Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays foundation stones for development projects worth ₹19,480 crore in Guwahati, Assam; releases PM Kisan Samman Nidhi of over ₹18,000 crore to crores of farmers across the nation
A range of important welfare and infrastructure initiatives are being launched from Guwahati, which will boost Assam’s growth and benefit people across the state: PM
PM Kisan Samman Nidhi Yojana has become a means of social security for the small farmers of the country: PM
The schemes for MSP, affordable loans, crop insurance, PM Kisan Samman Nidhi have become a major support for farmers: PM
We have ensured that crises at the international level do not affect agriculture and farming: PM
Assam is playing a major role in achieving the country’s commitments related to renewable energy ; The Lower Kopili Hydropower Project will benefit the entire Northeast along with Assam: PM
The development of every region and every section of the country is our priority ; With this spirit, today, a major initiative has been taken for the workers in Assam’s tea gardens: PM
Assam is today becoming a model for the new future of our Northeast , Ashtalakshmi; The progress here is giving new momentum to the entire Northeast: PM
13 MAR 2026 7:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid foundation stones for development projects worth around ₹19,480 crore in Guwahati, Assam today. The Prime Minister addressed a grand gathering in Guwahati, extending his heartfelt greetings to the people of the city. He also greeted the farmers joining from across the country, as well as the brothers and sisters working in tea gardens. The Prime Minister expressed his gratitude for the privilege of being on the sacred land of Maa Kamakhya on the eve of Navratri. "I have been blessed with the fortune of having your darshan on this pious land of Maa Kamakhya, just before Navratri begins," said Shri Modi.
The Prime Minister stated that with the blessings of Maa Kamakhya, the foundation stones and inaugurations of development projects worth ₹19,500 crore were carried out shortly. PM Modi noted that Assam has received a vast array of projects , ranging from those aimed at making Assam self-reliant in the energy sector to works enhancing the convenience of people travelling to Assam. The Prime Minister emphasized that this is also a momentous day for the farmers of the country and for the workers of Assam's tea gardens. Shri Modi informed the gathering that more than ₹18,000 crore under the PM Kisan Samman Nidhi scheme was transferred directly into the accounts of crores of Annadatas across the nation. The Prime Minister further highlighted that land pattas have been distributed to numerous families associated with Assam's tea plantations. "I extend my heartfelt congratulations to the people of Assam, to all families here, and to farmers across the country," said Shri Modi.
The Prime Minister noted that farmers from across the country are connected to this programme from the sacred land of Maa Kamakhya. PM Modi stated that crores of farmers have already received messages confirming the deposit of PM Kisan Nidhi in their accounts. The Prime Minister described the scheme as truly extraordinary. Shri Modi recalled that these are the very farmer brothers and sisters, the majority of whom had neither a mobile phone nor a bank account before 2014. The Prime Minister informed the gathering that so far, more than ₹4.25 lakh crore has been deposited into the accounts of crores of such farmers. PM Modi specifically pointed out that approximately 19 lakh farmers in Assam alone have received nearly ₹8,000 crore till date. "This is something even the developed nations of the world cannot match , with one click, money reaches crores of farmers directly," emphasized Shri Modi.
"Today, the Samman Nidhi scheme has become a medium of social security for the small farmers of the nation," remarked Shri Modi. The Prime Minister asserted that for the current government, nothing is more important than the welfare of farmers. He remarked that in the last 10 years, farmers have received more than Rs. 20 lakh crore in MSP.
The Prime Minister stated that over the past 11 years, the current government has woven a strong protective shield around the country's farmers. PM Modi highlighted that whether it is MSP, affordable loans, crop insurance, or PM Kisan Samman Nidhi, these schemes have become a massive support system for farmers. The Prime Minister further noted that the government has been careful to ensure that the impact of international crises does not affect farming and agriculture. Shri Modi recalled that due to the COVID pandemic and subsequent wars, fertilizer prices in the international market had multiplied several times, and procuring fertilizers from foreign markets had become extremely difficult. The Prime Minister emphasized that the Central Government made every effort to shield farmers from this crisis. He pointed out that a bag of urea that costs ₹3,000 in the international market has been provided to Indian farmers at just ₹300 by the government. "The government has spent more than ₹12 lakh crore from its own treasury to ensure that the burden of global fertilizer price hikes does not fall on our farmers," emphasized Shri Modi.
The Prime Minister highlighted that in the past decade, the current government has undertaken a monumental initiative towards self-reliance. PM Modi stated that self-reliance has been promoted to protect agriculture from external crises. The Prime Minister observed that in independent India, it has been seen repeatedly that wars in other parts of the world or disruptions in supply chains would cause hardship to Indian farmers, sometimes fertilizers would become expensive, sometimes the prices of diesel and energy would soar.
The Prime Minister stated that the government's vision is to connect farming with new technology, link farmers with new methods of irrigation, and ensure that crops also benefit. PM Modi noted that with this intent, the government adopted the policy of 'Per Drop More Crop' and brought micro-irrigation technologies such as drip and sprinkler systems to farmers. The Prime Minister highlighted that this has improved irrigation and also reduced costs. Shri Modi informed that the government is now working to connect farms with solar pumps to minimize farmers' expenditure on diesel. The Prime Minister mentioned that the Kusum Yojana launched by the Centre is designed precisely for this purpose. "Many farmers today are not only irrigating through solar pumps but are also generating electricity and earning money from it," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that the government is making continuous efforts to reduce farmers' dependence on fertilizers and pesticides. The Prime Minister noted that the current government revived fertilizer factories and several initiatives have been undertaken to connect farmers with Nano Urea, and today the country's farmers are reaping its benefits. Shri Modi further stated that the current government is now encouraging farmers to adopt natural farming. "When farmers adopt natural farming on a massive scale, the soil will remain safe and our Annadatas will be protected from global crises as well," emphasized Shri Modi.
The Prime Minister stated that the current government is working tirelessly for farmers and making the country self-reliant. Shri Modi highlighted that the current government has worked for the development of India's refineries and the expansion of refining capacity. PM Modi stated that today, India is a country that can take care not only of its own energy needs but also of the energy requirements of the world. The Prime Minister noted that the refineries in Assam have also been expanded over the past years. Shri Modi pointed out that unprecedented investment is being made in gas pipeline infrastructure across Assam and the entire North East. The Prime Minister informed that the upgradation of the Numaligarh-Siliguri pipeline has been completed, and the world's first second-generation bio-ethanol plant has been established at Golaghat in Assam. "All these projects will bring enormous benefits to this entire region," emphasized Shri Modi.
The Prime Minister stated that significant work has been done over the past decade to reduce the railways' dependence on foreign resources and to minimize the import of oil. PM Modi noted that today, nearly the entire rail network of the country is connected through electric routes, and the target of 100 percent electrification will be achieved soon. "Due to railway electrification, the country is saving nearly 1.75 billion litres of diesel, and Assam's railway network is also being rapidly electrified," remarked Shri Modi.
The Prime Minister stated that Assam is playing a significant role in fulfilling the nation's renewable energy commitments. PM Modi noted that the Lower Kopili Hydro Power Project will benefit not just Assam but the entire North East. "These projects worth thousands of crores are creating new avenues of employment for Assam's youth and are boosting the state's prosperity," asserted Shri Modi.
The Prime Minister stated that the identity of the current double engine government lies in its sensitivity and good governance. PM Modi emphasized that the development of every region and every section of society is the government's priority. The Prime Minister noted that with this very spirit, a major initiative has been taken today for the workers in Assam's tea gardens. Shri Modi acknowledged that it is their hard work that has strengthened Assam's global identity and that the fragrance of the tea grown by them has become India's identity worldwide. The Prime Minister stated that today, the current government is giving these workers both respect and assistance. The Prime Minister congratulated Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma and his entire team for doing commendable work for the families associated with tea gardens. PM Modi noted that the Assam government is now working to end this historic injustice, these families are now receiving their own land, and the path has been cleared for them to receive pucca houses. The Prime Minister observed that women living in tea gardens will especially benefit greatly from this initiative. PM Modi expressed his wish that the children of tea garden worker families should also study well and progress in life, adding that the current government has created all the necessary facilities for this.
The Prime Minister announced that the work of building modern cruise terminals at the famous Nimati Ghat and Bishwanath Ghat has also commenced from today. PM Modi emphasized that this is not merely an infrastructure project , it is a step that will give a new direction to tourism and the local economy in Assam. The Prime Minister stated that the current government has not limited tourism to just sightseeing but has viewed it as a major opportunity for employment and development. PM Modi noted that with this very vision, the possibilities of water tourism on the Brahmaputra River are being expanded. The Prime Minister highlighted that once the cruise terminals are built, cruise operations on the Brahmaputra will advance further, and it will become even easier for tourists from India and around the world to reach Assam. Shri Modi stated that as cruise tourism grows, new employment opportunities will be created for local youth, artisans and handicraft workers will find new markets, and the income of small shopkeepers, boatmen, and people associated with hotels and transport will also increase. "Tourism in Assam is no longer limited to just travel and sightseeing ,it is becoming a new engine of local development and public prosperity," asserted PM Modi.
The Prime Minister stated that Assam is today emerging as a model for the new future of India's North East , the Ashtalakshmi. PM Modi noted that the progress of Assam is giving new momentum to the entire North East. Urging every youth and every family, Shri Modi asserted, "We must work together for a Viksit Assam so that Assam emerges as a model state in the nation.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଗୌହାଟୀରେ ୧୯,୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସହିତ ସାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଜାରି କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
13 MAR 2026 7:45PM by PIB Bhubaneswar
- ଗୌହାଟୀରୁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଆସାମର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟର ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଏମ୍. ଏସ୍. ପି., ସୁଲଭ ଋଣ, ଫସଲ ବୀମା, ପି. ଏମ୍. କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସଙ୍କଟ ଯେପରି କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଦେଶର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ଆସାମ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି; ନିମ୍ନ କୋପିଲି ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସାମ ସହିତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ବିକାଶ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା; ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆଜି ଆସାମର ଚା ' ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଆସାମ ଆଜି ଆମ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପାଲଟିଛି ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ; ଏଠାକାର ପ୍ରଗତି ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆସାମର ଗୌହାଟୀରେ ପ୍ରାୟ ୧୯,୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୌହାଟୀରେ ଏକ ବିଶାଳ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସହରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ସାରା ଦେଶରୁ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତଥା ଚା 'ବଗିଚାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ନବରାତ୍ରିର ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମା' କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଉପସ୍ଥିତ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ନବରାତ୍ରୀ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଠିକ୍ ପୂର୍ବରୁ ମା’ କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆପଣଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମା ' କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ୧୯,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସାମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆସାମକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସାମକୁ ମିଳିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର କୃଷକ ଏବଂ ଆସାମର ଚା 'ବଗିଚାର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମାବେଶକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୮,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଅନ୍ନଦାତାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମର ଚା' ବଗିଚା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପରିବାରକୁ ଜମି ପଟ୍ଟା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। "ମୁଁ ଆସାମର ଜନସାଧାରଣ, ଏଠାକାର ସମସ୍ତ ପରିବାର ଏବଂ ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମା ' କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପିଏମ କିଷାନ ନିଧି ଜମା ହୋଇଥିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବାର୍ତ୍ତା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇସାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅସାଧାରଣ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଲେ ଯେ ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶଙ୍କର ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ କିମ୍ବା ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାବେଶକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଭଳି କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୪ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଆସାମର ପ୍ରାୟ ୧୯ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୮୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। "ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ, ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକରେ, ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନେ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଏମ୍. ଏସ୍. ପି. ପାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ବୁଣିଛନ୍ତି। ଏମଏସପି ହେଉ, ସୁଲଭ ଋଣ ହେଉ, ଫସଲ ବୀମା ହେଉ, କିମ୍ବା ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ହେଉ, ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଙ୍କଟର ପ୍ରଭାବ ଯେପରି କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସତର୍କ ରହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଇଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯୁଦ୍ଧ କାରଣରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ସାର ମୂଲ୍ୟ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଦେଶୀ ବଜାରରୁ ସାର ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସଙ୍କଟରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକ ବ୍ୟାଗ୍ ୟୁରିଆ ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସରକାର ମାତ୍ର ୩୦୦ ଟଙ୍କାରେ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, "ବିଶ୍ୱ ସାର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିର ବୋଝ ଯେପରି ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ନପଡ଼ିବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିଜ କୋଷାଗାରରୁ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବାହ୍ୟ ସଙ୍କଟରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଏହା ବାରମ୍ବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଭାଗରେ ଯୁଦ୍ଧ କିମ୍ବା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବ୍ୟାଘାତ ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ବେଳେବେଳେ ସାର ମହଙ୍ଗା ହେବ, ବେଳେବେଳେ ଡିଜେଲ ଏବଂ ଶକ୍ତିର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷିକୁ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଜଳସେଚନ ପଦ୍ଧତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଫସଲର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସରକାର 'ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ ’ ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୁନ୍ଦା ଏବଂ ସିଞ୍ଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିମାନ ଆଣିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଜଳସେଚନରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏବେ ଡିଜେଲ ଉପରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ସୌର ପମ୍ପ ସହିତ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା କୁସୁମ ଯୋଜନା ଠିକ୍ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ଅନେକ କୃଷକ କେବଳ ସୌର ପମ୍ପ ଜରିଆରେ ଜଳସେଚନ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିରୁ ଅର୍ଥ ଉପାର୍ଜନ କରୁଛନ୍ତି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ଉପରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସାର କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନାନୋ ୟୁରିଆ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏବେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। "ଯେତେବେଳେ କୃଷକମାନେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ମାଟି ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ଏବଂ ଆମର ଅନ୍ନଦାତା ମଧ୍ୟ ବୈଶ୍ୱିକ ସଙ୍କଟରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବେ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଭାରତର ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯାହା କେବଳ ନିଜର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆସାମରେ ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ନୁମାଲିଗଡ଼-ସିଲିଗୁଡ଼ି ପାଇପଲାଇନର ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆସାମର ଗୋଲାଘାଟ ଠାରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଦ୍ୱିତୀୟ ପିଢ଼ିର ବାୟୋ-ଇଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। "ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ଆଣିବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଦେଶୀ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ରେଳବାଇର ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ତୈଳ ଆମଦାନୀକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମଗ୍ର ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ବିଦ୍ୟୁତ ମାର୍ଗ ଜରିଆରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତକରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କାରଣରୁ ଦେଶ ପାଖାପାଖି ୧.୭୫ କୋଟି ଲିଟର ଡିଜେଲ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି ଏବଂ ଆସାମର ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରିବାରେ ଆସାମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିମ୍ନ କୋପିଲି ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ଆସାମ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆସାମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ପରିଚୟ ଏହାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ସୁଶାସନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ବିକାଶ ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆଜି ଆସାମର ଚା ' ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ହିଁ ଆସାମର ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଚା ' ର ସୁଗନ୍ଧ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତର ପରିଚୟ ହୋଇପାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏହି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଉଭୟ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଚା ' ବଗିଚା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ସରକାର ଏବେ ଏହି ଐତିହାସିକ ଅନ୍ୟାୟକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଜମି ମିଳୁଛି, ଏବଂ ପକ୍କା ଘର ପାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ସଫା ହୋଇଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚା ' ବଗିଚାରେ ରହୁଥିବା ମହିଳାମାନେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବେ। ଚା ' ବଗିଚା ଶ୍ରମିକ ପରିବାରର ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପଢ଼ିବା ଏବଂ ଜୀବନରେ ପ୍ରଗତି କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ନିମାଟି ଘାଟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱନାଥ ଘାଟରେ ଆଧୁନିକ କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ, ଏହା ଏପରି ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଆସାମର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ କେବଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଏହାକୁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଦେଖିଛନ୍ତି। ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀରେ ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରରେ କ୍ରୁଜ ପରିଚାଳନା ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଭାରତ ତଥା ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆସାମରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୁଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, କାରିଗର ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଶ୍ରମିକମାନେ ନୂତନ ବଜାର ପାଇବେ ଏବଂ ଛୋଟ ଦୋକାନୀ, ଡଙ୍ଗାଚାଳକ ଏବଂ ହୋଟେଲ ଏବଂ ପରିବହନ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେବଳ ଭ୍ରମଣ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ନୂତନ ଇଞ୍ଜିନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ଆଜି ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ, ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମର ପ୍ରଗତି ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଅନୁରୋଧ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ, "ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଆସାମ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆସାମ ଦେଶରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇପାରିବ।"