Ministry of Railways
Indian Railways Announces Five New Reforms Under ‘Reform Express’; Cargo, Construction, and Passenger Convenience in Focus
Soon Passengers Can Change Train Boarding Station Up to 30 Minutes Before Departure
Railway Aims Refunds to Curb Last-Minute Speculative Bookings and Ensure Tickets for Genuine Passengers at No Extra Cost
The Automobile Industry Can Now Design Specialized Containers to Carry Salt and Automobiles
Railways Introduces Corrosion-Resistant Stainless Steel Containers with Top-Loading and Side-Discharge Mechanism to Boost Its Share in Salt Transportation
Seven Key Changes to Construction Norms Announced to Strengthen Project Quality, Accountability, and Timely Delivery
24 MAR 2026 5:42PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, today announced that in line with Indian Railways’ resolve to undertake reforms during 2026, five new reforms have been approved. With the approval of these new reforms, the total number of reforms for the year 2026 has reached nine.
Shri Ashwini Vaishnaw said that under the ongoing “Reform Express” initiative, four reforms had already been announced and five new reforms are being introduced. Out of the five new reforms, two are related to cargo, one to construction, and two to passenger convenience.
Reform in Salt Transportation
Speaking on reform number five, which focuses on salt transportation, Shri Vaishnaw said India is one of the largest producers and exporters of salt in the world. The three major producing states are Tamil Nadu, Gujarat, and Rajasthan. Out of nearly 35 million tonnes of salt produced annually in India, about 9.2 million tonnes per annum are transported by railways, reflecting a significant untapped opportunity.
The Union Minister noted that the modal share of railways in salt transportation varies by use - approximately 25 per cent for industrial salt and around 65 per cent for salt meant for human consumption. He added that 62 per cent of all rail-based salt traffic covers distances of 1,000 to 2,500 kilometres, making it a segment well-suited for rail movement.
He said detailed consultations were held with salt producers and transporters to understand the challenges. The study identified key issues, including unsuitable wagon design, corrosion of wagons caused by salt, water seepage in open wagons despite tarpaulin covers, and multiple handling stages leading to higher costs and losses.
To address these issues, a stainless steel, top-loading and side-discharge container system has now been successfully developed. The container is made of stainless steel to prevent corrosion, and is equipped with top-loading flaps and a hydraulic side-discharge mechanism, allowing easy unloading into trucks at the destination.
The Union Minister explained that containers can be placed at salt production sites for direct loading. These containers can then be lifted and loaded onto container trains. At the destination, containers can be unloaded and placed at warehouses or godowns, with unloading done as per requirement. He said this system provides greater flexibility, supports seamless multimodal movement, reduces handling losses, and has been well received by the industry.
Reform in Automobile Transportation
The Indian automobile market produces approximately 31 million units annually, of which passenger vehicles account for around 5 million units. The rail co-efficient in passenger vehicle transport stands at about 24 per cent, indicating that a large share of automobile movement still happens by road.
He said feedback from the industry highlighted key design and operational constraints. The major automobile production hubs served by railways include Mahesana in Gujarat; Chinchwad and Bidadi in Maharashtra and Karnataka; Penukonda in Andhra Pradesh; Melpakkam and Walajabad in Tamil Nadu; and Farakhanagar in Gurugram, Haryana. He stated that earlier initiatives included converting existing passenger coaches into automobile carrier wagons and introducing new solutions. However, further consultations revealed that the primary issue lay in the design of automobile carrier wagons.
The Union Minister said that the existing wagon designs were either suited for single-stack or double-stack configurations, limiting flexibility. He added that many routes face restrictions due to tunnels and bridges, where the Schedule of Dimensions (SOD) constraints prevent movement of certain wagon types.
To address this, Shri Vaishnaw said the Railways has introduced a reform allowing special wagon designs while giving flexibility to the industry. Manufacturers can now design wagons based on specific origin-destination routes with high-capacity.
Referring to the impact of the earlier bulk cement policy reform, he said that changes implemented led to an immediate increase in loading — bulk cement tonnage transported by rail rose sharply from approximately 37,000 tonnes in September 2025 to nearly 95,000 tonnes by January 2026. He expressed similar expectations that the reforms in salt and automobile transportation will significantly improve rail freight share in those sectors.
Improving Quality of Construction
Shri Ashwini Vaishnaw said the next reform focuses on improving construction quality in railway projects, introducing seven major changes.
The Union Minister said the first change relates to eligibility criteria. The threshold for assessing contractor capability through a single project has been increased from 35 per cent to 50 per cent of the project value. This ensures that only firms with proven capacity to execute large projects can bid for similar works. Additionally, at least 20 per cent of prior experience must be in railway-related work, recognising that different sectors such as highways, ports, and airports have distinct complexities. Within railway works, complexity levels have been defined, signalling being the most complex, followed by overhead electrical and track works and relevant experience will be required accordingly.
The second change fixes bid security at 2 per cent of the project value. This is aimed at discouraging frivolous bids and ensuring only serious participants enter the tendering process.
The third change introduces mandatory assessment of bid capacity for all projects above ₹10 crore, while the fourth enforces strict punitive provisions banning corrupt, fraudulent, and anti-competitive practices.
The fifth change mandates a detailed work plan before the start of any project, enabling improved monitoring and ensuring timely execution.
The sixth change reduces the permissible subcontracting limit from 70 per cent to 40 per cent. Contractors will now have to directly execute at least 60 per cent of the work under their own supervision, which will ensure accountability and reduce the practice of passing on contracts after securing bids.
The seventh change addresses predatory bidding. He said that if a bid is more than 5 per cent below the estimated project cost, the bidder will be required to provide an additional 5 per cent performance guarantee. This is aimed at discouraging unrealistic bids that later lead to disputes, arbitration, and project delays.
These changes collectively strengthen the railway project execution framework by enhancing transparency and integrity through strict ethical and punitive measures, ensuring quality assurance via stricter eligibility norms and reduced subcontracting, and promoting timely delivery with mechanisms like fixed bid security, bid capacity assessment, and additional performance guarantees. Together, these steps aim to build a more accountable, efficient, and robust infrastructure development system.
Ticket cancellation and refund
The Union Minister said reform number eight focuses on passenger convenience, with measures to curb misuse of ticketing systems and improve access for genuine travellers.
He said ticket black marketing and misuse of the Tatkal system had been a major concern. To address this, the Railways introduced technology to detect bots and fraudulent software. Further technological interventions curtailed the ability of agents and touts to book tickets immediately after the Tatkal window opens, alongside the introduction of Aadhaar-based OTP verification. A detailed data analysis led to the identification and removal of nearly 3 crore fake accounts from the IRCTC system, resulting in a significant improvement in ticket availability.
To address this, the earlier cancellation time windows of 48, 12, and 4 hours before departure have been revised to 72, 24, and 8 hours, aligned with the advance preparation of reservation charts which now happens 9-18 hours before departure instead of 4 hours. This will be done at no extra cost from passengers. Advance reservation charts improves passenger convenience by reducing uncertainty, enabling better planning for waitlisted travelers, and supporting passengers from remote locations. Early charting allows alternative travel arrangements, optimizes vacant berth utilization, and boosts transparency. These changes are aimed at removing incentives for last-minute speculative bookings and ensuring tickets are available to genuine passengers.
The Union Minister also announced that soon counter tickets can now be cancelled from any railway station across the country, removing the earlier restriction of cancellation only at the originating station. He said the requirement of filing a Ticket Deposit Receipt (TDR) for e-tickets has been removed, and refunds will now be processed automatically upon cancellation. In another passenger measure, passengers can now upgrade their travel class up to 30 minutes before departure, whereas earlier changes were restricted to before chart preparation.
He said these reforms are expected to further improve transparency, reduce misuse, and enhance passenger experience in railway ticketing.
Change of Train Boarding Point
The Union Minister said reform number nine enables passengers to change their boarding station digitally up to 30 minutes before departure of the train from its origin station. He explained that earlier, passengers could change the boarding point only before chart preparation. Under the new provision, if a passenger is unable to board from the original station, they can select the next convenient station and board the train without losing their confirmed seat.
Update on Previous Reforms
Previous reforms have included Reforms for Better On-Board Services, expansion of Gati Shakti Cargo Terminals with better facilities to meet freight targets, the RailTech Policy and Portal, and digitisation of the Railway Claims Tribunal (e-RCT) for faster, paperless claims disposal.
The Union Minister said on-board cleaning services for general and unreserved coaches have been taken up as a mission. A total of 86 trains have been identified across zonal railways. Expression of Interest for empanelment has already been floated by 5 Zonal Railways. On cargo reforms, he said changes in the Gati Shakti Cargo Terminal policy have been notified and new applications are being processed under the revised framework.
Referring to the recently launched Rail Tech policy, he said 123 proposals were received within a month, of which 94 have been shortlisted for the next stage.
These reforms are aimed at improving operational efficiency, enhancing passenger convenience, and encouraging innovation in the railway sector, the Union Minister concluded.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ' ଅଧୀନରେ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଘୋଷଣା କରିଛି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ; ଫୋକସରେ କାର୍ଗୋ, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା
ଟ୍ରେନ ଛାଡିବାର ୩୦ ମିନିଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ବୋର୍ଡିଂ ଷ୍ଟେସନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ
ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ବୁକିଂକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟରେ ଟିକେଟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି
24 MAR 2026 5:42PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସଂକଳ୍ପ ଅନୁଯାୟୀ, ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ସଂସ୍କାରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନୂତନ ସଂସ୍କାରର ଅନୁମୋଦନ ସହିତ, ୨୦୨୬ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୋଟ ସଂସ୍କାର ସଂଖ୍ୟା ନଅରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ" ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଚାରୋଟି ସଂସ୍କାର ପୂର୍ବରୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ସଂସ୍କାର ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଉଛି। ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇଟି କାର୍ଗୋ ସହିତ ଜଡିତ, ଗୋଟିଏ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ଦୁଇଟି ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ସହିତ ଜଡିତ।
ଲୁଣ ପରିବହନରେ ସଂସ୍କାର
ଲୁଣ ପରିବହନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିବା ପଞ୍ଚମ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ କହି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲୁଣ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦକ ରାଜ୍ୟ ହେଉଛି ତାମିଲନାଡୁ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ। ଭାରତରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୩୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଲୁଣ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବାରୁ, ପ୍ରାୟ ୯.୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରେଳପଥ ଦ୍ୱାରା ପରିବହନ କରାଯାଏ, ଯାହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲୁଣ ପରିବହନରେ ରେଳବାଇର ମଡାଲ୍ ଅଂଶ ବ୍ୟବହାର ଅନୁସାରେ ଭିନ୍ନ - ଶିଳ୍ପ ଲୁଣ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ମାନବ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲୁଣ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୬୫ ପ୍ରତିଶତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ରେଳ-ଆଧାରିତ ଲୁଣ ପରିବହନର ୬୨ ପ୍ରତିଶତ ୧୦୦୦ ରୁ ୨୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରେ, ଯାହା ଏହାକୁ ରେଳ ପରିବହନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କରିଥାଏ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଲୁଣ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ପରିବହନକାରୀଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ପରାମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରେ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଅନୁପଯୁକ୍ତ ୱାଗନ୍ ଡିଜାଇନ୍, ଲୁଣ ଯୋଗୁଁ ୱାଗନ୍ କ୍ଷୟ, ତାରପାଲିନ୍ କଭର ସତ୍ତ୍ୱେ ଖୋଲା ୱାଗନ୍‌ରେ ପାଣି ଝରିବା ଏବଂ ବହୁବିଧ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଯାହା ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ କ୍ଷତିର କାରଣ ହୋଇଥାଏ।
ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଏକ ଷ୍ଟେନଲେସ୍ ଷ୍ଟିଲ୍, ଟପ୍-ଲୋଡିଂ ଏବଂ ପାର୍ଶ୍ୱ-ଡିସଚାର୍ଜ କଣ୍ଟେନର ସିଷ୍ଟମ୍ ଏବେ ସଫଳତାର ସହ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। କଣ୍ଟେନର କ୍ଷୟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏହା ଷ୍ଟେନଲେସ୍ ଷ୍ଟିଲ୍ ରେ ତିଆରି, ଏବଂ ଏଥିରେ ଟପ୍-ଲୋଡିଂ ଫ୍ଲାପ୍ ଏବଂ ଏକ ହାଇଡ୍ରୋଲିକ୍ ପାର୍ଶ୍ୱ-ଡିସଚାର୍ଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି, ଯାହା ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଟ୍ରକଗୁଡ଼ିକରେ ସହଜରେ ଅନଲୋଡିଂ କରାଯାଇଥାଏ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଧାସଳଖ ଲୋଡିଂ ପାଇଁ କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକୁ ଲୁଣ ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ଥାନରେ ରଖାଯାଇପାରିବ। ଏହି କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକୁ ତା'ପରେ ଉଠାଇ କଣ୍ଟେନର ଟ୍ରେନରେ ଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ। ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ, କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନଲୋଡ୍ କରାଯାଇ ମହଜୁଦସ୍ଥଳୀ କିମ୍ବା ଗୋଦାମରେ ରଖାଯାଇପାରିବ, ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଅନଲୋଡିଂ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧିକ ସହଜତା ପ୍ରଦାନ କରେ, ବାଧାରହିତ ଗତିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ପରିଚାଳନା କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ପରିବହନରେ ସଂସ୍କାର
ଭାରତୀୟ ଅଟୋମୋବାଇଲ ବଜାର ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୩୧ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରେ, ଯେଉଁଥିରୁ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନଗୁଡ଼ିକର ପରିମାଣ ପ୍ରାୟ ୫ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍। ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନ ପରିବହନରେ ରେଳ ଗୁଣାଙ୍କ ପ୍ରାୟ ୨୪ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି, ଯାହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ଅଟୋମୋବାଇଲ ପରିବହନର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଏବେ ବି ସଡ଼କ ପଥରେ ହୋଇଥାଏ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିଳ୍ପରୁ ମିଳିଥିବା ମତାମତ ପ୍ରମୁଖ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି। ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପ୍ରମୁଖ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହବ୍ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜୁରାଟର ମହେସାନା; ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଚିଞ୍ଚୱାଡ ଏବଂ ବିଦାଡି; ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପେନୁକୋଣ୍ଡା; ତାମିଲନାଡୁର ମେଲପାକ୍କମ୍ ଏବଂ ୱାଲାଜାବାଦ; ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଗୁରୁଗ୍ରାମର ଫରଖାନଗର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଯାତ୍ରୀ କୋଚଗୁଡ଼ିକୁ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ୟାରିଅର୍ ୱାଗନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ସମାଧାନ ପ୍ରଚଳନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ତଥାପି, ଅଧିକ ପରାମର୍ଶରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ପ୍ରାଥମିକ ସମସ୍ୟା ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ପରିବହନ ୱାଗନ୍ ଡିଜାଇନ୍ ରେ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟମାନ ୱାଗନ ଡିଜାଇନଗୁଡ଼ିକ ସିଙ୍ଗଲ-ଷ୍ଟାକ କିମ୍ବା ଡବଲ-ଷ୍ଟାକ ବିନ୍ୟାସ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ, ଯାହା ନମନୀୟତାକୁ ସୀମିତ କରିଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ରୁଟ୍ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଏବଂ ସେତୁ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ, ଯେଉଁଠାରେ ସିଡ୍ୟୁଲ୍ ଅଫ୍ ଡାଇମେନ୍ସନ୍ସ (ଏସଓଡି) ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ୱାଗନ ପ୍ରକାରର ଗତିକୁ ବାଧା ଦିଏ।
ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ, ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳବାଇ ଶିଳ୍ପକୁ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ୱାଗନ ଡିଜାଇନକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି। ନିର୍ମାତାମାନେ ଏବେ ଉଚ୍ଚ-କ୍ଷମତା ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉତ୍ପତ୍ତି-ଗନ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଉପରେ ଆଧାର କରି ୱାଗନ ଡିଜାଇନ୍ କରିପାରିବେ।
ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିବା ବଲ୍କ ସିମେଣ୍ଟ ନୀତି ସଂସ୍କାରର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଲୋଡିଂରେ ତୁରନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି - ରେଳ ଦ୍ୱାରା ପରିବହନ ହେଉଥିବା ବଲ୍କ ସିମେଣ୍ଟ ଟନେଜ୍ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ପ୍ରାୟ ୩୭,୦୦୦ ଟନ୍ ରୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୯୫,୦୦୦ ଟନ୍ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ ସମାନ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଲୁଣ ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ପରିବହନରେ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ସେହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ରେଳ ମାଲ ପରିବହନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆସିବ।
ନିର୍ମାଣର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା
ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂସ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ନିର୍ମାଣ ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବ, ସାତଟି ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ଜଡିତ। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଠିକାଦାର କ୍ଷମତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ସୀମାକୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୩୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ କେବଳ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ପ୍ରମାଣିତ କ୍ଷମତା ଥିବା ଫାର୍ମଗୁଡ଼ିକ ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବିଡ୍ କରିପାରିବେ। ଏହା ସହିତ, ଅତି କମରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ପୂର୍ବ ଅଭିଜ୍ଞତା ରେଳବାଇ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରି ଯେ ରାଜପଥ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଟିଳତା ରହିଛି। ରେଳବାଇ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ, ଜଟିଳତା ସ୍ତରକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି, ସିଗନାଲିଂ ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ, ତା’ପରେ ଓଭରହେଡ୍ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନୁଯାୟୀ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୨ ପ୍ରତିଶତ ବିଡ୍ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ଥିର କରିଛି। ଏହା ଅଯଥା ବିଡ୍ କୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କେବଳ ଦାୟିତ୍ବସମ୍ପନ୍ନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଟେଣ୍ଡର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ତୃତୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନଟି ୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ନିଲାମ କ୍ଷମତାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପ୍ରଚଳନ କରେ, ଯେତେବେଳେ ଚତୁର୍ଥଟି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ, ଠକେଇ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ କଠୋର ଦଣ୍ଡମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରେ।
ପଞ୍ଚମ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହା ଉନ୍ନତ ତଦାରଖକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ଷଷ୍ଠ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁମୋଦିତ ଉପ ଠିକାଦାରୀ ସୀମାକୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୪୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ଏବେ ସିଧାସଳଖ ନିଜ ତଦାରଖରେ ଅତି କମରେ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ବିଡ୍ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପରେ ଚୁକ୍ତିନାମା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଧାରାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ।
ସପ୍ତମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ୟଠାରୁ ଛଡାଇ ନେଉଥିବା ବିଡିଂକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏକ ବିଡିଂ ଆନୁମାନିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟଠାରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କମ୍ ହୁଏ, ତେବେ ବିଡିଂକାରୀଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ୫ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ଅବାସ୍ତବ ବିଡିଂକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯାହା ପରେ ବିବାଦ, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଳମ୍ବର କାରଣ ହୁଏ।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ କଠୋର ନୈତିକ ଏବଂ ଦଣ୍ଡମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ବୃଦ୍ଧି, କଠୋର ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଉପ ଠିକାଦାରୀ ହ୍ରାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଣବତ୍ତା ନିଶ୍ଚିତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବିଡ୍ ସୁରକ୍ଷା, ବିଡ୍ କ୍ଷମତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମୟୋଚିତ ବିତରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏକ ଅଧିକ ଦାୟିତ୍ୱବାନ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରଣାଳୀ ନିର୍ମାଣ କରିବା।
ଟିକେଟ୍ ବାତିଲକରଣ ଏବଂ ଫେରସ୍ତ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଷ୍ଟମ ସଂଶୋଧନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି, ଟିକେଟିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅପବ୍ୟବହାର ରୋକିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଟିକେଟ କଳାବଜାରୀ ଏବଂ ତତ୍କାଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅପବ୍ୟବହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଥିଲା। ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ରେଳବାଇ ବୋଟ୍ ଏବଂ ଠକ ସଫ୍ଟୱେର୍ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲା। ଅଧିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଆଧାର-ଆଧାରିତ ଓଟିପି ଯାଞ୍ଚ ପ୍ରଚଳନ ସହିତ ତତ୍କାଳ ୱିଣ୍ଡୋ ଖୋଲିବା ପରେ ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ଠକମାନଙ୍କ ଟିକେଟ୍ ବୁକ୍ କରିବାର କ୍ଷମତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥିଲା। ଏକ ବିସ୍ତୃତ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଆଇଆରସିଟିସି ସିଷ୍ଟମରୁ ପ୍ରାୟ ୩ କୋଟି ନକଲି ଆକାଉଣ୍ଟ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଅପସାରଣ କରିଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଟିକେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନତି ଆସିଥିଲା।
ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ, ପୂର୍ବରୁ ବାତିଲ ସମୟ ୱିଣ୍ଡୋଜ୍ ୪୮, ୧୨ ଏବଂ ୪ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ୭୨,୨୪ ଏବଂ ୮ ଘଣ୍ଟାକୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରସ୍ଥାନର ୪ ଘଣ୍ଟା ପରିବର୍ତ୍ତେ ୯-୧୮ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କଠାରୁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ବିନା କରାଯିବ। ଆଗୁଆ ସଂରକ୍ଷଣ ଚାର୍ଟ ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ହ୍ରାସ କରି, ଅପେକ୍ଷା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଯୋଜନା ସକ୍ଷମ କରି ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରି ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାକୁ ଉନ୍ନତ କରେ। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚାର୍ଟିଂ ବିକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ, ଖାଲି ବର୍ଥ ବ୍ୟବହାରକୁ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଆକଳନ ବୁକିଂ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ହଟାଇବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶୀଘ୍ର ଦେଶର ଯେକୌଣସି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର କାଉଣ୍ଟରେ ଟିକେଟ ବାତିଲ କରାଯାଇପାରିବ, କେବଳ ଆରମ୍ଭ ଷ୍ଟେସନରେ ବାତିଲ କରିବାର ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇ-ଟିକେଟ ପାଇଁ ଟିକେଟ ଜମା ରସିଦ (ଟିଡିଆର) ଦାଖଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଏବଂ ବାତିଲ ହେବା ପରେ ଫେରସ୍ତ ଏବେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ। ଅନ୍ୟ ଏକ ଯାତ୍ରୀ ପଦକ୍ଷେପରେ, ଯାତ୍ରୀମାନେ ଏବେ ପ୍ରସ୍ଥାନର ୩୦ ମିନିଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଶ୍ରେଣୀକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିପାରିବେ, ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଚାର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପୂର୍ବରୁ ସୀମିତ ଥିଲା।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବ, ଅପବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ରେଳ ଟିକେଟରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଟ୍ରେନ୍ ବୋର୍ଡିଂ ସ୍ଥାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନବମ ନମ୍ବର ସଂସ୍କାର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଟ୍ରେନର ମୂଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ଛାଡ଼ିବାର ୩୦ ମିନିଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ବୋର୍ଡିଂ ଷ୍ଟେସନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ଯାତ୍ରୀମାନେ କେବଳ ଚାର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପୂର୍ବରୁ ବୋର୍ଡିଂ ପଏଣ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ। ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ଜଣେ ଯାତ୍ରୀ ମୂଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ଚଢ଼ିପାରିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ସେମାନେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସୁବିଧାଜନକ ଷ୍ଟେସନ ଚୟନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନିଶ୍ଚିତ ସିଟ୍ ନ ହରାଇ ଟ୍ରେନରେ ଚଢ଼ିପାରିବେ।
ପୂର୍ବ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଅପଡେଟ୍
ପୂର୍ବ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ଅନ୍-ବୋର୍ଡ ସେବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାର, ମାଲ ପରିବହନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ସହିତ ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ରେଳଟେକ୍ ନୀତି ଏବଂ ପୋର୍ଟାଲ, ଏବଂ ଦ୍ରୁତ, କାଗଜବିହୀନ ଦାବି ସମାଧାନ ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଦାବି ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ (ଇ-ଆରସିଟି)ର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଧାରଣ ଏବଂ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ କୋଚ୍ ପାଇଁ ଅନ୍-ବୋର୍ଡ ସଫେଇ ସେବାକୁ ଏକ ମିଶନ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଜୋନାଲ ରେଳବାଇରେ ମୋଟ ୮୬ଟି ଟ୍ରେନ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ୫ଟି ଜୋନାଲ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ ପୂର୍ବରୁ ଜାରି କରାଯାଇଛି। କାର୍ଗୋ ସଂସ୍କାର ସମ୍ପର୍କରେ, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅଧିସୂଚିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସଂଶୋଧିତ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ନୂତନ ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଉଛି।
ସମ୍ପ୍ରତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ରେଳ ଟେକ୍ ନୀତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧୨୩ ଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ମିଳିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୯୪ ଟି ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା।