Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks during ‘Karmayogi Sadhana Saptah’
02 APR 2026 11:38AM by PIB Delhi
Principal Secretary Shri P. K. Mishra, Chairman of Karmayogi Bharat Shri S. Ramadorai, Chairperson of the Capacity Building Commission S. Radha Chauhan, Other distinguished guests, ladies and gentlemen!
My heartfelt congratulations to all of you on the occasion of Karmayogi Sadhana Week. In this era of the 21st century, with rapidly changing systems, a swiftly transforming world, and India advancing at the same pace, it is essential to continuously update public service in line with the times. Karmayogi Sadhana Week is an important step in this effort. You are all familiar with the principle of governance we are pursuing today, whose core mantra is Citizen Devo Bhava. With this spirit, the focus is now on making public service more capable and more sensitive to citizens. Governance is being given a new identity by making it citizen-centric.
Friends,
A major principle of success is not to shorten someone else’s line, but to lengthen your own. Since independence, many institutions in our country have worked with different focuses, but there was a need for one institution dedicated to capacity building-one that could enhance the abilities of every employee, every karmayogi working in government. This vision gave birth to the Capacity Building Commission (CBC). On its foundation day today, this new beginning, along with the successful role of iGOT Mission Karmayogi, is giving our efforts manifold energy. I am confident that through these initiatives, we will succeed in building a team of modern, capable, dedicated, and sensitive karmayogis.
Friends,
A few weeks ago, during the inauguration of Seva Teerth, I had also spoken to you in detail about the resolve of a developed India. To achieve this goal, we need fast economic growth, modern infrastructure and technology, and a large skilled workforce. In achieving these targets, the role of our public institutions and public servants is crucial. We are all witnessing and experiencing how aspirational today’s India is. Every citizen has their own dreams and goals, and it is our responsibility to provide maximum support in fulfilling them. Our governance must ensure that citizens’ ease of living and quality of life improve day by day. That is our benchmark. For this, you must learn something new every day and embody the spirit of karmayogi.
Friends,
When we speak of reforms and changes in administrative services, it also means a change in the behavior of public servants. We all know that in the old system, emphasis was placed more on being an officer. But today, the country emphasizes duty-importance lies not in position, but in work. The Constitution grants us rights through our duties. If, before every decision, you ask yourself what your duty demands, the impact of your decisions will automatically multiply. I repeat once again: we must view our present efforts on the canvas of the future. 2047, a developed India-that is our canvas, that is our goal. We must ask ourselves: what impact will our work today have on the nation’s development journey? How many citizens’ lives can change through one decision? How can individual transformation become institutional transformation? These questions must be part of every effort. From my experience, I can say that this requires immense energy, and such energy can only come from a spirit of service.
Friends,
When we talk about learning, technology becomes extremely important in today’s context. You have all seen how, in the past 11 years, technology has been integrated into governance and administration. From governance and delivery to the economy, we have witnessed the power of the tech revolution. With the advent of AI, this change will accelerate even further. Therefore, understanding technology and using it correctly has become an essential part of public service. The best administrators and public servants will now be those who understand technology and data. This will form the basis of decision-making. Hence, efforts are being made to facilitate capacity building and continuous learning in the field of AI. Your participation and involvement in this are very important. I hope that Karmayogi Sadhana Week will focus equally on this subject.
Friends,
In our federal structure, the success of the nation means the collective success of the states. For decades, states were categorized as advanced, backward, or sick. Today, we are ending all such definitions. We must bridge every gap between states, and this will only happen when every state works with equal intensity. We must break silos and move forward with better coordination and shared understanding. For this, we need a whole-of-government approach. If both government and bureaucracy adopt this approach, every mission will succeed. Karmayogi Sadhana Week is an effort to ensure exactly this.
Friends,
We must always remember that for the common citizen, the local office is the face of the government. Your working style, your behavior-these determine citizens’ trust in democracy and constitutional systems. Therefore, whatever we do, at whichever level, we must preserve that trust. Once again, I congratulate the entire team of the Capacity Building Commission. I am confident that Karmayogi Sadhana Week will become an important chapter in our journey towards a developed India.
Thank you very much.
Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘কর্ময়োগী সাধনা সপ্তাহ’ মনুংদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
02 APR 2026 11:38AM by PIB Imphal
প্রিন্সিপল সেক্রেতরী শ্রী পি.কে. মিস্ত্রা, কর্ময়োগী ভারতকী চেয়রমেন শ্রী এস. রামাদোরাই, কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসনগী চেয়রমেন এস. রাধা চৌহান, মশক নাইবা মীহুৎশিং, নুপীমচাশিং অমসুং নুপাশিং!
ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু 'করময়োগী সাধনা সপ্তাহ' (দেদিকেতেদ প্রেক্তিসকী চয়োল) অসি পাংথোকপগীদমক থম্মোয় শেংনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ২১শুবা চহি চাগী মতম অসিদা - য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা সিস্তেমশিং অমসুং য়াম্না থুনা হোংলক্লিবা মালেম, মসিগী মনুংদা ভারতনা চপ মান্নবা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগী মরক্তা - মতমগা চুনবা মওংদা পব্লিক সর্বিসশিং লেপ্পা লৈতনা অপদেৎ তৌবা অসি তঙাইফদে। কর্ময়োগী সাধনা সপ্তাহ অসিনা মসিগী খোঙথাং অসিদা মরুওইবা লিঙ্ক অমা ওইনা মথৌ তৌরি। ময়াম পুম্নমক্না খঙনরে মদুদি হৌজিক ঐখোয়না চৎথরিবা গভর্নান্সকী লমজিং-লমতাক্লিবা ৱাখল্লোন অসি মরুওইবা মন্ত্র অসিদা য়াওরি: 'নাগরিক দেবো ভাব' (প্রজানা ঈশ্বরনি)। মসিগী মন্ত্র অসিদা য়াওরিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঙসিদি মীয়ামগী মথৌ তাবশিংদা হেন্না মপাঙ্গল লৈনবা অমসুং হেন্না সেনসিতিব ওইনবা পব্লিক সর্ভিসশিংদা মীৎয়েং থম্লি। গভর্নান্স অসি হৌজিক নৌনা ৱাহন্থোক পীরি অমসুং মসি তশেংনা সিতিজন-সেন্ত্রিক ওইহন্দুনা অনৌবা মশক অমা পীরি।
মরুপশিং,
মায় পাকপগী মরুওইবা ৱাখল্লোনদি: অতোপ্পগী থাক হন্থহন্নবা হোৎনবগী মহুত্তা, মীওই অমনা মশাগী থাক ৱাংখৎহনবদা মীৎয়েং থমগদবনি। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদগী, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা মীৎয়েং থমদুনা থবক তৌরক্লি। অদুম ওইনমক, 'কেপাসিতী বিল্দিং'দা অখন্ননা কৎথোকপা ইন্সতিত্যুসন অমগী তঙাই ফদবা অদু লৈরি। মসিনা সরকারগী এমপ্লোয়ী খুদিংমক্কী, 'কর্ময়োগী' খুদিংমক্কী কেপাসিতী হেনগৎহনগনি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসন (সি.বি.সি.) পুথোকখি। ঙসিদি, সি.বি.সি.গী ফাউন্দেসন দেনা লাকপদা, অনৌবা অহৌবা অসিনা - আই.জি.ও.তি.-মিসন কর্ময়োগী ইনিসিয়েতিবনা লৌখিবা মায় পাক্লবা থৌদাংগা লোয়ননা - ঐখোয়গী হোৎনরিবশিংদা মখল কয়াগী ইনর্জী পীরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি, হোৎনরিবশিং অসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না মোদর্ন, কম্পিতেন্ত, দেদিকেতেদ অমসুং ইম্পেথিক 'কর্ময়োগী'শিংগী তীম অমা শেমগৎপদা মায় পাক্কনি।
মরুপশিং,
চয়োল খরগী মমাংদা, সেবা তীর্থ শঙ্গাবগী থৌরমদা, ঐহাক্না মফম অসিদা অদোমগী মমাংদা ‘ভিক্সিৎ ভারত' অমা শেমগৎনবা ৱারেপ অদু কুপ্না খন্ন-নৈনখি। পান্দম অসি ফংনবগীদমক, ঐখোয়না খোঙজেল য়াংবা ইকোনোমিক গ্রোথ, মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমসুং এদভান্স তেক্নোলোজী মথৌ তাই। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মনুংদা স্কিল লৈরবা শিন্মী মশিং য়াম্না শেমগদবনি। পান্দমশিং অসি মায় পাক্না ফংনবা হোৎনবদা, ঐখোয়গী পব্লিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং পব্লিক সর্ভেন্তশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই। ঙসিগী ভারত অসি কয়া য়াম্না এস্পিরেস্নেল ওইরক্লবগে হায়বদু ঐখোয় পুম্নমক্না উরি অমসুং তশেংনা ফাওরি। লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না মখোয় মশাগী ওইবা ময়েক লারবা মঙলান অমসুং অপাম্বশিং লৈ। মরম অদুনা, মঙলানশিং অদু মংফাওনহনবদা মতেং পাংনবা ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা থৌদাং অমা লৈ। ঐখোয়গী গভর্নান্স অসি ঐখোয়গী নাগরিকশিংগী 'ইজ ওফ লিভিং' অমসুং 'ক্বালিতী ওফ লাইফ' অসি নোংম-নোংমগী ফগৎহন্নবগী মওংদা ওইগদবনি। মসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা বেঞ্চমার্কনি। মসিগীদমক, নুমিৎ খুদিংগী লেপ্পা লৈতনা তম্বদা অদোম্না অচেৎপা মীৎয়েং থমগদবনি, অমসুং অদোম্না 'কর্ময়োগী'গী ৱাখল্লোন্দা অদোমবু ইশানা ইশাবু শেমগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না এদমিনিস্ত্রেতিব সর্ভিসশিংগী মনুংদা রিফোর্মশিং অমসুং অহোংবশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলিবা মতমদা, মসিগী অকক্নবা ইমপ্লিকেসন অমা লৈ: মসিদি পব্লিক সর্ভিসশিংগী লমচৎকী অহোংবা অমনি। ঐখোয়না পুম্নমক্না খঙই মদুদি, হান্নগী সিস্তেমগী মখাদা, মরুওইনা 'ওফিসর' ওইবগী থাক অদু ওইনা মরুওইনা লৌনরমখি। অদুম ওইনমক, ঙসিদি, লৈবাক অসিনা মসিগী মরুওইবা মীৎয়েং অসি মথৌ পাংথোকপদা ওইনা থম্লি, থবক অসিগী মরুওইবা অদুনা পাইরিবা পোজিসন অদুদগী হেন্না মরু ওইবা মীৎয়েং থম্লি। তশেংনমক, ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসনসু ঐখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্তুনা ঐখোয়গী হকশিং অদু পীরি। করিগুম্বা অদোম্না করিগুম্বা ৱারেপ অমা লৌদ্রিঙৈদা, অদোমগী মথৌনা করিনো হায়বদু খন্থবা তারবদি অদোমগী ৱারেপশিং অদুগী ইম্পেক্ত অদু মশা মতোমদা শরুক কয়া হেনগৎলগনি। ঐহাক্না ৱাফম অমা অমুক হন্না থমজগে: ঐখোয়না হৌজিক হোৎনরিবা অসি অচৌবা, তুংলমচৎকী মায়কৈদা খুমাং চাউশিনবা কেনভস অমা ওইনা লৌগদবনি। '২০৪৭' – ‘চাউখৎপা ভারত' অমগী ভিজন - অসি তুংলমচৎকী মায়কৈ অদুনি; মসি ঐখোয়গী অরোইবা পান্দমনি। ঐখোয়না ঐখোয় ইশাবু লেপ্পা লৈতনা ৱাহং অসি হংগদবনি: ঐখোয়গী হৌজিক তৌরিবা থবকশিং অসিনা লৈবাক্কী চাউখৎপগী খোঙচৎতা করি শাফু পীগনি? ঐখোয়গী ৱারেপ অমা খক্তনা নাগরিক কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙমগদ্রা? মতৌ করম্না ইন্দিভিজুএল ত্রান্সফোর্মেসন অসি ইন্সতিত্যুস্নেল ত্রান্সফোর্মেসন অমা ওইরকপা ঙমগনি? ৱাহংশিং অসি ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবক খুদিংমক্কী মরুওইবা শরুক অমা ওইগদবনি। ঐহাক্কী ইশাগী এক্সপরিয়েন্সতগী হায়রি মদুদি ঐহাক্না হায়জনীংবদি অসিগুম্বা থবক অসি তৌবদা য়াম্না কন্না হোৎনবগী মথৌ তাই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না লর্নিংগী মতাংদা ৱারী শানবদা, তেক্নোলোজীগী মরুওইবা অসি ঙসিগী মতম অসিদা য়াম্না হেনগৎলক্লি। ময়াম পুম্নমক্না উখিবা অদুগুম্না হৌখিবা চহি ১১ অসিদা সরকার অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব ওপরেসনশিংদা তেক্নোলোজীবু মপুং ফানা পুনশিনবা অমা উবা ফংলে। গভর্নান্স অমসুং সর্ভিস দেলিভরীদগী হৌরগা ইকোনোমীগী মশা ফাওবা হীরম খুদিংমক্তা 'তেক্নোলোজী-রিভোলুসন'গী ত্রান্সফোর্মেতিব পৱার অসি ঐখোয়না উবা ফংলে। হৌজিক্তি, এ.আই. লাকপগা লোয়ননা, অহোংবা লাকপগী খোঙজেল অসি হেন্না য়াংখৎলক্লগনি। মরম অদুনা, তেক্নোলোজী খঙবা অমসুং মসি ইফেক্তিব ওইনা শীজিন্নবা অসি পব্লিক সর্ভিসকী তঙাইফদবা মচাক অমা ওইরক্লি। তুংলমচৎতা, খ্বাইদগী ইফেক্তিব এদমিনিস্ত্রেতরশিং অমসুং পব্লিক সর্ভেন্তশিং অসি তেক্নোলোজী অমসুং দেতাগী মতাংদা মনুং হুৎপা লৌশিং লৈবা মীওইশিং ওইগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা অদোমগী ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংগী য়ুম্ফম ওইগনি। মরম অদুনা, এ.আই.গী লমদা কেপাসিতী শেমগৎপা অমসুং লেপ্তনা তম্বদা মতেং পাংনবা হোৎনরি। অদোমগী থৌনা লৈরবা শরুক য়ারিবা অমসুং থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা হায়জরি মদুদি 'কর্ময়োগী সাধনা সপ্তাহ' (কর্ময়োগীগী থৌরমগী চয়োল) অসিদা, মরুওইবা হীরম অসিদা চপ মান্নবা মীৎয়েং অমসুং পুক্নিং চংবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ফেদরেল স্ত্রকচর অসিদা, লৈবাক অমগী মায় পাকপা হায়বসি রাজ্যশিংগী অপুনবা মায় পাকপা অদুসু তাকই। দিকেদ কয়াগী মমাংদগী, লৈবাক অমগী মনুংদা লৈবা রাজ্যশিংবু কাংলুপ খায়দোকপগী থৌওং ঐখোয়না উবা ফংলি। 'চাউখৎপা রাজ্যশিং,' 'শোত্থবা রাজ্যশিং,' অমসুং ‘বিমারু রাজ্যশিং' অসিনচিংবা ৱাহৈশিং অসি শীজিন্নরম্মি। ঙসিদি, ঐখোয়না অসিগুম্বা ৱাহন্থোক পুম্নমক লৌথোক্লে। রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা খুদিংমক ঐখোয়না কোকহনগদবনি। মসি রাজ্য খুদিংমক্না চপ মান্ননা থবক তৌরবদি ফংবা ঙমগনি। ঐখোয়না সিলোশিং থুগায়দুনা হেন্না ফবা কোওর্দিনেসন অমসুং শেয়র তৌরবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই। মসিগীদমক ঐখোয়না ‘হোল-ওফ-গভর্নমেন্ত’ থৌওং অমা মথৌ তাই। লৈঙাক অমসুং ব্যুরোক্রেসী অনিমক্না মসিগী থৌওং অসি শীজিন্নরবদি, মিসন খুদিংমক্তা মায় পাকপা অসি থাজৈ। 'সাধনা সপ্তাহ'না হায়রিবা মহৈ অসি ফংহন্নবা হোৎনবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি মদুদি, মীচম প্রজাগীদমক্তা, লোকেল ওফিস অসি লৈঙাক্কী মশক ওই। মসি অদোমগী থবক তৌবগী ইথিল অমসুং অদোমগী লমচৎ-শাজৎনা দেমোক্রেসী অমসুং কন্সতিত্যুস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা নাগরিকশিংগী থাজবা অদু লেপ্পি। মরম অদুনা, ঐখোয়না তৌনীংবা তৌরবসু, অমসুং ঐখোয়না মদু করম্বা থাক্তা তৌবগে হায়বদু ঐখোয়না থাজবা অদু ঙাক্না চৎকদবনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসনগী তীম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি 'কর্ময়োগী সাধনা সপ্তাহ' অসি 'ভিক্সিত ভারত' (চাউখৎলবা ভারত) অমগী মায়কৈদা ঐখোয়না চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা মরুওইবা চেপ্তর অমা ওইরগনি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খুরুমজরি।