Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Kandla Port Advances Methanol Bunkering, Marks Key Step Toward Green Maritime Transition
“India Moves Closer to Net-Zero Maritime Future as Kandla Pioneers Methanol Bunkering:” Sarbananda Sonowal
09 APR 2026 7:32PM by PIB Delhi
In a significant move toward decarbonising the maritime sector, Deendayal Port Authority (Kandla Port) has advanced its methanol bunkering capabilities, positioning itself as a key player in India’s energy transition efforts and global green shipping corridors. Aligned with the maritime sector’s goal of achieving net-zero emissions by 2050, the initiative focuses on adopting low-carbon alternative fuels such as e-methanol and e-ammonia to reduce greenhouse gas intensity in shipping.
Union Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal said the initiative reflects India’s firm commitment to sustainable maritime growth under the leadership of Prime Minister Narendra Modi.
“This milestone at Kandla Port demonstrates India’s resolve to lead the global transition towards green shipping. By embracing cleaner fuels like methanol and building future-ready infrastructure, we are aligning our maritime sector with international sustainability goals while enhancing efficiency and competitiveness. This is an important step towards our journey to become one of the top maritime nation in the world as we move towards realising the vision of Viksit Bharat by 2047,” Sarbananda Sonowal said.
Located on India’s western coast, Kandla Port has long handled grey methanol as cargo and already possesses compatible infrastructure, including tank storage, pipelines and jetties. Building on this foundation, the port is now actively developing dedicated methanol bunkering capabilities.
To assess readiness, Kandla Port engaged DNV Maritime Advisory Services to evaluate existing infrastructure and the adequacy of regulatory and safety frameworks. Following the assessment, the port was rated at Level 6 on the International Association of Ports and Harbors (IAPH) Port Readiness Level (PRL) scale for methanol bunkering.
On April 2, 2026, Kandla Port successfully conducted a trial shore-to-ship methanol bunkering operation to validate infrastructure and operational protocols. The exercise was carried out in collaboration with industry partners including Stolt Tankers, J M Baxi, Aegis Vopak, Indian Oil Corporation Ltd. and Deendayal Port Authority. The trial validated key elements such as bunker transfer processes, safety systems, and regulatory compliance. The DNV team conducted on-site verification, confirming alignment with global best practices for methanol bunkering.
The Union Minister added that the development would strengthen India’s position in emerging global trade corridors and support long-term economic growth.
“Our ports are evolving into hubs of innovation and sustainability. Initiatives like methanol bunkering not only reduce emissions but also open new opportunities for investment, technology collaboration and job creation, reinforcing India’s meaningful contribution to the emerging global maritime sector. This reinforces the effort to become net zero emissions by 2050, a vision of PM Narendra Modi ji,” Sarbananda Sonowal said.
The port is now working toward ensuring the availability of approximately 500 KTPA of Renewable Fuels of Non-Biological Origin (RFNBO)-compliant e-methanol by 2028-29. This supply is expected to support deep-sea, dual-fuel vessels operating along the Asia-Europe trade corridor.
Following the successful shore-to-ship trial, Kandla Port plans to undertake ship-to-ship methanol bunkering in the next phase, further strengthening its operational capabilities. Kandla Port’s progress is expected to play a critical role in establishing India as a key hub in emerging green shipping corridors, contributing to a cleaner, more resilient and future-ready maritime ecosystem.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কান্ডলা বন্দৰৰ মিথেনল বাংকাৰিঙৰত অগ্ৰগতি, সেউজ সামুদ্ৰিক পৰিৱৰ্তনৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ
‘কান্ডলাৰ পথপ্ৰদৰ্শক মেথানল বাংকাৰিং হিচাপে ভাৰত নেট-শূন্য সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যতৰ ওচৰলৈ গৈ আছেঃ’ সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
09 APR 2026 7:32PM by PIB Guwahati
সামুদ্ৰিক খণ্ডক কাৰ্বন মুক্ত কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে দীনদয়াল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই (কাণ্ডলা বন্দৰ) ভাৰতৰ শক্তি পৰিৱৰ্তন প্ৰচেষ্টা আৰু বিশ্বব্যাপী সেউজ শ্বিপিং কৰিডৰত নিজকে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি ইয়াৰ মিথেনল বাংকাৰিং ক্ষমতা উন্নত কৰিছে। ২০৫০ চনৰ ভিতৰত নেট-শূন্য নিৰ্গমন প্ৰাপ্ত কৰাৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই পদক্ষেপটোৱে শ্বিপিঙত গ্ৰীণহাউছ গেছৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস কৰিবলৈ ই-মিথেনল আৰু ই-এম’নিয়াৰ দৰে নিম্ন-কাৰ্বন বিকল্প ইন্ধন গ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয় যে এই পদক্ষেপটোৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বহনক্ষম সামুদ্ৰিক বিকাশৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
‘কাণ্ডলা বন্দৰৰ এই মাইলৰ খুঁটিটোৱে সেউজ জাহাজ পৰিবহণৰ দিশত বিশ্বব্যাপী পৰিৱৰ্তনৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ ভাৰতৰ সংকল্প প্ৰদৰ্শন কৰে। মিথেনলৰ দৰে পৰিষ্কাৰ ইন্ধন গ্ৰহণ কৰি আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি আমি দক্ষতা তথা প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আমাৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বহনক্ষম লক্ষ্যৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি আছো। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে বিশ্বৰ শীৰ্ষ সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰত এখন হোৱাৰ বাবে আমাৰ যাত্ৰাৰ দিশত এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ’, সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়।
ভাৰতৰ পশ্চিম উপকূলত অৱস্থিত কাণ্ডলা বন্দৰে দীৰ্ঘদিন ধৰি কাৰ্গো হিচাপে গ্ৰে মিথেনল পৰিচালনা কৰি আহিছে আৰু ইতিমধ্যে টেংক সংৰক্ষণ, পাইপলাইন আৰু জেটীকে ধৰি সামঞ্জস্যপূর্ণ আন্তঃগাঁথনি আছে। এই ভেটিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, বন্দৰটোৱে এতিয়া সক্ৰিয়ভাৱে ডেডিকেটেড মিথেনল বাংকাৰিং ক্ষমতা বিকশিত কৰি আছে।
প্ৰস্তুতিৰ মূল্যায়ন কৰিবলৈ, কাণ্ডলা বন্দৰে বিদ্যমান আন্তঃগাঁথনি আৰু নিয়ন্ত্ৰক তথা সুৰক্ষা পৰিকাঠামোৰ পৰ্যাপ্ততাৰ মূল্যায়ন কৰিবলৈ ডিএনভি সামুদ্ৰিক উপদেষ্টা সেৱাসমূহক নিয়োজিত কৰিছিল। মূল্যায়নৰ পাছত, বন্দৰটোক মিথেনল বাংকাৰিঙৰ বাবে ইণ্টাৰনেশ্যনেল এছ’চিয়েশ্যন অৱ প’ৰ্টছ এণ্ড হাৰ্বৰছ (আইএপিএইচ) পোৰ্ট ৰেডিনেছ লেভেল (পি আৰ এল) স্কেলত ৬ নম্বৰ স্তৰত মূল্যায়ন কৰা হৈছিল।
২ এপ্ৰিল ২০২৬, কান্ডলা বন্দৰে সফলতাৰে আন্তঃগাঁথনি আৰু কাৰ্য্যকৰী নীতিবোৰৰ বৈধতা প্ৰদান কৰিবলৈ এক পৰীক্ষামূলক উপকূলৰ পৰা জাহাজলৈ মিথেনল বাংকাৰিং অপাৰেচন সম্পন্ন কৰিছিল। ষ্টোল্ট টেংকাৰ্ছ, জে এম বক্সী, এজিছ ভ’পাক, ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পোৰেচন লিমিটেড আৰু দীনদয়াল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষকে ধৰি উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ সহযোগিতাত এই অনুশীলন সম্পন্ন কৰা হৈছিল। এই পৰীক্ষাই মূল উপাদানসমূহ যেনে বাঙ্কাৰ স্থানান্তৰ প্ৰক্ৰিয়া, সুৰক্ষা ব্যৱস্থা আৰু নিয়ামক অনুপালনৰ বৈধতা প্ৰদান কৰিছিল। ডি এন ভি-ৰ দলটোৱে মেথানল বাংকাৰিঙৰ বাবে বিশ্বব্যাপী সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ সৈতে সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰি অন-চাইট প্ৰমাণীকৰণ কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে এই বিকাশে উদীয়মান বিশ্ব বাণিজ্য কৰিডৰত ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰিব আৰু দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় কৰিব।
‘আমাৰ বন্দৰসমূহ উদ্ভাৱন আৰু স্থায়িত্বৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত হৈ আছে। মিথেনল বঙ্কাৰৰ দৰে উদ্যোগসমূহে কেৱল নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাই নহয় বৰঞ্চ বিনিয়োগ, প্ৰযুক্তি সহযোগিতা আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰে, যি উদীয়মান বিশ্ব সামুদ্ৰিক খণ্ডত ভাৰতৰ অৰ্থপূৰ্ণ অৱদানক শক্তিশালী কৰে। ই ২০৫০ চনৰ ভিতৰত শুদ্ধ শূন্য নিৰ্গমন হোৱাৰ প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰে, যি হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ এক দৃষ্টিভংগী’, সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়।
বন্দৰটোৱে এতিয়া ২০২৮-২৯ চনৰ ভিতৰত নন-বায়’লজিকেল অৰিজিন (আৰ এফ এন বি অ’) অনুসৰণকাৰী ই-মিথেনলৰ প্ৰায় ৫০০ কে টি পি এ নৱীকৰণযোগ্য ইন্ধনৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছে। এই যোগানৰ ফলত এছিয়া-ইউৰোপ বাণিজ্য কৰিডৰত চলি থকা গভীৰ সাগৰীয়, দ্বৈত ইন্ধনযুক্ত জাহাজসমূহক সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
উপকূলৰ পৰা জাহাজলৈ সফল পৰীক্ষাৰ পাছত, কাণ্ডলা বন্দৰে পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত জাহাজৰ পৰা জাহাজলৈ মিথেনল বাঙ্কাৰিং কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, যাৰ ফলত ইয়াৰ কাৰ্য্যকৰী ক্ষমতা আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব। কাণ্ডলা বন্দৰৰ অগ্ৰগতিয়ে ভাৰতক উদীয়মান সেউজ শ্বিপিং কৰিডৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিয়ে এক পৰিষ্কাৰ, অধিক স্থিতিস্থাপক আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সামুদ্ৰিক পৰিৱেশতন্ত্ৰত অৰিহণা যোগাব।