Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the NXT Summit
We have One goal, one destination, ‘Viksit Bharat’: PM
Despite many global crises, the world's leaders and experts look to India with great hope: PM
If you want to be part of the future, you have to be in India : PM
India is not just progressing; India is moving to the Next level : PM
India will make every effort to ensure that its farmers and citizens are protected from the burden of global challenges : PM
12 MAR 2026 10:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister addressed the iTV Network’s NXT Summit today, marking the historic anniversary of the Dandi March and drawing a parallel between India’s struggle for independence and its current pursuit of becoming a developed nation. Shri Modi emphasized that just as the 1930 march unified the country toward freedom, the current "Viksit Bharat" mission is the collective goal of 140 crore Indians. "Today, nearly 100 years after that historic journey, we Indians have set out on a new journey once again for a ‘ Viksit Bharat’ (Developed India)," said the PM.
Reflecting on the unique challenges of the 21st century, the Prime Minister noted that India is emerging as a beacon of hope and stability despite global conflicts and disrupted supply chains. The Prime Minister highlighted how top global leadership and experts now view India as the primary driver of the new world order, noting that during a recent visit, the President of Finland, Alexander Stubb, remarked that the direction of the world will now be decided by the Global South. PM Modi further mentioned that Mark Carney of Canada identified India as the center toward which the world's Economic Gravity is shifting over the next three decades, while French President Macron views the nation as an essential partner for solving global challenges. "If you want to be part of the future, you must be associated with India and you must be in India," asserted Shri Modi. The Prime Minister spoke about the unprecedented level of confidence and aspiration among Indian citizens, comparing the public’s interest in economic growth to the national passion for cricket. He highlighted how the country has transitioned to "Next Level" operations, particularly in digital payments and large-scale reforms that were once deemed impossible. "India is not just progressing; India is moving to the Next," asserted Shri Modi.
The Prime Minister drew a vivid parallel between the nation's passion for cricket and the current public interest in India's growth story, noting that just as citizens eagerly track a T-20 World Cup score, they now seek a "running commentary" on the country’s economic status. PM Modi emphasized that this unprecedented curiosity reflects the rising aspirations and self-confidence of the Indian people, which serves as the foundation for global trust in the nation. Shri Modi underscored that with the world’s eyes on India’s progress, the collective responsibility of all citizens to maintain this momentum has grown. "When so many expectations are attached and the world is looking at our country, our responsibility increases significantly," remarked the Prime Minister.
The Prime Minister emphasized that modern India is no longer merely progressing but is actively elevating itself to the "Next Level" through the creation of world-class physical and digital assets. PM Modi noted that the rapid evolution of the Unified Payments Interface (UPI) has transitioned the nation’s financial ecosystem into a new phase, making India the global leader in real-time digital transactions. This transformation in infrastructure is serving as a catalyst for a more connected and efficient economy. "Today, India has become the country with the fastest real-time digital payments in the world," highlighted Shri Modi.
The Prime Minister observed that India is currently on a high-speed trajectory of "Next-Generation Reforms," successfully executing decisions that were long considered impossible. PM Modi highlighted landmark achievements such as the abrogation of Article 370, the inclusion of over 50 crore citizens into the banking system through Jan Dhan accounts, and the enactment of the law providing 33% reservation for women in legislatures.Shri Modi further noted that India has shattered previous technological limits by venturing into advanced frontiers through dedicated missions in space, semiconductors, and quantum computing. "Today Moon Mission, Semiconductor Mission, and Quantum Mission are taking India toward the Next Frontier of Technology," remarked the Prime Minister.
The Prime Minister emphasized that the nation has moved beyond the stage of mere aspiration to a phase of concrete implementation and realization of its goals. PM Modi noted that the global community has recognized this shift in momentum, acknowledging that India’s growth is no longer incremental but transformative in nature. This new reality reflects a nation that is actively turning its long-held visions into tangible achievements across all sectors. "India is not just progressing; India is moving to the Next," asserted Shri Modi.
The Prime Minister emphasized that a nation's development is fundamentally defined by its resilience in the face of sudden global shifts, citing the consecutive challenges of the pandemic and ongoing international conflicts. PM Modi noted that the current war which is going on nearby has triggered a worldwide energy crisis, serving as a critical test of national character that requires dealing with circumstances through peace, patience, and increased public awareness. Highlighting the collective responsibility of political parties, media, and industry, the Prime Minister recalled how united action during the pandemic multiplied India's strength and called for a similar spirit of cooperation to address current challenges. "We must make collective efforts and perform our duties by keeping the national interest supreme," remarked Shri Modi.
The Prime Minister addressed the ongoing discussions surrounding LPG.The Prime Minister urged for a responsible discourse that prioritizes facts over misinformation during global uncertainties.
The Prime Minister observed that the far-reaching consequences of the current global conflict have impacted every nation, necessitating a proactive and multi-level response from the Indian government. PM Modi shared that he has been in continuous dialogue with top world leaders to navigate these complexities and find sustainable solutions to the global crisis. Furthermore, the Prime Minister emphasized that the government is working relentlessly to address and overcome the various disruptions that have emerged within international supply chains. "Continuous efforts are also underway to determine how we can overcome the disruptions that have occurred in the supply chain," asserted Shri Modi.
The Prime Minister detailed a dual-track strategy for India's energy security, focusing on expanding domestic infrastructure and reducing foreign dependency to ensure rapid national development. PM Modi provided a comparative analysis of the gas sector’s growth, noting that LPG connections have surged from 14 crore in 2014 to approximately 33 crore today, effectively covering the vast majority of Indian households. Shri Modi highlighted that this expansion is supported by a significant scaling of bottling capacity, a doubling of LNG terminals, and the extension of the gas pipeline network from 3,500 kilometers to 10,000 kilometers. The Prime Minister remarked that, to further bolster this supply chain, the Government has substantially increased import terminal capacities at major ports to manage the 60 percent of LPG that is sourced internationally. "For India's rapid development, it has been constantly necessary to promote different energy sources and emphasize self-reliance in the energy sector," stated Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the massive scale of urban energy transformation, noting that the reach of Piped Natural Gas (PNG) has expanded from a mere 25–26 lakh households before 2014 to over 1.25 crore today. PM Modi further pointed out the significant shift in green mobility, with the number of CNG-powered vehicles rising from under 10 lakhs to more than 70 lakhs within the same period. The Prime Minister attributed this progress to the strategic establishment of City Gas Distribution networks across more than 600 districts over the last decade. "This is only possible because in the past decade, City Gas Distribution networks have been established in more than 600 districts of the country," asserted Shri Modi.
The Prime Minister observed that the current global instability has underscored the strategic necessity for national self-reliance, particularly in critical sectors. PM Modi noted that the government has adopted a holistic approach over the past several years to strengthen India's energy security and reduce vulnerability to external shocks. The Prime Minister stated that this comprehensive strategy aims to ensure that the nation’s growth remains uninterrupted by international fluctuations. "This global crisis has once again shown why it is so essential for any country to be self-reliant," remarked Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the government's strategic focus on ethanol and biofuels as a primary means to curtail petroleum dependency, noting that blending capacity has surged from a mere 1–1.5 percent before 2014 to nearly 20 percent today. PM Modi explained that this initiative has prevented the necessity of purchasing an additional 18 crore barrels of oil over the past 11 years, significantly bolstering national reserves. The Prime Minister remarked that Currently, this shift allows India to reduce its annual oil imports by approximately 4.5 crore barrels, resulting in a monumental financial gain for the economy. "The country has saved about one-and-a-half lakh crore rupees from ethanol blending alone," asserted Shri Modi.
The Prime Minister underscored the transformative impact of railway electrification and renewable energy on national fuel savings, noting that while only 20 percent of the rail network was electrified by 2014, today nearly 100 percent of the broad-gauge network is powered by electricity. PM Modi stated that this achievement alone saved Indian Railways approximately 180 crore liters of diesel in 2024-25, significantly reducing the need for crude oil imports. Further highlighting the green energy revolution,The Prime Minister pointed out that India's renewable capacity has reached a historic 250 GW, with solar power capacity alone jumping from 2 GW in 2014 to 130 GW today. He also mentioned the success of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, which has empowered 30 lakh families with rooftop solar to transition domestic energy use toward electricity. "Our total renewable capacity today has crossed the historic figure of 250 gigawatts and half of our total installed power generation capacity now comes from renewable sources," asserted Shri Modi.
The Prime Minister detailed the government’s robust efforts in capacity building and waste-to-energy initiatives, noting that over 100 Compressed Bio-Gas plants are now operational under the GOBARdhan scheme with 600 more in progress. PM Modi highlighted a significant shift in national security through the creation of a Strategic Petroleum Reserve exceeding 50 lakh tonnes, a massive leap from the negligible storage capacity that existed before 2014. Furthermore, the Prime Minister pointed out that India’s emergence as a global refining hub is the result of increasing annual refining capacity by over 40 million tonnes in the last decade. PM Modi expressed confidence that these structural strengths would allow the nation to navigate the current global energy challenges effectively. "We will certainly be able to face the crisis created by this war and continue our work to make India self-reliant on a massive scale," asserted Shri Modi.
The Prime Minister expressed his profound confidence in the collective strength of India's 140 crore citizens to navigate the current global uncertainties. Drawing a parallel to the nation's unified response during the pandemic, PM Modi stated that the same spirit of organization and resilience would ensure that the country overcomes the prevailing international crisis. The Prime Minister reaffirmed his administration's commitment to relentless service and proactive measures to safeguard the nation's progress. "In our every decision, the interest of the public will be paramount," remarked Shri Modi.
The Prime Minister observed that while the global market and citizens worldwide continue to feel the repercussions of international conflicts, the Government of India has consistently worked to shield its own people from these external pressures. PM Modi cited the example of the Russia-Ukraine crisis, during which the government heavily subsidized essential supplies to prevent a domestic price surge. The Prime Minister noted that even when international urea prices reached ₹3000 per bag, the government ensured farmers received it at the nominal rate of ₹300 to maintain agricultural stability. "This time too, our every possible effort will be to ensure that the war has the minimum possible impact on the lives of the country's farmers and citizens," asserted Shri Modi.
The Prime Minister issued a call to action for state governments, emphasizing the need for heightened vigilance and coordination during the current global situation. PM Modi stressed that preventing the spread of misinformation and curbing illegal trade practices are critical to maintaining social and economic stability. The Prime Minister urged local authorities to maintain a rigorous oversight of market conditions to protect consumers from artificial scarcity or price manipulation. "It is essential that serious monitoring of the situation is conducted and strict action is taken against those engaging in black marketing," asserted Shri Modi.
The Prime Minister emphasized that the last decade has been defined by a shift toward sensitive governance, prioritizing regions and communities that were previously neglected by past administrations. PM Modi noted that through dedicated initiatives like the Aspirational District Program and PM JANMAN, the government has successfully delivered essential infrastructure, including housing, healthcare, and education, to the country's most remote areas. Furthermore, the Prime Minister highlighted the dramatic improvement in internal security, pointing out that the number of districts affected by Maoist terror has plummeted from over 180 in 2013 to single digits today. This shift reflects a national resolve to replace fear with development and inclusive growth. "Today, the number of districts affected by Maoist terror has reached single digits," remarked Shri Modi.
The Prime Minister highlighted the significant successes in internal security over the past year, noting that over 2,100 Naxals have surrendered and more than 300 hardcore militants were neutralized, leading to a resurgence of development in formerly conflict-ridden areas. PM Modi emphasized that the momentum of India’s progress is now unstoppable, driven by the "next level" aspirations of 140 crore citizens which he views as a vital capital of public trust rather than a burden. Concluding his address, he reaffirmed his commitment to fulfilling the national dream of a self-reliant and developed nation, fueled by the continued blessings of the people. "India will become self-reliant in every sector and India will become developed in every circumstance," asserted Shri Modi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এন এক্স টি সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
আমাৰ এটাই লক্ষ্য, এটাই উদ্দেশ্য- ‘বিকশিত ভাৰত’ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিভিন্ন গোলকীয় সংকটৰ পাছতো বিশ্বৰ নেতা আৰু বিশেষজ্ঞসকলে বহু আশাৰে ভাৰতলৈ দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আপুনি যদি ভৱিষ্যতৰ অংশ হ’ব বিচাৰে, তেন্তে আপুনি ভাৰতত থাকিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে কেৱল অগ্ৰগতি লাভ কৰাই নহয়; বৰং পৰৱৰ্তী স্তৰলৈও আগবাঢ়িছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ইয়াৰ কৃষক আৰু নাগৰিকসকলক গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ বোজাৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
12 MAR 2026 10:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি আই টিভি নেটৱৰ্কৰ এন এক্স টি সন্মিলনত ভাষণ দাণ্ডি যাত্ৰাৰ ঐতিহাসিক বাৰ্ষিকী উপলক্ষে ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্তমানৰ অন্বেষণৰ মাজত এখন সমান্তৰাল চিত্ৰ দাঙি ধৰে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ১৯৩০ চনত দেশখনক স্বাধীনতাৰ দিশত একত্ৰিত কৰাৰ দৰে বৰ্তমানৰ ‘বিকশিত ভাৰত’ অভিযান হৈছে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সামূহিক লক্ষ্য। ‘আজি সেই ঐতিহাসিক যাত্ৰাৰ প্ৰায় ১০০ বছৰৰ পিছত আমি ভাৰতীয়সকলে পুনৰ এবাৰ ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত)ৰ বাবে এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছো’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
একবিংশ শতিকাৰ অনন্য প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গোলকীয় সংঘাত আৰু বিঘ্নিত যোগান শৃংখলা সত্বেও ভাৰত আশা আৰু সুস্থিৰতাৰ আলোকচিত্ৰ হিচাপে উদ্ভৱ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বৰ শীৰ্ষ নেতৃত্ব আৰু বিশেষজ্ঞসকলে এতিয়া ভাৰতক নতুন বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ প্ৰাথমিক চালক হিচাপে কেনেদৰে বিবেচনা কৰে, তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে শেহতীয়া ভ্ৰমণৰ সময়ত ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আলেকজেণ্ডাৰ ষ্টাবে মন্তব্য কৰিছিল যে বিশ্বৰ দিশ এতিয়া গ্লোবেল ছাউথে নিৰ্ণয় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে কানাডাৰ মাৰ্ক কাৰ্নেই ভাৰতক পৰৱৰ্তী তিনিটা দশকত বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ মধ্যাকৰ্ষণ কেন্দ্ৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰিছে, আনহাতে ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ই ৰাষ্ট্ৰখনক গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বান সমাধানৰ বাবে এক অত্যাৱশ্যকীয় অংশীদাৰ হিচাপে বিবেচনা কৰিছে। ‘যদি আপুনি ভৱিষ্যতৰ অংশ হ’ব বিচাৰে, তেন্তে আপুনি ভাৰতৰ সৈতে জড়িত হ’ব লাগিব আৰু আপুনি ভাৰতত থাকিব লাগিব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ আগ্ৰহক ক্ৰিকেটৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰীয় আগ্ৰহৰ সৈতে তুলনা কৰি ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ অভূতপূৰ্ব আত্মবিশ্বাস আৰু আকাংক্ষাৰ বিষয়ে কয়। তেওঁ দেশখনে কেনেদৰে ‘পৰৱৰ্তী স্তৰৰ’ কাৰ্য্যকলাপলৈ পৰিবৰ্তন কৰিছে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘ভাৰতে কেৱল অগ্ৰগতি লাভ কৰাই নহয়, ভাৰতে পৰৱৰ্তী দিশলৈ আগবাঢ়িছে।’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰিকেটৰ প্ৰতি দেশৰ আগ্ৰহ আৰু ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ প্ৰতি বৰ্তমানৰ জনসাধাৰণৰ আগ্ৰহৰ মাজত এক স্পষ্ট সমান্তৰাল আকৰ্ষণ বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে নাগৰিকসকলে আগ্ৰহেৰে টি-২০ বিশ্বকাপৰ স্ক’ৰ অনুসৰণ কৰাৰ দৰে তেওঁলোকে এতিয়া দেশৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থাৰ ওপৰত চলি থকা আলোচনাৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই অভূতপূৰ্ব কৌতূহলে ভাৰতীয় জনসাধাৰণৰ বৰ্ধিত আকাংক্ষা আৰু আত্মবিশ্বাসক প্ৰতিফলিত কৰে, যিয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰত গোলকীয় বিশ্বাসৰ ভেটি হিচাপে কাম কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ওপৰত বিশ্বই দৃষ্টি ৰখাৰ লগতে এই গতি বজাই ৰাখিবলৈ সকলো নাগৰিকৰ সামূহিক দায়িত্ব বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে, ‘যেতিয়া ইমান আশা-আকাংক্ষা জড়িত হৈ থাকে আৰু বিশ্বই আমাৰ দেশৰ ফালে দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰি থাকে, তেতিয়া আমাৰ দায়িত্ব যথেষ্ট বৃদ্ধি পায়।’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আধুনিক ভাৰতে এতিয়া কেৱল অগ্ৰগতি লাভ কৰাই নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বমানৰ ভৌতিক আৰু ডিজিটেল সম্পদ সৃষ্টিৰ জৰিয়তে নিজকে ‘পৰৱৰ্তী স্তৰ’লৈ সক্ৰিয়ভাৱে উন্নীত কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইণ্টাৰফেচ (ইউপিআই)ৰ দ্ৰুত বিৱর্তনে দেশৰ বিত্তীয় পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক এক নতুন পৰ্যায়লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে, যাৰ ফলত ভাৰত বাস্তৱকালীন ডিজিটেল লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ এই পৰিবৰ্তনে অধিক সংযুক্ত আৰু দক্ষ অৰ্থনীতিৰ বাবে এক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰি আছে। ‘আজি ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুততম ৰিয়েল-টাইম ডিজিটেল পেমেণ্ট থকা দেশ হিচাপে পৰিণত হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰে যে ভাৰত বৰ্তমান ‘পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ’ৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিৰে আগবাঢ়ি আছে, যি দীৰ্ঘদিন ধৰি অসম্ভৱ বুলি গণ্য কৰা সিদ্ধান্তবোৰ সফলতাৰে কাৰ্যকৰী কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ বাতিল কৰা, জন ধন একাউণ্টৰ জৰিয়তে বেংকিং ব্যৱস্থাত ৫০ কোটিৰো অধিক নাগৰিকক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা আৰু বিধানসভাত মহিলাসকলৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰা আইন প্ৰণয়নৰ দৰে যুগান্তকাৰী সাফল্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে মহাকাশ, ছেমিকণ্ডাক্টৰ আৰু কোৱাণ্টাম কম্পিউটিঙৰ ক্ষেত্ৰত সমৰ্পিত অভিযানৰ জৰিয়তে প্ৰযুক্তিগত সীমা অতিক্ৰম কৰিছে। ‘আজি চন্দ্ৰ অভিযান, ছেমিকণ্ডাক্টৰ অভিযান আৰু কোৱাণ্টাম অভিযানে ভাৰতক প্ৰযুক্তিৰ পৰবৰ্তী সীমাৰ ফালে লৈ গৈছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাষ্ট্ৰই কেৱল আকাংক্ষাৰ পৰ্যায়ক অতিক্ৰমী ইয়াৰ লক্ষ্যসমূহৰ দৃঢ় ৰূপায়ণ আৰু উপলব্ধিৰ এক পৰ্যায়লৈ আগবাঢ়িছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে গতিৰ এই পৰিবৰ্তনক স্বীকাৰ কৰিছে আৰু ভাৰতৰ বিকাশ এতিয়া আৰু বৃদ্ধিশীল নহয় কিন্তু পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰকৃতিৰ বুলি মানি লৈছে। এই নতুন বাস্তৱ পৰিস্থিতিয়ে এনে এখন ৰাষ্ট্ৰক প্ৰতিফলিত কৰে, যিয়ে সক্ৰিয়ভাৱে ইয়াৰ দীৰ্ঘদিনীয়া দৃষ্টিভংগীক সকলো খণ্ডত বাস্তৱ সাফল্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি আছে। ‘ভাৰতে কেৱল অগ্ৰগতি লাভ কৰাই নহয়; ভাৰতে পৰৱৰ্তী দিশলৈ আগবাঢ়িছ’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে একেৰাহে অহা মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু চলি থকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংঘাতৰ কথা উল্লেখ কৰি আকস্মিক গোলকীয় পৰিবৰ্তনৰ সন্মুখীন হোৱাৰ সময়ত দেশ এখনৰ উন্নয়ন মৌলিকভাৱে ইয়াৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ যুদ্ধৰ ফলত বিশ্বব্যাপী শক্তি সংকটৰ সৃষ্টি হৈছে, যিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰীক্ষা হিচাপে বিবেচিত হৈছে। ইয়াৰ বাবে শান্তি, ধৈৰ্য্য আৰু জনসাধাৰণৰ সজাগতা বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰয়োজন। ৰাজনৈতিক দল, সংবাদ মাধ্যম আৰু উদ্যোগৰ সামূহিক দায়িত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহামাৰীৰ সময়ত ঐক্যবদ্ধ কাৰ্য্যই কেনেদৰে ভাৰতৰ শক্তি বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছিল তাক স্মৰণ কৰে আৰু বৰ্তমানৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ একেধৰণৰ সহযোগিতাৰ মনোভাৱৰ বাবে আহ্বান জনায়। ‘আমি সামূহিক প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ স্থানত ৰাখি আমাৰ কৰ্তব্য পালন কৰিব লাগিব’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এল পি জিক লৈ চলি থকা বিষয় সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক দায়িত্বশীল আলোচনাৰ বাবে আহ্বান জনায়, যিয়ে বিশ্বব্যাপী অনিশ্চয়তাৰ সময়ত ভুৱা তথ্যৰ বিপৰীতে সঠিক তথ্যসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ গোলকীয় সংঘাতৰ সুদূৰপ্রসাৰী পৰিণামসমূহে প্ৰতিখন দেশকে প্ৰভাৱিত কৰিছে, যাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা এক সক্ৰিয় আৰু বহু-পৰ্যায়ৰ সঁহাৰিৰ প্ৰয়োজন। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ এই জটিলতাবোৰৰ সমাধান কৰিবলৈ আৰু বিশ্ব সংকটৰ বহনক্ষম সমাধান বিচাৰিবলৈ বিশ্বৰ শীৰ্ষ নেতাসকলৰ সৈতে নিৰন্তৰ আলোচনা কৰি থকা হৈছে। তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে চৰকাৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগান শৃংখলৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভৱ হোৱা বিভিন্ন বাধাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু অতিক্ৰম কৰিবলৈ নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘আমি কেনেকৈ যোগান শৃংখলত সৃষ্টি হোৱা বাধাসমূহ অতিক্ৰম কৰিব পাৰিম, তাৰ বাবেও নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছো’।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবে দ্বৈত ৰণনীতিৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে, য’ত ঘৰুৱা আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ আৰু দ্ৰুত ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গেছ খণ্ডৰ বিকাশৰ এক তুলনামূলক বিশ্লেষণ দাঙি ধৰি কয় যে এল পি জি সংযোগ ২০১৪ চনত ১৪ কোটিৰ পৰা আজি প্ৰায় ৩৩ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি ফলপ্ৰসূভাৱে বহুসংখ্যক ভাৰতীয় পৰিয়ালক সামৰি লৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই সম্প্ৰসাৰণত বটলিং ক্ষমতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্কেলিং, এল এন জি টাৰ্মিনেল দুগুণ কৰা, আৰু গেছ পাইপলাইন নেটৱৰ্ক ৩,৫০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ১০,০০০ কিলোমিটাৰলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই যোগান শৃংখলক অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ, চৰকাৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে আহৰণ কৰা এল পি জিৰ ৬০ শতাংশ পৰিচালনা কৰিবলৈ প্ৰধান বন্দৰসমূহত আমদানি টাৰ্মিনেল ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে। ‘ভাৰতৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে বিভিন্ন শক্তি উৎসৰ প্ৰচাৰ আৰু শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া নিৰন্তৰভাৱে প্ৰয়োজনীয় হৈ আহিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নগৰীয়া শক্তিৰ ব্যাপক পৰিবৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে পাইপযুক্ত প্ৰাকৃতিক গেছ (পি এন জি)ৰ প্ৰসাৰণ ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে মাত্ৰ ২৫-২৬ লাখ পৰিয়ালৰ পৰা আজি ১.২৫ কোটিৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে একে সময়ছোৱাৰ ভিতৰত চি এন জি চালিত বাহনৰ সংখ্যা ১০ লাখতকৈ কমৰ পৰা ৭০ লাখতকৈ অধিক বৃদ্ধি হোৱাৰ সৈতে সেউজ পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিবৰ্তনৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই অগ্ৰগতিৰ বাবে যোৱা দশকত ৬০০ৰো অধিক জিলাত নগৰীয়া গেছ বিতৰণ নেটৱৰ্কৰ কৌশলগত স্থাপনক কৃতিত্ব দিয়ে। ‘যোৱা দশকত দেশৰ ৬০০ৰো অধিক জিলাত নগৰীয়া গেছ বিতৰণ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰা হৈছে বাবেই এয়া সম্ভৱ’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ গোলকীয় অস্থিৰতাই বিশেষকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহত ৰাষ্ট্ৰীয় আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে কৌশলগত প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে বিগত কেইবা বছৰ ধৰি ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু বাহ্যিক আঘাতৰ প্ৰতি দুৰ্বলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ব্যাপক কৌশলৰ লক্ষ্য হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অস্থিৰতাৰ ফলত ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশত যাতে বাধাৰ সৃষ্টি নহয়, তাক নিশ্চিত কৰা। ‘এই বিশ্বব্যাপী সংকটে আকৌ এবাৰ প্ৰমাণ কৰিছে যে যিকোনো দেশৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাটো কিয় ইমান প্ৰয়োজনীয়’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পেট্ৰ’লিয়ামৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰাথমিক উপায় হিচাপে ইথানল আৰু জৈৱ ইন্ধনৰ ওপৰত চৰকাৰৰ কৌশলগত গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে মিশ্ৰণ ক্ষমতা ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে মাত্ৰ ১-১.৫ শতাংশৰ পৰা আজি প্ৰায় ২০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই পদক্ষেপে যোৱা ১১ বছৰত অতিৰিক্ত ১৮ কোটি বেৰেল তেল ক্ৰয় কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰতিহত কৰিছে, যাৰ ফলত ৰাষ্ট্ৰীয় ভাণ্ডাৰ যথেষ্ট শক্তিশালী হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বৰ্তমান এই পৰিবৰ্তনে ভাৰতক ইয়াৰ বাৰ্ষিক তেল আমদানি প্ৰায় ৪.৫০ কোটি বেৰেল হ্ৰাস কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে, যাৰ ফলত অৰ্থনীতিৰ বাবে বৃহৎ বিত্তীয় লাভ হৈছে। ‘দেশখনে কেৱল ইথানল মিশ্ৰণৰ পৰাই প্ৰায় ডেৰ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ইন্ধন সঞ্চয়ৰ ক্ষেত্ৰত ৰে’লৱেৰ বিদ্যুতিকীকৰণ আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ পৰিবৰ্তনমূলক প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ মাত্ৰ ২০ শতাংশহে বিদ্যুতিকীকৰণ হোৱাৰ বিপৰীতে আজি প্ৰায় ১০০ শতাংশ ব্ৰড-গেজ নেটৱৰ্ক বিদ্যুতৰ দ্বাৰা চালিত। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেৱল এই সাফল্যই ২০২৪-২৫ৰ পৰা ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ প্ৰায় ১৮০ কোটি লিটাৰ ডিজেল ৰাহি কৰিছিল, যাৰ ফলত খাৰুৱা তেল আমদানিৰ প্ৰয়োজনীয়তা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছিল। সেউজ শক্তি বিপ্লৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ নৱীকৰণযোগ্য ক্ষমতা ঐতিহাসিক ২৫০ গিগাৱাটত উপনীত হৈছে, কেৱল সৌৰ শক্তিৰ ক্ষমতা ২০১৪ চনত ২ গিগাৱাটৰ পৰা বৰ্তমান ১৩০ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ যোজনাৰ সফলতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে ৩০ লাখ পৰিয়ালক ঘৰৰ ছাদত সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। ‘আজি আমাৰ মুঠ নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা ২৫০ গিগাৱাটৰ ঐতিহাসিক সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিছে আৰু আমাৰ মুঠ স্থাপিত বিদ্যুৎ উৎপাদন ক্ষমতাৰ আধা এতিয়া নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ পৰা আহে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু আৱৰ্জনাৰ পৰা শক্তিৰ পদক্ষেপৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ শক্তিশালী প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি কয় যে গোবৰ্ধন আঁচনিৰ অধীনত এতিয়া ১০০ ৰো অধিক সংকুচিত জৈৱ-গেছ প্ৰকল্প কাৰ্যকৰী হৈছে আৰু ৬০০ প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৫০ লাখ টনতকৈ অধিক কৌশলগত পেট্ৰ’লিয়াম সংৰক্ষণৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিবৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যি ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ ন্যূনতম সংৰক্ষণ ক্ষমতাৰ পৰা এক বৃহৎ অগ্ৰগতি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে যোৱা দশকত বাৰ্ষিক শোধন ক্ষমতা ৪ কোটি টনতকৈও অধিক বৃদ্ধি হোৱাৰ ফলত ভাৰতে গোলকীয় শোধন কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই গাঁথনিগত শক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰক বৰ্তমানৰ গোলকীয় শক্তিৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰ কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব। ‘আমি নিশ্চিতভাৱে এই যুদ্ধৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা সংকটৰ মুখামুখি হ’ব পাৰিম আৰু ভাৰতক বৃহৎ পৰিমাণে আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাৰ বাবে আমাৰ কাম অব্যাহত ৰাখিব পাৰিম’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমানৰ গোলকীয় অনিশ্চয়তাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ সামূহিক শক্তিৰ ওপৰত গভীৰ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে মহামাৰীৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰৰ ঐক্যবদ্ধ সঁহাৰিৰ দৰেই সংগঠন আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ একেই মনোভাৱে দেশখনক বৰ্তমানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংকট অতিক্ৰম কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ প্ৰগতি সুৰক্ষিত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ সেৱা আৰু সক্ৰিয় পদক্ষেপৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰশাসনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে। ‘আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তত জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে গোলকীয় বজাৰ আৰু বিশ্বৰ নাগৰিকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংঘাতৰ প্ৰভাৱ অনুভৱ কৰি থকাৰ বিপৰীতে ভাৰত চৰকাৰে দেশৰ জনসাধাৰণক এই বাহ্যিক চাপৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাছিয়া-ইউক্ৰেইন সংকটৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, যি সময়ত চৰকাৰে ঘৰুৱা মূল্যবৃদ্ধি প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীসমূহত ব্যাপক ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ইউৰিয়াৰ মূল্য প্ৰতিবেগত ৩,০০০ টকাত উপনীত হোৱাৰ পিছতো চৰকাৰে কৃষকসকলক কৃষি স্থিতিশীলতা বজাই ৰাখিবলৈ ৩০০ টকাত নামমাত্র হাৰত লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছিল। ‘এইবাৰো দেশৰ কৃষক আৰু নাগৰিকসকলৰ জীৱনত যাতে যুদ্ধৰ ন্যূনতম সম্ভাব্য প্ৰভাৱ পৰে, তাক নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সম্ভৱপৰ সকলো প্ৰচেষ্টা কৰা হ’ব’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৰ্তমানৰ গোলকীয় পৰিস্থিতিৰ সময়ত অধিক সতৰ্কতা আৰু সমন্বয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ ভুৱা তথ্যৰ প্ৰচাৰ ৰোধ কৰা আৰু অবৈধ বাণিজ্য প্ৰথা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰাহকসকলক কৃত্ৰিম অভাৱ বা মূল্যৰ হেৰফেৰৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ বজাৰৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত চোকা দৃষ্টি ৰাখিবলৈ স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষক আহ্বান জনায়। ‘পৰিস্থিতিৰ ওপৰত গুৰুত্বসহকাৰে নিৰীক্ষণ কৰাটো আৱশ্যক আৰু ক’লা বজাৰত জড়িতসকলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যোৱা দশকটো সংবেদনশীল প্ৰশাসনৰ দিশত পৰিবৰ্তনৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছে, অতীতৰ প্ৰশাসনে পূৰ্বতে অৱহেলা কৰা অঞ্চল আৰু সম্প্ৰদায়সমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী আৰু পিএম জনমনৰ দৰে উৎসর্গীকৃত পদক্ষেপৰ জৰিয়তে চৰকাৰে দেশৰ আটাইতকৈ দূৰ্গম অঞ্চলসমূহলৈ গৃহ, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু শিক্ষাকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় আন্তঃগাঁথনি সফলতাৰে প্ৰদান কৰিছে। তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ চকুতলগা উন্নতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰি কয় যে ২০১৩ চনত মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত জিলাৰ সংখ্যা ১৮০ৰো অধিকৰ পৰা আজি একক অংকলৈ হ্ৰাস পাইছে। এই পৰিবৰ্তনে শংকাৰ পৰিবৰ্তে উন্নয়ন আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পক প্ৰতিফলিত কৰে। ‘আজি মাওবাদী সন্ত্ৰাসবাদৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত জিলাৰ সংখ্যা এককলৈ উপনীত হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোৱা বছৰত আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ২,১০০ৰো অধিক নক্সালে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে আৰু ৩০০ৰো অধিক উগ্ৰপন্থীক নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছে, যাৰ ফলত পূৰ্বৰ সংঘৰ্ষজৰ্জৰ অঞ্চলত উন্নয়ন পুনৰুজ্জীৱিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ গতি এতিয়া ৰোধ কৰিব নোৱাৰি, যিটো ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ ‘পৰৱৰ্তী স্তৰৰ’ আকাংক্ষাৰ দ্বাৰা চালিত, যাক তেওঁ বোজাৰ পৰিবৰ্তে ৰাজহুৱা বিশ্বাসৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মূলধন হিচাপে বিবেচনা কৰে। ভাষণৰ সামৰণিত তেওঁ জনসাধাৰণৰ নিৰন্তৰ আশীৰ্বাদৰ দ্বাৰা এখন আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু উন্নত ৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সপোন পূৰণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে। ‘ভাৰত প্ৰতিটো খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব আৰু ভাৰত প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত উন্নত হ’ব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।