Ministry of Petroleum & Natural Gas
Secretary, Ministry of Petroleum and Natural Gas held review meeting with States/UTs on fuel supply situation across the country
02 APR 2026 8:27PM by PIB Delhi
Secretary (Petroleum) chaired a meeting with Additional Chief Secretaries and Principal Secretaries (Food & Civil Supplies) of all States and Union Territories to review the fuel supply situation across the country.
He briefed the states/UTs on steps taken by the Government to ease the supply of essential petroleum fuels and also appreciated respective states/UTs to work alongside the central Government to deal with the evolving situation.
Secretary (Petroleum) stressed that States/UTs must actively manage and prioritize LPG distribution to ensure uninterrupted supply for domestic consumers and essential sectors. States were also advised to maintain strict vigilance against hoarding, diversion, and the spread of misinformation that could trigger unnecessary panic.
States such as Uttar Pradesh, Gujarat, Haryana, Delhi, Maharashtra and Andhra Pradesh were commended for proactive enforcement actions, including raids to curb irregularities. Other States were urged to further strengthen monitoring and enforcement and take exemplary action on offenders. States were also requested to actively thwart attempts to mislead and spread false rumours with regard to supplies.
On reports concerning FTL LPG supplies to migrant workers, States clarified that there is no disruption in LPG supply affecting migrants and that supplies remain stable. Secretary informed that states may consider managing targeted distribution of 5 kg FTL LPG cylinders, based on local requirements alongwith OMCs. On LPG for autos it was clarified that efforts are ongoing to meet this demand, and autos that can run both on LPG and petrol should be encouraged to use the later.
Secretary (Petroleum) appreciated the cooperation of all States and UTs and called for continued close monitoring to ensure supply stability and maintain public confidence.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ନେଇ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସଚିବଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ
02 APR 2026 8:27PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ସଚିବ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ (ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗାଣ)ଙ୍କ ସହିତ ଏକ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରି ସାରା ଦେଶରେ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣର ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ସେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ସଚିବ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଘରୋଇ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଏଲପିଜି ବଣ୍ଟନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଅନାବଶ୍ୟକ ଆତଙ୍କ ସୃଷ୍ଟିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମହଜୁଦ, ଚାଲାଣ ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ସତର୍କତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଅନିୟମିତତାକୁ ରୋକିବା ଲାଗି ଚଢାଉ ସମେତ ସକ୍ରିୟ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ଦିଲ୍ଲୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଭଳି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଥିଲା। ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସତର୍କତା ଏବଂ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଏବଂ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା। ଯୋଗାଣ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ସୂଚନା ଏବଂ ମିଥ୍ୟା ଗୁଜବ ପ୍ରସାର କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରତିହତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏଲପିଜି (ଏଫଟିଏଲ୍) ଯୋଗାଣ ସମସ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରିପୋର୍ଟ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣରେ ଏପରି କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନାହିଁ ଯାହା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିକୂଳ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିର ରହିବ। ସଚିବ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ, ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଆଧାରରେ, ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ଲକ୍ଷ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବଣ୍ଟନ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ବିଚାର କରିପାରିବେ। ଯାନବାହାନ ଏଲପିଜି ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏଲପିଜି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଉଭୟରେ ଚାଲିପାରୁଥିବା ଅଟୋ-ରିକ୍ସାକୁ ପେଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ସଚିବ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୋଗାଣର ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସତର୍କତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।