Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during launching of various development works in Vav-Tharad, Gujarat
31 MAR 2026 8:27PM by PIB Delhi
Victory to Mother India
Victory to Mother India
Victory to Mother India
Present in the program, Chief Minister Shri Bhupendra Bhai, Gujarat Assembly Speaker Shankar Bhai, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghavi, all ministers of the Gujarat Government, fellow MLAs, and my dear brothers and sisters of Banaskantha, Vav, Tharad, and North Gujarat.
Today, my mothers have come here in such large numbers, these mothers and sisters have come in such large numbers. My special salutations to these mothers and sisters of mine.
Just a few days ago, the holy festival of Navratri concluded. It is Mother Amba Ji's grace that I got the good fortune to come to her feet today. By her grace today, I got the benefit of seeing all of you, my own family members. I bow at the feet of Mother Amba Ji. Our Varaha form Lord Shri Dharnidharji, "Mukhda Krishna", I also pay my respectful obeisance to him today. It is also a pleasant coincidence that today we are also celebrating Lord Mahavir Jayanti. This region of ours is the land of many Jain pilgrimages. I bow to Lord Mahavir, and also congratulate you all on the holy Mahavir Janma Kalyanak day, Mahavir Jayanti.
Friends,
Today my heart is happy for another reason. When I came here, for the first time my plane landed directly at Deesa Airbase. This airbase of Deesa is only 130 kilometers away from the international border. You can understand how important this is for the security of the country too.
But friends,
The thought of this project of Deesa Airport did not start today. When I was the Chief Minister here, since then we acquired land, my farmer brothers and sisters gave land, and we wanted that for national security, for the security of India's western border, this Deesa is an extremely important place, it is very necessary to have an airbase here. But don't know those who ruled in Delhi at that time, don't know what hatred they had towards Gujarat, even this project of national security remained suppressed in files for years. When you sent me to Delhi, I took out those files, and today this is the result that a very big base of the Air Force has now joined our Deesa. And this is not just an airstrip, because of it, a lot of activity is going to happen here, soldiers are going to stay here in very large numbers. This is going to have a very big contribution to the development of this region. But this delay that happened, happened because of the Congress government that was in Delhi at that time, happened because of its attitude, and the country never forgives such indifference towards national security. This is our government, which got the work of Deesa Airport completed on priority and today this airport is becoming a big milestone for development for this region, and is also a very big strategic strength of the country. I again congratulate you all for this airport, for this region.
Friends,
This region of Vav-Tharad, Banaskantha, you all know, how much attachment I have had from here. There wouldn't be any village here that doesn't have my memories. Today when I came, I got the opportunity to see the faces of many old people. And the roadshow was done so grandly, that it gave me a benefit. I got the chance to meet a very large number of old people even from a distance. And when I used to do the organization work, then I traveled here a lot. I used to go around on a scooter. I used to get the chance to meet you all, and when I came to my North Gujarat, the mothers and sisters used to make and feed very good rotis. Bajra roti, ghee, jaggery, garlic chutney, fresh butter. That affection of yours, your immense love, I will never be able to forget. And as much affection as you all have given me, have raised me like a son of the family, and that is why, from wherever I am, I try to repay your affection with interest by doing development. There are many old workers of the organization here, with whom I got the chance to work day and night. Many elders are no more, but I got to learn a lot with them. All such companions, an entire new generation of BJP workers is in front of me today. And if there is such a successful generation, then one feels the satisfaction of having done something in life. I am seeing, today our young workers are carrying forward the works of the organization with the same skill. This program, this rally, its arrangement, your presence here in such large numbers, is proof of this. I went to both corners, I felt like showing my hand at least once far away, but even further than where my sight reaches, people are sitting, many other people are standing outside. Besides Banaskantha, I got the chance to see people from several districts including Patan, Mehsana, I congratulate you all very much for this. Especially I bow to my mothers and sisters once again.
Friends,
25 years ago today you entrusted me with the responsibility of the development of Banaskantha and this region. As long as I remained in Gujarat, I did this work in mission mode, advanced Gujarat as much as possible. All those problems that were happening to you for decades, the neglect of this region that was happening, all those difficulties came to an end. Expectations of development kept getting fulfilled one after another. I am proud, the sequence of development that I got the fortune to start here, that continues uninterruptedly. And since 2014, the strength of the double engine government is also included in it. Even today, projects of the Center and the State worth about 20 thousand crore rupees are starting here, 20 thousand crore rupees. The picture of this entire area will change with these projects. These projects related to energy, road, railway, and housing sectors will give a new momentum to life here. I congratulate Vav-Tharad, Banaskantha, and the whole of Gujarat very much for all these development works.
Friends,
The projects related to road infrastructure whose foundation stone was laid today, will give momentum to the entire North Gujarat. New opportunities will be created here. The construction of a 4-lane highway from Idar to Vadali Bypass, and the work of upgrading the highway from Dholavira to Santalpur, will connect villages to markets, farmers to new opportunities, and youth to employment. Ahmedabad-Dholera Expressway, this entire corridor has been dedicated to this region today. When such big connectivity is created, along with it, industries also come, and investment also comes. Also, the rail connectivity of this region has been improved. The gauge conversion from Himatnagar to Khedbrahma connects our tribal area of North Gujarat to the National Broad Gauge network. From today, a new train service connecting Khedbrahma, Himatnagar, and Asarwa has also started.
Brothers and sisters,
These projects of better roads and highways, railways, all these are part of the plan for the all-around development of Gujarat. To complete this plan, our entire focus is also on the energy needs here. Because, new industries, new investment, new opportunities, these come only when there is electricity. That is why, today the transmission projects related to Khavda Renewable Energy Park are so important. From here, four and a half gigawatts of electricity will be generated. This electricity will also be useful for new factories, will reach your homes, and will also provide benefit to the farmer's field.
Friends,
Today in solar power, the flag of Gujarat is waving with full glory. Today Gujarat is so far ahead in renewable energy because Gujarat had started it when there was not much attention towards this in India. In the year 2010, i.e., 15-16 years ago today, while being the Chief Minister, I got the work of the country's first solar park started near Ratanpur in Charanka. Those who are 15-16 year old children, they wouldn't have even been born. This is in itself a multi-technology park, which started the movement of solar energy. Today, the way solar energy work happens in Gujarat, the work of generating electricity from solar power is happening, like the projects related to Khavda Renewable Energy Park started today, that day is not far when Gujarat will emerge as a very big center of renewable energy in the world.
Friends,
Today when the development of India is talked about in the world, today when India's growth story is talked about, then 'Gujarat Model' gets praised. And, Gujarat has shown, as necessary as infrastructure projects are for development, so are public welfare schemes. That is, the development of roads, highways, railways should happen. The living standard of the village, poor and common human should also improve. We are seeing this before our eyes today through the Pradhan Mantri Awas Yojana. Today you consider here, 40 thousand families, 40 thousand families in Gujarat got permanent houses under Pradhan Mantri Awas Yojana, permanent houses. The facility of permanent houses to thousands of families is a security for them, is an identity of life, and a courage to decorate new dreams gets prepared. And what big changes come in life from this. When those who have got permanent houses in PM Awas, who didn't have a house in life till today, who had spent life on footpaths, had spent life in huts, had spent life by making raw mud houses, when they have got these permanent houses, should blessings be received or not? Should blessings be received or not? Should blessings be received or not? Should merit (punya) be received or not? In whose fate does this merit go? In whose fate does this merit go? In whose fate does it go? Today 40 thousand people have got houses, you all are the entitled ones of their blessings, of their merit, you are the citizens of the country, because the strength of your one vote, who gave me this chance to serve, and here the permanent houses of 40 thousand people were built. You all are the rightful claimants of this merit, I am just a medium. I congratulate all the beneficiary brothers and sisters of PM Awas very much today for this.
Friends,
Today I have come among you, so the decades-old condition here is also coming to mind. No one can forget those days, when as soon as the name of North Gujarat came, a different picture used to form in people's minds. Dryness, famine - drought, lack of water, there used to be famine 7 times in 10 years. One had to go 3-4 kilometers carrying pots to fill water. This life full of struggle, and our continuous neglect by Congress governments, who of us can forget those days, when water had to be brought from many kilometers away. Much of the time of women, sisters-daughters of the house used to be spent in arranging water. Due to the shortage of water, farmers also did not get the right value for their hard work. Cattle herders also used to be worried about water and fodder for their animals. This problem had been going on for a long time. Earlier, cattle sheds used to run here. When summer used to come, cattle sheds used to run. And the government used to deliver grass. There used to be difficulty with drinking water. Two-two decades have passed, all that stopped. It is not seen anywhere, there is no need. This was the spirit of the people of Gujarat that we together took the resolution to change destiny with our hard work. We solved the water problem through 'Sujalam Sufalam Yojana'. Narmada's water started reaching far away. A new system of irrigation was created.
Friends,
Today the farmer here is not dependent on one crop. He is planning farming according to himself. The way the name of Banaskantha has emerged today in potato production, it is an example in itself.
Similarly, brothers and sisters,
The works of development that we are carrying forward today, their benefit will go to the entire North Gujarat. New opportunities will be created for every district - Vav-Tharad, Banaskantha, Patan, and Mehsana - paths to a better life will open.
Friends,
The biggest strength of Gujarat is that it has not let the grand campaign of development stop continuously for 25 years. Gujarat made new records. Broke its own records itself. Then made new records, then broke the record, then made new records. Just now the infrastructure projects of Gujarat were mentioned, similarly, we connected village to village with good roads in the whole of Gujarat. Built high-speed highways. The facility of high-speed trains like Vande Bharat is also being received by Gujarat.
Brothers and sisters,
In 2005, I started the 'Urban Development Year' to take development to every corner of Gujarat. Then its budget was about six hundred and fifty crore rupees. But, the wheel of development turned so fast that today this budget has become more than 33 thousand crore rupees. In this direction, about 300 proposals of about 2300 crore rupees for 9 new municipal corporations have come for approval. 72 municipalities have been upgraded. The budget that the Gujarat government has presented this year is also more than 4 lakh crores. This money will be spent for the transformation of villages, towns, and cities. Better facilities are being made in every village. Water is being reached house-to-house through pipes.
Brothers and sisters,
As long as your trust remains from Panchayat to Parliament, the superfast express of development will keep running at this speed.
Friends,
The big strength of India has always been - difficult time, no matter how hard a time comes, our country stands united at the time of difficulty. You have been seeing for some time, many countries of the world are surrounded by war, unrest, and instability. The situation created in West Asia has an impact on the entire world. The difficulty of energy needs, of diesel, petrol, and gas has increased in the whole world. Even in such a crisis, India has kept the situations under control. Behind this is the strength of the country's successful foreign policy and the unity of the countrymen.
But brothers and sisters,
See the misfortune, in our country some political parties are not refraining from baking political rotis even in the era of global crisis! If someone is at the forefront of this political conspiracy, it is the Congress party! Today when the country needs unity and solidarity, Congress leaders are busy dividing the country. Today when the country needs trust, Congress is busy in spreading fear and rumors. Today when the country needs restraint, Congress is engaged in inciting people. Like political vultures, Congress is in wait for when the country increases in trouble, and on that pretext, they get political benefit!
Brothers and sisters,
Today in countries ranging from small to big superpowers of the world, prices of diesel and petrol have increased somewhere by 10 percent, somewhere 20 percent, somewhere up to 25 percent. But, India is not letting its impact fall on the people of the country. Congress is not able to tolerate this. That is why, it is constantly spreading rumors, so that an atmosphere of fear is created in the country, and people stand in lines at petrol pumps and gas agencies, disorder spreads! They should do propaganda regarding this, this is their intention!
Friends,
Distance from power makes the Congress party hysterical. You have seen also in the Global AI Summit held in Delhi recently, guests from all over the world were here, the AI Summit of Delhi was being praised in the whole world, but how for the sake of protest the people of Congress even tore their clothes, their attempt was that India's image should get spoiled in front of the world! Even in today's circumstances, Congress is speaking the language of foreign powers that hate India. We have to be careful of this conspiracy of Congress.
Friends,
India can face any difficult situation firmly, we have shown this also in the Corona period. Similarly, this is also the time to stay together. We should be proud of this fact, today when the entire world is busy only in its own defense, India is not only maintaining stability, but is also advancing every day on the path of development. Today the inauguration and foundation stone laying of thousands of crores of development projects in Gujarat is a living example of this. I once again congratulate you all very much for these development works. I also thank the countrymen very much for their restraint, cooperation, and discipline.
It was a great pleasure meeting you all. Now I move forward taking your blessings. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী ভাব-থরাদতা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
31 MAR 2026 8:27PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
থৌরম অসিদা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই, গুজরাত এসেমব্লীগী স্পিকর শঙ্কর ভাই, দিপুতি মুখ্য মন্ত্রী ভাই হর্শ সংঘভি, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং বনাসকান্থা, ভাব, থরাদ অমসুং অৱাং গুজরাতকী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং শরুক য়াখি।
ঙসি, ঐগী ইমাশিং অসি মফম অসিদা মশিং য়াম্না তিনখি, ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং অসিনা মশিং য়াম্না লেংবীরক্লি। ঐহাক্কী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা ঐহাক্না অখন্নবা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, নবরাত্রিগী শেংলবা কুহ্মৈ লোইশিনখ্রে। ঙসি ঐহাক্না ইমা অম্বাজীগী থৌজালদগী মহাক্কী খুয়া খাদা চংজবা ফংজবা অসি লাইবক ফবনি। ঙসি ঐহাক্না মহাক্কী থৌজালদগী ঐহাক্কী ইমুং মনুংগী মীওইশিংগা উনবা ফংজখি। ঐহাক্না ইমা অম্বা জীগী খুয়া খাদা খুরুমজরি। ঐখোয়গী ৱরাহগী শক্লোন লৌরিবা ভগবান শ্রী ধর্নিধার্জী, "মুছারা কৃষ্ণ", ঐহাক্না ঙসি মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ঐখোয়না ভগবান মহাভির জয়েন্তীসু পাংথোক্লিবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা থৌদোক অমনি। ঐখোয়গী লমদম অসি জেনগী লাই খুরুমফম কয়াগী লমদমনি। ঐহাক্না ভগবান মহাভিরবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। অমসুং মহাভির জন্মা কল্যানক নুমিৎ, মহাভির জয়েন্তীগীদমক ময়াম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐহাক্কী থম্মোয়না নুংঙাইবা পোকপগী অতোপ্পা মরম অমগা লৈ। ঐহাক মফম অসিদা লাকপা মতমদা, ঐহাক্কী প্লেন অসি অহানবা ওইনা দিসা এয়রবেজদা হকথেংননা লেন্দ তৌখি। দিসাগী এয়রবেজ অসি ইন্তর্নেস্নেল বোর্দরদগী কিলোমিতর ১৩০ খক্তা লাপনা লৈ। মসিনা লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতীগীদমক কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বদু অদোম্না খঙবা ঙমগনি।
অদুবু মরুপশিং,
দিসা এয়রপোর্তকী প্রোজেক্ত অসিগী ৱাখল্লোন অসি ঙসি খক্তা হৌবা নত্তে। ঐহাক্না মফমসিগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদগী ঐখোয়না লম লৌশিনখি, ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা লম পীখি, অমসুং ঐখোয়গী নেস্নেল সেক্যুরিতী, ভারতকী নোংচুপ থংবা ঙমখৈগী সেক্যুরিতীগীদমক ঐখোয়না মসি পামখি। দিসা অসি য়াম্না মরু ওইবা মফম অমনি। মফমসিদা এয়রবেজ অমা লৈহনবা য়াম্না মথৌ তাই। অদুবু মতম অদুদা দিল্লীদা লৈঙাক পায়রম্বা মীওইশিংদি গুজরাতকী মায়কৈদা মখোয়না করি নুংঙাইতবা লৈবনো হায়বা খঙদে। নেস্নেল সেক্যুরিতীগী প্রোজেক্ত অসিসু চহি কয়া ফাইলদা থমদুনা লৈখি। অদোম্না ঐহাকপু দিল্লীদা থারকপা মতমদা, ঐহাক্না ফাইলশিং অদু লৌথোকখি, অমসুং ঙসিদি মসিগী মহৈ অসি ঐখোয়গী দিসাদা এয়র ফোর্সকী অচৌবা বেজ অমা য়াওরে। অমসুং মসি এয়রস্ত্রিপ খক্তমক নত্তে, মসিগী মরম্না, মফম অসিদা থবক থৌরম কয়া অমা পাংথোক্কনি, লান্মীশিং অসি মফম অসিদা মশিং লৈগনি। মসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা অচৌবা মতেং পাংগনি। অদুবু মতমদুদা দিল্লীদা লৈরম্বা কংগ্রেস সরকারনা মরম ওইদুনা থিন্থখি অমসুং লৈবাক অসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতীগী মায়কৈদা অসিগুম্বা মীৎয়েং চংদবা অসি কৈদৌঙৈদসু কাওরোই। মসি ঐখোয়গী সরকারনি, মহাক্না দিসা এয়রপোর্তকী থবকশিং অখন্নবা মওংদা লোইশিনখি অমসুং ঙসিদি মসিগী এয়রপোর্ত অসি লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা মাইলস্তোন অমা ওইরক্লি, অমসুং লৈবাক অসিগী অচৌবা স্ত্রেতেজিক পাঙ্গল অমসু ওইরি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু এয়রপোর্ত অসিগীদমক, লমদম অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভাব-থরাদকী লমদম, বনাসকান্থা অসি, মফম অসিদগী ঐনা কয়া য়াম্না মরী লৈনবগে হায়বদু ময়াম পুম্নমক্না খঙনরবনি। ঐনা লাকলমদবা খুঙ্গং অমত্তা লৈরোই। ঙসি ঐহাক লাকপা মতমদা, ঐহাক্না চহি য়াম্লবা মীওই কয়াগী মীনুংশি উবগী খুদোংচাবা ফংখি। অমসুং রোদশো অসি য়াম্না চাউনা পাংথোকখি, মসিনা ঐঙোন্দা কান্নবা অমা পীখি। ঐহাক্না অরাপ্পা মফম অমদগী ওইরবসু অহল ওইরবা মীওই কয়াগা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। অমসুং ঐহাক্না ওর্গনাইজেসনগী থবক তৌরিঙৈদা, ঐহাক্না মফম অসিদা য়াম্না চৎখি। ঐহাক স্কুতরদা চৎলমখি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংখি, অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী অৱাংথংবা গুজরাত্তা লাকপা মতমদা, ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনা য়াম্না হাওবা রোতি শেম্বি অমসুং পীজৈ। বজরা রোতি, ঘী, জেগরি, চনমগী চৎনী, তাজা মাখন। অদোমগী নুংশিবা, অদোমগী থোইদোক হেন্দোকপা নুংশিবা অদু ঐহাক্না কৈদৌঙৈদা কাইথোকপা ঙম্লরোই। অমসুং ময়াম পুম্নমক্না ঐঙোন্দা পীরক্লিবা নুংশিজবা অদুগুম্না, অদোম্না ঐঙোন্দা ইমুং অদুগী মচানুপা অমা ওইনা য়োকপীখি, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, ঐহাক মফম অমা হেক্তদা লৈজরবসু, অদোমগী নুংশিজবা অদু চাউখৎ থৌরাং পুরক্তুনা মীনুংশিনা শেন্দোই হাপতুনা হন্দোক্নবা হোৎনরি। মফম অসিদা ওর্গনাইজেসন অসিগী চহি য়াম্লবা ৱার্কর কয়া লৈরি, মখোয়গা লোইননা ঐহাক্না অয়ুক অমসুং নুমিদাং চুপ্পা থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। অহল ওইরবা মীওই কয়ানা হৌজিক লৈখিদ্রে, অদুবু ঐহাক্না মখোয়গা লোয়ননা য়াম্না তমখি। অসিগুম্বা মরুপ-মপাং পুম্নমক, ঙসি ঐহাক্কী মমাংদা বি.জে.পি.গী থবক তৌরিবশিংগী অনৌবা মীরোল অমা লৈরে। অমসুং করিগুম্বা অসিগুম্বা মায় পাকপা জেনরেসন অমা লৈরবদি, পুন্সিদা করিগুম্বা অমা তৌরকপগী অপেনবা অদু ফাওই। ঙসি ঐহাক্না উবা ফংলি মদুদি ঐখোয়গী নহা ওইরিবা শিন্মীশিংনা ওর্গনাইজেসনগী থবকশিং অসি চপ মান্ননা হৈ-শিংলগা মাংলোমদা চংশিল্লি। প্রোগ্রাম অসি, রেলী অসি, মসিগী এরেঞ্জমেন্ত অসি, মফম অসিদা অদোম মশিং য়াম্না লাকপা অসি মসিগী খুদম্নি। ঐহাক কোর্নর অনিমক্তা চৎখি, ঐহাক্না য়ামদ্রবদা ময়াম্না য়েংনবা ঐহাক্কী খুৎ অদু উৎচবা পাম্মি, অদুবু ঐহাক্না উবা ফংবা অদুদগী হেন্না লাপ্না, মীওই কয়া অমা লৈরি, অতোপ্পা মীওই কয়ানা মপানদা লেপ্লি। বনাসকান্থাগী মথক্তা, ঐহাক্না পাতন, মেহসানা য়াওনা জিলা কয়াগী মীওইশিংগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি। মসিগীদমক ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি। অখন্ননা ঐহাক্না ঐহাক্কী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা অমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
চহি ২৫গী মমাংদা ঙসি নুমিৎ অসিদা অদোম্না বনাসকান্থা অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎপগী থৌদাং ঐঙোন্দা থাজবা পীখি। ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, ঐহাক্না গুজরাতপু য়ারিবমখৈ খুমাং চাউশিলহন্নবা মিসন মোদতা থবক অসি পাংথোকখি। চহি কয়াদগী অদোমদা থোক্লিবা সমস্যাশিং, লমদম অসি থওইবীদবা, অৱাবা পুম্নমক অসি লোইশিল্লে। চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা অপাম্বশিং অসি মথং-মথং ওইনা মপুং ফাহনরকখি। ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওই, মফম অসিদা ঐহাক্না হৌদোকপা ঙম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী পরিং অসি লেপ্পা লৈতনা চৎথরি। অমসুং ২০১৪দগী হৌনা, দবল ইঞ্জিন গবর্নমেন্তকী মপাঙ্গলসু মসিদা য়াওরি। ঙসিসু মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং ২০গী ওইবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী প্রোজেক্তশিং হৌরে, লুপা করোর লিশিং ২০। প্রোজেক্তশিং অসিগা লোয়ননা লমদম অসিগী ফিভম অসি হোংলগনি। ইনর্জী, লম্বী-থোং, রেলৱে অমসুং হাউজিং সেক্তরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং অসিনা মফম অসিদা পুন্সিদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐনা ভাব-থরাদ, বনাসকান্থা অমসুং গুজরাত পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি উরেপ উয়ুং তমখিবা লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং অসিনা অৱাং গুজরাত পুম্নমক্তা ইনোৎ পীগনি। মফম অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি। ইদরদগী ভদালি বাইপাস ফাওবগী লম্বীদা লম্বী মরি শেমগৎপা অমসুং ধোলভিরাদগী সান্তলপুর ফাওবগী লম্বী অসি শেমগৎপগী থবক অসিনা খুঙ্গংশিংবু কৈথেলগা, লৌমীশিংবু অনৌবা খুদোংচাবশিংগা অমসুং নহাশিংবু থবক ফংহনবদা শম্নহল্লগনি। অহমেদাবাদ-ধোলেরা এক্সপ্রেসৱে, মসিগী অপুনবা কোরিদোর অসি ঙসি লমদম অসিদা কত্থোকখ্রে। অসিগুম্বা অচৌবা কনেক্তিবিতী অমা শেমগৎলকপা মতমদা, মসিগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রীশিংসু লাকই, অমসুং ইনবেস্তমেন্তসু লাকই। মসিগা লোয়ননা, লমদম অসিগী রেলগী কনেক্তিবিতীসু ফগৎলক্লি। হিমতনগরদগী খেদব্রহ্মা ফাওবগী গেজ অসি নেস্নেল ব্রোদ গেজ নেৎৱার্ক্কা শম্নহল্লগনি। ঙসিদগী, খেদব্রহ্মা, হিমাতনগর অমসুং অসারৱা শম্নহল্লিবা অনৌবা ত্রেন সর্বিসসু হৌখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
হেন্না ফবা লম্বীশিং অমসুং হাইৱেজশিং, রেলৱেজগী প্রোজেক্তশিং অসি পুম্নমক অসি গুজরাতকী চাউখৎ থৌরাংগী শরুক অমনি। মসিগী থৌরাং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক, ঐখোয়গী মীৎয়েং পুম্নমক অসি মফম অসিদা ইনর্জীগী মথৌ তাবদসু ওইরি। মরমদি, অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং, অনৌবা ইনবেস্তমেন্তশিং, অনৌবা খুদোংচাবশিং অসি ইলেক্ত্রিসিতী লৈরবা মতমদা খক্তদা লাক্কনি। মসিনা মরম ওইদুনা, ঙসি খ্বাদা রিন্যুএবল ইনর্জী পার্ককা মরী লৈনবা ত্রান্সমিসন প্রোজেক্তশিং অসি য়াম্না মরু ওইরি। মফম অসিদগী, গিলাগাৱাৎ মরি মখাইগী ইলেক্ত্রিসিতী পুথোক্কনি। হায়রিবা ইলেক্ত্রিসিতী অসি অনৌবা ফেক্টরীশিংদসু কান্নবা ওইগনি, অদোমগী য়ুমদা য়ৌরগনি, অমসুং লৌমীশিংগী লৌবুক্তা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি সোলর পাৱরদা গুজরাতকী ফিরাল অসি মপুং ফানা শৌগৎলি। ঙসি গুজরাত অসি রিন্যুএবল ইনর্জীদা য়াম্না মাংজিল থানা চংশিল্লি মরমদি ভারত্তা মসিগী মতাংদা মীৎয়েং চংদবা মতমদা গুজরাতনা মসি হৌদোকখি। চহি ২০১০দা, হায়বদি ঙসিদগী চহি ১৫-১৬গী মমাংদা, মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা ঐহাক্না লৈবাক অসিগী অহানবা সোলর পার্ককী থবক চারাঙ্কাগী রতনপুরগী মনাক্তা হৌদোকখি। চহি ১৫-১৬ শুরবা অঙাংশিং অসি পোকপা ফাওবা পোকলমখিরোই। মসিমক মল্তি-তেক্নোলোজী পার্ক অমনি, মসিনা সোলর ইনর্জীগী খোংজেল হৌরকখি। ঙসি গুজরাত্তা সোলর ইনর্জীগী থবক পায়খৎলিবা মওংদা, সোলর পৱারদগী ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপগী থবক পায়খৎলিবা মওংদা, ঙসি খাবদা রিন্যুএবল ইনর্জী পার্ককা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপগী মওংদা, গুজরাত অসি মালেমদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী য়াম্না চাউবা সেন্তর অমা ওইরকপা নুমিৎ অদু কুইররোই।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমদা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা ৱা ঙাংলিবা মতমদা, ঙসি ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীগী মতাংদা ৱা ঙাংলিবা মতমদা, 'গুজরাত মোদেল'বু থাগৎলি। অমসুং, চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি মথৌ তাবা অদুগুম্না মীয়ামগী য়াইফনবা স্কিমশিংসু মথৌ তাবা অদু গুজরাতনা উৎলি। হায়বদি, লম্বী, হাইৱে, রেলৱেজ শেমগৎপা তাই। খুঙ্গং, লাইরব অমসুং মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিংসু ফগৎহনগদবনি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসি ঙসি ঐখোয়গী নাক্তা উবা ফংলি। ঙসি মফম অসিদা অদোম্না য়েংবিয়ু, গুজরাতকী ইমুং ৪০,০০০দা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা লেপ্পা য়ুম ফংলে। ইমুং লিশিং কয়াদা মতম চুপ্পগী ওইবা য়ুমগী খুদোংচাবা পীবা অসি মখোয়গীদমক সেক্যুরিতী অমনি, মসি পুন্সিগী মশক অমনি, অমসুং অনৌবা মংলানশিং ফোংদোক্নবগী থৌনা অদু শেমগৎলি। অমসুং মসিদগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা কয়া লাক্কনি। পি.এম.আৱাসকী খুত্থাংদা ময়ুম অমা ফংবা, ঙসি ফাওবদা ময়ুম অমা লৈতবা, পুন্সি চুপ্পা ফুতপাথশিংদা লেলকখিবা, শঙশিংদা লৈরকপা, লৈবাক্কী য়ুমদা লৈরকপা মীওইশিং অসি ময়ুম অমা ফংলবা মতমদা, কনাগুম্বা অমনা ময়ামগী য়াইফ-পাউজেল লৌগদ্রা নৎত্রগা লৌরোইদ্রা? থৌজালশিং ফংগদ্রা নত্ত্রগা ফংলোইদ্রা? থৌজালশিং ফংগদ্রা নত্ত্রগা ফংলোইদ্রা? পুন্য ফংগদ্রা নত্ত্রগা ফংলোইদ্রা? মসিগী থৌজাল অসি কনানা ফংগনি? মসিগী থৌজাল অসি কনানা ফংগনি? মসিগী থৌজাল অসি কনানা ফংগনি? ঙসি মীওই লিশিং ৪০না য়ুম ফংলে। ময়াম পুম্নমক অসি মখোয়গী য়াইফ-মঙ্গোলগী, মখোয়গী থৌনাগী, লৈবাক অসিগী নাগরিক ওইবগী হক ফংলবা মীওইশিংনি। মরমদি অদোমগী ভোৎ অমগী মপাঙ্গলনা ঐঙোন্দা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখি। ময়াম পুম্নমক্না মসিগী কনাবগী ফংফম থোকপা ক্লেমেন্তশিংনি, ঐদি মেদিয়ম অমা খক্তনি। মসিগীদমক্তা ঙসি পি.এম. আৱাসগী কান্নবা ফংলবা ইচিল-ইনাও পুম্নমকপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক ময়ামগী মরক্তা লাক্লি, মরম অদুনা মফম অসিদা চহি কয়াগী মমাংগী ফীভম অদুসু খল্লক্লি। অৱাং থংবা গুজরাতকী মমিং লাকপগা লোয়ননা মীশিংগী ৱাখলদা তোঙানবা মওং অমা শেম্লকখিবা মতম অদু কনাগুম্বা অমত্তনা কাওবা ঙমলোই। চাকতাংবা - ঈকং, ঈশিং লৈতবা, চহি ১০গী মনুংদা চাকতাংবা অসি ৭রক থোক্লকখি। কনাগুম্বা ঈশিং পুন পুদুনা কিলোমিতর ৩-৪ চৎপা তাখি। লান্থেংনা থনবা পুন্সি অমসুং কংগ্রেস সরকারনা লেপ্পা লৈতনা য়েংবীদবা, কিলোমীতর কয়া লাপ্না চৎতুনা ঈশিং শোকপা মতম অদু ঐখোয় মরক্তগী কনানা কাওগনি। য়ুমগী নুপীশিং, ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংগী মতম অয়াম্বা ঈশিং শোকপা চৎপদা কাইথোকখি। ঈশিংগী অৱাৎপা লৈবনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংনা মখোয়গী কন্না হোৎনবগী মতিক চাবা মমল ফংখিদে। শা-ষন য়োক্লিবশিংনা মখোয়গী শা-ষনগী ঈশিং অমসুং শজিক্কী মতাংদা ৱাখল ৱারম্মি। হায়রিবা প্রোব্লেম অসি মতম শাংনা লৈরকখি। মমাংদদি, মফম অসিদা শা-ষন য়োকফমশিং লৈরম্মি। কালেনগী মতম লাকপদা, শা-ষনগী য়ুমশিং হাংদোক্লম্মি। অমসুং সরকারনা শজিক পীরমখি। মমাংদা থক্নবা ঈশিং ফংবদা অৱাবা লৈরম্মি। চহি তরাগী খুজিং অনি হৌখ্রে, মদু পুম্নমক লেপখি। মসি মফম অমত্তদা উবা ফংদে, মসিগী মথৌ তাবা লৈতে। মসি গুজরাতকী মীয়ামগী ৱাখল্লোননি মদুদি ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নদুনা লাইবক শেমদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়না 'সুজলম সুফালম য়োজনা'গী খুত্থাংদা ঈশিংগী সমস্যা অসি কোকহল্লে। নর্মদাগী ঈশিং অসি অরাপ্পা মফমশিংদা য়ৌশিনবা হৌরকখি। অনৌবা ইরিগেসন সিস্তেম অমা শেমখি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মফমসিগী লৌমীশিং অসি মহৈ-মরোং অমা খক্তদা মখা পোন্দ্রে। মহাক্না মশাগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউবগী থৌরাং তৌরি। বনাসকান্থাগী মমিং ঙসি অলু পুথোকপদা থোরক্লিবা মওং অসি মসিগী খুদম অমনি।
মতৌ অসুম্না ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়না পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা অৱাং গুজরাত পুম্নমক্তা কান্নবা ফংহল্লগনি। জিলা খুদিংমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেম্লগনি- ভাব-থরাদ, বনাসকান্থা, পতান অমসুং মেহসানা- হেন্না ফবা পুন্সি অমগী লম্বী হাংদোক্লগনি।
মরুপশিং,
গুজরাতকী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলদি চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা কেম্পেন অসি চহি ২৫ চুপ্না লেপ্তনা চত্থহনবা অসিনি। গুজরাতনা অনৌবা রেকোর্দশিং শেমখি। মশাগী রেকোর্দশিং থুগাইখি। মদুদগী অনৌবা রেকোর্দশিং শেমখি, মদুদগী রেকোর্দশিং থুগাইখি, মদুদগী অনৌবা রেকোর্দশিং শেমখি। হৌজিত্তি গুজরাতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অদু পনখ্রে। মসিগা মান্ননা, ঐখোয়না গুজরাত পুম্বদা খুঙ্গং খুঙ্গংশিংবু অফবা লম্বীশিংগা শম্নহল্লে। হাই-স্পিদ হায়ৱেশিং শঙ্গাখি। গুজরাতসু বন্দে ভারতগুম্বা হাই স্পীদ ত্রেনগী খুদোংচাবা ফংলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গুজরাতকী মফম খুদিংদা চাউখৎপা পুরক্নবা ঐনা ২০০৫দা 'অর্বান দিবেলপমেন্ত ইয়র' হৌদোকখি। মতম অদুদা মসিগী বজেৎ অসি লুপা করোর ৬৫০ রোম ওইরম্মি। অদুবু, চাউখৎপগী খোঙজেল অসি য়াম্না থুনা চংশিল্লি। ঙসিদি মসিগী বজেৎ অসি লুপা করোর লিশিং ৩৩ হেনখ্রে। মসিগী মাইকৈ অসিদা, অনৌবা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন ৯গীদমক লুপা করোর ২৩০০গী চাউরাকপা প্রপোজেল ৩০০রোম অয়াবা পীখ্রে। ম্যুনিসিপালিতী ৭২গী থাক অপগ্রেদ তৌখ্রে। গুজরাত সরকারনা চহি অসিদা পুথোক্কদৌরিবা বজেৎ অসিসু করোর লাখ ৪ হেনখ্রে। শেনফম অসি খুঙ্গংশিং, সহর মচাশিং অমসুং সহরশিং শেমগৎনবা শিজিন্নগনি। খুঙ্গং খুদিংমক্তা হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। য়ুমথোং খুদিংদা পাইপকী খুত্থাংদা ঈশিং য়ৌহল্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
As long as your trust remains from Panchayat to Parliament, the superfast express of development will keep running at this speed. পঞ্চায়ততগী পার্লিয়ামেন্ত ফাওবদা অদোমগী থাজবা লৈরি, চাউখৎ-থৌরাংগী সুপরফাস্ত এক্সপ্রেস অসি খোঙজেল অসুম্না লেপ্তনা চৎকনি।
মরুপশিং,
ভারতকী অচৌবা মপাঙ্গল অসি মতম পুম্নমক্তা - অরুবা মতম লাক্লবসু, অৱাবা মতম লাক্লবসু, ঐখোয়গী লৈবাক অসি অরুবা মতমদা অমত্তা ওইনা লেপ্পনা ওইদুনা লাক্লি। অদোম্না মতম খরগী মমাংদগী মালেমগী লৈবাক কয়ানা লান, অৱা-অনা, অমসুং তংদু লৈতাবনা কোইদুনা লৈরিবসি উরক্লি। নোংচুপ এসিয়াদা ওইরক্লিবা ফীভম অসিনা মালেম পুম্বদা শাফু পীরি। ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং, দিজল, পেট্রোল অমসুং গ্যাসকী অৱাবা অসি মালেম পুম্বদা হেনগৎলক্লি। অসিগুম্বা অৱাবা মতমদা ফাওবা, ভারতনা ফিভম অসি লাকশিনবা ঙমখি। মসিগী মথক্তা লৈবাক অসিগী মায় পাকপা ফোরেন পোলিসী অমসুং লৈবাক মীয়ামগী অপুনবগী পাঙ্গল লৈরি।
অদুবু ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা পোলিতিকেল পার্তী খরনা মালেমগী অৱাবা তারবসু পোলিতিকেল রোতিশিং শাবা লেপ্তবা হায়বসি নুংঙাইতবা অমনি। রাজনিতীগী ওইবা লৌতুনবগী থৌওং অসিদা কনাগুম্বা অমনা মাংজিল থানা চংশিল্লবদি মদুদি কংগ্রেস পার্তীনি! ঙসি লৈবাক অসিদা অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মথৌ তারকপা মতমদা, কংগ্রেসকী লুচিংবশিংনা লৈবাক অসিবু খায়দোকপদা থৱায় য়াওরি। ঙসি লৈবাক অসিনা থাজবা মথৌ তাবা মতমদা, কংগ্রেসনা শিংনবা অমসুং অরানবা ৱাফম শন্দোকপদা থৱায় য়াওরি। ঙসি লৈবাক অসিদা চেকশিন থৌরাংগী তঙাইফদবা লৈরি, অদুগা কংগ্রেসনা মীয়ামদা ঈহৌ শাগৎপদা থৱায় য়াওরি। পোলিতিকেল ভলচরশিংগুম্না, লৈবাক অসি খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈরকপা মতমদা কংগ্রেসনা ঙাইদুনা লৈরি, অমসুং মসিগী মতাংদা মখোয়না পোলিতিকেলগী কান্নবা ফংলি!
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসিদি মালেমগী অপীকপা লৈবাকশিংদগী হৌরগা অচৌবা লৈবাকশিং ফাওবদা দিজল অমসুং পেট্রোলগী মমল মফম খরদা চাদা ১০, মফম খরদা চাদা ২০, মফম খরদা চাদা ২৫ ফাওবা হেনগৎলে। অদুবু, ভারতনা মসিগী শাফু অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ফংহন্দে। মসি কংগ্রেসনা খাংদুনা লৈবা ঙমদে, মরম অসিনা, মখোয়না মতম পুম্নমক্তা তোকঙা শন্দোক্লি, মরম অদুনা লৈবাক অসিদা শিংনবগী ফিভম অমা শেমগৎলি, অমসুং পেট্রোল পম্পশিং অমসুং গ্যাস এজেন্সীশিংদা মীয়াম্না ক্যু লেপ্নরি, চরাংনবা থোকহল্লি! মসিগী মতাংদা মখোয়না প্রোপেগান্দা তৌগদবনি, মসি মখোয়গী পান্দমনি!
মরুপশিং,
শক্তিদগী লাপ্না লৈবনা কংগ্রেস পার্তীবু ৱাখল নুংঙাইতবা ওইহল্লি। অদোম্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা দিল্লীদা পাংথোকখিবা গ্লোবেল এ.আই. সম্মিৎ অদুদসু উখ্রে, মালেম পুম্বদগী লাকপা মীথুংলেনশিংসু মফম অসিদা লাকখি, দিল্লীগী এ.আই. সম্মিৎ অদু মালেম পুম্বনা থাগৎখি, অদুবু মদুগী মায়োক্তা কংগ্রেসকী মীওইশিংনা মখোয়গী ফিরোল ফাওবা শেগাইজখি, মখোয়না হোৎনখিবা অদুদি মালেম পুম্বগী মমাংদা ভারতকী মীংচৎ থীহনবনি। ঙসিগী ফিভম অসিদা ফাওবা, কংগ্রেসনা ভারতপু নুংশিদবা মপানগী শক্তিশিংগী লোল ঙাংলি। ঐখোয়না কংগ্রেসকী থৌওং অসিদগী চেকশিন্না লৈগদবনি।
মরুপশিং,
ভারতনা অরুবা ফিভম অমা হেক্তবু মপুং ফানা থেংনবা ঙম্মী। ঐখোয়না মসি কোরোনাগী মতমদসু উৎখ্রে। মসিগা মান্ননা, হৌজিক অসি পুন্না লৈমিন্নবগী মতমসু ওইরি। ঙসি মালেম পুম্বনা মশাগী ঙাকশেলগীদমক খনবা মতমদা, ভারতনা অচেৎপা থাক্তা লৈবতা নত্তনা, চাউখৎপগী লম্বীদা নোংম-নোংমগী খুমাং চাউশিল্লি হায়বসি ঐখোয়না চাউথোকচবা য়াবা অমনি। ঙসি গুজরাত্তা লুপা করোর লিশিং কয়াগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম অসি মসিগী অশেংবা খুদম অমনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক হন্না হন্না থাগৎচরি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম্বু মখোয়গী মশা-মরোমদোম লেপচবা, মতেং পাংনবা অমসুং দিসিপ্লিনগীদমক্তা য়াম্না থাগৎচরি।
ময়াম পুম্নমকপু উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। হৌজিক ঐহাক্না অদোমগী য়াইফ-মঙ্গোল লৌদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি। হন্নদ-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।