Ministry of Home Affairs
Union Home Secretary Shri Govind Mohan inaugurates ‘National Dialogue on Online Crimes Against Women and Children’ in New Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, Government is committed to ensure a safe, secure and dignified digital environment for women and children
Emphasis was laid on strengthening coordinated mechanism and institution capacities to combat online crimes targeting women and children
States and UTs must develop robust, specialized units and coordinated response mechanism to ensure timely investigation, victim support and swift action against perpetrators
National Dialogue provides a platform for knowledge exchange, sharing best practices and collective deliberation for a coordinated national strategy to address the challenges posed by online crimes in the digital environment
Master Trainers Induction Programme launched to build national pool of trained officers to tackle Online Crimes Against Women and Children
13 MAR 2026 3:25PM by PIB Delhi
Union Home Secretary Shri Govind Mohan inaugurated the ‘National Dialogue on Online Crimes Against Women and Children (OCWC)’ in New Delhi. The event was organised by the Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C), Ministry of Home Affairs, with the objective of bringing together key stakeholders to deliberate on strengthening coordinated mechanisms to prevent and effectively respond to online crimes targeting women and children.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, Government of India remains committed to strengthening institutional mechanisms and fostering collaboration among all stakeholders to ensure a safe, secure, and dignified digital environment for women and children across the country.
Addressing the gathering, Union Home Secretary Shri Govind Mohan highlighted the growing challenges posed by online crimes in an increasingly digital ecosystem and emphasised the need for strengthening institutional capacities at the State and Union Territory-level to combat such offences effectively. The Union Home Secretary stressed that States and UTs must develop robust, specialised units and coordinated response mechanisms to ensure timely investigation, victim support, and swift action against perpetrators.
Shri Govind Mohan also directed law enforcement agencies of all State and Union Territory to accord priority to online crimes against women and children and ensure prompt and coordinated response to such cases. He further urged IT intermediaries to strictly adhere to the provisions of the Information Technology Act and relevant rules, and called upon all stakeholders to work collectively towards ensuring a safe and secure digital ecosystem.
The National Dialogue provides a platform for knowledge exchange, sharing of best practices, and collective deliberation on building a coordinated national strategy to address the evolving challenges posed by online crimes in the digital environment.
The inauguration also marked the launch of the Master Trainers Induction Programme for States and Union Territories on Online Crimes Against Women and Children, aimed at creating a national pool of trained officers who will lead capacity-building initiatives in their respective States and UTs. The programme seeks to equip selected officers with specialized knowledge, investigative techniques, and best practices required to address emerging cyber threats targeting women and children. These officers will further train law enforcement personnel at the state and district levels, thereby strengthening the country’s response framework to such crimes.
The National Dialogue witnessed participation from senior officials from State and UT Law Enforcement Agencies, representatives from concerned Ministries and Departments of the Government of India, social media intermediaries, internet service providers, academia, civil society organizations, legal experts, and student representatives.
During the dialogue, discussions were held on key issues, including:
• Emerging trends and patterns in online crimes against women and children
• Strengthening investigative frameworks and digital forensics capabilities
• Improving victim support and reporting mechanisms
• Enhancing coordination with digital platforms for timely removal of harmful content
• Promoting multi-stakeholder collaboration for prevention, awareness, and enforcement

গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত ‘মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অনলাইন অপৰাধ সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা’ উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহনৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ মাৰ্গদৰ্শনত চৰকাৰে মহিলা আৰু শিশুৰ বাবে এক নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণ ডিজিটেল পৰিবেশ নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
মহিলা আৰু শিশুক লক্ষ্য কৰি লোৱা অনলাইন অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ সমন্বিত ব্যৱস্থা আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ
সময়োপযোগী তদন্ত, ভুক্তভোগীৰ সমৰ্থন আৰু অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে দ্ৰুত ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহে শক্তিশালী, বিশেষ গোট আৰু সমন্বিত সঁহাৰি ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিব লাগিব
ৰাষ্ট্ৰীয় আলাপে ডিজিটেল পৰিবেশত অনলাইন অপৰাধৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ এক সমন্বিত ৰাষ্ট্ৰীয় কৌশলৰ বাবে জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান, সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহৰ আদান-প্ৰদান আৰু সামূহিক আলোচনাৰ বাবে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰে
মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অনলাইন অপৰাধৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষিত বিষয়াসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পুল গঠনৰ বাবে মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰ্ছ ইণ্ডাকচন কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছে
13 MAR 2026 3:25PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহনে নতুন দিল্লীত ‘মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অনলাইন অপৰাধ সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা (অ’চিডব্লিউচি)’ উদ্বোধন কৰে। মহিলা আৰু শিশুক লক্ষ্য কৰি লোৱা অনলাইন অপৰাধ প্ৰতিৰোধ আৰু কাৰ্যকৰীভাৱে ইয়াৰ সঁহাৰি জনাবলৈ সমন্বিত প্ৰণালী শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মূল অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ভাৰতীয় চাইবাৰ ক্ৰাইম সমন্বয় কেন্দ্ৰ (আই৪চি)ৰ দ্বাৰা এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ মাৰ্গদৰ্শনত ভাৰত চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে মহিলা আৰু শিশুৰ বাবে এক নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণ ডিজিটেল পৰিবেশ নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰাতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা আৰু সকলো অংশীদাৰৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
সমাৱেশক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহনে ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পোৱা ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত অনলাইন অপৰাধৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা বৰ্ধিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু এনে অপৰাধসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ পৰ্যায়ত প্ৰাতিষ্ঠানিক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিবে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহে সময়োপযোগী তদন্ত, ভুক্তভোগীৰ সমৰ্থন আৰু অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে দ্ৰুত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ শক্তিশালী, বিশেষ গোট আৰু সমন্বিত সঁহাৰি ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিব লাগিব।
শ্ৰী গোবিন্দ মোহনে লগতে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ আইন বলৱৎকাৰী সংস্থাসমূহক মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অনলাইন অপৰাধক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আৰু এনে গোচৰৰ তাৎক্ষণিক আৰু সমন্বিত সঁহাৰি নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ লগতে তথ্য প্ৰযুক্তি আইন আৰু প্ৰাসংগিক নিয়মসমূহ কঠোৰভাৱে পালন কৰিবলৈ তথ্য প্ৰযুক্তি মধ্যস্থতাকাৰীসকলক আহ্বান জনায় আৰু সকলো অংশীদাৰক এক নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত ডিজিটেল পৰিবেশতন্ত্ৰ নিশ্চিত কৰাৰ দিশত সামূহিকভাৱে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ৰাষ্ট্ৰীয় আলাপটোৱে ডিজিটেল পৰিবেশত অনলাইন অপৰাধৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ এক সমন্বিত ৰাষ্ট্ৰীয় কৌশল গঢ়ি তোলাৰ বাবে জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান, সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনসমূহৰ আদান-প্ৰদান আৰু সামূহিক আলোচনাৰ বাবে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰে।
এই উদ্বোধনৰ লগতে মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অনলাইন অপৰাধক লৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰ্ছ ইণ্ডাকচন কাৰ্যসূচীও আনুষ্ঠানিক আৰম্ভ হয়। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰশিক্ষিত বিষয়াসকলৰ এক ৰাষ্ট্ৰীয় পুল সৃষ্টি কৰা, যি নিজ নিজ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণ পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিব। এই কাৰ্যসূচীয়ে নিৰ্বাচিত বিষয়াসকলক বিশেষ জ্ঞান, অনুসন্ধানমূলক কৌশল তথা মহিলা আৰু শিশুক লক্ষ্য কৰি উদ্ভৱ হোৱা চাইবাৰ ভাবুকিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ সৈতে সজ্জিত কৰিব। এই বিষয়াসকলে ৰাজ্য আৰু জিলা পৰ্যায়ত আইন বলৱৎকাৰী কৰ্মীসকলক অধিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত এনে অপৰাধৰ প্ৰতি দেশৰ প্ৰত্যুত্তৰৰ পৰিকাঠামো শক্তিশালী হ’ব।
ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনাত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ আইন বলৱৎকাৰী সংস্থাসমূহৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল, ভাৰত চৰকাৰৰ সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকল, ছ’চিয়েল মিডিয়া মধ্যস্থতাকাৰী, ইণ্টাৰনেট সেৱা প্ৰদানকাৰী, শিক্ষাবিদ, নাগৰিক সংগঠন, আইনী বিশেষজ্ঞ আৰু শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
আলাপত মূল বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হৈছিল, যাৰ ভিতৰত আছেঃ
• মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অনলাইন অপৰাধৰ নতুনকৈ সৃষ্টি হোৱা প্ৰৱণতা আৰু আৰ্হি
• অনুসন্ধানমূলক পৰিকাঠামো আৰু ডিজিটেল ফৰেনছিক ক্ষমতা শক্তিশালী কৰা
• ভুক্তভোগীৰ সমৰ্থন আৰু প্ৰতিবেদন প্ৰণালী উন্নীত কৰা
• ক্ষতিকাৰক বিষয় সময়মতে আঁতৰাবলৈ ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ সৈতে সমন্বয় বৃদ্ধি কৰা
• প্ৰতিৰোধ, সজাগতা আৰু বলৱৎ কৰাৰ বাবে ভিন্ন অংশীদাৰৰ সহযোগিতাক উদগনি দিয়া