Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Lok Sabha
16 APR 2026 5:43PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Discussion on this important bill began this morning. Many colleagues here have touched upon various issues, and they will certainly provide the House with facts and arguments. Therefore, I do not wish to go into those subjects.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There are certain important moments in the life of a nation, and the mindset of society and the capacity of leadership at that time capture those moments and turn them into a national legacy, creating a strong heritage. I believe this is one such moment in the history of India’s parliamentary democracy. Ideally, when this idea first emerged 25–30 years ago, when the need was felt, we should have implemented it then and brought it to maturity by now. Improvements could have been made from time to time as required, and that is the beauty of democracy. We are the Mother of Democracy. Our democracy has a developmental journey of thousands of years, and today we have the auspicious opportunity to add a new dimension to that journey. As I said at the beginning, we are fortunate that we have the privilege of making half of the nation’s population participants in the policy-making process of nation-building. This is our good fortune, and I want all my honorable Members of Parliament to not let this important opportunity slip away. Together, we Indians are going to give a new direction to the country. We are making a meaningful effort to fill our governance system with sensitivity, and I am confident that the nectar that emerges from this churning will not only shape the form of the nation’s politics but also determine the direction and condition of the country. We stand at such a crucial turning point.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the 21st century, India is moving forward with new confidence. Today, we all feel the recognition of India in the world, and this is a moment of pride for us. A time has come, and we have linked this time with the resolve of a developed India. I firmly believe that a developed India does not mean only excellent railways, roads, infrastructure, or some economic progress figures. We do not have such a limited imagination of a developed India. We want a developed India in which the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas” is embedded in policy-making. It is the demand of the time that 50% of the country’s population becomes part of policy-making. We have already delayed, whatever the reasons, whoever was responsible, but we must accept this truth. When we meet individually, we admit it, but when we meet collectively, things change. I remember when this process was going on, meetings were held with all parties. Except for one party, everyone agreed in principle. Later, whatever happened, political directions were taken. But those who think only in political terms, I would like to advise them as a friend, and this advice will be useful to all. Since the discussion on women’s reservation began, in every election that followed, those who opposed granting this right to women were never forgiven by the women of the country. They were dealt with harshly. But look at the 2024 election-it did not happen then. Why? Because in 2024 everyone agreed to pass it, so it was no longer an issue. No one gained politically, no one lost politically. Elections were fought on other issues because in 2024 everyone was together. Some are here, some are not, but all were together. Even today I say, if we all move forward together, history is witness that this will not go in favor of any one political party. It will go in favor of the country’s democracy, in favor of the nation’s collective decision-making power, and we all will be entitled to its glory. Neither the Treasury Bench nor Modi will be entitled alone, everyone sitting here will be entitled. Therefore, those who see politics in this, I would like them to look at the results of the past 30 years. Their benefit also lies in this, I am showing the path that benefit lies in this, that you will be saved from the losses. Hence, I believe there is no need to give this a political color.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I remember, at that time I was not in governmental politics, I was working as a worker of an organization. At that time, one often heard discussions in the corridors that when it came to giving reservation in Panchayats, they gave it very easily. Because in Panchayats they did not fear losing their own positions. They felt secure, so they said, give it there. This was a common discussion in the corridors then-that they would never do it here in Parliament, because here they would lose something. That is why Panchayat reservation went up to 50%.
Politically, I want to explain another point, friends,
25–30 years ago, whoever opposed it, the opposition did not go below the political surface. Today, do not make the mistake of thinking the same. In the last 25–30 years, sisters who have won Panchayat elections have developed political consciousness. They are opinion makers at the grassroots level. Thirty years ago, they remained silent, they understood but did not speak. Today, they are vocal. Therefore, now whatever the position, those millions of sisters who have at some time worked in Panchayats, represented, seen the joys and sorrows of the people deeply, they are agitated. They say, you push us into sweeping and cleaning work, which we did earlier in families, but now include us in the decision-making process. Decision-making happens in Assemblies and Parliament. Therefore, I say to those who want progress in political life, whether MPs or MLAs, not speaking of any party, if you want to move forward successfully in political life, you must accept that in the last 25–30 years, millions of sisters have become leaders at the grassroots level. Now they will influence your decisions not only here with 33% but also there. Therefore, those who oppose today will have to pay the price for a long time. Hence, political wisdom also lies in considering the political leadership of women that has emerged at the grassroots level. I heard, since the time of Mulayam Singh ji, this subject has been raised, and his family continues it. Trust the women of the country, trust their wisdom. Allow 33% of sisters to come here, let them decide whom to give, whom not to give, which class to give, which class not to give. They will make decisions. Why do we doubt their capability? Let them come once! Let them come once! When they come, then in 2034… and Dharmendra ji, I am very grateful to you for introducing me. It is true, I come from an extremely backward society. Dharmendra ji, I am very grateful to you, and Akhilesh ji is my friend, so sometimes he helps me. It is true that I come from an extremely backward society, but my responsibility is to take everyone along, and that is what my Constitution shows me. For me, the Constitution is supreme. And it is the strength of the Constitution that a person from such a small, extremely backward society has been given such a great responsibility by the country. Therefore, I am indebted to the people of the country and to the framers of the Constitution, because of whom I am here today.
But Hon’ble Mr Speaker Sir!
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, in every field of life, if we look, women are not behind in raising the nation’s pride and waving the flag. We can be proud that in different fields of life, our mothers and sisters are making great contributions, our daughters are excelling in every field! Such great strength-why are we spending so much energy to stop them from participation? Their joining will only increase strength. Therefore, I have come today to appeal to you not to weigh this in the scales of politics. This is a decision in the national interest.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, this opportunity before us is to sit together, think in one direction, and openly decide to accept the participation of our women power in building a developed India. As I said earlier, today the whole country, especially women power, will watch our decisions, but more than the decisions, they will look at our intent. Therefore, if our intent is flawed, the women power of the country will never forgive us.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In 2023, in this new House, we unanimously accepted this Act. A joyful atmosphere was created across the country, no political color was attached, and therefore it never became a political issue. That was a good situation. Now the question is, how long do we delay it? Those who raise issues of population, do you not know? I would like Amit Bhai to mention in his speech all the details of when we conducted the census, what difficulties arose later due to Covid, what obstacles came. All these matters are before us, there is no issue in that. But when we discussed in 2023, the broad consensus was to do it quickly, everyone was saying do it quickly. In 2024 it was not possible because of the short time. Now in 2029 we have the opportunity. If we do not do it in 2029, then what situation will arise, we can imagine. Then we will not be able to convince the mothers and sisters of the country that we can truly make this effort. Therefore, the demand of the time is that we do not delay further. In the meantime, discussions have been held with political party members, constitutional experts, women activists, and many others. Some have voluntarily given suggestions. Continuous discussions have been held with all parties, both structurally and informally. From all this churning, we must finally find a way to harness the strength of our mothers and sisters.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would certainly like to say one thing. Sitting here, none of us has been given the right by the Constitution to think of the nation in fragments. The oath we have taken obliges us to think of the nation as one. Whether it is Kashmir or Kanyakumari, we cannot think in pieces, nor can we decide in pieces. Therefore, baseless storms raised only for political gain, without a shred of truth, I want to say with full responsibility from this sacred place in the House: whether it is South, North, East, West, small states or big states, I say with responsibility that this decision-making process will not discriminate against anyone, it will not do injustice to anyone. Whatever delimitation happened in the past under previous governments, whatever ratios have been followed since then, there will be no change in those ratios, and any increase will also be in the same proportion. If the word “guarantee” is needed, I use the word guarantee. If you want the word “promise,” I use the word promise. If there is a good word in Tamil, I am ready to use that too, because when the intent is clear, then we do not need to play with words.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I also want to tell all colleagues in the House that we should not remain in illusion, we should not remain in arrogance. I am using the word “we.” I am not speaking of “I” and “you.” We should not remain in the illusion that we are giving something to the women power of the country. No, it is their right; and we have withheld it for many decades. Today, by repenting, we have the opportunity to free ourselves from that sin. We all know how every time tricks were played, cleverness was used. We always said we were in favor, but every time some technical excuse was added to stop it. Every time such things were brought. No one had the courage to oppose 33% reservation for women, that era has passed, you cannot do it, but you did not even have the courage to say it. Therefore, technical excuses-do this, do that, add this-now you will not be able to explain this to the women of the country. The numbers game in the House will be decided by time, but it is certain that now, by entangling matters with various excuses and technical issues, we have blocked it for three decades. You achieved whatever you wanted, now let it go! Are three decades not enough to block it? For three decades you stopped it, yet you could not achieve anything, so now do it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Some people here feel so.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Some people here feel that somewhere in this there is Modi’s political self-interest. Let them speak, poor fellow’s mouth is locked there, in Bengal no one lets him speak.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
See, if this is opposed, naturally I will gain political benefit. But if we move together, then no one will gain, write this down. No one will gain, because then it becomes a different aspect, then no one benefits. Therefore, we do not want credit. As soon as this is passed, I am ready to give an advertisement tomorrow thanking everyone, ready to publish everyone’s photo. You take the credit! If you are worried about credit, take it. Whoever’s photo you want published, we will do it at government expense. I am giving you a blank cheque of credit from the front.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Women’s participation in our parliamentary democracy is not just a numbers game or a limited improvement in democratic arrangements. As the Mother of Democracy, this decision is India’s commitment, it is a cultural commitment. Because of this commitment, this arrangement was made in Panchayats, and now in more than 20 states it has reached 50%. We have experienced it. For a long time, the people gave me the opportunity to serve as Chief Minister, and during that period I saw women’s leadership at the grassroots level. My experience is that their commitment to solving problems with sensitivity was very effective, it gave momentum to the journey of development. Based on that experience, I say that their voice in this House will become a new strength, a new thought will be added, sensitivity will be added to the country’s direction. When experience joins with facts and arguments, its strength increases manifold, and the House becomes enriched.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There is no shortage of experienced women power in our country, no shortage of capable women. Let us trust them, they will contribute, they will contribute very well. Even today, whenever our sisters here have been given the opportunity, they have expressed themselves very well, enriched the House.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, in the country, there are more than 650 district Panchayats, nearly 275 of them are led by women, and they have more responsibility, funds, and arrangements than central cabinet ministers, and they work. Out of about 6,700 block Panchayats, more than 2,700 are led by women. Today, in more than 900 cities, in urban local bodies, whether as mayors or as heads of standing committees, our sisters hold power. I believe that in the progress the country is making today, their contribution is also significant, and this is the opportunity to acknowledge that debt. When this experience is added to the House, it will increase the strength manifold.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A long wait has created a question mark for all of us, and we ourselves have created this situation. This is the opportunity to come out of whatever limitations or difficulties existed in the past, to move forward with courage, and to ensure women’s participation in the nation’s development. I firmly believe that if we decide together today, and I urge that we should move forward unanimously, then when it moves forward unanimously, there is pressure on the Treasury Bench too. They also feel that everyone has a right in this, everyone’s voice must be considered, there is no harm. Collective strength gives us many good results.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Without taking much time, I will only say this: do not weigh this in the scales of politics. Whenever we make a decision, half of this great nation’s responsibility lies with those we are bringing here. They also have a right to come here, we should not stop them. And regarding numbers too, earlier there was discussion that their number should not be reduced, increase it, then it will be quicker. That subject has now come, that the earlier number of 33% should be increased, so that no one feels their right has been taken away. A new strength will be added, additional strength will be added, and the composition of the House will also be adjusted, as we had already thought and prepared space for it.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
In a lighter vein, I must say, everyone has their own political reasons, and fear of defeat is somewhat surprising. But in our tradition, whenever a good work is done, to ward off the evil eye, we apply a black mark. I thank you for applying the black mark!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লোক সভাদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
16 APR 2026 5:43PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
মরুওইবা বিল অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা ঙসি অয়ুক্তগী হৌখ্রে। খন্নরিবা অসিগা মরী লৈননা ৱাফমশিং অমসুং লোজিক অনিমকগা লোয়ননা হাউদকী নাকল অসিদগী য়াওনা মরুপ কয়ানা হাউসতা শোইদনা খঙহনগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না ৱাফমশিং অদুগী মতাংদা কুপথনা নৈননিংঙাই লৈতে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
লৈবাক অমগী পুন্সিদা মরুওইবা তাঙ্কক খর লাকই। অসিগুম্বা মতমশিংদা, খুন্নাইগী অপুনবা ৱাখল্লোন অমসুং মাগী লুচিংবশিংগী থাক অসিনা মতম অদুগী খুদোংচাবা লৌশিনবগীদমক অমত্তা ওইনা পুনশিন্নৈ। মদুবু নেস্নেল ত্রেজর অমদা ওন্থোকই অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা লিগেসী অমা শেম্মী। ঐনা থাজৈ মদুদি, ভারতকী পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসীগী পুৱারীদা, মসি অসিগুম্বা তাঙ্কক অমনি। চহি ২৫ নৎত্রগা ৩০গী মমাংদা, ৱাখল্লোন অসি অহানবা ওইনা থোরকপা অমসুং মসিগী মথৌ তাবা অসি ইহান হানবা ওইনা ফাওরকপা মতমদা ঐখোয়না মসিবু মতমদুদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরমগদবনি, মসিনা ঙসি মপুং ফারকপা ফীভম অমদা য়ৌহল্লমগনি। মসিগী মথক্তা, মতমগী মতুং ইন্না তপ্না-তপ্না হোংলক্লিবা মথৌ তাবশিং অসি য়েংলগা, মসি মতমগী মতুং ইন্না ফগৎহনখিগনি, মরমদি মসিদা দেমোক্রেসীগী অশেংবা ফজবা অদু লৈ। ঐখোয়না 'দিমোক্রেসীগী মমা'নি। ঐখোয়গী খোঙচৎ অসি চহি লিশিং কয়াগী দেমোক্রেতিক ইভোলুসনগী খোঙচৎ অমনি, অমসুং ঙসি, হাউস অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী মরুপ পুম্নমকপু পুৱারী ওইরবা খোঙচৎ অসিদা অনৌবা দাইমেন্সন অমা হাপচিন্নবগী অফবা খুদোংচাবা অমা পীরে। হৌরকপদা ঐহাক্না হায়খিবগুম্না, লৈবাক অসিগী মীশিং শরুক অনিমকপু লৈবাক শেমগৎপগী পোলিসীশিং শেমগৎপগী থৌওং অসিদা শরুক য়ানবা হোৎনরিবা অসিগুম্বা মরুওইবা থৌওং অসিদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিদা ঐখোয়না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা অখন্নবা ইকাই খুম্নবা অমনি। মরম অদুনা - ঙসি ঐহাক্না মপানগী হীরমশিংদা হংনীংবগী অপাম্বা লৈতনা - ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী ঐহাক্কী ইকাই খুম্নরবা মরুপশিং পুম্নমকপু অসিগুম্বা মরুওইবা খুদোংচাবা অসি মাংহন্দনবা হায়জরি। ভারত মচাশিং ওইনা ঐখোয় পুন্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু অনৌবা মাইকৈ অমদা পুখৎনবা শেম-শারি। ঐখোয়না ঐখোয়গী গবর্নমেন্ত সিস্তেম অসি হেন্না সেন্সিতিব ওইহন্নবগী পান্দম থম্লিবা পান্দম অদুদা চঙশিল্লি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি অপুনবা খন্ন-নৈনবসিদগী ফংবা 'অমৃত' অসিনা লৈবাক অসিগী রাজনিতীগী মশক অমসুং মওং-মতৌবু নৌনা মশক তাকপতা নত্তনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী তুংগী ত্রেজেক্তরী অমসুং তঞ্জা অদুসু তঙাই ফদনা লেপথোক্কনি। তশেংনমক, ঐখোয়না ঙসি অসিগুম্বা মরুওইবা তাঙ্কক অমদা লেপ্লি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
২১শুবা চহিচা অসিদা, ভারতনা অনৌবা থাজবগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঙসি, মালেমগী থাক্তা ভারতকী অয়াবা হেনগৎলক্লিবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অমনি। ঐখোয়গীদমক মরুওইবা তাঙ্কক অমা লাক্লে, অমসুং ঐখোয়না মসিগী তাঙ্কক অসি 'দিবেলপ তৌরবা ভারত' অমা শেমগৎনবা ৱারেপ অদুগা চান্নহল্লে। চাউখৎলবা ভারত অমগী ঐখোয়গী পান্দম অসি মালেমগী থাক্কী রেলৱেজ, লম্বী-থোং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, নৎত্রগা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপগী মতাংদা স্তেতিস্তিক্স খরা খক্তদা অকক্নবা ওইদে হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ। মদুগী মহুত্তা, ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা পাম্মি মদুদা 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস' হায়বা মন্ত্র অসি পোলিসী শেম্নবগী মচাক অদুদা য়াম্না কুপ্না য়াওরি। লৈবাক অসিগী মীশিংগী চাদা ৫০না পোলিসী মেকিং প্রোসেসকী মরু ওইবা শরুক অমা ওইবা অসি মতম অসিগী তঙাইফদবা অমনি। ঐখোয়না মসি মতম শাংনা য়ৈথোকখ্রে; মরমশিং অদু ওইনিংবা ওইরবসু, অমসুং মদুগী থৌদাং কনাগুম্বা অমনা লৌনিংবা লৌজরবসু, ঐখোয়না মসিগী মায়োক্নগদবনি অমসুং য়াগদবনি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ইনিসিএতিব অসিগী প্রোসেস অসি চত্থরিঙৈদা, অমসুং ঐহাক্না পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্কী মীহুৎশিংগা উন্নখিবা মতমদা, অমা খক নত্তনা, মখোয় অমত্তনা প্রিন্সিপলগী ওইবা ৱাফম অমত্তা পুখৎখিদে। মতুং তারকপদা করি থোক্লক্কদগে হায়বদু - মদুগী মতুং তারকপা পোলিতিকেল পোস্তরিং অসি মপুং ফানা তোঙানবা ৱাফম অমনি। অদুম ওইনমক, পোলিতিকেল লেন্সকী থোংদা খক্তনা পুম্নমক য়েংলিবশিংদা, ঐহাক্না মরুপ ওইনা পীবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা কান্নগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লিবা পাউতাক অমা পীবা পাম্মি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, নুপীশিংগী রিজার্বেসনগী মতাংদা ৱারী শানরকপা মতমদগী হৌরগা অমসুং মদুগী মতুংদা পাঙথোকখিবা মীখল খুদিংদা, লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা মসিগী হক অদুগী মায়োক্তা লৈখিবশিংবু কৈদৌনুংদা ঙাকপীবা ঙমলোই। মখোয়না অসিগুম্বা ময়োক্তা লৈরিবশিংদা খ্বাইদগী শাথীবা ইলেক্তোরেল সেৎবেকশিং পীখি। অদুম ওইনমক, ২০২৪গী মীখলদা থোকখিবা অদু য়েংসি: মসি থোকখিদে। করিগীনো? মসি থোকখিদে মরমদি, ২০২৪দা, মীপুম খুদিংমক্না য়ানবা পুরক্তুনা আইন অসি পাস তৌখি; মসিনা মরম ওইদুনা, মসি ৱাথোক থোকহনবা ৱাফম অমা ওইখিদ্রে। মসিনা কনাগুম্বা অমত্তদা রাজনিতীগী কান্নবা অমত্তা পীখিদে, অমসুং মসিনা কনাগুম্বা অমত্তদা রাজনিতীগী মাঙজবা অমত্তা পীখিদে। ২০২৪দা মীপুম খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা লেপমিন্নখিবনা মরম ওইদুনা মীখল অসি মহৌশাগী ওইবা মওংদা, হৌজিক লৈরিবা মরুওইবা ইসুশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাঙথোকখি। মখোয়শিং অদুগী মরক্তগী খরদি ঙসি মফম অসিদা লৈরি, অদুগা খরদি লৈতে। অদুম ওইনমক, য়াম্না মরু ওইবা মতম অদুদা, মখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা লেপখি। ঙসিসু, ঐহাক্না হায়জরি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না মাংলোমদা চংশিনবা তারবদি, পুৱারীনা শাখি ওইগনি মদুদি মসিনা মীওই অমা হেক্তগী পোলিতিকেলগী খুদোংচাবদ অকাইবা পীরোই। মদুগী মহুত্তা, মসিনা লৈবাক অসিগী দেমোক্রেসীগী মরমদা মতেং পাংগনি অমসুং লৈবাক অসিগী অপুনবা ৱারেপ লৌবগী কেপাসিতীবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি; অমসুং মসিগী মগুন অদুগীদমক, ঐখোয় পুম্নমক্না ক্রেদিৎ অদু শরুক য়ামিন্নগনি। ত্রেজরী বেঞ্চশিং অমসুং নত্ত্রগা শ্রী মোদী খক্তনা মসিগী ইকায় খুম্নবা অসি ফংলোই; মসিগী মহুত্তা, মফম অসিদা লৈরিবশিং পুম্নমক্না মসিদা চপ মান্ননা ইকায় খুম্নবা ফংগনি। মরম অদুনা, হীরম অসিদা রাজনিতীগী মমি অমা উরিবা মীওইশিংদা ঐনা হায়জনীংবদি হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী মখোয় মশানা তৌরক্লিবা থবকশিংগী মহৈশিং অদু য়েংশিন্নবা হায়জনীংই। মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা কান্নবা অসি মসিগী থৌওং অসিদা লৈরি অমসুং ঐহাক্না হায়জরি মদুদি মসিদা লৈরিবা অশেংবা কান্নবা অসি হৌজিক থোক্লিবা অৱাবা অসি থোকহনগদবা ফলশিং অসিদগী অদোম্না কনবা ঙমগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি হীরম অসিগী মতাংদা পোলিতিকেল ওইবা মওংদা নৈনবগী তঙাইফদবা লৈতে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি মতম অদুদা ঐহাক এদমিনিস্ত্রেতিব মেচিনরীগী রাজনিতীদা য়াওখিদে, অদুবু ওর্গনাইজেসন অমগী গ্রাসরুৎ ৱার্কর অমা ওইনা থবক তৌই। মীশিংনা হায়রম্মি: "মখোয় অসি করম্বা মখলগী মীওইশিংনো! পঞ্চায়ৎশিংদা রিজার্বেসন চৎনহনবগী ৱাফম লাকপদা, মখোয়না মসি য়াম্না লায়না পীরি।" মখোয়না পঞ্চায়ৎশিংদা রিজার্বেসন অসি য়াম্না থুনা পীরি মরমদি মখোয়না মসিগী মহৈ ওইনা মখোয়গী *মশাগী* পোজিসন মাংহল্লগনি হায়বগী থাজবা লৈতে। মখোয়না মশানা খল্লি, "ঐখোয় মফমসিদা ঙাকশেল লৈ; মফমদুদা রিজার্বেসনশিং লৈহল্লু।" মসি মতম অদুদা কোরিদোরশিং অদুদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনখিবা হীরম অমা ওইরম্মি। মসিগী ৱাখল্লোনদি লৈঙাক পায়রিবা মীওইশিংনা অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসি * মফম অসিদা * কৈদৌঙৈদা* চৎনহল্লরোই। করিগীনো? মরমদি মখোয়না মসি তৌবনা মখোয় মশামকপু মাংহনগনি। মরম অদুনা, রিজর্বেসনগী থৌওং অসি পঞ্চায়ৎশিংদা মায় পাক্না চৎনহনখিবগা লোয়ননা ৫০% ফাওবা য়ৌহনখি। অদুবু, মসি লৈঙাক্কী অৱাংবা থাক্তা অদুমক পন্দুনা লৈহনখি।
রাজনিতীগী মীৎয়েংদগী মরুপশিং ঐহাক্না ৱাফম অমা ময়েক শেংনা হায়জনীংই,
চহি ২৫ নত্ত্রগা ৩০গী মমাংদা, কনাগুম্বা অমনা ৱাফম অমা পুখৎলকপা মতমদা, মদুগী মায়োক্তা লৈবা অসি রাজনিতীগী লমদগী হেন্দোকখিদে। হৌখিবা চহি ২৫-৩০ অসিদা, গ্রাসরুৎ লেবেল পঞ্চায়ৎ ইলেক্সনদা মায় পাকখিবা নুপীশিংগী মরক্তা তোঙানবা রাজনিতীগী ওইবা ৱাখল্লোন অমা থোরক্লে। মখোয়না গ্রাসরুৎ লেবেলদা ৱাখল্লোন শেম্বা মীওইশিং ওইরক্লি। চহি ৩০গী মমাংদা, মখোয়না তুমিন্না লৈরম্মি। মখোয়না উরম্মি অমসুং খঙলম্মি, অদুবু মখোয়না ৱা ঙাংখিদে। ঙসিদি, মখোয়না ৱা ঙাংলি। অসুম্না, করিগুম্বা লৈঙাকপা পার্তী নৎত্রগা ওপোজিসনগী মায়কৈদা চঙশিল্লবসু, মতম অমদা পঞ্চায়ৎতা থবক তৌরম্বা, মীয়ামগী থবক তৌরম্বা, অমসুং মীয়ামগী নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা মশক খঙলম্বা নুপী লিশিং কয়া অমা হৌজিক থৌদাং লৌখৎলি। মখোয়না হায়খি: "অদোম্না ঐখোয়দা মতম পুম্নমক্তা দোমেস্তিক্কী ওইবা লমশিংদা খক য়ুম্ফম ওইবা মওংদা শেংদোক-শেংদোকপগী থবকশিং পীরি। হৌজিক, লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তকী মনুংদা পাংথোকপা থৌওংশিংদা ঐখোয়বু অশেংবা ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংদা য়াওহনবিয়ু।" মরম অদুনা, রাজনিতীগী পুন্সিদা খুমাং চাউশিনবা পাম্বা মীওইশিং - অমসুং মফম অসিদা ঐনা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর নত্ত্রগা লেজিস্লেতিব এসেমব্লিগী মেম্বর অমা হেক্তবু খন্নরি, মখোয়গী পোলিতিকেল পার্তীগী এফিলিয়েসন য়েংদনা - অদোম্না হৌজিক্কী ওইনা তঙাইফদবা ফীভম অমা খঙগদবনি: হৌখিবা চহি ২৫দগী ৩০ ফাওবদা, নুপী লিশিং কয়া অমা গ্রাসরুৎকী থাক্তা লুচিংবা ওইরকখি। হৌজিক, মখোয়গী ইথিল অসি ৩৩%গী রিজার্বেসনগী কোত্তা অকক্নবা ওইদে। মখোয়না লম খুদিংমক্তা অদোমগী ৱারেপশিংদা ইথিল পীবা ঙম্মি। অসুম্না, ঙসি হায়রিবা খোংজং অসিদা য়েৎকে খল্লিবা মীওই খুদিংমক্না অচৌবা মমল অমা পীগদৌরি। মখোয়না মতম শাংনা চংগদবা মমল অমা থিবা তাগনি। অসুম্না, অশেংবা পোলিতিকেল প্রুদেন্সনা হায়রি মদুদি ঐখোয়না হৌজিক্তি নুপীশিংগী মরক্তা গ্রাসরুৎ লেবেলদা মায় পাক্না য়ুম্ফম ওইবা পোলিতিকেল লিদরশিপ অদু মপুং ফানা খঙগদবনি অমসুং খন্নগদবনি। ঐহাক্না ইখি মদুদি ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা মুলায়ম সিংহজী অমসুং মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনসু হায়রিবা ৱাফম অসি মতম কয়াগী মমাংদগী পুখৎলক্লি। লৈবাক অসিগী ইচে-ইচলশিংদা থাজবা থম্মু; মখোয়গী লৌশিং অদুদা থাজবা থম্মু। ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী ৩৩% অসি হোলশিং অসিদা চঙহল্লু - মখোয় মশামক্না ৱারেপশিং লৌহল্লু: কনাদা মতেং পাংগদগে, কনানা মতেং পাংগদগে; খুন্নাইগী শরুক অসিবু মরুওইনা লৌগদ্রা নৎত্রগা অদোপ্পবু মরু ওইনা লৌগদ্রা। মখোয়না ৱারেপশিং অদু লৌগনি। ঐখোয়না মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অসিদা করিগীদমক চিংনরিবনো? মখোয়বু লাকপা য়াহল্লু! মখোয়বু মখোয়গী ফংফম থোকপা মফমদা লৈহল্লু! মখোয় য়ৌরকপা মতমদা - অমসুং মফম অসিদা, ধর্মেন্দ্রজী, ঐহাকপু শক তাকপীবগীদমক্তা ঐহাক্না অদোমগী থাগৎপা ফোংদোকচরি। ধর্মেন্দ্রজী, ঐহাক্না অদোমদা তশেংনা থাগৎচরি। অমসুং অখিলেশজী ঐহাক্কী মরুপ অমনি, মরম অদুনা মহাক্না মতম মতমগী ওইনা মতেং পাংলি। ঐহাক্না এক্সত্রিমলী বেকৱার্দ ক্লাসতগী লাকপা হায়বসি অচুম্বা ওইরবসু, খুন্নাই অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমকপু ঐহাক্না পুদুনা চৎপা অসি ঐহাক্কী থৌদাংনি। ঐগী ওইনা সংবিধান্না খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি। তশেংনমক, সংবিধান অসিগী শক্তিগী খুদম্নি মদুদি লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অচৌবা থৌদাং অসি ঐগুম্বগী মীওই অমবু - অপীকপা, এক্সত্রিমলি বেকৱার্দ কম্ম্যুনিতীগী মীওই অমবু থাজবা পীরি। অসুম্না, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী প্রজাশিং অমসুং সংবিধান শেমখিবশিংগী মফমদা মতম পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মখোয়না মরম ওইদুনা ঐহাক ঙসি মফম অসিদা লেপ্লি।
অদুবু কাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন!
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ঙসিদি, পুন্সিগী হীরম খুদিংদা, ঐখোয়না উবা ফংলি মদুদি নুপীশিংগী শক্তিনা লৈবাক অসিগী মীংচৎ হেনগৎহনবদা অমসুং মাগী বেনর অসি ৱাংনা পাইহনবদা কনাগুম্বা অমত্তদগী হন্থবা লৈতে। ঙসি ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা পুন্সিগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা চাউনা শরুক তম্লি। তশেংনা হায়রবদা, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা লম খুদিংমক্তা অখন্নবা মায় পাকপশিং ফংলি। অসিগুম্বা চাউরবা পোতেন্সিএল অসি য়েংলগা, মখোয়বু শরুক য়াবা য়াহন্দনবা ঐখোয়না করিগীদমক কন্না হোৎনরিবনো? মখোয়বু য়াওহনবা অসিনা ঐখোয়গী অপুনবা মপাঙ্গল অদু হেনগহনগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না ঙসি অদোমগী মমাংদা হায়জরি মদুদি: ৱাফম অসি পোলিতিকেলগী থাক্তা য়েংদনবা হায়জরি। মসি নেস্নেল ইন্তরেস্ততা লৌখিবা ৱারেপ অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়র পর্সন,
ঙসি ঐখোয়গী মমাংদা লৈরিবা খুদোংচাবা অসি - পুন্না লৈমিন্নবা, অমত্তা ওইবা মাইকৈ অমদা খনবা, অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা ঐখোয়গী 'নরী শক্তি' (নুপীশিংগী শক্তি) গী শরুক য়াবগী মতাংদা মপুং ফানা ৱারেপ লৌনবা খুদোংচাবা অসি লৌশিনবা য়াবা খুদোংচাবা অমনি। ঐহাক্না মমাংদা হায়খিবগুম্না, ঙসিদি লৈবাক পুম্বনা - অমসুং মরু ওইনা ঐখোয়গী নুপীশিংনা - ঐখোয়গী ৱারেপশিং অসি য়েংশিনগনি; অদুবু, ৱারেপশিং অসিদগী হেন্না, মখোয়না ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অসি য়েংশিনগনি। মরম অদুনা, লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনদা অশোয়বা অমত্তা নৎত্রগা থাজদবগী ৱাখল্লোন অমত্তা কৈদৌঙৈদা ঙাকপিরোই।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
২০২৩দা, অনৌবা হাউস অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না অখন্নবা মওংদা এক্ত অসিবু অপুনবা ওইনা য়ান্নখি। লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওবা ফোংদোকপগী ফিভম অমা লৈরম্মি; মসিদা রাজনিতীগী ওইবা মচু অমত্তা য়াওরমদে, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, মসি রাজনিতীগী ইসু অমা ওইখিদে - তশেংনা পোজিতিব ওইবা ৱাফম অমা ওইখি। হৌজিক, ৱাহং অসি থোরক্লি: ঐখোয়না মসিবু কদাই ফাওবা লেপহন্দুনা থমগদৌরিবনো? সেন্সস অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হীরমশিংগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং পুখৎলক্লিবা মফম অসিদা ঐনা হায়জরি মদুদি অদোম্না ফেক্টশিং অসি খঙদবরা? ঐহাক্না অমিৎ ভাইবু মহাক্কী ৱারোলদা পোইন্ত পুম্নমক অসিগী মতাংদা ফোংদোকহনবা পাম্মি: ময়েক শেংনা হায়রবদা, সেন্সসকা মরী লৈননা লৌখৎখিবা থবকশিং অমসুং মতমগী পরিং, কোবিদ-১৯ লাকপদগী অমসুং মদুগী মতুং ইন্না ঐখোয়না থেংনখিবা অৱাবা অমসুং চৈথেং কয়াগী মতাংদা। হায়রিবা ৱাফমশিং অসি ঐখোয় পুম্নমক্না উবা ফংই; মসিদা য়ানিংদবা লৈতে। অদুম ওইনমক, ২০২৩দা ঐখোয়গী খন্ন-নৈনবগী মনুংদা, প্রোসেস অসি অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা মীপুম খুদিংমক্না ঐখোয়দা হায়জখি। হৌজিক্তি, মসি ২০২৪দা পায়খৎপা অসি ওইথোকপা ঙমখিদে, মরমদি অসিগুম্বা অতেনবা মতমগী ফ্রেমৱার্ক অমগী মনুংদা মসি পাংথোকপা অসি অরুবা ওইরমগনি। ঐখোয়না হৌজিক ২০২৯দা খুদোংচাবা ফংলি; করিগুম্বা ঐখোয়না ২০২৯ ফাওবদা থবক পায়খৎপা ঙমদ্রবদি, মদুগী মতুংদা লাক্কদবা অৱাবা অদু ঐখোয়না খনবা য়াই। অসিগুম্বা ফিভম অমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী জাতিগী মমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসি তশেং-তশেংনা ওইহন্নবগীদমক থাজবা পীবা ঙম্লোই। মরম অদুনা, হৌজিক্কী তঙাই ফদবা অসি মখা তানা অথিংবা অমত্তা লৈহন্দবনি। মরকসিদা, তোঙান তোঙানবা পোলিতিকেল পার্তীশিংগী মীহুৎশিং, কন্সতিত্যুস্নল এক্সপর্তশিং, অমসুং নুপীশিংগী শক্তি লৈহন্নবা হোৎনরিবা এক্তিবিতীশিংগা লোয়ননা পাক শন্না খন্ন-নৈনখি; তশেংনমক, মীওই খরনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং পীনবা ইচম চম্না মাংলোমদা চঙখি। অসিগুম্বা মপুং ফাবা খন্ন-নৈনবগী থৌওং অসিগী মতুংদা, ফোর্মেল স্ত্রকচরেল চেনেলশিং অমসুং ইনফোর্মেল ইন্তরেক্সনশিংগী খুত্থাংদা পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্কী মীহুৎশিংগা লোয়ননা লেপ্তনা খন্ন-নৈনবগী থৌওংসু মফম অসিদা পাংথোক্লি। অরোইবদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী অপুনবা পাঙ্গল অদু শীজিন্নবা ঙম্নবগীদমক, অসিগুম্বা খন্ন-নৈনবশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা মাংলোমদা চংশিন্নবগী লম্বী অমা শেমগদবনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ঐহাক্না করিগুম্বা অমা ফোংদোকপা পাম্মি। মফমসিদা লৈরদুনা, সংবিধান্না ঐখোয় অমত্তবু লৈবাক অসিবু তোখাই তোখাইনা য়েংবগী হক পীদে। ঐখোয়না ৱাশক লৌখিবা অসি য়েংলগা, লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা অসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি। কাশ্মীর ওইগেরা নত্রগা কন্যাকুমারী ওইগেরা, ঐখোয়না তোখাই তোখাইনা খল্লোইদবনি, তোখাই তোখাই খল্লগা ৱারেপ লৌরোইদবনি। মরম অদুনা, পোলিতিকেলগী কান্নবা ফংনবগীদমক্তা, অচুম্বা অমত্তা লৈতবা, অচুম্বা অমত্তা য়াওদবা, য়ুম্ফম য়াওদবা ৱাফমগী মায়োক্তা, ঐহাক্না ঙসি, থৌদাং লৌবগী ইথিল য়াম্না লৈবগা লোয়ননা অমসুং হাউস অসিগী অশেংবা লৈমায় অসিদগী ফোংদোকচরি: খা ওইরো, অৱাং ওইরো, নোংপোক ওইরো, নোংচুপ ওইরো, অপীকপা রাজ্য ওইরো নত্রগা অচৌবা রাজ্য ওইরো—ৱারেপ লৌবগী থৌওং অসিনা কনাগুম্বা অমবু খেন্নবা লৈহল্লোই, কনাগুম্বা অমদা অরানবা অমত্তা তৌহল্লোই হায়না ঐহাক্না ঙসি মপুং ফানা থৌদাং লৌদুনা ফোংদোকচরি। মমাংগী সরকারশিংনা মখোয়গী মথং-মনাওগী মতমগী মনুংদা শেমখিবা রেসিও - মমাংগী দেলিমিতেসনগী মতমদগী চৎনরক্লবা রেসিও অসি হোংহন্দনা লৈহৌরগনি; লাক্কদৌরিবা গ্রোথ নত্ত্রগা হেনগৎলকপা পুম্নমকসু চপ মান্নবা রেসিও অদু ঙাক্না চৎকনি। করিগুম্বা "গেরেন্তী" হায়বা ৱাহৈ অসি পাম্লবদি, ঐহাক্না "গেরেন্তী" হায়বা ৱাহৈ অসি শিজিন্নগনি। করিগুম্বা নহাক্না "ৱাশক"কী মতাংদা হায়রবদি, ঐহাক্না "ৱাশক" অদু পীজরি। করিগুম্বা তামিলদা চুনবা ৱাহৈ অমা লৈরবদি, ঐহাক্না মদুসু হায়নবা শেম-শারি। মরমদি করিগুম্বা মীওই অমগী ৱাখল্লোন অদু অশেংবা ওইরবদি, ৱাহৈ শান্নবগী তঙাইফদবা লৈতে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ঙসি, ঐহাক্না হাউস অসিদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং পুম্নমক্তা হায়জরি: মরুপশিং, ঐখোয়দা করিগুম্বা অমত্তা খল্লুদে, ঐখোয়বু চাউথোকচবা পোকহল্লুদে - অমসুং মফম অসিদা ঐহাক্না "ঐখোয়" হায়বা ৱাহৈ অসি শিজিন্নরি। ঐহাক্না "ঐহাক" অমসুং "অদোম"গী মরক্তা ৱা ঙাংদে। মদুগী মহুত্তা, "ঐখোয়" - ঐখোয় পুম্নমক - লৈবাক অসিগী নুপী ওইবগী মগুনদা করিগুম্বা খরা *অদোম্না পীজরি* হায়বগী ৱাখল্লোনগী মখাদা লৈরোইদবনি। তশেংনা হায়রবদি নত্তে। মসি মহাক্কী হকনি; অমসুং ঐখোয়, পুন্না লৈদুনা, চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী মহাক্না ফংহন্দনা লাক্লি। ঙসিদি ঐখোয়না হৌখিবা অদুগীদমক চৈরাক পীবগী খুদোংচাবা অমা ফংলি, পাপ অদুগী চৈরাক অদুদগী ঐখোয় ইশাবু কনবা। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি করম্না, হঞ্জিন হঞ্জিন হৈশিংবা অমসুং পুকচেল শেংদবা শীজিন্নখি। ঐখোয়না হায়রম্মি মদুদি, "ও, ঐখোয়না মসি তশেংনা শৌগৎলি!" অদুম ওইনমক, তেক্নিকেল রাইদর নৎত্রগা কেভিরেত অমা হেক হেক হাপচিল্লম্মি, অমসুং থৌরাং অদু লেপখি। অসিগুম্বা পাম্বৈশিং অসি অমুক্কা হন্না শীজিন্নখি। নুপীশিংগী ৩৩%গী রিজার্বেসনগী মায়োক্তা ময়েক শেংনা লান্থেংনবগী থৌনা অদু মতম কুইনা লৈখিদ্রে। অদোম্না মসি চৎনহন্নবা থৌনা লৈখিদে, অদুম ওইনমক অদোম্না অদোমগী মায়োক্নববু ময়েক শেংনা ফোংদোক্নবগী থৌনা লৈখিদে। মরম অদুনা, নহাক্না তেক্নিকেলগী ওইবা থেংনবা অমসুং থৈদোক্নবা পাম্বৈশিং শীজিন্নরকই: "নহাক্না মসি তৌরবদি, মদু থোক্কনি; করিগুম্বা নহাক্না মদু তৌরবদি, মসি থোক্কনি; করিগুম্বা নহাক্না অকক্নবা থবক অসি তৌরবদি... " অসিগুম্বা ৱাঙাং-ৱাতাইগা লোয়ননা নহাক্না লৈবাক অসিগী নুপীশিংবু মখা তানা ফোংদোকপা ঙম্লরোই। হাউস অসিগী মনুংদা "নম্বরগী শান্নবুং" অসিগা মরী লৈননা, মদুগী ফল অদু মতম্না লেপলগনি। অদুম ওইনমক, থাজবা য়াবা ৱাফম অমা লৈ: চহি তরাগী খুজিং অহুম অসিদা খোংথাং অসিবু য়েৎনবা অমসুং থিংনবা শীজিন্নরকখিবা থৌওং অসিবু থাদোক্নবা মতম অদু য়ৌরে। ঐখোয়না মসিবু লেপহল্লে, ঐখোয়না মসিবু বন্দী ওইহল্লে - অদোম্না মসিগী লেপ্পসিদগী ফংনবা হোৎনখিবা পোলিতিকেলগী কান্নবশিং অদু ফংলে; হৌজিক, ঈশ্বরগীদমক, মসিবু থাদোক্লো! চহি তরাগী খুজিং অহুম অসি হায়রিবা খোঙথাং অসিবু থিংজিনবা অসিনা য়াদ্রিব্রা? অদোম্না চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী থিংদুনা লাক্লি, অমসুং অদুম ওইনমক অদোম্না মসি মতম পুম্নমক্তা থিংবদা মায় পাকখিদে; মরম অদুনা হৌজিক অরোইবদা মসি মায় পাকহল্লু!
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
মসিদ মীওই খরনা খল্লি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
মফম অসিদা লৈরিবা মীওই খরনা মোদীদা মসিগী মতাংদা অরানবা রাজনিতীগী ইন্তরেস্ত লৈ হায়না খল্লি। ও, লাক্লো! মহাক্না ৱা ঙাংহল্লু! লাইবক থীরবা মীওই অদুগী মখুৎ অদুদা পেদলোক অমা পাই; বেঙ্গলদা কনা অমত্তনা মহাকপু ৱাহৈ অমত্তা হায়নবা অয়াবা পীদে।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
করিগুম্বা অদোম্না মসিগী মায়োক্তা লৈরবদি, ঐহাক্না পোলিতিকেলগী কান্নবশিং ফংলগনি হায়বসি মহৌশাগনি। অদুম ওইনমক, করিগুম্বা নহাক্না ঐখোয়গী মায়কৈদা লেপ্লবদি, ঐহাক্কী ৱাহৈশিং অদু নিংশিংবীয়ু, কনা অমত্তনা পোলিতিকেলগী কান্নবা অমত্তা ফংলরোই। কনা অমত্তনা তৌরোই; মরমদি মদুগী মতুংদা দাইনামিক পুম্নমক হোংলগনি, অমসুং ইন্দিভিজুএল বেনিফিৎকী ৱাহং অসি লৈতবা ওইরগনি। মরম অসিননি ঐখোয়না ক্রেদিৎ অমত্তা লৌরোই। মসিগী মতম অসি লোইরবা মতুংদা, ঐহাক্না হয়েংদগী হৌনা মীপুম খুদিংমকপু থাগৎপা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী ফোতোশিং য়াওবা এদভর্সিসমেন্তশিং ফোংদোক্নবা শেম-শারি। মখা চত্থরো - ক্রেদিৎ লৌ! ক্রেদিৎ অসিরা অদোম্না তশেংনা ৱাজরিবা অদু? অদু ওইরবদি লৌবিয়ু! নহাক্না ফোঙবা পাম্বা মীওইগী ফোতো অদু ঐখোয়না সরকারগী শেলগী মতেংনা পুথোক্কনি। ঐহাক্না মফম অসিদা, হৌজিক্তি ক্রেদিৎকীদমক্তা নহাক্কী মফমদা ব্লেঙ্ক চেক অমা পীজরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসীদা নুপীশিংগী শরুক য়াবা অসি স্তেতিস্তিক্সকী শান্নফম নৎত্রগা দেমোক্রেসী সিস্তেম অমা শেমদোকপদা অকক্নবা এক্সরসাইজ অমা নত্তে। 'গনতন্ত্রগী মমানা' - দিমোক্রেসীগী ৱাখল্লোনশিংগী য়ুম্ফম ওইরিবা অসিগুম্না, মসিগী ৱারেপ অসিনা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি; মসি তঙাইফদনা কলচরেল ওইবা ফিরেপ অমনি। অসিগুম্বা অচেৎপা ৱাফম অসিনা ঐখোয়গী পঞ্চায়ৎ সিস্তেমগী মনুংদা অসিগুম্বা প্রোভিজনশিং অসি শেমগৎনবা লম্বী য়াৎখি। ঙসিদি, রাজ্য ২০ হেনবনা ৫০% রিজার্বেসন চৎনহল্লে। মসি ঐহাক্না মশানা উবা ফংজখি। তশেংনমক, মীয়াম্না ঐহাকপু মতম শাংনা মুখ্য মন্ত্রী ওইনা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখি। অমসুং মতম অদুদা, ঐহাক্না নুপীশিংগী লুচিংবা ওইবগী থৌওং অসি গ্রাসরুৎ থাক্তা উখি। ঐহাক্কী এক্সপরিয়েন্সনা তাক্লি মদুদি প্রোব্লেমশিং অসি সোলুসন পুথোকপদা মখোয়গী অচেৎপা থৌদাং - মখোয়বু য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা মওংদা লৌখৎপদা - য়াম্না ইফেক্তিব ওইবা মহৈশিং ফংখি অমসুং চাউখৎপগী খোঙচৎ অসি য়াম্না থুনা য়াংখৎহনখি। মসিগী এক্সপরিয়েন্স অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐনা হায়জরি মদুদি হাউস অসিগী মনুংদা, মখোয়গী খোঞ্জেল অসিনা অনৌবা পাঙ্গল অমা পীরগনি অমসুং অনৌবা মীৎয়েংশিং পুশিল্লগনি। মখোয়না লৈবাক অসিগী ত্রেজেক্তরীবু হেন্না সেন্সিতিব ওইহল্লগনি। পুন্সিগী ওইবা এক্সপরিয়েন্সনা ফেক্টশিং অমসুং লোজিক্কা চুনবা মতমদা, ঐনা থাজৈ মদুদি মসিগী মশাগী ওইবা পোতেন্সিএল অসি শরুক কয়া হেনগৎহনগনি, অমসুং হাউস অসি মশামক মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, ঐখোয়গী 'নারী শক্তি'গী এক্সপিরিয়েন্স লৈবা নুপীগী অৱাৎপা লৈতে অমসুং কেপাসিতীগী অৱাৎপা লৈতে। ঐখোয়না মখোয়দা থাজবা থমসি; মখোয়না মতেং পাংগনি অমসুং শিংথানীংঙাই ওইবা মতেং পাংগনি। তশেংনমক, ঙসিসু, মফম অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংদা খুদোংচাবা ফংলবা মতম খুদিংদা, মখোয়না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু য়াম্না ময়েক শেংনা ফোংদোক্লি অমসুং হাউস অসিবু মগুন লৈহল্লি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
হৌজিক্তি লৈবাক শীনবা থুংনা দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়ৎ ৬৫০ হেন্না লৈরি। মসিগী মনুংদা চাউরাক্না ২৭৫দি নুপীশিংনা লুচিংলি। মখোয়না থৌদাং লৌরি, ফন্দ মেনেজ তৌরি, অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব সিস্তেম য়েংশিল্লি। মসিগী মথক্তা, ব্লোক পঞ্চায়ৎ ৬৭০০ রোমগী মনুংদা ২৭০০ হেন্না নুপীশিংনা লুচিংদুনা লৈরি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী শহর ৯০০ হেনবদা, নুপীশিংনা - অর্বান লোকেল বোদীশিংগী মেয়র ওইনা থবক তৌরি নত্ত্রগা স্তেন্দিং কম্মিতীশিংগী থবক য়েংশিনবা মেম্বর ওইনা থবক তৌরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসি নুপীশিং অসিনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। মসিগী থৌরম অসিনা ঐখোয়না মখোয়বু থাগৎপা ফোংদোক্নবা অমসুং মখোয়গী ইকায়খুম্নবা উৎনবা খুদোংচাবা অমা পীরি। অমসুং মসিগী এক্সপরিয়েন্সকী শেল-থুম অসি হাউস অসিগী থবক থৌরমশিংদা হাপচিল্লকপা মতমদা, মসিনা তশেংনা মসিগী অপুনবা মপাঙ্গল অসি শরুক কয়া হেনগৎহনগনি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
শাংলবা মতম অসি ঙাইদুনা লৈরক্লিবা অসি-অমদি ঐখোয় পুম্নমক্কী মথক্তা চিংনবগী মমি অমা তাহল্লিবা অসি-মসি ঐখোয় ইশামক্না শেমগৎলকপা অরুবা ফীভম অমনি। মসি ঐখোয়গীদমক মমাংদা লৈরম্বা অথিংবা অমসুং অৱাবা কয়াদগী থোরক্নবা, থৌনা লৈনা মাংলোমদা চংশিন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা নারী শক্তিগী থৌনা লৈনা শরুক য়াহনবগী খুদোংচাবা অমা পীরি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না ঙসি অপুনবা ৱারেপ অমা লৌরবদি - অমসুং ঐহাক্না মপুং ফানা য়ানবা পুরক্নবা ঐহাক্না অকনবা ৱাফম থমজরি - থৌওং অসি য়াম্না চাউনা খোঙজেল য়াংশিনগনি। করিগুম্বা ৱাফম অমবু কন্সেনসসকী মতেংনা খুমাং চাউশিল্লবদি, মসিনা ত্রেজরী বেঞ্চশিংদা কন্সত্রক্তিব ওইবা প্রেসর অমা পী। মখোয়নসু, মীপুম খুদিংমক্না মসিগী হীরম অসিদা হকথেংননা শরুক য়াগনি, মীপুম খুদিংমক্না ৱা ঙাংবা তাই, অমসুং মসি তৌবনা করিগুম্বা অমা হেক্তা মাংহল্লোই। তশেংনমক, ঐখোয়গী অপুনবা শক্তি শীজিন্নবনা অফবা মহৈ অমা পীরি।
ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
অদোমগী মতম য়াম্না লৌদনা, ঐহাক্না অসুম্না হায়জনীংই: ৱাফম অসি পোলিতিকেলগী থাক্তা য়েংগনু। ঐখোয়না ৱারেপ অমা লৌগদৌরিবা মতম খুদিংদা - মরুওইনা মসিগী পাক চাউবা লৈবাক অসিদা, মসিগী থৌদাং অদুগী শরুক অমা পোপুলেসনগী অকক্নবা শরুক অমনা পুদুনা চৎলি - হায়রিবা শরুক অসিসু মফম অসিদা রিপ্রজেন্তেৎ তৌনবগী হক লৈ; ঐখোয়না মখোয়বু মসিগী খুদোংচাবা অদু ফংহন্দবা অসি য়ারোই। মসিগী মথক্তা - মসি মশীংগী ইসুগা মরী লৈনৈ - মতম খরগী মমাংদগী য়ানরবা ৱাফম অমা থোরক্লম্মি, মদুগা লোয়ননা খন্ন-নৈনখিবা অদুগী মতুং ইন্না মসি ফোংদোকখি: "মখোয়গী মশীং হন্থহনগনু, মদুগী মহুত্তা হেনগৎহল্লু, অমসুং থৌওং অসি খোংজেল য়াংনা চৎথরগনি।" মশীং হেনগৎহন্নবা ৱাফম অসি হৌজিক মরুওইবা ৱাফম অমা ওইরক্লি: ৱাখল্লোন অসিদি, "ঐখোয়না হান্ননা লেপখিবা মশীং অসি চাদা ৩৩ লৌরসি অমসুং মখা তানা হেনগৎহল্লসি" হায়বসিনি। মসিনা মরম ওইদুনা কনাগুম্বা অমত্তনা মখোয়গী চুম্মি হায়না খনবা হক অদু মুনবা তৌহল্লোইদবনি। অনৌবা পাঙ্গল অমা হাপচিল্লগনি, অহেনবা পাঙ্গল অমা হাপচিল্লগনি, অমসুং, ফিভম অসিগী মতাংদা, ঐখোয়না হান্ননা মথৌ তাবা প্রোভিজনশিং শেমখ্রে অমসুং ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা মথৌ তাবা মফম অদু ঐখোয়না শাগৎলকখিবা মাংলানগা চুনবা মওংদা শেম্লে।
অমসুং ইকাই খুম্নরবা চিয়রপর্সন,
ঐহাক্না তশেংনা হায়জনীংই মদুদি মীপুম খুদিংমক্কী মখোয়গী পোলিতিকেল মোতিবেসনশিং লৈ, অমসুং মাইথিবা নংবগী অকিবা অসি ঙকনীংঙাই ওই। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী চৎনবীদা, নুংঙাইবা থৌরম অমা পাংথোকপা মতমদা, ফত্তবা মীৎয়েংদগী ঙাকথোক্নবা 'মুবা ময়েক' অমা থম্বগী চৎনবী অমা লৈ। অমুবা ময়েক অসি নম্বীবগীদমক ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!