Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Phase I of Noida International Airport, developed with an investment of around ₹11,200 crore
The inauguration of Phase-I of Noida International Airport marks a major step in Uttar Pradesh’s growth story and India’s aviation future: PM
UP has now emerged as one of the states with the highest number of international airports in India: PM
Airports are not just basic facilities in any country, they give wings to progress: PM
Our government is making unprecedented investments in modern infrastructure to build a Viksit Bharat: PM
28 MAR 2026 2:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated the Noida International Airport at Jewar in Uttar Pradesh. Expressing his pride and joy on the occasion, the Prime Minister said that today marks a new chapter in the Viksit UP, Viksit Bharat Abhiyan. He noted that India's largest state has now become one of the states with the highest number of international airports. PM Modi shared that he felt doubly proud , first, for having laid the foundation stone of this airport and now inaugurating it, and second, because the name of this grand airport is linked to Uttar Pradesh. "This is the state that chose me as its representative and made me a Member of Parliament, and its identity is now associated with this magnificent airport," remarked Shri Modi.
Highlighting the far-reaching impact of the new airport, the Prime Minister said that the Noida airport will benefit a vast region encompassing Agra, Mathura, Aligarh, Ghaziabad, Meerut, Etawah, Bulandshahr, and Faridabad. He emphasised that the airport will bring numerous new opportunities for the farmers, small and medium enterprises, and the youth of western Uttar Pradesh. "Aircraft will fly from here to the world, and this airport will also become a symbol of a developed Uttar Pradesh taking flight," said Shri Modi, extending his heartfelt congratulations to the people of the state, especially western UP.
Speaking about the current global situation, the Prime Minister observed that the entire world is deeply concerned today, with a war raging in West Asia for over a month, creating crises of essential commodities including food, petrol, diesel, gas, and fertilizers in many countries. He noted that India imports a very large quantity of crude oil and gas from the conflict-affected region. "The Government is taking every possible step to ensure that the burden of this crisis does not fall on ordinary families and farmers," affirmed Shri Modi.
Underscoring India's continued momentum of rapid development even during times of global crisis, the Prime Minister noted that in Western Uttar Pradesh alone, this is the fourth major project to be either inaugurated or have its foundation stone laid in recent weeks. "During this period, the foundation stone of a major semiconductor factory in Noida was laid, the country's first Delhi-Meerut Namo Bharat train gained speed, the Meerut Metro was expanded, and today the Noida International Airport is being inaugurated," highlighted PM Modi.
The Prime Minister credited the current Government for these remarkable achievements in UP's development. He noted that the semiconductor factory is making India self-reliant in technology, the Meerut Metro and Namo Bharat Rail are providing fast and smart connectivity, and the Jewar Airport is connecting entire North India to the world. " Today under the current government, the same Noida is becoming a powerful engine of UP's development," asserted Shri Modi.
Elaborating on the history of the airport project, The Prime Minister recalled that the Jewar Airport was approved by Atal ji as early as 2003. And as soon as the current government was formed here, the foundation was laid, construction happened, and now it has started operations," said Shri Modi.
Drawing attention to the region's emerging role as a logistics hub, the Prime Minister pointed out that this area is becoming the hub of two major freight corridors , special railway tracks laid for goods trains, which have enhanced North India's connectivity with the seas of Bengal and Gujarat. He noted that Dadri is the strategic point where both these corridors converge, meaning whatever farmers grow and industries produce here can now reach every corner of the world swiftly, by land and by air. "This kind of multi-modal connectivity is making UP a major attraction for investors worldwide," explained PM Modi.
Addressing the transformation of the region's image, the Prime Minister said. "Today, Noida is ready to welcome the entire world. This whole area is strengthening the resolve of Aatmanirbhar Bharat”.
The Prime Minister expressed his gratitude to the farmers who gave up their lands to make this project a reality, noting that agriculture and farming hold great importance in the region's economy. Shri Modi noted that the expansion of modern connectivity will further boost food processing prospects in Western UP, adding, "The agricultural produce from here will now reach global markets more efficiently."
Acknowledging the contribution of sugarcane farmers to reducing India's dependence on crude oil, the Prime Minister highlighted the significant role of ethanol produced from sugarcane. PM Modi highlighted that without the increase in ethanol production and its blending with petrol, India would have had to import an additional four and a half crore barrels,approximately 700 crore litres of crude oil annually, adding, "The hard work of our farmers has given the country this enormous relief during the time of crisis."
The Prime Minister further elaborated that ethanol has not only benefited the nation but has also greatly benefited farmers, with approximately Rs 1.5 lakh crore worth of foreign exchange being saved. He recalled the earlier days when sugarcane farmers had to wait for years for their dues. "Today, thanks to the efforts of the current Government, the condition of sugarcane farmers has improved significantly," affirmed Shri Modi.
Emphasizing that airports are not merely amenities but catalysts for progress, the Prime Minister pointed out the remarkable expansion of India's aviation infrastructure. Highlighting that today, there are more than 160 airports, PM Modi remarked that the Air connectivity is now reaching not just metropolitan cities but also smaller towns. “ The current government has made air travel accessible for the common Indian," asserted Shri Modi, adding that the number of airports in Uttar Pradesh has been increased to seventeen.
Highlighting the impact of the UDAN scheme, the Prime Minister said that the government has consistently strived to ensure that while airports are built, airfares remain within the reach of ordinary families. Noting that more than one crore sixty lakh citizens have travelled by air at affordable rates by booking tickets under the UDAN scheme, Shri Modi remarked, “ Recently, the Central Government has further expanded the UDAN scheme with an approval of approximately Rs 29,000 crore, under which 100 new airports and 200 new helipads will be built in smaller cities in the coming years. UP will also benefit immensely from this."
Speaking about India's rapidly growing aviation sector, the Prime Minister noted that as new airports are being built, the demand for new aircraft is also rising, with various airlines placing orders for hundreds of new planes. Shri Modi observed that this creates tremendous opportunities for the youth, including pilots, cabin crew, and maintenance professionals, adding that "our government is also expanding training facilities in the aviation sector" to meet this growing demand.
Addressing a critical gap in India's aviation ecosystem, the Prime Minister drew attention to the Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) sector, noting that 85 per cent of Indian aircraft still have to go abroad for MRO services. PM Modi noted that the government has resolved to make India self-reliant in the MRO sector as well and highlighted that today, the foundation stone of an MRO facility has been laid here at Jewar. “When ready, it will serve aircraft from India and abroad , generating revenue for the country, keeping our money within India, and creating numerous jobs for the youth," announced Shri Modi.
Underlining the government's priority of ensuring citizen convenience and saving their time and money, the Prime Minister spoke about the expansion of modern rail services such as Metro and Vande Bharat. "The Delhi-Meerut Namo Bharat Rail has already been used by over two and a half crore passengers. The journey between Delhi and Meerut that used to take hours is now completed in minutes," said PM Modi.
Underscoring the unprecedented investment in modern infrastructure for a Viksit Bharat, the Prime Minister shared that over the past eleven years, the infrastructure budget has been increased more than six-fold, with Rs 17 lakh crore spent on highways and expressways and over one lakh kilometres of highways constructed. He noted that railway electrification has expanded from 20,000 kilometres before 2014 to over 40,000 kilometres since then, with nearly 100 per cent of the broad-gauge network now electrified. The Prime Minister highlighted that for the first time, the Kashmir Valley and the capitals of the North-East are being connected to the rail network, while port capacity has more than doubled in the past decade and the number of inland waterways continues to grow. "India is working at a rapid pace in every sector necessary for building a Viksit Bharat," stated Shri Modi.
Calling for collective effort and national unity in the face of global challenges, the Prime Minister said he had spoken at length in Parliament and held detailed discussions with Chief Ministers about tackling the crisis arising from the ongoing conflict. He appealed to the people to face this crisis with a calm mind and patience, calling it the greatest strength of Indians. PM Modi reiterated that what is in the interest of Indians and in the interest of India, that alone is the policy and strategy of the Government of India." I am fully confident that all political parties will lend strength to the country's united efforts”, concluded Shri Modi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুপা করোর ১১,২০০ রোমগী শেনফম অমগা লোয়ননা শেমগৎপা নোইদা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তকী ফেজ-১ শঙ্গাখ্রে
নোইদা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তকী ফেজ-১ শঙ্গাবা অসি উত্তর প্রদেসকী চাউখৎপগী ৱারি অমসুং ভারতকী এভিএসনগী তুংগী অচৌবা খোঙথাং অমনি: প্রধান মন্ত্রী
উত্তর প্রদেস হৌজিক ভারত্ত মালেমগী এয়রপোর্ত মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
এয়রপোর্তশিং লৈবাক অমগী তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ওইবা খক নত্তনা, মখোয়না চাউখৎপগী মতেং পাংলি: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা অনৌবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা শেন থাদরে: প্রধান মন্ত্রী
28 MAR 2026 2:23PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী জেৱারদা নোইদা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা মহাক্কী চাউথোকচবা অমসুং হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি বিকসিত উত্তর প্রদেস, বিকসিত ভারত অভিয়ানগী অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোক্লে। হৌজিক ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা রাজ্য অসি মালেমগী এয়রপোর্তশিং মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। এয়রপোর্ত অসিগী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অমসুং হৌজিক মসি শঙ্গাবা অমসুং অনিশুবদা, অচৌবা এয়রপোর্ত অসি উত্তর প্রদেসতা লৈবদা মহাক চাউথোকচবা ফাওই। রাজ্য অসিনা মহাক রাজ্য অসিগী মীহুৎ ওইনা খনখিবনি অমসুং মহাক এম.পি অমা ওইহল্লে অমসুং হৌজিক রাজ্য অসিগী শক্তম ফজরবা এয়রপোর্ত অসিগা মরী লৈনরে।
অনৌবা এয়রপোর্ত অসিগী কান্নবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অগ্রা, মথুরা, অলিগর, ঘজিয়াবাদ, মেরুত, ইতাৱা, বুলান্দসহর অমসুং ফরিদবাদ য়াওনা পাক-চাউরবা লমদম অমা নোইদা এয়রপোর্তনা কান্নবা পীগনি। নোইদা এয়রপোর্তনা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেসকী লৌমীশিং, অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ললোন-ইতিকশিং অমসুং নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি। মফম অসিগী এয়ক্রাফ মালেমগী মফমশিংদা পাইরগনি অমসুং এয়রপোর্ত অসি পাইখৎপা হৌরবা বিকসিত উত্তর প্রদেস অমগী খুদম অমা ওইরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা নোংপোক থংবা উত্তর প্রদেস য়াওনা রাজ্য অসিগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফিবমগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি মালেম শীনবা থুংনা য়াম্না নুঙনাংলে। নোংচুপ এসিয়াদা থা অমা হেন্না লাল অমা চৎথরকপদগী চীঞ্জাক, পেত্রোল, দিজল, গ্যাস অমসুং হারশিং য়াওনা তঙাইফদবা পোৎলমশিংগীদমক লৈবাক কয়া অৱাবশিং মায়োক্নরে। ভারতনা য়াম্লবা শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং গ্যাস লাল থোক্লিবা লৈবাকশিংগী পুশিল্লক্লি। অৱাবা অসিগী পোৎলুম চমরবা ইমুংশিং অমসুং লৌমীশিংনা পুদনবা সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎলি।
মালেমগী খুদোংচাদবশিং মরক্ত ফাওবা ভারতনা য়াংনা চাউখৎপগী খোঙজেলদা মখা তানা চঙশিল্লিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেসদা মসি চয়োল খর অসিদা শঙ্গাখিবা নত্ত্রগা উরেপ-উয়ুং তমখিবা মরিশুবা অচৌবা প্রোজেক্নি। মতম অসিগী মনুংদা, নোআইদা অচৌবা সেমিকন্দক্তর ফেক্তর অমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, লৈবাক অসিগী অহানবা দিল্লি-মেরুত নমো ভারত ত্রেন খোঙজেল য়াঙখৎলে, মেরুত মেত্রো পাকথোক-চাউথোক্লে অমসুং ঙসিনা নোইদা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তনা শঙ্গারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী থবকশিংনা উত্তর প্রদেসতা অসিগুম্বা শিংথানিঙাই ওইরবা মাইপাকপশিং অসি পুরকপনি। সেমকন্দক্তর ফেক্তরিনা তেক্নোলোজিদা ভারত অত্মনির্ভর ওইহল্লে, মেরুত মেত্রো অমসুং নমো ভারত রেলনা অয়াংবা অমসুং নুংঙাইবা চৎথোক-চৎশিন ফংহল্লে অমসুং জেৱার এয়রপোর্তনা অৱাং ভারত শীনবা থুংনা মালেমগা শম্নহল্লে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী মখাদা, নোইদানা উত্তর প্রদেস চাউখৎনবা শক্তি লৈরিবা ইঞ্জিন অমা ওইরক্লে।
এয়রপোর্ত প্রোজেক অসিগী পুৱারি শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০০৩ গী অঙনবা শরুক্ত অতল জিনা জেৱার এয়রপোর্ত অয়াবা পীখি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসি শেম্বগা অথুবা মতমদা, উরেপ-উয়ুং তমখি, শাবা হৌখি অমসুং হৌজিক মসি থবক হৌরে।
লোজিষ্টিক্স হব অমা ওইনা লমদম অসিনা লৌরিবা থৌদাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মফম অসি অচৌবা ফ্রেদ কোরিদোর অনিগী মফম অমা ওইরক্লে, পোৎ-চৈ পুবা ত্রেনশিংগীদমক অখন্নবা রেলৱে ত্রেকশিং শেমগৎলে, মসিনা অৱাং ভারতকা বেঙ্গল অমসুং গুজরাতকী সমুদ্রশিংগা শম্নবা হেনগৎহল্লে। দাদ্রিদা হায়রিবা কোরিদোরশিং অসি অমতা ওইনা পুল্লে, হায়বদি লৌমীশিংনা থাবা পোৎথোকশিং অমসুং মফম অসিগী উদ্যোগশিংনা পুথোকপা পোৎথোকশিং কংফাল অমসুং মথক্ত য়াম্না য়াংনা মালেমগী মফম খুদিংমক্ত য়ৌবা ঙম্লে। অসিগুম্বা মখলগী লম্বী-থোঙ অসিনা উত্তর প্রদেস মালেম শীনবা থুংবগী ইনভেষ্টরশিংনা পাম্নবা মফম অমা ওইহল্লে।
লমদম অসিগী শক্তমদা অওনবা লাকপা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি, নোইদা মালেম শীনবা থুংনা তরাম্না ওক্নবা শেম-শারে। মসিগী অপুনবা লমদম অসিনা অত্মনির্ভর ভারতকী ৱাশক মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
প্রোজেক অসি পায়খৎনবা মখোয়গী লমশিং কৎথোকপগীদমক লৌমীশিং থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৌউ-শিংউনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না মরুওইবা মফম অমা কল্লি। অনৌবা মতমগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা ফগৎহনবা অসিনা মখা তানা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেসতা চীঞ্জাক শেম-শাবা ফগৎহনগনি। মফম অসিদগী পুথোকপা লৌউ-শিংউগী পোৎথোক হৌজিক মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌরগনি।
ভারতনা মপান লৈবাকশিংদগী শুংদোক্ত্রিবা থাউ পুশিল্লকপগী মখা পোল্লিবা অসি হন্থহনবদা চু থাবা লৌমীশিংনা লৌরিবা থৌদাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চুদগী পুথোকপা ইথানোলনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। ইথানোল পুথোকপা অমসুং মসি পেত্রোগা য়ানশিন্নবা হেনগৎহন্দ্রবদি, ভারতনা চহি খুদিংগী অহেনবা শুংদোক্ত্রিবা থাউ বেরেল করোর ৪.৫, হায়বদি লিতর করোর ৭০০ রোম পুশিল্লক্কনি। ঐখোয়গী লৌমীশিংগী থবক শুবা নোম্বা কনবনা অৱাবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা চাউনা মতেং পাংলিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি ইথানোলনা লৈবাক অসিগী কান্নবা পীবা খক নত্তনা লৌমীশিংদসু চাউনা কান্নবা পীরি, লুপা করোর লাখ ১.৫ রোমগী ফোরেন একচেঞ্জ কনবা ঙম্লে। মাঙদা চু থাবা লৌমীশিংনা মখোয়গী শেনফমশিং ফংনবা চহি কয়া ঙাইখি। ঙসিদি, হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী থবকশিংদগী চু থাবা লৌমীশিংগী ফিবম শিংথাবা য়ানা ফগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এয়রপোর্তশিং খুদোংচাবশিং খক নত্তনা চাউখৎপদা মতেং পাংলি। ভারতকী এভিএসন ইনফ্রাষ্ট্রকচর শিংথাবা য়ানা পাকথোক-চাউথোক্লে। ঙসি লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত ১৬০ হেন্না লৈরে অমসুং হৌজিক নোংথক্কী লম্বীদা মেত্রো সহরশিং খক নত্তনা অপীকপা সহরশিং ফাওবা য়ৌরে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মীচম মীয়াম নোংথক্ত চৎথোক-চৎশিন লাইহল্লে। উত্তর প্রদেসকী এয়রপোর্ত মশিং ১৭ য়ৌরে।
উরান স্কিমগী কান্নবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এয়রপোর্তশিং শাবগা লোয়ননা, মথক্ত পাইবগী মমল লায়রবা ইমুংশিংনা শীজিন্নবা ঙম্বগী মনুংদা থম্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। উরান স্কিমগী মখাদা তিক্কেতশিং কক্তুনা অহোংবা মমলদা মীওই করোর ১.৬০ হেন্না মথক্ত চৎথোক-চৎশিন তৌখ্রে। হন্দক কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ২৯,০০০ কাইথোকপগী অয়াবা পীদুনা মখা তানা উরান স্কিম পাকথোক-চাউথোকহল্লে, মসিগী মখাদা লাক্লিবা চহিশিংদা অপীকপা সহরশিংদা অনৌবা এরপোর্ত ১০০ অমসুং অনৌবা হেলিপেদ ২০০ শারগনি। মসিদা উত্তর প্রদেসসু কান্নবা য়াম্না ফংগনি।
ভারতকী এভিএসন সেক্তর য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অসিগী মতাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা এয়রপোর্ত শেমগৎলকপগা লোয়ননা, অনৌবা এয়রক্রাফশিংসু দরকার ওইরক্কনি, তোঙান তোঙানবা এয়রলাইনশিংনা অনৌবা প্লেন কয়াগী ওর্দরশিং পীরক্কনি। মসিনা পাইলোতশিং, কেবিন ক্রিয়ু অমসুং শেমজিন-শাজিনবগী মীওইশিং য়াওনা নহারোল কয়াদা খুদোংচাবা কয়া পীগনি। দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙম্নবা ঐখোয়গী সরকারনা এভিএসন সেক্তরদা ত্রেনিংগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লে।
ভারতকী এভিএসনগী থবক্ত লৈরিবা অচৌবা অৱাৎপা অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মেন্তনেন্স, রিপ্যার, ওভরহোল (এম আর ও) সেক্তর অসি য়াম্না মরুওই। ভারতকী এয়রক্রাফশিংগী চাদা ৮৫ মেন্তনেন্স, রিপ্যার, ওভরহোলগীদমক মপান লৈবাকশিংদা চৎলি। মেন্তনেন্স, রিপ্যার, ওভরহোল সেক্তরদা ভারত অত্মনির্ভর ওইনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে অমসুং ঙসি জেৱারদা মেন্তনেন্স, রিপ্যার, ওভরহোল ফেসিলিতি অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসি শাবা লোইরকপদা, মসিনা ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংগী এয়রক্রাফকী থবক তৌগনি, লৈবাক অসিগী শেন ফংহনগনি, ঐখোয়গী শেন ভারত মনুংদা লৈহনগনি অমসুং নহারোলশিং থবক কয়া পীগনি।
মীয়াম খুদোংচানবা অমসুং মখোয়গী শেন অমসুং মতম মাঙহন্দনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মেত্রো অমসুং বন্দে ভারতগুম্বা অনৌবা রেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোক্লে। দিল্লি-মেরুত নমো ভারত রেলদা পেসেঞ্জর করোর ২.৫ হেনবা তোঙখ্রে। দিল্লি অমসুং মেরুতকী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন তৌবদা পুং কয়া চঙলম্বা অদু হৌজিক মিনিত খরদা চৎপা য়ারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা অনৌবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা শেন থাদরে। হৌখিবা চহি ১১ দা, ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী বজেত শরুক ৬ হেনগৎলে, হায়ৱেশিং অমসুং এক্সপ্রেসৱেশিংগীদমক লুপা করোর লাখ ১৭ চাদিং তৌখ্রে অমসুং কিমি লাখ ১ হেনবগী হায়ৱেশিং শেমগৎলে। ২০১৪ গী মমাঙদা রেলৱে কিমি ২০,০০০ ইলেক্ত্রিক ফংহল্লম্বদগী হৌজিক কিমি ৪০,০০০ দা মৈ ফংহল্লে, হৌজিক ব্রোদ-গেজ নেতৱার্ক চাদা ১০০ মৈ ফংহল্লে। অহানবা ওইনা কাস্মির তম্পাক অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী কোনুংশিং রেল য়ৌরে, লোয়ননা হৌখিবা চহি ১০ দা হিথাংফমশিংগী থবক তৌবা ঙম্বা শরুক অনিদা হেনগৎলে অমসুং কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বী মশিং মখা তানা হেনগৎলক্লি। বিকসিত ভারত অমগী দরকার ওইবা হিরম খুদিংমক্ত য়াম্না য়াংনা ভারতনা থবক পায়খৎলি।
মালেমগী খুদোংচাদবা মরক্ত অপুনবা ওইনা থবক পায়খৎনবা অমসুং লৈবাক্কী অপুনবা পুরক্নবা তকশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক চৎথরিবা লাল অসিনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মহাক্না সংসদতা য়াম্না শাংনা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং চীফ মিনিষ্টরশিংগা লোয়ননা ৱা খন্নখ্রে। ৱাখল লৈতানা অমসুং খাংবা কনবগা লোয়ননা অৱাবা অসি মীয়াম্না মায়োক্নগদবনি, মসি ভারতমচাশিংগী খ্বাইদগী কনবা মপাঙ্গলনি। ভারতমচাশিংগী য়াইফনবা অমসুং ভারতকী য়াইফনবা থবক পায়খৎপা হায়বসি করিনো, মদু ভারত সরকারগী থৌশিল অমসুং লাল্লোংনি। লৈবাক অসিগী অপুনবা থবকশিংদা রাজনিতি দল খুদিংমক্না শৌগৎকনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্লি।