Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
8 States/UTs getting additional LPG allocation for PNG reforms; applications from 3 States under consideration
Government permits supply of C3 & C4 streams to critical sectors including pharmaceuticals, food & public distribution, and chemicals & petrochemicals as per CHT Allocation
More than 55,000 PNG connections gasified in last five days
Over 4.3 Lakh - 5 Kg FTL cylinders sold since 23rd March
Government grants full customs duty exemption on critical petrochemical products in view of ongoing conflict in West Asia
Exemption to benefit sectors dependent on petrochemical feedstock and intermediates such as plastics, packaging, textiles, pharmaceuticals, chemicals, automotive components and other manufacturing segments
Proactive Measures taken to safeguard trade and support exporters
Inter-Ministerial coordination, exporter facilitation, logistics support and targeted relief measures initiated to ensure continuity of trade
Safe repatriation of more than 975 Indian seafarers facilitated so far from the region, including 11 in the past 24 hours
External Affairs Ministry continues to closely monitor the evolving situation in region; safety, security and welfare of the Indian community remain priority
Around 6,24,000 passengers having travelled to India since 28 February; Flight situation improving
02 APR 2026 6:19PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance extended to Indian nationals in the region, and measures being taken to maintain overall stability. Officers from the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), Ministry of Finance and Ministry of Commerce and Industry also participated, with the CBIC outlining tax and duty-related interventions, while the Ministry of Commerce and Industry highlighted steps being taken to safeguard trade and support exporters in view of the ongoing disruptions in West Asia.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the current fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the evolving situation in West Asia. It was noted that:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place, and sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Outlets
· All retail outlets are operating normally across the country.
· The Middle East crisis has resulted in an abnormal increase in crude prices. To protect consumers from this impact, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
· The Government of India has imposed an export levy of ₹21.5 per litre on diesel and ₹29.5 per litre on aviation turbine fuel (ATF) to ensure availability of these products in the domestic market.
· Instances of panic buying due to rumours have been reported in certain areas, resulting in unusually high sales and crowding at retail outlets. However, adequate stocks of petrol and diesel are available across all petrol pumps in the country.
• Regular Retail Prices for Petrol and Diesel are unchanged. There is under recovery of Rs. 24.40/Ltr on Petrol and Rs. 104.99/Ltr on Diesel to PSU OMCs.
• The Government has reiterated its advice to the public not to believe rumours and has requested State Governments to disseminate accurate information through regular press briefings.
Natural Gas
· Priority allocation continues with 100% supply to domestic PNG and CNG (transport).
· Supply to industrial and commercial consumers connected to the grid is being maintained at around 80% of average consumption.
· CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens.
· Supply to operating urea plants is steady at around 70–75% of their last six-month average consumption. Additional LNG and RLNG supplies are being sourced to maintain pipeline operations.
· Industrial consumers, including fertiliser plants, have been advised to indicate additional requirements on a spot basis.
· CGD companies such as IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· The Government of India has requested States/UTs and Central Ministries to expedite approvals required for CGD network expansion.
• An additional 10% allocation of commercial LPG has been offered to States/UTs, linked to the transition from LPG to PNG, with further allocations being recommended for reform-oriented States. At present, eight States/UTs are being provided with this additional allocation, and applications received from three other States are currently under consideration.
· PNGRB has directed CGD entities to prioritise PNG connections for residential schools, colleges, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens within five days, wherever feasible.
· Ministry of Road Transport and Highways has adopted an accelerated approval framework for CGD infrastructure with reduced timelines for a period of three months.
· The Government of India has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution Order, 2026, providing a streamlined and time-bound framework for expansion of pipeline infrastructure and enhancing last-mile connectivity.
· Ministry of Defence has issued a temporary policy modification to expedite PNG infrastructure installation in defence residential areas till 30 June 2026.
· PNGRB has extended National PNG Drive 2.0 till 30 June 2026 to sustain momentum in PNG expansion.
· More than 55,000 PNG connections have been gasified across 110 geographical areas in the last five days.
LPG
· Supply of LPG is affected due to prevailing geopolitical situation.
Domestic LPG Supply:
· No reported dry-out at LPG distributorships.
· Online LPG cylinder bookings have increased to 95% on industry basis yesterday.
· To prevent diversion at the distributor level, Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have been increased from 53% (Feb-2026) to 85% yesterday.
· Delivery of Domestic LPG Cylinders is normal.
Commercial LPG supply:
· Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc. based on specific quantity and refinery source as determined by the Centre for High Technology (CHT).
· Govt. had already restored Partial Commercial LPG supply (20%) to consumers. Further, Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 had proposed to allocate additional 10% of Commercial LPG to States/UTs based on ease of doing business reforms for PNG expansion.
· Govt. of India vide letter dated 21.03.2026 has allowed another 20% allocation of commercial LPG to States, which would take overall allocation to 50% (incl. 10% allocation based on ease of doing reforms for PNG expansion). This additional 20% allocation shall be given on priority to sectors like restaurants, dhabas, hotels, industrial canteens, food processing/dairy, subsidised canteens/outlets run by State Govt. or local bodies for food, community kitchens, 5 Kg FTL for migrant labourers.
· Govt. of India vide letter dated 27.03.2026 has decided to allocate an additional 20% for commercial LPG (this would bring the total commercial allocation to 70% of the pre-crises level incl. 10% reform based). This additional 20% allocation would be given to industries with priority to steel, automobile, textile, dye, chemicals and plastics. Among this, priority shall be given to process industries or those requiring LPG for specialised heating purposes that cannot be substituted by natural gas.
· Since 23rd March 2026, more than 4.3 Lakh - 5 Kg FTL cylinders have been sold.
· Most of the States/UTs have issued orders to allocate the Non-domestic LPG in line with the guidelines issued by the Govt. of India. A total of 60370 MT has been uplifted since 14th March 2026 by commercial entities in the States/UTs.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been made to all States/UTs over and above regular allocation.
· Distribution of PDS SKO has been facilitated in SKO-free States/UTs, with up to two designated PSU OMC service stations per district allowed to store up to 5,000 litres.
· 17 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Role of State Governments / UTs
· Under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, State Governments are empowered to act against hoarding and black marketing and play a primary role in regulating supply of essential commodities.
· States/UTs have been requested to:
Ø Institutionalise daily press briefings and issue regular public advisories.
Ø Set up dedicated control rooms and helplines.
Ø Actively monitor and counter misinformation on social media.
Ø Intensify enforcement drives and conduct regular raids and inspections.
Ø Issue commercial LPG and SKO allocation orders.
Ø Fast-track CGD expansion, including RoW/RoU approvals.
Ø Promote PNG adoption and alternate fuels.
Ø Nominate senior nodal officers for coordination with the Ministry.
· 17 States/UTs are currently conducting regular press briefings.
Enforcement Action
· Enforcement drives are ongoing across States/UTs, with more than 2,600 raids conducted and around 700 LPG cylinders seized on the previous day.
· PSU Oil Marketing Companies are conducting daily surprise inspections across retail outlets and LPG distributorships.
· More than 600 show cause notices have been issued to LPG distributorships.
Government Measures
· The Government continues to prioritise domestic LPG and PNG supply, along with critical sectors such as hospitals and educational institutions.
· Measures include enhanced refinery production, revised booking intervals and prioritised allocation of supplies.
· Alternate fuels such as kerosene and coal are being promoted to ease LPG demand.
· Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to increase supply for distribution to small and medium consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial users.
Public Advisory
· The Government is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG. Citizens are advised to avoid panic purchases.
· Citizens are advised to rely only on official sources and not believe rumours.
· For LPG, consumers are requested to use digital modes for booking and avoid visiting LPG distributors unnecessarily.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are requested to conserve energy in their daily usage.
Tax & Duty Measures
CBIC briefed the media on tax and duty-related measures being undertaken in view of the evolving situation. It was stated that:
· The Government of India has taken measures for reduction of duties on certain items in the petrochemical sector in view of the ongoing situation.
· In light of the conflict in West Asia and disruptions in global supply chains, a full customs duty exemption has been granted on critical petrochemical products for a temporary period of three months, i.e., until 30th June 2026.
· This measure has been taken as a temporary and targeted relief aimed at ensuring continuous availability of essential petrochemical inputs for domestic industries; reduce cost pressures on downstream sectors and safeguard supply stability across the country.
· A wide range of sectors dependent on petrochemical feedstock and intermediate products are expected to benefit, including plastics, packaging, textiles, pharmaceuticals, chemicals, automotive components and other manufacturing industries.
· The measure is also expected to provide relief to consumers of final products.
· The estimated revenue loss over the three-month period is approximately ₹1,800 crore, subject to variation based on the evolving situation.
· The decision has been taken after consultations with concerned ministries, industry stakeholders and trade representatives.
· Critical products essential for downstream industries have been identified, and customs duty on these products has been reduced to zero for the specified period.
· The measure is expected to ensure price stability for these sectors, strengthen supply chains and support continued production of essential goods.
Measures to support Trade & Exporters
The Ministry of Commerce and Industry apprised the media of the steps being taken to address the impact of disruptions in West Asia on trade, with a focus on safeguarding supply chains, supporting exporters, and ensuring continuity of trade through timely interventions. As per Ministry:
· The Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry, has taken timely, proactive and coordinated steps to address the impact of the evolving situation in West Asia on India’s trade, logistics and supply chains. Recognising the strategic importance of the region for India’s exports, imports and connectivity, a whole-of-government approach has been adopted to ensure continuity of trade, reduce operational stress on exporters and maintain stability in critical supply chains.
· Given the significance of the Gulf and West Asia region in India’s external trade, disruptions in this corridor have implications for freight movement, insurance costs, delivery schedules and working capital cycles of exporters. The Department of Commerce has therefore put in place an institutional mechanism for real-time monitoring, stakeholder coordination and resolution of emerging bottlenecks.
· On 2 March 2026, the Department of Commerce constituted an Inter-Ministerial Group (IMG) to monitor developments arising from the West Asia situation and to coordinate necessary interventions. The IMG brings together DPIIT, Ministry of Petroleum and Natural Gas, Ministry of Ports, Shipping and Waterways, Department of Financial Services, CBIC, RBI, Ministry of External Affairs and Ministry of Railways.
· The IMG has focused on three core areas which include maintaining supply chain and logistics continuity, monitoring critical exports and imports, and enabling pre-emptive mitigation measures. This has ensured timely attention to issues relating to shipping routes, freight escalation, insurance availability, customs clearances and movement of cargo impacted by disruptions.
· A dedicated West Asia Crisis Desk has been operationalised, supported by a toll-free helpline and email-based grievance redressal mechanism, to provide timely support to exporters facing disruptions. A focused sub-group for perishable cargo has also been constituted to address the special requirements of agricultural and other time-sensitive exports.
· Indian Missions in the region have also been engaged for field-level feedback and support to facilitate resolution of issues on the ground and ensure timely coordination with exporters and stakeholders.
· In coordination with CBIC, customs-related interventions have been initiated, including handling of return cargo, holding regular Customs Clearance Facilitation Committee meetings and allowing relaxation for Back-to-Town movement in affected cases. These measures have helped ease procedural bottlenecks and facilitate smoother cargo movement.
· In coordination with the Ministry of Ports, Shipping and Waterways and DG Shipping, steps have been taken to ensure operational continuity at ports, improve transparency in shipping-related pricing and discourage arbitrary freight practices. Relief in storage, dwell time and certain container-related charges has also been facilitated in appropriate cases.
· The Department of Commerce has worked closely with the Ministry of Railways, CONCOR and ICD operators to support container availability, inland movement and handling of export cargo affected by routing disruptions. Alternate routing options, including suitable transshipment pathways, have been continuously examined and enabled wherever feasible to reduce delays and uncertainty.
· A major intervention coordinated by the Department of Commerce has been the launch of RELIEF, Resilience and Logistics Intervention for Export Facilitation, under the Export Promotion Mission on 19 March 2026 with ECGC as the nodal agency. The initiative provides enhanced risk coverage, premium stability and special support for MSME exporters, including assistance for extraordinary logistics-related surcharges in deserving cases. The RELIEF initiative is designed to protect export momentum while ensuring that smaller exporters are not disproportionately affected by external shocks and disruptions arising from the situation in West Asia.
· Trade policy and procedural measures have also been undertaken to ease the burden on exporters. Exporters holding Advance Authorisations and EPCG authorisations have been granted additional time for fulfilment of export obligations, thereby preventing hardship arising from shipment delays beyond their control.
· Restoration of RoDTEP rates to 100 percent has further supported cost competitiveness and provided confidence to exporting sectors during a period of uncertainty. In parallel, DGFT has launched a nationwide drive for expedited issuance of Export Obligation Discharge Certificates to help unlock working capital and improve liquidity for exporters.
· Sector-specific support measures have also been taken in areas such as gems and jewellery and agricultural exports, where the impact of disruption has been particularly significant.
· The Department of Commerce remains in close engagement with Export Promotion Councils, industry associations, logistics stakeholders and concerned Ministries. Its approach continues to be practical, responsive and solution-oriented, with emphasis on trade facilitation, rapid grievance redressal and continuous monitoring of emerging risks.
· The Government remains committed to ensuring that India’s trade ecosystem remains resilient, responsive and competitive. The Department of Commerce will continue to take all necessary steps, in coordination with partner Ministries and agencies, to safeguard national trade interests and support exporters during this challenging period.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf, detailing the measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was stated that:
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor the evolving situation in the West Asia region.
· All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours. The situation remains stable with no incidents reported in the recent period.
· A total of 18 Indian-flagged vessels with 485 Indian seafarers continue to remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping (DG Shipping), in coordination with ship owners, RPSL (Recruitment & Placement) agencies, and Indian Missions, is actively monitoring the situation.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24x7 and has handled a cumulative 4,885 calls and over 9,934 emails since activation, including 116 calls and 335 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 975 Indian seafarers so far from the region, including 11 in the past 24 hours.
· Port operations across India remain normal, with no congestion reported in the past 24 hours. State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh, and Puducherry have confirmed smooth functioning.
• The Ministry Ports, Shipping and Waterways continues to maintain close coordination with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, and maritime stakeholders to ensure seafarer safety, welfare, and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
An update on the latest developments in the region, including ongoing assistance through Indian Missions, was also shared by the Ministry of External Affairs. It was informed that:
· Indian Embassy in Tehran has so far facilitated 1200 Indian nationals, including 845 Indian students, to exit Iran via the land border into Armenia and Azerbaijan. Of these, 996 have crossed over into Armenia and 204 into Azerbaijan.
· Several Indian nationals have also been relocated to safer places within Iran.
· The Ministry thanked the authorities in Armenia and Azerbaijan for their support in facilitating the safe transit of Indian nationals from Iran.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· A dedicated special control room is operational to assist Indian nationals and their families, with regular coordination being maintained with State Governments, Union Territories, Embassies and Consulates.
· Indian Missions and Posts across the region are operating 24x7 helplines and remain actively engaged with Indian community associations, organizations and companies.
· Regular advisories are being issued for nationals, students, seafarers and resident Indian communities, with Missions maintaining close coordination with local governments.
· Missions continue to proactively address issues raised by Indian nationals, including visa facilitation, consular services, transit support through neighbouring countries and logistical assistance wherever required.
· The welfare of Indian students in the Gulf region remains a high priority, with efforts being made to ensure that their academic year is not impacted.
· Missions are coordinating with local authorities, Indian schools, CBSE, ICSE, Kerala Boards and the National Testing Agency to address concerns related to JEE and NEET examinations.
· Missions are in continuous contact with Indian crew members on vessels in the region, providing support including coordination with local authorities, consular assistance, communication with families and facilitation of return to India.
· The overall flight situation is improving, with additional flights operating from the region to India, and around 6,24,000 passengers having travelled to India since 28 February.
· In the UAE, limited non-scheduled flights continue to operate, with around 90 flights expected to operate to India.
· Flights are operating from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 8 to 10 flights to India today.
· Kuwait and Bahrain airspaces remain closed, with Jazeera Airways and Gulf Air operating flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
• Due to airspace restrictions, Indian nationals are being facilitated through alternate routes including:
• From Iran, through Armenia and Azerbaijan to India.
• From Israel, through Egypt and Jordan to India.
• From Iraq, through Jordan and Saudi Arabia to India.
• From Kuwait and Bahrain, through Saudi Arabia to India.
· An Indian national was injured in an attack in Umm Al Quwain in the UAE and is currently under treatment, with the Consulate extending all necessary assistance.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
02 APR 2026 6:19PM by PIB Bhubaneswar
• ଗତ ପାଞ୍ଚ ଦିନରେ ୫୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ
• ୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ଠାରୁ ୪.୩ ଲକ୍ଷ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ସୁବିଧା କରିଛନ୍ତି
• ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି
• ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୯୭୫ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଣାଯାଇଛି
• ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି; ଭାରତୀୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା
• ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୬,୨୪,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି
୦୨/୦୪/୨୦୨୬ : ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଭାରତ ସରକାର ନିୟମିତ ଅପଡେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆଜି ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ତଥା ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସହାୟତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବୋର୍ଡ (ସିବିଆଇସି), ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ତଥା ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସିବିଆଇସି ଟିକସ ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ରୂପରେଖା ଦେଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ବାଧାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ବଢୁଥିବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ରୂପରେଖ ଦେଇଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ବିଶୋଧନାଗାର
ସମସ୍ତ ବିଶୋଧନାଗାର ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ
ସାରା ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଏହି ପ୍ରଭାବରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ.୧୦ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଡିଜେଲ ଉପରେ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ.୨୧.୫ ଏବଂ ବିମାନ ଟରବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ଉପରେ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ.୨୯.୫ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି।
କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୁଜବ ଯୋଗୁଁ ଆତଙ୍କ କ୍ରୟ ହେବାର ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ଭିଡ଼ ହୋଇଛି। ତଥାପି, ଦେଶର ସମସ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ।
ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ନିୟମିତ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି।
ସରକାର ଗୁଜବ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିୟମିତ ପ୍ରେସ ବ୍ରିଫିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ
ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି (ପରିବହନ) ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ସହିତ ପ୍ରାଥମିକତା ଆବଣ୍ଟନ ଜାରି ରହିଛି।
ଗ୍ରୀଡ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୮୦% ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
ସିଜିଢି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ହୋଟେଲ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ସେମାନଙ୍କର ଗତ ଛଅ ମାସର ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୭୦-୭୫% ସ୍ଥିର ରହିଛି।
ସାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସମେତ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଟ୍ ଭିତ୍ତିରେ ଅତିରିକ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ସୂଚାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଆଇଜିଏଲ୍, ଏମଜିଏଲ୍, ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ୍‌ ଭଳି ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଅନୁମୋଦନଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଏଲପିଜି ରୁ ପିଏନଜିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଜଡିତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ସଂସ୍କାର-ମୁଖୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆହୁରି ଆବଣ୍ଟନ ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆଠଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଚାରାଧୀନ ଅଛି।
ପିଏନଜିଆରବି ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆବାସିକ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ, ଛାତ୍ରାବାସ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରୋଷେଇ ଘର ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ରୋଷେଇ ଘର ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ।
ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତିନି ମାସ ପାଇଁ ହ୍ରାସିତ ସମୟସୀମା ସହିତ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ତ୍ୱରିତ ଅନୁମୋଦନ ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ୨୦୨୬ କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପାଇପଲାଇନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଶେଷ-ମାଇଲ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ସମୟସୀମା ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୩୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏନଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜାରି କରିଛି।
ଗତ ପାଞ୍ଚ ଦିନରେ ୫୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଗ୍ୟାସିଫାଇଡ୍ କରାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି
ପ୍ରଚଳିତ ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି।
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ:
ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ କୌଣସି ଶୁଷ୍କତା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
ଗତକାଲି ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିରେ ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ୯୫% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ଡେଲିଭରି ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଛି।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ:
ଭାରତ ସରକାର ୦୧.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମେତ ରିଫାଇନିଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଚଟି) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଔଷଧ ବିଭାଗ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ, ରସାୟନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ କେମିକାଲ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିମାଣରେ ସି3 ଏବଂ ସି4 ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଂଶିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ (୨୦%) ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍କାରର ସହଜତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତ ସରକାର ୨୧.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନର ଆହୁରି ୨୦% ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନକୁ ୫୦% (ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସଂସ୍କାରର ସହଜତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ସମେତ) କରିବ। ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ୨୦% ଆବଣ୍ଟନ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ଢାବା, ହୋଟେଲ, ଶିଳ୍ପ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ/ଡାଏରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍/ଆଉଟଲେଟ୍, ସାମୁଦାୟିକ ରୋଷେଇ ଘର, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ।
୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ୪.୩ ଲକ୍ଷ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ଏଫଟିଏଲ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମୋଟ ୬୦୩୭୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଉଠାଯାଇଛି।
କିରୋସିନ
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିୟମିତ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟତୀତ ୪୮,୦୦୦ କେଏଲ୍‌ କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ଏସକେଓ ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପିଡିଏସ୍ ଏସକେଓ ବଣ୍ଟନକୁ ସହଜ କରାଯାଇଛି, ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ଦୁଇଟି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ସେବା ଷ୍ଟେସନକୁ ୫୦୦୦ ଲିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି।
୧୭ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ଆଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲଦାଖ କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି ସୂଚାଇଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାର/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି:
ଦୈନିକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ କୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିବା ଏବଂ ନିୟମିତ ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିବା।
ସମର୍ପିତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବା।
ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଭୁଲ ସୂଚନା ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନଜର ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତିକାର କରିବା।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନକୁ ତୀବ୍ର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିୟମିତ ଚଢାଉ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରିବା।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଏବଂ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା।
ପିଏନଜି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରିବା।
୧୭ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ନିୟମିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରୁଛନ୍ତି।
କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି, ପୂର୍ବ ଦିନରେ ୨୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୭୦୦ ଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ପ୍ରତିଦିନ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଏବଂ ପିଏନଜି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଚାଲିଛନ୍ତି, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ।
ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିବା ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ, ସଂଶୋଧିତ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ଯୋଗାଣର ପ୍ରାଥମିକତା ବଣ୍ଟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଲପିଜି ଚାହିଦାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିଆରିଜ୍ କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ
ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ କ୍ରୟରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏବଂ ଗୁଜବରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ପାଇଁ, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ବୁକିଂ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ମୋଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଅଯଥାରେ ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କୁ ଯିବାକୁ ଏଡାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
କର ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ପଦକ୍ଷେପ
ସିବିଆଇସି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା କର ଏବଂ ଶୁଳ୍କ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ:
ଭାରତ ସରକାର ଚଳିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରର କିଛି ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବାଧାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ତିନି ମାସ ପାଇଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ୩୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଇନପୁଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା; ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦୀ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଭାବରେ ନିଆଯାଇଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ତିନି ମାସ ଅବଧିରେ ଆନୁମାନିକ ରାଜସ୍ୱ କ୍ଷତି ପ୍ରାୟ ଟ.୧୮୦୦ କୋଟି, ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଧାରିତ।
ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା ପରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅବଧି ପାଇଁ ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଶୂନ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ନିରନ୍ତର ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଉପରେ ବାଧାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ, ଯାହାର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନୁଯାୟୀ:
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତିର ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଉପରେ ପ୍ରଭାବକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସମୟୋଚିତ, ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ଆଇଏମଜି ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରପ୍ତାନି ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ରାକ୍-ପ୍ରଶମନ ପଦକ୍ଷେପ ସକ୍ଷମ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମାର୍ଗ, ମାଲ ପରିବହନ ବୃଦ୍ଧି, ବୀମା ଉପଲବ୍ଧତା, କଷ୍ଟମ୍ସ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ଏବଂ ବାଧା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ କାର୍ଗୋର ଗତିବିଧି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସମୟୋଚିତ ଧ୍ୟାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ବାଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟ ଡେସ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏକ ଟୋଲ୍-ଫ୍ରି ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ଏବଂ ଇମେଲ୍-ଆଧାରିତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ।
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ଡିଜି ଜାହାଜ ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ, ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଜାହାଜ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂରକ୍ଷଣ, ବାସସ୍ଥାନ ସମୟ ଏବଂ କିଛି କଣ୍ଟେନର-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶୁଳ୍କରେ ମଧ୍ୟ ରିହାତି ଦିଆଯାଇଛି।
ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, କନକର ଏବଂ ଆଇସିଡି ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ଯାହା କଣ୍ଟେନର ଉପଲବ୍ଧତା, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଗତିବିଧି ଏବଂ ରାପ୍ତାନି ବାଧା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ରପ୍ତାନି କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ। ଉପଯୁକ୍ତ ଟ୍ରାନ୍ସସିପମେଣ୍ଟ ପଥ ସମେତ ବିକଳ୍ପ ମାର୍ଗ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଳମ୍ବ ତଥା ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ଭବସ୍ଥଳେ ସକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି।
ରତ୍ନ ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର ଓ କୃଷି ରପ୍ତାନି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସହାୟତା ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟିର ପ୍ରଭାବ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।
ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ, ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରଖିଛି। ଏହାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟବହାରିକ, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଏବଂ ସମାଧାନ-ଭିତ୍ତିକ ରହିଛି, ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା, ଦ୍ରୁତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ବିପଦର ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି।
ସରକାର ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥିର, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ରହିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ସମୟରେ ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ପ୍ରଚଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କ୍ରୁଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ କୌଣସି ଅଘଟଣ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ସ୍ଥିର ରହିଛି।
୪୮୫ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସହିତ ମୋଟ ୧୮ ଟି ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି। ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ୍‌ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜି ସିପିଂ) ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି।
ଡିଜି ସିପିଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୨୪x୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୪୮୮୫ କଲ୍ ଏବଂ ୯୯୩୪ ରୁ ଅଧିକ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୧୬ କଲ୍ ଏବଂ ୩୩୫ ଇମେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଡିଜି ସିପିଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୯୭୫ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୧ ଜଣ ଅଛନ୍ତି।
ସାରା ଭାରତରେ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଛି, ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ କୌଣସି ଭିଡ଼ ଦେଖାଯାଇ ନାହିଁ। ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, କେରଳମ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷା, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ଭାରତୀୟ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଲିଥିବା ସହାୟତା ସମେତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସଦ୍ୟତମ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ମଧ୍ୟ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସେୟାର କରାଯାଇଥିଲା। ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ:
ତେହେରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୮୪୫ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସମେତ ୧୨୦୦ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ଥଳ ସୀମା ଦେଇ ଇରାନରୁ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନକୁ ଯିବାକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୯୯୬ ଜଣ ଆର୍ମେନିଆ ପାର ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦୪ ଜଣ ଆଜରବୈଜାନକୁ ଯାଇଛନ୍ତି।
ଅନେକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଇରାନ ଭିତରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି।
ଇରାନରୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଛି।
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି, ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ଦୂତାବାସ ଏବଂ କନସୁଲେଟ୍ ସହିତ ନିୟମିତ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖାଯାଉଛି।
ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪x୭ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଂଘ, ସଂଗଠନ ଏବଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି।
ନାଗରିକ, ଛାତ୍ର, ନାବିକ ଏବଂ ବାସିନ୍ଦା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରାଯାଉଛି, ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଠାଯାଇଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିଚାଲିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଭିସା ସୁବିଧା, କନସୁଲାର ସେବା, ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବହନ ସହାୟତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଉପସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏକ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ ପ୍ରଭାବିତ ନହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।
ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଜେଇଇ ଏବଂ ନିଟ୍ ପରୀକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଷୟର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଭାରତୀୟ ସ୍କୁଲ, ସିବିଏସଇ, ଆଇସିଏସଇ, କେରଳ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।
ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଜାହାଜରେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି, ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ, କନସୁଲାର ସହାୟତା, ପରିବାର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଭାରତ ଫେରିବା ପାଇଁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ସାମଗ୍ରିକ ଉଡ଼ାଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତକୁ ଅତିରିକ୍ତ ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଏବଂ ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୬,୨୪,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି।
ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ଉଡ଼ାଣ ଚାଲିଛି।
କତାର ଏୟାରୱେଜ୍ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଥିବାରୁ, ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୮ ରୁ ୧୦ ଟି ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କୁୱେତ ଏବଂ ବାହାରିନ୍ ଏୟାରୱେଜ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି, ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଏବଂ ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ସାଉଦି ଆରବର ଦମ୍ମାମ୍ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତକୁ ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଆକାଶ ମାର୍ଗ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିକଳ୍ପ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛି:
ଇରାନରୁ, ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବାଇଜାନ ଦେଇ ଭାରତକୁ।
ଇସ୍ରାଏଲରୁ, ମିଶର ଏବଂ ଜୋର୍ଡାନ ଦେଇ ଭାରତକୁ।
ଇରାକରୁ, ଜୋର୍ଡାନ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ଭାରତ।
କୁଏତ ଏବଂ ବାହାରିନରୁ, ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ଭାରତ।
ୟୁଏଇର ଉମ୍ ଅଲ୍ କ୍ୱାଇନରେ ଏକ ଆକ୍ରମଣରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ତାଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ଚାଲିଛି, କନସୁଲେଟ୍ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି।