Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Samrat Samprati Museum at Koba Tirth in Gandhinagar On the occasion of Mahavir Jayanti
Samrat Samprati Museum showcases the deep-rooted traditions of the Jain culture and its timeless values for humanity: PM
I bow at the feet of Lord Mahavira, From Koba Teerth, I extend greetings of Lord Mahavira Jayanti to all fellow countrymen: PM
Emperor Samprati Museum is the heritage of millions of people in India, heritage of India's glorious past: PM
Emperor Samprati extended Ahimsa after ascending the throne. He propagated Satya, Asteya and Aparigraha: PM
In India, knowledge has always been a free-flowing stream: PM
In every age, Tirthankaras and sages and thinkers have incarnated, the compilation of knowledge continued to grow, over time, much new material was added: PM
31 MAR 2026 1:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated the Samrat Samprati Sangrahalay, Jain Heritage Museum at Koba Tirth in Gandhinagar, Gujarat, on the auspicious occasion of Bhagwan Mahavir Jayanti. "Koba Tirth is steeped in spiritual tranquillity, a place where the tapasya of so many Jain Munis and saints finds expression, and where creation and service naturally blossom," said Shri Modi.
Highlighting the enduring traditions of Koba Tirth, the Prime Minister noted that for years, the traditions of study, sadhana, and self-discipline have been flourishing at this sacred site. He underscored that the preservation of values, the nurturing of sanskaras, and the nourishment of knowledge form the triveni , the confluence that constitutes the very foundation of Indian civilization. "Keeping this triveni flowing uninterrupted is the shared responsibility of all of us," affirmed Shri Modi.
The Prime Minister expressed his happiness that the timeless knowledge of Jain Dharma and India's rich heritage are now being preserved for centuries to come through the Jain Heritage Museum, conceived by the saints to present ancient wisdom to the next generation in new and modern forms. "Today, that grand vision has been realized in the form of the Samrat Samprati Sangrahalay , a sacred centre of Jain philosophy, Indian culture, and our ancient heritage," stated PM Modi.
The Prime Minister congratulated all the Jain Munis, saints, and the thousands of devoted individuals who made immense contributions to this endeavour. Underlining the importance of innovation in heritage preservation, he observed that when ancient knowledge is presented in new ways, the heritage is enriched and future generations find renewed inspiration. "The Samrat Samprati Sangrahalay belongs to the crores of people of India and stands as a testament to our glorious past," he remarked.
Dwelling on the historical significance of Samrat Samprati, the Prime Minister observed that while many civilizations produced great thinkers and philosophers, rulers in several parts of the world often abandoned ideals when confronted with the question of power, creating a chasm between thought and governance. He noted that Samrat Samprati was not merely a historical king but a bridge connecting India's philosophy and practice. "In India, rulers like Samrat Samprati treated power as service and sadhana, expanding ahimsa from the throne, and propagating satya (Truth) , asteya (non-stealing), and aparigraha ( non-possessiveness) with utmost detachment and selflessness," Shri Modi asserted.
The Prime Minister noted that the museum has been thoughtfully designed so that every step reveals the grandeur of India, with its seven galleries proclaiming the nation's diversity and cultural richness. He highlighted the first gallery showcasing the Navpad, Arihant, Siddha, Acharya, Upadhyaya, Sadhu, and the four principles of Samyak Darshan, Samyak Gyan, Samyak Charitra, and Samyak Tap and the third gallery, which artistically brings to life the stories and teachings of the Tirthankaras. "When knowledge is samyak ,righteous , it becomes the foundation of equanimity and service," PM Modi observed.
Pointing out that the museum also gloriously represents India's other religious traditions , Vedic, Buddhist, and others alongside Jain heritage, the Prime Minister highlighted India's greatest strength: its diversity and unity in diversity. He noted that while the world has witnessed conflicts in the name of religion and sect, this museum presents all traditions together like a rainbow , Vedas, Puranas, Ayurveda, Yoga, and Darshana standing harmoniously side by side. "This can only happen in India," he affirmed.
Referring to the prevailing global instability and unrest, the Prime Minister stressed that the heritage and message embodied in this museum hold profound significance not just for India but for all of humanity. He expressed the hope that the number of curious visitors, students, and researchers from around the world would continue to grow. "Those who visit here should carry the teachings of India and Jain Dharma to every corner of the world," Shri Modi urged.
The Prime Minister recalled how India's ancient universities such as Takshashila and Nalanda were once filled with lakhs of manuscripts, which were destroyed by foreign invaders driven by religious narrow-mindedness. He noted that in those difficult times, ordinary people preserved the remaining manuscripts generation after generation, and lauded the extraordinary dedication of Acharya Bhagwant Shri Padmasagar Surishwarji Maharaj Saheb, who spent sixty years travelling from village to village and city to city, searching for manuscripts across the length and breadth of the country. "Over three lakh manuscripts inscribed on palm leaves and birch bark, some hundreds of years old, are today safely compiled at Koba, representing a monumental service to India's past, present, and future,"asserted Shri Modi.
Highlighting the government's commitment to manuscript preservation, the Prime Minister said that the Gyan Bharatam Mission has been launched to correct the neglect of previous governments, leveraging technology for digitization, scientific preservation, scanning, chemical treatment, and digital archiving of ancient manuscripts. He also referred to his recent Mann Ki Baat episode, where he spoke about a nationwide survey enabling citizens to upload manuscripts preserved with them. "This campaign will play a significant role in collecting manuscripts scattered across every corner of the country," PM Modi stated.
The Prime Minister described the joint efforts of the Gyan Bharatam Mission at the government level and the extraordinary contribution of Koba Tirth as symbols of India's new cultural renaissance. He noted that today, efforts to preserve, understand, and showcase the country's cultural heritage are underway at every level from restoration of ancient temples and development of pilgrimage sites to promotion of Ayurveda and Yoga. Mentioning ongoing landmark projects, including the grand Maritime Museum at Lothal, the museum at Vadnagar, and the upcoming Yuge Yugeen Bharat Museum in Delhi, he emphasized that for the first time, meaningful and comprehensive work is being done to bring out the true history of India's freedom struggle, free from political bias. "We have ended the mentality of viewing heritage through a political lens and are moving forward with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas,' which is the soul of the Viksit Bharat vision," he asserted.
The Prime Minister lauded the saints for their tireless efforts in preserving India's heritage and recalled the historic Navkar Mahamantra Divas program in Delhi, where all four Jain sects came together. He reiterated the ten resolves he had outlined on that occasion: saving water; Ek Ped Maa Ke Naam; the cleanliness mission; Vocal for Local; Desh Darshan; natural farming; healthy lifestyle; yoga and sports; helping the poor; and the tenth resolve added by the community itself , preservation of India's heritage. "Today's program is a living reflection of these very resolves," he said.
Expressing confidence in the future, the Prime Minister said that India's unity and cultural strength will be the driving force in achieving the nation's larger goals. He stressed that when people rise above personal aspirations and work for the goals of society and nation, the pace of development accelerates. "I am confident that the Samrat Samprati Museum will emerge as a vital centre of knowledge, sadhana, and culture , inspiring the new generation and energizing society in the times ahead," Shri Modi concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଗାନ୍ଧୀନଗର କୋବା ତିର୍ଥଠାରେ ‘ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି’ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
31 MAR 2026 1:07PM by PIB Bhubaneswar
• ଜୈନ ସଂସ୍କୃତିର ଗଭୀର ପରମ୍ପରା ଓ ମାନବତା ପାଇଁ କାଳଜୟୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଭୁ ମହାବୀରଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରଣାମ କରି କୋବା ତୀର୍ଥରୁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସମ୍ରାଟ୍ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାରତର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ, ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅତୀତର ପରମ୍ପରା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ ପରେ ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ଅହିଂସାର ପ୍ରସାର କରିଥିଲେ; ସେ ସତ୍ୟ, ଚୋରି ନ କରିବା ଏବଂ ଅନାସକ୍ତିର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତରେ ଜ୍ଞାନ ସର୍ବଦା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରବାହିତ ଧାରା ହୋଇଆସିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ତୀର୍ଥଙ୍କର, ଋଷି ଓ ବିଚାରକମାନେ ଅବତାର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଫଳରେ ସମୟାନୁକ୍ରମେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନର ସଂକଳନରେ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭଗବାନ ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ କୋବା ତୀର୍ଥଠାରେ 'ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ' (ଜୈନ ଐତିହ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ)କୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “କୋବା ତୀର୍ଥ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶାନ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ସ୍ଥାନ, ଯେଉଁଠାରେ ଅନେକ ଜୈନ ମୁନି ଏବଂ ସନ୍ଥଙ୍କ ତପସ୍ୟାର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ସୃଜନଶୀଳତା ଓ ସେବା ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ।”
କୋବା ତୀର୍ଥର ଚିରନ୍ତନ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳରେ ଅଧ୍ୟୟନ, ସାଧନା ଏବଂ ଆତ୍ମ-ଅନୁଶାସନର ପରମ୍ପରା ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଆସୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସଂରକ୍ଷଣ, ସଂସ୍କାରର ପ୍ରସାର ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ବିକାଶ ହିଁ ସେହି 'ତ୍ରିବେଣୀ' ସଙ୍ଗମ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ପ୍ରକୃତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଟେ। "ଏହି ତ୍ରିବେଣୀ ଧାରାକୁ ଅବିରତ ପ୍ରବାହିତ ରଖିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଜୈନ ଧର୍ମର କାଳଜୟୀ ଜ୍ଞାନ ଓ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏବେ ଜୈନ ଐତିହ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି। ଏହା ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ନୂତନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ରୂପରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା। "ଆଜି, ସେହି ମହାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ରୂପରେ ସାକାର ହୋଇଛି, ଯାହା ଜୈନ ଦର୍ଶନ, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ପବିତ୍ର କେନ୍ଦ୍ର," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଜୈନ ମୁନି, ସନ୍ଥ ଓ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଅପାର ଅବଦାନ ଦେଇଥିବା ହଜାର ହଜାର ସମର୍ପିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣରେ ନବସୃଜନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ନୂତନ ଉପାୟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଐତିହ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ପାଆନ୍ତି। "ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାରତର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଏବଂ ଆମର ଗୌରବମୟ ଅତୀତର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ଠିଆ ହୋଇଛି," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତିର ଐତିହାସିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନେକ ସଭ୍ୟତା ମହାନ ଚିନ୍ତାନାୟକ ଓ ଦାର୍ଶନିକଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଶାସକମାନେ କ୍ଷମତା ପ୍ରଶ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ନିଜ ଆଦର୍ଶକୁ ଛାଡ଼ିଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବ୍ୟବଧାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି କେବଳ ଜଣେ ଐତିହାସିକ ରାଜା ନଥିଲେ ବରଂ ଭାରତର ଦର୍ଶନ ଓ ଅଭ୍ୟାସକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ସେତୁ ଥିଲେ। "ଭାରତରେ, ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତିଙ୍କ ପରି ଶାସକମାନେ କ୍ଷମତାକୁ ସେବା ଓ ସାଧନା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ, ସିଂହାସନରୁ ଅହିଂସା ବିସ୍ତାର କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସତ୍ୟ, ଆସ୍ତେୟ ଏବଂ ଅପରିଗ୍ରହକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିରପେକ୍ଷତା ଓ ନିସ୍ୱାର୍ଥପରତା ସହିତ ପ୍ରଚାର କରୁଥିଲେ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ବିଚାରପୂର୍ବକ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଭାରତର ମହିମା ପ୍ରକାଶିତ ହେଉଛି, ଏହାର ସାତୋଟି ଗ୍ୟାଲେରୀ ଦେଶର ବିବିଧତା ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ପ୍ରଥମ ଗ୍ୟାଲେରୀରେ ନବପଦ, ଅରିହନ୍ତ, ସିଦ୍ଧ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଉପାଧ୍ୟାୟ, ସାଧୁ ଏବଂ ସମ୍ୟକ୍ ଦର୍ଶନର ଚାରି ନୀତି, ସମ୍ୟକ୍ ଜ୍ଞାନ, ସମ୍ୟକ୍ ଚରିତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ୟକ୍ ତପକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି। ତୃତୀୟ ଗ୍ୟାଲେରୀରେ ତୀର୍ଥଙ୍କରଙ୍କ କାହାଣୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାକୁ କଳାତ୍ମକ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। "ଯେତେବେଳେ ଜ୍ଞାନ ସମ୍ୟକ୍, ଧାର୍ମିକ ହୋଇଥାଏ, ଏହା ସମତା ଏବଂ ସେବାର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇଯାଏ," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଜୈନ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ ପରମ୍ପରା, ବୈଦିକ, ବୌଦ୍ଧ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ମହିମାମୟ ଭାବରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଶକ୍ତି: ଏହାର ବିବିଧତା ଓ ଭିନ୍ନତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ଧର୍ମ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନାମରେ ସଂଘର୍ଷ ଦେଖିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସମସ୍ତ ପରମ୍ପରାକୁ ଏକ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁ ପରି ଏକତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି, ବେଦ, ପୁରାଣ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ ଏବଂ ଦର୍ଶନ ସମନ୍ୱୟରେ ପାଖାପାଖି ଠିଆ ହୋଇଛି। "ଏହା କେବଳ ଭାରତରେ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରେ," ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ବିଶ୍ୱରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ଅସ୍ଥିରତା ଓ ଅଶାନ୍ତ ବାତାବରଣକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଥିବା ଐତିହ୍ୟ ଓ ବାର୍ତ୍ତା କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଗଭୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଜିଜ୍ଞାସୁ ପରିଦର୍ଶକ, ଛାତ୍ର ଓ ଗବେଷକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। "ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଭାରତ ଓ ଜୈନ ଧର୍ମର ଶିକ୍ଷାକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉଚିତ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଯେପରିକି ତକ୍ଷଶିଳା ଓ ନାଳନ୍ଦାରେ ସେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଯାହାକୁ ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ମିକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣତା ଦ୍ୱାରା ନଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଅବଶିଷ୍ଟ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଭଗବନ୍ତ ଶ୍ରୀପଦ୍ମସାଗର ସୁରିଶ୍ୱରଜୀ ମହାରାଜ ସାହେବଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯିଏକି ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି ଗାଁରୁ ଗାଁ ଓ ସହରରୁ ସହରକୁ ଯାଇ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଖୋଜିଥିଲେ। "ଆଜି କୋବାରେ ତାଳପତ୍ର ଓ ଭୂର୍ଜପତ୍ରରେ ଲେଖାଯାଇଥିବା ପ୍ରାୟ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସଂକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଭାରତର ଅତୀତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ସେବାର ପ୍ରତୀକ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଅବହେଳାକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବା, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍, ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଂରକ୍ଷଣ, ସ୍କାନିଂ, ରାସାୟନିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ଡିଜିଟାଲ ଅଭିଲେଖାଗାର ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ ତାଙ୍କର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ‘ମନ କି ବାତ’ ଏପିସୋଡ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସର୍ଭେ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂରକ୍ଷିତ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଅପଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। "ଏହି ଅଭିଯାନ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ଭାବରେ ରହିଥିବା ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ‘ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ’ ଓ କୋବା ତୀର୍ଥର ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନ ମିଶି ଭାରତର ନୂତନ ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନରୁତ୍ଥାନର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି, ପ୍ରାଚୀନ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଓ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳର ବିକାଶ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆୟୁର୍ବେଦ ଓ ଯୋଗର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ, ଅନୁଶୀଳନ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି। ଲୋଥାଲରେ ଥିବା ମହାନ ନୌବାଣିଜ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଭାଡନଗରରେ ଥିବା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆସନ୍ତା ‘ଯୁଗେ ଯୁଗେନ୍‌ ଭାରତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ’ . ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପ୍ରକୃତ ଇତିହାସକୁ ରାଜନୈତିକ ପକ୍ଷପାତିତାରୁ ମୁକ୍ତ କରି ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। "ଆମେ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଐତିହ୍ୟକୁ ଦେଖିବାର ମାନସିକତାକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ ଏବଂ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ବାସ୍ତବ ଭାବନା," ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣରେ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଐତିହାସିକ ‘ନବକାର ମହାମନ୍ତ୍ର ଦିବସ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଚାରିଟି ଜୈନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ। ସେ ସେହି ଅବସରରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଦଶଟି ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲା- ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ; ଏକ ପେଡ୍ ମା’ କେ ନାମ; ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମିଶନ; ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍; ଦେଶ ଦର୍ଶନ; ଜୈବିକ କୃଷି; ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ; ଯୋଗ ଓ କ୍ରୀଡା; ଦରିଦ୍ରଙ୍କ ସହାୟତା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଦଶମ ସଂକଳ୍ପ- ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ। "ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତିଚ୍ଛବି," ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଏକତା ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତି ଦେଶର ବୃହତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି ହେବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବିକାଶର ଗତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୁଏ। ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମ୍ରାଟ ସମ୍ପ୍ରତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଜ୍ଞାନ, ସାଧନା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବ, ଯାହା ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।’’