Ministry of Petroleum & Natural Gas
LPG SUPPLY SITUATION IN SIKKIM REMAINS STABLE; BACKLOG LIMITED TO 1.46 DAYS
16 APR 2026 4:23PM by PIB Gangtok
The supply and distribution of LPG cylinders in Sikkim remains steady, with the current backlog restricted to just 1.46 days, ensuring timely delivery to consumers across the State.
The Ministry of Petroleum & Natural Gas, in coordination with the State Government and LPG distributors, continues to monitor supply lines closely to prevent disruptions. Adequate LPG stocks are being maintained at bottling plants and godowns to meet household demand.
The total pending LPG bookings in Sikkim as on date stands at 5,284. Against this, the average daily delivery is 3,618 cylinders. With this pace of delivery, the overall backlog translates to only 1.46 days, informed a senior IOCL officer, reflecting efficient last-mile supply chain management.
Emphasizing the need for cooking gas among students, migrant labourers, and other temporary residents who are unable to obtain regular LPG connections and do not possess LPG passbooks, 5 Kg Free Trade LPG (FTL) cylinders have been made available at selected LPG distributors and agencies in Gangtok district also.
Moreover, concerned State officials are regularly publishing the next day’s LPG cylinder distribution schedule for various areas through electronic and digital platforms to ensure maximum public awareness and enable consumers to plan accordingly.
The Government has urged citizens to refrain from panic buying of petrol, diesel, and LPG, as all necessary measures are being taken to ensure uninterrupted availability of these essential fuels. The public is advised to remain vigilant against rumours and to rely only on official sources for accurate information. LPG consumers are requested to use digital booking platforms for refills and avoid unnecessary visits to distributors. As a prudent measure, citizens are also encouraged to adopt alternate fuels such as electric or induction cooktops wherever feasible. All residents are further urged to practice energy conservation in their daily activities during the current situation.

पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
सिक्किममा एलपीजी आपूर्तिको स्थिति स्थिर; बक्यौती 1.46 दिनमा सीमित
16 APR 2026 4:23PM by PIB Gangtok
गान्तोक, 16 अप्रेल 2026।
सिक्किममा एलपीजी सिलिण्डरको आपूर्ति एवं वितरण स्थिर रहनका साथै राज्यभरी उपभोक्तालाई समयमा वितरण सुनिश्चित गर्दै वर्तमान बक्यौती 1.46 दिनमा सीमित रहेको छ।
पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालयले राज्य सरकारका साथै एलपीजी वितरकहरूसँगको तालमेलमा कुनै प्रकारको गतिरोध आइपर्न नदिन आपूर्ति शृङ्खलाको नजिकबाट निगरानी जारी राखेको छ। घरायसी माग पूरा गर्न बोटलिङ संयन्त्र अनि गोदामहरूमा एलपीजीको पर्याप्त भण्डार कायम गरिँदैछ।
सिक्किममा कूल थाँतीमा रहेको एलपीजी बुकिङ आजको मितिमा 5,284 रहेको छ। यसका विरुद्ध औसतमा दैनिक वितरण 3,618 सिलिण्डर रहेको छ। वितरणको यस गतिका साथ समग्र बक्यौती 1.46 दिनको बन्ने आइओसीएलका वरिष्ठ अधिकारीले जानकारी दिए, जसले अन्तिम कोशसम्म कुशल आपूर्ति शृङ्खला प्रबन्धन प्रतिबिम्बित गर्दछ।
नियमित एलपीजी कनेक्सन प्राप्त गर्न नसक्ने तथा एलपीजी पासबुक नभएका विद्यार्थी, प्रवासी मजदुर तथा अन्य अस्थायी निवासीहरूका लागि खाना पकाउने ग्यासको आवश्यकतामाथि जोड दिँदै गान्तोक जिल्लाको चुनिएका एलपीजी वितरण अनि एजेन्सीहरूमा 5 केजीको फ्री ट्रेड एलपीजी (एफटीएल) सिलिण्डर पनि उपलब्ध गराइँदैछ।
यसका साथै, सम्बन्धित राज्यका अधिकारीहरूले विभिन्न ईलेक्ट्रनिक तथा डिजिटल मञ्चको माध्यमद्वारा जनजागरूकता फैलाउनका साथै उपभोक्ताहरूलाई अनुकूल रूपमा योजना निर्धारित गर्न सक्षम बनाउन अर्को दिन एलपीजी सिलिण्डर वितरणको तालिका पनि नियमित रूपमा प्रकाशित गरिँदैछ।
सरकारले आवश्यक इन्धनको निर्बाध उपलब्धता सुनिश्चित गर्न सबै आवश्यक उपाय गरिरहेको हुँदा नागरिकहरूलाई अत्यासमा परी पेट्रोल, डिजल अनि एलपीजी खरिद नगर्न आग्रह गरेको छ। यसका साथै आम जनमानसलाई अफवाहबाट सतर्क रही केवल सटीक जानकारीका लागि आधिकारिक स्रोतमाथि निर्भर गर्न पनि सल्लाह दिइएको छ। खाली सिलिण्डर भर्नका लागि एलपीजी उपभोक्ताहरूलाई डिजिटल बुकिङ मञ्चको प्रयोग गरी अनावश्यक रूपमा वितरककहाँ भीड नजमाउन पनि अनुरोध गरिएको छ। विवेकपूर्ण उपायका रूपमा, नागरिकहरूलाई सम्भव भएसम्म ईलेक्ट्रिक वा इण्डक्सन कूकटप प्रयोग गर्न पनि नागरिकहरूलाई प्रोत्साहित गरिएको छ। सबै निवासीलाई वर्तमान स्थितिमा आफ्नो दैनिक कार्यका लागि ऊर्जा संरक्षणको चलन अपनाउन पनि आग्रह गरिएको छ।