Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
Delivery of domestic LPG cylinders remains normal; Panic Bookings reduce
Government increases commercial LPG allocation to States, prioritises key sectors and promotes PNG expansion
Educational Institutions and Hospitals prioritised in Commercial LPG allocation
States advised to facilitate new PNG connections for both domestic and commercial consumers
Raids continue across States/UTs to curb LPG hoarding and black marketing
Port operations across India remain normal with no congestion
Developments in Gulf and West Asia continue to be closely monitored; safety of Indian community remains top priority
22 MAR 2026 4:12PM by PIB Delhi
In view of the evolving situation in West Asia, the Government of India continues to take proactive steps to ensure preparedness and response across critical sectors. Updates on measures relating to energy supply, maritime operations, and assistance to Indian nationals in the region are outlined below.
Energy Supply and Fuel Availability
In view of the closure of the Strait of Hormuz, steps have been taken to ensure stable availability of petroleum products and LPG across the country. The current position is as follows:
Crude/Refineries
· All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
· Domestic LPG Production from refineries has been maximised.
Retail Outlets
· No cases of fuel dry outs have been reported at any of the ROs by the Oil Marketing Companies. The Government reiterates its advice to the public not to resort to panic buying, as adequate stocks of petrol and diesel are available and supplies are being maintained regularly.
Natural Gas
· Priority sectors have been protected for their supplies incl. 100% supply to D-PNG and CNG-Transport. Supplies to industrial & commercial consumers connected on grid is at 80% of their average consumption.
· CGD entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their Gas, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
· CGD Companies like IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for taking domestic and Commercial PNG connections.
· CGD entities have been directed by PNGRB to shorten the timeline between the submission of applications and the commencement of gas supply to consumer households.
· Govt. of India vide letter date 16.03.2026 has requested Govt. of States/UTs to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
· Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· In addition, the Govt. of India vide letter dated 19.03.2026 have requested all concerned Central Govt. Ministries-
Ø To issue necessary directions to the concerned Department/Bodies for immediate fast tracking and disposal of all pending and new permissions related to CGD infrastructure.
Ø All Central Govt. establishments/Colonies/Officers/Canteens may also be advised to switch over to PNG wherever the same is available.
· Govt. of India vide letter dated 20.03.2026 has requested all Central Govt. Ministries to undertake a comprehensive assessment of potential demand for PNG connections in establishments under various Ministries/Departments of the Govt. of India and to designate a nodal officer from each Ministry/Department to coordinate this exercise.
· In response to above Govt. of India letter, Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised all its offices to dispose off CGD applications on priority i.e., within 10 days of receipt.
· Commercial LPG consumers in the major cities and urban area have been requested to switch to PNG.
LPG
· Supply of LPG is still a concern in view of prevailing geopolitical situation.
Domestic LPG Supply:
· No reported dry-out at LPG distributorships.
· Majority of the Deliveries are happening via Delivery authentication code (DAC).
· Panic bookings have reduced.
· Delivery of Domestic LPG Cylinders is normal.
Commercial LPG supply:
· Government had already restored Partial Commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 had proposed to allocate additional 10% of Commercial LPG to States/UTs based on ease of doing business reforms for PNG expansion.
· Govt. of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· 20 States/UTs have issued orders to allocate the Non-domestic LPG in line with the guidelines issued by the Govt. of India. For rest of the States/UTs, PSU Oil Marketing companies are releasing Commercial LPG cylinders. A total of around 15,440 MT has been uplifted during last 8 days by commercial entities in the States/UTs.
· Educational Institutions and Hospitals have been prioritised and around 50% of the total commercial LPG allocation is going to these sectors.
Kerosene
· Additional allocation of 48000 KL of Kerosene over and above the regular allocation has been made to all the States/UTs.
· States/UTs have been requested to identify locations in districts for distribution of kerosene.
· 15 States/UTs have issued SKO allocation orders. Further, Himachal Pradesh and Ladakh has communicated that there is no SKO requirement in the State/UT. As on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Role of State/UTs Governments
· Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Govt. are empowered to act against any hoarding and black marketing. Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
· Govt. of India vide letter dated 13.03.2026 and 18.03.2026 has requested all States/UTs –
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 32 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Raids continue to be carried out in many of the States/UTs to check the hoardings and black marketing of LPG. About 3,500 raids have been conducted and more than 1200 cylinders have been seized in Bihar, Haryana, Karnataka, Tamil Nadu, Uttar Pradesh etc. yesterday.
· All the States/UTs govt. are requested to conduct regular raids so that black marketing and hoardings can be arrested.
· PSU OMCs officials have conducted surprise inspections at more than 1,800 RO and LPG distributorships across the country to ensure smooth supplies and to check any hoardings/black marketing cases.
Other Government Measures
· Despite this war situation, Government’s has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
· The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
· Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand. MoEFCC has already advised State Pollution Control Board for permitting the use of kerosene and coal as alternate use.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· Government is making all efforts to ensure availability and timely delivery of LPG cylinders to all households; citizens are advised to rely only on official sources and avoid rumours.
· Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital modes for booking, and not visit LPG distributors, as home delivery is being ensured despite isolated instances of queues.
· Citizens are encouraged to use alternate cooking options such as PNG and electric/induction cooktops, and to adopt energy conservation practices in daily use.
Maritime Safety and Shipping Operations
Necessary measures have been put in place to safeguard Indian vessels and seafarers operating in the region. As per Ministry:
· Ministry of Ports, Shipping and Waterways is closely monitoring shipping movements, port operations and safety of Indian seafarers, while ensuring continuity of maritime trade.
· All Indian seafarers in the region are safe; no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf; DG Shipping is monitoring the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· DG Shipping Control Room is operational 24x7, having handled 3,730 calls and 7,058 emails so far, including 60 calls and 129 emails in the last 24 hours.
· Over 547 Indian seafarers have been safely repatriated, including 13 in the past 24 hours.
· Port operations across India remain normal with no congestion; State Maritime Boards have confirmed smooth functioning.
· The Ministry continues close coordination with MEA, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Indian Missions remain in touch with the community, providing assistance and issuing advisories, the Ministry informed. As informed by Ministry:
· Ministry of External Affairs continues to monitor closely the developments in the Gulf and West Asia region, with safety, security and welfare of the Indian community as the highest priority; a dedicated 24x7 control room remains operational, with regular coordination with States/UTs.
· Missions and Posts across the region are functioning round the clock, operating helplines, maintaining contact with Indian community organisations, issuing advisories, engaging with local Governments, and assisting seafarers, students, stranded nationals and short-term visitors.
· Since 28 February, over 3,50,000 passengers have returned from the region to India.
· Around 90 flights are expected to operate today from UAE; flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India; with partial reopening of airspace, Qatar Airways is expected to operate around 9–10 non-scheduled commercial flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed; Jazeera Airways has started flight operations to various destinations in India from Al Qaisumah Airport (AQI) in Saudi Arabia.
· Bahrain airspace remains closed; Gulf Air continues to operate special non-scheduled commercial flights from Dammam Airport of Saudi Arabia to India.
· In view of flight restrictions from Kuwait, Bahrain and Iraq, travel of Indian nationals is being facilitated via Saudi Arabia.
· Six Indian nationals have lost their lives and one remains missing; Missions in Saudi Arabia, Oman, Iraq and UAE are in touch with the concerned authorities regarding the missing Indian national and for early repatriation of mortal remains of the deceased Indian nationals.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ সংকটৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মূল খণ্ডসমূহৰ বিষয়ে তথ্য
ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈয়ে আছে; আতংকিত হৈ কৰা বুকিং হ্ৰাস পাইছে
চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহলৈ বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন বৃদ্ধি কৰিছে, মূল খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণক প্ৰসাৰিত কৰিছে
শিক্ষানুষ্ঠান আৰু চিকিৎসালয়লৈ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে
ৰাজ্যসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক উভয়ৰে বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে
এল পি জিৰ অবৈধ মজুত আৰু ক’লা বিপণন ৰোধৰ বাবে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত অভিযান অব্যাহত আছে
সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে আৰু কোনো ধৰণৰ অসুবিধা হোৱা নাই
উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ উন্নয়নৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত নিৰীক্ষণ অব্যাহত আছে; ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈয়েই আছে
22 MAR 2026 4:12PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ বিকাশশীল পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰত চৰকাৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ মাজত প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। শক্তি যোগান, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায়ৰ সৈতে জড়িত ব্যৱস্থাসমূহৰ আপডেটসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হৈছে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
হৰমুজ জলদ্বীপ বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ সুস্থিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ স্থিতি তলত দিয়া ধৰণৰ:
খাৰুৱা তেল/শোধনাগাৰ
• সকলো শোধনাগাৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্য স্থাপন কৰা হৈছে। দেশত পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন সৰ্বাধিক কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী
• তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে কোনো এটা আৰ অ’ত ইন্ধনৰ নাটনি হোৱাৰ কোনো খবৰ দিয়া নাই। চৰকাৰে জনসাধাৰণক আতংকিত ক্ৰয়ৰ আশ্ৰয় নিদিবলৈ দিয়া পৰামৰ্শ পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰিছে, কিয়নো পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ আৰু যোগান নিয়মীয়াকৈ ৰখা হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ
• অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহক তেওঁলোকৰ যোগানৰ বাবে সুৰক্ষিত কৰা হৈছে, ডি-পিএনজি আৰু চিএনজি-ট্ৰেন্সপৰ্টলৈ ১০০% যোগান ধৰা হৈছে । গ্ৰীডত সংযুক্ত ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলক যোগান তেওঁলোকৰ গড় ব্যৱহাৰৰ ৮০%।
• চিজিডি সত্তাকো চৰকাৰে পৰামৰ্শ দিছে। ভাৰতৰ সকলো গেছতে ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ, বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলব্ধতাৰ সম্পৰ্কে থকা উদ্বেগসমূহ সমাধান কৰিবলৈ।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলৰ দৰে চিজিডি কোম্পানীয়ে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগ লোৱাৰ বাবে উদগনি আগবঢ়াইছে।
• চিজিডি সত্তাসমূহক পিএনজিআৰবিয়ে নিৰ্দেশ দিছে যে আবেদন দাখিল আৰু গ্ৰাহক পৰিয়ালসমূহক গেছ যোগান আৰম্ভ কৰাৰ মাজৰ সময়সীমা কম কৰিবলৈ কোৱা হৈছে ।
• ১৬-৩-২০২৬ৰ চৰকাৰী পত্ৰৰ জড়িয়তে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ দ্বাৰা চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আবেদনসমূহৰ অনুমোদন ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ অনুলৰোধ জনাইছে।
• ১৮-৩-২০২৬ৰ চৰকাৰী পত্ৰ অনুসৰি সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক ৰাজ্যসমূহলৈ বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এলপিজিৰ পৰা পিএনজিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ইয়াৰ লগতে ১৯-৩-২০২৬ৰ চৰকাৰী পত্ৰৰ জৰিয়তে সংশ্লিষ্ট সকলোকে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক অনুৰোধ জনাইছে। মন্ত্ৰালয়-
Ø চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত সকলো বাকী থকা আৰু নতুন অনুমতিৰ তাৎক্ষণিকভাৱে দ্ৰুত অনুসৰণ আৰু নিষ্কাশনৰ বাবে সংশ্লিষ্ট বিভাগ/সংস্থাসমূহক প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰা।
Ø সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ। প্ৰতিষ্ঠান/কলনী/অফিচাৰ/কেন্টিনকো য'তেই একে উপলব্ধ তাতেই পিএনজিলৈ সলনি হ'বলৈ পৰামৰ্শ দিব পাৰি।
• চৰকাৰী ড. of India vide letter dated 20.03.2026 য়ে সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰক অনুৰোধ জনাইছে। চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ অধীনত থকা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত পিএনজি সংযোগৰ সম্ভাৱ্য চাহিদাৰ বিস্তৃত মূল্যায়ন গ্ৰহণ কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়সমূহে। ভাৰতৰ আৰু এই অনুশীলনৰ সমন্বয়ৰ বাবে প্ৰতিটো মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰা এজন ন’ডেল বিষয়া নিযুক্তি দিয়া।
• পেট্ৰলিয়াম আৰু বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থাই ইয়াৰ সকলো কাৰ্যালয়ক চিজিডি আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত অৰ্থাৎ লাভ কৰাৰ ১০ দিনৰ ভিতৰত সমাধান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
• প্ৰধান চহৰ আৰু চহৰ অঞ্চলৰ বাণিজ্যিক এল পি জি গ্ৰাহকসকলক পি এন জিলৈ সলনি হ’বলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
এল পি জি
• সাম্প্ৰতিক ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এল পি জিৰ যোগান এতিয়াও চিন্তাৰ বিষয় হৈ আছে।
ঘৰুৱা এল পি জি যোগান:
• এল পি জি বিতৰকে কোনো ধৰণৰ নাটনিৰ প্ৰতিবেদন দিয়া নাই।
• ডেলিভাৰীৰ অধিকাংশই ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক'ড (DAC)ৰ জৰিয়তে হৈ আছে।
• আতংকৰ বাবে হোৱা বুকিং হ্ৰাস পাইছে।
• ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈ আছে ।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান:
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে গ্ৰাহকসকলক আংশিক বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান (২০%) পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও চৰকাৰে ১৮-৩-২০২৬ৰ পত্ৰৰ জড়িয়তে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ব্যৱসায়িক সংস্কাৰৰ ভিত্তিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টন দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে।
• চৰকাৰে ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি ৰাজ্যসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ আন ২০% আবণ্টনৰ অনুমতি দিয়া হৈছে, যিয়ে সামগ্ৰিক আবণ্টন ৫০% লৈ লৈ যাব (পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সহজলভ্য সংস্কাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১০% আবণ্টনকে ধৰি)। এই অতিৰিক্ত ২০% আবণ্টন ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰেষ্টুৰেণ্ট, ধাবা, হোটেল, উদ্যোগিক কেণ্টিন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ/দুগ্ধ, ৰাজসাহায্যযুক্ত কেণ্টিন/আউটলেট আদি খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব। লগতে খাদ্যৰ বাবে স্থানীয় সংস্থা, ৰাজহুৱা পাকঘৰ, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ কথা কোৱা হৈছে।
• ২০ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে চৰকাৰে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা অনুসৰি অ-ঘৰুৱা এল পি জি আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰা হৈছে । বাকী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে পি এছ ইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে বাণিজ্যিক এল পি জি চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰি আছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে যোৱা আঠ ভিতৰত মুঠ প্ৰায় ১৫,৪৮০ মেট্ৰিক টন লাভ কৰিছে।
• শিক্ষানুষ্ঠান আৰু চিকিৎসালয়সমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে আৰু মুঠ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰায় ৫০% এই খণ্ডসমূহলৈ গৈ আছে।
কেৰাচিন
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ ওপৰত ৪৮০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ দিয়া হৈছে।
• কেৰাচিন বিতৰণৰ বাবে জিলাসমূহত স্থান চিনাক্ত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ১৫ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কৈছে যে এই ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এছ কে অ’ৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই। আজিলৈকে ১৭খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এতিয়াও এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা নাই।
ৰাজ্য চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত বৈঠক
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰে যিকোনো অবৈধ মজুত ক'লা ব্যসায়ৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব বুলি কৈছে ।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৩.০৩.২০২৬ আৰু ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ এই বিষয়ত নিৰ্দেশনা প্ৰেৰণ কৰিছে –
Ø কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিব লাগিব অবৈধ মজুত , ক’লা ব্যৱসায় , ঘৰুৱা এল পি জিৰ ডাইভাৰচন আৰু অন্যান্য অসৎ কাৰ্য্যসমূহ ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
Ø অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫, পেট্ৰলিয়াম আইন, ১৯৩৪, পেট্ৰলিয়াম নিয়ম ২০০২, মটৰ স্পিৰিট আৰু এইচ এছ ডি অৰ্ডাৰ ২০০৫ আৰু অন্যান্য আইনৰ বিধানৰ অধীনত উলংঘাকাৰীৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
Ø স্থানীয় অগ্ৰাধিকাৰ আৰু প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ লক্ষ্য কৰি বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে উপযুক্ত বিতৰণ পদ্ধতি বিকশিত কৰিব লাগিব।
Ø আতংকিত হৈ ক্ৰয় কৰা ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা, এল পি জিৰ বিবেচনাপূৰ্ণ ব্যৱহাৰ আৰু সঠিক তথ্য প্ৰচাৰক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
• ৩২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ছেটআপ কন্ট্ৰল ৰুম আছে। বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে দৈনিক সেইবোৰ তথ্য সংবাদ মাধ্যমৰ জড়িয়তে জনাই আছে।
• ৩২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত জিলা পৰ্যায়ৰ নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰা হৈছে।
• যিবোৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা নাই, সেইবোৰ সকলোকে জৰুৰী ভিত্তিত সেয়া স্থাপন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা
• বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এল পি জিৰ হৰ্ডিং আৰু ক’লা বিপণন পৰীক্ষাৰ বাবে অভিযান অব্যাহত আছে। উত্তৰ প্ৰদেশ, তেলেংগানা, মহাৰাষ্ট্ৰ আদিত ৩৫০০ৰো অধিক অভিযান চলাই প্ৰায় ১২০০ চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰক নিয়মীয়াকৈ অভিযান চলাবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে, যাতে ক’লা ব্যৱসায় আৰু অবৈধ মজুত ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
চৰকাৰী অন্যান্য ব্যৱস্থা
• এই যুদ্ধৰ পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে ঘৰুৱা এল পি জি আৰু পি এন জিক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ লগতে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক অধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা উভয় দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা তথা যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদি পদক্ষেপ আছে।
• এল পি জিৰ চাহিদাৰ ক্ষেত্ৰত চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ বিকল্প আগবঢ়োৱা হৈছে। ইতিমধ্যে পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্যিক প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণ ব’ৰ্ডক পৰামৰ্শ দিছে যে কেৰাচিন আৰু কয়লাক বিকল্প ইন্ধন হিচাবে ব্যৱহাৰ হিচাপে ব্যৱহাৰৰ অনুমতি দিয়া প্ৰয়োজনীয় ।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ইতিমধ্যে কল ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী ক’লিয়েৰীক ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকক কয়লা বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অধিক পৰিমাণৰ আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক উভয়ৰে বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। এই প্ৰক্ৰিয়াৰ সুবিধা আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে ৰাজ্যসমূহক ১০% অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়োৱা হৈছে।
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ
• চৰকাৰে এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা আৰু পৰিয়াললৈ ডেলিভাৰী নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে; নাগৰিকসকলক কেৱল চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ আৰু উৰাবাতৰিৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• নাগৰিকসকলক আতংকিত হৈ বুকিং কৰা এৰাই চলিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে, এল পি জি বুকিঙৰ বাবে ডিজিটেল মোড ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ; চিলিণ্ডাৰৰ ঘৰুৱা ডেলিভাৰী নিশ্চিত কৰিবলৈ কোৱা হৈছে।
• আতংকিত হৈ বুকিং কৰা হ্ৰাস পাইছে যদিও বিতৰক প্ৰতিষ্ঠানত ভিৰ হোৱাৰ খবৰ পোৱা ।
• নাগৰিকসকলক পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক/ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
অঞ্চলটোত চলি থকা ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাৱিকসকলক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। মন্ত্ৰালয়ৰ মতে:
• বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজৰ গতিবিধি, বন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপ, ভাৰতীয় নাৱিকৰ সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতা তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে; অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদে আছে। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো কূটাঘাতৰ বাতৰি পোৱা হোৱা নাই।
• পশ্চিম পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলত ৬১১ জন ভাৰতীয় নাৱিকৰ সৈতে মুঠ ২২খন ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজ আছে; ডি জি শ্বিপিঙে জাহাজৰ মালিক, আৰ পি এছ এল এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
• এক বিশেষ ঘটনাত ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখে এজন ভাৰতীয় নাৱিক (পানামাৰ পতাকা থকা জাহাজ এ এছ পি আভানাৰ মাষ্টাৰ)ৰ মৃত্যু হয়; ডি জি শ্বিপিঙে ইউ এ ইত ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পৰিয়ালটোক সম্পূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াইছে।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম ২৪x৭ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৬০টা কল আৰু ১২৯টা ইমেইলকে ধৰি এতিয়ালৈকে ৩,৭৩০টা কল আৰু ৭,০৫৮টা ইমেইল চম্ভালিছে।
• বিগত ২৪ ঘণ্টাত ১৩ জনকে ধৰি ৫৪৭ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে ঘূৰাই পঠিওৱা হৈছে।
• ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই সুন্দৰভাৱে কাম কৰি আছে আৰু বন্দৰসমূহৰ মাজত কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ বাতৰি পোৱা হোৱা নাই; ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব'ৰ্ড আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে মন্ত্ৰালয়ে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় ৰক্ষা কৰি আছে। যাতে নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক বাণিজ্য তথা বন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত হৈ থাকে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
• ভাৰতীয় মিছনে ভাৰতীয় লোকৰ সৈতে যোগাযোগ ৰাখিছে আৰু তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা আৰু মংগলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পৰামৰ্শ জাৰি কৰাৰ লগতে সহায় আগবঢ়াই আহিছে। মন্ত্ৰালয়ে জনোৱা মতে:
• সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে আৰু কোনো ধৰণৰ যানজঁট নাই; ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডসমূহে সুচাৰুৰূপে কাম কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
• নাৱিকৰ কল্যাণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়ে এম ই এ, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
ভাৰতীয় মিছনসমূহে সমাজৰ সৈতে যোগাযোগত আছে, সহায় আগবঢ়ায় আৰু পৰামৰ্শ জাৰি কৰে বুলি মন্ত্ৰালয়ে অৱগত কৰে। মন্ত্ৰালয়ে জনোৱা মতে:
• ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে লৈ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰ আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়নসমূহ তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে; ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া সমন্বয়ৰ সৈতে এটা নিৰ্দিষ্ট ২৪x৭ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
• সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ মিছন আৰু পোষ্টসমূহে ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে, হেল্পলাইন পৰিচালনা কৰি আছে, ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠনসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ বজাই ৰাখিছে, পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছে, স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত হৈছে, আৰু নাৱিক, ছাত্ৰ, আৱদ্ধ নাগৰিক আৰু হ্ৰস্বম্যাদী দৰ্শনাৰ্থীসকলক সহায় কৰিছে।
• ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা ৩,৫০,০০০ৰো অধিক যাত্ৰী ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
• আজি ইউ এ ইৰ পৰা প্ৰায় ৯০খন বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে; ছৌদি আৰব আৰু ওমানৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে; আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি কৰাৰ লগে লগে কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৯–১০খন অনিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• কুৱেইটৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে; ছৌদি আৰৱৰ আল কাইছুমা বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা আৰম্ভ কৰিছে জাজিৰা এয়াৰৱেজে।
• বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে; ছৌদি আৰৱৰ ডাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ গালফ এয়াৰে বিশেষ অ-নিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে।
• কুৱেইট, বাহৰেইন আৰু ইৰাকৰ পৰা উৰণৰ নিষেধাজ্ঞাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ছজন ভাৰতীয় নাগৰিকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে আৰু এজন নিৰুদ্দেশ হৈ আছে; ছৌদি আৰব, ওমান, ইৰাক আৰু ইউ এ ইৰ মিছনসমূহে নিৰুদ্দেশ হোৱা ভাৰতীয় নাগৰিকজনৰ সন্দৰ্ভত আৰু ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ মৃতদেহ ঘূৰাই পঠোৱাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে যোগাযোগ ৰক্ষা কৰি থকা হৈছে।