Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
Delivery of domestic LPG cylinders remains normal; Panic Bookings reduce
Government increases commercial LPG allocation to States, prioritises key sectors and promotes PNG expansion
Educational Institutions and Hospitals prioritised in Commercial LPG allocation
States advised to facilitate new PNG connections for both domestic and commercial consumers
Raids continue across States/UTs to curb LPG hoarding and black marketing
Port operations across India remain normal with no congestion
Developments in Gulf and West Asia continue to be closely monitored; safety of Indian community remains top priority
22 MAR 2026 4:12PM by PIB Delhi
In view of the evolving situation in West Asia, the Government of India continues to take proactive steps to ensure preparedness and response across critical sectors. Updates on measures relating to energy supply, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region are outlined below.
Energy Supply and Fuel Availability
In view of the closure of the Strait of Hormuz, steps have been taken to ensure stable availability of petroleum products and LPG across the country. The current position is as follows:
Crude/Refineries
· All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
· Domestic LPG Production from refineries has been maximised.
Retail Outlets
· No cases of fuel dry outs have been reported at any of the ROs by the Oil Marketing Companies. The Government reiterates its advice to the public not to resort to panic buying, as adequate stocks of petrol and diesel are available and supplies are being maintained regularly.
Natural Gas
· Priority sectors have been protected for their supplies incl. 100% supply to D-PNG and CNG-Transport. Supplies to industrial & commercial consumers connected on grid is at 80% of their average consumption.
· CGD entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their Gas, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
· CGD Companies like IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for taking domestic and Commercial PNG connections.
· CGD entities have been directed by PNGRB to shorten the timeline between the submission of applications and the commencement of gas supply to consumer households.
· Govt. of India vide letter date 16.03.2026 has requested Govt. of States/UTs to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
· Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· In addition, the Govt. of India vide letter dated 19.03.2026 have requested all concerned Central Govt. Ministries-
Ø To issue necessary directions to the concerned Department/Bodies for immediate fast tracking and disposal of all pending and new permissions related to CGD infrastructure.
Ø All Central Govt. establishments/Colonies/Officers/Canteens may also be advised to switch over to PNG wherever the same is available.
· Govt. of India vide letter dated 20.03.2026 has requested all Central Govt. Ministries to undertake a comprehensive assessment of potential demand for PNG connections in establishments under various Ministries/Departments of the Govt. of India and to designate a nodal officer from each Ministry/Department to coordinate this exercise.
· In response to above Govt. of India letter, Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised all its offices to dispose off CGD applications on priority i.e., within 10 days of receipt.
· Commercial LPG consumers in the major cities and urban area have been requested to switch to PNG.
LPG
· Supply of LPG is still a concern in view of prevailing geopolitical situation.
Domestic LPG Supply:
· No reported dry-out at LPG distributorships.
· Majority of the Deliveries are happening via Delivery authentication code (DAC).
· Panic bookings have reduced.
· Delivery of Domestic LPG Cylinders is normal.
Commercial LPG supply:
· Government had already restored Partial Commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 had proposed to allocate additional 10% of Commercial LPG to States/UTs based on ease of doing business reforms for PNG expansion.
· Govt. of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· 20 States/UTs have issued orders to allocate the Non-domestic LPG in line with the guidelines issued by the Govt. of India. For rest of the States/UTs, PSU Oil Marketing companies are releasing Commercial LPG cylinders. A total of around 15,440 MT has been uplifted during last 8 days by commercial entities in the States/UTs.
· Educational Institutions and Hospitals have been prioritised and around 50% of the total commercial LPG allocation is going to these sectors.
Kerosene
· Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs.
· States/UTs have been requested to identify locations in districts for distribution of kerosene.
· 15 States/UTs have issued SKO allocation orders. Further, Himachal Pradesh and Ladakh has communicated that there is no SKO requirement in the State/UT. As on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Role of State/UTs Governments
· Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Govt. are empowered to act against any hoarding and black marketing. Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
· Govt. of India vide letter dated 13.03.2026 and 18.03.2026 has requested all States/UTs –
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 32 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Raids continue to be carried out in many of the States/UTs to check the hoardings and black marketing of LPG. About 3,500 raids have been conducted and more than 1200 cylinders have been seized in Bihar, Haryana, Karnataka, Tamil Nadu, Uttar Pradesh etc. yesterday.
· All the States/UTs govt. are requested to conduct regular raids so that black marketing and hoardings can be arrested.
· PSU OMCs officials have conducted surprise inspections at more than 1,800 RO and LPG distributorships across the country to ensure smooth supplies and to check any hoardings/black marketing cases.
Other Government Measures
· Despite this war situation, Government’s has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
· The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
· Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand. MoEFCC has already advised State Pollution Control Board for permitting the use of kerosene and coal as alternate use.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· Government is making all efforts to ensure availability and timely delivery of LPG cylinders to all households; citizens are advised to rely only on official sources and avoid rumours.
· Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital modes for booking, and not visit LPG distributors, as home delivery is being ensured despite isolated instances of queues.
· Citizens are encouraged to use alternate cooking options such as PNG and electric/induction cooktops, and to adopt energy conservation practices in daily use.
Maritime Safety and Shipping Operations
Necessary measures have been put in place to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region. As per Ministry:
· Ministry of Ports, Shipping and Waterways is closely monitoring shipping movements, port operations and safety of Indian seafarers, while ensuring continuity of maritime trade.
· All Indian seafarers in the region are safe; no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf; DG Shipping is monitoring the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· DG Shipping Control Room is operational 24x7, having handled 3,730 calls and 7,058 emails so far, including 60 calls and 129 emails in the last 24 hours.
· Over 547 Indian seafarers have been safely repatriated, including 13 in the past 24 hours.
· Port operations across India remain normal with no congestion; State Maritime Boards have confirmed smooth functioning.
· The Ministry continues close coordination with MEA, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Indian Missions remain in touch with the community, providing assistance and issuing advisories, the Ministry informed. As informed by Ministry:
· Ministry of External Affairs continues to monitor closely the developments in the Gulf and West Asia region, with safety, security and welfare of the Indian community as the highest priority; a dedicated 24x7 control room remains operational, with regular coordination with States/UTs.
· Missions and Posts across the region are functioning round the clock, operating helplines, maintaining contact with Indian community organisations, issuing advisories, engaging with local Governments, and assisting seafarers, students, stranded nationals and short-term visitors.
· Since 28 February, over 3,50,000 passengers have returned from the region to India.
· Around 90 flights are expected to operate today from UAE; flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India; with partial reopening of airspace, Qatar Airways is expected to operate around 9–10 non-scheduled commercial flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed; Jazeera Airways has started flight operations to various destinations in India from Al Qaisumah Airport (AQI) in Saudi Arabia.
· Bahrain airspace remains closed; Gulf Air continues to operate special non-scheduled commercial flights from Dammam Airport of Saudi Arabia to India.
· In view of flight restrictions from Kuwait, Bahrain and Iraq, travel of Indian nationals is being facilitated via Saudi Arabia.
· Six Indian nationals have lost their lives and one remains missing; Missions in Saudi Arabia, Oman, Iraq and UAE are in touch with the concerned authorities regarding the missing Indian national and for early repatriation of mortal remains of the deceased Indian nationals.

পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
নোংচুপ এসিয়াদা ওইরক্লিবা ফীভমশিং য়েংলগা মরুওইবা সেক্তরশিংদা অনৌবা খংহল্লকপা
দোমেস্তিক এল.পি.জি. সিলিন্দরশিংগী দেলিভরী মহৌশানা লৈরি; পেনিক বুকিং হন্থরে
সরকারনা রাজ্যশিংদা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী এলোকেসন হেনগৎহল্লে, মরুওইবা সেক্তরশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি অমসুং পি.এন.জি. এক্সপান্সন তৌহল্লগনি
কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী এলোকেসনদা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং হোস্পিতালশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি
রাজ্যশিংদা দোমেস্তিক অমসুং কম্মর্সিএল কঞ্জুমর অনিমক্কীদমক অনৌবা পি.এন.জি. কনেক্সনশিং লায়থোকহন্নবা খঙহনখ্রে
রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা এল.পি.জি.গী হোর্দিং অমসুং ব্লেক মার্কেতিং লাকশিন্নবা রেইদশিং মখা চত্থরি
ভারত শিনবা থুংনা পোর্ত ওপরেসনশিং অসি অপুনবা ওইনা লেপ্লি অমসুং কঞ্জেসমেন্ত লৈতে
গল্ফ অমসুং নোংচুপ এসিয়াদা ওইরক্লিবা ফীভমশিং অসি কুপ্না য়েংশিনবা মখা চত্থরি। ভারতকী মীয়ামগী সেফতীদা খ্বাইদগী মরুওইবা পীরি
22 MAR 2026 4:12PM by PIB Imphal
নোংচুপ এসিয়াদা ওইরক্লিবা ফীভম অসি য়েংলগা, ভারত সরকারনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা শেম-শারিবা অমসুং পাউখুম পীনবা থবক পায়খৎলি। লমদম অসিদা ইনর্জী সপ্লাই, মেরিতাইম ওপরেসনশিং, অমসুং ভারতকী নাগরিকশিংদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা মখাদা পীরি।
ইনর্জী সপ্লাই অমসুং ফ্যুল ফংহনবা
হোর্মুজ স্ত্রেত অসি থিংখিবদগী লৈবাক শিনবা থুংনা পেত্রোলিয়ম প্রদক্তশিং অমসুং এল.পি.জি. হৌজিক লৈরিবা ফীভম অসি মখাদা পীরি:
ক্রুদ/রিফাইনরীশিং
রেফাইনরী পুম্নমক্না অৱাংবা কেপাসিতীদা মথৌ তৌরি, অপুনবা ক্রুদ ইন্সতোরেজ লৈ। লৈবাক অসিনা পেট্রোল অমসুং দিজেলগী মতিক চাবা স্তোকসু থম্লি।
রিফাইনরীশিংদগী দোমেস্তিক এল.পি.জি. প্রদক্সন হেঙ্গৎহনখ্রে।
রিতেল আউতলেতশিং
ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিংনা রোন ওর্গনাইজেসন অমত্তদা ফ্যুল দ্রাই আউৎকী কেস অমত্তা রিপোর্ত তৌখিদে। সরকারনা মীয়ামদা পেন্সন অমসুং দিজেলগী মতিক চাবা স্তোক লৈবনা অমসুং সপ্লাই চাং নাইনা লেপহন্দুনা লৈবনা পেন্সন অমসুং দিজেল য়োনবদা পেনিক লৈহন্দনবা মহাক্কী পাউতাক অমুক হন্না পীরি।
নেচরেল গ্যাস
• দি-পি.এন.জি. অমসুং সি.এন.জি.-ত্রান্সপোর্তকী ১০০% সপ্লাই য়াওনা প্রাইওরিতী সেক্তরশিংদা মখোয়গী সপ্লাইশিংগীদমক ঙাক্লৌ পীখ্রে। গ্রিদতা শম্নবা ইন্দস্ত্রীএল অমসুং কম্মর্সিএল কঞ্জ্যুমরশিংদা পীরিবা সপ্লাই অসি মখোয়গী চাংচৎকী কঞ্জ্যুমরগী 80% ওইরি।
• ভারত সরকারনা সি.জি.দি.গী এন্তিতীশিংদা মখোয়গী গ্যাস পুম্নমক্তা রেস্তোরেন্তশিং, হোতেলশিং অমসুং কেন্তিনশিংগুম্বা কম্মর্সিএল ইস্তাব্লিশমেন্তশিংগীদমক পি.এন.জি. কনেক্তিবিতীদা অখন্নবা মীৎয়েং থমনবা খঙহনখ্রে।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গ্যাস অমসুং বি.পি.সি.এল.কুম্বা সি.জি.দি. কম্পেনীশিংনা দোমেস্তিক অমসুং কম্মর্সিএল পি.এন.জি.
• পি.এন.জি.আর.বি.না সি.জি.দি. এন্তিতীশিংদা এপ্লিকেসনশিং সবমিৎ তৌবা অমসুং কঞ্জ্যুমর হাউসলেসশিংদা গ্যাস সপ্লাই তৌবা হৌনবগী মরক্তা মতম শাংদোক্নবা খঙহনখ্রে।
• ভারত সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংবু সি.জি.দি. নেটৱার্ক পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক মথৌ তাবা এপ্লিকেসনশিং অথুবা মতমদা অয়াবা পীনবা মার্চ ১৬, ২০২৬কী চেরোলগী খুত্থাংদা হায়জখ্রে।
• করিগুম্বা মখোয়না এল.পি.জি.দগী পি.এন.জি.দা মতম শাংনা ওলহনবা ঙম্লবদি ভারত সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মার্চ ১৮, ২০২৬কী চিথীগী খুৎথাংদা রাজ্যশিংদা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী অহেনবা ১০% এলোকেসন পীরগনি।
• মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারনা মরী লৈনবা কেন্দ্র সরকার পুম্নমকপু ১৯.০৩.২০২৬কী চেরোলগী খুৎথাংদা কেন্দ্র সরকারগী মিনিস্ত্রীশিংদা তকশিনখ্রে।
Ø সি.জি.দি.গী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা লেপ্পা অমসুং অনৌবা অয়াবা পুম্নমক অথুবা মতমদা লৌথোক্নবা অমসুং লৌথোক্নবা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্ত/ বোদীশিংদা মথৌ তাবা লমজিং-লমতাকশিং পীবা।
Ø সেন্ত্রেল গবর্নমেন্ত ইস্তাব্লিশমেন্তশিং/ কোলোনিশিং/ ওফিসরশিং/ কেন্তিনশিং পুম্নমকপু পি.এন.জি.
• ভারত সরকারনা ২০.০৩.২০২৬গী চেরোলগী খুত্থাংদা সেন্ত্রেল গবর্ণমেন্ত পুম্নমকপু হায়জখ্রে। ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংগী মখাদা লৈবা ইস্তাব্লিশমেন্তশিংদা পি.এন.জি. কনেক্সনশিংগী ওইথোকপা য়াবা দিমান্দগী কুপ্না এসেসমেন্ত তৌনবা অমসুং মসিগী থবক অসি কোওর্দিনেৎ তৌনবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত অমমমদগী নোদেল ওফিসর অমা খন্ননবা মন্ত্রালয়শিংদা হায়রি।
• ভারত সরকারগী মথক্তা পনখিবা চিথী অদুগী পাউখুম ওইনা, পেত্রোলিয়ম অমসুং এক্সপ্লোসিভ সেফতী ওর্গনাইজেসন (পি.ই.এস.ও.) না মসিগী ওফিস পুম্নমকপু সি.জি.দি. এপ্লিকেসনশিং অসি প্রাইওরিতীদা হায়বদি ফংলবা মতুং নুমিৎ ১০নিগী মনুংদা দিসপোজ তৌনবা খঙহনখ্রে।
• মরুওইবা শহরশিং অমসুং অর্বান এরিয়াদা লৈবা কম্মর্সিএল এল.পি.জি. কঞ্জ্যুমরশিংদা পি.এন.জি.দা ওন্নবা খঙহনখ্রে।
এল.পি.জি.
• হৌজিক ওইরিবা জিওপোলিতিকেলগী ফিভম অসি য়েংলগা এল.পি.জি.গী সপ্লাই অসি হৌজিক ফাওবা খন্ননিংঙাই ওইরি।
দোমেষ্টিক এল.পি.জি. সপ্লাই:
• এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিপশিংদা দ্রাই-আউৎকী রিপোর্ত লৈতে।
• দেলিভরি অয়াম্বদি দেলিভরি ওথেন্টিকেসন কোদ (দি.এ.সি.) গী খুত্থাংদা পাংথোক্লি।
• পেনিক বুকিংশিং হন্থরে।
• দোমেস্তিক এল.পি.জি. সিলিন্দরশিংগী দেলিভরী অসি মহৌশানা ওইরি।
কম্মর্সিএল এল.পি.জি. সপ্লাই:
• সরকারনা কঞ্জ্যুমরশিংদা পারসিএল কম্মর্সিএল এল.পি.জি. সপ্লাই (২০%) অমুক হন্না হৌদোকখ্রে। মখা তানা, পি.এন.জি.গী পাকথোক চাউথোকহনবদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রিফোর্মশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ভারত সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী অহেনবা ১০% এলোকেৎ তৌনবা ১৮.০৩.২০২৬গী চিথীগী খুত্থাংদা ৱাফম থমখি।
• ভারত সরকারনা ২১.০৩.২০২৬গী চেরোলগী খুত্থাংদা রাজ্যশিংদা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী ২০%গী এলোকেসনগী অয়াবা পীখ্রে। মসিনা অপুনবা এলোকেসন অসি ৫০%দা লৈহল্লগনি (পি.এন.জি. অহেনবা ২০%গী এলোকেসন অসি রেস্তোরেন্তশিং, ধাবাসু, হোতেলশিং, ইন্দস্ত্রীএল কেন্তিনশিং, ফুদ প্রোসেসিং/দাইরী, স্তেত গবর্নমেন্ত নৎত্রগা ফুদকী লমদা লোকেল বোদীশিংনা চলাইবা সবসিদী পীবা কেন্তিনশিং/ওৎলেতশিং, কম্ম্যুনিতী কিচেনশিং, মাইগ্রেন্ত লেবরশিংগীদমক কিলোগ্রাম ৫গী এফ.তি.এল. ফংহনগনি।
• ভারত সরকারনা পীরিবা গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না স্তেত/য়ু.তি. ২০না নন-দোমেস্তিক এল.পি.জি. রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগীদমক পি.এস.য়ু. ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিংনা কম্মর্সিএল এল.পি.জি. সিলিন্দরশিং রিলিজ তৌরি। হৌখিবা নুমিৎ ৮নিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা কম্মর্সিএল এন্তিতীশিংনা অপুনবা ওইনা চাউরাক্না এম.তি. ১৫,৪৪০ পুথোকখ্রে।
• এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং হোস্পিতালশিংবু অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি অমসুং অপুনবা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গী এলোকেসনগী চাদা ৫০দি হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদা পীরি।
কেরোসিন
• রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা চাং নাইনা পীরিবা এলোকেসন অদুগী মথক্তা কেরোসিন কেএল ৪৮,০০০গী অহেনবা এলোকেসন পীখ্রে।
• রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কেরোসিন য়েন্থোক্নবগীদমক জিলাশিংদা লৈবা মফমশিং মশক খঙদোক্নবা হায়খ্রে।
• রাজ্য/য়ু.তি. ১৫না এস.কে.ও. মসিগী মথক্তা, হিমাচল প্রদেশ অমসুং লদাখনা রাজ্য/য়ু.তি.দা এস.কে.ও.গী মথৌ তাবা লৈতে হায়না পাউদমখি। ঙসি ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি. ১৭না এস.কে.ও.গী এলোকেসন ওর্দরশিং ইথোকপা ঙাইরি।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী সরকারশিংগী থৌদাং
• তঙাই ফদবা পোৎলমশিং এক্ত, ১৯৫৫ অমসুং এল.পি.জি. কন্ত্রোল ওর্দর, ২০০০গী মখাদা রাজ্য সরকারদা হোর্দিং অমসুং ব্লেক মার্কেতিংগী মায়োক্তা থবক লৌখৎনবা শক্তি পীরি। পেট্রোল, দিজল অমসুং এল.পি.জি. য়াওনা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী সপ্লাইগী ফিভম য়েংশিন্নবা অমসুং রিগুলেট তৌবদা রাজ্য/য়ু.তি.
• ভারত সরকারনা ১৩.০৩.২০২৬ অমসুং ১৮.০৩.২০২৬গী চেরোলগী খুত্থাংদা রাজ্য/য়ু.তি.
• য়ুমগী ওইবা এল.পি.জি.গী লমজিং-লমতাকপা, ব্লেক মার্কেতিং, অমসুং অতৈ অশোয়বা থবকশিং থিংনবা অখন্নবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎকনি।
Ø ইসেন্সিয়েল কম্মোদিতিজ এক্ত, 1955গী প্রোভিজনশিং, পেত্রোলিয়ম এক্ত, 1934গী প্রোভিজনশিং, পেত্রোলিয়ম রুলস 2002, মোতোর স্পিরিৎ অমসুং ঐচ.এস.দি. ওর্দর 2005 অমসুং অতোপ্পা চৎনবা য়াবা আইনশিংগী মখাদা লানহৌবশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎপা।
Ø লোকেল প্রাইওরিতীশিং অমসুং মথৌ তাবশিং য়েংলগা কম্মর্সিএল এল.পি.জি.গীদমক মতিক চাবা দিস্ত্রিব্যুসন মেথোদোলোজীশিং শেমগৎপা।
Ø পেনিক য়োনবা থীংনবা মীয়ামদা এদভাইজরি পীবা, এল.পি.জি.বু ৱাখল তানা শীজিন্নবা অমসুং অচুম্বা পাউ শন্দোকপদা পুক্নিং থৌগৎপা।
• রাজ্য/য়ু.তি. ৩২দা কন্ত্রোল রুমশিং লিংখৎলে। রাজ্য/য়ু.তি.শিং অসিদসু নুমিৎ খুদিংগী প্রেস ব্রিফিং পাংথোক্লি।
• রাজ্য/য়ু.তি. ৩২না দিস্ত্রিক্ত লেবেল মোনিতরিং কম্মিতী লিংখৎখ্রে।
• কন্ত্রোল রুমশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত মোনিটরিং কম্মিতীশিং লিংখৎত্রিবা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্না অথুবা মতমদা লিংখৎনবা হায়রি।
এনফোর্সমেন্ট এক্সন
• এল.পি.জি.গী হোর্দিংশিং অমসুং ব্লেক মার্কেতিং চেক তৌনবা রাজ্য/য়ু.তি. কয়াদা রেইদশিং পাংথোক্লি। ঙরাং বিহার, হরিয়ানা, কর্নাতকা, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ অসিনচিংবদা চাউরাক্না রেইদ ৩৫০০ পাঙথোকখ্রে অমসুং সিলিন্দর ১২০০ হেন্না ফাগৎখ্রে।
• ব্লেক মার্কেতিং অমসুং হোর্দিংশিং ফাবা ঙম্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী সরকারশিংদা ব্লেক মার্কেতিং অমসুং হোর্দিং তৌহন্দনবা চাং নাইনা রেদ চত্থনবা খঙহনখ্রে।
• পি.এস.য়ু. ও.এম.সি.গী ওফিসিএলশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা আর.ও. অমসুং এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিপ ১৮০০ হেনবদা সপ্রাইস ইন্সপেক্সনশিং পাংথোকখ্রে।
অতোপ্পা সরকারগী থৌরাংশিং
• অসিগুম্বা লানগী ফিভম অসি লৈরবসু, সরকারনা দোমেস্তিক এল.পি.জি. অমসুং পি.এন.জি. দা সরকারনা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙলি অমসুং হোস্পিতাল অমসুং মহৈ তম্ফমশিংদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েংশু থম্লি।
• সরকারনা সপ্লাই অমসুং দিমান্দ অনিমক্তা, রিফাইনরী প্রদক্সন হেনগৎহনবা, অর্বান এরিয়াশিংদা বুকিং ইন্তরবেল ২১দগী ২৫দা অমসুং রুরেল এরিয়াশিংদা নুমিৎ ৪৫ ফাওবা হেনগৎহনবা অমসুং সপ্লাইগী সেক্তরশিংদা প্রাইওরিতী পীবা য়াওনা, রেসনেলাইজেসনগী খোঙথাং কয়া অমা হান্ননা পায়খৎখ্রে।
• এল.পি.জি.গী দিমান্দদা প্রেসর হন্থহন্নবা কেরোসিন অমসুং কোলগুম্বা অতোপ্পা ফ্যুএল ওপ্সনশিং পীরি। এম.ও.ই.এফ.সি.সি.না রাজ্যগী পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দতা কেরোসিন অমসুং কোয়লবু অতোপ্পা শীজিন্নফম ওইনা শিজিন্নবা য়াহন্নবা খঙহনখ্রে।
• কোল ইন্দিয়া অমসুং সিঙ্গেরেনী কোলিয়রীশিংদা অপীকপা, ময়াই ওইবা অমসুং অতোপ্পা কঞ্জুমরশিংদা কোল য়েন্থোক্নবগীদমক্তা কোল মন্ত্রালয়না রাজ্যশিংদা কোলগী চাং হেনগৎহন্নবা হান্ননা ওর্দর পীখ্রে।
• দোমেস্তিক অমসুং কম্মর্সিএল কঞ্জ্যুমর অনিমক্কীদমক অনৌবা পি.এন.জি. কনেক্সনশিং অসি লায়থোকহন্নবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে।
পব্লিক এদভাইজরী
• গবর্নমেন্তনা য়ুমথোং খুদিংদা এল.পি.জি. সিলিন্দর ফংহন্নবা অমসুং মতম চানা য়ৌহন্নবা হোৎনরি। নাগরিকশিংদা ওফিসিএল সোর্সশিংদা খক্তা থাজবা থমগদবনি অমসুং অরানবা ৱাফমশিং থাদোক্নবা খঙহনখ্রে।
• কঞ্জ্যুমরশিংদা পেনিক বুকিং তৌবদগী কনবা, বুকিং তৌনবগীদমক দিজিতেল মোদশিং শিজিন্নবা অমসুং এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুতরশিংদা চৎতনবা হায়রি, মরমদি হোম দেলিভরী অসি ক্যুগী অখন্নবা থৌওংশিং লৈরবসু শোয়দনা ফংহনগনি।
• নাগরিকশিংদা পি.এন.জি. অমসুং ইলেক্ত্রিক/ইন্দাক্সন কুকপোৎশিংগুম্বা অতোপ্পা চিঞ্জাক শেম্বগী অপাম্বশিং শিজিন্ননবা অমসুং নুমিৎ খুদিংগী শিজিন্নবদা ইনর্জী কঞ্জার্বেসন তৌবগী থৌওং শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি।
মেরিতাইম সেফতী অমসুং শিপ্পিং ওপরেসনশিং
লমদম অসিদা মথৌ তৌরিবা ভারতকী জহাজশিং অমসুং সমুদ্র চৎপা মীওইশিংবু ঙাকথোক্নবা দরকার ওইবা থৌরাংশিং লৌখৎখ্রে। মিনিস্ত্রীগী মতুং ইন্না:
• পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়না মেরিতাইম ত্রেদকী কন্তিন্যুএন্সী লৈহন্দুনা, শিপ্পিং মুভমেন্তশিং, পোর্ত ওপরেসনশিং অমসুং ভারতকী সমুদ্রগী মীওইশিংগী সেফতীবু কুপ্না য়েংশিল্লি।
• লমদম অসিদা লৈরিবা ভারতকী সমুদ্র চৎপা মীওই পুম্নমক ঙাকশেল লৈরি। হৌখিবা পুং ২৪দা ভারতকী পতাকা পানবা জহাজশিং য়াওবা থৌদোক অমত্তা রিপোর্ত তৌখিদে।
• ভারতকী সমুদ্র চৎপা মীওই ৬১১ য়াওবা ভারতকী ফিরাল উবা জহাজ ২২ নোংচুপ থংবা পর্সিয়ন গল্ফতা লৈরি। শিপ্পিংগী দিজিনা জহাজ মপুশিং, আর.পি.এস.এল. এজেন্সীশিং অমসুং ভারতকী মিসনশিংগা লোইননা ফীভম অসি য়েংশিল্লি।
• জি.দি.সি. শিপ্পিং কন্ত্রোল রুম অসি ২৪x৭ ওপরেস্নেল ওইদুনা হৌজিক ফাওবদা কোল ৩৭৩০ অমসুং ই-মেল ৭০৫৮, হৌখিবা পুং ২৪দা কোল ৬০ অমসুং ই-মেল ১২৯ য়াওনা মেনেজ তৌখ্রে।
• ভারতকী সমুদ্র চৎপা মীওই ৫৪৭ হেন্না ময়ুমদা হলহনখ্রে। মসিগী মনুংদা ১৩দি হৌখিবা পুং ২৪দা হলহনখ্রে।
• ভারত শীনবা থুংনা পোর্ত ওপরেসনশিং অসি কঞ্জেসমেন্ত অমত্তা য়াওদনা মহৌশানা চত্থরি। স্তেত মেরিতাইম বোর্দনা মসৃণ ওইনা মথৌ পাংথোকপা অদু কনফার্ম তৌখ্রে।
• মিনিস্ত্রীনা মেরিতাইম ৱেলফেয়র অমসুং অপনবা লৈতনা ওপরেসনশিং পাংথোকপা ঙম্নবা এম.ই.এ., ইন্দিয়ন মিসনশিং অমসুং মেরিতাইম স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা নক্না চৎমিন্নরি।
লমদম অসিদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী সেফতী
ইন্দিয়ন মিসনশিংনা কম্ম্যুনিতীগা লোইননা তেংবাং পীনবা অমসুং এদভাইজরীশিং পীদুনা কন্তেক্স তৌদুনা লৈরি হায়না মন্ত্রালয়না হায়খি। মন্ত্রালয়না পাউতাক পীখিবগী মতুং ইন্না:
• মপান থৌরম মন্ত্রালয়না গল্ফ অমসুং নোংচুপ এসিয়া লমদমদা ওইরক্লিবা ফীভমশিং অদু কুপ্না য়েংশিনবা মখা চত্থরি। ভারতকী মীয়ামগী সেফতী, সেক্যুরিতী অমসুং য়াইফ-থৌরাংবু খ্বাইদগী হেন্না মরুওইনা লৌরি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা চাং নাইনা চৎমিন্নদুনা দেদিকেতেদ কন্ত্রোল রুম অমা ২৪x৭ মথৌ তৌরি।
• লমদম অসিদা লৈরিবা মিসনশিং অমসুং পোস্তশিং অসি অয়ুক-নুংথিল নাইদনা মথৌ তৌরি। মখোয়না হেল্পলাইনশিং মথৌ তৌরি, ভারতকী কম্ম্যুনিতী ওর্গনাইজেসনশিংগা মরী লৈনরি, এদভাইজরীশিং থাগৎলি, লোকেল গবর্নমেন্তশিংগা ৱারী শানরি, অমসুং সমুদ্রগী মীওইশিং, মহৈরোইশিং, থোরকপা লৈবাকশিংগী মীওইশিং অমসুং অতেনবা মতমগী ভিজিৎরশিংদা মতেং পাংলি।
• ফেব্রুৱারী ২৮দগী হৌরগা, লমদম অসিদগী পেসেঞ্জর ৩,৫০,০০০ হেন্না ভারত্তা হল্লকখ্রে।
• ঙসি য়ু.এ.ই.দগী ফ্লাইৎ ৯০ রোম ওপরেৎ তৌগনি হায়না থাজবা থম্লি। সৌদি আরবিয়া অমসুং ওমানদগী ভারতকী ফ্লাইৎশিং ওপরেৎ তৌরি। এয়রস্পেস শরুক খরদি অমুক হন্না হাংদোকপগা লোয়ননা, কাতার এয়রৱেজনা ঙসি ভারত্তা নন-সেদ্যুল্ড কম্মর্সিএল ফ্লাইৎ ৯০ রোম ওপরেৎ তৌগনি হায়না থাজবা থম্লি।
• কুৱেতকী এয়রস্পেস অসি মখা তানা থিংজিনখি। জাজীরা এয়রৱেজনা সৌদি আরবকী অল কাইসুমাহ এয়রপোর্ত (এ.কি.আই.) দগী ভারতকী তোঙান তোঙানবা দিস্তিনেসনশিংদা ফ্লাইত ওপরেসনশিং হৌখ্রে।
• বাহরেনগী এয়রস্পেস অসি মখা তানা থিংজিনখি। গল্ফ এয়রনা সৌদি আরবকী দাম্মাম এয়রপোর্ততগী ভারত্তা অখন্নবা নন-সেদ্যুল্ড কম্মর্সিএল ফ্লাইতশিং মথৌ তৌরি।
• কুৱেত, বাহরেন অমসুং ইরাকতগী ফ্লাইৎকী অথিংবা লাকপদগী, ভারতকী নাগরিকশিংনা সৌদি অরাবিয়াগী খুত্থাংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াহনখ্রে।
• ভারতকী নাগরিক তরুক লৈখিদ্রে অমসুং অমা লৈখিদ্রে। সৌদি আরবিয়া, ওমান, ইরাক অমসুং য়ু.এ.ই.দা লৈরিবা মিসনশিংনা লৈখিদ্রবা ভারতকী নাগরিক অসিগী মতাংদা মরী লৈনবা ওথোরিতীশিংগা পাউ ফাওনরি।