Prime Minister's Office
PM chairs CCS Meeting to review the situation and mitigating measures in the context of ongoing West Asia Conflict
Short, Medium and Long term measures to ensure continued availability of essential needs discussed in detail
Alternate sources of fertilizers for farmers were also discussed to ensure continued availability in the future
Several measures discussed to diversify sources of imports required by chemicals, pharmaceuticals, petrochemicals and other industrial sectors
New export destinations to promote Indian goods to be developed in near future
PM instructs that all arms of government should work together to ensure least inconvenience to citizens
PM directs that a group of Ministers and Secretaries be created to work dedicatedly in a whole of government approach
PM instructs for sectoral groups to work in consultation with all stakeholders
PM asks for proper coordination with state governments to ensure no black-marketing and hoarding of important commodities
22 MAR 2026 9:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a meeting of the Cabinet Committee on Security to review the situation and ongoing and proposed mitigating measures in the context of ongoing West Asia Conflict.
The Cabinet Secretary gave a detailed presentation on the global situation and mitigating measures taken so far and being planned by all concerned Ministries/Departments of Government of India. The expected impact and measures taken to address it across sectors like agriculture, fertilisers, food security, petroleum, power, MSMEs, exporters, shipping, trade, finance, supply chains and all affected sectors were discussed. The overall macro-economic scenario in the country and further measures to be taken were also discussed.
The ongoing conflict in West Asia will have significant short, medium and long term impact on the global economy and its effect on India were assessed and counter-measures, both immediate and long-term, were discussed.
Detailed assessment of availability for critical needs of the common man, including food, energy and fuel security was made. Short term, Medium term and Long term measures to ensure continued availability of essential needs were discussed in detail.
The impact on farmers and their requirement for fertiliser for the Kharif season was assessed. The measures taken in the last few years to maintain adequate stocks of fertilizers will ensure timely availability and food security. Alternate sources of fertilizers were also discussed to ensure continued availability in the future.
It was also determined that adequate supply of coal stocks at all power plants will ensure no shortage of electricity in India.
Several measures were discussed to diversify sources of imports required by chemicals, pharmaceuticals, petrochemicals and other industrial sectors. Similarly new export destinations to promote Indian goods will be developed in the near future.
Several measures proposed by different ministries will be prepared and implemented in the coming days after consultation with all stakeholders.
PM directed that a group of ministers and secretaries be created to work dedicatedly in a whole of government approach. PM also instructed for sectoral groups to work in consultation with all stakeholders.
PM said that the conflict is an evolving situation and the entire world is affected in some form. In such a situation, all efforts must be made to safeguard the citizens from the impact of this conflict. PM instructed that all arms of government should work together to ensure least inconvenience to the citizens. PM also asked for proper coordination with state governments to ensure no black-marketing and hoarding of important commodities.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସି.ସି.ଏସ୍. ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
22 MAR 2026 9:06PM by PIB Bhubaneswar
- ବର୍ତ୍ତମାନର ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ବିବାଦ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ବସିଥିଲା ବୈଠକ
- ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଳ୍ପ, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା
- ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାରର ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା
- ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ, ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଆବଶ୍ୟକ ଆମଦାନୀ ଉତ୍ସର ବିବିଧତା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ
- ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ନୂତନ ରପ୍ତାନୀ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳୀ ବିକଶିତ କରାଯିବ
- ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଅସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଶାଖା ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
- ସମଗ୍ର ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସଚିବମାନଙ୍କ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
- ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
- ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଗ୍ରୀର କଳାବଜାରୀ ଏବଂ ବେଆଇନ୍‍ ମହଜୁଦ ଯେପରି ନ ହୁଏ, ସେଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ ଉପଯୁକ୍ତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରଶମନ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟିର ଏକ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ।
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଯୋଜନା ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କୃଷି, ସାର, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ଶକ୍ତି, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ., ରପ୍ତାନି, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବାଣିଜ୍ୟ, ଅର୍ଥ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବୃହତ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ନିଆଯିବାକୁ ଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଳ୍ପ, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ଏବଂ ଭାରତ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଉଭୟ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତି-ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଖାଦ୍ୟ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ସୁରକ୍ଷା ସମେତ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧତାର ବିସ୍ତୃତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମିଆଦି, ମଧ୍ୟମ ମିଆଦି ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ମିଆଦି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଖରିଫ ଋତୁରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ସାର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ସାରର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମହଜୁଦ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସମୟୋଚିତ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସାରର ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ସମସ୍ତ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ବିଦ୍ୟୁତର ଅଭାବ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେବ ନାହିଁ।
ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ, ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଆବଶ୍ୟକ ଆମଦାନୀ ଉତ୍ସକୁ ବିବିଧ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ସେହିଭଳି ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ନୂତନ ରପ୍ତାନୀ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳୀ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସଚିବମାନଙ୍କ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କୌଣସି ନା କୌଣସି ରୂପରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଶାଖା ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଗ୍ରୀର କଳାବଜାରୀ ଏବଂ ବେଆଇନ୍‍ ମହଜୁଦକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ ଉପଯୁକ୍ତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।