Prime Minister's Office
List of outcomes: Visit of Federal Chancellor of Austria Dr. Christian Stocker to India
16 APR 2026 3:01PM by PIB Delhi
MoUs / Agreements / Letter of Intent
Sl. No MoU / Agreement/LoI Description
1
Agreement on Audiovisual Co production between India and Austria
The agreement will provide a framework for enhanced cooperation between the film industries of the two countries and facilitate joint film production, creative exchanges and greater cultural engagement.
2
Joint Announcement on setting up a Fast Track Mechanism for Indian and Austrian companies
The Fast Track mechanism will identify and solve problems faced by Indian and Austrian companies and investors in each other’s economies. The FAST- TRACK mechanism will also serve as a platform for discussing general suggestions from the point of view of investors regarding ease of doing business.
3
Letter of Intent on Cooperation in Military Matters
The LOI will provide an institutional framework for promoting cooperation in military matters, defence industrial and technology partnership, building on the momentum of the India-EU Defence and Security Partnership signed on 27 January 2026, as well as facilitate defence policy dialogue, training and capacity building.
4
Letter of Intent on Joint Working Group on Counter Terrorism
The LoI will advance counter terrorism cooperation between India and Austria including the goal of both sides to work together to establish a Joint Working Group on Counter Terrorism for exploring areas of strategic cooperation on issues relating to the fight against terrorism.
5
MoU on Food Safety between AGES, Austria and FSSAI, India
The MoU will promote cooperation in food safety standards, scientific exchange, capacity building and sharing of best practices in food regulation and risk assessment thereby promoting trade in agricultural and food products, while ensuring highest priority for safety standards.
6
Joint Letter of Intent regarding dual vocational training, skills development and the recognition of vocational qualifications
Joint Letter of Intent will help to expand exchanges and knowledge sharing in the fields of dual vocational training (apprenticeship) and skills development as well as the promotion of recognition of Indian vocational qualifications according to Austrian Standards.
Announcements
Sl. No Title
1
Renewal of the MoU on technical cooperation in the road infrastructure sector.
(The MoU will help to strengthen technical cooperation in Intelligent Transport Systems (ITS), road safety, electronic toll collection and traffic management.)
2
Increased cooperation of startup ecosystems under India-Austria Startup Bridge.
(continued collaboration between the startups, unicorns, innovation ecosystems and venture capital networks of the two countries)
3
Launch of Institutional Cybersecurity Dialogue.
4
Partnership between India’s Centre for UN Peacekeeping and Austrian Armed Forces International Centre (AUTINT).
5
Agreement to jointly organise a bilateral space industry seminar in Vienna in Autumn 2026; included in the Joint Statement.
6
Operationalization of Working Holiday Programme.
7
High-technology cooperation as a central pillar of the Enhanced India–Austria partnership.
(Identification of several collaborative R&D projects including in the areas of material science and technology, quantum technology, wastewater treatment, machine learning, lasers, etc under the joint Committee of Science and Technology)
8
Launch a structured bilateral Dialogue on Cooperation in Education.
(Aimed at enhancing skills development, promote curricula development, facilitate the mutual recognition of qualifications, and support institutional collaboration in higher education and the development of vocational education and training systems.)
9
Focus India initiative of Austria's leading technical Universities to systematically deepen educational cooperation and research cooperation with India.
(Launch by the three public technical universities in Austria (Technische Universität Wien, Technische Universität Graz und Montanuniversität Leoben) of a dedicated portal to facilitate admissions for Indian students to pursue engineering and technical masters programmes in Austria)

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫଳାଫଳ ତାଲିକା: ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଫେଡେରାଲ ଚାନ୍ସେଲର ଡକ୍ଟର କ୍ରିଶ୍ଚିଆନ ଷ୍ଟକର୍‌ଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ
16 APR 2026 3:01PM by PIB Bhubaneswar
ବୁଝାମଣାପତ୍ର / ଚୁକ୍ତିନାମା / ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ବୁଝାମଣାପତ୍ର / ଚୁକ୍ତିନାମା / ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
ବର୍ଣ୍ଣନା
୧.
ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ମଧ୍ୟରେ ଅଡିଓଭିଜୁଆଲ୍ ସହ-ପ୍ରଯୋଜନ ଉପରେ ଚୁକ୍ତିନାମା
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଦୁଇ ଦେଶର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଢ଼ାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ମିଳିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ, ସୃଜନଶୀଳ ଆଦାନାପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଅଧିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସହଜ କରିବ ।
୨.
ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆନ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏକ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ମେକାନିଜିମ୍ ସ୍ଥାପନ ସମ୍ପର୍କରେ ମିଳିତ ଘୋଷଣା
ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆନ୍ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ପରସ୍ପରର ଅର୍ଥନୀତିରେ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ସମାଧାନ କରିବ । ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍ ମେକାନିଜିମ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ସମ୍ପର୍କରେ ନିବେଶକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
୩.
ସାମୁହିକ ମାମଲାରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
ଏହି ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ୨୭ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଭାରତ-ଇୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତାର ଗତି ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି ସାମରିକ ବ୍ୟାପାର, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତାରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଢ଼ାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନୀତି ଆଲୋଚନା, ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିବ ।
୪.
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ମଧ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ, ଯେଉଁଥିରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗର କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୫.
ଏଜିଇଏସ୍‌, ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଏବଂ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଏଆଇ, ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ବୁଝାମଣାତ୍ର
ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡିକର ଆଦାନପ୍ରଦାନରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହା ଫଳରେ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ବ୍ୟାପାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ସହ ସୁରକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
୬.
ଦ୍ୱୈତ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଯୋଗ୍ୟତାର ସ୍ୱୀକୃତି ସମ୍ପର୍କରେ ମିଳିତ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
ମିଳିତ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ଦ୍ୱୈତ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ (ଶିକ୍ଷା) ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ତଥା ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆନ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତୀୟ ବୃତ୍ତିଗତ ଯୋଗ୍ୟତାର ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଘୋଷଣା
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ଶୀର୍ଷକ
୧.
ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ନବୀକରଣ।
(ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ଆଇଟିଏସ୍‌), ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଟୋଲ୍ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପରିଚାଳନାରେ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।)
୨.
ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବ୍ରିଜ୍ ଅଧୀନରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌ର ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ।
(ଉଭୟ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌, ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ, ନବାଚାର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଏବଂ ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ)
୩.
ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସାଇବର୍‌ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ।
୪.
ଭାରତର ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆନ୍ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏୟୁଟିଆଇଏନ୍‌ଟି) ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ।
୫.
୨୦୨୬ ଶରତ ଋତୁରେରେ ଭିଏନାରେ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପ ସେମିନାର ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି; ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୬.
କାର୍ଯ୍ୟ-ଛୁଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ।
୭.
ଉନ୍ନତ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ସହଭାଗୀତାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗ ।
(ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ମିଳିତ କମିଟି ଅଧୀନରେ ଭୌତିକ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପରିଷ୍କାର ଜଳ ଚିକିତ୍ସା, ମେସିନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ଲେଜର ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଅନେକ ସହଯୋଗୀ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଚିହ୍ନଟ)
୮.
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ସଂରଚିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ।
(ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଯୋଗ୍ୟତାର ପାରସ୍ପରିକ ଚିହ୍ନଟକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା)
୯.
ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ପ୍ର୍ରମୁଖ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକର ‘ଫୋକସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାରତ ସହିତ ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ଗଭୀର କରିବା ।
(ଅଷ୍ଟ୍ରିଆରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ତିନିଟି ସରକାରୀ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଟେକ୍ନିଚେ ୟୁନିଭରସିଟାଟ୍ ଗ୍ରାଜ୍ ଉଣ୍ଡ ମୋଣ୍ଟାନ୍‌ରୟୁନିଭର୍‌ସିଟାଟ୍ ଲିଓବେନ୍‌) ଦ୍ୱାରା ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ)