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ କରିଡର ଶିଲଂ-ସିଲଚର କରିଡରର ଭୂମିପୂଜନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଆସାମ ମାଲା ୩.୦ – ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପର ଭୂମିପୂଜନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଚା ଗବିଚା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଜମି ପଟ୍ଟା ବଣ୍ଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଯାହା ଚା ବଗିଚା ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଘର ଜମି ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ
- ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋପିଲି ଜଳ-ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନୁମାଲିଗଡ-ସିଲିଗୁଡି ପାଇପଲାଇନ୍ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ପିତ କରିବେ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗ୍ୟାସ୍ ଗ୍ରୀଡ୍‌ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
- ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୯.୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପିଏମ୍‌-କିଶାନର ୨୨ତମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୩-୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଆସାମ ଗସ୍ତ କରିବେ । ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋକରାଝାର, ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ସିଲଚରରେ ୪୭,୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଭୂମି ପୂଜନ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।
୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ଦିନ ପ୍ରାୟ ୧:୩୦ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋକରାଝାରଠାରେ ୪,୫୭୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭୂମି ପୂଜନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ପରେ ଦିନ ପ୍ରାୟ ୫ଟା ସମୟରେ, ଗୌହାଟୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୯,୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭୂମି ପୂଜନ, ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ ।
୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ଦିନ ପ୍ରାୟ ୧୦:୪୫ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଲଚରଠାରେ ୨୩,୫୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭୂମି ପୂଜନ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ ।
କୋକରାଝାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମ ମାଲା ୩.୦ର ଭୂମି ପୂଜନ କରିବେ, ଯାହା ୩,୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ତଥା ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଆସାମରେ ୯୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ (ବିଟିସି) ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୧,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ ସହିତ ଚାରୋଟି ଫ୍ଲାଏଓଭର ଏବଂ ଦୁଇଟି ସେତୁ ସମେତ ଛଅଟି ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭୂମିପୂଜନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ କୋକରାଝାର ଜିଲ୍ଲାରେ ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, କୃଷି ସୁବିଧା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଗତିଶୀଳତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋକରାଝାର ଜିଲ୍ଲାର ବାସବାରୀରେ ଏକ ପିରିୟଡିକ୍ ଓଭରହଲିଂ (ପିଓଏଚ୍‌) କର୍ମଶାଳାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି କର୍ମଶାଳା ରେଳ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ପରିଚାଳନ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ତିନିଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଏଥିରେ କାମାକ୍ଷା-ଚାର୍‌ଲାପଲ୍ଲୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ; ଗୌହାଟୀ-ନୂଆ ଜଲପାଇଗୁଡି ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଆସାମ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ନାରଙ୍ଗୀ-ଅଗରତଲା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଆସାମ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରା ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଯାତ୍ରୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ ତଥା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଗମ କରିବ ।
ଗୌହାଟୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚା’ ବଗିଚା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଜମି ପଟ୍ଟା ବଣ୍ଟନ କରିବେ, ଯାହା ଚା’ ବଗିଚା ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଘର ଜମି ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ । ସୁରକ୍ଷିତ ଜମି ମାଲିକାନା ଦ୍ୱାରା ଗୃହ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଋଣ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ଉନ୍ନତ ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ଭବ ହେବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୯.୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିଷାନ ଯୋଜନାର ୨୨ତମ କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିବେ, ଯାହା ଅଧିନରେ ଯୋଗ୍ୟ ଚାଷୀମାନେ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୨୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଇବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିମା ହସାଓ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ କାର୍‌ବି ଆଙ୍ଗଲୋଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ କୋପିଲି ଜଳ-ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ୨,୩୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଅଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରୀଡ ସ୍ଥିରତା ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ପରିବାର, ଚାଷୀ ତଥା ଶିଳ୍ପକୁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଏଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍‌ର ନୁମାଲିଗଡ-ସିଲିଗୁଡି ଉତ୍ପାଦ ପାଇପଲାଇନ୍ (ଏନ୍‌ଏସ୍‌ପିଏଲ୍‌)ର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଅତିରିକ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ସକ୍ଷମ କରି ନୁମାଲିଗଡ଼ ରିଫାଇପାରୀକୁ ୩ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏରୁ ୯ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ, ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପାଇପଲାଇନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ଗୌହାଟୀକୁ ନୂମାଲିଗଡ଼, ଗୋହପୁର ଏବଂ ଇଟାନଗର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ଏହାର ଏକ ଶାଖା ଲାଇନ ଦିମାପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଇଲାକାଣ୍ଡି ଜିଲ୍ଲାର ପଞ୍ଚଗ୍ରାମରେ ନୁମାଲିଗଡ଼ ରିଫାଇନାରୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନ୍‌ଆର୍‌ଏଲ୍‌) ରେ ରେଳ-ଫେଡ୍ ପିଓଏଲ୍ ଟର୍ମିନାଲର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୪୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ରଙ୍ଗିଆ-ମୁରକୋଙ୍ଗସେଲେକ୍ ରେଳ ଲାଇନ୍ ବିୁଦ୍ୟତୀକରଣ (୫୫୮ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧,୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଚାପରମୁଖ-ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ ରେଳ ଲାଇନ୍ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ (୫୭୧ କିଲୋମିଟର), ପ୍ରାୟ ୬୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ବଦରପୁର-ସିଲଚର ଏବଂ ବଦରପୁର-ଚୁରାଇବାରି ରେଳ ଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଏବଂ ବରାକ ଉପତ୍ୟକା ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହିତ ଦ୍ରୁତ, ଶକ୍ତି-ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ରେଳ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଫୁରକଟିଂ-ତିନସୁକିଆ ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ (୧୯୪ କିଲୋମିଟର) ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ, ଯାହା ଲାଇନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଜଳପଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଜିଲ୍ଲାର ବିଶ୍ୱନାଥ ଘାଟ ଏବଂ ଜୋରହାଟ ଜିଲ୍ଲାର ନିଆମାଟିରେ କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିନାଲର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିବ୍ରୁଗଡର ବୋଗିବିଲରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ଆର୍‌ସିଓଇ) ପାଇଁ ଭୂମିପୂଜନ ମଧ୍ୟ କରିବେ, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ତାଲିମ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଣ୍ଡୁ ଜେଟିକୁ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୨୭ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଆପ୍‌ରୋଚେ୍ ରୋଡ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୌହାଟୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକତା ମଲ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ମଲ୍ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ ତଥା ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁଥିରେ ଆସାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ୱାନ ଷିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ (ଓଡିଓପି) ଜିନିଷ, ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଷ୍ଟଲ୍ ରହିବ । ଏହି ସୁବିଧାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡର ଶୋରୁମ୍‌, ଫୁଡ୍ କୋର୍ଟ, ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା, ପାର୍କିଂ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କିଓସ୍କ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗରଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ସିଲଚର୍ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରବେଶ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍‌ଡ ଚାରି ଲେନ୍ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ କରିଡର, ଶିଲଙ୍ଗ-ସିଲଚର୍ କରିଡର୍‌ର ଭୂମିପୂଜନ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ୨୨,୮୬୦ କୋଟି ନିବେଶ ସହିତ ୧୬୬ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଏହି କରିଡର ମେଘାଳୟ ଏବଂ ଆସାମ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ସିଲଚର୍ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ୮.୫ ରୁ ପ୍ରାୟ ୫ ଘଣ୍ଟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୀମାପାର ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ୟାପିଟାଲ ପଏଣ୍ଟ ନିକଟ ଟ୍ରଙ୍କ ରୋଡରୁ ସିଲଚର ରଙ୍ଗିରଖାରୀ ପଏଣ୍ଟ (ଫେଜ୍‌-୧) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୩୬୦ରେ ଏକ ଏଲିଭେଟେଡ୍ କରିଡର୍ ପାଇଁ ଭୂମିପୂଜନ ମଧ୍ୟ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସିଲଚରର ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟସ୍ତତମ ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏରେ ଭିଡ କମ୍ କରିବ, ମିଜୋରାମ, ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ମଣିପୁର ଭଳି ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ବରାକ ଉପତ୍ୟକାର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ।
ଏଥିସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିମଗଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲାର ପଥରକାଣ୍ଡିରେ ଏକ ନୂତନ କୃଷି ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆସାମରେ କୃଷି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣାର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ବରାକ ଉପତ୍ୟକା ତଥା ପଡୋଶୀ ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଘର ପାଖରେ ଉଚ୍ଚମାନର କୃଷି ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।