Ministry of Railways
Providing Comfortable Ride & Better Travel Experience to Poor and Middle Class is Railways’ Top Priority: Union Minister Sh. Ashwini Vaishnaw
Railway Minister Congratulates Rail Family for Historic Reduction in Accidents, Record Freight Loading and Operation of Special Trains
Railway Stations Are the Face of Indian Railways; Officials Must Ensure Cleanliness with Dedicated Efforts: Sh. Ashwini Vaishnaw
Ensure Livelihoods Are Not Affected; Officials Must Resolve Sensitive Issue of Railway Land Encroachment with a Humane Approach: Railway Minister
Give Priority to Convenient and Accessible Puliyas (Underpasses) over Foot Overbridges for Crossing Railway Tracks Both in Station Premises & Outside
03 APR 2026 5:02PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, today chaired a review meeting with railway officials across the country at Rail Bhawan, New Delhi.
The Union Minister emphasized that providing a good travel experience to the poor and middle class remains the top priority of Indian Railways. He called upon all officials to work collectively towards this goal. Shri Vaishnaw also congratulated the entire Railway family for their commendable performance last year. He highlighted that the historic reduction in rail accidents and record freight loading have significantly improved the image of Indian Railways across the country. He also appreciated the effective operation of a large number of special trains during festivals, which helped meet the increased demand for travel.
Highlighting the importance of passenger experience, the Union Minister stated that railway stations are the face of Indian Railways before the public and must be kept clean and well-maintained. He urged officials to work with full dedication to ensure cleanliness and improved passenger amenities at all stations. Referring to the record allocation for railway modernization in the past decade, he emphasized that officials must ensure optimal utilization of funds to transform railway stations and enhance passenger facilities.
The Union Minister stressed that crowd management during peak periods, especially festivals, should ensure that passengers can reach platforms and board trains smoothly and without inconvenience. He directed officials to prioritise the use of allocated funds for improving passenger convenience and accessibility.
The issue of pending land acquisition for ongoing railway projects was also discussed. Shri Vaishnaw directed officials to expedite the process and, if required, seek the expertise of experienced retired officers of state revenue and forest departments to overcome bottlenecks.
Addressing the sensitive issue related to people living near railway tracks, the Union Minister emphasized that livelihoods must not be adversely affected. He directed railway officials to adopt a humane and sensitive approach in resolving such matters, in coordination with state governments. He noted that this is a significant issue in many urban areas and requires timely and compassionate resolution.
The meeting also reviewed the earlier decision regarding construction of rail underpasses (Puliyas). It was decided that, wherever feasible, convenient and accessible underpasses should be prioritised over foot overbridges for crossing railway tracks, both within station premises and outside. The Minister noted that underpasses are more user-friendly and are likely to be used more frequently by the public.
It was further decided to undertake pilot projects in different parts of the country to construct such underpasses. These will be designed to facilitate movement not only for pedestrians but also for cycles, scooters and motorcycles, and in some cases, wider structures will allow movement of tractors and other vehicles. Designs will be tailored to meet the requirements of both urban and rural areas.
The Union Railway Minister also appreciated the performance of zones in ensuring punctual train operations. He congratulated zones that have maintained high levels of punctuality and particularly appreciated those that have improved their performance by ensuring more than 85% punctuality despite operational challenges.
Shri Vaishnaw reiterated that with sustained efforts, efficient planning and a passenger-centric approach, Indian Railways will continue to enhance safety, service quality and overall travel experience for passengers across the country.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଦେବା ରେଳବାଇର ପ୍ରାଥମିକତା: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଦୁର୍ଘଟଣା ହ୍ରାସ ଓ ରେକର୍ଡ ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ରେଳ ପରିବାରକୁ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିନନ୍ଦନ
ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ରେଳବାଇର ମୁଖଶାଳା; ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
03 APR 2026 5:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରେଳ ଭବନରେ ସାରା ଦେଶର ରେଳ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସେ ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ରେଳବାଇ ପରିବାରକୁ ଗତବର୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ଐତିହାସିକ ହ୍ରାସ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ମାଲ ପରିବହନ ଯୋଗୁଁ ସାରା ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି। ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନର ପ୍ରଭାବୀ ପରିଚାଳନାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଯାତ୍ରାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା।
ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଚେହେରା ଏବଂ ଏହାକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ତଥା ଭଲ ଭାବେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସମସ୍ତ ଷ୍ଟେସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ଆବଣ୍ଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନେ ପାଣ୍ଠିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା, ବିଶେଷ କରି ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଯେପରି ସୁଗମ ଭାବେ ଏବଂ ବିନା ବାଧାରେ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ ଏବଂ ଟ୍ରେନରେ ଚଢିପାରିବେ। ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁଗମ୍ୟତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠିର ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଜାରି ରହିଥିବା ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବିଚାରାଧୀନ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ତେବେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ରାଜସ୍ୱ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗର ଅଭିଜ୍ଞ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ମତାମତ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ।
ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ନିକଟରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜୀବିକା ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଏଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମାନବିକ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ରେଳ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଏହାର ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଏହି ବୈଠକରେ ରେଳ ଅଣ୍ଡରପାସ (ପୁଲିଆ) ନିର୍ମାଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ପୂର୍ବରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ, ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ, ଷ୍ଟେସନ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ବାହାରେ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ପାଦଚଲା ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଉପରେ ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ସୁଗମ ଅଣ୍ଡରପାସକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଣ୍ଡରପାସଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଥର ବ୍ୟବହାର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଏହିପରି ଅଣ୍ଡରପାସ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। କେବଳ ପଥଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ସାଇକେଲ, ସ୍କୁଟର ଏବଂ ମୋଟର ସାଇକେଲ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯାତାୟାତକୁ ସହଜ କରିବା ଲାଗି ଏଗୁଡ଼ିକର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯିବ ଏବଂ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ଟ୍ରାକ୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯାନର ଗତିବିଧିକୁ ଅନୁମତି ଦେବ। ଉଭୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ।
ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଜୋନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ବଜାୟ ରଖିଥିବା ଜୋନଗୁଡ଼ିକୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ୮୫% ରୁ ଅଧିକ ସମୟନୁବର୍ତ୍ତିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥିବା ଜୋନଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ, ଦକ୍ଷ ଯୋଜନା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସାରା ଦେଶରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା, ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଜାରି ରଖିବ।