Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on recent Developments in West Asia
Indian Refineries operating at high-capacity utilisation
Retail outlets functional with adequate stocks
50 lakh Cylinders being delivered every day
Domestic LPG production increases by 28%
Port operations across India remain stable
Government takes coordinated measures across infrastructure, financial facilitation, energy security monitoring, and vessel safety operations
Missions in regular touch with Indian community members helping them with information for commercial flight options and visas
Citizens urged to avoid panic booking of LPG Cylinders
Appeal to citizens to beware of misinformation and rumors
12 MAR 2026 7:53PM by PIB Delhi
Senior officers from the Ministry of Petroleum and Natural Gas, Ministry of External Affairs, Ministry of Ports, Shipping and Waterways, and Ministry of Information and Broadcasting briefed the media about the latest updates regarding steps taken by the Government of India in response to the ongoing situation in West Asia at National media. The inter- ministerial briefing included updates about the fuel supply situation; preparedness of the Government of India to ensure uninterrupted energy supplies, maritime safety, welfare of Indian Nationals abroad. Ministry of I&B officials appealed to the citizens to not indulge in panic booking and not believe fake narratives and rumours.
Energy Supply and Fuel Availability:
The Ministry of Petroleum and Natural Gas assured that all steps are being taken by the Government of India to ensure uninterrupted energy supplies and that 50 lakh cylinders are delivered every day.
Crude and Refineries-
• It is 13th day of war and first time in recorded history, the Strait of Hormuz has been effectively closed to commercial shipping. Crude is sourced from more than 40 countries and 70% of our crude is now coming from routes other than Strait Hormuz. It was also informed that our daily consumption is 5.5 million barrels and that India is the 4th largest refiner in the world with 22 refineries in the country. Further, Refineries are operating at high-capacity utilisation; in several cases, they are exceeding 100 per cent.
• India’s large refining capacity is allowing us a much more comfortable position in terms of Petroleum product availability and sustain the crisis.
• We have a vast network of Retail Outlets. There are around 1 lakh retail outlets. All the retail outlets are functional with adequate stocks.
Natural Gas-
• For the supply of Natural Gas that has been affected due to force majeure conditions the procurement through alternative routes and suppliers is underway to offset this disruption. To manage this situation effectively, the Government has issued a Natural Gas Control Order on 9 March 2026 under the Essential Commodities Act to prioritise the supply.
LPG supply-
• This is war situation where India imports about 60 % of our LPG consumption and about 90 % of it comes through the Strait of Hormuz which is closed. The global situation is challenging. Govt has taken many steps to maintain demand supply balance.
• Enhanced production of LPG by the refineries-The LPG Control Order issued on 9th March 2026 directed all refineries to maximise LPG yields and channel the entire output of C3 and C4 hydrocarbon streams, comprising propane, butane, propylene, and butene, exclusively to the three Oil Marketing Companies for domestic cooking gas. Hence, in the last 5 days, LPG production has been increased by 28 per cent through refinery directives. Further procurement is actively underway.
• We have more than 25000 distributors all over the country Stock situation is closely reported. No dry out has been reported. More than 50 lakh cylinders are delivered every day. There is many fold increase in booking due to panic. We urge citizens to avoid panic booking, cooperate with authorities, and conserve fuel where possible during this period of global uncertainty.
• For non-domestic LPG, priority is being given to essential sectors such as hospitals and educational institutions. A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL has been constituted to review allocations to restaurants, hotels and other commercial users. The committee is consulting with state authorities and industry bodies to finalise a plan to ensure that available LPG is distributed in a fair and transparent manner. In a major decision, 20% of the average monthly Commercial LPG requirement will be allocated from today by OMCs, in coordination with the State Governments so that there is no hoarding or black marketing.
• OMCs are approaching all state/UTs for delivery of commercial cylinders. Discussions with Chief Secretary Delhi have happened today for delivery of commercial cylinders.
• Alternate fuel options are being activated to ease pressure on LPG and gas channels. Kerosene is being made available through retail outlets and PDS channels, and fuel oil is being made available for industrial and commercial consumers. The MoEFCC has advised State Pollution Control Boards to permit, for the duration of this crisis period, the use of biomass, RDF pellets, and Kerosene/coal as alternate fuels for the hospitality and restaurant segment for 1 month, which would enable a wider range of establishments to switch and free up LPG for priority consumers.
• Yesterday ministry of coal has issued orders to allot higher quantities of coal to state nominated agencies and allocated these to small, medium and other consumers.
• An additional quantity of over 48000 KLs has been allocated to all states/UTs , over and above, more than 1 lakh KLs for one quarter, already allocated for use as cooking fuel.
Maritime Safety and Shipping Operations
Ministry of Ports, Shipping and Waterways shared the latest updates with the media about the maritime situation in the Persian Gulf region and the steps being taken by the Ministry to safeguard safety and welfare of Indian seafarers and protecting India’s maritime interests. It was informed that-
• The number of Indian-flagged vessels operating in the Persian Gulf region, remains unchanged at 28, of which 24 vessels are located west of the Strait of Hormuz, carrying 677 Indian seafarers, and 4 vessels are on the east of the Strait with 101 Indian seafarers onboard. All Indian vessels and crew are being actively monitored for their safety and security.
• Authorities, ship managers, and Recruitment agencies are closely coordinating with Indian embassies and local authorities to ensure safety, and render medical assistance.
• Advisories issued on precautionary measures to safeguard Indian seafarers, Indian-flagged vessels and maritime trade operations issued by DG Shipping on 28 February 2026, remain in force.
• Overall port operations across India remain stable. A Standard Operating Procedure has been issued for all Major Ports/ State Maritime Boards to proactively facilitate shipping lines and exporters through stakeholder coordination and time-bound grievance redressal. A nodal officer as a Single Point of Contact has been appointed by all Major Ports.
• Major ports have been directed to provide priority berthing for LPG vessels.
• Ports have implemented facilitation measures such as permitting storage of affected Middle East-bound cargo as transshipment cargo, allotting additional storage space, enabling ad-hoc vessel berthing, prioritising handling of perishable and returning export cargo, expediting “Back to Town” movement in coordination with Customs, and enhancing bunkering support wherever feasible.
• Major ports have been advised to coordinate with agencies like Customs and DGFT, consider relief in port charges, and submit daily action-taken reports to the Ministry to ensure seamless logistics support during the crisis period.
• Government has taken coordinated measures across infrastructure, financial facilitation, energy security monitoring, and vessel safety operations.
• Dedicated 24-hour control room is operational both in the Ministry (28 February 2026) and the Directorate General of Shipping. The Directorate is also maintaining constant contact with ship owners, operators, and the families of seafarers to provide timely updates and necessary assistance.
• There have been maritime incidents involving Indian crew on Foreign flag vessels. On these vessels, there were 78 Indian Seafarers. Of these, 70 escaped unhurt and 04 sustained injuries but are stable. Unfortunately, there have been 03 casualties and 01 seafarer is missing.
• Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor the prevailing maritime situation in the Persian Gulf region and has strengthened monitoring and preparedness measures in view of the evolving maritime situation in that region.
• Regular interaction with industry and stakeholders is being maintained to provide all assistance.
• Government remains fully committed to ensuring the safety and welfare of Indian seafarers and protecting India’s maritime interests.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs provided an update on the safety and welfare of Indians in GCC and Iran. It was shared that-
• Our Missions in regular touch with Indian community members and helping them with information for commercial flight options. In some cases, they are also helping with visas.
• Embassy is helping Indian nationals who wish to return via Armenia and Azerbaijan on commercial flights. Embassy facilitating with visas and land-border crossings.
• We have lost three Indian nationals in the ongoing conflict. We also have an Indian national who is reported missing.
• All the four Indian nationals were part of crew on board merchant ships plying in the area.
• Our Embassies in Oman and Iraq and our Consulate in Dubai are working with local authorities to have their mortal remains transported back to India at the earliest.
• It was further added that this is also the reason why India strongly condemns the attacks on Merchant ships from any quarters.
• The latest casualty happened on board Safesea Vishnu, a Marshal Island flagged vessel. This happened close to Iraq.
• Altogether there were 28 crew members on the ship, including 16 Indian nationals. One of them has unfortunately died. We convey our condolences. All other 15 nationals have been rescued and are presently in Basra. Our Embassy is in touch with them and offering all possible assistance.
• Over two dozen Indians have been injured in the conflict so far. Several of them have recuperated and returned home after their treatment. Few of them remain in hospital.
Appeal to Citizens through Media:
The Ministry of Information and Broadcasting:
• Appealed to all citizens through media that there should not be any panic booking of cylinders and all steps are being taken to ensure that uninterrupted supply is maintained.
• Highlighted the role District level monitoring Committees and the State Governments to do the needful and monitor the distribution of LPG cylinders at the ground level.
• Appealed to social media users to not spread misinformation and rumours and post only credible and verified content.
• Appealed to tv channels to avoid playing the same visuals again and again since it is an evolving situation, channels were requested to play the visuals with date and time stamped so that the citizens are correctly informed about when the issue from the ground happened.
• States and Union Territories were advised to take strict measures against hoarding of essential commodities and ensure uninterrupted availability of essential supplies.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଘଟଣାକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
12 MAR 2026 7:53PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତୀୟ ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ ହେଉଛନ୍ତି ପରିଚାଳିତ
• ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ସହିତ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
• ପ୍ରତିଦିନ ୫୦ ଲକ୍ଷ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ୨୮% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି
• ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା, ଇନ୍ଧନ ସୁରକ୍ଷା ତଦାରଖ ଏବଂ ଜାହାଜ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ସରକାର
• ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରବାସୀ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି; ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଡ଼ାଣ ବିକଳ୍ପ ଏବଂ ଭିସା ପାଇଁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ ହୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ
• ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ଗୁଜବ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଘଟଣାକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଜି ଦ୍ୱିତୀୟ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି; ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ହୋଇ ଗ୍ୟାସ ବୁକିଂ ନ କରିବା ଏବଂ ମିଛ ଖବର ଓ ଗୁଜବକୁ ବିଶ୍ୱାସ ନକରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା:
ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ ୫୦ ଲକ୍ଷ ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛି।
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଓ ବିଶୋଧନାଗାର –
ଯୁଦ୍ଧ ତ୍ରୟୋଦଶ ଦିନରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହୋର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପରିବହନ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବୀ ରୂପେ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ୪୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂଗ୍ରହ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆମର ୭୦% ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ମାର୍ଗ ଦେଇ ଆସୁଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ, ଦେଶର ଦୈନିକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରାୟ ୫୫ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟାରେଲ ଏବଂ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ବିଶୋଧନକାରୀ ଦେଶ। ଦେଶରେ ୨୨ ଟି ବିଶୋଧନାଗାର ଅଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସେମାନେ ଶହେ ପ୍ରତିଶତ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ବୃହତ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ଆମକୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଉପଲବ୍ଧତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବହୁତ ଭଲ ସ୍ଥିତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ସଙ୍କଟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ।
ଆମର ଖୁଚୁରା କେନ୍ଦ୍ରର ଏକ ବିଶାଳ ନେଟୱାର୍କ ଅଛି। ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଅଛି। ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା କେନ୍ଦ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ-
ଜରୁରିକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ପ୍ରଭାବିତ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପର ଯୋଗାଣ ଜନିତ ବାଧାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ମାର୍ଗ ଏବଂ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୟ ଚାଲିଛି। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ୯ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ-
ଏହା ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ଆମର ଏଲପିଜି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୬୦% ଆମଦାନୀ କରେ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରାୟ ୯୦% ବନ୍ଦ ଥିବା ହୋର୍ମୁଜ୍‌ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ଆସେ। ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । ସରକାର ଚାହିଦା ଯୋଗାଣ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି।
ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଉତ୍ପାଦନ - ୯ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ସମସ୍ତ ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକୁ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ସର୍ବାଧିକ କରିବାକୁ ଏବଂ ପ୍ରୋପେନ, ବ୍ୟୁଟେନ, ପ୍ରୋପିଲିନ ଏବଂ ବ୍ୟୁଟେନ ସମେତ ସିଥ୍ରୀ ଏବଂ ସିଫୋର୍‌ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ଷ୍ଟ୍ରିମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଘରୋଇ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ କେବଳ ତିନୋଟି ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀକୁ ପଠାଇବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ତେଣୁ, ଗତ ୫ ଦିନରେ, ବିଶୋଧନାଗାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ୨୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଅଧିକ କ୍ରୟ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଚାଲିଛି।
ସାରା ଦେଶରେ ଆମର ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବିତରକ ଅଛନ୍ତି। ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରତିଦିନ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ କରାଯାଉଛି। ଆତଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ବୁକିଂରେ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ଏହି ସମୟରେ ଭୟଭୀତ ହୋଇ ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ, କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଏବଂ ସମ୍ଭବ ହେଲେ ଇନ୍ଧନ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଆମେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ।
ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ପାଇଁ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି। ରେସ୍ତୋରାଁ, ହୋଟେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆଇଓସିଏଲ, ଏଚପିସିଏଲ ଏବଂ ବିପିସିଏଲର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଏକ ତିନି ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଉପଲବ୍ଧ ଏଲପିଜିକୁ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଯୋଜନା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କମିଟି ରାଜ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରୁଛି। ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି କ୍ରମେ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି, ହାରାହାରି ମାସିକ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଶ୍ୟକତାର ୨୦% ଆଜିଠାରୁ ଓଏମସିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଆବଣ୍ଟିତ କରାଯିବ, ଯାହା ଫଳରେ କୌଣସି ଜମାଖୋରୀ କିମ୍ବା କଳାବଜାରୀ ହେବ ନାହିଁ।
ବ୍ୟବସାୟିକ ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ ପାଇଁ ଓଏମସି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛି। ବ୍ୟବସାୟିକ ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ ପାଇଁ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି।
ଏଲପିଜି ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଚ୍ୟାନେଲ ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଉଛି। ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ପିଡିଏସ୍ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ କିରୋସିନ୍‌ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ତୈଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ଏହି ସଙ୍କଟକାଳୀନ ସମୟ ପାଇଁ, ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ରେସ୍ତାରାଁ କ୍ଷେତ୍ର ଲାଗି ଏକ ମାସ ନିମନ୍ତେ ବାୟୋମାସ, ଆରଡିଏଫ୍ ପେଲେଟ୍ ଏବଂ କିରୋସିନ୍/କୋଇଲାର ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ସକାଶେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଜଙ୍ଗଲ ଓ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି । ଏହା ଦ୍ଵାରା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୁକ୍ତ କରିପାରିବେ।
ଗତକାଲି କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ମନୋନିତ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର କୋଇଲା ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି ।
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ୪୮ ହଜାର କେଏଲରୁ ଅଧିକ ଅତିରିକ୍ତ ପରିମାଣ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଗୋଟିଏ ତ୍ରୟମାସ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧ ଲକ୍ଷ କେଏଲରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ ରୋଷେଇ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ହୋଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ କଲ୍ୟାଣ ତଥା ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛି:
ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜର ସଂଖ୍ୟା ୨୮ରେ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି। ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ୨୪ଟି ଜାହାଜ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀର ପଶ୍ଚିମରେ ରହିଛନ୍ତି । ଏସବୁ ଜାହାଜରେ ୬୭୭ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ୪ଟି ଜାହାଜ ପ୍ରଣାଳୀର ପୂର୍ବରେ ୧୦୧ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ନେଇ ରହିଛି। ସେମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ତଦାରଖ କରାଯାଉଛି।
କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଜାହାଜ ପରିଚାଳକ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ନାବିକ, ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ବଳବତ୍ତର ରହିଛି।
ସାରା ଭାରତରେ ସାମଗ୍ରିକ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି। ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର/ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ପାଇଁ ଏକ ମାନକ କାର୍ଯ୍ୟପଦ୍ଧତି ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ଵାରା ଅଂଶୀଦାର ସମନ୍ୱୟ ଆସିବ ଏବଂ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ। ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଦ୍ୱାରା ଏକକ ଯୋଗାଯୋଗ ବିନ୍ଦୁ ଭାବରେ ଜଣେ ନୋଡାଲ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ଏଲପିଜି ଜାହାଜ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ବର୍ଥିଂ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବିତ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଗନ୍ତବ୍ୟ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା କାର୍ଗୋକୁ ଟ୍ରାନ୍ସସିପିମେଣ୍ଟ କାର୍ଗୋ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା, ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ ବଣ୍ଟନ କରିବା, ଆଡ-ହକ୍ ଜାହାଜ ବର୍ଥିଂ ସକ୍ଷମ କରିବା, ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ଏବଂ ଫେରୁଥିବା ରପ୍ତାନି କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା, ସୀମାଶୁଳ୍କ ବିଭାଗ ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ‘‘ବ୍ୟାକ୍ ଟୁ ଟାଉନ’’ ଗତିବିଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ ହେବ ବଙ୍କରିଂ ସମର୍ଥନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ସୁବିଧା ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ସୀମାଶୁଳ୍କ ବିଭାଗ ଏବଂ ଡିଜିଏଫଟି ଭଳି ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ, ବନ୍ଦର ଶୁଳ୍କରେ ରିହାତି ସମ୍ପର୍କରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ଏବଂ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସୁଗମ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଦୈନିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା, ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ମନିଟରିଂ ଏବଂ ଜାହାଜ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬) ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଉଭୟରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି । ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ସମୟାନୁସାରେ ସୂଚନା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଅପରେଟର ଏବଂ ନାବିକଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିଛି।
ବିଦେଶୀ ଜାହାଜରେ ଭାରତୀୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଘଟଣା ଘଟିଛି। ଏହି ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକରେ ୭୮ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଥିଲେ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୭୦ ଜଣ ଅକ୍ଷତ ଅବସ୍ଥାରେ ଖସି ଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୪ ଜଣ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ସ୍ଥିର ଅଛି। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ୩ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ଏବଂ ଜଣେ ନାବିକ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି।
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବଦଳୁଥିବା ସାମୁଦ୍ରିକ ଘଟଣାକ୍ରମକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ସମସ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିଛି।
ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ହିତକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ସଂକଟଗ୍ରସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜିସିସି ଏବଂ ଇରାନରେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛି -
ଆମର ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଉଡ଼ାଣ ବିକଳ୍ପ ପାଇଁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କିଛି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସେମାନେ ଭିସା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନ ଦେଇ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଡ଼ାଣରେ ଫେରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆମର ଦୂତାବାସ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ଦୂତାବାସ ଭିସା ଏବଂ ସ୍ଥଳ-ସୀମା ପାର ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାରି ରହିଥିବା ସଂଘର୍ଷରେ ଆମେ ତିନି ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ। ଆମର ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ନିଖୋଜ ଥିବା ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ଅଛି।
ଏହି ଚାରି ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ଜାହାଜରେ କର୍ମଚାରୀ ଥିଲେ।
ଓମାନ ଏବଂ ଇରାକରେ ଆମର ଦୂତାବାସ ଏବଂ ଦୁବାଇରେ ଆମର ଦୂତାବାସ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ପାର୍ଥିବ ଶରୀର ଯଥାଶୀଘ୍ର ଭାରତକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇପାରିବ।
ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତ ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଜାହାଜ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରୁଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ କହିଛନ୍ତି ।
ସର୍ବଶେଷ ଦୁର୍ଘଟଣା ମାର୍ଶାଲ ଦ୍ୱୀପର ଏକ ଜାହାଜ ସାଫେସିଆ ବିଷ୍ଣୁରେ ଘଟିଥିଲା। ଏହା ଇରାକ ନିକଟରେ ଘଟିଥିଲା।
ଜାହାଜରେ ମୋଟ ୨୮ ଜଣ କର୍ମଚାରୀ ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୬ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଜଣେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମେ ଆମର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛୁ। ଅନ୍ୟ ୧୫ଜଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାସରାରେ ଅଛନ୍ତି। ଆମର ଦୂତାବାସ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ସଂଘର୍ଷରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇ ଡଜନରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ସୁସ୍ଥ ହୋଇ ଚିକିତ୍ସା ପରେ ଘରକୁ ଫେରିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଳ୍ପ କିଛି ଲୋକ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଅଛନ୍ତି।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନିବେଦନ:
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ:
ଆତଙ୍କିତ ହୋଇ ତରବରିଆ ଭାବେ ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ନ କରିବାକୁ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ସବୁ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବଣ୍ଟନ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଲାଗି ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କମିଟି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଭୂମିକା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି ।
ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କୁ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ଓ ଗୁଜବ ପ୍ରସାର ନକରିବା ଏବଂ କେବଳ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ପ୍ରମାଣିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପୋଷ୍ଟ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରାଯାଇଛି।
ଏହା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଘଟଣାକ୍ରମ ହୋଇଥିବାରୁ ବାରମ୍ବାର ସମାନ ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନକରିବାକୁ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ତାରିଖ ଏବଂ ସମୟ ଷ୍ଟାମ୍ପ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନେ ଘଟଣା କେବେ ଘଟିଲା ସେ ବିଷୟରେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଅବଗତ ହୋଇପାରିବେ।
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଗଚ୍ଛିତ କରିବା ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।