Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the launch of various development works in Guwahati, Assam
13 MAR 2026 8:00PM by PIB Delhi
To my dear citizens of Guwahati, I offer you my heartfelt greetings.
Governor of Assam Lakshman Prasad Acharya Ji, popular Chief Minister of this place Himanta Biswa Sarma Ji, my colleague in the Union Cabinet Sarbananda Sonowal Ji, all present ministers of the State Government, representatives of the people, all our farmer companions connected to this program through technology from across the country, my brothers and sisters working in the tea gardens, and I see that many of our senior Chief Ministers are also connected with us today in this program from every corner of the country, my greetings to everyone.
Brothers and sisters,
Today, before Navratri, I have had the privilege of receiving your audience on this holy land of Maa Kamakhya. With the blessings of Maa Kamakhya, a short while ago, the foundation stone laying and inauguration of development projects worth 19.5 thousand crore rupees took place from here. From projects making Assam self-reliant in the energy sector to works done for the convenience of people coming to Assam, many projects have been given to Assam today. Today is also a very big day for the farmers of the country and companions working in the tea gardens in Assam. A few moments ago, across the entire country under the PM Kisan Samman Nidhi, an amount of more than 18 thousand crore rupees has been sent to the accounts of our crores of farmers. Apart from this, land titles have also been given today to many families associated with the tea gardens of Assam. I give many, many congratulations to the people of Assam, to all the families here, and to the farmers across the country.
Companions,
Today farmer companions from across the country are connected to this land of Maa Kamakhya. A short while ago, messages of the PM Kisan Nidhi being deposited in the accounts of crores of farmers have reached everyone's mobile. This scheme is truly wonderful. With one click, money is deposited directly into the bank accounts of crores of farmers. Even in the developed countries of the world, such a thing is not possible. And when foreign guests meet me and ask so many questions on this subject and remain so curious for information, as to how all this is becoming possible. Even to the big leaders of the big countries of the world, this seems like a great miracle, and these are my same farmer brothers and sisters, most of whom before 2014 had neither a mobile phone nor any account in the bank. Today, in the accounts of such crores of farmers, more than four and a quarter lakh crore rupees have been deposited so far. In this, there are also about 19 lakh farmers of Assam, who have received nearly eight thousand crore rupees till now.
Companions,
I remember, when the PM Kisan Samman Nidhi scheme started, the Congress people, who are experts in spreading rumors and telling lies, used to say that although Modi gives the money for this scheme today, it will have to be returned after the elections; they are such experts in telling lies. But today this scheme of Samman Nidhi has become a medium of social security for the small farmers of the country.
Companions,
For the BJP-NDA government, nothing is bigger than the interest of the farmers. When it came to giving money to farmers, the Congress people’s breath would get stuck. I give you another example. Before 2014, there was a Congress government at the Center for 10 years. In the 10 years of the Congress government, farmers received 6.5 lakh crore rupees in the form of MSP; 6.5 lakh crore in 10 years. Whereas in the 10 years of our government, farmers have received more than 20 lakh crore rupees in the form of MSP.
Companions,
In the past 11 years, the BJP-NDA government has woven a strong security shield around the farmers of the country. Whether it is MSP, cheap loans, crop insurance, or PM Kisan Samman Nidhi, these schemes have become a great support for the farmers. Not only this, we have taken care that the impact of international crises does not fall on farming and agriculture. Now, as with Corona and the wars that happened after it, because of that, the prices of fertilizers in the international market had increased many times. It had also become difficult to get fertilizer in foreign markets. But the central government made full efforts to stop this crisis. The bag of urea that is available for 3 thousand rupees in the international market, our government has given that same bag to its farmers for only 300 rupees. On this, the government has spent more than 12 lakh crore rupees from its treasury, so that the burden does not fall on my farmers. The government is lifting this burden on its own shoulders.
Companions,
In the past decade, the BJP-NDA government has done another very big work regarding self-reliance. We have encouraged self-reliance to protect agriculture from external crises. We have seen repeatedly in independent India, that when wars happen in other parts of the world, or difficulties arise in the supply chain, the trouble used to be for our farmer. Sometimes fertilizer would become expensive, sometimes the price of diesel and energy would increase. Because for decades, the Congress party kept the country dependent on other countries. Because of this, the cost of farming also used to increase.
Companions,
With the intention that farmers' agriculture connects with new technology, they be connected to new methods of irrigation, and crops also get benefits, our government made the policy of 'Per Drop More Crop', and reached micro-irrigation technologies like drip and sprinklers to the farmers. Because of this, irrigation also improved and the cost also decreased. Today the government is working to connect your fields with solar pumps, and our effort is that your expenditure on diesel should be as low as possible. The Kusum scheme that the Center has made is for this reason. Today many farmers are not only doing irrigation by installing solar pumps but are also able to earn money by making electricity from it. And that is why I say, may the food-provider (Annadata) become the energy-provider (Urjadata).
Companions,
It is our constant effort that the dependence of farmers on fertilizers and pesticides also reduces. Due to the wrong policies of Congress, five big fertilizer factories of the country had shut down. We got those fertilizer factories started again. Along with this, many works were also done to connect farmers with Nano Urea. Today the farmer of the country is getting its benefit. Now the BJP-NDA government is giving encouragement to the farmers of the country for natural farming. When farmers adopt natural farming on a very large scale, the soil will also remain safe and our food-providers will also remain safe from global crises.
Companions,
On one side the BJP-NDA government is working regarding farmers, we are engaged in making the country self-reliant, while today Congress has once again proved that they are not honest towards the country in any situation. Even amidst the crises created by war today, Congress is engaged only in spreading rumors and counter-propaganda. And I want to say to the Congress companions, do one thing, listen to the speeches given by Pandit Nehru Ji from the Red Fort on August 15; you will be surprised to hear. Once from the Red Fort on August 15, Pandit Ji is saying that a war is going on in North Korea and South Korea, therefore inflation is increasing in India. Now where is North Korea, South Korea and Nehru Ji was talking about inflation increasing here. And today the people of Congress are busy misleading the country. What the impact of global crises is, the world is seeing today.
Companions,
The BJP-NDA government has worked for the development of our refineries and for the expansion of refining capacity. Today India is that country of the world which can take care of not just its own, but the world's energy needs as well. Our refineries here in Assam have also been expanded in the past years. Unprecedented investment is being made in gas pipeline infrastructure in the entire North East including Assam. The work of upgrading the Numaligarh-Siliguri pipeline has also been completed. And the world's first second-generation bio-ethanol plant has also been established in Golaghat, Assam. This whole region will have a very big benefit from all these projects.
Companions,
In order for the railway's dependence on foreign countries to reduce, and so that we have to order less oil from abroad, a very big work has happened in a decade. In the last ten years, today nearly the entire rail network of the country has been connected with electric routes. And soon, we are also completing the goal of 100 percent electrification. Due to this electrification, about one and three-quarter billion liters of diesel is being saved in the country. In Assam too, electrification of the railway network is happening rapidly. Today also, the inauguration and foundation stone laying of projects related to the electrification of railways have taken place here.
Companions,
Assam is also playing a big role in the fulfillment of resolutions related to renewable energy in the country. The entire North East including Assam will benefit from the Lower Kopili Hydro Power Project. And the biggest thing, these projects worth thousands of crore rupees that have started in Assam, they are creating new opportunities for employment for the youth of Assam, and are increasing the prosperity of Assam.
Companions,
The identity of the BJP-NDA double engine government is with sensitivity and with good governance. The development of every region and every class of the country is our priority. With this same sentiment, a very big initiative has happened today for the companions working in the tea gardens of Assam. Those by whose hard work the global identity of Assam was strengthened, those by whose grown tea's fragrance India's identity was established across the world, today the BJP-NDA government is giving both respect and assistance to those companions. The Congress governments did not even ask about these companions; they did not even have legal documents for the land. I will congratulate Himanta Ji and his entire team; you have done a very big work for these families associated with tea gardens. Today the government of Assam is doing the work of ending this historical injustice. Now these families have received their own land, and the way to get permanent houses for them has also become clear. From this, sisters living in tea gardens will especially benefit a lot. I would want that now the children of families working in tea gardens also study well and move forward. And the BJP government has created full facilities for this as well. That is why every tea garden worker is saying—Once again, BJP government! And for me, to respect these laborers of my tea garden means I am myself repaying a debt, because while you used to work in the gardens, that tea leaf used to reach my village in far-off Gujarat, and I reached here by selling tea. Now tell me, if there were no blessings of these tea garden people, would I have reached here? The tea of these tea garden people reached my place and today I reached among you. And see what kind of grace of Maa Kamakhya it is, that today Maa Kamakhya Devi has given me the opportunity to repay the debt of my brothers of the tea garden.
Companions,
From today, the work of building modern cruise terminals at the famous Nimati Ghat and Bishwanath Ghat has also started. This is not just an infrastructure project; this is a work that gives a new direction to tourism and the local economy in Assam. The BJP government has not limited tourism only to sightseeing spots, but has seen it as a big opportunity for employment and development. With this same thought, possibilities of water tourism are being increased in the Brahmaputra River too. With the construction of the cruise terminal, the work of running cruises on the Brahmaputra will move forward and it will be easier for tourists from the country and the world to reach Assam. When cruise tourism increases, new opportunities for employment will be created for local youth. People associated with artisans and handicrafts will get a new market. The income of small shopkeepers, boatmen, and people associated with hotels and transport will also increase. That is, tourism in Assam is now not limited only to traveling around; it is becoming a new engine of local development and public prosperity.
Companions,
Assam today is becoming a model of the new future of our North East, i.e., Ashtalakshmi. The progress here is giving new momentum to the entire North East. The change that the BJP-NDA government has brought in Assam in the past decade, its impact is also visible in neighboring West Bengal. There too, people want similar good governance of BJP-NDA. Therefore, I will say to every youth and every family of Assam, that we have to keep working together for a developed Assam. So that Assam emerges as a model state in the country. With this same urge, while all the Honorable Chief Ministers are connected with us in this ceremony, I want to make an urge to them—the PM Ekta Mall that has been inaugurated here, you also make arrangements to sell things of your state here. You take some space here, and if someone in Assam wants something from Kerala, it should be available right from here; if some thing of Maharashtra is wanted, it should be available right from here; if some thing of Gujarat is wanted, it should be available from here; if that of Rajasthan is wanted, it should be available here; meaning there should be a vision of the unity of the entire country. Every state of India should have a presence in this mall; every district of Assam should have a presence in this mall. One District, One Product; meaning in a way, if any person goes to the Ekta Mall, they should find the whole of India there. And I am confident that the entire country will get a model from the land of Assam and these Ekta Malls will be successfully prepared in every state of the country. I once again give you many, many best wishes for the development projects. I also again express much gratitude to the farmer companions who have been connected with us from across the country, and I pray to Maa Kamakhya that when Navratri begins after a few days, the grace of Maa Kamakhya remains on all countrymen and we move forward with new faith and new strength, crossing all crises; my many, many best wishes.
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অসামগী গুৱাহাতিদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
13 MAR 2026 8:00PM by PIB Imphal
মুর মরোমোর গুৱাহাতী বাশী রাইজ, আপুনালোকক মোই মুর, আন্তোরিক নমোস্কার জোনাইসু।
অসামগী রাজ্যপাল, শ্রী লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়, রাজ্য অসিগী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্ম্মা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, মফম অসিদা লৈরিবা রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, মীয়ামগী খল্লবা মীহুৎশিং, লৈবাক শিনবা থুংবদগী থৌরম অসিদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখিবা ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাও পুম্নমক, চাগী বাগানশিংদা থবক তৌরিবা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংগী মকোক থোংবা মুখ্য মন্ত্রী কয়ানা ঙসি থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা উবা ফংলে।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি, নবরত্রিগী মমাংদা, ঐহাক্না মা কামাখ্যাগী অশেংবা লমদম অসিদা ময়াম পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংজরে। ইমা কামাখ্যাগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা, মতম খরগী মমাংদা, মফম অসিদা লুপা করোর ১৯,৫০০গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ঙসি অসামদা মশিং য়াম্লবা প্রোজেক্তশিং ফংলে। রাজ্য অসি ইনর্জী সেক্তরদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবদগী হৌরগা অসামদা লাকপা ভিজিৎরশিংগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। ঙসিগী নুমিৎ অসি লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগীদমক্তা, অসামগী চাগী লমদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী মরুপশিংগীদমক্তা য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি। ঙল্লিঙৈদা পি.এম. কিসান সন্মান নিধি স্কিমগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ঐখোয়গী চিঞ্জাক পুথোক্লিবশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ১৮,০০০ হেন্না হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, ঙসি অসামগী চাগী বাগানশিংগা মরী লৈনবা ইমুং কয়াদা লমগী দিদশিং য়েন্থোকখি। অসামগী মীয়াম, মফম অসিদা লৈরিবা ইমুং মনুং খুদিংমক্তা অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, লৈবাক শিনবা থুংবগী লৌমী মরুপশিং অসি ইমা কামাখ্যাগী অশেংবা লমদম অসিদগী ঐখোয়গা শম্নরে। মতম খরগী মমাংদা, লৌমী করোর কয়াগী একাউন্তশিংদা পি.এম. কিসান নিধিগী শেনফম থাদোরকপগী পাউশিং অসি মোবাইল ফোন খুদিংদা য়ৌরকখি। মসিগী স্কিম অসি তশেংনা শিংথানিংঙাইনি। ক্লিক অমখক্তনা লৌমী করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেল হকথেংননা থাদোক্লি। অসিগুম্বা থৌওং অসি মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিংদসু ওইথোক্তে। তশেংনমক, ঐহাক্না মীরমদগী লাকপা মকোক থোংবা মীওইশিংগা উনবদা, মখোয়না হীরম অসিগী মতাংদা ৱাহং কয়া হংই। মালেমগী মরুওইবা লৈবাকশিংগী মকোক থোংবা লুচিংবশিংনসু মসি থোইদোক হেন্দোকপা অমনি হায়না খল্লি; অমসুং মখোয়শিং অসি চপ মান্নবা লৌমীগী ইচিল-ইনাওশিংনি। মখোয়গী অয়াম্বনা ২০১৪গী মমাংদা মোবাইল ফোন নত্ত্রগা বেঙ্ক একাউন্ত অমত্তা লৈরমদে। ঙসি অসিগুম্বা লৌমী করোর কয়াগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৪.২৫ হেন্না দিপোজিৎ তৌখ্রে। মসিদা হৌজিক ফাওবদা চাউরাক্না লুপা করোর ৮,০০০ ফংখ্রবা অসামগী লৌমী লাখ ১৯ রোম য়াওরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি পি.এম. কিসান সম্মান নিধি স্কিম হৌদোকপা মতমদা, কংগ্রেসকী মীহুৎশিংনা - অরানবা ৱাফমশিং শন্দোকপা অমসুং অরানবা ৱাফমশিং ফোংদোকপদা মাস্তর ওইরিবা মখোয়না মোদীনা ঙসি শেল থাদবা য়াই, অদুবু শেল অদু মীখলগী মতুংদা অমুক হন্না শেল থাদররোই হায়না ফোংদোকখি। অদুম ওইনমক, ঙসিদি, সম্মান নিধি স্কিম অসি লৈবাক অসিগী অপীকপা লৌমীশিংগীদমক্তা সোসিএল সেক্যুরিতী মরুওইবা খুৎলাই অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.-এন.দি.এ. সরকারগীদমক্তা, লৌমীশিংগী কান্নবদগী করিগুম্বা অমত্তা হেন্না মরু ওইদে। লৌমীশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবগী ৱাফম লাকপা খুদিংদা, কংগ্রেস পার্তীনা শ্বর হোনবা ঙমদনা লৈরম্মি। ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা খুদম অমা পীজগে। ২০১৪গী মমাংদা, কেন্দ্রদা কংগ্রেস পার্তীনা চহি ১০ লৈখি। কংগ্রেসকী চহি ১০গী লৈঙাক্কী মনুংদা, লৌমীশিংনা চহি তরাগী মনুংদা এম.এস.পি.গী মওংদা লুপা করোর লাখ ৬.৫ ফংখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, ঐখোয়গী সরকারগী চহি ১০গী মনুংদা, লৌমীশিংনা এম.এস.পি.গী মওংদা লুপা করোর লাখ ২০ হেন্না ফংখ্রে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, বি.জে.পি-এন.দি.এ. সরকারনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী অকোইবদা শিংথানীংঙাই ওইবা ঙাক্লৌ অমা শেমখি। এম.এস.পি. ওইগেরা, মমল হোংবা ক্রেদিৎ ওইগেরা, মহৈ-মরোংগী ইন্সুরেন্স ওইগেরা, নত্রগা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি ওইগেরা, স্কিমশিং অসিনা লৌমীশিংগীদমক অচৌবা মতেং ওইরি। মসিগী মথক্তা, মালেমগী ওইবা অৱাবা অসিনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা অকায়বা লৈহন্দনবা ঐখোয়না চেকশিন থৌরাং লৌখৎলি। খুদম ওইনা, কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মদুগী মতুং তারকপা চয়েৎনবশিংগী মতুং ইন্না, ইন্তর্নেস্নেল মার্কেত্তা ফর্তিলাইজরগী মমল অসি য়াম্না হেনগৎলকখি। মপানগী কৈথেলশিংদগী ফর্তিলাইজরশিং ফংহনবা অসিসু য়াম্না অরুবা ওইরক্লি। অদুম ওইনমক, সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা মসিগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা হোৎনখি। ইন্তর্নেস্নেল মার্কেত্তা লুপা ৩,০০০ চংগদবা য়ুরিয়াগী বেগ অমা ঐখোয়গী সরকারনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা লুপা ৩০০ খক্তদা পীরি। মসিগীদমক, সরকারনা ঐখোয়গী লৌমীশিংগী মথক্তা শেলগী চৈথেং অমত্তা লৈহন্দনবা, মাগী এক্সচেকরদগী লুপা করোর লাখ ১২ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। মসিগী পোৎলুম অসি সরকারনা পুরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা, বি.জে.পি-এন.দি.এ. সরকারনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অতোপ্পা চাউরবা খোংথাং অমা লৌখৎখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সেক্তরবু মপানগী অৱা-অনাশিংদগী ঙাকথোক্নবা মশা-মরোমদোম লেপচবা হেনগৎহল্লে। মালেমগী অতোপ্পা মফমশিংদা খুদোংচাদবা থোকপা মতমদা, নৎত্রগা মালেমগী সপ্লাই চেনশিংদা খুদোংচাদবা থোকপা মতমদা, খুদোংচাদবশিং অসিগী অৱাবা অসি ঐখোয়গী লৌমীশিংনা মায়োক্নরি হায়বসি ঐখোয়না নীংতম্লবা ভারত্তা হন্না হন্না উবা ফংলি। করিগুম্বা মতমদা, ফর্তিলাইজরশিং অসি য়াম্না মমল ৱাংবা ওইরকখি; অতোপ্পা মতমদা, দিজল অমসুং ইনর্জীগী মমল অসি য়াম্না ৱাংনা হেনগৎলকখি। মসিগী মরমদি, দিকেদ কয়াগী মমাংদগী কংগ্রেস পার্তীনা লৈবাক অসিবু অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মখা পোলহনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, মহৈ-মরোং থাবগী মমলসু লেপ্তনা হেনগৎলকখি।
মরুপশিং,
লৌমীশিংগী লৌউ-শিংউগী থবকশিংবু অনৌবা তেক্নোলোজীগা পুনশিন্নবা, মখোয়বু অনৌবা ইরিগেসন মেথদশিংগা শম্নহন্নবা অমসুং মহৈ-মরোংশিংদসু কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা ঐখোয়গী সরকারনা 'পর দ্রোপ, মোর ক্রোপ' পোলিসী শেমখি। খোঙথাং অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মাইক্রো-ইরিগেসন তেক্নোলোজীশিং হায়বদি দ্রিপ অমসুং স্প্রিংকলর সিস্তেমশিং লৌমীশিংদা হকথেংননা য়ৌহনখ্রে। মসিনা ইরিগেসনগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবগা লোয়ননা ওপরেস্নেল কোস্ত হন্থহনখ্রে। ঙসিদি, সরকারনা অদোমগী লৌফমশিংদা সোলর পম্পশিং পীনবা থবক পায়খৎলি, অমসুং ঐখোয়গী হোৎনরিবদি দিজেলদা অদোমগী শেল থাদবা হন্থহন্নবা হোৎনবনি। সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা শেমখিবা 'কুসুম স্কিম' অসি মপুং ফানা পান্দম অসিগীদমক্তা শেমখিবনি। ঙসিদি, লৌমী কয়ানা সোলর পম্পশিংবু ঈশিং য়োক্নবা শীজিন্নবতা নত্তনা মখোয়গী খুত্থাংদা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্লি, মসিনা অহেনবা শেন্দোং ফংহল্লি। অমসুং মরম অসিনা ঐনা হায়রি: 'অন্নদাতা' (চানবা পুথোকপা মীওই) অসি 'উর্জাদাত' (ইনর্জী পীনবা মীওই) ওইহল্লু।
মরুপশিং,
ফর্তিলাইজর অমসুং পেস্তিসাইদশিংদা লৌমীশিংনা মখা পোনবা হন্থহন্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। কংগ্রেসকী ফত্তবা পোলিসীশিংগী মরমদা, লৈবাক অসিগী মরুওইবা ফর্তিলাইজর প্লান্ত মঙা থিংজিনখি। ঐখোয়না ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং অসি অমুক হন্না হৌদোক্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না লৌমীশিংদা নেনো য়ুরিয়া খঙহন্নবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংবগী লৌমীশিংনা খোঙথাংশিং অসিগী কান্নবা ফংলি। হৌজিক, বি.জে.পি-এন.দি.এ. সরকারনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংবু নেচরেল ফার্মিং শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি। লৌমীশিংনা নেচরেল ফার্মিংবু পাক-শন্না শিজিন্নরকপা মতমদা, লৈহাউ অসি ঙাক-শেনগনি, অমসুং ঐখোয়গী 'অন্নদাতাস' - চিঞ্জাক পুথোক্লিবশিংসু মালেমগী অৱাবা মায়োক্নবদা ঙাক-শেনগনি।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা, বি.জে.পি.-এন.দি.এ. সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎলি, অমসুং ঐখোয়না লৈবাক অসিবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরি। অদুগা, অতোপ্পা নাকল অমরোমদা, কংগ্রেস পার্তীনা ঙসি অমুক হন্না লৈবাক অসিগী মায়কৈদা অশেংবা থাজবা লৈতে হায়বা উৎখ্রে। হৌজিক চত্থরিবা লানগী অৱাবা মরক্তা ফাওবা, কংগ্রেসনা অরানবা ৱাফমশিং শন্দোকপা অমসুং ফত্তবা প্রোপেগান্দা শরুক য়াবদা পুক্নিং চিংশিল্লি। অমসুং ঐহাক্না কংগ্রেস পার্তীগী ঐহাক্কী মরুপশিংদা হায়জনীংই মদুদি: ঐহাকপু মতেং পাংবীয়ু। পন্দিৎ নেহরুনা ওগস্ত ১৫দা রেদ ফোর্ত্তগী ঙাংখিবা ৱারোলশিং অদু তাবীয়ু। অদোম্না তাবদা অঙকপা পোক্কনি। ওগস্ত ১৫দা রেদ ফোর্ত্তগী পীখিবা ৱারোল অমদা পন্দিৎ নেহরুনা হায়খি মদুদি ভারত্তা পোৎচৈগী মমল হেনগৎলক্লিবা অসি অৱাং কোরিয়া অমসুং খা কোরিয়াগী মরক্তা চত্থরিবা লানগী মরমননি। অৱাং কোরিয়া অমসুং খা কোরিয়াগী মরক্তা লৈরিবা জিওগ্রাফিকেল দিস্তেন্স অদু খল্লু। অদুগা, নেহরুনা দোমেস্তিক ইনফ্লেসন ৱাংখৎলক্লিবা অসি কনফ্লিক্ত অদুদগীনি হায়না ফোংদোকখি। অমসুং ঙসিদি, কংগ্রেস পার্তীগী মেম্বরশিংনা লৈবাক অসিবু লান্না লমজিংবগী থবক তৌরি। মালেম পুম্বনা হৌজিক মালেমগী ওইবা অৱা-অনাগী অশেংবা শাফু অদু উবা ফংলি।
মরুপশিং,
.জে.পি.-এন.দি.এ. সরকারনা ঐখোয়গী রিফাইনরীশিং চাউখৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী রিফাইনিং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলে। ঙসিদি, ভারত অসি মশাগী ইনর্জীগী মথৌ তাবা খক্তা নত্তনা মালেমগীসু মথৌ তাবশিং ফংহনবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইরে। অসামদা লৈরিবা রিফাইনরীশিং অসি হৌখিবা চহি খরা অসিদা পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। অসাম য়াওনা অৱাং নোংপোক্কী মফম পুম্নমক্তা গ্যাস পাইপলাইন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শেন থাদরে। নুমালিগর-সিলিগুরী পাইপলাইনগী অপগ্রেদ তৌবগী থবকসু লোইশিনখ্রে। মসিগী মথক্তা, মালেমগী অহানবা সেকেন্দ-জেনেরেসন বাইও-ইথানোল প্লান্ত অসি অসামগী গোলাঘাত্তা লিংখৎখ্রে। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদম অসিদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
রেলৱেজনা মপান লৈবাক্কী লৈবাকশিংদা মখা পোনবা হন্থহন্নবা অমসুং ইম্পোর্ত তৌরিবা ওইলদা ঐখোয়না মখা পোনবা হন্থহন্নবা হৌখিবা চহি তরা অসিদা চাউনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসিগী রেলৱেজ নেৎৱার্ক পুম্নমক ইলেক্ত্রিক রুততা শম্নহনখ্রে। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না ১০০% ইলেক্ত্রিফিকেসনগী পান্দম অদু ফংনবা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। মসিগী ইলেক্ত্রিফিকেসন অসিগী মহৈ ওইনা লৈবাক অসিনা চাউরাক্না দিজল লিতর বিল্লিয়ন ১.৭৫ কনবা ঙম্লে। অসামগী রেলৱেজ নেৎৱার্কসু য়াম্না থুনা ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরি। তশেংনমক, লমদম অসিদা রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসনগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং ঙসি শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে।
মরুপশিং,
রিন্যুএবল ইনর্জীগা মরী লৈননা লৈবাক অসিনা লৌখিবা অচেৎপা থৌদাংশিং অসি মপুং ফাহনবদা অসামনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। লোয়র কোপিলী হাইদ্রো পাৱর প্রোজেক্ত অসিনা আসাম য়াওনা অৱাং-নোংপোক লমদম পুম্নমক কান্নবা ফংহল্লগনি। অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইরিবদি, অসামদা হৌদোকখিবা করোর কয়াগী প্রোজেক্তশিং অসিনা রাজ্য অসিগী নহারোলশিংগীদমক্তা অনৌবা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা পীরি অমসুং মসিগী চাউখৎপা হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.-এন.দি.এ.গী 'দবল ইঞ্জিন' সরকার অসি মসিগী সেন্সিতিবিতী অমসুং অফবা লৈঙাকপদা থাজবা অসিনা মশক তাক্লি। লম খুদিংমক্কী অমসুং লৈবাক অসিগী সেক্সন খুদিংমক্কী চাউখৎ-থৌরাং অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবনি। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, অসামগী চাগী লমদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী নাগরিকশিংগীদমক ঙসি চাউরবা খোঙথাং অমা হৌদোক্লে। মখোয়গী কন্না হোৎনবনা অসামগী মালেমগী মশক মগুন হেনগৎহনখি। অমসুং মখোয়গী চাগী অখন্নবা মগুননা মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী মশক মগুনগী খুদম অমা ওইখি। বি.জে.পি-এন.দি.এ. সরকারনা ঙসি মখোয়বু ইকায় খুম্নবা অমসুং তেংবাং পীনবা হোৎনরি। মমাংগী কংগ্রেস সরকারশিংনা হায়রিবা শিন্মীশিং অসিবু মপুং ফানা কান্নবা পীখিদে; মখোয়না লৈরম্বা লম অদুগী লিগেল দোক্যুমেন্তশিং ফাওবা মখোয়দা লৈরমদে। ঐহাক্না হেমন্তজী অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। নহাক্না চাগী বাগানগা মরী লৈনবা ইমুংশিং অসিগীদমক অচৌবা থবক অমা পাংথোক্লে। ঙসিদি, অসাম সরকারনা পুৱারী ওইরবা অরানবা অসি চুমথোক্নবা থবক পায়খৎলি। ইমুংশিং অসিনা হৌজিক মখোয়গী লম মপু ওইবা ফংলে, অমসুং মখোয়গীদমক পর্মিনেন্ত, কংক্রিৎ ওইবা য়ুমশিং ফংনবগী লম্বী অসি হাংদোক্লে। থৌরাং অসিনা মরুওইনা চাগী বাগানগী মফমশিংদা লৈবা নুপীশিংদা কান্নবা পীগনি। ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা হায়জরি মদুদি হায়রিবা চাগী বাগানগী শিন্মীশিং অসিগী মচাশিংনা হৌজিক্তি মখোয়গী মহৈ-মশিং তম্নবা কন্না হোৎনগনি অমসুং মখোয় মশানা চাউখৎপগী লম্বী অমা য়াৎলগনি। মসিগীদমক, বি.জে.পি সরকারনা মখোয়বু মতেং পাংনবা মপুং ফাবা খুদোংচাবশিং শেমখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা চাগী বাগানগী শিন্মী খুদিংমক্না "অমুক হন্না বি.জে.পি সরকার অমা!" হায়না লাউরি। অমসুং ঐহাক্কী ওইনদি, হায়রিবা চাগী লমদা থবক তৌরিবশিং অসিবু ইকায় খুম্নবা উৎপসি ঐহাক্কী মশাগী শেন্দোন শিংদোকপগা মান্নৈ। অদোম্না মসিগী বাগানশিং অসিদা কন্না হোৎনবা নত্রগা হোৎনদবা হায়রিবা চাগী মনাশিং অসি গুজরাতকী ঐগী অরাপ্পা খুঙ্গংদা য়ৌরকখি। অমসুং ঐহাক্না ঙসি লৈরিবা ফম অসি য়ৌরকপা ঙমখিবা অসি হায়রিবা চা অসি য়োকখৎতুনা ওইখি। হৌজিক, ঐঙোন্দা হায়বিয়ু: করিগুম্বা ঐহাক্না হায়রিবা চাগী বাগানশিং অসিগী মীওইশিংগী য়াইফ-মঙ্গোল ফংলমদ্রবদি, ঐহাক অসি হৌজিক্কী থাক অসি য়ৌরক্লমগদ্রা? হায়রিবা বাগানশিং অসিদগী থারকপা চা অসিনা ঐঙোন্দা য়ৌহনখি, অমসুং ঙসিদি, ঐহাক্না মফম অসিদা অদোমগী মরক্তা লৈদুনা অদোমদা য়ৌহনখ্রে। অমসুং ইমা কামাখ্যাগী অপুনবা করম্না ঐঙোন্দা ঙসি চাগী বাগানগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংগী মফমদা ঐহাক্কী শেন্দোন অদু শীংদোকচবগী খুদোংচাবা ফংজরি।
মরুপশিং,
ঙসিদগী হৌরগা, মমিং লৈরবা নিমতি ঘাত অমসুং বিশ্বনাথ ঘাত্তা মোদর্ন ক্রুজ তর্মিনেলশিং শাবগী থবকসু হৌখ্রে। মসি ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত খক্তা নত্তে, মসি আসামগী তুরিজম অমসুং লোকেল ইকোনোমীদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীনবা খোংথাং অমনি। বি.জে.পি. সরকারনা তুরিজম অসি মফমশিং খক্তা য়েংবদা য়ুম্ফম ওইহন্দ্রে। মসিগী মহুত্তা মসি থবক ফংহন্নবা অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা মরুওইবা লম্বী অমনি হায়না লৌই। অসিগুম্লবা ৱাখল্লোন অসিনা লমজিংদুনা, ব্রহ্মপুত্রা তুরেলগী ঈশিংগী ওইবা তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। ক্রুজ তর্মিনেলশিং অসি শাবনা ব্রহ্মপুত্রদা ক্রুজ ওপরেসনশিং হেনগৎহল্লগনি। মসিনা অসামদা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী তুরিস্তশিংনা হেন্না লায়না চঙবা ঙম্লগনি। ক্রুজ তুরিজম পাকথোক চাউথোক্লকপগা লোয়ননা, মফম অদুগী নহারোলশিংগীদমক্তা অনৌবা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং থোরক্কনি। আর্তিসানশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবগী লমদা থবক তৌরিবশিংনা অনৌবা কৈথেলশিং ফংলগনি। মসিগী মথক্তা, অপীকপা দুকান লৈবা মীওইশিং, বোটমেনশিং অমসুং হোস্পিতাল অমসুং ত্রান্সপোর্ত সেক্তরগা মরী লৈনবা মীওইশিংগী ইনকমসু হেনগৎলকপা উবা ফংলগনি। তঙাইফদনা, অসামগী তুরিজম অসি লেজর ত্রেবেল খক্তদা য়ুম্ফম ওইদ্রে। মসি লোকেল দিবেলপমেন্ত অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা অনৌবা মপাঙ্গল লৈবা ইঞ্জিন অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, অসাম অসি ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্কী অনৌবা তুংলমচৎকী মোদেল অমা ওইরক্লি - ঐখোয়গী 'অশতলক্ষ্মী' (লনগী লাইরেম্বী ৮) । মফম অসিদা উবা ফংলিবা খুমাং চাউশিল্লকপনা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা বি.জে.পি-এন.দি.এ. সরকারনা অসামদা পুরকখিবা অহোংবা অসি হৌজিক য়ুম্লোন্নরিবা ৱেস্ত বেঙ্গল রাজ্যদসু উবা ফংলি। মফম অদুগী মীয়াম্নাসু বি.জে.পি-এন.দি.এ.না মফম অসিদা পীরিবা অফবা লৈঙাক অসিগা মান্নবা পাম্মি। মরম অদুনা, অসামগী নহারোল খুদিংমক্তা অমসুং ইমুং খুদিংমক্তা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি ঐখোয়গা খুৎশম্নদুনা ‘চাউখৎলবা অসাম' অমগী মায়কৈদা থবক তৌমিন্নসি। মসিনা অসাম অসি লৈবাক পুম্বগীদমক মোদেল স্তেৎ অমা ওইহল্লগনি। অসিগুম্বা আপিল অসিগা লোয়ননা- অমসুং ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমক্না থৌরম অসিদা ঐখোয়গী মরক্তা শরুক য়াদুনা লৈরিবা অসিদা খুদোংচাবা অসি লৌদুনা- ঐনা মখোয়দা অকক্নবা ৱাফম অমা হায়জবা পাম্মি: মফম অসিদা হৌদোকখিবা 'পি.এম. একতা মোল'গী মতাংদা, ঐনা অদোমদা হায়জরি মদুদি মসিগী ফেসিলিতী অসিগী মনুংদা অদোমগী রাজ্যশিংগী পোৎথোকশিং উৎনবা অমসুং য়োনবগী থৌরাং তৌবীয়ু। মফমসিদা মফম খরা শেন্নবিয়ু। করিগুম্বা অসামগী মীওই অমনা কেরলাদগী পোৎশক অমা লৈবা পাম্লবদি, মফমসিদা ফংহনগদবনি। করিগুম্বা মহাক্না মহারাস্ত্রদগী পোৎশক অমা পাম্লবদি, মফমসিদা ফংহনগদবনি। করিগুম্বা মহাক্না গুজরাত নত্ত্রগা রাজস্থানদগী পোৎশক অমা পাম্লবদি, মফমসিদা ফংহনগদবনি। তঙাইফদনা, মসিগী মোল অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অপুনবগী অপুনবগী অহিঙবা মশক অমা ওইনা মথৌ তৌগদবনি। মোল অসিদা ভারতকী রাজ্য খুদিংমক্কী মীওইশিং য়াওগদবনি, অসামগী জিলা খুদিংমক্কী মীওইশিং য়াওগদবনি। 'ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত'কী খোঙথাং অসিগী খুত্থাংদা 'একতা মোল'দা চঙলকপা মীওই খুদিংমক্না ভারত পুম্ববু মফম অমগী মখাদা থেংনরে হায়না ফাওহনগদবনি। অসামগী লৈমায়দগী হৌরকপা ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক পুম্বগীদমক মোদেল অমা ওইগনি অমসুং অসিগুম্বা 'একতা মোল' অসি লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংদা মায় পাক্না লিংখৎলগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমকপু মসিগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসি মাই পাক্না পায়খৎনবা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাও পুম্নমক্তা, মসিগী থৌরম অসিদা ঐখোয়গী মরক্তা শরুক য়াবীরিবা অসিগীদমক ঐহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকচরি। অরোইবদা, নবরাত্রিগী য়াইফরবা কুমহৈ অসি নুমিৎ খরনিগী মতুংদা হৌগদৌরি। ঐহাক্না ইমা কামাখ্যাগী মফমদা হায়জরি মদুদি মহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নাগরিক পুম্নমক্কী মফমদা মহাক্কী থৌজালগী মঙাল অসি মখা তানা পীরকপা ওইরসনু। মসিনা ঐখোয়দা খুদোংচাদবা খুদিংমক মায়োক্নবদা অমসুং অনৌবা থাজবা অমসুং থৌনাগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবদা মতেং পাংগনি। ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!
বন্দে মাতরম!