Ministry of Information & Broadcasting
Advertising Code Prohibits Misleading Claims, Unsafe Portrayal of Children and Violation of Advertising Council (ASCI) Norms
Three-Tier Grievance Redressal Mechanism Enables Effective and Time-Bound Handling of Broadcast Content Complaints
Ministry Issued Advisories and Took Action Against Violations; Advised Media to Refrain from Advertisements of Online Betting Platforms and Surrogate Products
18 MAR 2026 3:26PM by PIB Delhi
As per existing regulatory framework, all advertisements telecast on private satellite TV channels are required to adhere to the Advertising Code prescribed under the Cable Television Networks (Regulation) Act, 1995 and rules framed thereunder. The Advertising Code, inter-alia, provides that:
Rule 7(5): No advertisement shall contain references which are likely to lead the public to infer that the product advertised or any of its ingredients has some special or miraculous or super-natural property or quality, which is difficult of being proved.
Rule 7(7): No advertisement which endangers the safety of children or creates in them any interest in unhealthy practices or shows them begging or in an undignified or indecent manner shall not be carried in the cable service.
Rule 7(9): No advertisement which violates the Code for self-regulation in advertising, as adopted by the Advertising Standard Council of India (ASCI), Mumbai, for public exhibition in India, from time to time, shall be carried in the cable service.
The Cable Television Networks (Amendment) Rules, 2021 provide a statutory three tier mechanism for redressal of grievances/complaints of citizens relating to content broadcast by television channels. The three–level complaint redressal structure is as under:
1. Level I – A self-regulation by broadcasters,
2. Level II – Self regulation by the self-regulating bodies of the broadcasters, and
3. Level III – Oversight mechanism by the Central Government.
Rule 16 of the Cable Television Networks (Amendment) Rules, 2021 provides that any person aggrieved by the content of a programme of a channel as being not in conformity with the Advertising Code may file his complaint in writing to the broadcaster. Provided that where such complaint relates to Advertising Code laid down by the Advertising Standard Council of India (ASCI), such complaint may be addressed to the said Council and that Council shall deal with such complaint in accordance with the procedure laid down by it. Provided further that ASCI shall take a decision on the complaint within sixty days of its receipt, and communicate the same to the broadcaster and the complainant.
An Inter-Departmental Committee (IDC) has been constituted by the Central Government, which hear complaints regarding violation or contravention of the Programme Code and the Advertising Code. As per recommendations of the IDC, appropriate action is taken against the private TV channels by issuance of Advisory, Warning, Apology Scroll and Off-Air Orders, when violation of any provision of the Advertising Code is established. Ministry also issues advisories from time to time to broadcasters for ensuring compliance to the Advertising Code.
In order to further curtail misleading advertisements and in compliance to Hon’ble Supreme Court’s Order dated 07.05.2024, this Ministry launched a new feature on Broadcast Seva Portal for TV/Radio advertisements and Press Council of India Portal for print/internet advertisements respectively for uploading of Self-Declaration Certificate (SDC). The Ministry issued an advisory on 03.07.2024 advising Advertisers/Advertising Agencies to upload an annual SDC for advertisement related to products and services related to ‘Food & Health sectors’, published across various media platforms i.e. print/electronic/internet on the above-mentioned portals.
For content of Digital News Publisher and OTT platforms and online advertisements, Ministry of Information and Broadcasting had issued advisories dated 13.06.2022, 03.10.2022 and 06.04.2023 to print, electronic and digital media to refrain from publishing advertisements of online betting platforms or their surrogate products/services.
The Central Consumer Protection Authority under Ministry of Consumer Affairs has issued "Guidelines for Prevention of Misleading Advertisement Rules, 2022" vide notification dated 9th June, 2022 which lays down guidelines for prevention of false or misleading advertisements and making endorsements relating thereto. Complaints relating to violation of the guidelines, including false and misleading advertisements, are addressed under the Consumer Protection Act, 2019.
The information was submitted today in the Lok Sabha in a written reply to Shri Suresh Kumar Shetkar and Shri Vijayakumar alias Vijay Vasanth by Dr. L. Murugan, Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
এদভর্তাইজিং কোদনা লান্না লমজিংনবা ৱাফমশিং, অঙাংশিংবু শাফদবা মওংদা উৎপা অমসুং এদভর্তাইজিং কাউন্সিল (ASCI) গী কাংলোনশিং থুগাইবা য়াদে
থ্রী-তিয়র গ্রীভান্স রিদ্রেসেল মেকানিজম্না ব্রোদকাস্তকী কন্তেন্তকী কমপ্লেন্তশিংবু ইফেক্তিব অমসুং তাইম-বাউন্দ ওইবা মওংদা হেন্দল তৌবদা মতেং পাংই
মন্ত্রালয়না এদভাইজরিশিং থোকখ্রে অমসুং মসিবু থুগাইবশিংগী মায়োক্তা থবক লৌখৎখ্রে; মীদিয়াদা ওনলাইন বেতিং প্লেৎফোর্মশিং অমসুং সারোগেৎ প্রদক্তশিংগী এদভর্তিজমেন্তশিং তৌদনবা খঙহনখ্রে
18 MAR 2026 3:26PM by PIB Imphal
হৌজিক লৈরিবা রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্ককী মতুং ইন্না, প্রাইভেত সেতলাইত TV চেনেলশিংদা তেলিকাস্ত তৌরিবা এদভর্তিজমেন্ত পুম্নমক কেবল TV নেতৱার্কস (রেগুলেসন) এক্ত, 1995 অমসুং মদুগী মখাদা শেম্বা রুলশিংগী মখাদা প্রেস্ক্রাইব তৌরিবা এদভর্তাইজিং কোদ অদু ঙাক্না চৎকদবনি। এদভর্তাইজিং কোদতা, অতোপ্পা ৱাফমশিংগী মরক্তা, মখাদা পীরিবা অসি য়াউরি:
রুল 7(5): এদভর্তাইজ তৌরিবা পোত্থোক নত্ত্রগা মসিগী মচাকশিং অমহেক্তদা খুদম-চাংদম ওইনা তাকপদা লুবা অখন্নবা নত্ত্রগা ঙক্নিংঙাই ওইবা নত্ত্রগা সুপর-নেচরেল ওইবা মগুন নত্ত্রগা ক্বালিতি অমা লৈ, হায়না মীয়াম্না খনবা য়াবা রেফরেন্স অমত্তা এদভর্তাইজ তৌবদা য়াওরোইদবনি।
রুল 7(7): অঙাংশিংগী সেফতীদা খুদোংথীনিংঙাই ওইবা নত্ত্রগা মখোয়দা শাফদবা থবক-থৌরমশিংদা পুক্নিং চিংশিনহনবা নত্ত্রগা মখোয়বু চাক্নি ফিনিবা ওইনা উৎপা নত্ত্রগা ইকাই-খুম্নদবা মওংদা নত্রগা নাতৈ চাদবা মওংদা উৎপা এদভর্তিজমেন্ত অমত্তা কেবল সর্ভিসতা উৎলোইদবনি।
রুল 7(9): মতম মতমগী ওইনা ভারত্তা পব্লিক একজিবিসনগীদমক্তা এদভর্তাইজিং স্তেন্দর্দ কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া (ASCI), মুম্বাইনা এদভর্তাইজিংদা সেলফ-রেগুলেসনগী কোদ অসি থুগাইরিবা এদভর্তাইজ অমত্তা কেবল সর্বিসতা উৎলোইদবনি।
কেবল তেলিভিজন নেতৱার্ক (অমেনমেন্ত) রুলস, 2021না তেলিভিজন চেনেলশিংনা শন্দোক্লিবা কন্তেন্তগা মরী লৈননা নাগরিকশিংগী গ্রীভান্সশিং/কমপ্লেন্তশিং অদু কোকহন্নবগীদমক স্তেচুতরী থ্রী-তিয়র মেকানিজম অমা পীরি। লেভেল অহুমগী কমপ্লেন্ত রিদ্রেসেল স্ত্রকচর অসি মখাদা পীরি:
লেভেল I - ব্রোদকাস্তরশিংনা মশা-মশানা রেগুলেত তৌবা,
1. লেভেল II – ব্রোদকাস্তরশিংনা মশা-মশানা রেগুলেত তৌবা বোদিশিংনা মশা-মশানা রেগুলেত তৌবা, অমসুং
2. লেভেল III – কেন্দ্র সরকারনা য়েংশিনবা মেকানিজম।
কেবল তেলিভিজন নেতৱার্ক (অমেনমেন্ত) রুলস, 2021গী রুল 16না হায়রি মদুদি চেনেল অমগী প্রোগ্রামগী কন্তেন্তনা এদভর্তাইজিং কোদকী মতুং ইন্না চত্তে হায়না খল্লবা মীওই অমহেক্তনা ব্রোদকাস্তর অদুদা মহাক্কী কমপ্লেন্ত অদু অইবা ওইনা পীশিনবা য়াই। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা কমপ্লেন্ত অদু এদভর্তাইজিং স্তেন্দর্দ কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া (ASCI) না শেম্বা এদভর্তাইজিং কোদকা মরি লৈনরবদি, কমপ্লেন্ত অদু মরি লৈনবা কাউন্সিল বেংশিনবা য়াই অমসুং কাউন্সিল অদুনা কমপ্লেন্ত অদুগী মতাংদা শেম্বা প্রোসিদ্যুরগী মতুং ইন্না থবক লৌখৎকদবনি। মখাতানা ASCIনা কমপ্লেন্ত অদু ফংলবা মতুং নুমিৎ হুমফুগী মনুংদা মদুগী মতাংদা ৱারেপ লৌগনি অমসুং ব্রোদকাস্তর অমসুং কমপ্লেন্ত তৌরিবা মীওইদুদা মদুগী মতাংদা পাউ পীগনি।
প্রোগ্রাম কোদ অমসুং এদভর্তাইজিং কোদ থুগাইবা নৎত্রগা মদু ঙাক্না চত্তবা মতাংদা লাকপা কমপ্লেন্তশিং য়েংশিন্নবা কেন্দ্র সরকারনা ইন্তর দিপার্তমেন্তেল কম্মিতী (IDC) অমা শেমখ্রে। IDCগী রিকমেন্দেসনশিংগী মতুং ইন্না, এদভর্তাইজিং কোদকী প্রোভিজন অমা হেক্তবু থুগাইবা থেংনবদা এদভাইজরী, ৱার্নিং, এপোলোজী স্ক্রোল অমসুং ওফ-এয়র ওর্দরশিং ইসু তৌদুনা প্রাইভেত TV চেনেলশিংগী মায়োক্তা চুনবা থবকশিং লৌখৎকনি। মিনিস্ত্রীনা মতম মতমগী ওইনা ব্রোদকাস্তরশিংদা এদভর্তাইজিং কোদ ঙাক্না চৎনবগীদমক এদভাইজরীশিং পীরি।
লান্না লমজিংবা এদভর্তিজমেন্তশিং মখাতানা হন্থহন্নবা অমসুং ওনরেবল সুপ্রিম কোর্তকী ওর্দরগী মতুং ইন্না 07.05.2024দা মন্ত্রালয় অসিনা সেল্ফ-দিক্লেরেসন সর্তিফিকেৎ (SDC) অপলোদ তৌনবগীদমক্তা TV/রেদিও এদভর্তিজমেন্তশিংগীদমক্তা ব্রোদকাস্ত সেবা পোর্তেল অমসুং প্রিন্ত/ইন্তরনেত এদভর্তিজমেন্তশিংগীদমক্তা প্রেস কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া পোর্তেলদা অনৌবা ফিচর অমা হৌদোকখ্রে। মিনিস্ত্রীনা এদভাইজরী অমা 03.07.2024 ইসু তৌদুনা এদভর্তাইজরশিং/এদভর্তাইজিং এজেন্সীশিংদা মথক্তা পনখ্রিবা পোর্তেলশিংদা প্রিন্ত/ইলেক্ত্রোনিক/ইন্তরনেতকী তোঙান-তোঙানবা মীদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা ফোংবা “ফুদ অমসুং হেল্থ সেক্তরশিং”গা মরী লৈনবা পোত্থোকশিং অমসুং সর্বিসশিংগা মরী লৈনবা এদভর্তিজমেন্তশিংগীদমক চহিগী ওইবা SDC অমা অপলোদ তৌনবা হায়খ্রে।
দিজিতেল ন্যুজ পাব্লিশর অমসুং OTT প্লেতফোর্মশিংগী কন্তেন্ত অমসুং ওনলাইন এদভর্তিজমেন্তশিংগীদমক, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না ওনলাইন বেতিং প্লেৎফোর্মশিং নৎত্রগা মখোয়গী সরোগেৎ প্রদক্তশিং/সর্ভিসশিংগী এদভর্তিজমেন্তশিং ফোঙদনবগীদমক প্রিন্ত, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল মীদিয়াদা 13.06.2022, 03.10.2022 অমসুং 06.04.2023দা এদভাইজরীশিং থোকখ্রে।
কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা সেন্ত্রেল কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতীনা “গাইদলাইনস ফোর প্রিভেন্সন ওফ মিসলীদিং এদভর্তিজমেন্ত রুল্স, 2022” জুন 9, 2022দা থোকখিবা নোতিফিকেসনগী খুত্থাংদা ফোলস নত্রগা মিসলীদিং এদভর্তিজমেন্ত থীংনবা অমসুং মদুগা মরী লৈনবা এন্দোর্সমেন্তশিং তৌদনবা গাইদলাইনশিং পীরি। অরানবা অমসুং লান্না লমজিং-লমতাকপা এদভর্তিজমেন্তশিং য়াওনা চৎন-কাংলোনশিং অসি থুগাইবগী মতাংদা লাকপা কমপ্লেন্তশিং অসি কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন এক্ত, 2019গী মখাদা য়েংশিল্লি।
মসিগী পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা শ্রী সুরেশ কুমার শেৎকর অমসুং শ্রী বিজয়কুমার এলিয়াস বিজয় বসন্তকী ৱাহংগী পঅইবা পাউখুম ওইনা দা. এল. মুরুগান, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রীনা পীশিনখিবনি।