Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the NXT Summit
We have One goal, one destination, ‘Viksit Bharat’: PM
Despite many global crises, the world's leaders and experts look to India with great hope: PM
If you want to be part of the future, you have to be in India : PM
India is not just progressing; India is moving to the Next level : PM
India will make every effort to ensure that its farmers and citizens are protected from the burden of global challenges : PM
12 MAR 2026 10:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister addressed the iTV Network’s NXT Summit today, marking the historic anniversary of the Dandi March and drawing a parallel between India’s struggle for independence and its current pursuit of becoming a developed nation. Shri Modi emphasized that just as the 1930 march unified the country toward freedom, the current "Viksit Bharat" mission is the collective goal of 140 crore Indians. "Today, nearly 100 years after that historic journey, we Indians have set out on a new journey once again for a ‘ Viksit Bharat’ (Developed India)," said the PM.
Reflecting on the unique challenges of the 21st century, the Prime Minister noted that India is emerging as a beacon of hope and stability despite global conflicts and disrupted supply chains. The Prime Minister highlighted how top global leadership and experts now view India as the primary driver of the new world order, noting that during a recent visit, the President of Finland, Alexander Stubb, remarked that the direction of the world will now be decided by the Global South. PM Modi further mentioned that Mark Carney of Canada identified India as the center toward which the world's Economic Gravity is shifting over the next three decades, while French President Macron views the nation as an essential partner for solving global challenges. "If you want to be part of the future, you must be associated with India and you must be in India," asserted Shri Modi. The Prime Minister spoke about the unprecedented level of confidence and aspiration among Indian citizens, comparing the public’s interest in economic growth to the national passion for cricket. He highlighted how the country has transitioned to "Next Level" operations, particularly in digital payments and large-scale reforms that were once deemed impossible. "India is not just progressing; India is moving to the Next," asserted Shri Modi.
The Prime Minister drew a vivid parallel between the nation's passion for cricket and the current public interest in India's growth story, noting that just as citizens eagerly track a T-20 World Cup score, they now seek a "running commentary" on the country’s economic status. PM Modi emphasized that this unprecedented curiosity reflects the rising aspirations and self-confidence of the Indian people, which serves as the foundation for global trust in the nation. Shri Modi underscored that with the world’s eyes on India’s progress, the collective responsibility of all citizens to maintain this momentum has grown. "When so many expectations are attached and the world is looking at our country, our responsibility increases significantly," remarked the Prime Minister.
The Prime Minister emphasized that modern India is no longer merely progressing but is actively elevating itself to the "Next Level" through the creation of world-class physical and digital assets. PM Modi noted that the rapid evolution of the Unified Payments Interface (UPI) has transitioned the nation’s financial ecosystem into a new phase, making India the global leader in real-time digital transactions. This transformation in infrastructure is serving as a catalyst for a more connected and efficient economy. "Today, India has become the country with the fastest real-time digital payments in the world," highlighted Shri Modi.
The Prime Minister observed that India is currently on a high-speed trajectory of "Next-Generation Reforms," successfully executing decisions that were long considered impossible. PM Modi highlighted landmark achievements such as the abrogation of Article 370, the inclusion of over 50 crore citizens into the banking system through Jan Dhan accounts, and the enactment of the law providing 33% reservation for women in legislatures.Shri Modi further noted that India has shattered previous technological limits by venturing into advanced frontiers through dedicated missions in space, semiconductors, and quantum computing. "Today Moon Mission, Semiconductor Mission, and Quantum Mission are taking India toward the Next Frontier of Technology," remarked the Prime Minister.
The Prime Minister emphasized that the nation has moved beyond the stage of mere aspiration to a phase of concrete implementation and realization of its goals. PM Modi noted that the global community has recognized this shift in momentum, acknowledging that India’s growth is no longer incremental but transformative in nature. This new reality reflects a nation that is actively turning its long-held visions into tangible achievements across all sectors. "India is not just progressing; India is moving to the Next," asserted Shri Modi.
The Prime Minister emphasized that a nation's development is fundamentally defined by its resilience in the face of sudden global shifts, citing the consecutive challenges of the pandemic and ongoing international conflicts. PM Modi noted that the current war which is going on nearby has triggered a worldwide energy crisis, serving as a critical test of national character that requires dealing with circumstances through peace, patience, and increased public awareness. Highlighting the collective responsibility of political parties, media, and industry, the Prime Minister recalled how united action during the pandemic multiplied India's strength and called for a similar spirit of cooperation to address current challenges. "We must make collective efforts and perform our duties by keeping the national interest supreme," remarked Shri Modi.
The Prime Minister addressed the ongoing discussions surrounding LPG.The Prime Minister urged for a responsible discourse that prioritizes facts over misinformation during global uncertainties.
The Prime Minister observed that the far-reaching consequences of the current global conflict have impacted every nation, necessitating a proactive and multi-level response from the Indian government. PM Modi shared that he has been in continuous dialogue with top world leaders to navigate these complexities and find sustainable solutions to the global crisis. Furthermore, the Prime Minister emphasized that the government is working relentlessly to address and overcome the various disruptions that have emerged within international supply chains. "Continuous efforts are also underway to determine how we can overcome the disruptions that have occurred in the supply chain," asserted Shri Modi.
The Prime Minister detailed a dual-track strategy for India's energy security, focusing on expanding domestic infrastructure and reducing foreign dependency to ensure rapid national development. PM Modi provided a comparative analysis of the gas sector’s growth, noting that LPG connections have surged from 14 crore in 2014 to approximately 33 crore today, effectively covering the vast majority of Indian households. Shri Modi highlighted that this expansion is supported by a significant scaling of bottling capacity, a doubling of LNG terminals, and the extension of the gas pipeline network from 3,500 kilometers to 10,000 kilometers. The Prime Minister remarked that, to further bolster this supply chain, the Government has substantially increased import terminal capacities at major ports to manage the 60 percent of LPG that is sourced internationally. "For India's rapid development, it has been constantly necessary to promote different energy sources and emphasize self-reliance in the energy sector," stated Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the massive scale of urban energy transformation, noting that the reach of Piped Natural Gas (PNG) has expanded from a mere 25–26 lakh households before 2014 to over 1.25 crore today. PM Modi further pointed out the significant shift in green mobility, with the number of CNG-powered vehicles rising from under 10 lakhs to more than 70 lakhs within the same period. The Prime Minister attributed this progress to the strategic establishment of City Gas Distribution networks across more than 600 districts over the last decade. "This is only possible because in the past decade, City Gas Distribution networks have been established in more than 600 districts of the country," asserted Shri Modi.
The Prime Minister observed that the current global instability has underscored the strategic necessity for national self-reliance, particularly in critical sectors. PM Modi noted that the government has adopted a holistic approach over the past several years to strengthen India's energy security and reduce vulnerability to external shocks. The Prime Minister stated that this comprehensive strategy aims to ensure that the nation’s growth remains uninterrupted by international fluctuations. "This global crisis has once again shown why it is so essential for any country to be self-reliant," remarked Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the government's strategic focus on ethanol and biofuels as a primary means to curtail petroleum dependency, noting that blending capacity has surged from a mere 1–1.5 percent before 2014 to nearly 20 percent today. PM Modi explained that this initiative has prevented the necessity of purchasing an additional 18 crore barrels of oil over the past 11 years, significantly bolstering national reserves. The Prime Minister remarked that Currently, this shift allows India to reduce its annual oil imports by approximately 4.5 crore barrels, resulting in a monumental financial gain for the economy. "The country has saved about one-and-a-half lakh crore rupees from ethanol blending alone," asserted Shri Modi.
The Prime Minister underscored the transformative impact of railway electrification and renewable energy on national fuel savings, noting that while only 20 percent of the rail network was electrified by 2014, today nearly 100 percent of the broad-gauge network is powered by electricity. PM Modi stated that this achievement alone saved Indian Railways approximately 180 crore liters of diesel in 2024-25, significantly reducing the need for crude oil imports. Further highlighting the green energy revolution,The Prime Minister pointed out that India's renewable capacity has reached a historic 250 GW, with solar power capacity alone jumping from 2 GW in 2014 to 130 GW today. He also mentioned the success of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, which has empowered 30 lakh families with rooftop solar to transition domestic energy use toward electricity. "Our total renewable capacity today has crossed the historic figure of 250 gigawatts and half of our total installed power generation capacity now comes from renewable sources," asserted Shri Modi.
The Prime Minister detailed the government’s robust efforts in capacity building and waste-to-energy initiatives, noting that over 100 Compressed Bio-Gas plants are now operational under the GOBARdhan scheme with 600 more in progress. PM Modi highlighted a significant shift in national security through the creation of a Strategic Petroleum Reserve exceeding 50 lakh tonnes, a massive leap from the negligible storage capacity that existed before 2014. Furthermore, the Prime Minister pointed out that India’s emergence as a global refining hub is the result of increasing annual refining capacity by over 40 million tonnes in the last decade. PM Modi expressed confidence that these structural strengths would allow the nation to navigate the current global energy challenges effectively. "We will certainly be able to face the crisis created by this war and continue our work to make India self-reliant on a massive scale," asserted Shri Modi.
The Prime Minister expressed his profound confidence in the collective strength of India's 140 crore citizens to navigate the current global uncertainties. Drawing a parallel to the nation's unified response during the pandemic, PM Modi stated that the same spirit of organization and resilience would ensure that the country overcomes the prevailing international crisis. The Prime Minister reaffirmed his administration's commitment to relentless service and proactive measures to safeguard the nation's progress. "In our every decision, the interest of the public will be paramount," remarked Shri Modi.
The Prime Minister observed that while the global market and citizens worldwide continue to feel the repercussions of international conflicts, the Government of India has consistently worked to shield its own people from these external pressures. PM Modi cited the example of the Russia-Ukraine crisis, during which the government heavily subsidized essential supplies to prevent a domestic price surge. The Prime Minister noted that even when international urea prices reached ₹3000 per bag, the government ensured farmers received it at the nominal rate of ₹300 to maintain agricultural stability. "This time too, our every possible effort will be to ensure that the war has the minimum possible impact on the lives of the country's farmers and citizens," asserted Shri Modi.
The Prime Minister issued a call to action for state governments, emphasizing the need for heightened vigilance and coordination during the current global situation. PM Modi stressed that preventing the spread of misinformation and curbing illegal trade practices are critical to maintaining social and economic stability. The Prime Minister urged local authorities to maintain a rigorous oversight of market conditions to protect consumers from artificial scarcity or price manipulation. "It is essential that serious monitoring of the situation is conducted and strict action is taken against those engaging in black marketing," asserted Shri Modi.
The Prime Minister emphasized that the last decade has been defined by a shift toward sensitive governance, prioritizing regions and communities that were previously neglected by past administrations. PM Modi noted that through dedicated initiatives like the Aspirational District Program and PM JANMAN, the government has successfully delivered essential infrastructure, including housing, healthcare, and education, to the country's most remote areas. Furthermore, the Prime Minister highlighted the dramatic improvement in internal security, pointing out that the number of districts affected by Maoist terror has plummeted from over 180 in 2013 to single digits today. This shift reflects a national resolve to replace fear with development and inclusive growth. "Today, the number of districts affected by Maoist terror has reached single digits," remarked Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the significant successes in internal security over the past year, noting that over 2,100 Naxals have surrendered and more than 300 hardcore militants were neutralized, leading to a resurgence of development in formerly conflict-ridden areas. PM Modi emphasized that the momentum of India’s progress is now unstoppable, driven by the "next level" aspirations of 140 crore citizens which he views as a vital capital of public trust rather than a burden. Concluding his address, he reaffirmed his commitment to fulfilling the national dream of a self-reliant and developed nation, fueled by the continued blessings of the people. "India will become self-reliant in every sector and India will become developed in every circumstance," asserted Shri Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏନଏକ୍ସଟି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
12 MAR 2026 10:02PM by PIB Bhubaneswar
• ଆମର ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ଗନ୍ତବ୍ୟ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଅନେକ ବୈଶ୍ବିକ ସମସ୍ୟା ସତ୍ତ୍ବେ ବିଶ୍ବର ନେତା ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଭାରତକୁ ଆଶାର ସହ ଦେଖୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆପଣ ଯଦି ଭବିଷ୍ୟତର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ କେବଳ ପ୍ରଗତି କରୁନାହିଁ; ଭାରତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ଏହାର ଚାଷୀ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମସ୍ୟାର ଚାପରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଆଇଟିଭି ନେଟୱାର୍କର ଏନଏକ୍ସଟି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଐତିହାସିକ ଦାଣ୍ଡିଯାତ୍ରାର ବାର୍ଷିକୀ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଭାରତର ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବାକୁ ଭାରତ ଚଳାଇଥିବା ଅଭିଯାନର ସମାନତା ଆଙ୍କିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେପରି ୧୯୩୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆଡକୁ ନେଇଥିଲା, ସେହିପରି ବର୍ତ୍ତମାନର "ବିକଶିତ ଭାରତ" ମିଶନ ହେଉଛି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଆଜି, ସେହି ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରାର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପରେ, ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ପୁଣି ଥରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।"
ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଅନନ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଆଶା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ବିଶ୍ବର ଶୀର୍ଷ ନେତୃବୃନ୍ଦ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏବେ ଭାରତକୁ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ନିଜ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଫିନଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଷ୍ଟବ୍ସ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଦିଗ ଏବେ ବିଶ୍ବ ଦକ୍ଷିଣ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯିବ। କାନାଡାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ କାର୍ନି ଭାରତକୁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଡ଼କୁ ଆଗାମୀ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଛି। ସେହିପରି ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସମାଧାନରେ ଦେଶକୁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। "ଯଦି ଆପଣ ଭବିଷ୍ୟତର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସ୍ତର ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରତି ଦେଶର ଉତ୍ସାହ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ କିପରି "ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତର" କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ବିଶେଷକରି ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବଡ଼ ଧରଣର ସଂସ୍କାରରେ ଯାହାକୁ ଥରେ ଅସମ୍ଭବ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। "ଭାରତ କେବଳ ପ୍ରଗତି କରୁନାହିଁ; ଭାରତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ଯାଉଛି," ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରତି ଦେଶର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ପ୍ରତି ବର୍ତ୍ତମାନର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଆଗ୍ରହ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସମାନତା ଆଙ୍କିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ଟି-୨୦ ବିଶ୍ୱକପର ସ୍କୋରକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ପରି, ସେମାନେ ଏବେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ "ନିୟମିତ ସୂଚନା" ଖୋଜୁଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ କୌତୁହଳ ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସର ମୂଳଦୁଆ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ନଜର ଥିବାବେଳେ ଏହି ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। "ଯେତେବେଳେ ଏତେ ଆଶା ଜଡ଼ିତ ଅଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆମ ଦେଶକୁ ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଏବେ କେବଳ ପ୍ରଗତି କରୁନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସମ୍ପତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରି ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିଜକୁ "ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତର"କୁ ଉନ୍ନୀତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ସ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ)ର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା କରିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏକ ଅଧିକ ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। "ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ହେଉଥିବା ଦେଶ ପାଲଟିଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ "ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର" ର ଏକ ଉଚ୍ଚ-ଗତି ପଥରେ ଚାଲିଛି, ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅସମ୍ଭବ ମନେକରାଯାଉଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଧାରା ୩୭୦ ରଦ୍ଦ, ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩% ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ଭଳି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମହାକାଶ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରି ପୂର୍ବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ସୀମାକୁ ଭାଙ୍ଗିଛି। ସେ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ଚନ୍ଦ୍ର ମିଶନ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ମିଶନ ଭାରତକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସୀମାକୁ ନେଇଯାଉଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆକାଂକ୍ଷାର ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି ଏବଂ ଦୃଢ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲର ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଗତିରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି, ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ ଆଉ ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରକୃତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ। ଏହି ନୂତନ ବାସ୍ତବତା ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯାହା ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବାସ୍ତବ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରୁଛି। "ଭାରତ କେବଳ ପ୍ରଗତି କରୁନାହିଁ; ଭାରତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଯାଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ମହାମାରୀ ଏବଂ ଚାଲିଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଘର୍ଷର କ୍ରମାଗତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଦେଶର ବିକାଶ ମୂଳରୂପରେ ଆକସ୍ମିକ ବିଶ୍ୱ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ଏହାର ସହନଶୀଳତା ଅନୁସାରେ ପରିଭାଷିତ ହୋଇଥାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୁଦ୍ଧ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରୀକ୍ଷା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ପାଇଁ ଶାନ୍ତ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜନସଚେତନତା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ କିପରି ବହୁଗୁଣିତ କରିଥିଲା ତାହା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଏକ ସାଧାରଣ ଭାବନା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। "ଆମକୁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖି ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ," ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଲପିଜି ବିଷୟରେ ଚାଲିଥିବା ବିତର୍କ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏ ନେଇ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସମୟରେ ଭୁଲ ସୂଚନା ଅପେକ୍ଷା ତଥ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଥିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ସଂଘର୍ଷର ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ପରିଣାମ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି, ଯାହା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ପଦକ୍ଷେପ ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଜଟିଳତାକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବାଧାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। "ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ବାଧାକୁ ଆମେ କିପରି ଦୂର କରିପାରିବା ତାହା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୁଇ-ସ୍ତରୀୟ ରଣନୀତି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଘରୋଇ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶର ଏକ ତୁଳନାତ୍ମକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ୨୦୨୪ରେ ୧୪ କୋଟି ଥିବାବେଳେ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୩୩ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ପରିବାରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବଟଲିଂ କ୍ଷମତାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃଦ୍ଧି, ଏଲଏନଜି ଟର୍ମିନାଲର ଦ୍ୱିଗୁଣିତକରଣ ଏବଂ ୩୫୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ୧୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରକୁ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ଏହି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କିଣାଯାଉଥିବା ଏଲପିଜିର ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ଆମଦାନୀ ଟର୍ମିନାଲ କ୍ଷମତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। "ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ, ବିବିଧ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୨.୫ ରୁ ୨୬ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ନିକଟରେ ପାଇପ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ପିଏନଜି)ର ପହଞ୍ଚି ପାରିଥିଲା ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ୧୨.୫ ଲକ୍ଷ ପରିବାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତାରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇଥିଲେ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ସିଏନଜି ଚାଳିତ ଯାନବାହନ ସଂଖ୍ୟା ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ କମରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ସାତ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କର ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହା କେବଳ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି କାରଣ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅସ୍ଥିରତା ଜାତୀୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ରଣନୈତିକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକତାକୁ, ବିଶେଷକରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ, ଆହୁରି ଜରୁରୀ କରିଦେଇଛି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ସରକାର ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବାହ୍ୟ ଆଘାତ ପ୍ରତି ଏହାର ଦୁର୍ବଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ଥାନ-ପତନର ଆଘାତରୁ ମୁକ୍ତ ରଖିବା।, "ଏହି ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ଯେକୌଣସି ଦେଶ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା କେତେ ଜରୁରୀ" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାର ପ୍ରାଥମିକ ଉପାୟ ଭାବରେ ଇଥାନଲ ଏବଂ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ରଣନୈତିକ ଧ୍ୟାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମିଶ୍ରଣ କ୍ଷମତା ମାତ୍ର ୧-୧.୫ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ପ୍ରାୟ ୨୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ୧୮ କୋଟି ବ୍ୟାରେଲ ତେଲ କ୍ରୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଏଡାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଭଣ୍ଡାରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମଜବୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାରତକୁ ବାର୍ଷିକ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ପ୍ରାୟ ୪.୫ କୋଟି ବ୍ୟାରେଲ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି, ଯାହାକି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। "କେବଳ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ, ଦେଶ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳବାଇ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏବଂ ନବୀକରଣ ଶକ୍ତିର ଜାତୀୟ ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ରେଳ ନେଟୱାର୍କର କେବଳ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବ୍ରଡ-ଗେଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଦ୍ବାରା ଚାଲୁଛି। କେବଳ ଏହି ସଫଳତା ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ମସିହାରେ ପ୍ରାୟ ୧୮୦ କୋଟି ଲିଟର ଡିଜେଲ ସଞ୍ଚୟ କରିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନୀର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି। ସବୁଜ ଶକ୍ତି ବିପ୍ଳବକୁ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଐତିହାସିକ ୨୫୦ ଗିଗାୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି - କେବଳ ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୨୦୧୪ରେ ୨ ଗିଗାୱାଟରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆଜି ୧୩୦ ଗିଗାୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ 'ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁଫତ ବିଜଲି ଯୋଜନା' (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୌରଗୃହ ମୁକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା)ର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୩୦ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ସଂସ୍ଥାପନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଘରୋଇ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ଆଜି ଆମର ମୋଟ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୨୫୦ ଗିଗାଓ୍ବାଟର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଏବଂ ଆମର ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାର ଅଧା ନବୀକରଣୀୟ ଉତ୍ସରୁ ଆସିଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ 'ଆବର୍ଜନାରୁ ଶକ୍ତି' ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 'ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ' ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ କଂପ୍ରେସଡ୍ ବାୟୋ-ଗ୍ୟାସ୍ (ସିବିଜି) ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଉ ୬୦୦ଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏକ 'ରଣନୈତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ରିଜର୍ଭ' ଗଠନରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି - ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ନଗଣ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରଣ କ୍ଷମତା ତୁଳନାରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଲମ୍ଫ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 'ବିଶ୍ୱ ବିଶୋଧନ କେନ୍ଦ୍ର' ଭାବରେ ଭାରତର ଉଦୟ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବାର୍ଷିକ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତାରେ୪୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧିର ପରିଣାମ। ଏହି ସୁଦୃଢ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦେଶକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ତୈଳ ସମସ୍ୟାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିପାରିବୁ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶାଳ ସ୍ତରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ମିଶନ ଜାରି ରଖିବୁ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଉପରେ ତାଙ୍କର ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଦୂର ହୋଇପାରିବ। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଦେଶର ଏକତାମୂଳକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ସମାନ ମନୋଭାବ ଦେଶକୁ ପ୍ରଚଳିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଙ୍କଟକୁ ଦୂର କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସେବା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତି ତାଙ୍କ ପ୍ରଶାସନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ନେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ, ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ସର୍ବୋପରି ରହିବ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନାଗରିକମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଭାରତ ସରକାର ଏହି ବାହ୍ୟ ଚାପରୁ ନିଜ ଲୋକଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ସେ ରୁଷ-ୟୁକ୍ରେନ ସଙ୍କଟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ସରକାର ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଭାରୀ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ୟୁରିଆ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତି ବ୍ୟାଗ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ଛୁଇଁଲା, ସେତେବେଳେ ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଚାଷୀମାନେ କୃଷି ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ୩୦୦ ର ନାମମାତ୍ର ମୂଲ୍ୟରେ ଏହା ପାଇବେ। "ଏଥର ମଧ୍ୟ, ଯୁଦ୍ଧ ଯେପରି ଦେଶର ଚାଷୀ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସତର୍କତା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ବନ୍ଦ କରିବା ଏବଂ ଅସାଧୁ ବ୍ୟବସାୟକୁ ରୋକିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ କୃତ୍ରିମ ଅଭାବ କିମ୍ବା ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ବଜାର ପରିସ୍ଥିତି କଡ଼ାକଡ଼ି ତଦାରଖ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। "ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ତଦାରଖ କରିବା ଏବଂ କଳାବଜାରୀରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଥିଲା ଶାସନ ସଂବେଦନଶୀଳ ହେବାର ଦଶନ୍ଧି, ଯେଉଁ ସମୟରେ ପୂର୍ବରୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଅବହେଳିତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ସଂପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଭଳି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ସରକାର ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆବାସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଫଳତାର ସହିତ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାରେ ନାଟକୀୟ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୩ରେ ମାଓ ଆତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ସଂଖ୍ୟା ୧୮୦ ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ଆଜି ଏକ ଅଙ୍କରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭୟକୁ ବିକାଶ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ବଦଳାଇବାର ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜି, ମାଓ ଆତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ସଂଖ୍ୟା ଏକ ଅଙ୍କରେ ପହଞ୍ଚିଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଏକ ବର୍ଷରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାରେ ମିଳିଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନକ୍ସଲ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମୌଳବାଦୀ ଉଗ୍ରବାଦୀଙ୍କୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ପୂର୍ବରୁ ସଂଘର୍ଷ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଛି। ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଗତି ଏବେ ଅଟଳ, ଏହାର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ "ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ" ଆକାଂକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଯାହାକୁ ସେ ବୋଝ ନୁହେଁ ବରଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି, ସେ ଲୋକଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଜାତୀୟ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। "ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିକାଶ କରିବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।