Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Rajya Sabha on the ongoing conflict in West Asia
24 MAR 2026 2:49PM by PIB Delhi
Honourable Chairman,
We are all familiar with the war currently taking place in West Asia and the circumstances arising from it. Today, I stand before the Upper House of Parliament and before my fellow citizens to share the government’s position on these grave circumstances. This war has now continued for more than three weeks. It has created a severe energy crisis across the world. For India too, this situation is worrisome. Our trade routes are being affected. Routine supplies of essential goods such as petrol, diesel, gas, and fertilizers are disrupted. Nearly one crore Indians live and work in Gulf countries. Ensuring their safety and livelihood is a major concern for India. Many ships are stranded in the Strait of Hormuz, with a large number of Indian crew members aboard. This too is a matter of serious concern for India. In such dire circumstances, it is essential that from this Upper House of Parliament, a united voice for peace and dialogue reaches the entire world.
Honourable Chairman,
Since the beginning of the war, I have spoken twice on the phone with the heads of most countries in West Asia. We are in continuous contact with all Gulf countries. We are also in touch with Iran, Israel, and the United States. Our goal is to restore peace in the region through dialogue and diplomacy. We have spoken with them about de-escalation and reopening the Strait of Hormuz. Attacks on commercial ships and obstruction in international waterways like the Strait of Hormuz are unacceptable. India has opposed attacks on civilians, civil infrastructure, and energy and transport-related infrastructure. Through diplomacy, India is making continuous efforts to ensure the safe passage of Indian ships even in this war-like environment. India has suggested dialogue as the only path to resolving this problem. Any threat to human life in this war is not in the interest of humanity. Therefore, India’s constant effort is to encourage all parties to reach a peaceful solution as soon as possible.
Honourable Chairman,
In times of crisis, the safety of Indians both at home and abroad is our highest priority. Since the war began, more than 375,000 Indians have safely returned to India. From Iran alone, more than 1,000 Indians have returned safely, including over 700 young students pursuing medical education. Our government is working with full sensitivity during this crisis. All countries have assured us of the safety of Indians present there. However, it is deeply saddening that some Indians have lost their lives due to attacks, and some have been injured. In such difficult circumstances, necessary assistance is being provided to their families. Those injured are being ensured the best possible medical treatment.
Honourable Chairman,
The Strait of Hormuz is one of the largest routes of global trade. In particular, the transport of crude oil, gas, and fertilizers takes place in huge quantities through this region. Since the war began, the movement of ships through the Strait of Hormuz has become highly challenging. Yet, despite adverse circumstances, our government has tried to create pathways through dialogue and diplomacy. Our effort is to ensure that oil and gas supplies reach India from wherever possible. The results of these efforts are visible to the nation. In recent days, ships carrying crude oil and LPG from many countries have arrived in India. Our efforts in this direction will continue in the coming days as well.
Honourable Chairman,
India’s effort is to ensure that ships carrying essential goods such as oil, gas, and fertilizers reach India safely. But if the global circumstances created by this war persist for a long time, serious consequences are inevitable. Therefore, India is accelerating the resilience-building measures it has undertaken in recent years.
Honourable Chairman,
Every crisis tests both our courage and our efforts. To enable the country to face such crises better, continuous decisions have been taken over the past 11 years. Diversification of energy imports is part of these efforts. Earlier, India imported crude oil, LNG, and LPG from 27 countries. Today, India imports energy from 41 countries. In the past decade, India has also prioritized crude oil reserves for times of crisis. Our oil companies maintain significant reserves of petrol and diesel for emergencies. Over the past 11 years, more than 5.3 million metric tonnes of strategic petroleum reserves have been developed, and the country is working on arrangements for reserves exceeding 6.5 million metric tonnes. Alongside this, India’s refining capacity has also been substantially increased in the past decade. Through you, I wish to assure the House and the nation that India has adequate crude oil storage and arrangements for continuous supply.
Honourable Chairman,
Our government is striving to ensure that there is no excessive dependence on any single source of fuel. Alongside LPG, the government is also emphasizing PNG for domestic gas supply. In the past decade, unprecedented work has been done to expand PNG connections, and this effort has been further accelerated in recent days. At the same time, large-scale efforts are being made to increase domestic production of LNG.
Honourable Chairman,
In recent years, the government has consistently worked to minimize dependence on other countries in every sector. Becoming increasingly self-reliant is the only option. For example, more than 90% of India’s oil is transported on foreign ships, which makes India’s situation even more serious during any global crisis. Therefore, the government has launched a campaign worth about 70,000 crore rupees to build Made in India ships. India is now rapidly developing facilities for shipbuilding, shipbreaking, maintenance, and overhauling. India is also making its defense sector more resilient. Due to efforts made in the past decade, India today manufactures most of the weapons it needs domestically. There was a time when India was heavily dependent on other countries even for raw materials of life-saving medicines, namely APIs. In recent years, the country has made many efforts to build an API ecosystem within India itself. Similarly, major steps are being taken to reduce foreign dependence in rare earth minerals.
Honourable Chairman,
The current crisis has shaken the global economy. The damage already caused in West Asia will take the world a long time to recover from. Continuous efforts are being made to ensure that India suffers the least possible impact. The fundamentals of our economy are strong, and the government is closely monitoring the rapidly changing situation. The government is working with a strategy to address short-term, medium-term, and long-term impacts. An inter-ministerial group has also been formed, which meets regularly to assess every difficulty arising in our imports and exports, and continuously works on necessary solutions. Just as empowered groups of experts and officers were formed during the pandemic to tackle challenges in different sectors, yesterday seven new empowered groups were also constituted. These groups will act swiftly and strategically on issues such as supply chains, petrol and diesel, fertilizers, gas, and inflation. I am confident that through these collective efforts, we will be able to face the circumstances more effectively.
Honourable Chairman,
The government is also working to ensure that farmers receive adequate fertilizer in the upcoming sowing season. Necessary preparations have been made for sufficient supply of fertilizers. The government’s constant effort is that farmers should not bear the burden of any crisis. I once again assure the farmers of the country that the government stands with them in finding solutions to every challenge.
Honourable Chairman,
This is the House of States. In the coming times, this crisis will be a major test for our country, and the cooperation of states will be crucial for success. Therefore, through this House, I would like to make a few requests to all state governments. In times of crisis, the poor, workers, and migrant companions are most affected. Therefore, it must be ensured that the benefits of the PM Garib Kalyan Anna Yojana reach them on time. Proactive steps should be taken to ease the difficulties of migrant workers wherever they are employed. If state governments make special arrangements to monitor such situations, it will provide significant relief. State governments must also pay close attention to another challenge: in such times, black-marketeers and hoarders become very active. Wherever such complaints arise, immediate action must be taken. Ensuring uninterrupted supply of essential goods must be the top priority of every state.
Honourable Chairman,
I would also like to make another request to all state governments. No matter how severe the crisis, maintaining India’s rapid growth is our collective responsibility. For this, every necessary step and every necessary reform must be carried out swiftly. This is also a great opportunity for state governments. This is a major test for Team India. During the great crisis of the pandemic, the Centre and the states together presented an excellent model of COVID management. Despite governments of different political parties, testing, vaccination, and supply of essential goods were ensured through Team India’s efforts. We must continue to work in the same spirit. With the combined efforts of all state governments and the central government, the country will be able to face this grave global crisis effectively.
Honourable Chairman,
This crisis is of a different nature, and its solutions are also being determined in a different way. We must face every challenge with patience, restraint, and a calm mind.
Honourable Chairman,
As we can see, the situation regarding this war is changing moment by moment. Therefore, I would also say to my fellow citizens that we must be prepared for every challenge. There is a strong possibility that the adverse effects of this war will last for a long time. But I assure the people of the country that the government is alert, ready, and working with full seriousness on strategy, taking every necessary decision. The welfare of the people is paramount for us. This is our identity, this is our strength. With this spirit, I conclude my statement.
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা লানফমগী মতাংদা রাজ্য সভাদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
24 MAR 2026 2:49PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
হৌজিক নোংচুপ এসিয়াদা থোক্লিবা লান অমসুং মদুদগী থোক্লক্লিবা ফিভমশিং অসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। ঙসি, ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী মকোক থংবা হাউসকী মমাংদা অমসুং ঐহাক্কী সহরগী মীয়ামগী মমাংদা লৈঙাক্না অসিগুম্বা অরুবা ফিভম অসিদা লৌরিবা ফিরেপশিং অসি য়েংশিন্নবগীদমক লেপ্লি। হায়রিবা লান অসি চয়োল অহুম হেন্না চত্থরক্লি। মসিনা মালেম শীনবা থুংনা অকনবা ইনর্জীগী অৱাবা অমা থোকহল্লে। ভারতকী ওইনসু, ফিভম অসি শিংননিংঙাই ওই। ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিং শোকহল্লি। পেট্রোল, দিজল, গ্যাস, অমসুং ফর্তিলাইজরগুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী রুতিন সপ্লাই অসি থিংজিল্লে। ভারত মচা কোতি অমা রোম গলফকী লৈবাকশিংদা লৈরি অমসুং থবক তৌরি। মখোয়গী সেক্যুরিতী অমসুং হিংননবগী লম্বী অসি ভারতকী মরুওইবা পুক্নিং চিংনবা অমনি। জহাজ কয়া অমা হোর্মুজগী স্ত্রেততা হন্দোকখি, মদুদা ইন্দিয়ন ক্রু মেম্বর মশিং য়াম্না য়াওখি। মসিসু ভারতকী ওইনা অরুবা ৱাফম অমনি। অসিগুম্বা অরুবা ফিভম অসিদা, পার্লিয়ামেন্তকী মথক থংবা হাউস অসিদগী, মালেম পুম্বদা শান্তি অমসুং ৱারী শানবগীদমক অমত্তা ওইনা ৱা ঙাংবা অসি তঙাইফদে।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
লান হৌরকপা মতমদগী হৌনা, ঐহাক্না নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাক অয়াম্বগী মকোক থোংবশিংগা লোয়ননা তেলিফোন্দা অনিরক ৱারী শানখ্রে। ঐখোয়না গল্ফকী লৈবাক পুম্নমক্কা লেপ্তনা পাউ ফাওনরি। ঐখোয়না ইরান, ইজরেল অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকাসু ৱারী শানরি। ঐখোয়গী পান্দমদি দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা শান্তি অমুক হন্না পুরকপনি। ঐখোয়না মখোয়গা দি-ইস্কেলাসন তৌনবা অমসুং হোর্মুজ স্ত্রেত অমুক হন্না হাংদোক্নবা ৱারী শানখ্রে। কমর্সিএল শিপশিংদা লান্দারকপা অমসুং হোর্মুজ স্ত্রেতকুম্বা ইন্তর্নেস্নেল ৱাতরৱেজশিংদা অথিংবা থম্বসি য়াবা নত্তে। ভারতনা সিভিলিয়ানশিং, সিভিল ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমসুং ইনর্জী অমসুং ত্রান্সপোর্তকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লান্দারকপদা য়ানীংদবা ফোঙদোক্লি। দিপ্লোমেসীগী খুত্থাংদা, ভারতনা লানগী ফিভম অসিদসু ভারতকী জহাজশিংবু সেফ পাসেজ ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ভারতনা ৱারী শানববু মসিগী সমস্যা অসি কোকহন্নবা অমত্তা ঙাইরবা লম্বীনি হায়না ফোংদোক্লি। মসিগী লান অসিদা মীওইবগী পুন্সিদা খুদোংথীবা অমত্তনা মীওইবা খুন্নাইগী কান্নবা পীদে। মরম অদুনা, ভারতকী লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবদি নাকল পুম্নমকপু য়ারিবমখৈ থুনা শান্তিগী ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎপনি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
খুদোংচাদবা মতমদা, লৈবাক মনুং অমসুং মপাল লমদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী সেক্যুরিতী অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা প্রাইওরিতীনি। লান হৌখিবদগী ভারত মচা ৩৭৫,০০০ হেনবনা ভারততা হকথেংননা হল্লকখ্রে। ইরান খক্তদগী, মেদিকেল এজুকেসন তম্বা নহা ওইরিবা মহৈরোয় ৭০০গী মথক্তা য়াওনা ভারত মচা ১,০০০ হেন্না হকশেল ফনা হল্লকখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা অৱাবা অসিগী মনুংদা মপুং ফানা সেন্সিতিব ওইদুনা থবক তৌরি। লৈবাক পুম্নমক্না মফম অদুদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী সেফতীগী মতাংদা ঐখোয়দা থাজবা পীখ্রে। অদুম ওইনমক, লান্দারকপদগী ভারত মচা খরনা মখোয়গী পুন্সি মাংখিবা অমসুং খরনা অশোক-অপন নংখিবা অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি। অসিগুম্বা অরুবা ফিভম অসিদা, মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা তঙাইফদবা মতেং পীরি। অশোকপা মীওইশিং অদু খ্বাইদগী ফবা মেদিকেল ত্রিৎমেন্ত ফংহনখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
হোর্মুজ স্ত্রেত অসি মালেমগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী খ্বাইদগী চাউবা লম্বীশিংগী মনুংদা অমনি। অখন্ননা, কাঁচা ওইল, গ্যাস, অমসুং ফর্তিলাইজরশিং অসি লমদম অসিদা মশিং য়াম্না ত্রান্সপোর্ত তৌই। লান হৌরকপদগী হৌনা, হোর্মুজ স্ত্রেৎকী থোংদা জহাজশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা অসি য়াম্না অৱাবা ওইরক্লি। অদুম ওইনমক, অরুবা ফিভমশিং লৈরবসু, ঐখোয়গী সরকারনা দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমসীগী খুত্থাংদা লম্বী শেম্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী হোৎনবা অসি ওইথোকপা য়াবা মফম খুদিংদগী ওইল অমসুং গ্যাস সপ্লাই ভারত্তা য়ৌহন্নবা হোৎনবনি। হায়রিবা হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈশিং অসি লৈবাক অসিনা উবা ফংলি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, লৈবাক কয়াদগী ক্রুদ ওইল অমসুং এল.পি.জি. লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা ঐখোয়না মসিগী মায়কৈদা হোৎনরিবশিং অসি মখা তানা চত্থখিগনি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
ভারতনা তেল, গ্যাস অমসুং ফর্তিলাইজরগুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং পুদুনা লাকপা জহাজশিং অসি ভারত্তা হকথেংননা য়ৌহন্নবা হোৎনরি। অদুবু করিগুম্বা লান অসিনা ওইহল্লকপা মালেমগী ফিভম অসি মতম শাংনা লৈরবদি, শাথীবা ফলশিং লাক্কনি। মরম অসিনা, ভারতনা হৌখিবা চহিশিংদা লৌখৎখিবা রেসিলিয়েন্স-বিল্ দিংগী খোঙথাংশিং অসি খোংজেল য়াংশিল্লি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
খুদোংচাদবা খুদিংমক্না ঐখোয়গী থৌনা অমসুং হোৎনরিবশিংবু চাংয়েং তৌই। লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অৱাবা অসি মায়োক্ননবা ঙম্নবা হৌখিবা চহি ১১ অসিদা লেপ্পা লৈতনা ৱারেপ লৌদুনা লাক্লি। ইনর্জী ইম্পোর্তকী দাইবর্সিফিকেসন অসি হোৎনরিবশিং অসিগী শরুক অমনি। মমাংদা, ভারতনা লৈবাক ২৭তগী ক্রুদ ওইল, এল.এন.জি. অমসুং এল.পি.জি. ঙসিদি, ভারতনা লৈবাক ৪১দগী ইনর্জী ইম্পোর্ত তৌরি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ভারতনা ক্রুদ ওইল রিজর্বশিং অসি অৱাবা মতমগীদমক মরুওইনা থম্লি। ঐখোয়গী ওইল কম্পেনীশিংনা ইমর্জেন্সীগীদমক পেট্রোল অমসুং দিজলগী য়াম্না চাউবা রিজর্ব থম্লি। হৌখিবা চহি ১১দা, স্ত্রেতেজিক ওইরবা পেত্রোলিয়ম রিজর্ব মিলিয়ন মেত্রিক তন ৫.৩ হেন্না পুথোকখ্রে, অমসুং লৈবাক অসিনা মিলিয়ন মেত্রিক তন ৬.৫দগী হেনবা রিজর্বশিংগীদমক থৌরাং তৌরি। মসিগা লোয়ননা, হৌখিবা দিকেদ অমদা ভারতকী রিফাইনিং কেপাসিতীসু চাউনা হেনগৎলক্লি। অদোমগী খুত্থাংদা, ঐহাক্না হাউস অমসুং লৈবাক অসিদা থাজবা পীবা পাম্মি মদুদি ভারতনা কান্নবা ক্রুদ ওইল স্তোরেজ অমসুং লেপ্পা লৈতনা সপ্লাই তৌনবগী থৌরাং লৈ।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
ঐখোয়গী সরকারনা মৈগী সোর্স অমত্তদা কা হেন্না মখা পোনবা লৈহন্দনবা হোৎনরি। এল.পি.জি.গী মথক্তা, সরকারনা দোমেস্তিক গ্যাস সপ্লাইগীদমক পি.এন.জি. হৌখিবা চহী তরা অসিদা, মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পি.এন.জি.গী কনেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহন্নবা থবক পায়খৎলে, অমসুং মসিগী হোৎনবা অসি হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা হেন্না খুমাং চাউশিলহনখ্রে। মসিগা লোইননা, এল.এন.জি.গী দোমেস্তিক প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা পাক-শন্না হোৎনরি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
হৌখিবা চহিশিংদা, সরকারনা সেক্তর খুদিংমক্তা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। অহেনবা মশা-মশানা থাজবা লৈহনবা অসি খক্তনা পাম্বৈনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ভারতকী ওইলগী ৯০% হেনবনা মপানগী জহাজশিংদা পুশিল্লি, মসিনা মালেমগী অৱাবা মতমদা ভারতকী ফিভম অসি হেন্না লুশিলহল্লি। মরম অদুনা, সরকারনা মেদ ইন ইন্দিয়া শিপশিং শাবগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর ৭০,০০০গী কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। ভারতনা হৌজিক্তি শিপ বিলদিং, শিপ ব্রেকিং, মেনতেন্সন, অমসুং ওভররিহোলগী ফেসিলিতীশিং য়াম্না থুনা দিবেলপ তৌরি। ভারতনা মসিগী ঙাকশেলগী সেক্তরবু হেন্না রেসিলিয়েন্ত ওইহন্নসু হোৎনরি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা হোৎনখিবশিংগী মতুং ইন্না, ঙসিদি ভারতনা দরকার ওইবা খুৎলায় অয়াম্বা লৈবাক অসিদা শেমগৎলি। পুন্সি কনবা হিদাক-লাংথকশিংগী কাঁচামাল, হায়বদি এ.পি.আই.শিংগীদমক্তা ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা য়াম্না থাজবা থম্লম্বা মতম অমা লৈখি। হৌখিবা চহিশিংদা, লৈবাক অসিনা ভারত মশাগী মনুংদা এ.পি.আই. ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনখি। অসিগুম্বা মওংদা, রের্ এর্থ মিনরেলশিংদা মপান লৈবাক্তগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা অচৌবা খোংথাংশিং লৌখৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
হৌজিক ওইরিবা ক্রাইসিস অসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোনদা শোকহল্লে। নোংচুপ এসিয়াদা মাং-তাকহনখ্রবা অমাং অতাশিং অসি মালেম অসিনা কোকহনবদা মতম শাংনা চংগনি। ভারতনা য়ারিবমখৈ হন্থনা শোকহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী ফন্দামেন্তেলশিং অসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং সরকারনা য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা ফিভম অসি কুপ্না য়েংশিল্লি। সরকারনা অতেনবা মতমগী, ময়াই ওইবা মতমগী, অমসুং অশাংবা মতমগী ইম্পেক্তশিং কোকহন্নবা স্ত্রাতেজী অমা পায়খৎলি। ইম্পোর্ত অমসুং এক্সপোর্ততা থেংনরিবা অৱাবা খুদিংমক য়েংশিন্নবা অমসুং তঙাই ফদবা সোলুসনশিং পুরক্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌনবা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল গ্রুপ অমসু শেমখ্রে। লাইচৎ অসিগী মনুংদা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা শিংনবশিং থেংননবা এক্সপর্তশিং অমসুং ওফিসরশিংগী এম্পাৱর্দ গ্রুপশিং শেমখিবগুম, ঙরাং অনৌবা এম্পাৱর্দ গ্রুপ তরেৎসু শেমখি। গ্রুপশিং অসিনা সপ্লাই চেনশিং, পেট্রোল অমসুং দিজল, ফর্তিলাইজরশিং, গ্যাস অমসুং ইনফ্লেসনগুম্বা ইসুশিংদা থুনা অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইনা থবক তৌগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, ঐখোয়না ফিভম অসি হেন্না মওং চুম্না মায়োক্নবা ঙমগনি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
লাক্কদৌরিবা সিজিং সিজন অসিদা লৌমীশিংনা মতিক চাবা ফর্টিলাইজর ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। মতীক চানা ফর্টিলাইজর সপ্লাই তৌনবগীদমক দরকার ওইবা শেম-শাবা কয়া অমা পায়খৎলে। সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবদি লৌমীশিংনা খুদোংথীবা অমত্তা মায়োক্নহন্দনবা হোৎনবনি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ঐনা অমুক্কা হন্না থাজবা পীজরি মদুদি সরকার অসিনা অৱাবা খুদিংমক্কী ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনবদা মখোয়গা লোয়ননা লেপ্লি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
মসি স্তেৎস হাউসনি। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, হায়রিবা ক্রাইসিস অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ওইনা অচৌবা চাংয়েং অমা ওইরগনি, অমসুং মাই পাক্নবগীদমক্তা স্তেতশিংগী মতেং পাংমিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওইগনি। মরম অদুনা, হাউস অসিগী খুত্থাংদা ঐহাক্না রাজ্য সরকার পুম্নমক্তা হায়জবা খরদি থমজগে। খুদোংচাদবা মতমদা, লাইরবশিং, শিন্মীশিং, অমসুং মাইগ্রেন্ত কম্পেনিয়রশিংনা খ্বাইদগী শোকহল্লি। মরম অসিনা পি.এম. গরিব কল্যান অন্ন য়োজনাগী কান্নবা অসি মখোয়দা মতম চানা ফংহনগদবনি। মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংবু মখোয়না থবক শুবা মফম অমা হেক্তদা অৱাবা হন্থহন্নবা খোঙথাং য়াংনা লৌখৎকদবনি। করিগুম্বা রাজ্য সরকারশিংনা অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি য়েংশিন্নবা অখন্নবা থৌরাংশিং লৌখৎলবদি, মসিনা চাউনা মতেং পাংগনি। স্তেৎ গবর্নমেন্তশিংনা অতোপ্পা খুদোংচাদবা অমাসু পুক্নিং চিংশিনগদবনি: অসিগুম্বা মতম অসিদা, ব্লেক মার্কেত তৌবা মীওইশিং অমসুং হোর্দরশিংনা য়াম্না এক্তিব ওইরকই। অসিগুম্বা কমপ্লেন্টশিং অসি থোক্লকপা মতমদা, খুদক্তা থবক লৌখৎকদবনি। তঙাই ফদবা পোৎলমশিং লেপ্পা লৈতনা ফংহনবা অসি রাজ্য খুদিংমক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা থৌদাং ওইগদবনি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
হৌখিবা চহিশিংদা, সরকারনা সেক্তর খুদিংমক্তা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। অহেনবা মশা-মশানা থাজবা লৈহনবা অসি খক্তনা পাম্বৈনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ভারতকী ওইলগী ৯০% হেনবনা মপানগী জহাজশিংদা পুশিল্লি, মসিনা মালেমগী অৱাবা মতমদা ভারতকী ফিভম অসি হেন্না লুশিলহল্লি। মরম অদুনা, সরকারনা মেদ ইন ইন্দিয়া শিপশিং শাবগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর ৭০,০০০গী কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। ভারতনা হৌজিক্তি শিপ বিলদিং, শিপ ব্রেকিং, মেনতেন্সন, অমসুং ওভররিহোলগী ফেসিলিতীশিং য়াম্না থুনা দিবেলপ তৌরি। ভারতনা মসিগী ঙাকশেলগী সেক্তরবু হেন্না রেসিলিয়েন্ত ওইহন্নসু হোৎনরি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা হোৎনখিবশিংগী মতুং ইন্না, ঙসিদি ভারতনা দরকার ওইবা খুৎলায় অয়াম্বা লৈবাক অসিদা শেমগৎলি। পুন্সি কনবা হিদাক-লাংথকশিংগী কাঁচামাল, হায়বদি এ.পি.আই.শিংগীদমক্তা ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা য়াম্না থাজবা থম্লম্বা মতম অমা লৈখি। হৌখিবা চহিশিংদা, লৈবাক অসিনা ভারত মশাগী মনুংদা এ.পি.আই. ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনখি। অসিগুম্বা মওংদা, রের্ এর্থ মিনরেলশিংদা মপান লৈবাক্তগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা অচৌবা খোংথাংশিং লৌখৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
হৌজিক ওইরিবা ক্রাইসিস অসিনা মালেমগী শেন্মিৎলোনদা শোকহল্লে। নোংচুপ এসিয়াদা মাং-তাকহনখ্রবা অমাং অতাশিং অসি মালেম অসিনা কোকহনবদা মতম শাংনা চংগনি। ভারতনা য়ারিবমখৈ হন্থনা শোকহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী ফন্দামেন্তেলশিং অসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং সরকারনা য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা ফিভম অসি কুপ্না য়েংশিল্লি। সরকারনা অতেনবা মতমগী, ময়াই ওইবা মতমগী, অমসুং অশাংবা মতমগী ইম্পেক্তশিং কোকহন্নবা স্ত্রাতেজী অমা পায়খৎলি। ইম্পোর্ত অমসুং এক্সপোর্ততা থেংনরিবা অৱাবা খুদিংমক য়েংশিন্নবা অমসুং তঙাই ফদবা সোলুসনশিং পুরক্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌনবা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল গ্রুপ অমসু শেমখ্রে। লাইচৎ অসিগী মনুংদা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা শিংনবশিং থেংননবা এক্সপর্তশিং অমসুং ওফিসরশিংগী এম্পাৱর্দ গ্রুপশিং শেমখিবগুম, ঙরাং অনৌবা এম্পাৱর্দ গ্রুপ তরেৎসু শেমখি। গ্রুপশিং অসিনা সপ্লাই চেনশিং, পেট্রোল অমসুং দিজল, ফর্তিলাইজরশিং, গ্যাস অমসুং ইনফ্লেসনগুম্বা ইসুশিংদা থুনা অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইনা থবক তৌগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, ঐখোয়না ফিভম অসি হেন্না মওং চুম্না মায়োক্নবা ঙমগনি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
লাক্কদৌরিবা সিজিং সিজন অসিদা লৌমীশিংনা মতিক চাবা ফর্টিলাইজর ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। মতীক চানা ফর্টিলাইজর সপ্লাই তৌনবগীদমক দরকার ওইবা শেম-শাবা কয়া অমা পায়খৎলে। সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবদি লৌমীশিংনা খুদোংথীবা অমত্তা মায়োক্নহন্দনবা হোৎনবনি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ঐনা অমুক্কা হন্না থাজবা পীজরি মদুদি সরকার অসিনা অৱাবা খুদিংমক্কী ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনবদা মখোয়গা লোয়ননা লেপ্লি।
ইকাই খুম্নরবা চেয়রমেন,
মসি স্তেৎস হাউসনি। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, হায়রিবা ক্রাইসিস অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ওইনা অচৌবা চাংয়েং অমা ওইরগনি, অমসুং মাই পাক্নবগীদমক্তা স্তেতশিংগী মতেং পাংমিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওইগনি। মরম অদুনা, হাউস অসিগী খুত্থাংদা ঐহাক্না রাজ্য সরকার পুম্নমক্তা হায়জবা খরদি থমজগে। খুদোংচাদবা মতমদা, লাইরবশিং, শিন্মীশিং, অমসুং মাইগ্রেন্ত কম্পেনিয়রশিংনা খ্বাইদগী শোকহল্লি। মরম অসিনা পি.এম. গরিব কল্যান অন্ন য়োজনাগী কান্নবা অসি মখোয়দা মতম চানা ফংহনগদবনি। মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংবু মখোয়না থবক শুবা মফম অমা হেক্তদা অৱাবা হন্থহন্নবা খোঙথাং য়াংনা লৌখৎকদবনি। করিগুম্বা রাজ্য সরকারশিংনা অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি য়েংশিন্নবা অখন্নবা থৌরাংশিং লৌখৎলবদি, মসিনা চাউনা মতেং পাংগনি। স্তেৎ গবর্নমেন্তশিংনা অতোপ্পা খুদোংচাদবা অমাসু পুক্নিং চিংশিনগদবনি: অসিগুম্বা মতম অসিদা, ব্লেক মার্কেত তৌবা মীওইশিং অমসুং হোর্দরশিংনা য়াম্না এক্তিব ওইরকই। অসিগুম্বা কমপ্লেন্টশিং অসি থোক্লকপা মতমদা, খুদক্তা থবক লৌখৎকদবনি। তঙাই ফদবা পোৎলমশিং লেপ্পা লৈতনা ফংহনবা অসি রাজ্য খুদিংমক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা থৌদাং ওইগদবনি।