Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Domestic LPG Production from refineries increases from pre-crises levels
Government of India’s overall allocation of commercial LPG to States reaches 50% incl. priority to migrant labours etc.
Over 7,500 PNG connections issued/activated yesterday
All States/UTs urged to maintain strict vigilance to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices
33 States/UTs setup District Level Monitoring Committee
32 States/UTs setup control rooms
Government advises the public not to believe rumours - adequate stocks of petrol and diesel available
Two Indian LPG vessels cross the Strait of Hormuz and head towards India
Flight situation continues to improve with additional flights operating from the region
4,02,000 passengers return to India from the region
24 MAR 2026 6:24PM by PIB Delhi
As part of the Government of India’s ongoing efforts to keep the citizens regularly informed about developments in West Asia, inter-ministerial briefings are being held for the media at the National Media Centre. In this context, a briefing was held today, where senior officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways and External Affairs, shared updates on fuel supply, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures to ensure stability across these sectors.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas shared an update on the fuel supply situation, outlining measures to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in view of the Strait of Hormuz closure, and noted:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased compared to pre-crisis levels.
Retail Outlets
· All retail outlets are operating normally across country.
· Panic buying was reported in some areas due to some rumours, resulting in unusually high sales and crowding at retail outlets.
· The Government has advised the public not to believe rumours and reiterated that adequate stocks of petrol and diesel are available across the country.
Natural Gas
· Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100 percent supply to domestic PNG and CNG transport, while supplies to industrial and commercial consumers connected to the grid are being maintained at around 80 percent of their average consumption.
· City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives to promote domestic and commercial PNG connections.
· The Government of India vide letter date 16.03.2026 has requested Government of States/UTs to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· The Government of India have requested all concerned Central Government Ministries for fast tracking and disposal of all pending and new permissions related to CGD infrastructure.
· The Government of India vide letter dated 20.03.2026 has requested all Central Government Ministries to undertake a comprehensive assessment of potential demand for PNG connections in establishments under various Ministries/Departments of the Government of India and to designate a nodal officer from each Ministry/Department to coordinate this exercise.
· Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised its offices to dispose of CGD applications on priority within 10 days.
· Commercial LPG consumers in the major cities and urban area have been requested to switch to PNG.
· Petroleum and Natural gas Regulatory Board (PNGRB) vide its order dated 23.03.2026 has directed CGD entities to prioritise PNG connections for residential schools, colleges, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens, through PNG within five days where pipelines are available.
· Over 7,500 domestic and commercial PNG connections were issued or activated yesterday in the top 110 geographical areas.
LPG
· LPG supply continues to be affected due to the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at distributorships.
· Panic bookings showed a marginal increase yesterday, while delivery of domestic LPG cylinders continues as normal.
· The Government had already restored Partial Commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Government of India vide letter dated 18.03.2026 had proposed to allocate additional 10% of Commercial LPG to States/UTs based on ease of doing business reforms for PNG expansion.
· The Government. of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Government or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· 24 States/UTs have issued orders to allocate the Non-domestic LPG in line with the guidelines issued by the Government of India. For rest of the States/UTs, PSU Oil Marketing companies are releasing Commercial LPG cylinders. A total of around 18,784 MT has been uplifted during since 14th March 2026 by commercial entities in the States/UTs.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, which have been requested to identify district-level distribution points.
· 15 States and UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh has communicated that there is no SKO requirement in the State/UT. As on date, 17 States/UTs are yet to issue SKO allocation orders.
Role of State Governments / UTs
· Under Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Government are empowered to act against any hoarding and black marketing. The Government of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG.
· The Government of India vide letter dated 13.03.2026 and 18.03.2026 has requested all States/UTs:
Ø To maintain strict vigilance so as to curb hoarding, black marketing, diversion of domestic LPG and other malpractices.
Ø To take stringent action against violators under the provisions of Essential Commodities Act, 1955, Petroleum Act, 1934, Petroleum Rules 2002, Motor Spirit and HSD order 2005 and other applicable laws.
Ø To evolve appropriate distribution methodologies for commercial LPG, keeping in view local priorities and requirements.
Ø To issue public advisories to prevent panic buying, encourage judicious use of LPG and dissemination of accurate information.
· All District Collectors and Food and Civil Supplies (FC&S) officials are requested to conduct regular enforcement actions on daily basis.
· 32 States/UTs have setup control rooms. Many of the States/UTs are doing daily press briefs also.
· 33 States/UTs have setup District Level Monitoring Committee.
· All those States/UTs who have not setup Control rooms and District Monitoring committees are requested to do so on urgent basis.
Enforcement action
· Enforcement actions continue across States to curb hoarding and black marketing, with about 3,400 raids conducted and around 1,000 cylinders seized in the past 24 hours.
· Major actions were reported in Andhra Pradesh, Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan and Telangana.
· PSU Oil Marketing Companies conducted more than 1,500 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships yesterday.
· So far, about 642 FIRs have been registered and around 155 people arrested.
Other Government Measures
· The Government continues to prioritise uninterrupted LPG supply and PNG expansion, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritised supply allocation.
· Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Coallieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate PNG connections for both domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· Citizens are advised to avoid panic purchase of Petrol, Diesel and LPG and rely only on official information sources.
· Consumers are requested to use digital booking platforms for LPG and avoid visiting distributors.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are requested to conserve energy during the current situation.
Maritime Safety and Shipping Operations
An update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf and the measures being taken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew was shared by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. The Ministry stated that:
· All Indian seafarers currently present in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· Two Indian LPG vessels, Pine Gas and Jag Vasant, crossed the Strait of Hormuz last night and are heading towards India carrying LPG cargo. Pine Gas (about 45,000 MT LPG) is bound for New Mangalore with ETA on 27 March morning, while Jag Vasant (about 47,612.59 MT LPG) is bound for Kandla with ETA on 26 March morning.
· Following their safe transit, 20 Indian-flagged vessels with around 540 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping (DG Shipping) continues close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 3,921 calls and 7,447 emails since activation, including 146 calls and 226 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 585 Indian seafarers so far, including 26 in the past 24 hours and 39 over the last 48 hours, from airports and regional locations.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Kerala, Andhra Pradesh and Puducherry.
· Ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations, with additional space already created at key ports such as Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA), V.O. Chidambaranar Port Authority (VOCPA), Visakhapatnam Port, Mundra, Deendayal Port Authority, New Mangalore Port Authority (NMPA) Cochin Port Authority, and Chennai Port Authority to ensure smooth cargo handling.
· At Kamarajar Port Limited (KPL), an additional 20 days of free storage period (total 40 days) has been granted for cars bound for the Gulf, along with provision of about 10 acres of additional storage space to facilitate efficient cargo management.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to monitor shipping movements, port operations, safety of seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
Recent developments in the region, including assistance through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
· The External Affairs Minister spoke with U.S. Secretary of State Marco Rubio and discussed the evolving situation in West Asia and its impact on the international economy, with particular focus on energy security concerns.
· The External Affairs Minister also spoke with Foreign Minister Vijitha Herath of Sri Lanka, where both sides discussed the repercussions of the West Asia conflict. The Minister reaffirmed India’s commitment to the Neighbourhood First policy and Vision MAHASAGAR.
· The External Affairs Minister met the Ambassadors of Gulf Cooperation Council countries in New Delhi and exchanged views on the ongoing conflict in West Asia. He thanked them for their continued support to the Indian community in the region.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in West Asia and the Gulf region, with the safety, security and well-being of the Indian community remaining the highest priority.
· A dedicated MEA control room remains operational, with coordination ongoing with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, maintaining 24×7 helplines, engaging with Indian community organisations and issuing updated advisories.
· Missions remain in close contact with local authorities and continue to assist seafarers, students, stranded Indian nationals and short-term visitors with visa facilitation, consular services and logistical support.
· Since 28 February, around 4,02,000 passengers have returned from the region to India, with flight operations continuing to improve.
· In the UAE, limited non-scheduled flights continue, with around 85 flights expected today to India.
· Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to India.
· Qatar airspace remains partially open, with Qatar Airways expected to operate around 9 non-scheduled flights to India today.
· Kuwait and Bahrain airspaces remain closed. Jazeera Airways of Kuwait is operating flights to various destinations in India from the Al Qaisumah Airport (AQI) in Saudi Arabia. Gulf Air of Bahrain also continues to operate special non-scheduled commercial flights from Dammam Airport of Saudi Arabia to India. This is facilitating travel of Indian nationals from Kuwait and Bahrain to India.
· Transit of Indian nationals continue to be facilitated via Saudi Arabia for those in Kuwait, Bahrain and Iraq.
· Indian nationals in Iran continue to be assisted for travel to India via Armenia and Azerbaijan.
· Indian nationals in Israel are being facilitated to travel to India via Jordan.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
ঘৰুৱা এল পি জি শোধনাগাৰৰ পৰা উৎপাদন সংকটৰ পূৰ্বৰসময়ৰ তুলনাত বৃদ্ধি পাইছে
ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহলৈ বাণিজ্যিক এল পি জিৰ সামগ্ৰিক আবণ্টন ৫০% পৰ্যন্ত কৰিছে, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
কালি ৭,৫০০ৰো অধিক পিএনজি সংযোগ জাৰি/সক্ৰিয় কৰা হৈছে
সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক অবৈধ মজুত , ক’লা বিপণন, ঘৰুৱা এলপিজিৰ ডাইভাৰচন আৰু অন্যান্য অসৎ কাৰ্য্য ৰোধৰ বাবে কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে
৩৩ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে জিলা পৰ্যায়ৰ নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰিছে
৩২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে
চৰকাৰে জনসাধাৰণক উৰাবাতৰিত বিশ্বাস নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দি কৈছে- পেট্ৰল-ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ
ভাৰতীয় এল পি জিৰ দুখন জাহাজে হৰমুজ জলদ্বীপ পাৰ হৈ ভাৰত অভিমুখে ৰাওনা হৈছে
অঞ্চলটোৰ পৰা অতিৰিক্ত বিমান চলাচলৰ ফলত বিমানৰ পৰিস্থিতিৰ উন্নত হৈছে
সংকটগ্ৰস্ত অঞ্চলৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতি আহিছে ৪,০২,০০০ যাত্ৰী
24 MAR 2026 6:24PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে নাগৰিকসকলক নিয়মিতভাৱে অৱগত কৰি ৰখাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে চলি থকা প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত সংবাদ মাধ্যমৰ বাবে আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰে। সংবাদমেলত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ যোগান, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় কৰা আৰু এই খণ্ডসমূহৰ স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰাৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ত তথ্য প্ৰকাশ কৰে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ত তথ্য প্ৰকাশ কৰে। হৰমুজ জলদ্বীপ বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হয় । উল্লেখ কৰা তথ্যসমূহ এনেধৰণৰ
খাৰুৱা তেল/শোধনাগাৰ
• সকলো শোধনাগাৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্য স্থাপন কৰা হৈছে। দেশত পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• সংকটৰ পূৰ্বৰ সময়ৰ তুলনাত শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
খুচুৰা বিপণী
• সমগ্ৰ দেশতে সকলো খুচুৰা বিপণী স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• কিছুমান উৰাবাতৰিৰ বাবে কিছুমান অঞ্চলত আতংকিত হৈ ক্ৰয়ৰ বাতৰি পোৱা গৈছিল, যাৰ ফলত অস্বাভাৱিকভাৱে খুচুৰা বিপণীত ভিৰ হৈছিল।
• চৰকাৰে জনসাধাৰণক উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দি পুনৰ কয় যে সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰ’ল-ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ।
প্ৰাকৃতিক গেছ
• অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডসমূহে ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি পৰিবহণৰ বাবে ১০০ শতাংশ যোগানকে ধৰি সুৰক্ষিত যোগান লাভ কৰি আহিছে, আনহাতে গ্ৰীডৰ সৈতে সংযুক্ত ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলৰ বাবে যোগান তেওঁলোকৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৮০ শতাংশত ৰখা হৈছে।
• চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) সত্তাসমূহক হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে উদগনি আগবঢ়াইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৬-৩-২০২৬ৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আবেদনসমূহৰ অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক ৰাজ্যসমূহলৈ অতিৰিক্ত ১০% বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ভাৰত চৰকাৰে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত সকলো বাকী থকা আৰু নতুন অনুমতিৰ দ্ৰুত অনুসৰণ আৰু সমাধানাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়ক অনুৰোধ জনাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২০.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়ক ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ অধীনস্থ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত পিএনজি সংযোগৰ সম্ভাৱ্য চাহিদাৰ ব্যাপক মূল্যায়ন কৰিবলৈ আৰু এই অনুশীলনৰ সমন্বয়ৰ বাবে প্ৰতিটো মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ পৰা এজন ন’ডেল বিষয়া নিযুক্তি দিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• পেট্ৰলিয়াম আৰু বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থাই (পিইএছঅ’) নিজৰ কাৰ্যালয়সমূহক ১০ দিনৰ ভিতৰত চিজিডিৰ আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত সমাধান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে।
• প্ৰধান চহৰ আৰু চহৰ অঞ্চলৰ বাণিজ্যিক এল পি জি গ্ৰাহকসকলক পি এন জিলৈ সলনি হ’বলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
• পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ নিয়ন্ত্ৰণ ব’ৰ্ডে (পিএনজিআৰবি) ২৩.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশ অনুসৰি চিজিডি সত্তাসমূহক আৱাসিক বিদ্যালয়, কলেজ, হোষ্টেল, কমিউনিটি পাকঘৰ আৰু অংগনবাড়ী পাকঘৰৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে, য’ত পাইপলাইন উপলব্ধ পাঁচ দিনৰ ভিতৰত পিএনজিৰ জৰিয়তে কৰিবলৈ কোৱা হৈছে।
• কালি শীৰ্ষ ১১০টা ভৌগোলিক অঞ্চলত ৭৫০০ৰো অধিক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগ জাৰি বা সক্ৰিয় কৰা হৈছে।
এল পি জি
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে এল পি জি যোগানত প্ৰভাৱ অব্যাহত আছে।
• বিতৰক পৰা কোনো ধৰণৰ নাটনিৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• কালি আতংকিত হৈ কৰা বুকিঙত সাধাৰণ বৃদ্ধি দেখা গৈছে, আনহাতে ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিকভাৱে অব্যাহত আছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে গ্ৰাহকক আংশিক বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান (২০%) পুনৰ ঘূৰাই আনিছে। ইয়াৰ উপৰি ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সহজে ব্যৱসায়িক সংস্কাৰৰ ভিত্তিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টন দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিছে।
• ভাৰত চৰকাৰৰ ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰ অনুসৰি ৰাজ্যসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ আন ২০% আবণ্টনৰ অনুমতি দিয়া হৈছে, যিয়ে সামগ্ৰিক আবণ্টন ৫০% লৈ যাব (পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সহজলভ্য সংস্কাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১০% আবণ্টনকে ধৰি)। এই অতিৰিক্ত ২০% আবণ্টন ৰেষ্টুৰেণ্ট, ধাবা, হোটেল, উদ্যোগিক কেন্টিন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ/দুগ্ধ, খাদ্যৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ বা স্থানীয় সংস্থাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰাজসাহায্যযুক্ত কেন্টিন/আউটলেট, সামূহিক পাকঘৰ, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ বাবে ৫ কেজি এফটিএল আদি খণ্ডক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
• ভাৰত চৰকাৰে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা অনুসৰি ২৪ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে অঘৰুৱা এল পি জি আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে। বাকী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে পি এছ ইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহে বাণিজ্যিক এল পি জি চিলিণ্ডাৰ মুকলি কৰি আছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা এই সময়ছোৱাত মুঠ প্ৰায় ১৮,৭৮৪ মেট্ৰিক টন লাভ কৰিছে।
কেৰাচিন
• ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ৪৮,০০০ কেল কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন প্ৰদান কৰা হৈছে, জিলা পৰ্যায়ৰ বিতৰণ বিন্দু চিনাক্ত কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
• ১৫খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত এছ কে অ’ৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাই বুলি যোগাযোগ কৰিছে। আজিলৈকে ১৭খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এতিয়াও এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰা নাই।
ৰাজ্য চৰকাৰ / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভূমিকা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰক যিকোনো অবৈধ মজুত আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে। পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৩.০৩.২০২৬ আৰু ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক অনুৰোধ জনাইছে:
Ø কঠোৰ সতৰ্কতা বজাই ৰাখিবলৈ, যাতে অবৈধ মজুত , ক’লা বিপণন, ঘৰুৱা এল পি জিৰ ডাইভাৰচন আৰু অন্যান্য অসৎ কাৰ্য্যসমূহ ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
Ø অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫, পেট্ৰলিয়াম আইন, ১৯৩৪, পেট্ৰলিয়াম নিয়ম ২০০২, মটৰ স্পিৰিট আৰু এইচ এছ ডি অৰ্ডাৰ ২০০৫ আৰু অন্যান্য প্ৰযোজ্য আইনৰ বিধানৰ অধীনত উলংঘাকাৰীৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
Ø স্থানীয় অগ্ৰাধিকাৰ আৰু প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ লক্ষ্য কৰি বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে উপযুক্ত বিতৰণ পদ্ধতি বিকশিত কৰিব লাগিব।
Ø আতংকিত হৈ ক্ৰয় কৰা ৰোধ কৰিবলৈ ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা, এল পি জিৰ বিবেচনাপূৰ্ণ ব্যৱহাৰ আৰু সঠিক তথ্য প্ৰচাৰক উৎসাহিত কৰা আদি।
• সকলো জিলা সংগ্ৰাহক আৰু খাদ্য আৰু অসামৰিক যোগান (FC&S) বিষয়াক দৈনিক নিয়মীয়াকৈ বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ৩২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ছেটআপ কন্ট্ৰল ৰুম আছে। বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে দৈনিক সংবাদমাধ্যমৰ জড়িয়তে অৱগত কৰি আছে।
• ৩৩খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত জিলা পৰ্যায়ৰ নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰা হৈছে।
• যিবোৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা নাই, সেইবোৰক জৰুৰী ভিত্তিত তেনে কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা
• ৰাজ্যজুৰি অবৈধ মজুত আৰু ক’লা বিপণন ৰোধৰ বাবে বলবৎকাৰী ব্যৱস্থা অব্যাহত আছে, যোৱা ২৪ ঘণ্টাত প্ৰায় ৩,৪০০ অভিযান চলোৱা হৈছে আৰু প্ৰায় ১০০০ চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, হাৰিয়ানা, মধ্যপ্ৰদেশ, ৰাজস্থান আৰু তেলেংগানাত অভিযান চলোৱা গৈছে।
• পি এছ ইউ অইল মাৰ্কেটিং কোম্পানীয়ে কালি খুচুৰা বিপণী আৰু এল পি জি বিতৰকত ১৫০০ৰো অধিক হঠাতে পৰিদৰ্শন কৰা হয়।
• এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৬৪২ খন এফআইআৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে আৰু প্ৰায় ১৫৫ জন লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে।
চৰকাৰী অন্যান্য ব্যৱস্থা
• চৰকাৰে বিশেষকৈ পৰিয়াল আৰু চিকিৎসালয় তথা শিক্ষানুষ্ঠানৰ দৰে খণ্ডৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন এলপিজি যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে।
• ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি, চহৰ অঞ্চলত ২১ৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈকে সংশোধিত বুকিং ব্যৱধান আৰু অগ্ৰাধিকাৰ যোগান আবণ্টন।
• এল পি জিৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধনৰ বিকল্প আগবঢ়োৱা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ইতিমধ্যে কয়লা ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী ক’লিয়েৰীক ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকক কয়লা বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অধিক পৰিমাণৰ আবণ্টন দিবলৈ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক উভয়ৰে বাবে পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শদাতা
• নাগৰিকসকলক পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ আতংকিত ক্ৰয়ৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ আৰু কেৱল চৰকাৰী তথ্যৰ উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• গ্ৰাহকসকলক এল পি জিৰ বাবে ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলক ভ্ৰমণ কৰাটো এৰাই চলিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক বিকল্প ইন্ধন যেনে পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
• সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ সময়ত সকলো নাগৰিককে শক্তি সংৰক্ষণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলাচলৰ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰ্চী উপসাগৰৰ সাম্প্ৰতিক সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতি আৰু ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাৱিকৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে তথ্য বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰকাশ কৰে। মন্ত্ৰালয়ে উল্লেখ কৰিছে যে:
• বৰ্তমান অঞ্চলটোত উপস্থিত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদে আছে আৰু বিগত ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো কূটাঘাতৰ ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই।
• যোৱা নিশা হৰমুজ জলদ্বীপ অতিক্ৰম কৰি ভাৰতৰ দুখন এল পি জি জাহাজ পাইন গেছ আৰু জগ বসন্তই এল পি জি কাৰ্গো কঢ়িয়াই ভাৰত অভিমুখে আহি আছে। ২৭ মাৰ্চৰ পুৱা ইটিএৰে পাইন গেছ (প্ৰায় ৪৫,০০০ মেট্ৰিক এলপিজি) নিউ মাংগালুৰু অভিমুখে যাত্ৰা কৰাৰ বিপৰীতে জগ বসন্ত (প্ৰায় ৪৭,৬১২.৫৯ মেট্ৰিক এমটি এলপিজি) ২৬ মাৰ্চৰ পুৱা ইটিএৰ সৈতে কণ্ডলালৈ ৰাওনা হৈছে।
• নিৰাপদ ট্ৰেনজিটৰ পিছত প্ৰায় ৫৪০ জন ভাৰতীয় নাৱিকৰ সৈতে ২০খন ভাৰতীয় পতাকা থকা জাহাজ পশ্চিম পাৰ্চী উপসাগৰীয় অঞ্চলত আছে। জাহাজ সঞ্চালকালয়ে (ডি জি শ্বিপিং) জাহাজৰ মালিক, আৰ পি এছ এল এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় মিছনৰ সৈতে সমন্বয়ৰে তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম ২৪×৭ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত ৩,৯২১টা কল আৰু ৭,৪৪৭টা ইমেইল চম্ভালিছে, যাৰ ভিতৰত বিগত ২৪ ঘণ্টাত ১৪৬টা কল আৰু ২২৬টা ইমেইল আছে।
• ডি জি শ্বিপিঙে বিমানবন্দৰ আৰু স্থানীয় এলেকাৰ পৰা বিগত ২৪ ঘণ্টাত ২৬ জন আৰু যোৱা ৪৮ ঘণ্টাত ৩৯ জনকে ধৰি এতিয়ালৈকে ৫৮৫ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
• গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীকে ধৰি ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডে নিশ্চিত কৰা মতে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই মসৃণভাৱে কাম কৰি আছে আৰু বন্দৰসমূহৰ মাজত কোনো ধৰণৰ যানজঁটৰ বাতৰি পোৱা নাই।
• বন্দৰসমূহে জাহাজৰ গতিবিধি আৰু মাল পৰিবহনৰ কাৰ্য্যকলাপৰ বিষয় নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে, ইতিমধ্যে জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (জেএনপিএ), ভি.অ. চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (ভিঅ’চিপিএ), বিশাখাপট্টনম বন্দৰ, মুন্দ্ৰা, দীনদয়াল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ, নিউ মাংগালুৰু বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (এনএমপিএ) কোচিন বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ আৰু চেন্নাই বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই মসৃণভাবে সামগ্ৰী পৰিচালনা নিশ্চিত কৰিছে।
• কামাৰাজাৰ প’ৰ্ট লিমিটেড (কেপিএল)ত উপসাগৰলৈ যোৱা বাহনসমূহৰ বাবে অতিৰিক্ত ২০ দিনৰ বিনামূলীয়া সংৰক্ষণ সময় (মুঠ ৪০ দিন) প্ৰদান কৰা হৈছে, লগতে দক্ষ মাল ব্যৱস্থাপনাৰ সুবিধাৰ বাবে প্ৰায় ১০ একৰ অতিৰিক্ত মজুত স্থানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজৰ গতিবিধি, বন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপ, নাৱিকৰ সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতা নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
এই সংবাদমেলত ভাৰতীয় মিছনৰ জৰিয়তে সহায় আগবঢ়োৱাকে ধৰি অঞ্চলটোৰ শেহতীয়া পৰিঘটনাসমূহৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰকাশ কৰা হয়৷ সংবাদমেলত জনোৱা হয় যে:
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে আমেৰিকাৰ বিদেশ সচিব মাৰ্কো ৰুবিঅ’ৰ সৈতে কথা পাতি পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনীতিত ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে, বিশেষকৈ শক্তি সুৰক্ষাৰ বিষযত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শ্ৰীলংকাৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰী বিজিতা হেৰাথৰ সৈতেও কথা পাতিছে। দুয়োপক্ষই পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘাতৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। চুবুৰীয়া প্ৰথম নীতি আৰু ভিজন মহাসাগৰৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে নতুন দিল্লীত উপসাগৰীয় সহযোগিতা পৰিষদৰ দেশসমূহৰ ৰাষ্ট্ৰদূতসকলক সাক্ষাৎ কৰি পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংঘাতৰ বিষয়ত মত বিনিময় কৰে। অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় লোকসকলক অবিৰত সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে তেওঁ তেওঁলোকক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়া আৰু উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰিস্থিতিৰ উন্নয়নসমূহ তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে, ভাৰতীয় লোকৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈয়েই আছে।
• এটা নিৰ্দিষ্ট এম ই এ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে সমন্বয় চলি আছে।
• সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ভাৰতীয় মিছনসমূহে ২৪×৭ হেল্পলাইন ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰি, ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠনসমূহৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে আৰু পৰামৰ্শ জাৰি কৰি ২৪ ঘণ্টাই কাম কৰি আছে।
• মিছনসমূহে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত থাকে আৰু নাৱিক, ছাত্ৰ, আৱদ্ধ ভাৰতীয় নাগৰিক তথা হ্ৰস্বম্যাদী পৰ্যটক ভিছাৰ সুবিধা, কনছুলাৰ সেৱা আৰু লজিষ্টিক সহায় কৰি আহিছে।
• ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা এই অঞ্চলৰ পৰা প্ৰায় ৪,০২,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ উভতি আহিছে, বিমান পৰিচালনাৰ উন্নতি ঘটিছে। • ইউ এ ইত সীমিত অ-নিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা অব্যাহত আছে, আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৮৫খন বিমানৰ সেৱা আৰম্ভ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• চৌদি আৰব আৰু ওমানৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
• কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হৈ আছে, কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ৯খন অনিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা চলাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
• কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ আছে। কুৱেইটৰ জাজিৰা এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ আল কাইছুমাহ বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা চলাই আছে। বাহৰেইনৰ গালফ এয়াৰেও ছৌদি আৰৱৰ ডাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ বিশেষ অ-নিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে। ইয়াৰ ফলত কুৱেইট আৰু বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ যোৱা ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুবিধা হৈছে।
• কুৱেইট, বাহৰেইন আৰু ইৰাকত থকাসকলৰ বাবে ছৌদি আৰৱৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ট্ৰেনজিটৰ সুবিধা অব্যাহত আছে।
• ইৰাণত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজান হৈ ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে সহায় অব্যাহত ৰখা হৈছে।
• ইজৰাইলত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক জৰ্ডান হৈ ভাৰতলৈ যোৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।