Cabinet
Cabinet approves a New Era of Plug-and-Play Industrial Development through Bharat Audyogik Vikas Yojna (BHAVYA)
Development of World-Class Industrial Parks with Rs.33,660 crore Expenditure
Advancing Viksit Bharat through Manufacturing-Led Growth Jobs, Investment and Opportunity at Scale
BHAVYA: Accelerating India’s Journey to Atmanirbhar Bharat
18 MAR 2026 4:05PM by PIB Delhi
In a landmark step towards accelerating industrial growth, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Bharat Audyogik Vikas Yojna (BHAVYA), with an allocation of Rs.33,660 crore for developing 100 plug-and-play industrial parks across the country.
The scheme aims to develop world-class industrial infrastructure, unlocking manufacturing potential and driving India’s growth story.
Laying the Industrial Foundation for Viksit Bharat:
Building on the success of Industrial Smart Cities developed under the National Industrial Corridor Development Programme (NICDP) framework, BHAVYA will be implemented in partnership with states and private sector players.
From Approvals to Operations: A New Ease of Doing Business
At the heart of BHAVYA lies a strong push for deregulation and ease of doing business, with streamlined approvals, effective single-window systems, and investor-friendly reforms led by states.
The scheme will deliver plug-and-play industrial ecosystems, enabling industries to move from intent to production with speed and certainty. With pre-approved land, ready infrastructure, and integrated services, BHAVYA will significantly reduce entry barriers for investors.
Under the scheme, industrial parks ranging from 100 to 1000 acres will be taken up for development. Financial support of up to Rs. One crore per acre will be provided for:
• Core infrastructure (internal roads, underground utilities, drainage, common treatment facilities, ICT and administrative systems)
• Value-added infrastructure (ready-built factory sheds, built-to-suit units, testing labs, warehousing)
• Social infrastructure (worker housing and support amenities)
Support for external infrastructure will also be provided up to 25% of the project cost, ensuring seamless connectivity and integration with existing networks.
Project selection will be undertaken through a challenge mode, ensuring that only high-quality, reform-oriented and investment-ready proposals are taken forward.
Future-Ready, Sustainable and Efficient Industrial Parks:
The industrial parks will be designed as futuristic and sustainable ecosystems:
• Aligned with the PM GatiShakti Principles to enable seamless multimodal connectivity and efficient last-mile access
• Green energy and sustainable resource use with integrated underground utility corridors enabling a no-dig environment for efficient maintenance and uninterrupted industrial operations
These parks will set new benchmarks in industrial infrastructure, ensuring reliability, reducing inefficiencies, and enhancing productivity across sectors.
Driving Jobs, Investment and Economic Growth Across Regions:
BHAVYA is expected to drive large-scale job creation, generating substantial direct and indirect employment across manufacturing, logistics, and services, while catalysing significant investments.
The scheme will extend to all States and Union Territories, creating lakhs of employment opportunities across the country and accelerating industrial growth nationwide.
By fostering cluster-based development and enabling co-location of industries, suppliers, and service providers, BHAVYA will strengthen domestic supply chains, promote regional industrialization, and create new opportunities for millions of people.
The scheme will benefit:
• Primary beneficiaries: Manufacturing units, MSMEs, startups, and global investors seeking ready-to-use industrial infrastructure
• Secondary beneficiaries: Workers, logistics providers, service sector enterprises, and local communities
The approval of BHAVYA represents a transformational step in India’s journey towards Atmanirbhar Bharat, reinforcing the country’s manufacturing capabilities, boosting exports, and laying the foundation for a resilient, inclusive, and globally competitive economy.
About NICDC:
National Industrial Corridor Development Corporation Limited (NICDC), under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry, is spearheading the development of world-class greenfield industrial smart cities to enhance manufacturing competitiveness, attract investments, and generate employment. NICDC is currently implementing 20 projects across 13 states.
NICDC-led initiatives are built on the concept of plug-and-play industrial parks—ready-to-use ecosystems where land, utilities, approvals, and infrastructure are pre-developed, enabling industries to start operations quickly without delays related to land acquisition or infrastructure setup.

কেবিনেট
ভাৰত ঔদ্যোগিক বিকাশ যোজনাৰ জৰিয়তে কেবিনেটে প্লাগ-এণ্ড-প্লে ঔদ্যোগিক উন্নয়নত অনুমোদন জনায়
৩৩,৬৬০ কোটি টকা ব্যয়ৰে বিশ্বমানৰ ঔদ্যোগিক উদ্যানৰ উন্নয়ন
উৎপাদন-নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধিৰ চাকৰি, বিনিয়োগ আৰু পৰিসৰত সুযোগৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰতক আগুৱাই নিয়াৰ লক্ষ্য
ভৱ্য(BHAVYA) ঃ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতলৈ ভাৰতৰ যাত্ৰাক ত্বৰান্বিত কৰাৰ লক্ষ্য
18 MAR 2026 4:05PM by PIB Guwahati
ঔদ্যোগিক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰত ঔদ্যোগিক বিকাশ যোজনাত অনুমোদন জনাইছে, য’ত সমগ্ৰ দেশতে ১০০খন প্লাগ-এণ্ড-প্লে ঔদ্যোগিক উদ্যান উন্নয়নৰ বাবে ৩৩,৬৬০ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে।
এই আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বমানৰ ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনি বিকশিত কৰা, উৎপাদনৰ সম্ভাৱনা মুকলি কৰা আৰু ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীক আগুৱাই নিয়া।
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে ঔদ্যোগিক ভেটি স্থাপন:
ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিড’ৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী (এনআইচিডিপি) কাঠামোৰ অধীনত বিকশিত কৰা ঔদ্যোগিক স্মাৰ্ট চিটিৰ সফলতাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি ৰাজ্য আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে ভৱ্য আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।
অনুমোদনৰ পৰা পৰিচালনালৈকে: ব্যৱসায় কৰাৰ এক নতুন সহজতা
ভৱ্যৰ মূলতে আছে নিয়ন্ত্ৰণমুক্তকৰণ আৰু ব্যৱসায় কৰাত সহজতাৰ বাবে এক শক্তিশালী পদক্ষেপ, য’ত আছে সুশৃংখলিত অনুমোদন, ফলপ্ৰসূ একক-খিৰিকী ব্যৱস্থা, আৰু ৰাজ্যসমূহৰ নেতৃত্বত বিনিয়োগকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ।
এই আঁচনিখনে প্লাগ-এণ্ড-প্লে ঔদ্যোগিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত উদ্যোগসমূহে উদ্দেশ্যৰ পৰা উৎপাদনলৈ গতি আৰু নিশ্চিতভাৱে আগবাঢ়িব পাৰিব। পূৰ্ব-অনুমোদিত ভূমি, প্ৰস্তুত আন্তঃগাঁথনি, আৰু সংহত সেৱাৰ দ্বাৰা ভৱ্যই বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে প্ৰৱেশৰ বাধা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব।
এই আঁচনিৰ অধীনত ১০০ৰ পৰা ১০০০ একৰলৈকে ঔদ্যোগিক উদ্যানসমূহ উন্নয়নৰ বাবে লোৱা হ’ব। ১০০০ টকা পৰ্যন্ত আৰ্থিক সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব । প্ৰতি একৰত এক কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব:
• মূল আন্তঃগাঁথনি (আভ্যন্তৰীণ পথ, ভূগৰ্ভস্থ উপযোগীতা, নিষ্কাশন, সাধাৰণ পৰিশোধনৰ সুবিধা, আইচিটি আৰু প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা)
• মূল্য সংযোজিত আন্তঃগাঁথনি (প্ৰস্তুতভাৱে নিৰ্মিত কাৰখানাৰ চেড, নিৰ্মিত ইউনিট, পৰীক্ষণ লেব, গুদাম)
• সামাজিক আন্তঃগাঁথনি (শ্ৰমিক গৃহ আৰু সহায়ক সুবিধা)
প্ৰকল্পৰ খৰচৰ ২৫% পৰ্যন্ত বাহ্যিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবেও সমৰ্থন প্ৰদান কৰা হ’ব, যাৰ ফলত বৰ্তমানৰ নেটৱৰ্কসমূহৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ আৰু সংহতি নিশ্চিত কৰা হ’ব।
প্ৰকল্প নিৰ্বাচন প্ৰত্যাহ্বানমূলক ধৰণৰ জৰিয়তে কৰা হ’ব, যাতে কেৱল উচ্চমানৰ, সংস্কাৰমুখী আৰু বিনিয়োগৰ বাবে সাজু প্ৰস্তাৱহে আগবঢ়াই নিয়াটো নিশ্চিত কৰা হ’ব।
ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু, বহনক্ষম আৰু দক্ষ ঔদ্যোগিক উদ্যান:
ঔদ্যোগিক উদ্যানসমূহক ভৱিষ্যতৰ আৰু বহনক্ষম পৰিৱেশ তন্ত্ৰ হিচাপে ডিজাইন কৰা হ’ব:
• নিৰৱচ্ছিন্ন মাল্টিম'ডাল সংযোগ আৰু দক্ষ শেষ মাইলৰ প্ৰৱেশ সক্ষম কৰিবলৈ পিএম গতিশক্তি নীতিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে
• দক্ষ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন ঔদ্যোগিক কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে ন’-ডিগ পৰিৱেশ সক্ষম কৰা সংহত ভূগৰ্ভস্থ উপযোগীতা কৰিডৰৰ সৈতে সেউজ শক্তি আৰু বহনক্ষম সম্পদৰ ব্যৱহাৰ
এই উদ্যানসমূহে ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনিত নতুন মাপকাঠী নিৰ্ধাৰণ কৰিব, নিৰ্ভৰযোগ্যতা নিশ্চিত কৰিব, অদক্ষতা হ্ৰাস কৰিব, আৰু বিভিন্ন খণ্ডত উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব।
অঞ্চলসমূহৰ মাজত চাকৰি, বিনিয়োগ আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰা:
ভৱ্যই বৃহৎ পৰিসৰৰ চাকৰি সৃষ্টিক আগুৱাই নিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিয়ে উৎপাদন, লজিষ্টিক, আৰু সেৱাসমূহৰ মাজত যথেষ্ট প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব, একে সময়তে উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব।
এই আঁচনিখনে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ সম্প্ৰসাৰিত হ’ব, যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে লাখ লাখ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব আৰু দেশজুৰি ঔদ্যোগিক বিকাশ ত্বৰান্বিত হ’ব।
ক্লাষ্টাৰ ভিত্তিক উন্নয়নক লাভাৱান্বিত কৰি আৰু উদ্যোগ, যোগানকাৰী, আৰু সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ সহ-অৱস্থান সক্ষম কৰি, ভব্যই ঘৰুৱা যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰিব, আঞ্চলিক ঔদ্যোগীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰিব, আৰু লাখ লাখ লোকৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
এই আঁচনিখনে লাভৱান হ’ব:
• প্ৰাথমিক হিতাধিকাৰী: উৎপাদন গোট , এমএছএমই, ষ্টাৰ্টআপ আৰু ব্যৱহাৰৰ বাবে সাজু ঔদ্যোগিক আন্তঃগাঁথনি বিচৰা বিশ্বজোৰা বিনিয়োগকাৰীসকলক
• গৌণ হিতাধিকাৰী: শ্ৰমিক, লজিষ্টিক প্ৰদানকাৰী, সেৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ, আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়
ভৱ্যৰ অনুমোদনে ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ এক পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যিয়ে দেশৰ উৎপাদন ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰে, ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰে, আৰু এক স্থিতিস্থাপক, সৰ্বাংগীন, আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক অৰ্থনীতিৰ ভেটি স্থাপন কৰে।
এনআইচিডিচিৰ বিষয়ে:
বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য প্ৰসাৰ বিভাগ (ডিপিআইআইটি)ৰ অধীনত নেশ্যনেল ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল কৰিডৰ ডেভেলপমেণ্ট কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেডে (এনআইচিডিচি) উৎপাদন প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি, বিনিয়োগ আকৰ্ষণ, আৰু নিয়োগ সৃষ্টিৰ বাবে বিশ্বমানৰ গ্ৰীণফিল্ড ঔদ্যোগিক স্মাৰ্ট চিটিৰ বিকাশৰ নেতৃত্ব দিছে। বৰ্তমান এনআইচিডিচিয়ে ১৩খন ৰাজ্যত ২০টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰি আছে।
এনআইচিডিচিৰ নেতৃত্বত লোৱা পদক্ষেপসমূহ প্লাগ-এণ্ড-প্লে ঔদ্যোগিক উদ্যানৰ ধাৰণাটোৰ ওপৰত নিৰ্মিত—ব্যৱহাৰৰ বাবে সাজু পৰিৱেশ তন্ত্ৰ য'ত ভূমি, উপযোগীতা, অনুমোদন আৰু আন্তঃগাঁথনি পূৰ্ব-বিকাশ কৰা হয়, যাৰ ফলত উদ্যোগসমূহে ভূমি অধিগ্ৰহণ বা আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ সৈতে জড়িত পলম নোহোৱাকৈ দ্ৰুতভাৱে কাৰ্য্যকলাপ আৰম্ভ কৰিব পাৰে।