Ministry of Information & Broadcasting
Digital Radio and Direct-to-Mobile Technologies Transform Mass Communication; Enable Affordable Entertainment and Education, and Robust Critical Messaging
TRAI Strengthens Curb on Spam Calls through DLT Platform; Enables Consumer Preferences and Redresses Complaints
01 APR 2026 5:37PM by PIB Delhi
Digital radio and Direct-to-Mobile (D2M) technologies revolutionise mass communication by optimizing spectrum to deliver multiple channels over a single frequency. Digital radio provides an affordable, free-to-air ecosystem. D2M extends this by broadcasting video, audio and data directly to mobile handsets using terrestrial infrastructure, independent of SIM cards or mobile data. This creates a robust “data pipe” for disseminating affordable entertainment, education, and critical emergency or disaster management alerts.
Unsolicited Commercial Communication (UCC) or spam calls are regulated by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) under its Telecom Commercial Communications Customer Preference Regulations (TCCCPR). With a view to control UCC, TRAI has implemented a distributed ledger technology (DLT) platform (blockchain technology) on which consumers can register their preferences regarding receipt of promotional communication. Principal entities (businesses like banks, insurance companies, airlines etc.) and telemarketers are also registered on the DLT platform. In addition, a complaint mechanism has been implemented on the DLT platform for registration of complaints from both registered and unregistered telemarketers. It facilitates the flow of complaints among various access service providers for taking action.
The Ministry of Information and Broadcasting supports and promotes adoption of emerging technologies in broadcasting sector by issuing appropriate policy directions from time to time. The Broadcasting Infrastructure and Network Development (BIND) scheme, a Central Sector Scheme, is for the development, modernization and upgradation of broadcasting infrastructure of Doordarshan and Akashvani. Under this scheme, Prasar Bharati continuously upgrades the Akashvani and Doordarshan networks by adopting emerging technologies in broadcasting sector. It includes digitalization of network and upgradation to latest equipment as per emerging technology.
This Information was submitted by the Minister of State for Information and Broadcasting Dr. L. Murugan in a written reply in Lok Sabha today in response of questions asked by Shri Rao Rajendra Singh.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ডিজিটেল ৰেডিঅ’ আৰু ডাইৰেক্ট-টু-ম’বাইল প্ৰযুক্তিয়ে গণ যোগাযোগ ব্যৱস্থাক মৌলিকভাৱে ৰূপান্তৰিত কৰিছে; ই সুলভ মূল্যত মনোৰঞ্জন আৰু শিক্ষাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ লগতে শক্তিশালী সমালোচনামূলক বাৰ্তা প্ৰেৰণকো সক্ষম কৰি তোলে
টিআৰএআইয়ে ডিএলটি প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে স্পেম কল নিয়ন্ত্ৰণত অধিক কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে; ইয়াৰ ফলত গ্ৰাহকৰ পছন্দসমূহ অধিক শক্তিশালী হৈছে আৰু অভিযোগসমূহৰ কাৰ্যকৰী সমাধান নিশ্চিত হৈছে
01 APR 2026 5:37PM by PIB Guwahati
ডিজিটেল ৰেডিঅ’ আৰু ডাইৰেক্ট-টু-ম’বাইল প্ৰযুক্তিয়ে গণ যোগাযোগ ব্যৱস্থাক মৌলিকভাৱে ৰূপান্তৰিত কৰিছে; ই সুলভ মূল্যত মনোৰঞ্জন আৰু শিক্ষাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ লগতে শক্তিশালী সমালোচনামূলক বাৰ্তা প্ৰেৰণকো সক্ষম কৰি তোলে।
টিআৰএআইয়ে ডিএলটি প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে স্পেম কল নিয়ন্ত্ৰণত অধিক কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে; ইয়াৰ ফলত গ্ৰাহকৰ পছন্দসমূহ অধিক শক্তিশালী হৈছে আৰু অভিযোগসমূহৰ কাৰ্যকৰী সমাধান নিশ্চিত হৈছে।
ডিজিটেল ৰেডিঅ’ আৰু ডাইৰেক্ট-টু-ম’বাইল (ডি২এম) প্ৰযুক্তিয়ে একেটা কম্পাঙ্কত একাধিক চেনেল প্ৰদানৰ জৰিয়তে বৰ্ণালীৰ দক্ষ ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰি গণ যোগাযোগত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন সূচনা কৰিছে। ডিজিটেল ৰেডিঅ’ই সুলভ, সহজলভ্য আৰু মুক্তভাৱে বতাহত প্ৰচাৰযোগ্য এক আধুনিক পৰিৱেশতন্ত্ৰ প্ৰদান কৰে। ডি২এম প্ৰযুক্তিয়ে চিম কাৰ্ড বা মোবাইল ডাটাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰাকৈ স্থলভিত্তিক আন্তঃগাঁথনি ব্যৱহাৰ কৰি ভিডিঅ’, অডিঅ’ আৰু ডাটা পোনপটীয়াকৈ মোবাইল হেণ্ডছেটলৈ প্ৰেৰণ কৰি এই ব্যৱস্থাক অধিক বিস্তৃত কৰি তোলে। ফলস্বৰূপে, সুলভ মূল্যৰ মনোৰঞ্জন আৰু শিক্ষা প্ৰদানৰ লগতে জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতি বা দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত সতৰ্কবাণী প্ৰচাৰৰ বাবে এক শক্তিশালী “ডাটা পাইপ” গঢ়ি উঠে।
অনাকাংক্ষিত বাণিজ্যিক যোগাযোগ (ইউচিচি) বা স্পেম কলসমূহ ভাৰতীয় টেলিকম নিয়ন্ত্ৰণ কৰ্তৃপক্ষ (টিআৰএআই)-ই ইয়াৰ টেলিকম বাণিজ্যিক যোগাযোগ গ্ৰাহক পছন্দ নিয়ম (টিচিচিচিপিআৰ)-ৰ অধীনত নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। ইউচিচি নিয়ন্ত্ৰণৰ লক্ষ্যৰে ট্ৰাইয়ে বিতৰণ কৰা লেজাৰ প্ৰযুক্তি (ডিএলটি) তথা ব্লকচেইনভিত্তিক প্লেটফৰ্ম ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত গ্ৰাহকে প্ৰচাৰমূলক যোগাযোগ লাভৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ পছন্দসমূহ পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰে। প্ৰধান সত্তাসমূহ—যেনে বেংক, বীমা কোম্পানী, বিমান সংস্থা আদি—আৰু টেলিমাৰ্কেটাৰসকলকো এই ডিএলটি প্লেটফৰ্মত বাধ্যতামূলকভাৱে পঞ্জীয়ন কৰা হয়। তদুপৰি, পঞ্জীয়নভুক্ত আৰু অপঞ্জীয়নভুক্ত উভয় ধৰণৰ টেলিমাৰ্কেটাৰৰ বিৰুদ্ধে অভিযোগ পঞ্জীয়নৰ বাবে এই প্লেটফৰ্মত এক সুবিন্যস্ত অভিযোগ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, যিয়ে বিভিন্ন প্ৰৱেশ সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ মাজত অভিযোগৰ প্ৰবাহ সহজ কৰি তোলে আৰু সময়মতে ব্যৱস্থা গ্ৰহণত সহায় কৰে।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে সময়ে সময়ে উপযুক্ত নীতিগত নিৰ্দেশনা জাৰি কৰি সম্প্ৰচাৰ খণ্ডত উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহ গ্ৰহণ আৰু প্ৰসাৰত সক্ৰিয় সহায় আগবঢ়ায়। কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি ‘ব্ৰডকাষ্টিং ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ এণ্ড নেটৱৰ্ক ডেভেলপমেণ্ট (বিআইএনডি)’ৰ লক্ষ্য হৈছে দূৰদৰ্শন আৰু আকাশবাণীৰ সম্প্ৰচাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন, আধুনিকীকৰণ আৰু মানোন্নয়ন। এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহ গ্ৰহণ কৰি আকাশবাণী আৰু দূৰদৰ্শন নেটৱৰ্কক ধাৰাবাহিকভাৱে উন্নীত কৰি আহিছে। ইয়াৰ অন্তৰ্গত নেটৱৰ্কৰ ডিজিটেলাইজেচন আৰু আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি শেহতীয়া সঁজুলিসমূহৰ সংযোজনো অন্তৰ্ভুক্ত।
এই তথ্য শ্ৰী ৰাও ৰাজেন্দ্ৰ সিঙে উত্থাপন কৰা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী ড° এল. মুৰুগানে আজি লোকসভাত লিখিতভাৱে দাখিল কৰে।