Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Rajya Sabha on the ongoing conflict in West Asia
Many ships from around the world are stranded in the Strait of Hormuz, a very large number of Indian crew members are among them,This is also a major cause of concern for India: PM
In such a critical situation, it is essential that a united voice of peace and dialogue goes out to the entire world from this Upper House of India's Parliament: PM
Around one crore Indians live and work in the Gulf countries, The safety of their lives and livelihoods is also a very big concern for India: PM
More than three weeks have passed since this war began in West Asia , This war has created a serious energy crisis across the entire world: PM
Attacks on commercial ships and disruption of international waterways like the Strait of Hormuz is unacceptable: PM
India has condemned attacks on civilians, on civil infrastructure, and on energy and transport-related infrastructure: PM
Since the start of the war, I have held two rounds of phone conversations with the heads of state of most countries in West Asia: PM
We are in constant touch with all the Gulf countries, We are also in contact with Iran, Israel, and the United States: PM
Our goal is to restore peace in the region through dialogue and diplomacy: PM
We have also discussed de-escalation and the reopening of the Strait of Hormuz with them: PM
India is making continuous efforts, through diplomacy, to ensure the safe passage of Indian ships even in this atmosphere of war: PM
Since the war began, the movement of ships through the Strait of Hormuz has become very challenging, But despite these adverse circumstances, our government is trying to find way forward through dialogue and diplomacy: PM
The effort is to ensure that oil and gas supplies reach India from wherever possible, The country is witnessing the results of every such effort: PM
In the past few days, ships carrying crude oil and LPG have arrived in India from many countries around the world, Our efforts in this direction will continue in the coming days: PM
The fundamentals of our economy are strong,the government is closely monitoring the rapidly changing situation: PM
The government is working with a strategy to address every impact in the short term, medium term, and long term: PM
The government has made the necessary preparations to ensure an adequate supply of fertilizers: PM
The government is making continuous efforts to ensure that farmers do not bear the burden of any crisis: PM
I would like to reassure the farmers of the country once again that the government stands with them to resolve every challenge: PM
24 MAR 2026 3:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rajya Sabha today, presenting the Government's position on the situation arising from the ongoing conflict in West Asia. Noting that the war, which has been raging for over three weeks, has precipitated a severe global energy crisis with deeply worrying implications for India, PM Modi pointed out that the conflict is disrupting India's trade routes and affecting the routine supply of essential commodities such as petrol, diesel, gas, and fertilizers. With nearly one crore Indians living and working in Gulf countries, their safety and livelihoods remain a matter of profound concern, the Prime Minister observed, while also drawing attention to the large number of Indian crew members stranded aboard ships in the Strait of Hormuz. "In such dire circumstances, it is imperative that a united voice of peace and dialogue goes out to the entire world from this august Upper House of the Indian Parliament," affirmed Shri Modi.
Detailing India's vigorous diplomatic outreach since the outbreak of hostilities, the Prime Minister informed the House that he has personally conducted two rounds of telephonic conversations with heads of state of most West Asian nations and that India remains in continuous contact with all Gulf countries, as well as with Iran, Israel, and the United States. The objective, he stated, is the restoration of peace in the region through dialogue and diplomacy, and discussions on de-escalation and reopening of the Strait of Hormuz have been specifically taken up. Emphasising India's firm stance, he declared that attacks on commercial vessels and obstruction of international waterways like the Strait of Hormuz are unacceptable, and that India has categorically opposed all attacks on civilians, civil infrastructure, and energy and transport-related infrastructure. "Any threat to human life in this war is against the interests of humanity, and therefore India's sustained endeavour is to encourage all parties towards a peaceful resolution at the earliest," remarked Shri Modi.
Underscoring the Government's unwavering priority of safeguarding Indians at home and abroad during times of crisis, the Prime Minister shared that over 3,75,000 Indians have been safely brought back to India since the war began, including more than 1,000 from Iran alone, among them over 700 young medical students. While all countries have assured full security for Indians present on their soil, the Prime Minister expressed deep sorrow over the loss of Indian lives and injuries sustained due to the attacks, assuring that the Government is working with complete sensitivity during this period of crisis. "All necessary assistance is being extended to the affected families, and the best possible medical treatment is being ensured for the injured," stated PM Modi.
Highlighting the strategic significance of the Strait of Hormuz as one of the world's largest trade routes, particularly for the transportation of crude oil, gas, and fertilizers, the Prime Minister acknowledged that the movement of ships through the strait has become extremely challenging since the onset of the war. However, despite the adverse circumstances, the Government has endeavoured to forge alternative pathways through dialogue and diplomacy, with the singular focus of ensuring that oil and gas supplies reach India from wherever possible. "The country is witnessing the results of every such effort, over the past few days, ships laden with crude oil and LPG from numerous countries across the world have arrived in India, and our efforts in this direction will continue unabated in the days ahead," said the Prime Minister.
Drawing attention to the long-term risks, the Prime Minister noted that while India's endeavour is to ensure the safe arrival of ships carrying every essential commodity, be it oil, gas, or fertilizers, the prolonged persistence of the global disruptions caused by this war would inevitably lead to serious consequences. "India is therefore accelerating all the resilience-building measures that have been undertaken over the past years," asserted Shri Modi.
Speaking on India's decade-long strategic preparedness, Prime Minister Modi observed that every crisis tests both a nation's resolve and its efforts, and that consistent and far-sighted decisions have been taken over the past eleven years to ensure the country can withstand such challenges. Detailing the diversification of energy imports , from 27 countries earlier to 41 countries today for crude oil, LNG, and LPG, he informed the House that India has prioritised building crude oil reserves for precisely such times of crisis, with oil companies maintaining substantial stocks of petrol and diesel. Strategic Petroleum Reserves exceeding 53 lakh metric tonnes have been developed over the past eleven years, with work underway to establish reserves exceeding 65 lakh metric tonnes, alongside a significant enhancement of India's refining capacity. "I wish to assure this House and the nation that India possesses adequate crude oil storage and robust arrangements for continuous and uninterrupted supply," affirmed the Prime Minister.
Elaborating on the Government's strategy to reduce overdependence on any single fuel source, the Prime Minister highlighted the emphasis being placed on Piped Natural Gas (PNG) alongside LPG for domestic gas supply. Unprecedented work has been carried out on PNG connections over the past decade, and this effort has been further intensified in recent days. "Simultaneously, large-scale efforts are being made to significantly increase the domestic production of LPG as well," remarked Shri Modi.
Championing India's vision of self-reliance, the Prime Minister stressed that the Government's sustained effort over the past several years has been to minimise dependence on other countries across every sector, noting that over 90 per cent of India's oil is currently transported on foreign-flagged vessels , a situation that compounds the nation's vulnerability during any global crisis. To address this, the Government has launched a mission worth approximately ₹70,000 crore to build Made-in-India ships, while rapidly developing capacities in ship building, ship breaking, and maintenance and overhauling. He further highlighted that India's defence sector has been made more resilient, with the country now manufacturing most of its required weaponry domestically, and significant strides have been made in building a domestic API ecosystem for life-saving medicines and in reducing dependence on imports of rare earth minerals. "Greater self-reliance across every critical sector is the only path forward, and major steps are being taken on each of these fronts," stated PM Modi.
Assessing the economic impact of the current crisis, the Prime Minister acknowledged that the conflict has shaken economies across the world and that recovery from the damage inflicted in West Asia will take considerable time. Continuous efforts, he said, are being made to minimise the adverse impact on India, with the nation's strong economic fundamentals and the Government's round-the-clock monitoring of the rapidly evolving situation serving as a bulwark. Informing the House about the constitution of an Inter-Ministerial Group that meets regularly to assess and address challenges related to imports and exports, and the formation of seven new Empowered Groups , on the lines of those constituted during the COVID-19 pandemic , to undertake swift and far-reaching action on supply chains, petrol-diesel, fertilizers, gas, and inflation, the Prime Minister expressed his confidence in the collective approach. "I am fully confident that through these shared and coordinated efforts, we will be able to navigate these circumstances more effectively," said the Prime Minister.
Turning to the agricultural sector, Prime Minister Modi assured the nation that the Government is making every effort to ensure that farmers receive adequate supply of fertilizers during the upcoming sowing season, with all necessary preparations already in place. "I wish to once again assure the farmers of this country that the Government stands firmly with them in finding solutions to every challenge, and it remains our unwavering commitment that no burden of any crisis falls upon their shoulders," affirmed Shri Modi.
Addressing the House in its capacity as the Council of States, the Prime Minister noted that the coming period will pose a significant test for the nation, and the cooperation of States will be indispensable for success. He urged all State Governments to ensure that the benefits of the PM Garib Kalyan Anna Yojana continue to reach beneficiaries on time, as crises disproportionately affect the poor, labourers, and migrant workers. Calling for proactive steps to address the difficulties faced by migrant workers and special monitoring mechanisms by State Governments, he also warned that black-marketeers and hoarders tend to become highly active during such times and urged swift action wherever such complaints arise. "The uninterrupted supply of essential commodities must be the topmost priority for every State, and I earnestly appeal to all State Governments to put special arrangements in place to ensure this," remarked Prime Minister Modi.
Invoking the spirit of cooperative federalism, the Prime Minister called upon all State Governments to ensure that India's robust growth trajectory is maintained regardless of the scale of the crisis, and that every necessary step and every necessary reform is implemented with speed. Recalling the exemplary Team India spirit demonstrated during the COVID-19 pandemic , when the Centre and States, despite being governed by different political parties, collaborated seamlessly on testing, vaccination, and the supply of essential goods , the Prime Minister said this same spirit must guide the nation now. "With the combined efforts of all State Governments and the Central Government, the country will be able to effectively confront this grave global crisis, we must carry forward the same Team India spirit," asserted Shri Modi.
Characterising the unique nature of the challenge, the Prime Minister observed that this crisis is of a distinct kind and requires solutions of a correspondingly distinct character. "We must confront every challenge with patience, restraint, and a calm mind," stated PM Modi.
Concluding his address on a note of resolve, the Prime Minister acknowledged that the situation is changing by the moment and called upon the citizens of India to remain prepared for every eventuality. While cautioning that the adverse effects of this war are very likely to persist for an extended period, he offered a firm assurance to the nation. "The Government is vigilant, it is ready, and it is formulating its strategy and taking every decision with utmost seriousness, the welfare of the people of this country is paramount for us; this is our identity, and this is our strength," affirmed Prime Minister Shri Narendra Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 MAR 2026 3:37PM by PIB Bhubaneswar
• ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଆସିଥିବା ଅନେକ ଜାହାଜ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟ କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏପରି ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଭାରତ ସଂସଦର ଏହି ଉଚ୍ଚ ସଦନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଆଲୋଚନାର ଏକ ମିଳିତ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରାୟ ୧୦ ନିୟୁତ ଭାରତୀୟ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ କାମ କରନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଜୀବିକାର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ତିନି ସପ୍ତାହରୁ ଅଧିକ ସମୟ ବିତିଗଲାଣି। ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳପଥରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ନାଗରିକ, ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶକ୍ତି ତଥା ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ନିନ୍ଦା କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ମୁଁ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଅଧିକାଂଶ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟଙ୍କ ସହିତ ଦୁଇ ଥର ଫୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଲୋଚନା କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମେ ସମସ୍ତ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛୁ। ଆମେ ଇରାନ, ଇସ୍ରାଏଲ ଏବଂ ଆମେରିକା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପୁନଃ ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଭଳି ପରିବେଶରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜର ସୁରକ୍ଷିତ ପଥ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ଜାହାଜର ପଥ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆହ୍ବାନମୂଳକ ହୋଇପଡୁଛି। କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମର ସରକାର ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହୁଏ ତେଲ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚୁ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଦେଶ ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ଦେଖୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରୁ ଅଶୋଧିତ ତେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବହନ କରୁଥିବା ଜାହାଜ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ଦିଗରେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମର ଅର୍ଥନୀତିର ମୂଳଦୁଆ ଦୃଢ଼; ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସରକାର କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଭାବକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୀତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ସଙ୍କଟର ବୋଝ ବହନ କରିବାକୁ ନପଡ଼େ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ସମ୍ପର୍କରେ ସରକାରଙ୍କ ମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତିନି ସପ୍ତାହରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଚାଲୁଥିବା ଏହି ସଂଘର୍ଷ ଗଭୀର ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ଭାରତ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାଜନକ ପ୍ରଭାବ ଫେଳାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ମାର୍ଗକୁ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ, ଗ୍ୟାସ ଓ ସାର ପରି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୧୦ ମିଲିୟନ୍ ଭାରତୀୟ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ବାସ ଓ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଅଛନ୍ତି, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଜୀବିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ସେ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଜାହାଜରେ ଫସିଥିବା ଭାରତୀୟ କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। “ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଭାରତୀୟ ସଂସଦର ଏହି ଉଚ୍ଚ ସଦନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଶାନ୍ତି ଓ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ସ୍ୱର ଉଠାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ,” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଭାରତର ଜୋରଦାର କୂଟନୈତିକ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ନିଜେ ଅଧିକାଂଶ ପଶ୍ଚିମ ଏସୀୟ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟଙ୍କ ସହିତ ଦୁଇଥର ଟେଲିଫୋନ୍ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ସମସ୍ତ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ, ଇରାନ, ଇସ୍ରାଏଲ ଏବଂ ଆମେରିକା ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ ଏବଂ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀର ପୁନଃଖୋଲିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି। ଭାରତର ଦୃଢ଼ ମନୋଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବାଣିଜ୍ୟ ଜାହାଜ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ହରମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳପଥରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ, ଏବଂ ଭାରତ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ, ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସମସ୍ତ ଆକ୍ରମଣକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବିରୋଧ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ମାନବ ଜୀବନ ପ୍ରତି ଯେକୌଣସି ବିପଦ ମାନବତାର ସ୍ୱାର୍ଥ ବିରୁଦ୍ଧରେ, ଏବଂ ତେଣୁ, ଭାରତର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା।"
ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସରକାରଙ୍କର ଅଟଳ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ଦାବି କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ୩,୭୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି। ଏଥିରେ କେବଳ ଇରାନରୁ ୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବ ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ମାଟିରେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିବା ବେଳେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆକ୍ରମଣରେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନହାନି ଏବଂ ଆହତଙ୍କ ପାଇଁ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସର୍ବାଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରକୁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି, ଏବଂ ଆହତଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି।"
ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବାଣିଜ୍ୟ ପଥ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ବିଶେଷକରି ଅଶୋଧିତ ତୈଳ, ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ସାର ପରିବହନ ପାଇଁ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକର ଚଳାଚଳ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ହୋଇପଡୁଛି। ତଥାପି, ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଳ୍ପ ରାସ୍ତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଦେଶ ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ଦେଖୁଛି; ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବୋଝେଇ ଜାହାଜ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ଦିଗରେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ବିନା କୌଣସି ବାଧାରେ ଜାରି ରହିବ।"
ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିପଦକୁ ସୂଚୀତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ - ତାହା ତେଲ, ଗ୍ୟାସ କିମ୍ବା ସାର ହେଉ - ପରିବହନ କରୁଥିବା ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକର ନିରାପଦ ପଥ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ବେଳେ, ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁଁ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବ୍ୟାଘାତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗମ୍ଭୀର ପରିଣାମ ଆଣିବ। "ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ସ୍ଥିରତା-ନିର୍ମାଣ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍କଟ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ଉଭୟକୁ ପରୀକ୍ଷା କରେ; ଏବଂ ଦେଶକୁ ଏପରି ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ କରିବା ପାଇଁ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ଧରି ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଶକ୍ତି ଆମଦାନୀର ବିବିଧତା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି - ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ୨୭ ଦେଶରୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୪୧ ଦେଶରୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ, ଏଲଏନଜି ଏବଂ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଆସୁଥିଲା - ସେ ସଦନକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏପରି ସଙ୍କଟ ପାଇଁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି, ଏବଂ ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୩ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ରଣନୈତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଭଣ୍ଡାର ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୬୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରୁ ଅଧିକ ଭଣ୍ଡାର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି; ଭାରତର ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ, "ମୁଁ ଏହି ସଦନ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ଅଛି, ଏବଂ ଏହାର ନିରନ୍ତର ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି।"
ଯେକୌଣସି ଏକ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସ ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ରଣନୀତି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଏଲପିଜି ସହିତ ପାଇପ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ପିଏନଜି) ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି। "ଏହା ସହିତ, ଏଲପିଜିର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ତୈଳ ବିଦେଶରୁ ଆସୁଛି ଏବଂ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶର ସମସ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ସରକାର "ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ" ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ଜାହାଜ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ଓଭରହାଲିଂରେ ଦକ୍ଷତା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରାଯାଇଛି; ଦେଶ ଏବେ ଏହାର ଅଧିକାଂଶ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉତ୍ପାଦନ କରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ପାଇଁ ଏକ ଘରୋଇ ଏପିଆଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବିରଳ ପୃଥିବୀ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ, ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।"
ବର୍ତ୍ତମାନର ସଙ୍କଟର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଛି ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି; ଦେଶର ଦୃଢ଼ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ସରକାରଙ୍କର ୨୪ ଘଣ୍ଟା ନଜର ଏକ ଦୃଢ଼ କବଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆମଦାନୀ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ନିୟମିତ ଭାବରେ ବୈଠକ କରେ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲ, ସାର, ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଦୂରଗାମୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ସାତଟି ନୂତନ ସଶକ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ (କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଗଠିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରି) ଗଠନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସାମୂହିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହି ମିଳିତ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବୁ।"
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ବିହନ ଋତୁ ପାଇଁ ଚାଷୀମାନେ ଯେପରି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ପାଇପାରିବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପୂର୍ବରୁ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। "ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ଖୋଜିବାରେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ଆମର ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯେ କୌଣସି ସଙ୍କଟର ଭାର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
"ରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ" ଭାବରେ ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରମାଣିତ ହେବ ଏବଂ ଏହି ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳ ହେବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ସେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ସଠିକ ସମୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, କାରଣ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଗରିବ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଅନ୍ତି। ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କଷ୍ଟକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ, ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ସମୟରେ କଳାବଜାରୀ ଏବଂ ମହଜୁଦକାରୀମାନେ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି; ତେଣୁ, ଯେଉଁଠାରେ ଏପରି ଅଭିଯୋଗ ଆସେ, ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରାୟ ସାମଗ୍ରୀର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ, ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସଙ୍କଟର ପରିମାଣ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥ ଜାରି ରହିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସଂସ୍କାରକୁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରନ୍ତୁ। କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ 'ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ଅନୁକରଣୀୟ ମନୋଭାବକୁ ସ୍ମରଣ କରି - ଯେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ସରକାର ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନେ ପରୀକ୍ଷା, ଟୀକାକରଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ଏହି ମନୋଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। "ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସରେ, ଦେଶ ଏହି ଗୁରୁତର ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବ; ଆମକୁ ଏହି 'ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ମନୋଭାବକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାବାକୁ ପଡିବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଆହ୍ବାନର ଅନନ୍ୟ ସ୍ୱଭାବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଙ୍କଟ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଅନନ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଆମକୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ସଂଯମ ଏବଂ ଶାନ୍ତ ମନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିବ।"
ଭାଷଣର ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ପ୍ରତିମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ସଜାଗ ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଚେତାବନୀ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ହୋଇପାରେ, ତଥାପି ସରକାର ଦୃଢ଼ ଭାବେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମୁକାବିଲା କରୁଛି। “ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଜାଗ ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି, ଆବଶ୍ୟକ ରଣନୀତି ତିଆରି କରୁଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ନେଉଛି। ଦେଶବାସୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଆମ ପାଇଁ ସର୍ବୋପରି, ଏହା ଆମର ପରିଚୟ ଓ ଆମର ଶକ୍ତି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।