Cabinet
Cabinet approves a New Era of Plug-and-Play Industrial Development through Bharat Audyogik Vikas Yojna (BHAVYA)
Development of World-Class Industrial Parks with Rs.33,660 crore Expenditure
Advancing Viksit Bharat through Manufacturing-Led Growth Jobs, Investment and Opportunity at Scale
BHAVYA: Accelerating India’s Journey to Atmanirbhar Bharat
18 MAR 2026 4:05PM by PIB Delhi
In a landmark step towards accelerating industrial growth, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Bharat Audyogik Vikas Yojna (BHAVYA), with an allocation of Rs.33,660 crore for developing 100 plug-and-play industrial parks across the country.
The scheme aims to develop world-class industrial infrastructure, unlocking manufacturing potential and driving India’s growth story.
Laying the Industrial Foundation for Viksit Bharat:
Building on the success of Industrial Smart Cities developed under the National Industrial Corridor Development Programme (NICDP) framework, BHAVYA will be implemented in partnership with states and private sector players.
From Approvals to Operations: A New Ease of Doing Business
At the heart of BHAVYA lies a strong push for deregulation and ease of doing business, with streamlined approvals, effective single-window systems, and investor-friendly reforms led by states.
The scheme will deliver plug-and-play industrial ecosystems, enabling industries to move from intent to production with speed and certainty. With pre-approved land, ready infrastructure, and integrated services, BHAVYA will significantly reduce entry barriers for investors.
Under the scheme, industrial parks ranging from 100 to 1000 acres will be taken up for development. Financial support of up to Rs. One crore per acre will be provided for:
• Core infrastructure (internal roads, underground utilities, drainage, common treatment facilities, ICT and administrative systems)
• Value-added infrastructure (ready-built factory sheds, built-to-suit units, testing labs, warehousing)
• Social infrastructure (worker housing and support amenities)
Support for external infrastructure will also be provided up to 25% of the project cost, ensuring seamless connectivity and integration with existing networks.
Project selection will be undertaken through a challenge mode, ensuring that only high-quality, reform-oriented and investment-ready proposals are taken forward.
Future-Ready, Sustainable and Efficient Industrial Parks:
The industrial parks will be designed as futuristic and sustainable ecosystems:
• Aligned with the PM GatiShakti Principles to enable seamless multimodal connectivity and efficient last-mile access
• Green energy and sustainable resource use with integrated underground utility corridors enabling a no-dig environment for efficient maintenance and uninterrupted industrial operations
These parks will set new benchmarks in industrial infrastructure, ensuring reliability, reducing inefficiencies, and enhancing productivity across sectors.
Driving Jobs, Investment and Economic Growth Across Regions:
BHAVYA is expected to drive large-scale job creation, generating substantial direct and indirect employment across manufacturing, logistics, and services, while catalysing significant investments.
The scheme will extend to all States and Union Territories, creating lakhs of employment opportunities across the country and accelerating industrial growth nationwide.
By fostering cluster-based development and enabling co-location of industries, suppliers, and service providers, BHAVYA will strengthen domestic supply chains, promote regional industrialization, and create new opportunities for millions of people.
The scheme will benefit:
• Primary beneficiaries: Manufacturing units, MSMEs, startups, and global investors seeking ready-to-use industrial infrastructure
• Secondary beneficiaries: Workers, logistics providers, service sector enterprises, and local communities
The approval of BHAVYA represents a transformational step in India’s journey towards Atmanirbhar Bharat, reinforcing the country’s manufacturing capabilities, boosting exports, and laying the foundation for a resilient, inclusive, and globally competitive economy.
About NICDC:
National Industrial Corridor Development Corporation Limited (NICDC), under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry, is spearheading the development of world-class greenfield industrial smart cities to enhance manufacturing competitiveness, attract investments, and generate employment. NICDC is currently implementing 20 projects across 13 states.
NICDC-led initiatives are built on the concept of plug-and-play industrial parks—ready-to-use ecosystems where land, utilities, approvals, and infrastructure are pre-developed, enabling industries to start operations quickly without delays related to land acquisition or infrastructure setup.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা ভারত ঔদ্যোগিক ৱিকাস য়োজনা (BHAVYA)গী খুত্থাংদা প্লগ-এন্দ-প্লে ইন্দস্ত্রীয়েল দিবেলপমেন্তকী অনৌবা য়ুগ অমা হৌনবা অয়াবা পীখ্রে
লুপা কোতি 33,660গী শেনফমগা লোইননা মালেমগী থাক্কী ইন্দস্ত্রীয়েল পার্কশিং শেমগৎপা
মেনুফেকচরিংনা লুচিংবা শাহৌগী থবকশিং, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং কুদোংচাবা কয়া পাকশন্না এনগৎহন্দুনা ৱিক্সিত ভারতকী খোংজেল য়াংশিনবা
BHAVYA: আত্মানির্ভর ভারত্তা ভারতকী খোঙচৎ খোঙজেল য়াংশিনবা
18 MAR 2026 4:05PM by PIB Imphal
ইন্দস্ত্রীয়েল গ্রোথ খোংজেল য়াংশিনবগী মায়কৈদা মরুওইবা খোংথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা লৈবাক শিনবা থুংনা প্লগ-অন্দ-প্লে ইন্দস্ত্রীএল পার্ক 100 শেমগৎনবা লুপা কোতি 33,660গী এলোকেসনগা লোয়ননা ভারত ঔদ্যোগিক ৱিকাস য়োজনা (BHAVYA)দা অয়াবা পীখ্রে।
স্কিম অসিনা মালেমগী থাক্কী ইন্দস্ত্রীয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, মেন্যুফেকচরিংগী পোতেন্সিয়েল ফংহন্নবা অমসুং ভারতকী গ্রোথকী ৱারী শাগৎনবা পান্দম থম্লি।
ৱিক্সিত ভারতকীদমক ইন্দস্ত্রীয়েল ফাউন্দেসন শেম্বা:
নেস্নেল ইন্দস্ত্রীয়েল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (NICDP)গী মখাদা শেমগৎখিবা ইন্দস্ত্রীয়েল স্মার্ত সিতীশিংগী মাইপাকপগী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তর প্লেয়রশিংগা খুৎশম্নদুনা BHAVYA অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
অয়াবা পীবদগী হৌরগা ওপরেসন ফাওবা: অনৌবা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমা
BHAVYAগী মপুং ওইবা পান্দমদি রাজ্যশিংনা লুচিংদুনা অয়াবা পীবা, ইফেক্তিব সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম অমসুং ইনভেস্তর-ফ্রেন্দলী রিফোর্মশিংগা লোয়ননা দিরেগুলেসন অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকীদমক অকনবা খোঙজং চংশিনবনি।
স্কিম অসিনা প্লগ-অন্দ-প্লে ইন্দস্ত্রীয়েল ইকোসিস্তেমশিং ফংহল্লগনি। মসিনা ইন্দস্ত্রীশিংবু ইন্তেন্ততগী প্রোদক্সনদা খোঙজেল য়াংনা অমসুং অচেৎপা মওংদা চৎপা ঙমহল্লগনি। মাংজৌননা অয়াবা পীরবা লম, শেম-শারিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ সর্বিসশিংগা লোইননা BHAVYA অসিনা ইনভেস্তরশিংগীদমক এন্ত্রিগী অথিংবা কয়া কনবা ঙমগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা, ইন্দস্ত্রীয়েল পার্কশিং একর 100দগী 1000 ফাওবগী মনুংদা লৈবা মফমশিং দিবেলপমেন্তকীদমক লৌখৎকনি। একর অমদা লুপা কোতি অমমমগী শেলগী তেংবাং পীগনি:
• কোর ইনফ্রাস্ত্রকচর (ইন্তরনেল রোদশিং, আন্দরগ্রাউন্দ য়ুতিলিতীশিং, দ্রেনেজ, কম্মন ত্রিৎমেন্ত ফেসিলিতীশিং, ICT অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব সিস্তেমশিং)
• ভেল্যু এদেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর (অপুনবা শাবা ফেক্তরী শেদশিং, বিল্ত-তু-সুৎ য়ুনিতশিং, তেস্তিং লেবশিং, ৱেরহাউজিং)
• সোসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর (ৱার্কর হাউজিং অমসুং সপোর্ত ফেসিলিতীশিং)
এক্সতর্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক প্রোজেক্তকী শেনফমগী 25% ফাওবগী শেনফমসু পীরগনি, মসিনা হৌজিক লৈরিবা নেৎৱার্কশিংগা শম্নবা অমসুং পুন্সিন্নবগী থবকশিং লেপ্পা লৈতনা পাংথোকহনগনি।
প্রোজেক্ত খনবগী থবক অসি অৱাংবা থাক্কী, রিফোর্ম-ওরিয়েন্তেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত-রেদি প্রপোজেলশিং খক্তমক লৌখৎনবা চেলেঞ্জ মোদকী খুত্থাংদা পাংথোক্কনি।
তুংলমচৎকীদমক শেম শাবা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং মতিক চাবা ইন্দস্ত্রীয়েল পার্কশিং:
ইন্দস্ত্রীয়েল পার্কশিং অসি তুংলমচৎকী অমসুং তুং-কোইনা চৎকদবা ইকোসিস্তেমশিং ওইনা দিজাইন তৌগনি:
• মল্তি-মোদেল কনেক্তিবিতী অমসুং ইফিসিয়েন্ত লাস্ত-মাইল এক্সেস ফংহন্নবা পি.এম. গতিশক্তি প্রিন্সিপলশিংগা মতুং ইন্না ওইগনি
• গ্রীন ইনর্জী অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ অন্দরগ্রাউন্দ য়ুতিলিতী কোরিদোরশিংগা লোইননা সস্তেনেবল রিসোর্স শিজিন্নবা। মসিনা এফিসিয়েন্ত মেন্তেনেন্স অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল ওপরেসনশিং থিন্থদনা পাংথোক্নবা নো-দিগ এনভাইরনমেন্ত অমা ওইহল্লি।
হায়রিবা পার্কশিং অসিনা ইন্দস্ত্রীয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অনৌবা বেঞ্চমার্কশিং থম্লগনি, মসিনা থাজবা লৈহনগনি, ইনেফিসিয়েন্সী হন্থহল্লগনি অমসুং সেক্তরশিংগী মরক্তা প্রদক্তিবিতী হেঙ্গৎহল্লগনি।
রিজনশিংগী মরক্তা থবক পীবা, শেল থাদবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা পুরকপা:
BHAVYAনা অচৌবা থাক্তা থবক কয়া অমা পীবা ঙমগনি হায়না পানরি, মসিনা মেনুফেকচরিং, লোজিস্তিক্স অমসুং সর্ভিসশিংদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা মশিং য়াম্লবা থবক কয়া পীবা ঙমগনি।
স্কিম অসি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা য়ৌহল্লগনি। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক্কী খুদোংচাবা লাখ কয়া শেমগৎলগনি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা ইন্দস্ত্রীয়েল গ্রোথ হেঙ্গৎহল্লগনি।
ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা চাউখৎপা অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং, সপ্লাইয়রশিং অমসুং সর্ভিস প্রোভাইদরশিং পুন্না লৈমিন্নবা য়াহন্দুনা, BHAVYAনা দোমেস্তিক সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, রিজনেল ইন্দস্ত্রীয়েলাইজেসন প্রমোৎ তৌগনি অমসুং মীওই মিলিয়ন কয়াগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি।
স্কিম অসিনা কান্নবা ফংহনগদৌরিবসি:
• প্রাইমরী বেনিফিসরীশিং: মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিং, MSMEশিং, স্তার্তঅপশিং, অমসুং খুদক্তা শীজিন্নবা য়ারবা ইন্দস্ত্রীয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর থিরিবা মালেমগী ইনভেস্তরশিং
• সেকেন্দরী বেনিফিসরীশিং: শিন্মীশিং, লোজিতিক্স প্রোভাইদরশিং, সর্ভিস সেক্তরগী ইন্তর্প্রাইজেজশিং, অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিং
BHAVYAগী অয়াবা পীখিবা অসি আত্মনির্ভর ভারতকী মায়কৈদা চংশিল্লিবা ভারতকী খোঙচৎতা অহোংবা পুরকপা খোঙথাং অমনি। মসিনা লৈবাক অসিগী মেনুফেকচরিং কেপাসিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, এক্সপোর্তশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং রেজিলিয়েন্ত, ইনক্লুসিব অমসুং মালেমগী থাক্তা লম্বা তৌবা ঙম্বা ইকোনোমী অমগী য়ুম্ফম শেমবনি।
NICDCগী মতাংদা:
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (DPIIT)গী মখাদা লৈবা নেস্নেল ইন্দস্ত্রীয়েল কোরিদোর দিবেলপমেন্ত কোরপোরেসন লিমিতেদ (NICDC)না মেনুফেকচরিং কম্পিতিতিবনেস হেনগৎনবা, ইনভেস্তমেন্তশিং চিংশিন্নবা অমসুং থবক ফংহন্নবা মালেমগী থাক্কী গ্রীনফিল্দ ইন্দস্ত্রীয়েল স্মার্ত সিতীশিং শেমগৎপগী থবক পায়খৎলি। NICDCনা হৌজিক রাজ্য 13দা প্রোজেক্ত 20 পায়খৎলি।
NICDCনা লুচিংবা অনৌবা থৌরাংশিং অসি প্লগ-এন্দ-প্লে ইন্দস্ত্রীয়েল পার্কশিং- খুদক্তা শিজিন্নবা য়ারবা ইকোসিস্তেমশিংগী ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেমগৎপনি, মসিদা লম, য়ুতিলিতীশিং, অয়াবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মাংজৌননা দিবেলপ তৌদুনা ইন্দস্ত্রীশিংনা লম লৌশিনবা নত্ত্রগা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগা মরী লৈনবা থবকশিংনা মরম ওইরগা থিন্থবা লৈতনা খোঙজেল য়াংনা থবক হৌবা ঙমহনবা অনৌবা থৌরাং অমনি।