Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Govt accelerates electric mobility push to reduce oil dependence amid West Asia crisis
Centre extends PM E-DRIVE scheme to sustain EV adoption and manufacturing momentum
Online LPG bookings increased to about 98% across the industry
Domestic LPG cylinder deliveries remain normal; most distributorships operated on Sunday to ensure uninterrupted household supply
Over 1.28 lakh raids conducted and more than 59,000 cylinders seized across the country since March 2026
India-flagged LPG vessel Jag Vikram that safely crossed Strait of Hormuz expected at Kandla tomorrow
2,177 Indian seafarers including 93 in the past 24 hours repatriated safely from across the Gulf region
Indian Missions are extending all assistance to the Indian crew members on vessels in the region and facilitating requests to return to India
13 APR 2026 6:08PM by PIB Delhi
As part of its ongoing outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India convened a briefing at the National Media Centre today. Officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Ministry of Heavy Industries also shared updates regarding the heavy industries sector.
Heavy Industries Sector
Ministry of Heavy Industries accelerates electric mobility and critical mineral manufacturing amid global uncertainties. It was informed that:
• In light of geopolitical developments in West Asia, global energy markets have witnessed heightened volatility, raising concerns over fuel price stability and potential supply chain disruptions.
• These developments have underscored the need to reduce dependence on fossil fuels and strengthen domestic capabilities in critical minerals for clean energy technologies.
• Since the onset of the crisis, the Ministry has undertaken coordinated measures to sustain electric mobility growth and address supply chain vulnerabilities in EV components.
• The Ministry has approved extension of the ₹10,900 crore PM E-DRIVE Scheme to sustain EV adoption and manufacturing momentum.
• The e-2W segment has been extended by three months up to 31 July 2026.
• The e-3W segment, including e-rickshaws and e-carts, has been extended by two years up to 31 March 2028.
• Policy support under the PM E-DRIVE Scheme has been streamlined to ensure continuity of incentives, boost EV adoption and promote domestic manufacturing.
• The Union Cabinet approved on 26 November 2025 the Scheme to Promote Manufacturing of Sintered Rare Earth Permanent Magnets (REPM) with an outlay of ₹7,280 crore.
• The scheme targets establishment of 6,000 MTPA integrated REPM manufacturing capacity in India and aims to promote domestic manufacturing of sintered REPM, strengthen supply chains for EV, defence and aerospace sectors, and as well support the Aatmanirbhar Bharat and Net Zero 2070 goals.
• Steps are being taken to operationalise the REPM scheme to progressively enhance localisation of EV components.
• Continuous engagement is being maintained with OEMs, component manufacturers and industry stakeholders to strengthen supply chain resilience.
• As part of implementation, a Pre-Bid Conference was held on 7 April 2026 with participation from 25 leading companies and the Request for Proposal (RFP) was issued on 20 March 2026.
• The bidding process is being conducted through a transparent two-cover Least Cost Selection (LCS) system on the CPP Portal.
• These measures are supported by the ongoing Phased Manufacturing Programme (PMP) to increase domestic value addition in EV manufacturing.
• The combined implementation of PM E-DRIVE, REPM and PMP schemes is expected to strengthen the entire EV value chain.
• PM E-DRIVE provides demand-side support and policy certainty to OEMs for scaling production and EV adoption.
• The REPM scheme addresses supply-side constraints by promoting domestic manufacturing of critical rare earth-based components.
• The PMP enables phased localisation and reduces import dependence across EV sub-systems.
• These initiatives will benefit manufacturers, MSMEs and component suppliers through increased domestic value addition, supply chain stability and investment opportunities.
• For citizens, these measures will enhance affordability, accessibility and reliability of electric vehicles where as reduced dependence on imported fuels and components will help shield consumers from global price volatility.
• The initiatives will contribute to cleaner air, improved public health and enhanced energy security and will support livelihood generation, particularly in e-rickshaw and last-mile delivery segments.
• The measures are expected to accelerate EV adoption and strengthen India’s position as a global leader in clean mobility and advanced manufacturing.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas shared an update on the current fuel supply situation, outlining measures being undertaken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG amid the ongoing developments affecting the Strait of Hormuz. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
· Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG and rely only on official sources for information.
· Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
· LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
· Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
· All citizens are urged to conserve energy during their daily usage in the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
· Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
· For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labor is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
· The Government has already implemented several rationalization measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritizing sectors for supply.
· Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
· The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
· States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
· State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing of petroleum products.
· The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
o To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
o To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
o To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
o To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
o To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
o To promote PNG adoptions and alternate fuels.
o To prioritise LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
· All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
· Currently, 24 States/UTs are issuing regular press briefings.
Enforcement and Monitoring Actions
· Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. On 12.04.2026, more than 2250 raids were conducted across the country.
· Till yesterday, more than 1.28 lakh raids have been conducted, over 59,000 cylinders have been seized, more than 1000 FIRs have been registered, and 238 persons have been arrested.
· PSU OMCs have strengthened and continued surprise inspections and imposed penalties on 219 LPG distributorships, and 56 LPG distributorships have been suspended till now.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
· LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
· No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
· Online LPG bookings have increased to about 99% across the industry.
· Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 92% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
· Domestic LPG cylinder deliveries remain normal.
· Most of the LPG distributorships were operating on Sunday to ensure delivery of domestic LPG cylinders to households.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
· Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
· The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders will be at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
· Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organised more than 3450 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 40,800 - 5Kg FTL cylinders were also sold.
· Since 23rd March 2026, more than 13.3 Lakh - 5 Kg FTL cylinders have been sold.
· A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution.
· A total of 1,22,984 MT of commercial LPG (equivalent to over 64.72 lakh 19-kg cylinders) has been sold since 14 March 2026.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
· Consumers have been prioritized with 100% supplies to D-PNG and CNG (transport).
· Based on available inventory and scheduled LNG cargo arrivals, the overall gas allocation to fertilizer plants is being further enhanced by 5% to reach approximately 95% of their six-month average consumption, effective 09.04.2026.
· CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
· CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
· States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
· The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
· 21 States/UTs are already receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
· The Ministry of Road Transport & Highways has adopted an Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure for 3 months to process applications on priority.
· The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955.
· The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
· PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
· To encourage cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
· Since March 2026, about 4.32 lakh PNG connections have been gasified and about 4.75 lakh additional customers have registered for new connections.
· Till 12.04.2026, more than 31,700 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website
Crude Position and Refinery Operations
· All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
· The Government of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc.. Provision for 800 MT/day has been made for companies related to above departments.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
· Retail outlets across the country are operating normally.
· The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
· The Government of India vide Gazette notification dated 11.04.2026 has increased the export levy on diesel to Rs. 55.50 per litre and on ATF to Rs. 42 per litre to ensure availability of these products in the domestic market.
· Retail prices of petrol and diesel remain unchanged with no increase at retail outlets.
Kerosene Availability and Distribution Measures
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
· 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways, in coordination with the Ministry of External Affairs and Indian Missions, continues to actively monitor the evolving situation in the Persian Gulf region.
· All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
· The India-flagged LPG vessel Jag Vikram has safely crossed the Strait of Hormuz on 11th April 2026.
· The vessel is carrying approximately 20,400 MT of LPG cargo with 24 seafarers onboard. It is expected to arrive at Kandla port on 14 April 2026.
· The DG Shipping Control Room has handled 6,073 calls and 12,867 emails since activation, including 20 calls and 80 emails in the past 24 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 2,177 Indian seafarers so far, including 93 in the past 24 hours from various locations across the Gulf region.
· Port operations across India continue normally with no congestion reported.
· Ports on the western coast of India have ensured that a total of 3,383 TEUs of West Asia-bound (back-to-town) containers have been received, of which 3,228 TEUs have been facilitated for return.
· The balance of only 155 TEUs is on account of shipping line operational factors, with no congestion at any port.
· The Ministry continues to coordinate closely with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure the welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Across the region, Indian Missions and Posts remain in close contact with the Indian community, while continuing to provide assistance and issue necessary advisories for their safety and well-being. As informed by Ministry of External Affairs:
· On the directions of Hon’ble Prime Minister, Ministry of External Affairs is strengthening outreach to Gulf countries.
· External Affairs Minister visited the United Arab Emirates from 11 to 12 April 2026.
· Yesterday, External Affairs Minister called-on President of United Arab Emirates, HH Mohamed Bin Zayed in Abu Dhabi and conveyed warm greetings of Prime Minister and India’s gratitude for ensuring the well-being of the Indian community during the West Asia conflict. The minister thanked him for his guidance on further strengthening the India-UAE Comprehensive Strategic Partnership.
· External Affairs Minister also met Crown Prince of Dubai, Deputy Prime Minister and Minister of Defence of the UAE, HH Hamdan bin Mohammed during the call. He conveyed the appreciation of Government of India for ensuring the welfare of the Indian community in Dubai.
· On April 11, 2026, External Affairs Minister met DPM & FM of UAE, Abdullah Bin Zayed in Abu Dhabi. The conversation focused on the evolving regional situation and its implications. The minister conveyed deep appreciation for ensuring the well-being of the Indian community in the UAE and expressed confidence that India-UAE Comprehensive Strategic Partnership will advance further.
· External Affairs Minister started his visit to the UAE interacting with the members of the Indian Community and spoke about GOI’s efforts towards their well-being and security amidst the West Asia conflict. He appreciated their contributions to the local society during these difficult times.
· Minister for Petroleum and Natural Gas visited Qatar last week and Minister for Commerce has also interacted over phone with several of his counterparts in the Gulf.
· The Government continues to closely monitor developments in the Gulf and West Asia region.
· Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for better sharing of information and coordination.
· Efforts remain focused on ensuring the safety, security and welfare of the Indian community in the region.
· Indian Missions and Posts continue to operate round-the-clock helplines and are proactively assisting Indian nationals.
· Updated advisories are being issued regularly, including information on local government guidelines, flight and travel situations and consular services.
· Our Missions remain actively engaged with Indian community associations, professional groups, Indian companies and other stakeholders in the region.
· Our Missions are extending all assistance to the Indian crew members on vessels in the region including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance, and facilitating requests to return to India.
· Flights continue to operate from countries where airspace remains open. Since 28 February, around 9,27,000 passengers have travelled from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 100 flights expected today.
· Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 8–10 flights to India today.
· Kuwait airspace remains closed. Jazeera Airways of Kuwait and Kuwait Airways are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India. Travel of Indian nationals from Kuwait continues to be facilitated through Saudi Arabia.
· Bahrain airspace is open. Gulf Air is expected to begin limited flight operations from Bahrain to India soon and is currently operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India. Travel of Indian nationals from Bahrain continues to be facilitated through Saudi Arabia to India.
· Embassy in Tehran has so far facilitated movement of 2,230 Indian nationals from Iran to Armenia and Azerbaijan for onward travel to India. This includes 987 Indian students and 657 Indian fishermen.
· Israel airspace is partially open with restricted flight operations. Travel of Indian nationals is being facilitated from Israel, through Jordan and Egypt to India.
· Iraq airspace is open. Iraqi Airways has started flights to India yesterday. Travel of Indian nationals continues to be facilitated from Iraq, through Jordan and Saudi Arabia to India.

पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
पश्चिम एशियामा हालैको विकासक्रमबारे अन्तर-मन्त्रालय प्रेसवार्ता
पश्चिम एशियाको सङ्कटबीच तेलमाथि निर्भरता घटाउन सरकारले ईलेक्ट्रिक मोबिलिटीलाई बढावा दिने
ईभी अङ्गीकरण तथा विनिर्माणको गति कायम गर्न केन्द्रले पीएम-ई-ड्राइभ योजना विस्तार गर्ने
उद्योग क्षेत्रमा एलपीजीको अनलाइन बुकिङमा 98 प्रतिशत वृद्धि
घरेलु एलपीजी सिलिण्डरको वितरण सामान्य; निर्बाध रूपमा घरायसी आपूर्ति सुनिश्चित गर्न सबै वितरकद्वारा आइतबार पनि कार्यपरिचालन
मार्च 2026 देखि देशभरी 1.28 लाखभन्दा धेरै छापा मारी 59,000 भन्दा धेरै सिलिण्डर जफ्त
भारतीय ध्वजवाहक एलपीजी जहाज जग विक्रम सुरक्षित रूपमा हर्मुज जलडमरू पार गरी भोलि काण्डला आइपुग्ने सम्भावना
विगत 24 घण्टामा 93 सहित 2,177 भारतीय नाविक खाडीको क्षेत्रबाट सफलतापूर्वक स्वदेश फर्किए
क्षेत्रमा रहेका जहाजका भारतीय नाविकहरूलाई सक्दो सहयोग प्रदान गर्नका साथै भारत फर्कने अनुरोधलाई सुगम बनाउन भारतीय दूतावास सक्रिय
13 APR 2026 6:08PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 13 अप्रेल 2026।
पश्चिम एशियामा उदीयमान घटनाक्रमबारे मिडियालाई सूचित गर्ने चालू सम्पर्क कार्यक्रम अन्तर्गत भारत सरकारले राष्ट्रिय मिडिया केन्द्रमा जानकारी कार्यक्रम आयोजित गरेको थियो। पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक ग्यास, पोत, जलपोत एवं जलमार्गका साथै परराष्ट्र मामिला मन्त्रालयका अधिकारीहरूले इन्धनको उपलब्धता, समुद्री परिचालन, क्षेत्रमा भारतीय नागरिकहरूलाई सहायता तथा प्रमुख क्षेत्रमा स्थिरता कायम गर्न चालिएका कदमहरूबारे जानकारी दिए। भारी उद्योग मन्त्रालयद्वारा पनि भारी उद्योग क्षेत्रसित सम्बन्धित जानकारी प्रदान गरियो।
भारी उद्योग क्षेत्र
भारी उद्योग मन्त्रालयले वैश्विक अनिश्चितताबीच ईलेक्ट्रिक मोबिलिटीका साथै महत्त्वपूर्ण धातु विनिर्माणलाई गति दिने काम गरिरहेको छ। यस सम्बन्धमा तल उल्लेखित अवगत गराइयो :
• पश्चिम एशियाको भूराजनीतिक विकासक्रमको आलोकमा, वैश्विक ऊर्जा बजारले बढी अस्थिरताको सामना गरिरहेको हुँदा, इन्धनको मूल्य स्थिरता तथा सम्भावित आपूर्ति शृङ्खलामा गतिरोध उत्पन्न हुने चिन्ता बढाएको छ।
• यी विकासक्रमले जीवाश्म इन्धनमाथि निर्भरता घटाउनका साथै स्वच्छ ऊर्जा प्रविधिमा स्वदेशी क्षमता सुदृढ बनाउनुपर्ने कुरा रेखाङ्कित गर्दछ।
• सङ्कट शुरु भएदेखि, मन्त्रालयले ईलेक्ट्रिक मोबिलिटीको विकासलाई बढाउनका साथै ईभीका पूर्जाहरूमा आपूर्ति शृङ्खलाका जोखिमहरूलाई सम्बोधित गर्न समन्वित कदम चालिरहेको छ।
• मन्त्रालयले ईभी अङ्गीकरण तथा विनिर्माणलाई गति प्रदान गर्न ₹10,900 करोड बराबरको पीएम-ईड्राइभ योजना विस्तारको निम्ति अनुमोदन गरेको छ।
• ई-2डब्लु खण्डलाई 31 जुलाई 2026 सम्म तीन महिनाको निम्ति विस्तार गरिएको छ।
• ई-रिक्सा र ई-कार्टसहित ई-3डब्लु खण्डलाई 31 मार्च 2028 सम्म दुई वर्षको निम्ति विस्तार गरिएको छ।
• सहुलियतको निरन्तरता, ईभी अङ्गीकरणलाई बढावा तथा स्वदेशी विनिर्माणलाई प्रोत्साहन सुनिश्चित गर्न पीएम ई-ड्राइभ योजना अन्तर्गत नीतिगत सहयोगलाई सुप्रवाहित गरिएको छ।
• केन्द्रिय क्याबिनेटद्वारा 26 नोभेम्बर 2025 को दिन ₹7,280 करोड परिव्ययका साथ सिन्टर्ड रेयर अर्थ पर्मनेन्ट म्याग्नेट्स (आरईपीएम) विनिर्माण प्रोत्साहित गर्ने योजना अनुमोदन गरेको थियो।
• योजनाले भारतमा 6,000 एमटीपीए एकिकृत आरईपीएम विनिर्माण क्षमता स्थापित गर्ने लक्ष्य राख्दै सिन्टर्ड आरईपीएमको स्वदेशी विनिर्माण प्रोत्साहित गर्न, ईभी, रक्षा तथा एयरोस्पेस क्षेत्रको निम्ति आपूर्ति शृङ्खला सुदृढ बनाउन लगायत आत्मनिर्भर भारत अनि नेट जीरो 2070 का लक्ष्यलाई सहयोग गर्ने लक्ष्य राख्दछ।
• ईभी पूर्जाहरूको स्थानीयकरणलाई प्रगतिशील रूपमा बढाउन आरईपीएम योजनाको परिचालन गर्न कदम चालिँदैछ।
• आपूर्ति शृङ्खला प्रत्यास्था सुदृढ बनाउन ओईएम, पूर्जा विनिर्माता अनि हितधारकहरूसँग निरन्तर संवाद कायम गरिँदैछ।
• कार्यान्वयनका लागि प्रिबिड सम्मेलन 7 अप्रेल 2026 को दिन आयोजित गरिएको थियो जसमा 25 शीर्ष कम्पनीले भाग लिए भने 20 मार्च 2026 को दिन प्रस्तावको अनुरोध (आरपीएफ) जारी गरिएको थियो।
• दाबी प्रक्रिया सीपीपी पोर्टलमा पारदर्शी “टु कभर लिस्ट कस्ट सेलेक्सन (एलसीएस)” प्रणालीको माध्यमद्वारा आयोजित गरिँदैछ।
• यी उपायहरूलाई ईभी विनिर्माणमा स्वदेशी मूल्य अभिवृद्धि बढाउन चलिरहेको चरणबद्ध विनिर्माण कार्यक्रमले (पीएमपी) समर्थन गरिरहेको छ।
• पीएम ई-ड्राइभ तथा पीएमपी योजनाको मिश्रित कार्यान्वयनले सम्पूर्ण ईभी मूल्य शृङ्खला सुदृढ बनाउने आशा गरिएको छ। पीएम ई-ड्राइभले माग पक्षको समर्थनका साथै उत्पादन बढाउन र ईभी अङ्गीकरणका लागि ओईएणको नीतिगत निश्चितता प्रदान गर्दछ।
• आरईपीएम योजनाले महत्त्वपूर्ण रेयर अर्थ आधारित पूर्जाहरूको स्वदेशी विनिर्माण प्रोत्साहित गरी आपूर्ति पक्षका अडचनहरूलाई सम्बोधित गर्दछ।
• पीएमपीले चरणबद्ध स्थानीयकरण सक्षम बनाउँदै सम्पूर्ण ईभी उप-प्रमालीमा आयातमाथि निर्भरता घटाउँदछ।
• यी पहलहरूबाट विनिर्माता, एमएसएमई, तथा घटक पूर्तिकर्ता बढ्दो स्वदेशी मूल्य अभिवृद्धि, आपूर्ति शृङ्खलाको स्थिरता अनि निवेशका अवसरहरूबाट लाभान्वित हुनेछन्।
• नागरिकहरूका लागि, यी उपायहरूले सामर्थ्य, सुगम्यता तथा ईलेक्ट्रिक वाहनको विश्वसनीयता बढाउनेछ भने आयातित इन्धन अनि पूर्जाहरूमाथि निर्भरता घट्नुले उपभोक्ताहरूलाई वैश्विक मूल्य अस्थिरताबाट सुरक्षित राख्नेछ।
• यस पहलले स्वच्छ वायु, जनस्वास्थ्यमा सुधारका साथमा बढ्दो ऊर्जा सुरक्षामा योगदान पुऱ्याउनका साथै आजीविका सिर्जना, विशेष गरी ई-रिक्सा र अन्तिम विन्दुसम्मको आपूर्ति खण्डलाई सहयोग पुऱ्याउनेछ।
• यी उपायहरूले ईभी अङ्गीकरण बढाउनका साथै स्वच्छ मोबिलिटी अनि उन्नत विनिर्माणमा भारतको वैश्विक दिग्गजका रूपमा स्थानलाई सुदृढ बनाउनेछ।
ऊर्जा आपूर्ति एवं इन्धनको उपलब्धता
पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालयले इन्धन आपूर्तिको वर्तमान स्थितिबारे ताजा जानकारी साझा गर्दै होर्मुज जलडमरूलाई प्रभावित गर्ने वर्तमान घटनाक्रमबीच पेट्रोलियम उत्पाद अनि एलपीजीको निर्बाध उपलब्धता सुनिश्चित गर्न उठाइएका कदमहरूको रूपरेखा प्रस्तुत गऱ्यो। यसमा तल उल्लेखित अवगत गराइयो :
जन परामर्श एवं नागरिक जागरूकता
• नागरिकहरूलाई पेट्रोल, डिजल अनि एलपीजीको खरिददारी अत्यासमा परी नगर्ने र जानकारीका लागि केवल आधिकारिक स्रोतहरूमाथि भरोसा गर्न सल्लाह दिइन्छ।
• अफवाहहरूबाट सावधान रहनका साथै सटीक जानकारीका लागि आधिकारिक स्रोतहरूमाथि भरोसा गर्नुपर्नेछ।
• एलपीजी उपभोक्ताहरूलाई डिजिटल बुकिङ प्लेटफर्म उपयोग गर्न र वितरककहाँ जानबाट जोगिन अनुरोध गरिन्छ।
• नागरिकहरूलाई वैकल्पिक इन्धन जस्तै पीएनजी र ईलेक्ट्रिक वा इण्डक्सन कुकटप उपयोग गर्न प्रोत्साहित गरिन्छ।
• सबै नागरिकलाई वर्तमान स्थितिमा आफ्नो दैनिक उपयोगको समय ऊर्जा बचत गर्न अनुरोध गरिन्छ।
सरकारको तयारी अनि आपूर्ति प्रबन्धन उपाय
• वर्तमान भूराजनीतिक स्थितिका बावजुट, सरकारले घरेलु एलपीजी, घरेलु पीएनजी र सीएनजीको (परिवहन) 100 प्रतिशत आपूर्ति सुनिश्चित गरेको छ।
• अस्पताल अनि शैक्षणिक संस्थानहरूलाई व्यावसायिक एलपीजी आपूर्तिमा प्राथमिकता दिइएको छ। यसबाहेक, फार्मा, इस्पात, अटोमोबाइल, बिउ, कृषि आदि क्षेत्रलाई पनि प्राथमिकता दिइएको छ। यसका साथै, प्रवासी श्रमिकहरूलाई 5 केजी एफटीएळ आपूर्ति गर्न 2 र 3 मार्च 2026 को दैनिक औसत आपूर्तिको आधारमा दुईगुणा गरिएको छ।
• सरकारले आपूर्ति अनि माग दुवै पक्षमाथि केही तर्कसङ्गत उपाय पहिले नै लागू गरेको छ, जसमा रिफाइनरी उत्पादन बढाउनु, शहरी क्षेत्रमा बुकिङ अन्तराललाई 21 बाट बढाएर 25 दिन र ग्रामीण क्षेत्रमा 45 दिन गर्नु र आपूर्तिका लागि क्षेत्रलाई प्राथमिकता दिनु सामेल छन्।
• एलपीजीको मागमाथि दबाउ घटाउन, मट्टी तेल अनि कोइला जस्ता वैकल्पिक इन्धन उपलब्ध गराइएका छन्।
• कोइला मन्त्रालयले कोल इण्डिया र सिङरानी कोलियरिजलाई लघु एवं मध्यम उपभोक्तालाई वितरणको निम्ति राज्यहरूलाई अतिरिक्त कोइला आपूर्ति गर्ने निर्देश दिएको छ।
• राज्यहरूलाई घरेलु अनि वाणिज्यिक ग्राहकका लागि नयाँ पीएनजी कनेक्सनको सुविधा प्रदान गर्ने सल्लाह दिइएको छ।
राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशहरू तथा संस्थागत तन्त्रका साथ समन्वित प्रयास
• आवश्यक वस्तु अधिनियम, 1955 अनि एलपीजी नियन्त्रण आदेश, 2000 अन्तर्गत राज्य सरकारहरूलाई पेट्रोलियम उत्पादको आपूर्तिको निगरानी गर्न र जमाखोरी अनि कालो बजारी विरुद्ध कार्वाही गर्ने अधिकार दिइएको छ।
• भारत सरकारले मिति 27.03.2026 र 02.04.2026 को पत्रको माध्यमद्वारा नागरिकहरूलाई पर्याप्त इन्धनको उपलब्धता सुनिश्चित गर्न सक्रिय जनसंवादको आवश्यकतामाथि बल दिएको छ। राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशका साथ नियमित समीक्षा बैठक आयोजित गरिँदैछ। यस सन्दर्भमा 02.04.2026 (पञ्जिकरण एवं जनसञ्चार मन्त्रालयका सचिवको अध्यक्षता) र 06.04.2026 (पञ्जिकरण एवं जनसञ्चार मन्त्रालयका सचिवका साथ सूचना एवं प्रसारण तथा उपभोक्ता मामिला सचिवको अध्यक्षतामा) मा बैठक आयोजित गरियो, जसमा तल उल्लेखित मुद्दामाथि जोड दिइयो :
• प्रतिदिन प्रेस ब्रीफिङ आयोजित गरी नियमित रूपमा सार्वजनिक सल्लाह जारी गर्नु,
• सामाजिक सञ्जालमा फैलाइएका कीर्ति/ गलत सूचनाको सक्रिय रूपमा निगरानी गरी त्यसको सामना गर्नु,
• जिल्ला प्रशासनद्वारा दैनिक प्रवर्तन अभियानलाई तेज गर्नका साथै ओएमसीको समन्वयमा छापामारी एवं निरीक्षण जारी राख्नु,
• आफ्नो राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशमा वाणिज्यिक एलपीजीको आबन्टनका लागि आदेश जारी गर्नु,
• राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशलाई आबन्टित अतिरिक्त एसकेओ (मट्टी तेल) आबन्टनको आदेश जारी गर्नु,
• पीएनजी वैकल्पिक इन्धन अपनाउन बढावा दिनु,
• एलपीजीको आपूर्तिलाई प्राथमिकता दिनु, विशेष गरी घरेलु आवश्यकताका लागि र आपूर्तिको स्थिरता सुनिश्चित गर्नका लागि 5 केजी एफटीएल सिलिण्डरको लक्षित वितरण अपनाउनु,
• सबै राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशले जमाखोरी अनि कालो बजारीको जाँचका लागि नियन्त्रण कक्ष अनि जिल्ला निगरानी समिति स्थापित गरेका छन्।
• वर्तमानमा 24 राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशले नियमित प्रेस ब्रीफिङ आयोजित गरिरहेका छन्।
प्रवर्तन एवं निगरानी सम्बन्धी कार्वाही
• एलपीजीको जमाखोरी एवं कालो बजारी रोक्नका लागि देशभरी कार्वाही जारी छ। 12.04 2026 सम्म देशभरी 2,250 भन्दा धेरै छापा मारियो।
• हिजोसम्म 12.8 लाखभन्दा धेरै छापा मार्ने काम गरिसकिएको छ, जसमा 59,000 भन्दा धेरै सिलिण्डर जफ्त गरी, 1,000 भन्दा धेरै एफआइआर दर्ता गर्नका साथै 238 जनालाई पक्राउ गरिएको छ।
• सार्वजनिक क्षेत्र उपक्रमको ओएमसीले अचानक निरीक्षणलाई प्रबल अनि जारी राख्दै 219 एलपीजी वितरकमाथि जरिमाना ठोक्नका साथै हालसम्म 56 एलपीजी वितरकलाई निलम्बित गरिसकेका छन्।
एलपीजी आपूर्ति
घरेलु एलपीजी आपूर्तिको स्थिति
• वर्तमान भूराजनीतिक स्थितिका कारण एलपीजीको आपूर्ति प्रभावित भइरहेको छ।
• एलपीजी वितरकहरूकहाँ आपूर्तिमा कमीको (सुक्खापन) कुनै खबर छैन।
• उद्योग जगतमा अनलाइन एलपीजी बुकिङमा करिब 99 प्रतिशत वृद्धि भएको छ।
• हेराफेरी रोक्नका लागि डेलिभेरी प्रमाणिकरण कोड (डीएसी) आधारित डेलिभेरीमा करिब 92 प्रतिशत वृद्धि भएको छ। डीएसी ग्राहकको पञ्जिकृत मोबाइल नम्बरमा प्राप्त हुन्छ।
• घरेलु एलपीजी सिलिण्डरको आपूर्ति सामान्य रूपमा चलिरहेको छ।
• घरेलु एलपीजी सिलिण्डर घरसम्म डेलिभेरी सुनिश्चित गर्नका लागि अधिकांश एलपीजी वितरक आइतबार पनि कार्यरत थिए।
वाणिज्यिक एलपीजी आपूर्ति एवं आबन्टनको चरण
• वाणिज्यिक एलपीजीको कूल आबन्टन सङ्कट – पूर्व स्तरको करिब 70 प्रतिशतसम्म बढाइएको छ, जसमा 10 प्रतिशत सुधार सम्बन्धी आबन्टन सामेल छ।
• भारत सरकारले मिति 06.04.2026 को पत्रको माध्यमद्वारा प्रत्येक राज्यमा प्रवासी श्रमिकलाई वितरण गर्न उपलब्ध 5 केजी एफटीएल सिलिण्डरको दैनिक मात्रा 21.03.2026 को पत्रमा उल्लेखित 20 प्रतिशतको सीमाभन्दा दुई गुणा बढाएको छ। यो मात्रा 2-3 मार्च 2026 को समय प्रवासी श्रमिकहरूलाई प्रदान गरिने औसत दैनिक आपूर्तिमा (सिलिण्डरको सङ्ख्या) आधारित छ। यो 5 केजी एफटीएल सिलिण्डर राज्य सरकारको अभिरक्षामा रहनेछ र यसको उपयोग केवल आफ्नो राज्यमा प्रवासी श्रमिकहरूलाई तेल विपणन कम्पनीको सहायताद्वारा गरिनेछ।
• 3 अप्रेल 2026 देखि सार्वजनिक क्षेत्र उपक्रमले (पीएसयु-ओएमसी) 5 केजी एफटीएल सिलिण्डरको निम्ति 3,450 भन्दा धएरै जागरूकता शिविर आयोजन गरिसकेको छ, जसमा 40,800 भन्दा धेरै 5 केजी एफटीएल सिलिण्डर बेचिए।
• 23 मार्च 2026 देखि अहिलेसम्म 13.3 लाखभन्दा धेरै 5 केजीको एफटीएल सिलिण्डर बचिसकिएको छ।
• आइओसीएल, एचपीसीएल र बीपीसीएलका कार्यकारी निर्देशकको तीन सदस्यीय समितिले वाणिज्यिक एलपीजी वितरणको योजना बनाउन राज्य अधिकारी अनि उद्योग निकायहरूका साथ समन्वयन गरिरहेका छन्।
• 14 मार्च 2026 देखि अहिलेसम्म कूल 1,22,984 मेट्रिक टन वाणिज्यिक एलपीजी (जुन 64.72 लाख 19 केजीको सिलिण्डर बराबर हो) बेचिसकिएको छ।
प्राकृतिक ग्यास आपूर्ति एवं पीएनजी विस्तार पहल
• डी-पीएनजी एवं सीएनजीको (परिवहन) 100 प्रतिशत आपूर्ति सुनिश्चित गर्नका लागि ग्राहकहरूलाई प्राथमिकता दिइएको छ।
• उपलब्ध भण्डार अनि निर्धारित एलएनजी कार्गो आगमनको आधारमा, उर्वरक संयन्त्रलाई ग्यासको कूल आबन्टन 5 प्रतिशत बढाइँदैछ, ताकि 6 महिनाको औसत खपतको करिब 95 प्रतिशतसम्म पुऱ्याउन सकियोस्, जुन 09.04.2026 देखि प्रभावी हुनेछ।
• वाणिज्यिक एलपीजीको उपलब्धता सम्बन्धी चिन्ता हठाउनका लागि सीजीडी संस्थानहरूलाई होटल, रेस्तुराँ अनि क्यान्टिन जस्ता वाणिज्यिक प्रतिष्ठानको निम्ति पीएनजी कनेकन्सनलाई प्राथमिकता दिने सल्लाह दिइएको छ।
• आइजीएल, एमजीएल, गेल ग्यास अनि बीपीसीएलसहित सीजीडी कम्पनीहरूले घरेलु अनि वाणिज्यिक पीएनजी कनेक्सनलाई प्रोत्साहन दिइरहेका छन्।
• राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेश अनि केन्द्रिय मन्त्रालयले सीजीडी नेटवर्कको विस्तार गर्न आवश्यक स्वीकृतिमा तेजी ल्याउन अनुरोध गरेको छ।
• भारत सरकारले 18.03.2026 को पत्रको माध्यमद्वारा सबै राज्य / केन्द्र शासित प्रदेशलाई यदि एलपीजीदेखि पीएनजीमा दीर्घकालिक परिवर्तनमा सहायता गर्नसके वाणिज्यिक एलपीजीका अतिरिक्त 10 प्रतिशत आबन्टन दिने प्रस्तुति गरेको छ।
• 21 राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशलाई पहिले नै पीएनजी विस्तार संशोधनसित सम्बन्धित अतिरिक्त वाणिज्यिक एलपीजी आबन्टन प्राप्त भइरहेको छ।
• सडक परिवहन एवं राजमार्ग मन्त्रालयले प्राथमिकताको आधारमा आवेदनलाई संसाधित गर्न 3 महिनाको निम्ति सीजीडी पूर्वाधारको निम्ति त्वरित अनुमोदन ढाँचा अपनाएको छ।
• भारत सरकारले आवश्यक वस्तु अधिनियम, 1955 अन्तर्गत प्राकृतिक ग्यास एवं पेट्रोलियम उत्पादहरूको वितरण (पाइपलाइन एवं अन्य सुविधा बिछ्याउने, निर्माण, सञ्चालन एवं विस्तार) आदेश 2026लाई 24.03.2026 को राजपत्रद्वारा अधिसूचित गरेको छ।
• यस आदेशले देशभरी पाइपलाइन बिछ्याउन र विस्तार गर्नका लागि एउटा सुव्यवस्थित अनि समयबद्ध ढाँचा प्रदान गर्दछ, अनुमोदनमा विलम्ब अनि भूमि अधिग्रहण सम्बन्धी मुद्दा समाधान गर्दछ र आवासीय क्षेत्रसहित प्राकृतिक ग्यास पूर्वाधारको तीव्र विकासलाई सक्षम बनाउँदथछ। यसबाट पीएनजी नेटवर्कको विकासमा तेजी आउने, अन्तिम कोशसम्म कनेक्टिभिटीमा सुधार हुने र स्वच्छ इन्धनतर्फ सङ्क्रमणलाई समर्थन प्राप्त हुने आशा छ, जसबाट ऊर्जा सुरक्षा प्रबल हुनका साथै भारतको ग्यास आधारित अर्थव्यवस्थाले बढावा पाउनेछ।
• पीएनजीआरबीले सीजीडी संस्थानलाई डी-पीएनजी कनेक्सनमा तेजी ल्याउने निर्देश दिएको छ। यसका साथै पीएनजी विस्तारको गति कायम राख्न राष्ट्रिय पीएनजी ड्राइभ 2.0 अब 30.06.206 सम्म बढाइएको छ।
• स्वच्छ, बढी सुरक्षित अनि आत्मनिर्भर ऊर्जा भविष्यलाई बढावा दिनका लागि भारत सरकारले राज्य वाणिज्यिक एलपीजी नीतिको एउटा आदर्श मस्यौदा तयार गरेको छ। यस आदर्श नीतिको उद्देश्य राज्यहरूलाई व्यापक, लचिलो मार्गदर्शक ढाँचा प्रदान गर्नु हो, ताकि सीबीजी विकासको निम्ति निवेशकमैत्री अनि कार्यान्वयनमखी परिस्थतिकी तन्त्र बनाउन सकोस्। जुन राज्यले यो विकल्प चयन गर्नेछ, उसलाई वाणिज्यिक एलपीजीको अतिरिक्त आबन्टनको आगामी किस्तीमा प्राथमिकता दिइनेछ।
• मार्च 2026 देखि अहिलेसम्म करिब 4.32 लाख पीएनजी कनेक्सनलाई ग्यासयुक्त गरिसकिएको छ र करिब 4.75 लाख अतिरिक्त ग्राहकले नयाँ कनेक्सनको निम्ति पञ्जिकरण गराएका छन्।
• 12.04.2026 सम्म 31,700 भन्दा धेरै पीएनजी ग्राहकले माइपीएनजीडी.आइएन वेबसाइटको माध्यमद्वारा आफ्नो एलपीजी कनेक्सन सरेण्डर गरिसकेका छन्।
काँचो तेलको स्थिति अनि रिफाइनरी सञ्चालन
• सबै रिफाइनरीले पर्याप्त काँचो तेलको भण्डारका साथ उच्च क्षमतामा काम गरिरहेका छन्, जबकि पेट्रोल अनि डिजलको पर्याप्त भण्डार बनाइराखिएको छ।
• घरेलु खपत पूरा गर्नका लागि रिफाइनरीहरूबाट एलपीजीको घरेलु उत्पादन बढाइएको छ।
• भारत सरकारले 01.04.2026 को आदेशको माध्यमद्वारा भारतमा पेट्रोकेमिकल कम्प्लेक्ससहित शोधन कम्पनीहरूलाई फार्मासुटिकल्स, खाद्य एवं सार्वजनिक वितरण, रसायन एवं पेट्रोकेमिकल्स आदि जस्ता महत्त्वपूर्ण क्षेत्रलाई सी-3 र सी-4 स्ट्रीमको न्यूनतम मात्रा उफलब्ध गराउने अनुमति दिएको छ। उपरोक्त क्षेत्रसित सम्बन्धित कम्पनीहरूका लागि 800 मेट्रिक टन/ दिनको प्रावधान गरिएको छ।
खुद्रा इन्धन उपलब्धता अनि मूल्य निर्धारण उपाय
• देशभरी खुद्रा पसलहरू सामान्य रूपमा चलिरहेका छन्
• मध्य पूर्व सङ्कटका कारण काँचो तेलको मूल्यमा अभूतपूर्व वृद्धि भएको छ। तथापि, उपभोक्ताहरूको सुरक्षाक लागि भारत सरकारले पेट्रोल अनि डिजलमाथि उत्पाद शुल्कमा 10 रुपियाँ प्रति लिटर घटाएको छ।
• भारत सरकारले 11.04.2026 को राजपत्र अधिसूचनाको माध्यमद्वारा घरेलु बजारमा यी उत्पादहरूको उपलब्धता सुनिश्चित गर्न डिजलमाथि निर्यात शुल्क बढाएर 55.50 रुपियाँ प्रति लिटर र एटीएफमाथि निर्यात शुल्क बढाएर 42 रुपियाँ प्रति लिटर बनाएको छ।
• पेट्लो अनि डिजलको खुद्रा मूल्य अपरिवर्तित अनि खुद्रा पसलहरूमा यसको मूल्यमा कुनै वृद्धि गरिएको छैन।
मट्टी तेलको उपलब्धता अनि वितरणको उपाय
• नियमित आबन्टनका अतिरिक्त, राज्य/ केन्द्र शासित प्रदेशहरूलाई 48,000 किलोलिटर मट्टी तेल अतिरिक्त रूपमा आबन्टित गरिएको छ।
• 18 राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशले एसकेओ आबन्टनका लागि आदेश जारी गरेका छन्, जबकि हिमाचल प्रदेश र लद्दाखले कुननै पनि आवश्यकताको सूचना दिएन।
समुद्री सुरक्षा अनि नौपरिवहन सञ्चालन
फारसको खाडीमा विद्यमान समुद्री स्थिति अनि भारतीय जहाज अनि तिनीहरूका चालक दलको सुरक्षा सुनिश्चित गर्न उठाइएका उपायहरूबारे जानकारी दिइयो। यसमा यी कुराहरू बताइयो :
• बन्दरगाह, नौपरिवहन तथा जलमार्ग मन्त्रालय, विदेश मन्त्रालय तथा भारतीय मिशनको समन्वयद्वारा फारसको खाडी क्षेत्रमा बद्लिँदो स्थितिमाथि सक्रिय रूपमा नजर राखिँदैछ।
• क्षेत्रमा विद्यमान सबै भारतीय नाविक सुरक्षित छन् र पछिल्लो 24 घण्टामा भारतीय ध्वज रहेका जहाजहरूसँग जोडिएका कुनै घटना अघि आएका छैनन्।
• भारतीय ध्वज लगाएका जहाज जग विक्रमले 11 अप्रेल 2026 को दिन हर्मुज जलडमरू सुरक्षित रूपमा पार गरेको छ।
• यस पोतले करिब 20,400 मेट्रिक टन एलपीजी कार्गो अनि 24 नाविकका साथ यात्रा गरिरहेको छ। यो 14 अप्रेल 2026 को दिन काण्डला बन्दरगाह आइपुग्ने आशा छ।
• डीजी शिपिङ कन्ट्रोल रूम सक्रिय भएपछि 6,073 कल अनि 12,867 ईमेल सम्हालेको छ, जसमा पछिल्लो 24 घण्टामा 20 कल र 80 ईमेल सामेल छन्।
• डीजी शिपिङले अहिलेसम्म 2,177 भन्दा धेरै भारतीय नाविकलाई सुरक्षित स्वदेश फर्कन सुनिश्चित गरिसकेको छ, जसमा पछिल्लो 24 घण्टामा खाडी क्षेत्रको विभिन्न स्थानबाट 93 नाविक सामेल छन्।
• भारतभरी बन्दरगाह सञ्चालन सामान्य रूपमा चलिरहेको छ र भीड बन्ने कुनै जानकारी छैन।
• भारतको पश्चिमी तटमा स्थित बन्दरगाहले पश्चिम एशिया (फर्कने) जाने कूल 3,383 टीईयु कन्टेनर प्राप्त गरिएको सुनिश्चित गरेको छ, जसमा 3,228 टीईयुलाई फर्कने सुविधा प्रदान गरियो।
• रहल 155 टीईयु शिपिङ लाइनको परिचालन सम्बन्धघी कारकका कारण र कुनै पनि बन्दरगाहमा भीड बनेको छैन।
• भारतीय नौसैनिकहरूको कल्याण अनि निर्बाध समुद्रा सञ्चालन सुनिश्चित गर्न मन्त्रालयाले विदेश मन्त्रालय, भारतीय मिशन अनि समुद्री हितधारकका साथ घनिष्ठ समन्वय कायम राखेको छ।
क्षेत्रमा भारतीय नागरिकहरूको सुरक्षा
सम्पूर्ण क्षेत्रमा भारतीय दूतावास अनि दूतावासले भारतीय समुदायका साथ घनिष्ठ सम्पर्क कायम राख्दै उनीहरूको सुरक्षा र कल्याणको निम्ति सहायता प्रदान गर्न लगायत आवश्यक परामर्श जारी गरिरहेको छ। विदेश मन्त्रालयले तल उल्लेखित सूचित गरेको छ :
• माननीय प्रधानमन्त्रीको निर्देशमा विदेश मन्त्रालयले खाडी देशहरूमा आफ्नो सम्पर्कलाई बलियो बनाइरहेको छ।
• विदेश मन्त्रीले 11 देखि 12 अप्रेल 2026 सम्म संयुक्त अरब अमिरातको (युएई) दौडाहा गरे।
• विदेश मन्त्रीले अबुधाबीमा संयुक्त अरब अमिरातका राष्ट्रपति महामहिम मोहम्मद बिन जायदसँग हिजो भेटवार्ता गरी प्रधानमन्त्रीको तर्फबाट हार्दिक शुभकामना दिनका साथै पश्चिम एशइया सङ्घर्षका समय भारतीय समुदायको सुरक्षा सुनिश्चित गरेवापत् भारतको कृतज्ञता व्यक्त गरे। मन्त्रीले भारत-युएई व्यापक रणनीतिक साझेदारीलाई अझ प्रबल बनाउन उनको मार्गदर्शनका लागि धन्यवाद दिए।
• विदेश मन्त्रीले आफ्नो यात्राका समय दुबईका क्राउन प्रिन्स, उप-प्रधानमन्त्री अनि संयुक्त अरब अमिरातका रक्षा मन्त्री महामहिम हमदान बिन मोहम्मदसँग पनि भेटवार्ता गरे। उनले दुबईमा भारतीय समुदायको कल्याण सुनिश्चित गर्नका लागि भारत सरकारको सराहना गरे।
• 11 अप्रेल 2026 को दिन विदेश मन्त्रीले अबुधाबीमा संयुक्त अरब अमिरातका उप-प्रधानमन्त्री तथा विदेश मन्त्री अब्दुल्ला बिन जायदसँग भेटवार्ता गरे। वार्ता क्षेत्रीय स्थितिमा भइरहेको परिवर्तन तथा त्यसका प्रभावहरूमाथि केन्द्रित रहेको थियो। मन्त्रीले संयुक्त अरब अमिरातमा भारतीय समुदायको हित सुनिश्चित गर्ने प्रयासको सराहना गर्दै भारत-संयुक्त अरब अमिरातको व्यापक रणनीतिक साझेदारी अझ अघि बढ्ने विश्वास व्यक्त गरे।
• विदेश मन्त्रीले संयुक्त अरब अमिरातको आफ्नो यात्राको शुरुवात भारतीय समुदायका सदस्यहरूसँग संवादका साथै पश्चिम एशियाई सङ्घर्षका बीच उनीहरूको हित अनि सुरक्षाका लागि भारत सरकारले गरिरहेका प्रयासहरूबारे जानकारी दिए। यस कठिन समयमा स्थानीय समाजको योगदानको उनले सराहना गरे।
• पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक ग्यास मन्त्रीले पछिल्लो हप्ता कतरको दौडाहा गरे भने वाणिज्य मन्त्रीले पनि खाडीका कैयौं आफ्ना समकक्षीसँग फोनवार्ता गरे।
• सरकारले खाडी अनि पश्चिम एशिया क्षेत्रमा भइरहेको घटनाक्रममाथि लगातार नजर राखिरहेको छ।
• विदेश मन्त्रालयले उत्तम सूचना आदान प्रदान अनि समन्वयनका लागि राज्य सरकार अनि केन्द्र शासित प्रदेशका साथ नियमित सम्पर्क कायम राखेको छ।
• यस क्षेत्रमा भारतीय समुदायको सुरक्षा, संरक्षण अनि कल्याण सुनिश्चित गर्न ध्यान केन्द्रित गरिँदैछ।
• भारतीय दूतावास अनि दूतावासले चौबीसै घण्टा हेल्पलाइन सेवा सञ्चालित गर्नका साथै भारतीय नागरिकहरूलाई सक्रिय रूपमा सहायता गरिरहेको छ।
• स्थानीय सरकारी दिशानिर्देश, उडान एवं यात्राको स्थिति अनि तथा कन्सुलर सेवाहरूबारे जानकारी सहित अद्यतन सल्लाह नियमित रूपमा जारी गरिँदैछ।
• हाम्रो मिशन यस क्षेत्रमा भारतीय सामुदायिक सङ्गठन, व्यावसायिक सङ्गठन, भारतीय कम्पनी अनि अन्य हितधारकसँग सक्रिय रूपमा जोडिरहेको छ।
• हाम्रो मिशनले क्षेत्रमा जहाजहरूमा तैनाथ भारतीय चालक दलका सदस्यहरूलाई हरसम्भव सहायता प्रदान गरिरहेको छ, जसमा स्थानीय अधिकारी अनि अभिकरणहरूका साथ समन्वयन, कन्सुलर सहायता प्रदान गर्नु र भारतमा स्वदेश फर्कने अनुरोधलाई सुविधाजनक बनाउनु सामेल छ।
• जुन देशको हवाई क्षेत्र खुल्ला छ, त्यहाँबाट उडान सञ्चालित भइरहेका छन्। 28 फेब्रुअरीदेखि अहिलेसम्म करिब 9,27,000 यात्रीले भारतको यात्रा गरिसकेका छन्।
• संयुक्त अरब अमिरातमा परिचालन अनि सुरक्षा सम्बन्धी विचारहरूको आधारमा एयरलाइन्स संयुक्त अरब अमिरात अनि भारतबीच सीमित गैर निर्धारित वाणिज्यिकत उडान सञ्चालित गर्न जारी राख्दै करिब 100 उडान आज हुने आशा छ।
• सऊदी अरब अनि ओमानको विभिन्न हवाई अड्डाबाट भारतको विभिन्न गन्तव्यका लागि उडान सञ्चालित भइरहेका छन्।
• कतरको हवाई क्षेत्र आंशिक रूपमा खुल्ला हुनुका कारण कतर एयरवेजद्वारा आज भारतको निम्ति करिब 8-10 उडान सञ्चालित हुने आशा छ।
• कुवेतको हवाई क्षेत्र बन्द छ। कुवेतको जजीरा एयरवेज अनि कुवेत एयरवेजले सऊदी अरबको दम्माम हवाई अड्डाबाट भारतको निम्ति अनियमित वाणिज्यिक उडान सञ्चालित गरिरहेका छन्। कुवेतबाट भारतीय नागरिकहरूको यात्रा सऊदी अरबको बाटो हुँदै सुगम बनाइँदैछ।
• बहरीनको हवाई क्षेत्र खुल्ला छ। गल्फ एयरले चाँडै बहरीनबाट भारतको निम्ति सीमित उडान शुरु गर्नेछ र हाल सऊदीको दम्माम हवाई अड्डाबाट भारतको निम्ति अनियमित उडान सञ्चालित गरिँदैछ। बहरीनबाट सऊदी अरब हुँदै भारत आउने भारतीय नागरिकहरूको यात्रा सुगम बनाइँदैछ। तेहरानस्थित दूतावासले अहिलेसम्म इरानदेखि अर्मेनिया र अजरबैजान हुँदै भारत आउने 2,230 भारतीय नागरिकलाई यात्राको सुविधा प्रदान गरेको छ, जसमा 987 भारतीय छात्र अनि 657 भारतीय मछुवा सामेल छन्।
• इजरायलको हवाई क्षेत्र आंशिक रूपमा खुल्ला छ र सीमित उडान सञ्चालित भइरहेका छन्। भारतीय नागरिकहरूका लागि जोर्डन अनि मिस्रको बाटो हुँदै इजरायलबाट भारतको यात्रा सुगम बनाइँदैछ।
• इराकको हवाई क्षेत्र खुल्ला छ र इराकी एयरवेजले हिजो भारतको निम्ति उडान शुरु गरेको छ। भारतीय नागरिकहरूका लागि जोर्डन अनि सऊदी अरब हुँदै इराकबाट भारतको यात्रा सहज बनिरहेको छ।