Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government Slashes Excise Duty on Petrol and Diesel to Shield Consumers and OMCs from Global Oil Shock
Retail Pump Prices Remain Stable; OMC Under-Recovery Partially Offset
27 MAR 2026 2:36PM by PIB Delhi
The Government of India has reduced excise duty by Rs 10 per litre on both petrol and diesel with immediate effect. This decision has been taken in response to the steep and rapid rise in international crude oil prices, which have surged from approximately USD 70 per barrel to around USD 122 per barrel over the past month — an increase of nearly 75 per cent in under four weeks, driven by the ongoing conflict in West Asia and associated disruptions to global energy supply chains.
Retail pump prices of petrol and diesel will not change. The excise reduction is not being passed on as a price cut at the pump. Instead, it directly reduces the under-recoveries being absorbed by public sector oil marketing companies (OMCs) — Indian Oil Corporation, Bharat Petroleum Corporation and Hindustan Petroleum Corporation — who have continued to supply fuel to Indian consumers at prices well below their cost of supply. At current international crude prices, under-recoveries stand at approximately Rs 26 per litre on petrol and Rs 81.90 per litre on diesel. The combined daily under-recovery being absorbed by OMCs is approximately Rs 2,400 crore. The excise reduction offsets Rs 10 per litre of these losses, ensuring OMCs can continue to supply fuel without disruption while keeping retail prices unchanged.
The contrast with global fuel markets is instructive. Fuel prices have risen by 30 to 50 per cent across South and South-East Asian countries, 30 per cent in North America, and 20 per cent in Europe since the onset of the current crisis. India has held the line. That stability carries a fiscal cost, and the Government has chosen to bear it.
The Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri, stated:
“The Government had two choices: either increase prices drastically for citizens of Bharat as all other nations have done, or bear the brunt on its finances so that the Indian citizen is insulated from international volatility. Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi Ji decided to take a hit on Government finances to safeguard the Indian citizen. The Government has taken a substantial impact on its taxation revenues to reduce the high losses being faced by oil marketing companies at this time of sky-high international prices.”
Alongside the excise reduction, the Government has simultaneously introduced an export levy on diesel. At a time when international diesel prices have surged sharply, the levy is designed to disincentivise exports and ensure that refinery output is directed first towards meeting domestic demand. Keeping Indian pumps fully supplied takes precedence over export opportunities, however commercially attractive those may be at current global prices.
This decision is consistent with the approach adopted since the Russia-Ukraine conflict of 2022, when OMCs absorbed sustained losses and the Government cut central taxes to shield households and businesses from global price volatility. The same principle governs today’s intervention: India’s citizens and industry should not bear the cost of disruptions they did not cause. The Government will continue to monitor the evolving global energy situation and take all measures necessary to maintain supply stability and price protection for Indian consumers.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଓଏମସିକୁ ବିଶ୍ୱ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି
ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି
27 MAR 2026 2:36PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର ତୁରନ୍ତ ପ୍ରଭାବରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉଭୟ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ଲିଟର ପିଛା ୧୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟରେ ତୀବ୍ର ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଗତ ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ପ୍ରତି ବ୍ୟାରେଲରୁ ପ୍ରାୟ ୧୨୨ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ପ୍ରତି ବ୍ୟାରେଲ ହୋଇଛି ଚାରି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଜଡିତ ବାଧା ଯୋଗୁଁ ଏହା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ପମ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ନାହିଁ। ପମ୍ପରେ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରାଯାଉନାହିଁ। ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଏହା ସିଧାସଳଖ ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ (ଓଏମସି) - ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍ କର୍ପୋରେସନ, ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ କର୍ପୋରେସନ ଏବଂ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ କର୍ପୋରେସନ ଦ୍ୱାରା ଅଣ୍ଡର-ରିକଭରୀକୁ ହ୍ରାସ କରେ - ଯେଉଁମାନେ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗାଣ ମୂଲ୍ୟଠାରୁ ବହୁତ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଶୋଧିତ ମୂଲ୍ୟରେ, ଅଣ୍ଡର-ରିକଭରୀ ପେଟ୍ରୋଲରେ ପ୍ରାୟ ୨୬ ଟଙ୍କା ପ୍ରତି ଲିଟର ଏବଂ ଡିଜେଲରେ ୮୧.୯୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରତି ଲିଟରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଓଏମସି ଦ୍ୱାରା ଅବଶୋଷିତ ହେଉଥିବା ଦୈନିକ ଅଣ୍ଡର-ରିକଭରୀ ପ୍ରାୟ ୨୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଉତ୍ପାଦ ହ୍ରାସ ଏହି କ୍ଷତିର ପ୍ରତି ଲିଟର ୧୦ ଟଙ୍କା ପୂରଣ କରେ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଓଏମସି ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟକୁ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରଖି ବିନା କୌଣସି ବାଧାରେ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରଖିପାରିବେ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ସଙ୍କଟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟ ୩୦ ରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ, ଉତ୍ତର ଆମେରିକାରେ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୟୁରୋପରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତ ଏହି ସୀମାକୁ ଧରି ରଖିଛି। ସେହି ସ୍ଥିରତା ଏକ ଆର୍ଥିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରେ, ଏବଂ ସରକାର ଏହାକୁ ବହନ କରିବାକୁ ବାଛିଛନ୍ତି।
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ କହିଛନ୍ତି ‘‘ସରକାରଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ଥିଲା: ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପରି ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗୁ କରିବା କିମ୍ବା ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ନିଜେ ବହନ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନେ ବିଶ୍ୱ ଅସ୍ଥିରତାର ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ରାଜକୋଷ ଉପରେ ବୋଝ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିର ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ସରକାର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ଯଥେଷ୍ଟ କ୍ଷତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଟିକସ ରାଜସ୍ୱକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।’’
ଉତ୍ପାଦ ହ୍ରାସ ସହିତ, ସରକାର ଏକକାଳୀନ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଏକ ରପ୍ତାନି ଟିକସ ପ୍ରଚଳନ କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଡିଜେଲ ମୂଲ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସେତେବେଳେ ଏହି ଟିକସ ରପ୍ତାନିକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ଯେ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଥମେ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।
ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି 2022 ମସିହାରେ ଋଷ-ୟୁକ୍ରେନ ବିବାଦ ପରଠାରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦ୍ଧତି ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ, ଯେତେବେଳେ ଓଏମସି ନିରନ୍ତର କ୍ଷତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସରକାର ପରିବାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଅସ୍ଥିରତାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିଥିଲେ। ସମାନ ନୀତି ଆଜିର ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ: ଭାରତର ନାଗରିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପମାନେ ଯେଉଁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିନାହାଁନ୍ତି ତାହାର ମୂଲ୍ୟ ବହନ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସରକାର ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।