Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Lok Sabha
This is a historic opportunity to empower our Nari Shakti : PM
Including Nari Shakti in decision-making is key to building a Viksit Bharat : PM
More and more women are becoming leaders at the grassroots level : PM
We must not assume we are giving something to the Nari Shakti; this is their right : PM
Women's participation in our parliamentary democracy is not just about numbers, but a commitment to democratic values: PM
16 APR 2026 6:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed the Lok Sabha. Acknowledging that the discussion on the important bill had commenced early in the morning, PM Modi noted that many colleagues had effectively touched upon crucial issues while relying on facts and logic.
Observing that crucial moments arrive in the life of a nation, the Prime Minister stated that the societal mindset and leadership capability of the time capture such moments to forge a strong national legacy. Affirming that the current juncture represents a similarly historic moment in India's parliamentary democracy, he remarked that this idea should have been fully implemented 25 to 30 years ago to reach maturity by today. Highlighting India's identity as the Mother of Democracy, he pointed out that all House members have received an auspicious opportunity to add a new, reformative dimension to a millennia-old legacy. Reaffirming that making half of the country's population active participants in policy-making is an incredible privilege, the Prime Minister urged all honorable Members of Parliament not to let this vital opportunity slip away. Focusing strictly on the transformative effort underway, he affirmed that all Indians together are preparing to infuse the governance system with deep sensitivity to determine the future condition of the country. "We stand at such a crucial turning point where the nectar emerging from this churning will decide the nation's direction," observed Shri Modi.
Acknowledging the new self-confidence of India in the 21st century, the Prime Minister observed that the entire nation is currently experiencing widespread global acceptance, making it a moment of immense pride tied to the resolution of a developed India. He affirmed that his vision of a developed India transcends superior infrastructure and requires the meaningful integration of the 'Sabka Saath, Sabka Vikas' mantra into policy-making. Emphasizing that making 50 percent of the population a part of policy formulation is an urgent demand, he pointed out that despite past delays, no party opposed the bill in principle during his extensive private consultations. Stating that history proves collective action ultimately favors the nation's democracy rather than individual political entities, he emphasized that the credit belongs to the entire House rather than just the treasury benches or himself. "Therefore, I feel there is absolutely no need to give this a political color, as everyone's true benefit lies in supporting it," affirmed Shri Modi.
Reflecting on his past as an organizational worker outside formal governance, the Prime Minister recalled prevalent corridor discussions questioning the selective ease with which reservations were granted at the Panchayat level. He noted that leaders were comfortable allocating quotas in Panchayats simply because they did not fear losing their own immediate positions or power. Pointing out the deep-seated reluctance of higher officials to implement quotas that threatened their own stakes, Shri Modi observed, “ This protective mindset allowed local reservations to successfully reach 50 percent without affecting the Parliament.”
Warning against underestimating historical shifts, the Prime Minister stated that unlike 25 or 30 years ago, opposition to women's rights today resonates deeply below the political surface. Pointing out that a profound political consciousness has developed, he noted that the millions of women who have won Panchayat elections have evolved from silent observers into highly vocal grassroots opinion makers. Acknowledging that these experienced women have deeply managed public grievances, he observed that they are now highly agitated and demanding inclusion in the primary decision-making processes of the Legislative Assemblies and Parliament. Advising all ambitious politicians to recognize this shift, the Prime Minister emphasized that these millions of female leaders will now heavily influence future electoral outcomes across all constituencies. The Prime Minister urged the House to place complete trust in the understanding of the nation's women. He pointed out that once the 33 percent representation is achieved, female legislators will be perfectly capable of deciding further sub-allocations for different classes and groups without requiring patriarchal oversight. Acknowledging his own roots in an extremely backward community, he emphasized that his paramount constitutional duty is to take every section of society along. The Prime Minister affirmed that the Constitution remains strictly supreme for him, highlighting it as the very force that allowed a marginalized individual to assume such a massive national responsibility. "Why do we doubt their capabilities; let the women come forward and decide," noted Shri Modi.
Observing the phenomenal achievements across all spheres of life, the Prime Minister stated that women power is nowhere behind in elevating the pride and hoisting the flag of the nation. He remarked that mothers, sisters, and daughters are making immense and outstanding contributions that allow the entire country to hold its head high with pride. Questioning the rationale behind expending so much political energy to block such a highly capable demographic, he pointed out that integrating women into legislative bodies will exponentially increase the nation's overall capacity. The Prime Minister explicitly appealed to the lawmakers to evaluate this monumental step based on national interest rather than petty electoral calculus. "I appeal to you not to weigh this on the scales of politics," remarked Shri Modi.
Highlighting the immediate task at hand, the Prime Minister stated that the current opportunity demands unified thinking to secure women's participation in building a Viksit Bharat (developed India) with an open mind. He reiterated that while the entire nation will analyze the final legislative decision, the female electorate will scrutinize the underlying intentions even more closely. Warning the assembly of the consequences of political malice, he observed that any deliberate flaw in their intentions will face severe backlash. "The Nari Shakti of this country will never forgive any flaw in our intentions," stated Shri Modi.
Recalling the unanimous and joyous acceptance of the act in the new Parliament building in 2023, the Prime Minister noted that it successfully generated a positive, non-partisan atmosphere nationwide. Addressing concerns regarding census data and delimitation, PM Modi pointed out that historical timelines and the massive disruptions caused by the COVID-19 pandemic clearly explained the implementation delays. Stating that extensive discussions in 2023 highlighted a widespread urgency to act quickly, he explained that while immediate implementation was impossible before 2024, missing the 2029 opportunity would permanently shatter public trust. The Prime Minister remarked that endless delays would make it impossible to convince the female demographic that the political establishment is truly committed to their empowerment. Noting that comprehensive structural and informal consultations have been held with political parties and activists, he observed that these dialogues are crucial to formulating a viable path forward. "It is the absolute demand of the time that we do not delay this any further," observed Shri Modi.
Issuing a stern reminder of constitutional duties, the Prime Minister stated that no member sitting in the House has the right to view the country in fragmented pieces or make geographically divided decisions. He emphasized that whether it is Kashmir or Kanyakumari, the sacred oaths taken by parliamentarians dictate a fundamental responsibility to act exclusively as one unified nation. Strongly condemning the baseless political whirlwinds created through absolute falsehoods, he stated from the sacred floor of the House that the new delimitation processes will absolutely not discriminate against any state or region. The Prime Minister affirmed that the demographic proportions established during previous governments will be strictly maintained, ensuring that seat increases occur fairly without any detrimental alterations. Asserting his total sincerity, he noted that he is fully prepared to use the strongest words of assurance, including regional terms in Tamil, to eliminate any need for political wordplay. "This decision-making process will absolutely not do injustice to anyone," affirmed Shri Modi.
Addressing the lawmakers, the Prime Minister stated that no one should operate under the arrogant illusion that they are magnanimously 'giving' something to the women of India, as it is their right. He emphasized that the entire political establishment is collectively guilty of withholding this right for decades, making this bill a necessary act of atonement. Pointing out the historical hypocrisy where politicians feigned support while systematically sabotaging the bill with technical caveats, he observed that the era of openly opposing the reservation is long gone. The Prime Minister affirmed that the women of the country can no longer be deceived by complex procedural excuses to delay progress. Urging the members to abandon their blockades, he argued that three decades of obstruction using various technical tangles is more than enough time to reflect on past failures. "You have stopped it for three decades, now you must finally do it," remarked Shri Modi.
Declaring a complete disinterest in claiming personal or party credit, he noted that a unified approach transforms the narrative entirely and neutralizes partisan gains. Elevating the philosophical context of the bill, the Prime Minister stated that women's participation in parliamentary democracy transcends mere statistical adjustments and represents India's profound cultural commitment as the Mother of Democracy. He pointed out that this very commitment successfully established 50 percent reservation in Panchayats across more than 20 states, yielding incredibly positive results. Reflecting on his extensive tenure as a Chief Minister, he shared that his firsthand experience with grassroots women's leadership revealed their highly effective and sensitive approach to problem-solving. The Prime Minister noted that female leaders consistently acted as vital catalysts in accelerating the broader journey of developmental progress through empathetic governance. Affirming that introducing this massive demographic into the House will infuse national policymaking with new strength, he observed that combining lived experience with factual logic multiplies legislative capability exponentially. "Their voices will become a powerful new strength and deeply enrich the House," noted Shri Modi.
The Prime Minister stated that there is an absolute abundance of highly experienced and capable women power in the country ready to serve. He pointed out that placing firm trust in these women will guarantee exceptional and highly beneficial contributions to the nation's governance. Acknowledging the female representatives already serving, he noted that they consistently present well-articulated and profound perspectives whenever given the floor. "They have already enriched the House wonderfully with their capable contributions," asserted Shri Modi.
Providing concrete data to support his stance, the Prime Minister stated that nearly 275 women are currently leading over 650 district panchayats, managing massive responsibilities and budgets that often exceed those of a central Cabinet Minister. He further noted that out of approximately 6,700 block panchayats, more than 2,700 are successfully functioning under the direct and capable leadership of women. Pointing out their urban influence, he observed that women are powerfully directing local bodies, serving as Mayors and standing committee heads in over 900 cities. The Prime Minister affirmed that passing the reservation bill is a critical opportunity for the nation to gratefully acknowledge and repay the profound debt owed to these grassroots leaders for the country's rapid progress. "When this vast administrative experience joins the House, it will multiply our strength immensely," remarked Shri Modi.
Shri Modi observed that the current moment demands breaking free from past limitations to courageously ensure the active participation of women power in national development. Firmly urging the House to advance the legislation with total unanimity, he noted that a collective consensus generates positive pressure on the treasury benches to honor everyone's rights without harm. "We get many exceptional results from collective strength," affirmed Shri Modi.
Concluding his primary arguments, the Prime Minister reiterated that half of the population possesses an undeniable right to sit in the House. Addressing debates regarding seat numbers, he noted that expanding the total seats accommodates the 33 percent quota smoothly without displacing existing members or violating established rights. Shri Modi noted that the new Parliament building was specifically pre-planned to house this additional legislative strength.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ସୁଯୋଗ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସାମିଲ କରିବା ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ନେତା ହେଉଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ କିଛି ଦେଉଛୁ ବୋଲି ଆମେ ଭାବିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ; ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କେବଳ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ବରଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 APR 2026 6:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ସକାଳୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଅନେକ ସହକର୍ମୀ ବିଭିନ୍ନ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଜୀବନଯାତ୍ରାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆସିଥାଏ। ସେହି ସମୟର ସାମାଜିକ ମାନସିକତା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ କ୍ଷମତା ଏକ ଦୃଢ଼ ଜାତୀୟ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏପରି ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟ ଭାରତର ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ସମାନ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ନେଇ ଆସିଛି । ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ୨୫ରୁ ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ଥିଲା ତାହା ଆଜି ପରିପକ୍ବତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ ଭାରତର ପରିଚୟକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ସଦନର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଐତିହ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ, ସଂସ୍କାରମୂଳକ ଦିଗ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଶୁଭ ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅଧା ଭାଗକୁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ଦେବା ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଛନ୍ତି । ସେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା ନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାରି ରହିଥିବା ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିତିଲେ, ସବୁ ଭାରତୀୟ ମିଶି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ପାଇଁ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗଭୀର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି। ଆମେ ଏପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ମନ୍ଥନରୁ ନିର୍ଗତ ଅମୃତ ଦେଶର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତର ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରହଣୀୟତା ମିଳୁଛି । ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ସହ ଜଡିତ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୌରବପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ସେ କହିଥିଲେ, ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ମନ୍ତ୍ରର ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସମନ୍ୱୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଜନସଂଖ୍ୟାର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାଗକୁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଅତୀତର ବିଳମ୍ବ ସତ୍ତ୍ୱେ, ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିଚାରବିମର୍ଶ ସମୟରେ କୌଣସି ଦଳ ନୀତିଗତ ଭାବରେ ବିଲ୍‌କୁ ବିରୋଧ କରି ନଥିଲେ। ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ରାଜନୈତିକ ସଂସ୍ଥା ଅପେକ୍ଷା ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ବୋଲି ଇତିହାସ ପ୍ରମାଣ ଦେଇଛି । ଏହାର ଶ୍ରେୟ କେବଳ ଟ୍ରେଜେରୀ ବେଞ୍ଚ କିମ୍ବା ତାଙ୍କର ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ସଦନର । ତେଣୁ, ଏହାକୁ ରାଜନୈତିକ ରଙ୍ଗ ଦେବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କାରଣ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ହିଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରକୃତ ଲାଭ ନିହିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରଶାସନ ବାହାରେ ଜଣେ ସଂଗଠନ କର୍ମୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ ଅତୀତ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ସହଜରେ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ହେଉଥିବା ଆଲୋଚନା ସହ ତୁଳନା କରି ସେ କହିଥିଲେ, ନେତାମାନେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ କୋଟା ଆବଣ୍ଟନ କରିବାରେ ସହଜ ଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନେ ନିଜର ତତ୍କାଳୀନ ପଦବୀ କିମ୍ବା କ୍ଷମତା ହରାଇବାକୁ ଭୟ କରୁନଥିଲେ। କୋଟା ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ପଦବୀଧାରୀମାନଙ୍କ ଗଭୀର ଅନିଚ୍ଛା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଏହି ସୁରକ୍ଷାତ୍ମକ ମାନସିକତା ସଂସଦକୁ ପ୍ରଭାବିତ ନକରି ସ୍ଥାନୀୟ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ସଫଳତାର ସହ ୫୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା।’’
ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଚେତାବନୀ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ୨୫ କିମ୍ବା ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେପରି ହେଉଥିଲା, ଆଜି ମହିଳା ଅଧିକାରର ବିରୋଧ ରାଜନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି। ଏକ ଗଭୀର ରାଜନୈତିକ ଚେତନା ବିକଶିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ପଞ୍ଚାୟତ ନିର୍ବାଚନରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ନୀରବ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକରୁ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱରଧାରୀ ମତାମତ ନିର୍ମାତା ପାଲଟିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଜ୍ଞ ମହିଳାମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଭିଯୋଗକୁ ଦକ୍ଷ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ବିଧାନସଭା ଓ ସଂସଦର ପ୍ରାଥମିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଦାବି କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ରାଜନେତାଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ନେତ୍ରୀ ଏବେ ସବୁ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ଭବିଷ୍ୟତର ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବେ । ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କ ବୁଝାମଣା ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ହାସଲ ହେବା ପରେ, ମହିଳା ବିଧାୟକମାନେ ପୁରୁଷ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ତଦାରଖ ଆବଶ୍ୟକ ନକରି ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ ଗୋଟିଏ ଅତି ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରୁ ଆସିଥିବା ସ୍ୱୀକାର କରି କହିଥିଲେ, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବା ତାଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସାମ୍ବିଧାନିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ସମ୍ବିଧାନ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବୋପରି। ଏହି ଶକ୍ତି ତାଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ପଛୁଆ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏତେ ବଡ଼ ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି । ‘‘ଆମେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷମତା ଉପରେ କାହିଁକି ସନ୍ଦେହ କରିବା; ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ଦେବା’’, ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।
ଜୀବନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମହିଳା ଶକ୍ତି ଉଚ୍ଚ ଗୌରବ ଆଣିବା ଏବଂ ଦେଶର ଧ୍ୱଜାକୁ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ପଛରେ ନାହିଁ। ମା', ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ବିଶାଳ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି । ଏତେ ସକ୍ଷମ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରଗତିକୁ ଅବରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ଏତେ ରାଜନୈତିକ ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ପଛରେ ଥିବା ଯୁକ୍ତି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବିଧାନପାଳିକାରେ ସାମିଲ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ କ୍ଷମତା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଆଇନ ପ୍ରଣୟନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଗୌଣ ନିର୍ବାଚନୀ ରୂପ ଦେବା ବ୍ୟତୀତ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଆଧାରିତ କରି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ‘‘ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ରାଜନୀତିର ତରାଜୁରେ ଏହାକୁ ତୁଳନା ନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରୁଛି,’’ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଜରୁରୀ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏବେ ମିଳିଥିବା ସୁଯୋଗ ଖୋଲା ମନରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି। ସେ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆଇନଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବ। ମହିଳା ଭୋଟରମାନେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆହୁରି ନିକଟରୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବେ। ରାଜନୈତିକ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ପରିଣାମ ବିଷୟରେ ସଦନକୁ ସତର୍କ କରାଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ଭୁଲ ପାଇଁ କଠୋର ପରିଣାମ ଭୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ତ୍ରୁଟିକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
୨୦୨୩ ମସିହାରେ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ଏହି ଆଇନର ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଏବଂ ସହଜରେ ଗୃହୀତ ହେବାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ସଫଳତାର ସହିତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ତଥା ନିରପେକ୍ଷ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଜନଗଣନା ତଥ୍ୟ ଏବଂ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଐତିହାସିକ ସମୟସୀମା ଏବଂ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟ ବ୍ୟାପକ ବାଧା କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ବିଳମ୍ବ କରିଛି । ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ତତ୍ପରତାକୁ ଉଜାଗର କରିଥିଲା । ୨୦୨୪ ପୂର୍ବରୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଅସମ୍ଭବ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ୨୦୨୯ ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ିଥିଲା । ଆଉ ଅଧିକ ବିଳମ୍ବ କରିବା ଦ୍ୱାରା ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଲାଗି ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସମର୍ପଣକୁ ନେଇ ଏକ ଅବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏବଂ କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚାଗତ ଏବଂ ଅନୌପଚାରିକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପଥ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସମୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି, ଆମେ ଏହାକୁ ଆଉ ବିଳମ୍ବ ନ କରିବା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ସାମ୍ବିଧାନିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଗୃହରେ ବସିଥିବା କୌଣସି ସଦସ୍ୟଙ୍କର ଦେଶକୁ ବିଖଣ୍ଡିତ ଭାବେ ଦେଖିବା କିମ୍ବା ଭୌଗୋଳିକ ଭାବରେ ବିଭକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଅଧିକାର ନାହିଁ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, କାଶ୍ମୀର ହେଉ କି କନ୍ୟାକୁମାରୀ, ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପବିତ୍ର ଶପଥ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ମୌଳିକ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଥ୍ୟାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏକ ଭିତ୍ତିହୀନ ରାଜନୈତିକ ଅପପ୍ରଚାରକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରି, ସେ ପବିତ୍ର ସଦନରୁ କହିଥିଲେ, ନୂତନ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା କୌଣସି ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତି କୌଣସି ପ୍ରକାରର ପକ୍ଷପାତ କରିବ ନାହିଁ। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସମୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଅନୁପାତକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖାଯିବ। କୌଣସି କ୍ଷତିକାରକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିନା ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଭାବରେ ଆସନ ବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ । ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତରିକତାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ରାଜନୈତିକ ଶବ୍ଦ ଖେଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସେ ସବୁ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । ଦୃଢ଼ତମ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାକୁ ସେ ତାମିଲରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶବ୍ଦ ସମେତ ସବୁ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାହା ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରିବ ନାହିଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କେହି ଭାରତର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଉଦାର ଭାବରେ କିଛି 'ଦେଉଛନ୍ତି' ବୋଲି ଅହଂ ଭାବ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର। ସମଗ୍ର ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି ଅଧିକାରକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଦୋଷୀ। ଏହି ବିଲ୍‌କୁ ଅନୁମୋଦନ କରି ପ୍ରାୟଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବେ ଜରୁରି ହୋଇପଡ଼ିଛି । ରାଜନେତାମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ସମର୍ଥନରେ ଐତିହାସିକ କପଟତା ରହିଥିବା ଇଙ୍ଗିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବିଲ୍‌କୁ ବୈଷୟିକ ସତର୍କତା ସହିତ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ଭଣ୍ଡୁର କରାଯାଇ ଆସଛି । ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଖୋଲାଖୋଲି ବିରୋଧ କରିବାର ଯୁଗ ବହୁ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ ହୋଇଗଲାଣି। ପ୍ରଗତିକୁ ବିଳମ୍ବ କରିବା ପାଇଁ ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ବାହାନା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆଉ ପ୍ରତାରିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅବରୋଧ ପରିତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବିଭିନ୍ନ ବୈଷୟିକ ଜଟିଳତା ବ୍ୟବହାର କରି ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବାଧା ଦେବା ଅତୀତର ବିଫଳତା ଥିଲା। ଏହାକୁ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବେ ଶେଷରେ ଏହା କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କିମ୍ବା ଦଳୀୟ ଶ୍ରେୟ ଦାବି କରିବାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନାଗ୍ରହ ଘୋଷଣା କରି, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଏକୀକୃତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ କାହାଣୀକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରେ ଏବଂ ଦଳୀୟ ଲାଭକୁ ନିରପେକ୍ଷ କରେ। ବିଲ୍‌ର ଦାର୍ଶନିକ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଉଜାଗର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କେବଳ ପରିସଂଖ୍ୟାନଗତ ସଂଶୋଧନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ ଭାରତର ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ୨୦ ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟରେ ପଞ୍ଚାୟତରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି, ଯାହା ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଭାବରେ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଆଣିଛି। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ସେ କହିଛନ୍ତି, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱ ସହିତ ତାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅଭିଜ୍ଞତା ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଓ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ମହିଳା ନେତ୍ରୀମାନେ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାହକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ସଦନରେ ପ୍ରବେଶ କରାଇବା ଜାତୀୟ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମହିଳାଙ୍କ ବାସ୍ତବିକ ତର୍କ ସହିତ ଜୀବନ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ବିଧାନପାଳିକା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ସଦନକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଦେଶରେ ସେବା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ମହିଳା ଶକ୍ତି ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ରହିଛନ୍ତି । ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଶାସନରେ ଅସାଧାରଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଯୋଗଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ। ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଏ ସେମାନେ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଓ ଗଭୀର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି। ସେମାନେ ନିଜର ସକ୍ଷମ ଯୋଗଦାନ ସହିତ ଗୃହକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଦୃଢ଼ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରାୟ ୨୭୫ ଜଣ ମହିଳା ବର୍ତ୍ତମାନ ୬୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବିପୁଳ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ବଜେଟ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରାୟ ୬,୭୦୦ ପଞ୍ଚାୟତ ସମିତି ମଧ୍ୟରୁ ୨,୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ଦକ୍ଷ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧୀନରେ ସଫଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ମହିଳାମାନେ ପୌର ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି । ୯୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ମେୟର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କମିଟି ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ ସେମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସଂରକ୍ଷଣ ବିଲ୍ ଗୃହୀତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ମହିଳା ନେତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଅବଦନାକୁ କୃତଜ୍ଞତାର ସହ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବ । ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଲାଗି ଏହି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ନେତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଋଣକୁ ପରିଶୋଧ କରିବା ଲାଗି ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। ଯେତେବେଳେ ଏହି ବିଶାଳ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ସଦନରେ ସାମିଲ ହେବ, ଏହା ଆମର ଶକ୍ତିକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଅତୀତର ସୀମାବଦ୍ଧତାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ସାହସର ସହିତ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସର୍ବସମ୍ମତି ସହିତ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଗୃହକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆହ୍ୱାନ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଏକ ସାମୂହିକ ସହମତି ଦ୍ୱାରା ବିନା କ୍ଷତିରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଟ୍ରେଜେରୀ ବେଞ୍ଚ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିରୁ ଆମେ ଅନେକ ଅସାଧାରଣ ଫଳାଫଳ ପାଇଥାଉ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅଧା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଗୃହରେ ବସିବାର ଏକ ଅସ୍ୱୀକାର୍ଯ୍ୟ ଅଧିକାର ରହିଛି । ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ହେଉଥିବା ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ, ମୋଟ ଆସନ ବଢ଼ିବା ଦ୍ଵାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବିସ୍ଥାପିତ କରିବା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଏହାସହିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅଧିକାରକୁ ଉଲ୍ଲଂଘନ ନକରି ସୁଗମ ଭାବରେ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ କୋଟାକୁ ପୂରଣ କରାଯିବ । ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ଆଇନ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ରଖିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ପୂର୍ବରୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ।