Cabinet
Cabinet approves Jaipur Metro Project Phase-2
08 APR 2026 4:24PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Jaipur Metro Phase-2, a transformative 41 km long North–South corridor from Prahladpura to Todi Mod, comprising 36 stations, at a total project cost of ₹13,037.66 crore. The project will be implemented by Rajasthan Metro Rail Corporation Limited (RMRCL), a 50:50 joint venture of the Government of India and the Government of Rajasthan.
The Phase-2 corridor will provide seamless connectivity to major activity nodes such as Sitapura Industrial Area, VKIA, Jaipur Airport, Tonk Road, SMS Hospital and Stadium, Ambabari and Vidhyadhar Nagar. It includes underground stations at the airport area and will integrate with the operational Phase-1 through planned interchanges and feeder systems, ensuring a unified and continuous metro network across the city.
At present, Jaipur Metro Phase-1 records an average daily ridership of around 60,000 passengers on the shorter but critical 11.64 km corridor. With the commissioning of Phase-2, the metro network is expected to witness a manifold increase in ridership, substantially enhancing the share of public transport in Jaipur and reducing dependence on private vehicles.
Jaipur Metro Phase-2 has undergone comprehensive appraisal at multiple levels, including Inter-Ministerial Consultation, Network Planning Group review and Public Investment Board evaluation. The project has an Economic Internal Rate of Return (EIRR) which is more than threshold (>14%), indicating strong socio-economic viability. Funding is structured through equity support from the Government of India and Government of Rajasthan, subordinate debt and multilateral financing, in accordance with the Metro Rail Policy, 2017.
The project is aligned with the Rajasthan TOD Policy-2025, proposed UMTA reforms, and national sustainable urban transport objectives. Targeted for completion by September 2031, Jaipur Metro Phase-2 is expected to significantly reduce traffic congestion, lower vehicular emissions and enhance mobility for residents, workers and tourists alike, reinforcing Jaipur’s position as a modern, future-ready city and a step towards Viksit Bharat and Viksit Rajasthan.
Jaipur already has an operational metro system under Phase-1, running along the East–West corridor from Mansarovar to Badi Chaupar, covering 11.64 km with 11 stations which connects important residential & commercial area with the Central Business District of Jaipur i.e. Heritage Walled City. Jaipur Metro Phase-2, planned along the North–South axis, will complement the existing corridor and provide citywide, pan-Jaipur metro connectivity, significantly easing traffic congestion and improving overall urban mobility.

কেবিনেট
জয়পুৰ মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ দ্বিতীয় পৰ্য্যায়ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
08 APR 2026 4:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে জয়পুৰ মেট্ৰ’ৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত অনুমোদন জনাইছে, যি হৈছে ৩৬ টা ষ্টেচনৰে গঠিত প্ৰহ্লাদপুৰাৰ পৰা টোডি মোডলৈ ৪১ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিডৰ, যাৰ মুঠ প্ৰকল্প ব্যয় ১৩,০৩৭.৬৬ কোটি টকা। এই প্ৰকল্পটো ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজস্থান চৰকাৰৰ ৫০:৫০ যুটীয়া উদ্যোগত ৰাজস্থান মেট্ৰ’ ৰেল কৰ্প’ৰেচন লিমিটেডে (আৰ এম আৰ চি এল) ৰূপায়ণ কৰিব।
দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কৰিডৰটোৱে সীতাপুৰা ঔদ্যোগিক অঞ্চল, ভি কে আই এ, জয়পুৰ বিমানবন্দৰ, টংক ৰোড, এছ এম এছ চিকিৎসালয় আৰু ষ্টেডিয়াম, অম্বাবাৰী আৰু বিদ্যাধৰ নগৰৰ দৰে প্ৰধান চহৰসমূহলৈ নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ প্ৰদান কৰিব। ইয়াত বিমানবন্দৰ অঞ্চলত ভূগৰ্ভস্থ ষ্টেচন অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে আৰু পৰিকল্পিত ইণ্টাৰচেঞ্জৰ লগতে ফিডাৰ প্ৰণালীৰ জৰিয়তে বৰ্তমান কাৰ্য্যকৰী হৈ থকা প্ৰথম পৰ্যায়ৰ সৈতে একত্ৰিত হ’ব, যি সমগ্ৰ চহৰখনত একত্ৰিত আৰু অবিৰত মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক নিশ্চিত কৰিব।
বৰ্তমান জয়পুৰ মেট্ৰ’ প্ৰথম পৰ্যায়ে কম দূৰত্বৰ অথচ গুৰুত্বপূৰ্ণ ১১.৬৪ কিলোমিটাৰ কৰিডৰত দৈনিক গড়ে প্ৰায় ৬০,০০০ যাত্ৰীৰ যাত্ৰাৰ তথ্য পঞ্জীয়ন কৰিছে। দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কত যাত্ৰীৰ সংখ্যা বহুগুণে বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত জয়পুৰত ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ ব্যৱহাৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব আৰু ব্যক্তিগত বাহনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাব।
জয়পুৰ মেট্ৰ’ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত আন্তঃমন্ত্রালয় পৰামৰ্শ, নেটৱৰ্ক পৰিকল্পনা গোটৰ পৰ্যালোচনা আৰু ৰাজহুৱা বিনিয়োগ পৰিষদৰ মূল্যায়নকে ধৰি একাধিক পৰ্যায়ত ব্যাপক মূল্যায়ন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পটোত অৰ্থনৈতিক আভ্যন্তৰীণ লাভৰ হাৰ (ই আই আৰ আৰ) অন্তৰ্ভুক্ত, যি সীমা (>১৪ শতাংশ)তকৈ অধিক আৰু শক্তিশালী আৰ্থ-সামাজিক সুস্থিৰতাৰ ইংগিত দিয়ে। মেট্ৰ’ ৰে’ল নীতি, ২০১৭ অনুসৰি ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজস্থান চৰকাৰৰ ইকুইটি সমৰ্থন, নিম্নগামী ঋণ আৰু বহুপাক্ষিক বিত্তীয় সাহায্যৰ জৰিয়তে পুঁজি গঠন কৰা হৈছে।
এই প্ৰকল্পটো ৰাজস্থান টি অ’ ডি নীতি-২০২৫, প্ৰস্তাৱিত ইউ এম টি এ সংস্কাৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় বহনক্ষম নগৰ পৰিবহণৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতে সংলগ্ন। ২০৩১ চনৰ ছেপ্টেম্বৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে জয়পুৰ মেট্ৰ’ৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ে যান-জঁট যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব, যান-বাহনৰ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিব আৰু বাসিন্দা, শ্ৰমিক তথা পৰ্যটকসকলৰ বাবে আহ-যাহৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে জয়পুৰ এখন আধুনিক, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু চহৰলৈ উন্নীত হ’ব আৰু বিকশিত ভাৰত তথা বিকশিত ৰাজস্থানৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হ’ব।
জয়পুৰত ইতিমধ্যে প্ৰথম পৰ্যায়ৰ অধীনত এটা কাৰ্য্যকৰী মেট্ৰ’ ব্যৱস্থা আছে, যি মান সৰোবৰৰ পৰা বড়ি চৌপাৰলৈ পূব-পশ্চিম কৰিডৰত চলি আছে, ১১ টা ষ্টেচনৰ সৈতে ১১.৬৪ কিলোমিটাৰ আবৰি আছে আৰু যিয়ে জয়পুৰৰ কেন্দ্ৰীয় ব্যৱসায়িক জিলা অৰ্থাৎ হেৰিটেজ ৱাল্ড চিটিৰ সৈতে গুৰুত্বপূৰ্ণ আবাসিক আৰু বাণিজ্যিক অঞ্চলক সংযোগ কৰে। উত্তৰ-দক্ষিণ অক্ষত পৰিকল্পনা কৰা জয়পুৰ মেট্ৰ’ দ্বিতীয় পৰ্যায় বৰ্তমানৰ কৰিডৰটোৰ পৰিপূৰক হ’ব আৰু চহৰজুৰি, সমগ্ৰ জয়পুৰত মেট্ৰ’ সংযোগ প্ৰদান কৰিব, যান-জঁট যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব আৰু সামগ্ৰিকভাৱে নগৰীয়া যাতায়াত উন্নত কৰিব।