Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the launch of various development works in Guwahati, Assam
13 MAR 2026 8:00PM by PIB Delhi
To my dear citizens of Guwahati, I offer you my heartfelt greetings.
Governor of Assam Lakshman Prasad Acharya Ji, popular Chief Minister of this place Himanta Biswa Sarma Ji, my colleague in the Union Cabinet Sarbananda Sonowal Ji, all present ministers of the State Government, representatives of the people, all our farmer companions connected to this program through technology from across the country, my brothers and sisters working in the tea gardens, and I see that many of our senior Chief Ministers are also connected with us today in this program from every corner of the country, my greetings to everyone.
Brothers and sisters,
Today, before Navratri, I have had the privilege of receiving your audience on this holy land of Maa Kamakhya. With the blessings of Maa Kamakhya, a short while ago, the foundation stone laying and inauguration of development projects worth 19.5 thousand crore rupees took place from here. From projects making Assam self-reliant in the energy sector to works done for the convenience of people coming to Assam, many projects have been given to Assam today. Today is also a very big day for the farmers of the country and companions working in the tea gardens in Assam. A few moments ago, across the entire country under the PM Kisan Samman Nidhi, an amount of more than 18 thousand crore rupees has been sent to the accounts of our crores of farmers. Apart from this, land titles have also been given today to many families associated with the tea gardens of Assam. I give many, many congratulations to the people of Assam, to all the families here, and to the farmers across the country.
Companions,
Today farmer companions from across the country are connected to this land of Maa Kamakhya. A short while ago, messages of the PM Kisan Nidhi being deposited in the accounts of crores of farmers have reached everyone's mobile. This scheme is truly wonderful. With one click, money is deposited directly into the bank accounts of crores of farmers. Even in the developed countries of the world, such a thing is not possible. And when foreign guests meet me and ask so many questions on this subject and remain so curious for information, as to how all this is becoming possible. Even to the big leaders of the big countries of the world, this seems like a great miracle, and these are my same farmer brothers and sisters, most of whom before 2014 had neither a mobile phone nor any account in the bank. Today, in the accounts of such crores of farmers, more than four and a quarter lakh crore rupees have been deposited so far. In this, there are also about 19 lakh farmers of Assam, who have received nearly eight thousand crore rupees till now.
Companions,
I remember, when the PM Kisan Samman Nidhi scheme started, the Congress people, who are experts in spreading rumors and telling lies, used to say that although Modi gives the money for this scheme today, it will have to be returned after the elections; they are such experts in telling lies. But today this scheme of Samman Nidhi has become a medium of social security for the small farmers of the country.
Companions,
For the BJP-NDA government, nothing is bigger than the interest of the farmers. When it came to giving money to farmers, the Congress people’s breath would get stuck. I give you another example. Before 2014, there was a Congress government at the Center for 10 years. In the 10 years of the Congress government, farmers received 6.5 lakh crore rupees in the form of MSP; 6.5 lakh crore in 10 years. Whereas in the 10 years of our government, farmers have received more than 20 lakh crore rupees in the form of MSP.
Companions,
In the past 11 years, the BJP-NDA government has woven a strong security shield around the farmers of the country. Whether it is MSP, cheap loans, crop insurance, or PM Kisan Samman Nidhi, these schemes have become a great support for the farmers. Not only this, we have taken care that the impact of international crises does not fall on farming and agriculture. Now, as with Corona and the wars that happened after it, because of that, the prices of fertilizers in the international market had increased many times. It had also become difficult to get fertilizer in foreign markets. But the central government made full efforts to stop this crisis. The bag of urea that is available for 3 thousand rupees in the international market, our government has given that same bag to its farmers for only 300 rupees. On this, the government has spent more than 12 lakh crore rupees from its treasury, so that the burden does not fall on my farmers. The government is lifting this burden on its own shoulders.
Companions,
In the past decade, the BJP-NDA government has done another very big work regarding self-reliance. We have encouraged self-reliance to protect agriculture from external crises. We have seen repeatedly in independent India, that when wars happen in other parts of the world, or difficulties arise in the supply chain, the trouble used to be for our farmer. Sometimes fertilizer would become expensive, sometimes the price of diesel and energy would increase. Because for decades, the Congress party kept the country dependent on other countries. Because of this, the cost of farming also used to increase.
Companions,
With the intention that farmers' agriculture connects with new technology, they be connected to new methods of irrigation, and crops also get benefits, our government made the policy of 'Per Drop More Crop', and reached micro-irrigation technologies like drip and sprinklers to the farmers. Because of this, irrigation also improved and the cost also decreased. Today the government is working to connect your fields with solar pumps, and our effort is that your expenditure on diesel should be as low as possible. The Kusum scheme that the Center has made is for this reason. Today many farmers are not only doing irrigation by installing solar pumps but are also able to earn money by making electricity from it. And that is why I say, may the food-provider (Annadata) become the energy-provider (Urjadata).
Companions,
It is our constant effort that the dependence of farmers on fertilizers and pesticides also reduces. Due to the wrong policies of Congress, five big fertilizer factories of the country had shut down. We got those fertilizer factories started again. Along with this, many works were also done to connect farmers with Nano Urea. Today the farmer of the country is getting its benefit. Now the BJP-NDA government is giving encouragement to the farmers of the country for natural farming. When farmers adopt natural farming on a very large scale, the soil will also remain safe and our food-providers will also remain safe from global crises.
Companions,
On one side the BJP-NDA government is working regarding farmers, we are engaged in making the country self-reliant, while today Congress has once again proved that they are not honest towards the country in any situation. Even amidst the crises created by war today, Congress is engaged only in spreading rumors and counter-propaganda. And I want to say to the Congress companions, do one thing, listen to the speeches given by Pandit Nehru Ji from the Red Fort on August 15; you will be surprised to hear. Once from the Red Fort on August 15, Pandit Ji is saying that a war is going on in North Korea and South Korea, therefore inflation is increasing in India. Now where is North Korea, South Korea and Nehru Ji was talking about inflation increasing here. And today the people of Congress are busy misleading the country. What the impact of global crises is, the world is seeing today.
Companions,
The BJP-NDA government has worked for the development of our refineries and for the expansion of refining capacity. Today India is that country of the world which can take care of not just its own, but the world's energy needs as well. Our refineries here in Assam have also been expanded in the past years. Unprecedented investment is being made in gas pipeline infrastructure in the entire North East including Assam. The work of upgrading the Numaligarh-Siliguri pipeline has also been completed. And the world's first second-generation bio-ethanol plant has also been established in Golaghat, Assam. This whole region will have a very big benefit from all these projects.
Companions,
In order for the railway's dependence on foreign countries to reduce, and so that we have to order less oil from abroad, a very big work has happened in a decade. In the last ten years, today nearly the entire rail network of the country has been connected with electric routes. And soon, we are also completing the goal of 100 percent electrification. Due to this electrification, about one and three-quarter billion liters of diesel is being saved in the country. In Assam too, electrification of the railway network is happening rapidly. Today also, the inauguration and foundation stone laying of projects related to the electrification of railways have taken place here.
Companions,
Assam is also playing a big role in the fulfillment of resolutions related to renewable energy in the country. The entire North East including Assam will benefit from the Lower Kopili Hydro Power Project. And the biggest thing, these projects worth thousands of crore rupees that have started in Assam, they are creating new opportunities for employment for the youth of Assam, and are increasing the prosperity of Assam.
Companions,
The identity of the BJP-NDA double engine government is with sensitivity and with good governance. The development of every region and every class of the country is our priority. With this same sentiment, a very big initiative has happened today for the companions working in the tea gardens of Assam. Those by whose hard work the global identity of Assam was strengthened, those by whose grown tea's fragrance India's identity was established across the world, today the BJP-NDA government is giving both respect and assistance to those companions. The Congress governments did not even ask about these companions; they did not even have legal documents for the land. I will congratulate Himanta Ji and his entire team; you have done a very big work for these families associated with tea gardens. Today the government of Assam is doing the work of ending this historical injustice. Now these families have received their own land, and the way to get permanent houses for them has also become clear. From this, sisters living in tea gardens will especially benefit a lot. I would want that now the children of families working in tea gardens also study well and move forward. And the BJP government has created full facilities for this as well. That is why every tea garden worker is saying—Once again, BJP government! And for me, to respect these laborers of my tea garden means I am myself repaying a debt, because while you used to work in the gardens, that tea leaf used to reach my village in far-off Gujarat, and I reached here by selling tea. Now tell me, if there were no blessings of these tea garden people, would I have reached here? The tea of these tea garden people reached my place and today I reached among you. And see what kind of grace of Maa Kamakhya it is, that today Maa Kamakhya Devi has given me the opportunity to repay the debt of my brothers of the tea garden.
Companions,
From today, the work of building modern cruise terminals at the famous Nimati Ghat and Bishwanath Ghat has also started. This is not just an infrastructure project; this is a work that gives a new direction to tourism and the local economy in Assam. The BJP government has not limited tourism only to sightseeing spots, but has seen it as a big opportunity for employment and development. With this same thought, possibilities of water tourism are being increased in the Brahmaputra River too. With the construction of the cruise terminal, the work of running cruises on the Brahmaputra will move forward and it will be easier for tourists from the country and the world to reach Assam. When cruise tourism increases, new opportunities for employment will be created for local youth. People associated with artisans and handicrafts will get a new market. The income of small shopkeepers, boatmen, and people associated with hotels and transport will also increase. That is, tourism in Assam is now not limited only to traveling around; it is becoming a new engine of local development and public prosperity.
Companions,
Assam today is becoming a model of the new future of our North East, i.e., Ashtalakshmi. The progress here is giving new momentum to the entire North East. The change that the BJP-NDA government has brought in Assam in the past decade, its impact is also visible in neighboring West Bengal. There too, people want similar good governance of BJP-NDA. Therefore, I will say to every youth and every family of Assam, that we have to keep working together for a developed Assam. So that Assam emerges as a model state in the country. With this same urge, while all the Honorable Chief Ministers are connected with us in this ceremony, I want to make an urge to them—the PM Ekta Mall that has been inaugurated here, you also make arrangements to sell things of your state here. You take some space here, and if someone in Assam wants something from Kerala, it should be available right from here; if some thing of Maharashtra is wanted, it should be available right from here; if some thing of Gujarat is wanted, it should be available from here; if that of Rajasthan is wanted, it should be available here; meaning there should be a vision of the unity of the entire country. Every state of India should have a presence in this mall; every district of Assam should have a presence in this mall. One District, One Product; meaning in a way, if any person goes to the Ekta Mall, they should find the whole of India there. And I am confident that the entire country will get a model from the land of Assam and these Ekta Malls will be successfully prepared in every state of the country. I once again give you many, many best wishes for the development projects. I also again express much gratitude to the farmer companions who have been connected with us from across the country, and I pray to Maa Kamakhya that when Navratri begins after a few days, the grace of Maa Kamakhya remains on all countrymen and we move forward with new faith and new strength, crossing all crises; my many, many best wishes.
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুৱাহাটী, অসমত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
13 MAR 2026 8:00PM by PIB Guwahati
গুৱাহাটীৰ মোৰ মৰমৰ নাগৰিকসকল, মই আপোনালোকক মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো।
অসমৰ ৰাজ্যপাল লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্য, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, উপস্থিত থকা ৰাজ্য চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰী, জনসাধাৰণৰ প্ৰতিনিধি, সমগ্ৰ দেশৰ পৰা প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত আমাৰ সকলো কৃষক সঙ্গী, চাহ বাগিচাত কাম কৰা মোৰ ভাই-ভনীসকল, মই দেখিছোঁ যে আজি আমাৰ কেইবাজনো জ্যেষ্ঠ মুখ্যমন্ত্ৰীয়েও দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা এই কাৰ্যসূচীত আমাৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে, সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
আজি, নৱৰাত্ৰিৰ পূৰ্বে, মই মা কামাখ্যাৰ এই পবিত্ৰ ভূমিত আপোনালোকৰ আদৰণি জনোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। মা কামাখ্যাৰ আশীৰ্বাদত কিছু সময়ৰ পূৰ্বে ইয়াৰ পৰা ১৯.৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছিল। শক্তি খণ্ডত অসমক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলা প্ৰকল্পৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অসমলৈ অহা লোকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে কৰা কামলৈকে আজি অসমলৈ বহুতো প্ৰকল্প আগবঢ়োৱা হৈছে। আজি দেশৰ কৃষকসকল আৰু অসমৰ চাহ বাগিচাত কাম কৰা সহকৰ্মীসকলৰ বাবেও এক অতি ডাঙৰ দিন। কিছু সময়ৰ পূৰ্বে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত আমাৰ কেইবা কোটি কৃষকৰ একাউণ্টলৈ ১৮ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি আজি অসমৰ চাহ বাগিচাৰ সৈতে জড়িত বহুতো পৰিয়ালক ভূমিৰ অধিকাৰ দিয়া হৈছে। মই অসমৰ জনসাধাৰণক, ইয়াৰ সকলো পৰিয়ালক, সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলক বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশৰ কৃষক সহকৰ্মীসকল মা কামাখ্যাৰ এই ভূমিৰ সৈতে সংযুক্ত। অলপ সময়ৰ পূৰ্বে কেইবা কোটি কৃষকৰ একাউণ্টত জমা হোৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ নিধিৰ বাৰ্তা সকলোৰে মোবাইলত উপনীত হৈছে। এই আঁচনিখন সঁচাকৈয়ে অতি সুন্দৰ। এটা ক্লিকত কোটি কোটি কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ধন জমা হয়। আনকি বিশ্বৰ উন্নত দেশবোৰতো এনে কাম সম্ভৱ নহয়। আৰু যেতিয়া বিদেশী অতিথিসকলে মোক লগ পায় আৰু এই বিষয়ত বহুতো প্ৰশ্ন সুধি থাকে আৰু তথ্যৰ বাবে ইমান আগ্ৰহী হৈ থাকে যে এই সকলোবোৰ কেনেকৈ সম্ভৱ হৈ পৰিছে। আনকি বিশ্বৰ ডাঙৰ-ডাঙৰ দেশসমূহৰ ডাঙৰ-ডাঙৰ নেতাসকলকো এইটো এটা বৃহৎ আশ্চৰ্য যেন লাগে, আৰু এইবোৰ মোৰ সেই একেই কৃষক ভাই-ভনীসকল, যিসকলৰ বেছিভাগৰে ২০১৪ চনৰ আগতে মোবাইল ফোন নাছিল বা বেঙ্কত কোনো একাউণ্ট নাছিল। আজি এনে কোটি কোটি কৃষকৰ একাউণ্টত এতিয়ালৈকে ৪.২৫ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন জমা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত অসমৰ প্ৰায় ১৯ লাখ কৃষক আছে, যিসকলে এতিয়ালৈকে প্ৰায় আঠ হাজাৰ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে, যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনি আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া গুজৱ বিয়পোৱা আৰু মিছা কোৱাৰ বিশেষজ্ঞ কংগ্ৰেছৰ লোকসকলে কৈছিল যে আজি মোদীয়ে এই আঁচনিৰ বাবে ধন দিলেও নিৰ্বাচনৰ পিছত ইয়াক ঘূৰাই দিব লাগিব; তেওঁলোক মিছা কোৱাৰ ক্ষেত্ৰত এনে বিশেষজ্ঞ। কিন্তু আজি সন্মান নিধিৰ এই আঁচনিখন দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষাৰ এক উপায় হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰৰ বাবে কৃষকসকলৰ স্বাৰ্থতকৈ ডাঙৰ একো নাই। যেতিয়া কৃষকসকলক ধন দিয়াৰ কথা আহিছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছৰ লোকসকলৰ উশাহ বন্ধ হৈ গৈছিল। মই আপোনালোকক আন এটা উদাহৰণ দিওঁ। ২০১৪ চনৰ আগতে কেন্দ্ৰত ১০ বছৰ ধৰি কংগ্ৰেছ চৰকাৰ আছিল। কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ ১০ বছৰত কৃষকসকলে এমএছপি ৰূপত ৬.৫ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছিল; ১০ বছৰত ৬.৫ লাখ কোটি টকা। আনহাতে আমাৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰত কৃষকসকলে এমএছপি ৰূপত ২০ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১১ বছৰত বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে দেশৰ কৃষকসকলৰ চাৰিওফালে এক শক্তিশালী সুৰক্ষা ঢাল নিৰ্মাণ কৰিছে। এমএছপি হওক, সস্তীয়া ঋণ হওক, শস্য বীমা হওক, বা পিএম কিষাণ সন্মান নিধি হওক, এই আঁচনিসমূহ কৃষকসকলৰ বাবে এক বৃহৎ সহায় হৈ পৰিছে। কেৱল এইটোৱেই নহয়, আমি লক্ষ্য ৰাখিছো যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংকটৰ প্ৰভাৱ যাতে কৃষি আৰু কৃষিৰ ওপৰত নপৰে। এতিয়া, ক’ৰোনা আৰু তাৰ পিছত হোৱা যুদ্ধৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত সাৰৰ মূল্য বহুগুণ বৃদ্ধি পাইছিল। বিদেশী বজাৰত সাৰ পোৱাটোও কঠিন হৈ পৰিছিল। কিন্তু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই সংকটৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত ৩ হাজাৰ টকাত পোৱা ইউৰিয়াৰ বেগ আমাৰ চৰকাৰে নিজৰ কৃষকসকলক মাত্ৰ ৩০০ টকাত দিছে। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে নিজৰ কোষাগাৰৰ পৰা ১২ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয় কৰিছে, যাতে আমাৰ কৃষকসকলৰ ওপৰত বোজা নপৰে। চৰকাৰে এই বোজা নিজৰ কান্ধত তুলি লৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত আন এটা অতি ডাঙৰ কাম কৰিছে। আমি কৃষিক বাহ্যিক সংকটৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক উৎসাহিত কৰিছো। আমি স্বাধীন ভাৰতত বাৰে বাবে দেখিছোঁ যে যেতিয়া বিশ্বৰ আন অংশত যুদ্ধ হয়, বা যোগান শৃংখলাত অসুবিধাৰ সৃষ্টি হয়, তেতিয়া আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে সমস্যা আহি পৰে। কেতিয়াবা সাৰৰ মূল্য বাঢ়ি যায়, কেতিয়াবা ডিজেল আৰু শক্তিৰ মূল্য বৃদ্ধি পায়। কিয়নো কেইবা দশক ধৰি কংগ্ৰেছ দলে দেশক আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৰি ৰাখিছিল। ইয়াৰ ফলত কৃষিৰ ব্যয়ো বৃদ্ধি পাইছিল।
বন্ধুসকল,
কৃষকসকলৰ কৃষিক নতুন প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে তেওঁলোকক জলসিঞ্চনৰ নতুন পদ্ধতিৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ'ব, আৰু শস্যতো অধিক লাভ হ'ব, আমাৰ চৰকাৰে 'প্ৰতি টোপালত অধিক শস্য'ৰ নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে আৰু কৃষকসকলৰ বাবে ড্ৰিপ আৰু স্প্ৰিংকলৰ দৰে ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত জলসিঞ্চনৰো উন্নতি হৈছে আৰু ব্যয়ো হ্ৰাস পাইছে। আজি চৰকাৰে আপোনালোকৰ পথাৰবোৰ সৌৰ পাম্পৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে, আৰু আমাৰ প্ৰচেষ্টা হ'ল যে ডিজেলৰ ওপৰত আপোনালোকৰ ব্যয় যিমান পাৰি সিমান কম হ'ব লাগে। কেন্দ্ৰই কুসুম আঁচনিখন এইকাৰণেই প্ৰস্তুত কৰিছে। আজি বহু কৃষকে কেৱল সৌৰ পাম্প লগাই জলসিঞ্চন কৰাই নহয়, ইয়াৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিও ধন উপাৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। আৰু সেয়েহে মই কওঁ, খাদ্য যোগান ধৰোঁতা (অন্নদাতা) শক্তি যোগান ধৰোঁতা (উৰ্জাদাতা) হৈ পৰক।
বন্ধুসকল,
সাৰ আৰু কীটনাশকৰ ওপৰত কৃষকসকলৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস হোৱাটো আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা। কংগ্ৰেছৰ ভুল নীতিৰ বাবে দেশৰ পাঁচটা ডাঙৰ সাৰৰ কাৰখানা বন্ধ হৈ গৈছিল। আমি সেই সাৰৰ কাৰখানাবোৰ পুনৰ আৰম্ভ কৰিছো। ইয়াৰ লগতে কৃষকসকলক নেনো ইউৰিয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবেও বহুতো কাম কৰা হৈছে। আজি দেশৰ কৃষকসকলে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। এতিয়া বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে দেশৰ কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে উৎসাহিত কৰি আছে। যেতিয়া কৃষকসকলে অতি বৃহৎ পৰিমাণে প্ৰাকৃতিক কৃষি গ্ৰহণ কৰিব, তেতিয়া মাটিও সুৰক্ষিত হৈ থাকিব আৰু আমাৰ খাদ্য যোগান ধৰোঁতাসকলেও বিশ্ব সংকটৰ পৰা সুৰক্ষিত হৈ থাকিব।
বন্ধুসকল,
এফালে বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে কৃষকসকলৰ সন্দৰ্ভত কাম কৰি আছে, আমি দেশক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাত নিয়োজিত হৈছো, আনহাতে আজি কংগ্ৰেছে আকৌ এবাৰ প্ৰমাণ কৰিছে যে তেওঁলোক কোনো পৰিস্থিতিত দেশৰ প্ৰতি সৎ নহয়। আনকি আজি যুদ্ধৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা সংকটৰ মাজতে কংগ্ৰেছ কেৱল উৰাবাতৰি আৰু অপপ্ৰচাৰত নিয়োজিত হৈ আছে। আৰু মই কংগ্ৰেছৰ সতীৰ্থসকলক ক’ব বিচাৰো, এটা কাম কৰক, ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ পৰা পণ্ডিত নেহৰু জীৰ ভাষণ শুনক; আপোনালোকে শুনি আচৰিত হ’ব। ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ পৰা এবাৰ পণ্ডিতজীয়ে কৈছে যে উত্তৰ কোৰিয়া আৰু দক্ষিণ কোৰিয়াত যুদ্ধ চলি আছে, সেয়েহে ভাৰতত মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া উত্তৰ কোৰিয়া ক’ত আছে, দক্ষিণ কোৰিয়া আৰু নেহৰু জীয়ে ইয়াত বৃদ্ধি পোৱা মুদ্ৰাস্ফীতিৰ কথা কৈ আছিল। আৰু আজি কংগ্ৰেছৰ লোকসকলে দেশক বিভ্রান্ত কৰাত ব্যস্ত হৈ পৰিছে। গোলকীয় সংকটৰ প্ৰভাৱ কি, আজি বিশ্বই দেখিছে।
বন্ধুসকল,
বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে আমাৰ শোধনাগাৰসমূহৰ উন্নয়ন আৰু শোধন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কাম কৰিছে। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ এনে এখন দেশ যিয়ে কেৱল নিজৰ নহয়, বিশ্বৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰো যত্ন ল’ব পাৰে। বিগত বছৰবোৰত অসমৰ আমাৰ শোধনাগাৰসমূহো সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। অসমকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবত গেছ পাইপলাইন আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰা হৈছে। নুমলীগড়-শিলিগুৰি পাইপলাইনৰ উন্নয়নৰ কামও সম্পূৰ্ণ হৈছে। আৰু অসমৰ গোলাঘাটত বিশ্বৰ প্ৰথম দ্বিতীয় প্ৰজন্মৰ জৈৱ-ইথানল প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পৰ পৰা এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে বহুত ডাঙৰ লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
বিদেশৰ ওপৰত ৰে’লৱেৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ, আৰু যাতে আমি বিদেশৰ পৰা কম তেল আমদানি কৰিব লাগে তাৰ বাবে এক দশকত এক বহুত ডাঙৰ কাম হৈছে। যোৱা দহ বছৰত আজি দেশৰ প্ৰায় সমগ্ৰ ৰে’ল নেটৱৰ্কক বৈদ্যুতিক পথৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। আৰু অতি সোনকালেই আমি ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ লক্ষ্যও পূৰণ কৰিম। এই বৈদ্যুতিকীকৰণৰ ফলত দেশত প্ৰায় ৩.৭৫ বিলিয়ন লিটাৰ ডিজেল ৰাহি হৈছে। অসমতো ৰে’লৱে নেটৱৰ্কৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ দ্ৰুতগতিত চলি আছে। আজিও ইয়াত ৰে’লৱেৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্পৰ্কীয় সংকল্পসমূহ পূৰণৰ ক্ষেত্ৰতো অসমেও এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। নামনি কপিলি জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ পৰা অসমকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উপকৃত হ’ব। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল, অসমত আৰম্ভ হোৱা হাজাৰ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পবোৰে অসমৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে, অসমৰ সমৃদ্ধি বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিজেপি-এনডিএৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ পৰিচয় সংবেদনশীলতা আৰু সুশাসনৰ সৈতে আছে। দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চল আৰু প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ উন্নয়ন আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। এই একেই ভাৱনাৰে আজি অসমৰ চাহ বাগিচাত কাম কৰা সতীৰ্থসকলৰ বাবে এক অতি ডাঙৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। যিসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমে অসমৰ গোলকীয় পৰিচয় শক্তিশালী কৰিছে, যিসকলৰ দ্বাৰা উৎপাদিত চাহৰ সুগন্ধিৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা হৈছে, আজি বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে সেই সহযোগীসকলক সন্মান আৰু সহায় দুয়োটাই দি আছে। কংগ্ৰেছ চৰকাৰে আনকি এই সহযোগীসকলৰ বিষয়েও সোধা নাছিল; আনকি তেওঁলোকৰ হাতত মাটিৰ বাবে আইনী নথিপত্ৰও নাছিল। মই হিমন্তজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো; আপুনি চাহ বাগিচাৰ সৈতে জড়িত এই পৰিয়ালসমূহৰ বাবে বহুত ডাঙৰ কাম কৰিছে। আজি অসম চৰকাৰে এই ঐতিহাসিক অন্যায়ৰ অন্ত পেলোৱাৰ কাম কৰি আছে। এতিয়া এই পৰিয়ালসমূহে নিজৰ ভূমি লাভ কৰিছে, আৰু তেওঁলোকৰ বাবে স্থায়ী ঘৰ পোৱাৰ পথো স্পষ্ট হৈ পৰিছে। ইয়াৰ পৰা চাহ বাগিচাত বাস কৰা ভগ্নীসকলে বিশেষভাৱে যথেষ্ট লাভৱান হ’ব। মই বিচাৰো যে এতিয়া চাহ বাগিচাত কাম কৰা পৰিয়ালৰ সন্তানসকলেও ভালদৰে পঢ়ক আৰু আগবাঢ়ি যাওক। আৰু বিজেপি চৰকাৰে ইয়াৰ বাবেও সম্পূৰ্ণ সুবিধা সৃষ্টি কৰিছে। সেয়েহে প্ৰতিজন চাহ বাগিচা কৰ্মচাৰীয়ে কৈছে-আকৌ এবাৰ, বিজেপি চৰকাৰ! আৰু মোৰ বাবে, মোৰ চাহ বাগিচাৰ এই শ্ৰমিকসকলক সন্মান জনোৱাৰ অৰ্থ হল মই নিজেই ঋণ পৰিশোধ কৰি আছো, কিয়নো যেতিয়া আপোনালোকে বাগিচাত কাম কৰিছিল, সেই চাহপাত দূৰৱৰ্তী গুজৰাটৰ মোৰ গাঁৱলৈ গৈছিল, আৰু মই চাহ বিক্ৰী কৰি ইয়াতে উপস্থিত হৈছো। এতিয়া মোক কওক, যদি এই চাহ বাগিচাৰ লোকসকলৰ আশীৰ্বাদ নাথাকিলে মই ইয়ালৈ আহি পালোহৈ নে? এই চাহ বাগিচাৰ মানুহৰ চাহ মোৰ ঘৰত উপস্থিত হৈছিল আৰু আজি মই আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত হৈছো। আৰু চাওক মা কামাখ্যাৰ কি ধৰণৰ অনুগ্ৰহ, যে আজি মা কামাখ্যা দেৱীয়ে মোক চাহ বাগিচাৰ মোৰ ভাতৃসকলৰ ঋণ পৰিশোধ কৰাৰ সুযোগ দিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ পৰা বিখ্যাত নিমাতীঘাট আৰু বিশ্বনাথ ঘাটত আধুনিক ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। এইটো কেৱল এটা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প নহয়; এইটো এনে এক কাম যিয়ে অসমৰ পৰ্যটন আৰু স্থানীয় অৰ্থনীতিক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিব। বিজেপি চৰকাৰে পৰ্যটন কেৱল দৰ্শনীয় স্থানসমূহতে সীমাবদ্ধ কৰা নাই, ইয়াক নিযুক্তি আৰু উন্নয়নৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ হিচাপে দেখিছে। এই একেই চিন্তাৰে ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীতো জল পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণৰ লগে ব্ৰহ্মপুত্ৰত ৰানিং ক্ৰুজৰ কাম আগবাঢ়িব আৰু দেশ তথা বিশ্বৰ পৰা অহা পৰ্যটকসকলৰ বাবে অসমত উপস্থিত হোৱাটো সহজ হ’ব। যেতিয়া ক্ৰুজ পৰ্যটন বৃদ্ধি পাব, তেতিয়া স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। শিল্পীসকল আৰু হস্তশিল্পৰ সৈতে জড়িত লোকসকলে এক নতুন বজাৰ পাব। সৰু দোকানী, নাৱৰীয়া আৰু হোটেল আৰু পৰিবহণৰ সৈতে জড়িত লোকসকলৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পাব। অৰ্থাৎ, অসমৰ পৰ্যটন এতিয়া কেৱল ভ্ৰমণৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়; ই স্থানীয় উন্নয়ন আৰু ৰাজহুৱা সমৃদ্ধিৰ এক নতুন ইঞ্জিন হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
অসম আজি আমাৰ উত্তৰ-পূবৰ নতুন ভৱিষ্যতৰ আদৰ্শ হৈ পৰিছে, অৰ্থাৎ অষ্টলক্ষ্মী। ইয়াৰ অগ্ৰগতিয়ে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে যোৱা দশকত অসমলৈ যি পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিছে, ইয়াৰ প্ৰভাৱ চুবুৰীয়া পশ্চিম বংগতো দৃশ্যমান হৈছে। তাতো জনসাধাৰণে বিজেপি-এনডিএৰ একেধৰণৰ সুশাসন বিচাৰে। সেয়েহে, মই অসমৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীক আৰু প্ৰতিটো পৰিয়ালক কওঁ যে আমি এখন উন্নত অসমৰ বাবে একেলগে কাম কৰি থাকিব লাগিব। যাতে অসম দেশৰ এখন আদৰ্শ ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰে। এই একেই অনুৰোধৰে, এই অনুষ্ঠানত সংযুক্ত হৈ থকা সকলো সন্মানীয় মুখ্যমন্ত্ৰীক মই এটা অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো- ইয়াত উদ্বোধন কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী একতা মলত আপোনালোকেও নিজৰ ৰাজ্যৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰক। আপুনি ইয়াত কিছু ঠাই লওক, আৰু যদি অসমৰ কোনোবাই কেৰালাৰ পৰা কিবা বিচাৰে, সেইটো ইয়াতেই উপলব্ধ হ'ব লাগে; যদি মহাৰাষ্ট্ৰৰ কিবা বস্তু বিচাৰে, সেইটো ইয়াতেই উপলব্ধ হ'ব লাগে; যদি গুজৰাটৰ কিবা বস্তু বিচাৰে, সেইটো ইয়াতেই উপলব্ধ হ'ব লাগে; যদি ৰাজস্থানৰ বস্তু বিচাৰে, সেইটো ইয়াতেই উপলব্ধ হ'ব লাগে; অৰ্থাৎ সমগ্ৰ দেশৰ একতাৰ এক দৃষ্টিভংগী থাকিব লাগে। ভাৰতৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ এই মলত উপস্থিতি থাকিব লাগে; অসমৰ প্ৰতিখন জিলাৰ এই মলত উপস্থিতি থাকিব লাগে। এখন জিলা, এটা সামগ্ৰী; অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে যদি কোনো ব্যক্তি একতা মললৈ যায়, তেওঁলোকে তাত সমগ্ৰ ভাৰত বিচাৰি পাব লাগে। আৰু মই আত্মবিশ্বাসী যে সমগ্ৰ দেশে অসমৰ ভূমিৰ পৰা এটা আৰ্হি লাভ কৰিব আৰু দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যত এই একতা মলসমূহ সফলতাৰে প্ৰস্তুত কৰা হব। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমাৰ সৈতে জড়িত কৃষক সহকৰ্মীসকলৰ প্ৰতিও মই পুনৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো, আৰু মই মা কামাখ্যাৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা জনাইছো যে কেইদিনমানৰ পিছত যেতিয়া নৱৰাত্ৰি আৰম্ভ হ’ব, মা কামাখ্যাৰ অনুগ্ৰহ সকলো দেশবাসীসকলৰ ওপৰত যেন থাকে আৰু আমি সকলো সংকট অতিক্ৰম কৰি নতুন বিশ্বাস আৰু নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়িছো; মোৰ বহুতো, বহুতো শুভেচ্ছা।
ভাৰত মাতৃৰ জয়!
ভাৰত মাতৃৰ জয়!
ভাৰত মাতৃৰ জয়!
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম