Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Government dismisses rumours of Lockdown
Citizens advised to beware of Fake News & Misinformation; Adequate supplies of petrol and diesel are available and supply chains remain fully operational
Government Reduces Excise Duty on Petrol and Diesel; Aims to ensure Energy Security for the Country amid Global Uncertainty
Government to Continuously Monitor and Review Situation on a Fortnightly Basis
Domestic refiners mandated to supply 50% of exported petrol and 30% of exported diesel to the domestic market
Government of India approves additional 20% allocation of commercial LPG, taking total allocation to 70% of pre-crisis levels
10,568 PNG connections (new and gas-in) reported/issued across 110 geographical areas yesterday
Enforcement drives continue against Black Marketing and Hoarding
India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports
External Affairs Minister exchanges views with participating countries on sidelines of G7 Foreign Ministers’ Meeting being held on 26–27 March 2026
Government Closely Monitoring Situation in Gulf and West Asia; Safety of Indian Community Remains Top Priority
27 MAR 2026 6:16PM by PIB Delhi
Continuing its outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India held its regular interaction at the National Media Centre today. During the interaction, representatives from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, External Affairs, and Information and Broadcasting shared updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and steps being taken to ensure stability across these sectors. Senior Officers from the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) also participated and provided updates on recent decisions relating to excise duty.
Tax and Duty-Related Updates
Recent tax and duty measures were highlighted, aimed at supporting supply stability. It was stated that:
· The ongoing crisis in West Asia has implications for the Indian economy, particularly due to disruptions in supplies of petroleum products.
· Following the crisis, there has been a significant surge in international crude oil prices. International prices of petrol, diesel and aviation turbine fuel (ATF) have also increased sharply.
· The prevailing market situation creates incentives for refineries to export petroleum products at higher international prices.
· The Government has responded with calibrated measures to address the situation.
· Export duties have been imposed in the form of Special Additional Excise Duty (SAED) and/or Road and Infrastructure Cess. These duties have been imposed on the export of diesel and aviation turbine fuel (ATF) produced in India.
· As per the notified rates:
Ø Export duty on diesel: Rs 21.50 per litre
Ø Export duty on ATF: Rs 29.50 per litre
Ø Export duty on petrol is nil at present based on prevailing crack margins.
· The rates will be reviewed on a fortnightly basis.
· These measures aim to prioritize domestic availability of diesel and ATF.
· The steps are also intended to ensure energy security for the country amid global uncertainty. These uncertainties have been exacerbated by disruptions in supply chains and volatility in international markets in terms of both availability and price.
· Apart from export-related measures, changes have also been made in excise duties on petrol and diesel for domestic consumption.
· The changes involve a reduction of Rs 10 per litre in the domestic special additional excise duty component on both petrol and diesel.
· These steps are intended to ensure that there is no increase in retail prices of petrol and diesel for consumers during the ongoing crisis.
· The situation is being closely monitored. The department will review developments periodically and take further measures as necessary.
Energy Supply and Fuel Availability
An update on the prevailing fuel supply situation was shared, highlighting the steps being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the Strait of Hormuz closure. It was noted that:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased by 40% to support domestic consumption.
Retail Outlets
· All retail outlets are operating normally across the country.
· In view of the increase in crude prices due to the Middle East crisis, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre to protect consumers.
· The Government has also imposed a levy of ₹21.5 per litre on export of diesel and ₹29.5 per litre on export of aviation turbine fuel (ATF) to ensure adequate domestic availability.
· The Government has mandated domestic refiners to supply 50% of exported petrol and 30% of exported diesel to the domestic market.
· Panic buying was reported in some areas due to rumours, resulting in unusually high sales and crowding at retail outlets. However, adequate stocks of petrol and diesel are available across all petrol pumps in the country.
· The Government has reiterated its advice to the public not to believe rumours.
Natural Gas
· Priority allocation continues with 100% supply to domestic PNG and CNG transport, while supply to industrial and commercial consumers connected to the grid is being maintained at around 80% of average consumption.
· City Gas Distribution (CGD) entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· The Government of India has requested States/UTs and Central Ministries to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered additional 10% allocation of commercial LPG to States/UTs linked to transition from LPG to PNG, and additional allocations have been recommended for States undertaking reforms.
· Several States have introduced measures to facilitate faster PNG rollout, including streamlined Right of User/Right of Way permissions, extended working hours and rationalisation of charges.
· Petroleum and Explosive Safety Organisation (PESO) has advised its offices to dispose of CGD applications on priority within 10 days.
· Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) vide its order dated 23.03.2026 has directed CGD entities to prioritise PNG connections for residential schools, colleges, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens within five days, wherever feasible.
· Ministry of Road Transport and Highways has adopted an accelerated approval framework with reduced timelines for CGD infrastructure for a period of three months.
· The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution Order, 2026, providing a streamlined and time-bound framework for expansion of pipeline infrastructure and enhancing last-mile connectivity.
· CGD entities reported 10,568 PNG connections (new and gas-in) across 110 geographical areas on the previous day.
LPG
· Supply of LPG continues to be affected due to the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Delivery of domestic LPG cylinders continues as normal.
· The Government had already restored partial commercial LPG supply (20%) to consumers, with an additional 10% allocation linked to PNG reforms.
· The Government of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation, taking the total allocation to 50%, with priority to key sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· The Government of India vide letter dated 27.03.2026 has approved an additional 20% allocation of commercial LPG, taking total allocation to 70% of pre-crisis levels, with priority to steel, automobile, textile, dye, chemicals and plastics. Among this, priority shall be given to process industries or those requiring LPG for specialised heating purposes that cannot be substituted by natural gas.
· More than 40,000 - 5 Kg Free Trade LPG cylinders were sold on the previous day.
· 28 States/UTs have issued allocation orders for non-domestic LPG, while PSU Oil Marketing Companies are supplying in remaining areas.
· Around 29,656 MT of commercial LPG has been uplifted since 14 March 2026.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been made to all States/UTs over and above regular allocation.
· States/UTs have been requested to identify district-level distribution points.
· 17 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Role of State Governments / UTs
· Under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Governments are empowered to act against hoarding and black marketing and play a primary role in regulating supply of essential commodities.
· The Government of India has requested all States/UTs to:
Ø Institutionalise daily press briefings and issue regular public advisories.
Ø Set up dedicated control rooms and helplines.
Ø Actively monitor and counter misinformation on social media.
Ø Intensify enforcement drives and conduct regular raids and inspections.
Ø Issue commercial LPG and SKO allocation orders.
Ø Fast-track CGD expansion, including RoW/RoU approvals.
Ø Promote PNG adoption and alternate fuels.
Ø Nominate senior nodal officers for coordination with the Ministry.
· 14 States/UTs are conducting daily press briefings, while others have been requested to do so.
Enforcement action
· Enforcement drives are ongoing across States/UTs, with more than 3,000 raids conducted and over 1,500 LPG cylinders seized.
· PSU Oil Marketing Companies conducted more than 1,500 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships across the country.
· More than 350 show cause notices have been issued to LPG distributorships.
Other Government Measures
· The Government continues to prioritise domestic LPG and PNG supply, along with essential sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals and prioritised allocation of supplies.
· Alternate fuels such as kerosene and coal are being promoted to ease LPG demand.
· Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to increase supply to States for distribution to small and medium consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· The Government is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG, and citizens are advised to avoid panic purchases.
· Citizens are advised to rely only on official sources and not believe rumours.
· For LPG, consumers are requested to:
Ø Use digital modes for booking.
Ø Avoid visiting LPG distributors unnecessarily.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are requested to conserve energy in their daily usage.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
· All Indian seafarers currently present in the region are safe and no shipping incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· 20 Indian-flagged vessels with around 540 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping (DG Shipping) continues close monitoring in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 4,326 calls and 8,556 emails since activation, including 98 calls and 335 emails in the past 24 hours, and 218 calls and 647 emails over the last 48 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 699 Indian seafarers so far, including 25 in the past 24 hours and 64 over the last 48 hours, from airports and various regional locations.
· India’s maritime sector continues to operate smoothly with no congestion reported across ports, as confirmed by State Maritime Boards including Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry.
· The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure the welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations, safety of Indian seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
Recent developments in the region, including assistance through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
· The External Affairs Minister is visiting France to participate in the G7 Foreign Ministers’ Meeting being held on 26–27 March 2026.
· On the sidelines of the meeting, the External Affairs Minister held discussions with his counterparts from participating countries, where in addition to bilateral issues, he also exchanged views on the evolving situation in West Asia.
· The External Affairs Minister met the Foreign Ministers of France, Canada, South Korea, Japan, Brazil, the United Kingdom and Germany during these engagements.
· The External Affairs Minister addressed the G7 Foreign Ministers’ Meeting session with invited partners on reform of global governance on 26 March 2026.
· During his address, he highlighted the urgency of reforms in the United Nations Security Council, the need for streamlining peacekeeping operations and strengthening humanitarian supply chains.
· He also raised concerns of the Global South, particularly in relation to energy challenges, fertiliser supplies and food security.
· At the second session of the G7 Foreign Ministers’ Meeting on 26 March 2026, the External Affairs Minister conveyed that uncertainties arising from the conflicts in West Asia underscore the need for more resilient trade corridors and supply chains.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor developments in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· A dedicated special control room remains operational to assist Indian nationals and their families, with continuous coordination being maintained with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock with 24×7 helplines, issuing regular advisories and maintaining close engagement with Indian community organisations and local authorities.
· Missions continue to proactively assist seafarers, stranded Indian nationals and short-term visitors with visa facilitation, consular services and logistical support.
· The Government is according high priority to the welfare of Indian students in the Gulf region and is making efforts to ensure that their academic year is not impacted.
· Missions are coordinating with local authorities, Indian schools and education boards including CBSE, ICSE and Kerala Board.
· CBSE and ICSE Boards have cancelled Grade X and XII examinations in the region, while the Kerala Board has postponed examinations and will review the situation on 6 April.
· The National Testing Agency has issued an advisory regarding the conduct of competitive examinations, including JEE (Main) 2026, for candidates registered from Kuwait, Dubai and Bahrain.
· Since 28 February, around 4,75,000 passengers have returned from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled flights based on operational considerations, with around 80 flights expected to operate today to India.
· Flights are operating from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 10 flights to India today.
· Kuwait and Bahrain airspaces remain closed. Jazeera Airways and Gulf Air are operating flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to various destinations in India.
· Due to flight restrictions and airspace closures, Indian nationals are being facilitated for travel via alternate routes including:
Ø From Iran through Armenia and Azerbaijan
Ø From Israel through Jordan
Ø From Iraq through Jordan and Saudi Arabia
Ø From Kuwait and Bahrain through Saudi Arabia
· An Indian national lost his life in an attack in Abu Dhabi. The Government has expressed condolences to the family, and the Mission is coordinating with local authorities for early repatriation of mortal remains.
· Another Indian national sustained minor injuries in the incident and has been discharged from hospital.
· A total of 7 Indian nationals have lost their lives and 1 remains missing in various incidents. Missions in Oman, Iraq and the UAE are in touch with authorities for tracing the missing individual and facilitating repatriation of mortal remains.
Public Communication
The Ministry of Information and Broadcasting noted that:
· The Government of India appeals to all citizens not to believe rumours like those of lockdown and to remain cautious about fake news and misinformation being circulated on social media and other platforms.
· Earlier, rumours were being spread regarding shortage of LPG cylinders, which had led to panic booking in some areas.
· With the support of the media and the outreach efforts undertaken by the Government, panic booking of cylinders had subsequently subsided.
· In the last few days, similar rumours are being circulated regarding shortages of petrol and diesel.
· It is clarified that there is no shortage of petrol and diesel supplies in the country.
· Citizens are requested not to rush to petrol pumps or engage in panic buying.
· Adequate supplies of petrol and diesel are available and supply chains remain fully operational.
· Attempts are being made in certain quarters to spread rumours and create unnecessary panic among citizens. The Government urges people not to believe or circulate such misinformation.
· The State Governments have also been requested to take appropriate action against those spreading fake news and misinformation.
· Strict action should also be taken against any attempts at hoarding or black marketing of petrol, diesel or LPG cylinders.
· The Government reiterates that there is no shortage of petroleum products or LPG cylinders, and citizens need not panic or rush to petrol pumps or distributors.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାବଳୀ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
27 MAR 2026 6:16PM by PIB Bhubaneswar
• ଲକଡାଉନର ଗୁଜବକୁ ସରକାର ଖାରଜ କରିଛନ୍ତି
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମିଥ୍ୟା ଖବର ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି; ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଯୋଗାଣ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି
• ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି; ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି
• ସରକାର ପ୍ରତି ପାକ୍ଷିକ ଆଧାରରେ ପରିସ୍ଥିତିର ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ
• ଘରୋଇ ରିଫାଇନର୍ସମାନଙ୍କୁ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିବା ପେଟ୍ରୋଲର ୫୦% ଏବଂ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିବା ଡିଜେଲର ୩୦% ଘରୋଇ ବଜାରକୁ ଯୋଗାଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି
• ଭାରତ ସରକାର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ଅତିରିକ୍ତ ୨୦% ଆବଣ୍ଟନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନକୁ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ୭୦%କୁ ନେଇଯାଇଛି
• କଳା ବଜାର ଏବଂ ଭଣ୍ଡାରଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି
• ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ରିପୋର୍ଟ ନକରି ସୁଗମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି
• ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ୨୬-୨୭ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଜି୭ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ଅବସରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି
• ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ସରକାର କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି; ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ଶୀର୍ଷ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି
27.03.26 : ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଅବଗତ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବୋର୍ଡ (ସିବିଆଇସି)ର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
କର ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପଡେଟ୍
ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରତିକ ଟିକସ ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଙ୍କଟ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି, ବିଶେଷକରି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଗାଣରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଯୋଗୁଁ ହୋଇଛି।
• ସଙ୍କଟ ପରେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ପରିସ୍ଥିତିର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।
• ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିରିକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ (ଏସଏଇଡି) ଏବଂ/ଅଥବା ସଡ଼କ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସେସ୍ ଆକାରରେ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି। ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଡିଜେଲ ଏବଂ ବିମାନ ଟରବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଏହି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି।
• ଅଧିସୂଚିତ ହାର ଅନୁଯାୟୀ:
Ø ଡିଜେଲ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ: ପ୍ରତି ଲିଟର ୨୧.୫୦ ଟଙ୍କା
Ø ଏଟିଏଫ୍‌ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ: ପ୍ରତି ଲିଟର ୨୯.୫୦ ଟଙ୍କା
• ପ୍ରତି ପାକ୍ଷିକରେ ଦର ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବ।
• ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଟିଏଫ୍‌ ର ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି।
• ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବାଧା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉଭୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଅସ୍ଥିରତା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅନିଶ୍ଚିତତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ରପ୍ତାନି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ବ୍ୟତୀତ, ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି।
• ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉଭୟ ଉପରେ ଘରୋଇ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅତିରିକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ଉପାଦାନରେ ଲିଟର ପିଛା 10 ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯେ ଚଳିତ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟରେ କୌଣସି ବୃଦ୍ଧି ନହୁଏ।
• ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖାଯାଇଛି। ବିଭାଗ ସମୟ ସମୟରେ ବିକାଶର ସମୀକ୍ଷା କରିବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁସାରେ ଆହୁରି ପଦକ୍ଷେପ ନେବ।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ବନ୍ଦ ହେବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଚଳିତ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ସେୟାର କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ:
ଅଶୋଧିତ ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ
• ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
• ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ 40% ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ
• ସାରା ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
• ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଅଶୋଧିତ ତେଲ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ.୧୦ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
• ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଡିଜେଲ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ. ୨୧.୫ ଏବଂ ବିମାନ ଟରବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ରପ୍ତାନି ଉପରେ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ. ୨୯.୫ ଟିକସ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି।
• ସରକାର ଘରୋଇ ରିଫାଇନର୍ସମାନଙ୍କୁ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିବା ପେଟ୍ରୋଲର ୫୦% ଏବଂ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିବା ଡିଜେଲର ୩୦% ଘରୋଇ ବଜାରକୁ ଯୋଗାଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛନ୍ତି।
• ଗୁଜବ ଯୋଗୁଁ କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆତଙ୍କ କ୍ରୟ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ଭିଡ଼ ହୋଇଥିଲା। ତଥାପି, ଦେଶର ସମସ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ।
• ଗୁଜବକୁ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ
• ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପରିବହନ ପାଇଁ 100% ଯୋଗାଣ ସହିତ ପ୍ରାଥମିକତା ବଣ୍ଟନ ଜାରି ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରୀଡ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୮୦% ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
• ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ (ସିଜିଡି) ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ହୋଟେଲ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଆଇଜିଏଲ୍, ଏମଜିଏଲ୍, ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ୍‌ ସମେତ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
• ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
• ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଏଲପିଜି ରୁ ପିଏନଜିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଜଡିତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ର ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଛି।
• ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ପିଏନଜି ର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଚଳନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସୁଗମ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଅଧିକାର/ପଥ ଅଧିକାର ଅନୁମତି, କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ବୃଦ୍ଧି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ବିସ୍ଫୋରକ ସୁରକ୍ଷା ସଂଗଠନ (ପିଇଏସଓ) ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସିଜିଡି ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତାରେ ଫଇସଲା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।
• ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ନିୟାମକ ବୋର୍ଡ (ପିଏନଜିଆରବି) ତା ୨୩.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆବାସିକ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ, ଛାତ୍ରାବାସ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରୋଷେଇ ଘର ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ରୋଷେଇ ଘର ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ।
• ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତିନି ମାସ ପାଇଁ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବା ସମୟସୀମା ସହିତ ଏକ ତ୍ୱରିତ ଅନୁମୋଦନ ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
• ଭାରତ ସରକାର ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଗେଜେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ବଣ୍ଟନ ଅର୍ଡର, ୨୦୨୬ କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପାଇପଲାଇନ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଶେଷ-ମାଇଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ସମୟସୀମା ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ।
• ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବ ଦିନ ୧୧୦ଟି ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦,୫୬୮ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ (ନୂତନ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍-ଇନ୍) ରିପୋର୍ଟ କରିଥିଲେ।
ଏଲପିଜି
• ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଏଲପିଜିର ଯୋଗାଣ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି।
• ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ କୌଣସି ଡ୍ରାଇ-ଆଉଟ୍ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ବିତରଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
• ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଂଶିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ (୨୦%) ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିସାରିଛନ୍ତି, ପିଏନଜି ସଂସ୍କାର ସହିତ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ଜଡିତ।
• ଭାରତ ସରକାର ୨୧.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଆଉ ୨୦% ଆବଣ୍ଟନକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନକୁ ୫୦% କୁ ନେଇଯାଇଛି, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ଢାବା, ହୋଟେଲ, ଶିଳ୍ପ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ/ଦୁଗ୍ଧ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍/ଆଉଟଲେଟ୍, ସାମୁଦାୟିକ ରୋଷେଇ ଘର, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
• ଭାରତ ସରକାର ୨୭.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜିର ଅତିରିକ୍ତ ୨୦% ଆବଣ୍ଟନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ୭୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନକୁ ନିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଇସ୍ପାତ, ଅଟୋମୋବାଇଲ, ବୟନଶିଳ୍ପ, ରଙ୍ଗ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
• ପୂର୍ବ ଦିନରେ ୪୦,୦୦୦ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା।
• ୨୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ଅର୍ଡର ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବାକି ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଣ କରୁଛନ୍ତି।
• ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୯,୬୫୬ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଉଠାଯାଇଛି।
କିରୋସିନ୍
• ନିୟମିତ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟତୀତ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ୪୮,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
• ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ବଣ୍ଟନ ପଏଣ୍ଟ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲଦାଖ କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାର/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଭୂମିକା
• ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।
• ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି:
Ø ଦୈନିକ ପ୍ରେସ ବ୍ରିଫିଂକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିବା ଏବଂ ନିୟମିତ ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିବା।
Ø ସମର୍ପିତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ହେଲପଲାଇନ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବା।
Ø ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଭୁଲ ସୂଚନା ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ତଦାରଖ ଏବଂ ପ୍ରତିହତ କରିବା।
Ø ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନକୁ ତୀବ୍ର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିୟମିତ ଚଢାଉ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରିବା।
Ø ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଏବଂ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା।
Ø ପିଏନଜି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
Ø ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରିବା
• ୧୪ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରେସ୍ ବ୍ରିଫିଂ କରୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି, ୩୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
• ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ୧୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
• ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ୩୫୦ ରୁ ଅଧିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
• ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଏବଂ ପିଏନଜି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ।
• ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ, ସଂଶୋଧିତ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ଯୋଗାଣର ପ୍ରାଥମିକତା ବଣ୍ଟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଏଲପିଜି ଚାହିଦାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
• କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିୟାରିଜ୍ କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
• ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ
• ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ କ୍ରୟ ଏଡାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏବଂ ଗୁଜବରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଏଲପିଜି ପାଇଁ, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି:
Ø ବୁକିଂ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ମୋଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।
Ø ଅନାବଶ୍ୟକ ଭାବରେ ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କୁ ଯିବାକୁ ଏଡ଼ାନ୍ତୁ।
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
• ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କାର୍ଯ୍ୟ
ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି, ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ଜାହାଜ ଦୁର୍ଘଟଣାର ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
• ପ୍ରାୟ ୫୪୦ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ୨୦ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି। ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ୍‌ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜି ସିପିଂ) ନିକଟତମ ତଦାରଖ ଜାରି ରଖିଛି।
• ଡିଜି ସିପିଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪×୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୪୩୨୬ କଲ୍ ଏବଂ ୮୫୫୬ ଇମେଲ ପରିଚାଳନା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୯୮ କଲ୍ ଏବଂ ୩୩୫ ଇମେଲ ଏବଂ ଗତ ୪୮ ଘଣ୍ଟାରେ ୨୧୮ କଲ୍ ଏବଂ ୬୪୭ ଇମେଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଡିଜି ସିପିଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୬୯୯ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୨୫ ଏବଂ ଗତ ୪୮ ଘଣ୍ଟାରେ ୬୪ ଜଣ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
• ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ଦେଖାଯାଇ ନାହିଁ, ଯାହା ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, କେରଳମ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀ ସମେତ ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
• ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି।
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ଭାରତୀୟ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସହାୟତା ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ:
• ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ୨୬-୨୭ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଜି୭ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି।
• ବୈଠକ ଅବସରରେ, ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ତାଙ୍କ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବ୍ୟତୀତ, ସେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ।
• ଏହି ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଫ୍ରାନ୍ସ, କାନାଡା, ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ, ଜାପାନ, ବ୍ରାଜିଲ, ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ।
• ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ରେ ବିଶ୍ୱ ଶାସନର ସଂସ୍କାର ଉପରେ ନିମନ୍ତ୍ରିତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଜି୭ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
• ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସମୟରେ, ସେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ସଂସ୍କାରର ଜରୁରୀତା, ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ମାନବିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
• ସେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ଉଠାଇଥିଲେ, ବିଶେଷକରି ଶକ୍ତି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ, ସାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ।
• ୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଜି୭ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଧିବେଶନରେ, ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସଂଘର୍ଷରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅନିଶ୍ଚିତତା ଅଧିକ ସ୍ଥିର ବାଣିଜ୍ୟ କରିଡର ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ।
• ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି, ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
• ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
• ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪×୭ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି।
• ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ନାବିକ, ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଭିସା ସୁବିଧା, କନସୁଲାର ସେବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହାୟତା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
• ସରକାର ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ ପ୍ରଭାବିତ ନହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି।
• ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଭାରତୀୟ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସିବିଏସଇ, ଆଇସିଏସଇ ଏବଂ କେରଳ ବୋର୍ଡ ସମେତ ଶିକ୍ଷା ବୋର୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
• ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି କୁୱେତ, ଦୁବାଇ ଏବଂ ବାହାରିନରୁ ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ଜେଇଇ (ମେନ୍‌) ୨୦୨୬ ସମେତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିଛି।
• ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୪,୭୫,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି।
• ୟୁଏଇ ରେ, ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିଚାରକୁ ଆଧାର କରି ସୀମିତ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ପରିଚାଳନା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି, ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୮୦ ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
• କତାର ଏୟାରୱେଜ୍ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଥିବାରୁ, କତାର ଏୟାରୱେଜ୍ ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• କୁୱେତ ଏବଂ ବାହାରିନ ଏୟାରୱେଜ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି। ସାଉଦି ଆରବର ଦମ୍ମାମ୍ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଏବଂ ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି।
• ଉଡ଼ାଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ଆକାଶମାର୍ଗ ବନ୍ଦ ଯୋଗୁଁ, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିକଳ୍ପ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
Ø ଇରାନରୁ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବାଇଜାନ ଦେଇ
Ø ଇସ୍ରାଏଲରୁ ଜୋର୍ଡାନ ଦେଇ
Ø ଇରାକରୁ ଜୋର୍ଡାନ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ
Ø କୁଏତ ଏବଂ ବାହାରିନରୁ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ
• ଆବୁଧାବିରେ ଏକ ଆକ୍ରମଣରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। ସରକାର ପରିବାର ପ୍ରତି ସମବେଦନା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ମିଶନ୍ ମୃତ ଶରୀରର ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
• ଏହି ଘଟଣାରେ ଆଉ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସାମାନ୍ୟ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଡିସଚାର୍ଜ କରାଯାଇଛି।
• ବିଭିନ୍ନ ଘଟଣାରେ ମୋଟ ୭ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୧ ଜଣ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି। ଓମାନ, ଇରାକ ଏବଂ ୟୁଏଇରେ ଥିବା ମିଶନ୍ ନିଖୋଜ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ଏବଂ ମୃତ ଶରୀର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି।
ସାଧାରଣ ଯୋଗାଯୋଗ
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ଯେ:
• ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଲକଡାଉନ୍ ଭଳି ଗୁଜବ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଥିବା ନକଲି ଖବର ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
• ପୂର୍ବରୁ, ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଅଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁଜବ ପ୍ରସାର କରାଯାଉଥିଲା, ଯାହା କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା।
• ଗଣମାଧ୍ୟମର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଚାର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସିଲିଣ୍ଡରର ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା।
• ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଅଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ସମାନ ଗୁଜବ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି।
• ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଯୋଗାଣର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ।
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପକୁ ଶୀଘ୍ର ନଯିବା କିମ୍ବା ଆତଙ୍କ କ୍ରୟରେ ସାମିଲ ନହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
• କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନାବଶ୍ୟକ ଆତଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି। ସରକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ଭୁଲ ସୂଚନା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ କିମ୍ବା ପ୍ରସାର ନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛନ୍ତି।
• ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଥ୍ୟା ଖବର ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଉପଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ କିମ୍ବା ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ଗଚ୍ଛିତ କିମ୍ବା କଳାବଜାରୀ କରିବାର ଯେକୌଣସି ପ୍ରୟାସ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ।
• ସରକାର ପୁନର୍ବାର କହୁଛନ୍ତି ଯେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ