Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during launching of various development works in Vav-Tharad, Gujarat
31 MAR 2026 8:27PM by PIB Delhi
Victory to Mother India
Victory to Mother India
Victory to Mother India
Present in the program, Chief Minister Shri Bhupendra Bhai, Gujarat Assembly Speaker Shankar Bhai, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghavi, all ministers of the Gujarat Government, fellow MLAs, and my dear brothers and sisters of Banaskantha, Vav, Tharad, and North Gujarat.
Today, my mothers have come here in such large numbers, these mothers and sisters have come in such large numbers. My special salutations to these mothers and sisters of mine.
Just a few days ago, the holy festival of Navratri concluded. It is Mother Amba Ji's grace that I got the good fortune to come to her feet today. By her grace today, I got the benefit of seeing all of you, my own family members. I bow at the feet of Mother Amba Ji. Our Varaha form Lord Shri Dharnidharji, "Mukhda Krishna", I also pay my respectful obeisance to him today. It is also a pleasant coincidence that today we are also celebrating Lord Mahavir Jayanti. This region of ours is the land of many Jain pilgrimages. I bow to Lord Mahavir, and also congratulate you all on the holy Mahavir Janma Kalyanak day, Mahavir Jayanti.
Friends,
Today my heart is happy for another reason. When I came here, for the first time my plane landed directly at Deesa Airbase. This airbase of Deesa is only 130 kilometers away from the international border. You can understand how important this is for the security of the country too.
But friends,
The thought of this project of Deesa Airport did not start today. When I was the Chief Minister here, since then we acquired land, my farmer brothers and sisters gave land, and we wanted that for national security, for the security of India's western border, this Deesa is an extremely important place, it is very necessary to have an airbase here. But don't know those who ruled in Delhi at that time, don't know what hatred they had towards Gujarat, even this project of national security remained suppressed in files for years. When you sent me to Delhi, I took out those files, and today this is the result that a very big base of the Air Force has now joined our Deesa. And this is not just an airstrip, because of it, a lot of activity is going to happen here, soldiers are going to stay here in very large numbers. This is going to have a very big contribution to the development of this region. But this delay that happened, happened because of the Congress government that was in Delhi at that time, happened because of its attitude, and the country never forgives such indifference towards national security. This is our government, which got the work of Deesa Airport completed on priority and today this airport is becoming a big milestone for development for this region, and is also a very big strategic strength of the country. I again congratulate you all for this airport, for this region.
Friends,
This region of Vav-Tharad, Banaskantha, you all know, how much attachment I have had from here. There wouldn't be any village here that doesn't have my memories. Today when I came, I got the opportunity to see the faces of many old people. And the roadshow was done so grandly, that it gave me a benefit. I got the chance to meet a very large number of old people even from a distance. And when I used to do the organization work, then I traveled here a lot. I used to go around on a scooter. I used to get the chance to meet you all, and when I came to my North Gujarat, the mothers and sisters used to make and feed very good rotis. Bajra roti, ghee, jaggery, garlic chutney, fresh butter. That affection of yours, your immense love, I will never be able to forget. And as much affection as you all have given me, have raised me like a son of the family, and that is why, from wherever I am, I try to repay your affection with interest by doing development. There are many old workers of the organization here, with whom I got the chance to work day and night. Many elders are no more, but I got to learn a lot with them. All such companions, an entire new generation of BJP workers is in front of me today. And if there is such a successful generation, then one feels the satisfaction of having done something in life. I am seeing, today our young workers are carrying forward the works of the organization with the same skill. This program, this rally, its arrangement, your presence here in such large numbers, is proof of this. I went to both corners, I felt like showing my hand at least once far away, but even further than where my sight reaches, people are sitting, many other people are standing outside. Besides Banaskantha, I got the chance to see people from several districts including Patan, Mehsana, I congratulate you all very much for this. Especially I bow to my mothers and sisters once again.
Friends,
25 years ago today you entrusted me with the responsibility of the development of Banaskantha and this region. As long as I remained in Gujarat, I did this work in mission mode, advanced Gujarat as much as possible. All those problems that were happening to you for decades, the neglect of this region that was happening, all those difficulties came to an end. Expectations of development kept getting fulfilled one after another. I am proud, the sequence of development that I got the fortune to start here, that continues uninterruptedly. And since 2014, the strength of the double engine government is also included in it. Even today, projects of the Center and the State worth about 20 thousand crore rupees are starting here, 20 thousand crore rupees. The picture of this entire area will change with these projects. These projects related to energy, road, railway, and housing sectors will give a new momentum to life here. I congratulate Vav-Tharad, Banaskantha, and the whole of Gujarat very much for all these development works.
Friends,
The projects related to road infrastructure whose foundation stone was laid today, will give momentum to the entire North Gujarat. New opportunities will be created here. The construction of a 4-lane highway from Idar to Vadali Bypass, and the work of upgrading the highway from Dholavira to Santalpur, will connect villages to markets, farmers to new opportunities, and youth to employment. Ahmedabad-Dholera Expressway, this entire corridor has been dedicated to this region today. When such big connectivity is created, along with it, industries also come, and investment also comes. Also, the rail connectivity of this region has been improved. The gauge conversion from Himatnagar to Khedbrahma connects our tribal area of North Gujarat to the National Broad Gauge network. From today, a new train service connecting Khedbrahma, Himatnagar, and Asarwa has also started.
Brothers and sisters,
These projects of better roads and highways, railways, all these are part of the plan for the all-around development of Gujarat. To complete this plan, our entire focus is also on the energy needs here. Because, new industries, new investment, new opportunities, these come only when there is electricity. That is why, today the transmission projects related to Khavda Renewable Energy Park are so important. From here, four and a half gigawatts of electricity will be generated. This electricity will also be useful for new factories, will reach your homes, and will also provide benefit to the farmer's field.
Friends,
Today in solar power, the flag of Gujarat is waving with full glory. Today Gujarat is so far ahead in renewable energy because Gujarat had started it when there was not much attention towards this in India. In the year 2010, i.e., 15-16 years ago today, while being the Chief Minister, I got the work of the country's first solar park started near Ratanpur in Charanka. Those who are 15-16 year old children, they wouldn't have even been born. This is in itself a multi-technology park, which started the movement of solar energy. Today, the way solar energy work happens in Gujarat, the work of generating electricity from solar power is happening, like the projects related to Khavda Renewable Energy Park started today, that day is not far when Gujarat will emerge as a very big center of renewable energy in the world.
Friends,
Today when the development of India is talked about in the world, today when India's growth story is talked about, then 'Gujarat Model' gets praised. And, Gujarat has shown, as necessary as infrastructure projects are for development, so are public welfare schemes. That is, the development of roads, highways, railways should happen. The living standard of the village, poor and common human should also improve. We are seeing this before our eyes today through the Pradhan Mantri Awas Yojana. Today you consider here, 40 thousand families, 40 thousand families in Gujarat got permanent houses under Pradhan Mantri Awas Yojana, permanent houses. The facility of permanent houses to thousands of families is a security for them, is an identity of life, and a courage to decorate new dreams gets prepared. And what big changes come in life from this. When those who have got permanent houses in PM Awas, who didn't have a house in life till today, who had spent life on footpaths, had spent life in huts, had spent life by making raw mud houses, when they have got these permanent houses, should blessings be received or not? Should blessings be received or not? Should blessings be received or not? Should merit (punya) be received or not? In whose fate does this merit go? In whose fate does this merit go? In whose fate does it go? Today 40 thousand people have got houses, you all are the entitled ones of their blessings, of their merit, you are the citizens of the country, because the strength of your one vote, who gave me this chance to serve, and here the permanent houses of 40 thousand people were built. You all are the rightful claimants of this merit, I am just a medium. I congratulate all the beneficiary brothers and sisters of PM Awas very much today for this.
Friends,
Today I have come among you, so the decades-old condition here is also coming to mind. No one can forget those days, when as soon as the name of North Gujarat came, a different picture used to form in people's minds. Dryness, famine - drought, lack of water, there used to be famine 7 times in 10 years. One had to go 3-4 kilometers carrying pots to fill water. This life full of struggle, and our continuous neglect by Congress governments, who of us can forget those days, when water had to be brought from many kilometers away. Much of the time of women, sisters-daughters of the house used to be spent in arranging water. Due to the shortage of water, farmers also did not get the right value for their hard work. Cattle herders also used to be worried about water and fodder for their animals. This problem had been going on for a long time. Earlier, cattle sheds used to run here. When summer used to come, cattle sheds used to run. And the government used to deliver grass. There used to be difficulty with drinking water. Two-two decades have passed, all that stopped. It is not seen anywhere, there is no need. This was the spirit of the people of Gujarat that we together took the resolution to change destiny with our hard work. We solved the water problem through 'Sujalam Sufalam Yojana'. Narmada's water started reaching far away. A new system of irrigation was created.
Friends,
Today the farmer here is not dependent on one crop. He is planning farming according to himself. The way the name of Banaskantha has emerged today in potato production, it is an example in itself.
Similarly, brothers and sisters,
The works of development that we are carrying forward today, their benefit will go to the entire North Gujarat. New opportunities will be created for every district - Vav-Tharad, Banaskantha, Patan, and Mehsana - paths to a better life will open.
Friends,
The biggest strength of Gujarat is that it has not let the grand campaign of development stop continuously for 25 years. Gujarat made new records. Broke its own records itself. Then made new records, then broke the record, then made new records. Just now the infrastructure projects of Gujarat were mentioned, similarly, we connected village to village with good roads in the whole of Gujarat. Built high-speed highways. The facility of high-speed trains like Vande Bharat is also being received by Gujarat.
Brothers and sisters,
In 2005, I started the 'Urban Development Year' to take development to every corner of Gujarat. Then its budget was about six hundred and fifty crore rupees. But, the wheel of development turned so fast that today this budget has become more than 33 thousand crore rupees. In this direction, about 300 proposals of about 2300 crore rupees for 9 new municipal corporations have come for approval. 72 municipalities have been upgraded. The budget that the Gujarat government has presented this year is also more than 4 lakh crores. This money will be spent for the transformation of villages, towns, and cities. Better facilities are being made in every village. Water is being reached house-to-house through pipes.
Brothers and sisters,
As long as your trust remains from Panchayat to Parliament, the superfast express of development will keep running at this speed.
Friends,
The big strength of India has always been - difficult time, no matter how hard a time comes, our country stands united at the time of difficulty. You have been seeing for some time, many countries of the world are surrounded by war, unrest, and instability. The situation created in West Asia has an impact on the entire world. The difficulty of energy needs, of diesel, petrol, and gas has increased in the whole world. Even in such a crisis, India has kept the situations under control. Behind this is the strength of the country's successful foreign policy and the unity of the countrymen.
But brothers and sisters,
See the misfortune, in our country some political parties are not refraining from baking political rotis even in the era of global crisis! If someone is at the forefront of this political conspiracy, it is the Congress party! Today when the country needs unity and solidarity, Congress leaders are busy dividing the country. Today when the country needs trust, Congress is busy in spreading fear and rumors. Today when the country needs restraint, Congress is engaged in inciting people. Like political vultures, Congress is in wait for when the country increases in trouble, and on that pretext, they get political benefit!
Brothers and sisters,
Today in countries ranging from small to big superpowers of the world, prices of diesel and petrol have increased somewhere by 10 percent, somewhere 20 percent, somewhere up to 25 percent. But, India is not letting its impact fall on the people of the country. Congress is not able to tolerate this. That is why, it is constantly spreading rumors, so that an atmosphere of fear is created in the country, and people stand in lines at petrol pumps and gas agencies, disorder spreads! They should do propaganda regarding this, this is their intention!
Friends,
Distance from power makes the Congress party hysterical. You have seen also in the Global AI Summit held in Delhi recently, guests from all over the world were here, the AI Summit of Delhi was being praised in the whole world, but how for the sake of protest the people of Congress even tore their clothes, their attempt was that India's image should get spoiled in front of the world! Even in today's circumstances, Congress is speaking the language of foreign powers that hate India. We have to be careful of this conspiracy of Congress.
Friends,
India can face any difficult situation firmly, we have shown this also in the Corona period. Similarly, this is also the time to stay together. We should be proud of this fact, today when the entire world is busy only in its own defense, India is not only maintaining stability, but is also advancing every day on the path of development. Today the inauguration and foundation stone laying of thousands of crores of development projects in Gujarat is a living example of this. I once again congratulate you all very much for these development works. I also thank the countrymen very much for their restraint, cooperation, and discipline.
It was a great pleasure meeting you all. Now I move forward taking your blessings. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ ভাব-থাৰাদত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
31 MAR 2026 8:27PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয়
ভাৰত মাতাৰ জয়
ভাৰত মাতাৰ জয়
কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকা মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্র ভাই, গুজৰাট বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শংকৰ ভাই, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই হৰ্ষ সংঘৱী, গুজৰাট চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰী, সহযোগী বিধায়ক আৰু বনাসকাণ্ঠা, ভাব, থাৰাদ আৰু উত্তৰ গুজৰাটৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আজি মোৰ মাতৃসকল ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ইয়ালৈ আহিছে, মাতৃ-ভগ্নীসকল ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আহিছে। মোৰ এই মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক বিশেষ অভিবাদন।
মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে পবিত্ৰ নৱৰাত্ৰি উৎসৱ সমাপ্ত হৈছে। এইটো মা অম্বাজীৰ অনুগ্ৰহ যে মই আজি তেওঁৰ চৰণলৈ অহাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিলো। আজি তেওঁৰ অনুগ্ৰহৰ দ্বাৰা মই আপোনালোক সকলোকে মোৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক দেখাৰ সুবিধা পাইছো। মই মা অম্বাজীৰ চৰণত প্ৰণিপাত জনাইছো। ভগৱান শ্ৰী ধৰণীধৰজী, ‘মুখড়া কৃষ্ণ’ৰ ওচৰতো আজি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো। এইটোও এক আনন্দদায়ক কাকতালীয় ঘটনা যে আজি আমি ভগৱান মহাবীৰ জয়ন্তীও উদযাপন কৰিছো। আমাৰ এই অঞ্চলটো বহু জৈন তীৰ্থযাত্ৰাৰ ভূমি। মই ভগৱান মহাবীৰৰ প্ৰতি প্ৰণাম জনাইছো আৰু লগতে পবিত্ৰ মহাবীৰ জন্ম কল্যাণক দিৱস, মহাবীৰ জয়ন্তীত আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি মোৰ অন্তৰ আন এটা কাৰণত সুখী। যেতিয়া মই ইয়ালৈ আহিলো, প্ৰথমবাৰৰ বাবে মোৰ বিমানখন পোনপটীয়াকৈ দীশা বিমান ঘাটীত অৱতৰণ কৰিছিল। দীশাৰ এই বিমান ঘাটীটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ পৰা মাত্ৰ ১৩০ কিলোমিটাৰ দূৰত আছে। আপোনালোকে বুজিব পাৰিব যে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবেও ই কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ।
কিন্তু বন্ধুসকল,
দীশা বিমানবন্দৰৰ এই প্ৰকল্পটোৰ চিন্তা আজিৰে পৰা আৰম্ভ হোৱা নাছিল। যেতিয়া মই ইয়াত মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো, তেতিয়াৰে পৰা আমি মাটি অধিগ্ৰহণ কৰিছিলো, মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলে মাটি দিছিল আৰু আমি বিচাৰিছিলো যে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে, ভাৰতৰ পশ্চিম সীমান্তৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে, এই দীশা এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান, ইয়াত এটা বিমান ঘাটী থকাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। কিন্তু সেই সময়ত দিল্লীত শাসন কৰা লোকসকলৰ কথা নাজানো, গুজৰাটৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কি ঘৃণা আছিল নাজানো, আনকি ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ এই প্ৰকল্পটোও বছৰ বছৰ ধৰি ফাইলত বন্ধ কৰি ৰখা হৈছিল। যেতিয়া আপোনালোকে মোক দিল্লীলৈ পঠিয়াইছিল, মই সেই ফাইলবোৰ উলিয়াইছিলো আৰু আজি ইয়াৰ ফলস্বৰূপে বায়ু সেনাৰ এটা বহুত বিশাল ঘাটী এতিয়া আমাৰ দীশাত গঢ় লৈ উঠিছে। এয়া কেৱল এটা এয়াৰষ্ট্ৰিপ নহয়, ইয়াৰ বাবেই ইয়াত বহু কাম-কাজ হ’বলৈ গৈ আছে, ইয়াত বৃহৎসংখ্যক সৈনিক থাকিব। এই অঞ্চলটোৰ উন্নয়নত ইয়াৰ বহুত ডাঙৰ অৱদান থাকিব। কিন্তু সেই সময়ত দিল্লীত থকা কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ মনোভাৱৰ বাবেই ইয়াত পলম হৈছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি থকা এনে উদাসীনতাক দেশখনে কেতিয়াও ক্ষমা নকৰে। এইখন আমাৰ চৰকাৰ, যিয়ে দীশা বিমানবন্দৰৰ কাম অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত সম্পূৰ্ণ কৰাইছিল আৰু আজি এই বিমানবন্দৰটো এই অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে এক ডাঙৰ মাইলৰ খুঁটি হৈ পৰিছে আৰু ই দেশৰ এক অতি ডাঙৰ কৌশলগত শক্তিও। এই বিমানবন্দৰৰ বাবে এই অঞ্চলৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে পুনৰ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাব-থাৰাদৰ এই অঞ্চল, বনাসকাণ্ঠাৰ প্ৰতি মোৰ কিমান আকৰ্ষণ আছে, আপোনালোক সকলোৱে জানে। ইয়াত এনেকুৱা কোনো গাঁও নাই, য’ত মোৰ স্মৃতি নাই। আজি যেতিয়া মই আহিলো, বহু বয়োবৃদ্ধ লোকৰ মুখলৈ চোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। ৰোড শ্ব’টো ইমান বিশালভাৱে সম্পন্ন কৰা হৈছিল যে ই মোক এক সুবিধা দিছিল। মই দূৰৈৰ পৰা বহুসংখ্যক বয়োবৃদ্ধ লোকক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো আৰু যেতিয়া মই সংগঠনৰ কাম কৰি আছিলো, তেতিয়া মই ইয়ালৈ বহুবাৰ ভ্ৰমণ কৰিছিলো। মই স্কুটাৰ এখনত ঘূৰি ফুৰিছিলো। মই আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো আৰু যেতিয়া মই মোৰ উত্তৰ গুজৰাটলৈ আহিছিলো, মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে বহুত ভাল ৰুটি তৈয়াৰ কৰিছিল আৰু খুৱাইছিল। বাজৰা ৰুটি, ঘিউ, গুড়, নহৰুৰ চাটনী, সতেজ মাখন। আপোনালোকৰ সেই মৰম, আপোনালোকৰ অপৰিসীম মৰম, মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰিম আৰু আপোনালোক সকলোৱে মোক যিমান মৰম দিছে, মোক পৰিয়ালৰ পুত্ৰৰ দৰে ডাঙৰ-দীঘল কৰিছে আৰু সেয়েহে মই য’তেই থাকিম, মই উন্নয়ন কৰি আপোনাৰ মৰমৰ প্ৰতিদান দিবলৈ চেষ্টা কৰিম। ইয়াত সংগঠনৰ বহুতো পুৰণি কৰ্মী আছে, যাৰ সৈতে মই দিন-ৰাতি কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। বহুতো বয়োজ্যেষ্ঠ এতিয়া নাই, কিন্তু মই তেওঁলোকৰ পৰা বহুত শিকিবলৈ পাইছিলো। এনে সকলো সংগী, বিজেপি কৰ্মীৰ এক সম্পূৰ্ণ নতুন প্ৰজন্ম আজি মোৰ সন্মুখত আছে আৰু যদি এনে এটা সফল প্ৰজন্ম আছে, তেন্তে জীৱনত কিবা এটা কৰাৰ সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিব পাৰি। মই দেখিছো, আজি আমাৰ যুৱ কৰ্মীসকলে একে দক্ষতাৰে সংগঠনটোৰ কামবোৰ আগবঢ়াই লৈ গৈছে। এই কাৰ্যসূচী, এই ৰেলী, ইয়াৰ ব্যৱস্থা, ইয়াত ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আপোনাৰ উপস্থিতি, ইয়াৰ প্ৰমাণ। মোৰ দৃষ্টিশক্তি য’লৈকে যায় তাতকৈও বেছি দূৰত মানুহ বহি আছে, আন বহুসংখ্যক লোক বাহিৰত থিয় হৈ আছে। বনাসকাণ্ঠাৰ উপৰি মই পাটান, মেহছানাকে ধৰি কেইবাখনো জিলাৰ লোকসকলক দেখাৰ সুযোগ পাইছিলো, ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। বিশেষকৈ মই আকৌ এবাৰ মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ পৰা ২৫ বছৰ পূৰ্বে আপোনালোকে মোক বনাসকাণ্ঠা আৰু এই অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল। যেতিয়ালৈকে মই গুজৰাটত আছিলো, মই এই কামটো মিছন মোডত কৰিছিলো, গুজৰাটক যিমান পাৰি আগুৱাই লৈ গৈছিলো। দশক দশক ধৰি আপোনালোকৰ সৈতে যি সমস্যা হৈ আছিল, যি অৱহেলা চলি আছিল সেই সকলোবোৰ সমস্যাৰ অন্ত পৰিছিল। এটাৰ পিছত এটা উন্নয়নৰ আশা পূৰণ হৈ গৈ থাকিল। মই গৌৰৱান্বিত, মই ইয়াত আৰম্ভ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰা উন্নয়নৰ ক্ৰম নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে অব্যাহত আছে আৰু ২০১৪ চনৰ পৰা ইয়াত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ শক্তিও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আজিও কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প ইয়াত আৰম্ভ হৈছে, ২০ হাজাৰ কোটি টকা। এই প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ ছবি সলনি হ’ব। শক্তি, পথ, ৰে’লপথ আৰু গৃহ নিৰ্মাণ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত এই প্ৰকল্পসমূহে ইয়াত জীৱনক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে মই ভাব-থাৰাদ, বনাসকাণ্ঠা আৰু সমগ্ৰ গুজৰাটক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা পথ আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পসমূহে সমগ্ৰ উত্তৰ গুজৰাটক গতি প্ৰদান কৰিব। ইয়াত নতুন সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। ইদাৰৰ পৰা ভাদালি বাইপাছলৈ ৪ লেনৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ আৰু ধোলাভিৰাৰ পৰা সান্তালপুৰলৈ ঘাইপথটো উন্নীত কৰাৰ কামে গাওঁসমূহক বজাৰ, কৃষকসকলক নতুন সুযোগ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক নিযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। আহমেদাবাদ-ধলেৰা এক্সপ্ৰেছৱে’, এই সমগ্ৰ কৰিডৰটো আজি এই অঞ্চলৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। ইমান ডাঙৰ সংযোগ সৃষ্টি হ’লে ইয়াৰ লগতে উদ্যোগো আহে আৰু বিনিয়োগো আহে। লগতে এই অঞ্চলৰ ৰে’ল সংযোগ উন্নত কৰা হৈছে। হিমতনগৰৰ পৰা খেড়ব্ৰহ্মলৈ হোৱা গজ পৰিবৰ্তনে আমাৰ উত্তৰ গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলক ৰাষ্ট্ৰীয় ব্ৰডগজ নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। আজিৰ পৰা খেড়ব্ৰহ্মা, হিমতনগৰ আৰু আচাৰৱাক সংযোগ কৰা এক নতুন ৰে’ল সেৱাও আৰম্ভ হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
উন্নত পথ আৰু ঘাইপথ, ৰেলপথৰ এই প্ৰকল্পসমূহ গুজৰাটৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ পৰিকল্পনাৰ অংশ। এই পৰিকল্পনা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে আমাৰ দৃষ্টি ইয়াত শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো আছে। কাৰণ, নতুন উদ্যোগ, নতুন বিনিয়োগ, নতুন সুযোগ, এইবোৰ তেতিয়াহে আহে যেতিয়া বিদ্যুৎ থাকে। সেয়েহে আজি খাৱড়া নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উদ্যানৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰকল্পবোৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ পৰা চাৰে চাৰি গিগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদন হ’ব। এই বিদ্যুৎ নতুন কাৰখানাৰ বাবেও উপযোগী হ’ব, আপোনাৰ ঘৰলৈ আহিব আৰু কৃষকৰ পথাৰকো লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি সৌৰ শক্তিত গুজৰাটৰ পতাকা সম্পূৰ্ণ গৌৰৱেৰে উৰি আছে। আজি গুজৰাট নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বহু আগবাঢ়ি আছে, কাৰণ গুজৰাটে যেতিয়া ইয়াক আৰম্ভ কৰিছিল ভাৰতত ইয়াৰ প্ৰতি বেছি গুৰুত্ব দিয়াই হোৱা নাছিল। ২০১০ চনত, অৰ্থাৎ আজিৰে পৰা ১৫-১৬ বছৰ পূৰ্বে মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থকাৰ সময়ত মই চৰংকাৰ ৰতনপুৰৰ ওচৰত দেশৰ প্ৰথমখন সৌৰ উদ্যানৰ কাম আৰম্ভ কৰিবলৈ পাইছো। যিসকল ১৫-১৬ বছৰীয়া, তেওঁলোকৰ জন্মই হোৱা নাছিল। ই হৈছে এক বহু-প্ৰযুক্তিযুক্ত উদ্যান, যিয়ে সৌৰ শক্তিৰ উৎপাদন আৰম্ভ কৰিছিল। আজি গুজৰাটত যিধৰণে সৌৰ শক্তিৰ কাম চলি আছে, সৌৰ শক্তিৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ কাম চলি আছে, যেনেকৈ খাৱড়া নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উদ্যানৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পবোৰ আজি আৰম্ভ হৈছে, সেই দিনটো বেছি দূৰৈত নাই, যেতিয়া গুজৰাটে বিশ্বৰ নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া বিশ্বত ভাৰতৰ উন্নয়নৰ কথা কোৱা হয়, আজি যেতিয়া ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ কথা কোৱা হয়, তেতিয়া ‘গুজৰাট মডেল’ৰ প্ৰশংসা কৰা হয়। আৰু, গুজৰাটে দেখুৱাইছে, আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পবোৰ যিমানেই উন্নয়নৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়, সিমানেই জনকল্যাণমুখী আঁচনিবোৰো। অৰ্থাৎ পথ, ঘাইপথ, ৰে’লপথৰ উন্নয়ন হ’ব লাগে। গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ আৰু সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন ধাৰণৰ মানো উন্নত হোৱা উচিত। আমি আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনাৰ জৰিয়তে আমাৰ চকুৰ সন্মুখত এইটো দেখিছো। আজি আপোনালোকে ইয়াত বিবেচনা কৰক, গুজৰাটৰ ৪০ হাজাৰ পৰিয়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনাৰ অধীনত স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিছে। হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালৰ বাবে স্থায়ী ঘৰৰ সুবিধা তেওঁলোকৰ বাবে এক নিৰাপত্তা, জীৱনৰ এক পৰিচয় আৰু নতুন সপোন সজোৱাৰ সাহস। ইয়াৰ পৰা জীৱনত কি ডাঙৰ পৰিবৰ্তন আহে। যিসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাসত স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিছে, যিসকলৰ আজিলৈকে জীৱনত ঘৰ নাছিল, যিসকলে পদপথত জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল, পঁজাত জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল, কেঁচা মাটিৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল, যেতিয়া তেওঁলোকে এই স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিছে, তেতিয়া আশীৰ্বাদ লাভ কৰা উচিত নে অনুচিত? আশীৰ্বাদ পাব লাগে নে নালাগে? পুণ্য গ্ৰহণ কৰা উচিত নে নহয়? এই যোগ্যতা কাৰ ভাগ্যত পৰে? ইয়াৰ ভাগ্য কাৰ ওচৰলৈ যায়? আজি ৪০ হাজাৰ লোকে ঘৰ লাভ কৰিছে, আপোনালোক সকলোৱে তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদৰ অধিকাৰী, তেওঁলোকৰ যোগ্যতাৰ অধিকাৰী, আপোনালোক দেশৰ নাগৰিক, কিয়নো আপোনালোকৰ এটা ভোটৰ শক্তি, যিয়ে মোক সেৱা কৰাৰ এই সুযোগ দিছিল আৰু ইয়াত ৪০ হাজাৰ লোকৰ স্থায়ী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আপোনালোক সকলোৱেই এই যোগ্যতাৰ সঠিক দাবীদাৰ, মই কেৱল এটা মাধ্যম। ইয়াৰ বাবে মই আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাসৰ সকলো হিতাধিকাৰী ভাই-ভনীসকলক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি মই আপোনালোকৰ মাজত আহিছো, সেয়েহে ইয়াৰ দশক দশক পুৰণি অৱস্থাটোও মনত পৰিছে। সেই দিনবোৰ কোনেও পাহৰিব নোৱাৰে, যেতিয়া উত্তৰ গুজৰাটৰ নাম অহাৰ লগে লগে মানুহৰ মনত এক বেলেগ ছবিৰ সৃষ্টি হৈছিল। খৰাং, দুৰ্ভিক্ষ, পানীৰ অভাৱ, ১০ বছৰত ৭ বাৰ দুৰ্ভিক্ষ হৈছিল। পানী ভৰাবলৈ পাত্ৰ লৈ ৩-৪ কিলোমিটাৰ দূৰলৈ যাবলগা হৈছিল। সংগ্ৰামেৰে ভৰা এই জীৱন আৰু কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ দ্বাৰা আমাৰ নিৰন্তৰ অৱহেলা, আমাৰ মাজৰ কোনে সেই দিনবোৰ পাহৰিব পাৰে, যেতিয়া বহু কিলোমিটাৰ দূৰৰ পৰা পানী আনিবলগা হৈছিল। ঘৰৰ মহিলা, ভগ্নী-কন্যাৰ বেছিভাগ সময় পানীৰ ব্যৱস্থা কৰাত ব্যয় হৈছিল। পানীৰ অভাৱৰ বাবে কৃষকসকলেও তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ সঠিক মূল্য লাভ কৰিব পৰা নাছিল। গোপালকসকলো তেওঁলোকৰ গৰু-ম’হৰ বাবে পানী আৰু পশুখাদ্যৰ বিষয়ে চিন্তিত আছিল। এই সমস্যা দীৰ্ঘদিন ধৰি চলি আছিল। পূৰ্বতে ইয়াত গৰু-ম’হৰ আশ্ৰয়গৃহ চলিছিল। যেতিয়া গ্ৰীষ্মকাল আহিছিল, গৰু-ম’হৰ আশ্ৰয়গৃহবোৰ চলি আছিল। আৰু চৰকাৰে ঘাঁহ প্ৰদান কৰিছিল। আগতে খোৱা পানীৰ অসুবিধা হৈছিল। দুই-দুই দশক পাৰ হৈ গ’ল, সেই সকলোবোৰ নাইকিয়া হৈ গ’ল। ইয়াক ক’তো দেখা পোৱা নাযায়, কোনো প্ৰয়োজন নাই। এইটো গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ মনোভাৱ আছিল যে আমি একেলগে আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ দ্বাৰা ভাগ্য সলনি কৰাৰ সংকল্প লৈছিলো। আমি ‘সুজলম সুফলম যোজনা’ৰ জৰিয়তে পানীৰ সমস্যা সমাধান কৰিছিলো। নৰ্মদাৰ পানী বহু দূৰলৈ যাবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। জলসিঞ্চনৰ এক নতুন ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াৰ কৃষক এবিধ শস্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নহয়। তেওঁ নিজৰ মতে খেতি কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। আজি আলু উৎপাদনত বনাসকাণ্ঠাৰ নাম যিধৰণে বিখ্যাত হৈছে, সেয়াই এক উদাহৰণ।
একেদৰে ভাই-ভনীসকল,
আজি আমি যি উন্নয়নমূলক কাম আগবঢ়াই লৈ যাম, তাৰ লাভ সমগ্ৰ উত্তৰ গুজৰাটলৈ যাব। প্ৰতিখন জিলাৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ’ব-ভাব-থাৰাদ, বনাসকাণ্ঠা, পাটন আৰু মেহছানা-এক উন্নত জীৱনৰ পথ মুকলি হ’ব।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তিটো হ’ল যে ই ২৫ বছৰ ধৰি উন্নয়নৰ এই বিশাল অভিযানক নিৰন্তৰভাৱে বন্ধ হ’বলৈ দিয়া নাই। গুজৰাটে নতুন অভিলেখ গঢ়িলে। নিজৰ অভিলেখ নিজেই ভাঙিছিল। তাৰ পিছত নতুন অভিলেখ গঢ়িছিল, তাৰ পিছত অভিলেখ ভংগ কৰিছিল, তাৰ পিছত আকৌ নতুন অভিলেখ গঢ়িছিল। এইমাত্ৰ গুজৰাটৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছিল, একেদৰে আমি সমগ্ৰ গুজৰাটত উন্নত পথৰ জৰিয়তে গাঁৱৰ পৰা গাঁৱলৈ সংযোগ কৰিছিলো। উচ্চ গতিৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। বন্দে ভাৰতৰ দৰে উচ্চ গতিৰ ৰে’লৰ সুবিধাও গুজৰাটে লাভ কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
২০০৫ চনত মই গুজৰাটৰ প্ৰতিটো কোণলৈ উন্নয়ন কঢ়িয়াই নিয়াৰ বাবে ‘নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ’ আৰম্ভ কৰিছিলো। তেতিয়া ইয়াৰ বাজেট আছিল প্ৰায় ছয়শ পঞ্চাশ কোটি টকা। কিন্তু উন্নয়নৰ চক্ৰটো ইমান দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছিল যে আজি এই বাজেট ৩৩ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক। এই দিশত ৯ খন নতুন পৌৰ নিগমৰ বাবে প্ৰায় ২,৩০০ কোটি টকাৰ প্ৰায় ৩০০ টা প্ৰস্তাৱ অনুমোদনৰ বাবে আহিছে। ৭২ খন পৌৰসভা উন্নীত কৰা হৈছে। এই বছৰ গুজৰাট চৰকাৰে যি বাজেট দাখিল কৰিছে, সেয়াও ৪ লাখ কোটিতকৈ অধিক। এই ধন গাওঁ, নগৰ আৰু চহৰৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যয় কৰা হ’ব। প্ৰতিখন গাঁৱত উন্নত সা-সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। পাইপৰ জৰিয়তে ঘৰে ঘৰে পানী যোগান ধৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়ালৈকে পঞ্চায়তৰ পৰা সংসদলৈকে আপোনাৰ আস্থা আছে, উন্নয়নৰ অতি দ্ৰুত গতি এইদৰেই চলি থাকিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বৃহৎ শক্তি সদায়েই আছিল-জটিল সময়, সময় যিমানেই জটিল নহওক কিয়, আমাৰ দেশ জটিল সময়ত ঐক্যবদ্ধ হৈ থাকে। আপোনালোকে কিছু সময়ৰ পৰা দেখি আহিছে- পৃথিৱীৰ বহু দেশ যুদ্ধ আৰু অস্থিৰতাৰে আগুৰি আছে। পশ্চিম এছিয়াত সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰভাৱ পেলাইছে। সমগ্ৰ বিশ্বত ডিজেল, পেট্ৰ’ল আৰু গেছৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সমস্যা বৃদ্ধি পাইছে। এনে সংকটতো ভাৰতে পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিছে। ইয়াৰ আঁৰত আছে দেশৰ সফল বৈদেশিক নীতিৰ শক্তি আৰু দেশবাসীৰ একতা।
কিন্তু ভাই-ভনীসকল,
দুৰ্ভাগ্যটো চাওক, আমাৰ দেশত কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে বিশ্ব সংকটৰ যুগতো ৰাজনৈতিক ৰুটি সেকাৰ পৰা বিৰত নাই! যদি এই ৰাজনৈতিক ষড়যন্ত্ৰৰ সন্মুখত কোনোবা আছে, তেন্তে সেয়া কংগ্ৰেছ দল! আজি যেতিয়া দেশক একতা আৰু সংহতিৰ প্ৰয়োজন, কংগ্ৰেছ নেতাসকলে দেশক বিভাজন কৰাত ব্যস্ত। আজি যেতিয়া দেশক বিশ্বাসৰ প্ৰয়োজন, কংগ্ৰেছে ভয় আৰু উৰাবাতৰি বিয়পোৱাত ব্যস্ত। আজি যেতিয়া দেশক সংযমৰ প্ৰয়োজন, কংগ্ৰেছ জনসাধাৰণক উত্তেজিত কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। ৰাজনৈতিক শগুণৰ দৰে কংগ্ৰেছে অপেক্ষা কৰি আছে কেতিয়া দেশ সংকটত পৰে আৰু সেই অজুহাতত তেওঁলোকে ৰাজনৈতিক লাভ আদায় কৰে!
ভাই-ভনীসকল,
আজি বিশ্বৰ সৰুৰ পৰা ডাঙৰ মহাশক্তিৰ দেশসমূহত ডিজেল আৰু পেট্ৰ’লৰ মূল্য ক’ৰবাত ১০ শতাংশ, ক’ৰবাত ২০ শতাংশ, ক’ৰবাত ২৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। কিন্তু ভাৰতে দেশৰ জনসাধাৰণৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিবলৈ দিয়া নাই। কংগ্ৰেছে এয়া সহ্য কৰিব নোৱাৰে। সেয়েহে তেওঁলোকে নিৰন্তৰ উৰাবাতৰি বিয়পাই আছে, যাতে দেশত ভয়ৰ পৰিবেশৰ সৃষ্টি হয় আৰু মানুহে পেট্ৰ’ল পাম্প আৰু গেছ এজেন্সিৰ সন্মুখত শাৰীত থিয় হয়, বিশৃংখলতা বিয়পে! তেওঁলোকৰ এই সন্দৰ্ভত অপপ্ৰচাৰ চলোৱাটো অভিপ্ৰায়!
বন্ধুসকল,
ক্ষমতাৰ পৰা দূৰত্বই কংগ্ৰেছ দলক উন্মাদ কৰি তুলিছে। আপোনালোকে শেহতীয়াকৈ দিল্লীত অনুষ্ঠিত হোৱা বিশ্ব এআই সন্মিলনতো দেখিছে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অতিথিসকল ইয়ালৈ আহিছিল, দিল্লীৰ এআই সন্মিলনক সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰশংসা কৰা হৈছিল, কিন্তু প্ৰতিবাদৰ বাবে কংগ্ৰেছৰ লোকে কেনেদৰে তেওঁলোকৰ কাপোৰো ফালি পেলাইছিল, বিশ্বৰ সন্মুখত ভাৰতৰ ভাবমূৰ্তি নষ্ট কৰাৰ চেষ্টা কৰিছিল! আনকি আজিৰ পৰিস্থিতিতো কংগ্ৰেছে ভাৰতক ঘৃণা কৰা বিদেশী শক্তিৰ ভাষা কৈ আছে। কংগ্ৰেছৰ এই ষড়যন্ত্ৰৰ পৰা আমি সাৱধান হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে যিকোনো কঠিন পৰিস্থিতি দৃঢ়ভাৱে মোকাবিলা কৰিব পাৰে, আমি কোৰোনাৰ সময়ছোৱাতো এইটো দেখুৱাইছো। একেদৰে এতিয়াও একেলগে থকাৰ সময়। আমি এই কথাটোৰ বাবে গৌৰৱান্বিত হোৱা উচিত, আজি যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্ব কেৱল নিজৰ প্ৰতিৰক্ষাত ব্যস্ত, ভাৰতে কেৱল সুস্থিৰতাই বৰ্তাই ৰখা নাই, বৰঞ্চ প্ৰতিদিনে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি আছে। আজি গুজৰাটত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন ইয়াৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ। এই উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মই দেশবাসীক তেওঁলোকৰ সংযম, সহযোগিতা আৰু অনুশাসনৰ বাবেও বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।
আপোনালোক সকলোৰে সৈতে মিলিত হৈ অতি আনন্দিত হৈছো। এতিয়া মই আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ লৈ আগবাঢ়িছো। বহুত ধন্যবাদ।