Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Rajya Sabha on the ongoing conflict in West Asia
24 MAR 2026 2:49PM by PIB Delhi
Honourable Chairman,
We are all familiar with the war currently taking place in West Asia and the circumstances arising from it. Today, I stand before the Upper House of Parliament and before my fellow citizens to share the government’s position on these grave circumstances. This war has now continued for more than three weeks. It has created a severe energy crisis across the world. For India too, this situation is worrisome. Our trade routes are being affected. Routine supplies of essential goods such as petrol, diesel, gas, and fertilizers are disrupted. Nearly one crore Indians live and work in Gulf countries. Ensuring their safety and livelihood is a major concern for India. Many ships are stranded in the Strait of Hormuz, with a large number of Indian crew members aboard. This too is a matter of serious concern for India. In such dire circumstances, it is essential that from this Upper House of Parliament, a united voice for peace and dialogue reaches the entire world.
Honourable Chairman,
Since the beginning of the war, I have spoken twice on the phone with the heads of most countries in West Asia. We are in continuous contact with all Gulf countries. We are also in touch with Iran, Israel, and the United States. Our goal is to restore peace in the region through dialogue and diplomacy. We have spoken with them about de-escalation and reopening the Strait of Hormuz. Attacks on commercial ships and obstruction in international waterways like the Strait of Hormuz are unacceptable. India has opposed attacks on civilians, civil infrastructure, and energy and transport-related infrastructure. Through diplomacy, India is making continuous efforts to ensure the safe passage of Indian ships even in this war-like environment. India has suggested dialogue as the only path to resolving this problem. Any threat to human life in this war is not in the interest of humanity. Therefore, India’s constant effort is to encourage all parties to reach a peaceful solution as soon as possible.
Honourable Chairman,
In times of crisis, the safety of Indians both at home and abroad is our highest priority. Since the war began, more than 375,000 Indians have safely returned to India. From Iran alone, more than 1,000 Indians have returned safely, including over 700 young students pursuing medical education. Our government is working with full sensitivity during this crisis. All countries have assured us of the safety of Indians present there. However, it is deeply saddening that some Indians have lost their lives due to attacks, and some have been injured. In such difficult circumstances, necessary assistance is being provided to their families. Those injured are being ensured the best possible medical treatment.
Honourable Chairman,
The Strait of Hormuz is one of the largest routes of global trade. In particular, the transport of crude oil, gas, and fertilizers takes place in huge quantities through this region. Since the war began, the movement of ships through the Strait of Hormuz has become highly challenging. Yet, despite adverse circumstances, our government has tried to create pathways through dialogue and diplomacy. Our effort is to ensure that oil and gas supplies reach India from wherever possible. The results of these efforts are visible to the nation. In recent days, ships carrying crude oil and LPG from many countries have arrived in India. Our efforts in this direction will continue in the coming days as well.
Honourable Chairman,
India’s effort is to ensure that ships carrying essential goods such as oil, gas, and fertilizers reach India safely. But if the global circumstances created by this war persist for a long time, serious consequences are inevitable. Therefore, India is accelerating the resilience-building measures it has undertaken in recent years.
Honourable Chairman,
Every crisis tests both our courage and our efforts. To enable the country to face such crises better, continuous decisions have been taken over the past 11 years. Diversification of energy imports is part of these efforts. Earlier, India imported crude oil, LNG, and LPG from 27 countries. Today, India imports energy from 41 countries. In the past decade, India has also prioritized crude oil reserves for times of crisis. Our oil companies maintain significant reserves of petrol and diesel for emergencies. Over the past 11 years, more than 5.3 million metric tonnes of strategic petroleum reserves have been developed, and the country is working on arrangements for reserves exceeding 6.5 million metric tonnes. Alongside this, India’s refining capacity has also been substantially increased in the past decade. Through you, I wish to assure the House and the nation that India has adequate crude oil storage and arrangements for continuous supply.
Honourable Chairman,
Our government is striving to ensure that there is no excessive dependence on any single source of fuel. Alongside LPG, the government is also emphasizing PNG for domestic gas supply. In the past decade, unprecedented work has been done to expand PNG connections, and this effort has been further accelerated in recent days. At the same time, large-scale efforts are being made to increase domestic production of LNG.
Honourable Chairman,
In recent years, the government has consistently worked to minimize dependence on other countries in every sector. Becoming increasingly self-reliant is the only option. For example, more than 90% of India’s oil is transported on foreign ships, which makes India’s situation even more serious during any global crisis. Therefore, the government has launched a campaign worth about 70,000 crore rupees to build Made in India ships. India is now rapidly developing facilities for shipbuilding, shipbreaking, maintenance, and overhauling. India is also making its defense sector more resilient. Due to efforts made in the past decade, India today manufactures most of the weapons it needs domestically. There was a time when India was heavily dependent on other countries even for raw materials of life-saving medicines, namely APIs. In recent years, the country has made many efforts to build an API ecosystem within India itself. Similarly, major steps are being taken to reduce foreign dependence in rare earth minerals.
Honourable Chairman,
The current crisis has shaken the global economy. The damage already caused in West Asia will take the world a long time to recover from. Continuous efforts are being made to ensure that India suffers the least possible impact. The fundamentals of our economy are strong, and the government is closely monitoring the rapidly changing situation. The government is working with a strategy to address short-term, medium-term, and long-term impacts. An inter-ministerial group has also been formed, which meets regularly to assess every difficulty arising in our imports and exports, and continuously works on necessary solutions. Just as empowered groups of experts and officers were formed during the pandemic to tackle challenges in different sectors, yesterday seven new empowered groups were also constituted. These groups will act swiftly and strategically on issues such as supply chains, petrol and diesel, fertilizers, gas, and inflation. I am confident that through these collective efforts, we will be able to face the circumstances more effectively.
Honourable Chairman,
The government is also working to ensure that farmers receive adequate fertilizer in the upcoming sowing season. Necessary preparations have been made for sufficient supply of fertilizers. The government’s constant effort is that farmers should not bear the burden of any crisis. I once again assure the farmers of the country that the government stands with them in finding solutions to every challenge.
Honourable Chairman,
This is the House of States. In the coming times, this crisis will be a major test for our country, and the cooperation of states will be crucial for success. Therefore, through this House, I would like to make a few requests to all state governments. In times of crisis, the poor, workers, and migrant companions are most affected. Therefore, it must be ensured that the benefits of the PM Garib Kalyan Anna Yojana reach them on time. Proactive steps should be taken to ease the difficulties of migrant workers wherever they are employed. If state governments make special arrangements to monitor such situations, it will provide significant relief. State governments must also pay close attention to another challenge: in such times, black-marketeers and hoarders become very active. Wherever such complaints arise, immediate action must be taken. Ensuring uninterrupted supply of essential goods must be the top priority of every state.
Honourable Chairman,
I would also like to make another request to all state governments. No matter how severe the crisis, maintaining India’s rapid growth is our collective responsibility. For this, every necessary step and every necessary reform must be carried out swiftly. This is also a great opportunity for state governments. This is a major test for Team India. During the great crisis of the pandemic, the Centre and the states together presented an excellent model of COVID management. Despite governments of different political parties, testing, vaccination, and supply of essential goods were ensured through Team India’s efforts. We must continue to work in the same spirit. With the combined efforts of all state governments and the central government, the country will be able to face this grave global crisis effectively.
Honourable Chairman,
This crisis is of a different nature, and its solutions are also being determined in a different way. We must face every challenge with patience, restraint, and a calm mind.
Honourable Chairman,
As we can see, the situation regarding this war is changing moment by moment. Therefore, I would also say to my fellow citizens that we must be prepared for every challenge. There is a strong possibility that the adverse effects of this war will last for a long time. But I assure the people of the country that the government is alert, ready, and working with full seriousness on strategy, taking every necessary decision. The welfare of the people is paramount for us. This is our identity, this is our strength. With this spirit, I conclude my statement.
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাত সন্দৰ্ভত ৰাজ্যসভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ মূলপাঠ
24 MAR 2026 2:49PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা যুদ্ধ আৰু ইয়াৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে আমি সকলোৱে অৱগত। এই ভয়ংকৰ পৰিস্থিতিত চৰকাৰৰ স্থিতি ভাগ বাটোৱাৰা কৰিবলৈ মই আজি সংসদৰ উচ্চ সদনৰ সন্মুখত আৰু দেশবাসীসকলৰ সন্মুখত উপস্থিত হৈছো। পশ্চিম এছিয়াত এই যুদ্ধ তিনি সপ্তাহতকৈও অধিক সময় ধৰি চলি আছে। এই যুদ্ধই বিশ্বজুৰি এক গুৰুতৰ শক্তি সংকটৰ সৃষ্টি কৰিছে। এই পৰিস্থিতি ভাৰতৰ বাবেও উদ্বেগজনক। এই যুদ্ধই আমাৰ বাণিজ্য পথসমূহক প্ৰভাৱিত কৰিছে। ইয়াৰ ফলত পেট্ৰ’ল, ডিজেল, গেছ আৰু সাৰৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ নিয়মীয়া যোগানত প্ৰভাৱ পৰিছে। উপসাগৰীয় দেশসমূহত প্ৰায় ১ কোটি ভাৰতীয় বাস কৰে আৰু কাম কৰে। তেওঁলোকৰ জীৱন আৰু জীৱিকাৰ সুৰক্ষা ভাৰতৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তাৰ বিষয়। সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অহা বহুতো জাহাজ বৃহৎ সংখ্যক ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীক লৈ হৰমুজ জলপ্ৰণালীত আবদ্ধ হৈ আছে। এইটো ভাৰতৰ বাবেও এক বৃহৎ উদ্বেগৰ বিষয়। এনে এক ভয়ংকৰ পৰিস্থিতিত ভাৰতীয় সংসদৰ এই উচ্চ সদনৰ পৰা সমগ্ৰ বিশ্বতে শান্তি আৰু আলোচনাৰ বাবে এক ঐক্যবদ্ধ কণ্ঠ শুনাটো জৰুৰী।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
যুদ্ধ আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰে পৰা মই পশ্চিম এছিয়াৰ বেছিভাগ ৰাষ্ট্ৰৰ মুৰব্বীসকলৰ সৈতে দুটা পৰ্যায়ত ফোন কৰিছো। আমি সকলো উপসাগৰীয় দেশৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগত আছো। আমি ইৰাণ, ইজৰাইল আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সৈতেও যোগাযোগত আছো। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোত শান্তি পুনৰুদ্ধাৰ কৰা। আমি ডি-এস্কেলেশ্যন আৰু হৰমুজ ষ্ট্ৰেইট মুকলি কৰাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিছো। বাণিজ্যিক জাহাজৰ ওপৰত আক্ৰমণ আৰু হৰমুজ প্রণালীৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জলপথৰ বাধা গ্ৰহণ কৰাটো গ্ৰহণযোগ্য নহয়। ভাৰতে নাগৰিক, অসামৰিক আন্তঃগাঁথনি, শক্তি আৰু পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণক নিন্দা কৰিছে। কূটনীতিৰ জৰিয়তে ভাৰতে এই যুদ্ধৰ সময়ত ভাৰতীয় জাহাজসমূহৰ সুৰক্ষিত যাত্ৰা নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ চেষ্টা চলাই আছে। ভাৰতে এই সমস্যা সমাধানৰ পথ হিচাপে আলোচনা সমৰ্থন কৰিছে। এই যুদ্ধত কাৰো জীৱন বিপন্ন কৰাটো মানৱতাৰ স্বাৰ্থত নহয়। সেয়েহে, ভাৰতৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে সকলো পক্ষক যিমান সোনকালে সম্ভৱ এক শান্তিপূৰ্ণ সমাধানত উপনীত হ’বলৈ উৎসাহিত কৰা।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
সংকটৰ সময়ত দেশ-বিদেশত থকা ভাৰতীয়সকলৰ সুৰক্ষা আমাৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। যুদ্ধ আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰে পৰা ৩৭৫,০০০ ৰো অধিক ভাৰতীয় সুৰক্ষিতভাৱে ভাৰতলৈ উভতি আহিছে। কেৱল ইৰাণৰ পৰাই এহেজাৰৰো অধিক ভাৰতীয় সুৰক্ষিতভাৱে উভতি আহিছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৭০০জনৰো অধিক যুৱ চিকিৎসা শিক্ষাৰ্থী আছে। আমাৰ চৰকাৰে এই সংকটৰ সময়ত অতি সংবেদনশীলভাৱে সঁহাৰি জনাইছে। সকলো দেশে তাত উপস্থিত ভাৰতীয়সকলৰ সুৰক্ষাৰ সম্পূৰ্ণ আশ্বাস দিছে। অৱশ্যে, এই আক্ৰমণত কেইবাজনো ভাৰতীয়ৰ মৃত্যু হোৱাৰ লগতে আনসকল আহত হোৱাটো গভীৰ দুখজনক। এই কঠিন পৰিস্থিতিত তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। আহতসকলক সম্ভৱপৰ সৰ্বোত্তম চিকিৎসা নিশ্চিত কৰা হৈছে।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
হৰমুজ জলপ্ৰণালী হৈছে বিশ্ব বাণিজ্যৰ বাবে অন্যতম বৃহৎ পথ। বিশেষকৈ এই অঞ্চলৰ মাজেৰে অশোধিত তেল, গেছ আৰু সাৰ যথেষ্ট পৰিমাণে পৰিবহণ কৰা হয়। যুদ্ধৰ পাছৰে পৰা হৰমুজ জলপ্ৰণালীৰ মাজেৰে জাহাজ পৰিবহণ ক্ৰমান্বয়ে প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। অৱশ্যে, প্ৰতিকূল পৰিস্থিতি সত্বেও, আমাৰ চৰকাৰে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে পথ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা চলাই আহিছে। প্ৰচেষ্টাটো হ'ল য'ৰ পৰাই পাৰে তাৰ পৰাই ভাৰতত তেল আৰু গেছৰ যোগান নিশ্চিত কৰা। দেশখনে এনে প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাৰ ফলাফল প্রত্যক্ষ কৰিছে। যোৱা কেইদিনমানৰ ভিতৰত বিশ্বৰ বহু দেশৰ পৰা খাৰুৱা তেল আৰু এলপিজি কঢ়িয়াই নিয়া জাহাজ ভাৰতলৈ আহিছে। এই দিশত আমাৰ প্ৰচেষ্টা অনাগত দিনবোৰত অব্যাহত থাকিব।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
তেল, গেছ বা সাৰেই হওঁক, অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিয়া জাহাজবোৰ যাতে সুৰক্ষিতভাৱে ভাৰতত উপনীত হয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতে চেষ্টা চলাই আছে। অৱশ্যে, যদি এই যুদ্ধৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা বিশ্বব্যাপী পৰিস্থিতি দীৰ্ঘদিন ধৰি অব্যাহত থাকে, তেন্তে গুৰুতৰ পৰিণাম নিশ্চিত। সেয়েহে, ভাৰতে ইয়াৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিৰ বাবে শেহতীয়া বছৰবোৰত কৰা প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰি আছে।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিকোনো সংকটে আমাৰ সাহস আৰু আমাৰ প্ৰচেষ্টা দুয়োটাকে পৰীক্ষা কৰে। বিগত ১১ বছৰ ধৰি দেশক এনে সংকটৰ বাবে ভালদৰে প্ৰস্তুত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। শক্তি আমদানিৰ বৈচিত্ৰ্য বৃদ্ধি এনে প্ৰচেষ্টাৰ এটা অংশ। ইয়াৰ পূৰ্বে শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ২৭ খন দেশৰ পৰা খাৰুৱা তেল, এলএনজি আৰু এলপিজি আমদানি কৰা হৈছিল। আজি ভাৰতে ৪১খন দেশৰ পৰা শক্তি আমদানি কৰে। যোৱা দশকত ভাৰতে এনে সংকটৰ সময়ত অশোধিত তেলৰ ভাণ্ডাৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। আমাৰ তেল কোম্পানীসমূহে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ যথেষ্ট ভাণ্ডাৰ ৰাখে। বিগত ১১ বছৰত ৫৩ লাখ মেট্ৰিক টনৰো অধিক কৌশলগত পেট্ৰ’লিয়াম সংৰক্ষণ বিকশিত কৰা হৈছে, আৰু দেশখনে ৬৫ লাখ মেট্ৰিক টনৰো অধিক সংৰক্ষণ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে। ইয়াৰ উপৰি, যোৱা দশকত ভাৰতৰ শোধন ক্ষমতা উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। আপোনালোকৰ জৰিয়তে মই সদন আৰু দেশক জনাব বিচাৰো যে ভাৰতত অশোধিত তেলৰ নিৰন্তৰ যোগানৰ বাবে পৰ্যাপ্ত সংৰক্ষণৰ সুবিধা আৰু ব্যৱস্থা আছে।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ চৰকাৰে ইন্ধনৰ যিকোনো এটা উৎসৰ ওপৰত অতিৰিক্ত নিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ চেষ্টা চলাই আছে। চৰকাৰে ঘৰুৱা গেছ যোগানত এলপিজিৰ উপৰি পিএনজিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। যোৱা দশকত দেশত পি এন জি সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি ঘটিছে। শেহতীয়া সময়ত এই কাম অধিক ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি, এলপিজিৰ ঘৰুৱা উৎপাদন উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিগত বছৰবোৰত চৰকাৰে প্ৰতিটো খণ্ডত আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ নিৰন্তৰ চেষ্টা চলাই আহিছে। যিমান পাৰি আত্ম-নিৰ্ভৰশীল হোৱাটোৱেই একমাত্ৰ বিকল্প। উদাহৰণস্বৰূপে, ভাৰতৰ ৯০শতাংশতকৈও অধিক তেল বিদেশী জাহাজত পৰিবহণ কৰা হয়, যাৰ ফলত যিকোনো গোলকীয় সংকটত ভাৰতৰ পৰিস্থিতি আৰু অধিক কঠিন হৈ পৰে। সেয়েহে, চৰকাৰে মেড ইন ইণ্ডিয়া জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰায় ৭০,০০০ কোটি টকাৰ এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। ভাৰতে দ্ৰুতগতিত জাহাজ নিৰ্মাণ, ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু পুনৰ নিৰ্মাণৰ সুবিধাৰ নিৰ্মাণ ব্যয় হ্ৰাস কৰি আছে। ভাৰতে নিজৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডকো অধিক স্থিতিস্থাপক কৰি তুলিছে। যোৱা দশকত কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ভাৰতে এতিয়া নিজৰ প্ৰয়োজনীয় বেছিভাগ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ভাৰতৰ ভিতৰতে উৎপাদন কৰি আছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ভাৰত আনকি ইয়াৰ জীৱনৰক্ষক ঔষধ, অৰ্থাৎ এপিআইৰ কেঁচা সামগ্ৰীৰ বাবে বিদেশৰ ওপৰত যথেষ্ট নিৰ্ভৰশীল আছিল। বিগত বছৰবোৰত দেশখনে ভাৰতৰ ভিতৰত এটা এপিআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে অসংখ্য প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। একেদৰে, পৃথিৱীৰ বিৰল খনিজ পদাৰ্থৰ ওপৰত বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
বৰ্তমানৰ সংকটে বিশ্ব অৰ্থনীতিক জোকাৰি গৈছে। পশ্চিম এছিয়াত ইতিমধ্যে হোৱা ক্ষতিৰ পৰা বিশ্বই পুনৰ পূৰ্বৰ অৱস্থালৈ ঘূৰি আহিবলৈ বহু সময় লাগিব। ভাৰতৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমাৰ অৰ্থনৈতিক মৌলিক নীতিসমূহ শক্তিশালী আৰু চৰকাৰে পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ চলাই আছে। চৰকাৰে সকলো হ্ৰস্বম্যাদী, মধ্যম্যাদী আৰু দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰভাৱৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ কৌশল বিকশিত কৰিবলৈ কাম কৰি আছে। ভাৰত চৰকাৰে এটা আন্তঃ মন্ত্ৰালয় গোটো গঠন কৰিছে। এই গোটটোৱে আমাৰ আমদানি আৰু ৰপ্তানিৰ সন্মুখীন হোৱা যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ মূল্যায়ন কৰিবলৈ নিয়মীয়াভাৱে মিলিত হয় আৰু প্ৰয়োজনীয় সমাধানৰ ওপৰত নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে। কোভিড-19 মহামাৰীৰ সময়ত বিভিন্ন খণ্ডৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰপ্তানিকাৰী আৰু বিষয়াসকলৰ ক্ষমতাপ্রাপ্ত গোট গঠন কৰাৰ দৰেই কালি সাতটা নতুন ক্ষমতাপ্রাপ্ত গোট গঠন কৰা হয়। এই গোটসমূহে দ্ৰুত আৰু দীৰ্ঘম্যাদী কৌশল ব্যৱহাৰ কৰি যোগান শৃংখল, পেট্ৰ’ ল-ডিজেল, সাৰ, গেছ আৰু মুদ্ৰাস্ফীতিৰ দৰে বিষয়সমূহত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে কাম কৰিব। মই আত্মবিশ্বাসী যে এই যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি পৰিস্থিতিৰ সৈতে ভালদৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
সমাগত ৰোপণ ঋতুত কৃষকসকলৰ ওচৰত যাতে পৰ্যাপ্ত সাৰ থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও চৰকাৰে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। চৰকাৰে সাৰৰ পৰ্যাপ্ত যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় প্ৰস্তুতি গ্ৰহণ কৰিছে। কৃষক যাতে কোনো সংকটৰ বোজাৰ সন্মুখীন নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে নিৰন্তৰ চেষ্টা চলাই আহিছে। মই দেশৰ কৃষকসকলক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰো যে চৰকাৰে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ সৈতে থিয় দি আছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
এইখন হৈছে হাউচ অৱ ষ্টেটছ। এই সংকট অনাগত সময়ত আমাৰ দেশৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰীক্ষা হ’ব আৰু এই পৰীক্ষাত সফলতাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ সহযোগিতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে, এই সদনৰ জৰিয়তে মই সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক কেইটামান অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো। সংকটৰ সময়ত দৰিদ্ৰ, শ্ৰমিক আৰু প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলৰ ওপৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱ পৰে। সেয়েহে, প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ লাভালাভ যাতে সময়মতে অব্যাহত থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰাটো জৰুৰী। প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলে য'তেই কাম কৰক তেওঁলোকৰ অসুবিধাৰ সমাধানৰ বাবে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগে। যদি ৰাজ্য চৰকাৰে এনে পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা কৰে, তেন্তে ই যথেষ্ট সহায় কৰিব। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে আন এটা প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতিও গভীৰ মনোযোগ দিব লাগিবঃ এনে সময়ত ক’লা বিপণনকাৰী অতি সক্ৰিয় হৈ পৰে। য'তেই এনে অভিযোগ পোৱা যায়, তৎক্ষণাত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা উচিত। অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ নিৰবিচ্ছিন্ন যোগান নিশ্চিত কৰাটো প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
মই সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক আৰু এটা অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো। সংকট যিমানেই ডাঙৰ হওক, ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশ বজাই ৰখাটো আমাৰ দায়িত্ব। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আমি প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ আৰু সংস্কাৰ দ্ৰুতগতিত ৰূপায়ণ অব্যাহত ৰাখিব লাগিব। ৰাজ্য চৰকাৰৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সুযোগ। এয়া ভাৰতীয় দলৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰীক্ষা। ক’ভিড-19 সংকটৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে দল হিচাপে কাম কৰি ক’ভিড ব্যৱস্থাপনাৰ এক উৎকৃষ্ট আৰ্হি উপস্থাপন কৰিছিল। বিভিন্ন ৰাজনৈতিক দলৰ চৰকাৰ থকা সত্বেও কেৱল টিম ইণ্ডিয়াৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তেহে পৰীক্ষা, টিকাকৰণ আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান নিশ্চিত কৰা হৈছিল। আমি একে মনোভাৱেৰে কাম কৰি থাকিব লাগিব। সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে দেশখনে এই গুৰুতৰ গোলকীয় সংকটৰ ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সংকট অনন্য আৰু ইয়াৰ সমাধানবোৰ বেলেগ ধৰণে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা ধৈৰ্য্য, সংযম আৰু শান্ত মনৰে কৰিব লাগিব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি দেখিছোঁ, এই যুদ্ধ সম্পৰ্কীয় পৰিস্থিতি প্ৰতি মুহূৰ্ততে সলনি হৈ আছে। সেয়েহে, মই মোৰ দেশবাসীসকলকো ক'ব বিচাৰো যে আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে সাজু হ' ব লাগিব। এই যুদ্ধৰ কুপ্ৰভাৱ দীৰ্ঘদিন ধৰি থকাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। কিন্তু মই মোৰ দেশবাসীসকলক আশ্বাস দিছোঁ যে চৰকাৰে সাৱধানে কৌশল প্ৰস্তুত কৰি আছে আৰু প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত অতি গম্ভীৰতাৰে লৈছে। দেশৰ জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থ আমাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ। এইটোৱেই আমাৰ পৰিচয়, এইটোৱেই আমাৰ শক্তি। এই ভাৱনাৰে মই মোৰ বক্তব্য সমাপ্ত কৰিছো।
অশেষ ধন্যবাদ!