AYUSH
Ministry of Ayush Begins 75-Day Countdown to IDY 2026 with Yoga Mahotsav–2026 in Lonar
Asia Book of Records Set with Collective Trikonasana Practice at Yoga Mahotsav–2026
Mass Trikonasana Reflects Spirit of Collective Participation and Shared Wellness: Shri Prataprao Jadhav
Yoga Mahotsav–2026 Symbolises Global Awakening Towards Holistic Health: Shri Jadhav
07 APR 2026 2:56PM by PIB Delhi
The Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), Ministry of Ayush, organised Yoga Mahotsav–2026 at Chhatrapati Shri Shivaji Maharaj Udyan, Lonar, district Buldhana, Maharashtra today. The event marked a significant milestone as it entered the Asia Book of Records for the largest gathering performing Trikonasana.
Nearly 5,000 participants assembled at dawn to perform the Common Yoga Protocol (CYP), transforming the historic town of Lonar into a vibrant centre of collective wellness. The large-scale participation highlighted the growing global acceptance of Yoga as a powerful medium for promoting unity, health, and well-being.
Shri Prataprao Jadhav, Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush and Minister of State for Health & Family Welfare, described the event as a “strong beginning to the 75-day countdown to the International Day of Yoga (IDY) 2026.” He noted that hosting the celebration in the geologically significant Lonar region symbolises a broader global awakening towards holistic health and harmony. Emphasising the importance of Yoga, he stated that the practice continues to enhance physical health, mental well-being, and emotional balance.
Highlighting the significance of the record-setting Trikonasana performance, Shri Jadhav stated that the achievement reflects the spirit of collective participation and shared wellness inherent in Yoga. He also underlined the importance of Ayush Aahara, emphasising the role of traditional and natural foods such as millets, ragi, coconut oil, and medicinal spices in boosting immunity and promoting holistic health.
Addressing the gathering, Ms. Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush, described Yoga as one of India’s most valuable contributions to the world, noting that it represents a way of life that fosters harmony between mind, body, and spirit.
The programme featured a live demonstration of the Common Yoga Protocol led by Prof. (Dr.) Kashinath Samagandi, Director, MDNIY. The session included Yogasana, Pranayama, and Dhyana, enabling participants to experience the comprehensive benefits of Yoga.
Yoga Mahotsav–2026 also showcased several flagship initiatives of the Ministry of Ayush, including the “Yoga for Air Travel” protocol, “10 Yoga Protocols for Non-Communicable Diseases,” and the Yoga 365 campaign aimed at integrating Yoga into daily life. A toll-free helpline (1800-315-7008) offering 14 days of free guided Yoga practice was also highlighted.
The event marked the formal commencement of the 75-day countdown to the 12th International Day of Yoga (IDY) 2026. The programme was attended by senior officials of the Ministry of Ayush, representatives of the district administration, and other distinguished guests.
Over the past eleven editions, the International Day of Yoga has emerged as one of the largest global movements for health and well-being, with increasing international participation each year. The forthcoming 12th edition will focus on addressing non-communicable diseases, promoting geriatric health, and exploring the integration of emerging technologies, including Artificial Intelligence, with Yoga.
The Ministry of Ayush reaffirmed its commitment to promoting Yoga as a mass movement through Jan Bhagidari, encouraging wider participation across the country and globally in the lead-up to IDY 2026.

আয়ুশ
আয়ুশ মন্ত্রালয়না লোনারদা য়োগ মহোৎসব ২০২৬কা লোয়ননা আই.দি.ৱাই. ২০২৬ নুমিৎ ৭৫ নিগী কাউন্তদাউন হৌখ্রে
২০২৬গী য়োগ মহোৎসবতা অপুনবা ত্রিকোনাসনা প্রেক্তিস তৌদুনা এসিয়া বুক ওফ রেকোর্দস শেমখ্রে
মাস ত্রিকোনাসনা অসিনা অপুনবা শরুক য়াবা অমসুং শেয়র ৱেলনেসকী ৱাখল্লোন উৎলি: শ্রী প্রতাপরাও জাদব
২০২৬কী য়োগ মহোৎসব অসি হোলিস্তিক হেল্থকী মায়কৈদা মালেমগী ওইনা মশক খঙলকপগী খুদমনি: শ্রী যাদব
07 APR 2026 2:56PM by PIB Imphal
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মোরার্জী দেসাই নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগ (এম.দি.এন.আই.ৱাই.) না ঙসি মহারাস্ত্রগী বুলধনা দিস্ত্রিক্তকী লোনারদা লৈবা ছত্রপতি শ্রী শিবাজী মহারাজ উদয়ানদা য়োগ মহোৎসব ২০২৬ পাংথোকখ্রে। থৌরম অসিনা এসিয়া বুক ওফ রেকোর্দসতা ত্রিকোনাসনা পাংথোকপা খ্বাইদগী চাউবা মীতিন ওইনা চনদুনা মশক থোকপা মাইলস্তোন অমা ওইখি।
লোনারগী পুৱারী ওইরবা শহর অসিবু পুন্না মশা মউ ফনা লৈমিন্নবগী মফম অমা ওইহন্নবা কমন য়োগ প্রোতোকোল (সি.ৱাই.পি.) পাংথোক্নবা শরুক য়ারিবা মীওই ৫০০০ রোম অয়ুক অঙনবদা পুনখি। য়ুনিতী, হকশেল অমসুং য়াইফ-থৌরাং হেনগৎহন্নবা শক্তি লৈরবা মেদিয়ম অমা ওইনা য়োগবু মালেম পুম্বনা লৌশিনবা হেনগৎলক্লিবা অসি অচৌবা শরুক য়াবগী থৌরম অসিনা উৎখি।
কেন্দ্রগী আয়ুশ অমসুং হকশেল অমসুং ইমুং মনুংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রতাপরাও যাদবনা থৌরম অসি ২০২৬কী ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ (আই.দি.ৱাই.) মহাক্না হায়খি মদুদি জিওলোজিকেল্লি মরু ওইবা লোনার রিজন অসিদা থৌরম অসি পাংথোকপা অসিনা হোলিস্তিক হেল্থ অমসুং হার্মোনিগী মায়কৈদা মালেম পুম্বনা খঙলকপগী খুদম অমনি। য়োগগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী থৌওং অসিনা হকচাংগী হকশেল, ৱাখলগী ফিবম অমসুং পুক্নিংগী তংদু লৈতবা হেনগৎহল্লি।
রেকোর্দ থম্লিবা ত্রিকোনাসনা পর্ফোমেন্সকী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী জাদবনা হায়খি মদুদি এচিবমেন্ত অসিনা য়োগগী মগুন ওইরিবা অপুনবা শরুক য়াবা অমসুং শেয়র ৱেলনেসকী স্পিরিত অদু উৎলি। মহাক্না আয়ুশ আহারাগী মরুওইবা অদুসু পনখি। মহাক্না ইম্ম্যুনিতী হেনগৎহনবদা অমসুং হকশেল ফগৎহনবদা ত্রেদিস্নেল অমসুং নেচরেল ফুদশিং হায়বদি মিল্লেৎ, রাগি, নোকোস ওইল অমসুং হিদাক-লাংথকশিংগী থৌদাং অদুসু পনখি।
মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রীমতি আয়ুশ মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী মোনালিসা দাশনা য়োগ অসি মালেমদা ভারতনা পীবা খ্বাইদগী মমল য়াম্লবা কন্ত্রিব্যুসন অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মসিনা ৱাখল, হকচাং অমসুং স্পিরিতকী মরক্তা তংদু লৈতাবা পুন্সি মহিং অমা উৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রোগ্রাম অসিদা প্রোফেসর মোদীনা লুচিংদুনা কম্মন যোগ প্রোতোকোলগী লাইব দেমোন্সত্রেসন অমা পাংথোকখি। (দাক্তর) কাশিনাথ সামগান্দি, দিরেক্তর, এম.দি.এন.আই.ৱাই. সেসন অসিদা যোগাসন, প্রানায়াম অমসুং ধ্যান য়াওখি। মসিনা শরুক য়ারিবশিংদা যোগগী মপুং ফাবা কান্নবশিং ফংহনখি।
২০২৬কী য়োগ মহোৎসবনা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মরুওইবা থৌরাং কয়া অমা উৎখি। মসিগী মনুংদা "য়ুগ ফোর এয়র ত্রেবেল" প্রোতোকোল, "নোন-ককম্ম্যুনিকেবল দিজিজশিংগীদমক য়োগ প্রোতোকোল ১০" অমসুং য়োগপু নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা য়াওহন্নবা য়োগ ৩৬৫ কেম্পেন য়াওরি। নুমিৎ ১৪নিগী ওইনা লেম্না গাইদেদ তৌরবা যোগ চত্থবগী টোল ফ্রী হেল্পলাইন (1800-315-7008) অমা লৈ হায়নসু পনখি।
থৌরম অসিনা ২০২৬দা পাংথোক্কদৌরিবা ১২শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ (আই.দি.ৱাই.) থৌরম অদুদা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনগী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীথুংলেনশিং শরুক য়াখি।
হৌখিবা এদিসন তরামঙাদা, ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ অসি চহি খুদিংগী হেনগৎলক্লিবা ইন্তর্নেস্নেল পার্তিসিপেন্সীগা লোয়ননা হকশেল অমসুং য়াইফ-থৌরাংগীদমক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা খোঙজং অমা ওইরক্লি। লাক্কদৌরিবা ১২শুবা এদিসন অসিদা নন-কনফেক্সিব দিজিজশিং থেংননবা, জেরিয়াত্রিক হেল্থ প্রমোৎ তৌনবা অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগা য়োগগা পুনশিন্ননবা হোৎনবদা মীৎয়েং থমগনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না জন ভাগিদারীগী খুত্থাংদা য়োগবু মীয়ামগী খোংজং অমা ওইনা শৌগৎনবা, লৈবাক শীনবা থুংনা অমসুং মালেমগী থাক্তা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা অমসুং আই.দি.ৱাই. ২০২৬কী মাংওইননা মসিগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।