Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Lok Sabha
This is a historic opportunity to empower our Nari Shakti : PM
Including Nari Shakti in decision-making is key to building a Viksit Bharat : PM
More and more women are becoming leaders at the grassroots level : PM
We must not assume we are giving something to the Nari Shakti; this is their right : PM
Women's participation in our parliamentary democracy is not just about numbers, but a commitment to democratic values: PM
16 APR 2026 6:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed the Lok Sabha. Acknowledging that the discussion on the important bill had commenced early in the morning, PM Modi noted that many colleagues had effectively touched upon crucial issues while relying on facts and logic.
Observing that crucial moments arrive in the life of a nation, the Prime Minister stated that the societal mindset and leadership capability of the time capture such moments to forge a strong national legacy. Affirming that the current juncture represents a similarly historic moment in India's parliamentary democracy, he remarked that this idea should have been fully implemented 25 to 30 years ago to reach maturity by today. Highlighting India's identity as the Mother of Democracy, he pointed out that all House members have received an auspicious opportunity to add a new, reformative dimension to a millennia-old legacy. Reaffirming that making half of the country's population active participants in policy-making is an incredible privilege, the Prime Minister urged all honorable Members of Parliament not to let this vital opportunity slip away. Focusing strictly on the transformative effort underway, he affirmed that all Indians together are preparing to infuse the governance system with deep sensitivity to determine the future condition of the country. "We stand at such a crucial turning point where the nectar emerging from this churning will decide the nation's direction," observed Shri Modi.
Acknowledging the new self-confidence of India in the 21st century, the Prime Minister observed that the entire nation is currently experiencing widespread global acceptance, making it a moment of immense pride tied to the resolution of a developed India. He affirmed that his vision of a developed India transcends superior infrastructure and requires the meaningful integration of the 'Sabka Saath, Sabka Vikas' mantra into policy-making. Emphasizing that making 50 percent of the population a part of policy formulation is an urgent demand, he pointed out that despite past delays, no party opposed the bill in principle during his extensive private consultations. Stating that history proves collective action ultimately favors the nation's democracy rather than individual political entities, he emphasized that the credit belongs to the entire House rather than just the treasury benches or himself. "Therefore, I feel there is absolutely no need to give this a political color, as everyone's true benefit lies in supporting it," affirmed Shri Modi.
Reflecting on his past as an organizational worker outside formal governance, the Prime Minister recalled prevalent corridor discussions questioning the selective ease with which reservations were granted at the Panchayat level. He noted that leaders were comfortable allocating quotas in Panchayats simply because they did not fear losing their own immediate positions or power. Pointing out the deep-seated reluctance of higher officials to implement quotas that threatened their own stakes, Shri Modi observed, “ This protective mindset allowed local reservations to successfully reach 50 percent without affecting the Parliament.”
Warning against underestimating historical shifts, the Prime Minister stated that unlike 25 or 30 years ago, opposition to women's rights today resonates deeply below the political surface. Pointing out that a profound political consciousness has developed, he noted that the millions of women who have won Panchayat elections have evolved from silent observers into highly vocal grassroots opinion makers. Acknowledging that these experienced women have deeply managed public grievances, he observed that they are now highly agitated and demanding inclusion in the primary decision-making processes of the Legislative Assemblies and Parliament. Advising all ambitious politicians to recognize this shift, the Prime Minister emphasized that these millions of female leaders will now heavily influence future electoral outcomes across all constituencies. The Prime Minister urged the House to place complete trust in the understanding of the nation's women. He pointed out that once the 33 percent representation is achieved, female legislators will be perfectly capable of deciding further sub-allocations for different classes and groups without requiring patriarchal oversight. Acknowledging his own roots in an extremely backward community, he emphasized that his paramount constitutional duty is to take every section of society along. The Prime Minister affirmed that the Constitution remains strictly supreme for him, highlighting it as the very force that allowed a marginalized individual to assume such a massive national responsibility. "Why do we doubt their capabilities; let the women come forward and decide," noted Shri Modi.
Observing the phenomenal achievements across all spheres of life, the Prime Minister stated that women power is nowhere behind in elevating the pride and hoisting the flag of the nation. He remarked that mothers, sisters, and daughters are making immense and outstanding contributions that allow the entire country to hold its head high with pride. Questioning the rationale behind expending so much political energy to block such a highly capable demographic, he pointed out that integrating women into legislative bodies will exponentially increase the nation's overall capacity. The Prime Minister explicitly appealed to the lawmakers to evaluate this monumental step based on national interest rather than petty electoral calculus. "I appeal to you not to weigh this on the scales of politics," remarked Shri Modi.
Highlighting the immediate task at hand, the Prime Minister stated that the current opportunity demands unified thinking to secure women's participation in building a Viksit Bharat (developed India) with an open mind. He reiterated that while the entire nation will analyze the final legislative decision, the female electorate will scrutinize the underlying intentions even more closely. Warning the assembly of the consequences of political malice, he observed that any deliberate flaw in their intentions will face severe backlash. "The Nari Shakti of this country will never forgive any flaw in our intentions," stated Shri Modi.
Recalling the unanimous and joyous acceptance of the act in the new Parliament building in 2023, the Prime Minister noted that it successfully generated a positive, non-partisan atmosphere nationwide. Addressing concerns regarding census data and delimitation, PM Modi pointed out that historical timelines and the massive disruptions caused by the COVID-19 pandemic clearly explained the implementation delays. Stating that extensive discussions in 2023 highlighted a widespread urgency to act quickly, he explained that while immediate implementation was impossible before 2024, missing the 2029 opportunity would permanently shatter public trust. The Prime Minister remarked that endless delays would make it impossible to convince the female demographic that the political establishment is truly committed to their empowerment. Noting that comprehensive structural and informal consultations have been held with political parties and activists, he observed that these dialogues are crucial to formulating a viable path forward. "It is the absolute demand of the time that we do not delay this any further," observed Shri Modi.
Issuing a stern reminder of constitutional duties, the Prime Minister stated that no member sitting in the House has the right to view the country in fragmented pieces or make geographically divided decisions. He emphasized that whether it is Kashmir or Kanyakumari, the sacred oaths taken by parliamentarians dictate a fundamental responsibility to act exclusively as one unified nation. Strongly condemning the baseless political whirlwinds created through absolute falsehoods, he stated from the sacred floor of the House that the new delimitation processes will absolutely not discriminate against any state or region. The Prime Minister affirmed that the demographic proportions established during previous governments will be strictly maintained, ensuring that seat increases occur fairly without any detrimental alterations. Asserting his total sincerity, he noted that he is fully prepared to use the strongest words of assurance, including regional terms in Tamil, to eliminate any need for political wordplay. "This decision-making process will absolutely not do injustice to anyone," affirmed Shri Modi.
Addressing the lawmakers, the Prime Minister stated that no one should operate under the arrogant illusion that they are magnanimously 'giving' something to the women of India, as it is their right. He emphasized that the entire political establishment is collectively guilty of withholding this right for decades, making this bill a necessary act of atonement. Pointing out the historical hypocrisy where politicians feigned support while systematically sabotaging the bill with technical caveats, he observed that the era of openly opposing the reservation is long gone. The Prime Minister affirmed that the women of the country can no longer be deceived by complex procedural excuses to delay progress. Urging the members to abandon their blockades, he argued that three decades of obstruction using various technical tangles is more than enough time to reflect on past failures. "You have stopped it for three decades, now you must finally do it," remarked Shri Modi.
Declaring a complete disinterest in claiming personal or party credit, he noted that a unified approach transforms the narrative entirely and neutralizes partisan gains. Elevating the philosophical context of the bill, the Prime Minister stated that women's participation in parliamentary democracy transcends mere statistical adjustments and represents India's profound cultural commitment as the Mother of Democracy. He pointed out that this very commitment successfully established 50 percent reservation in Panchayats across more than 20 states, yielding incredibly positive results. Reflecting on his extensive tenure as a Chief Minister, he shared that his firsthand experience with grassroots women's leadership revealed their highly effective and sensitive approach to problem-solving. The Prime Minister noted that female leaders consistently acted as vital catalysts in accelerating the broader journey of developmental progress through empathetic governance. Affirming that introducing this massive demographic into the House will infuse national policymaking with new strength, he observed that combining lived experience with factual logic multiplies legislative capability exponentially. "Their voices will become a powerful new strength and deeply enrich the House," noted Shri Modi.
The Prime Minister stated that there is an absolute abundance of highly experienced and capable women power in the country ready to serve. He pointed out that placing firm trust in these women will guarantee exceptional and highly beneficial contributions to the nation's governance. Acknowledging the female representatives already serving, he noted that they consistently present well-articulated and profound perspectives whenever given the floor. "They have already enriched the House wonderfully with their capable contributions," asserted Shri Modi.
Providing concrete data to support his stance, the Prime Minister stated that nearly 275 women are currently leading over 650 district panchayats, managing massive responsibilities and budgets that often exceed those of a central Cabinet Minister. He further noted that out of approximately 6,700 block panchayats, more than 2,700 are successfully functioning under the direct and capable leadership of women. Pointing out their urban influence, he observed that women are powerfully directing local bodies, serving as Mayors and standing committee heads in over 900 cities. The Prime Minister affirmed that passing the reservation bill is a critical opportunity for the nation to gratefully acknowledge and repay the profound debt owed to these grassroots leaders for the country's rapid progress. "When this vast administrative experience joins the House, it will multiply our strength immensely," remarked Shri Modi.
Shri Modi observed that the current moment demands breaking free from past limitations to courageously ensure the active participation of women power in national development. Firmly urging the House to advance the legislation with total unanimity, he noted that a collective consensus generates positive pressure on the treasury benches to honor everyone's rights without harm. "We get many exceptional results from collective strength," affirmed Shri Modi.
Concluding his primary arguments, the Prime Minister reiterated that half of the population possesses an undeniable right to sit in the House. Addressing debates regarding seat numbers, he noted that expanding the total seats accommodates the 33 percent quota smoothly without displacing existing members or violating established rights. Shri Modi noted that the new Parliament building was specifically pre-planned to house this additional legislative strength.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
নাৰী শক্তিক সবলীকৰণৰ বাবে আমাৰ এয়া এক ঐতিহাসিক সুযোগ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত নাৰী শক্তিক জড়িত কৰাটোৱেই হৈছে ‘বিকশিত ভাৰত’ গঢ়াৰ মূল চাবিকাঠি : প্ৰধানমন্ত্ৰী
তৃণমূল পৰ্যায়ত অধিকসংখ্যক মহিলাই নেতৃত্ব লৈ আছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি নাৰী শক্তিক কিবা এটা দিছোঁ বুলি ভবা উচিত নহয়; এয়া তেওঁলোকৰ অধিকাৰ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ সংসদীয় গণতন্ত্ৰত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ কেৱল সংখ্যাৰ কথা নহয়, এয়া গণতান্ত্ৰিক প্ৰমূল্যবোধৰ প্ৰতিও দায়বদ্ধতা : প্ৰধানমন্ত্ৰী
16 APR 2026 6:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি লোকসভাত সম্বোধন কৰে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিধেয়কখনৰ ওপৰত পুৱাৰে পৰা আলোচনা আৰম্ভ হোৱা বুলি স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে বহু সহযোগীয়ে তথ্য আৰু যুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে উত্থাপন কৰিছে।
যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ জীৱনলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্ত আহে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সেই সময়ৰ সামাজিক চিন্তা আৰু নেতৃত্বৰ সামৰ্থ্যই এনে মুহূৰ্তক আঁকোৱালি লৈ এক শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰীয় উত্তৰাধিকাৰ গঢ়ি তোলে। বৰ্তমানৰ মুহূৰ্তটোৱে ভাৰতৰ সংসদীয় গণতন্ত্ৰৰ এনে এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্তক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই ধাৰণাটো ২৫ৰ পৰা ৩০ বছৰ আগতে সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হ’ব লাগিছিল যাতে আজিলৈ ই পৰিপক্ক হ’লহেঁতেন। "গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ" হিচাপে ভাৰতৰ পৰিচয়ক আলোকপাত কৰি তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে সদনৰ সকলো সদস্যই হাজাৰ বছৰীয়া উত্তৰাধিকাৰত নতুন, সংস্কাৰী মাত্ৰা যোগ কৰাৰ এক শুভ সুযোগ আছে। দেশৰ আধা জনসংখ্যাই নীতি নিৰ্ধাৰণত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰাটো এক অবিশ্বাস্য সৌভাগ্য বুলি পুনৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সংসদৰ সকলো সন্মানীয় সদস্যক এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগটো হাতৰ পৰা ওলাই যাবলৈ নিদিবলৈ আহ্বান জনায়। বৰ্তমানৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ গুৰুত্ব দি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশৰ ভৱিষ্যতৰ দিশ গঢ় দিবলৈ সকলো ভাৰতীয়ই শাসন ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি গভীৰ সংবেদনশীলতা আনিবলৈ সাজু হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমি এনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত থিয় দিছো য’ত এই মন্থনৰ পৰা ওলোৱা অমৃতে ৰাষ্ট্ৰখনৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
একবিংশ শতিকাত ভাৰতে নতুনকৈ লাভ কৰা আত্মবিশ্বাসৰ কথা স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বৰ্তমান সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই বিশ্বজুৰি ব্যাপক গ্ৰহণযোগ্যতা অনুভৱ কৰি আছে, যাৰ ফলত এয়া বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ প্ৰতি অপৰিসীম গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত হৈ পৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে উন্নত ভাৰতৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী কেৱল উৎকৃষ্ট আন্তঃগাঁথনিতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ নীতি নিৰ্ধাৰণত "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ"ৰ মন্ত্ৰক অৰ্থপূৰ্ণভাৱে অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। নীতি নিৰ্ধাৰণৰ ক্ষেত্ৰত ৫০ শতাংশ জনসাধাৰণক জড়িত কৰাটো প্ৰয়োজনীয় বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে বিগত সময়ত পলম হোৱাৰ পিছতো তেওঁৰ বিস্তৃত ব্যক্তিগত আলোচনাৰ সময়ত কোনোপক্ষই নীতিগতভাৱে বিধেয়কখনৰ বিৰোধিতা কৰা নাছিল। ইতিহাসে প্ৰমাণ কৰে যে সামূহিক প্ৰচেষ্টাই অৱশেষত ব্যক্তিগত ৰাজনৈতিক সত্তাৰ পৰিৱৰ্তে ৰাষ্ট্ৰৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰমূল্যক লাভৱান কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ইয়াৰ কৃতিত্ব কেৱল শাসকীয় দল বা তেওঁৰ নিজৰেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ সদনৰহে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘সেয়েহে মই অনুভৱ কৰোঁ যে এইটোক ৰাজনীতিকৰণৰ একেবাৰেই প্ৰয়োজন নাই, কাৰণ সকলোৰে প্ৰকৃত আগ্ৰহ ইয়াক সমৰ্থন কৰাত নিহিত হৈ আছে। আনুষ্ঠানিক শাসনৰ বাহিৰত সাংগঠনিক কৰ্মী হিচাপে তেওঁৰ অতীতক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত কিয় ইমান সহজে আৰু বাছনিমূলকভাৱে সংৰক্ষণ মঞ্জুৰ কৰা হ’ল বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰা সাধাৰণ আলোচনাৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে। তেওঁ কয় যে নেতাসকলে পঞ্চায়তসমূহত সংৰক্ষণৰ সুবিধা প্ৰণয়ন কৰাত সহজ অনুভৱ কৰিছিল কাৰণ তেওঁলোকৰ তাৎক্ষণিক পদ বা ক্ষমতা হেৰুৱাৰ কোনো ভয় নাছিল। নিজৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিব পৰা কোটা ব্যৱস্থা কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ অনিচ্ছুক উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলৰ গভীৰ দ্বিধাবোধৰ কথা আঙুলিয়াই দি মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰতিৰক্ষামূলক মানসিকতাৰ বাবেই স্থানীয় পৰ্যায়ত সংৰক্ষণে সংসদক প্ৰভাৱিত নকৰাকৈয়ে সফলতাৰে ৫০ শতাংশত উপনীত হ’ল।
ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তনক তুচ্ছজ্ঞান কৰাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ সতৰ্ক কৰি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২৫-৩০ বছৰৰ আগৰ দৰে আজিৰ তাৰিখত নাৰীৰ অধিকাৰৰ বিৰোধিতা ৰাজনৈতিক পটভূমিৰ বহু গভীৰলৈ বিদ্যমান। গভীৰ ৰাজনৈতিক চেতনা জাগ্ৰত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে পঞ্চায়ত নিৰ্বাচনত জয়ী হোৱা লাখ লাখ মহিলা এতিয়া কেৱল দৰ্শক নহয় বৰঞ্চ তৃণমূল পৰ্যায়ত শক্তিশালী মতামত গঢ় দিয়া শক্তি হৈ পৰিছে। এই অভিজ্ঞ মহিলাসকলে মানুহৰ অভিযোগসমূহ গভীৰ আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে চম্ভালিছে বুলি স্বীকাৰ কৰি তেওঁ কয় যে তেওঁলোক এতিয়া ক্ৰমান্বয়ে অস্থিৰ হৈ পৰিছে আৰু বিধানসভা তথা সংসদত গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণৰ দাবী জনাইছে। এই পৰিৱৰ্তনক স্বীকৃতি দিবলৈ সকলো উচ্চাকাংক্ষী ৰাজনীতিবিদক পৰামৰ্শ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই লাখ লাখ মহিলা নেত্ৰীয়ে এতিয়া সকলো সমষ্টিতে ভৱিষ্যতৰ নিৰ্বাচনী ফলাফলত গভীৰ প্ৰভাৱ পেলাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সদনক দেশৰ মহিলাসকলৰ প্ৰজ্ঞাৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে ৩৩ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্ব লাভ কৰাৰ পিছত মহিলা বিধায়কসকলক কোনো পুৰুষপ্ৰধান তদাৰকী নোহোৱাকৈ বিভিন্ন শ্ৰেণী আৰু গোটৰ বাবে অধিক সিদ্ধান্ত ল’বলৈ সম্পূৰ্ণ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হ’ব। অতি পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ বুলি স্বীকাৰ কৰি তেওঁ কয় যে তেওঁৰ অগ্ৰণী সাংবিধানিক কৰ্তব্য হ’ল সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীক লগত লৈ আগবাঢ়ি যোৱা। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে তেওঁৰ বাবে সংবিধান সৰ্বোচ্চ, আৰু তেওঁ ইয়াৰ কাৰণ হিচাপে সেই ক্ষমতা বুলি মন্তব্য কৰে, যিয়ে এজন প্ৰান্তীয় ব্যক্তিক ইমান বৃহৎ জাতীয় দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আমি কিয় তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যক লৈ সন্দেহ কৰোঁ? মহিলাসকলক আগবাঢ়ি আহি সিদ্ধান্ত ল'বলৈ দিয়ক।"
জীৱনৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে অসাধাৰণ সাফল্যৰ কথালৈ লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জোৰ দি কয় যে ৰাষ্ট্ৰলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই অনা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰাত নাৰী পিছপৰি থকা নাই। তেওঁ কয় যে মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাই ইমানেই অপৰিসীম আৰু অসাধাৰণ অৱদান আগবঢ়াইছে যে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই গৌৰৱেৰে মূৰটো ওপৰলৈ তুলি ধৰিব পাৰে। তেনেক্ষেত্ৰত ইমান সক্ষম জনসমষ্টিক আগবাঢ়ি যোৱাত বাধা দিবলৈ ইমান ৰাজনৈতিক শক্তি ব্যয় কৰাৰ আঁৰৰ যুক্তিক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি তেওঁ কয় যে সদনত মহিলাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে দেশৰ সামগ্ৰিক সম্ভাৱনা বহুগুণ বৃদ্ধি পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সাংসদসকলক এই ঐতিহাসিক পদক্ষেপক সংকীৰ্ণ নিৰ্বাচনী বিবেচনাৰ পৰা নহয়, বৰং ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা মূল্যায়ন কৰিবলৈ কঠোৰভাৱে আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে এই কথাটো ৰাজনীতিৰ পাল্লাত জোখ-মাপ নকৰিব।
বৰ্তমানৰ জৰুৰী কামটোৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সাম্প্ৰতিক সুবিধাই এখন ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত দেশ) গঢ়াত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে মুকলি মনৰ আৰু ঐক্যবদ্ধ বিবেচনাৰ দাবী জনাইছে। তেওঁ পুনৰ কয় যে সমগ্ৰ দেশখনে চূড়ান্ত বিধায়িনী সিদ্ধান্তটো বিশ্লেষণ কৰিব যদিও মহিলা ভোটাৰসকলে ইয়াৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্য আৰু অধিক নিবিড়ভাৱে পৰীক্ষা কৰিব। ৰাজনৈতিক কু-অভিপ্ৰায়ৰ পৰিণতিৰ বিষয়ে সদনক সকীয়াই দি তেওঁ কয় যে ইচ্ছাকৃতভাৱে যিকোনো উদ্দেশ্য বাদ দিলে তীব্ৰ বিৰোধিতাৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই দেশৰ নাৰী শক্তিয়ে কোনো উদ্দেশ্যমূলক অভিসন্ধি কেতিয়াও ক্ষমা নকৰে।
২০২৩ চনত নতুন সংসদ ভৱনত এই আইনখন সৰ্বসন্মতিক্ৰমে আৰু আনন্দেৰে গৃহীত হোৱাৰ কথা সোঁৱৰাই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই আইনখনে সমগ্ৰ দেশতে সফলভাৱে এক ইতিবাচক আৰু নিৰপেক্ষ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে। লোকপিয়লৰ তথ্য আৰু সীমা নিৰ্ধাৰণৰ সৈতে জড়িত উদ্বেগক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে ঐতিহাসিক সময়সীমা আৰু ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে সৃষ্টি কৰা উল্লেখযোগ্য বাধাই ইয়াৰ কাৰ্যকৰীকৰণত পলম হোৱাৰ কাৰণ। ২০২৩ চনত অনুষ্ঠিত হোৱা বিস্তৃত আলোচনাই তৎকালীন ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ গভীৰ প্ৰয়োজনীয়তাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে ২০২৪ চনৰ পূৰ্বে তাৎক্ষণিকভাৱে কাৰ্যকৰী কৰাটো অসম্ভৱ যদিও ২০২৯ চনৰ সুযোগ হেৰুৱালে জনসাধাৰণৰ আস্থা স্থায়ীভাৱে নোহোৱা হব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই অন্তহীন বিলম্বৰ ফলত মহিলাসকলক পতিয়ন নিয়াব নোৱাৰিব যে ৰাজনৈতিক ব্যৱস্থাই তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণৰ প্ৰতি সঁচা অৰ্থত দায়বদ্ধ। ৰাজনৈতিক দল আৰু কৰ্মীসকলৰ সৈতে ব্যাপক গাঁথনিগত আৰু অনানুষ্ঠানিক আলোচনা অনুষ্ঠিত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই আলোচনাসমূহ আগবাঢ়ি যোৱাৰ এক কাৰ্য্যকৰী পথ নিৰ্ধাৰণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মোদীয়ে কয় যে এই আলোচনাৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ’ল আমি ইয়াত আৰু পলম নকৰো।
সাংবিধানিক কৰ্তব্যৰ কঠোৰ সোঁৱৰণীত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে সদনৰ কোনো সদস্যৰে দেশখনক খণ্ড খণ্ডকৈ চোৱাৰ বা ভৌগোলিক সীমাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সিদ্ধান্ত লোৱাৰ অধিকাৰ নাই। কাশ্মীৰেই হওক বা কন্যাকুমাৰী হওক, সাংসদসকলে গ্ৰহণ কৰা পবিত্ৰ শপতসমূহে কেৱল সংযুক্ত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে কাম কৰাৰ মৌলিক দায়িত্ব আৰোপ কৰে বুলি তেওঁ জোৰ দিয়ে। সম্পূৰ্ণ ভুৱা দাবীৰ ভিত্তিত সৃষ্টি হোৱা ভিত্তিহীন ৰাজনৈতিক ধুমুহাক তীব্ৰ নিন্দা কৰি তেওঁ সদনৰ পবিত্ৰ মঞ্চৰ পৰা উল্লেখ কৰে যে নতুন সীমা নিৰ্ধাৰণ পদ্ধতিয়ে কোনো ৰাজ্য বা অঞ্চলৰ বিৰুদ্ধে বৈষম্য নকৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ত প্ৰতিষ্ঠিত জনগাঁথনিগত অনুপাতসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে বজাই ৰখা হ’ব, যাতে ন্যায্য আৰু কোনো ক্ষতিকাৰক পৰিৱৰ্তন নোহোৱাকৈ আসন বৃদ্ধি হয়। নিজৰ সম্পূৰ্ণ সততাৰে দৃঢ়তাৰে কয় যে ৰাজনৈতিক শব্দৰ কোনো প্ৰয়োজনীয়তা নাইকিয়া কৰিবলৈ তামিল ভাষাৰ আঞ্চলিক শব্দকে ধৰি আত্মবিশ্বাসৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী শব্দ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ তেওঁ সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু। মোদীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া কাৰো প্ৰতি অন্যায় নহ’ব।
সাংসদসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ মহিলাসকলক কিছু "মহান অনুগ্ৰহ" প্ৰদান কৰিছে বুলি কোনোৱেই এই অহংকাৰী ভ্ৰমৰ অধীনত থাকিব নালাগে, কিয়নো এয়া তেওঁলোকৰ অধিকাৰ। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ ৰাজনৈতিক ব্যৱস্থাই এই অধিকাৰ দশক দশক ধৰি অৱনত কৰি ৰখাৰ বাবে সামূহিকভাৱে দোষী, যাৰ ফলত এই বিধেয়কখন প্ৰায়শ্চিত্তৰ এক প্ৰয়োজনীয় কাম হৈ পৰিছে। ৰাজনীতিবিদসকলে সমৰ্থনৰ অভিনয় কৰা কিন্তু কাৰিকৰী দিশৰ জৰিয়তে পদ্ধতিগতভাৱে বিধেয়কখন ভেঙুচালি কৰা ঐতিহাসিক ভণ্ডামিৰ দিশটোলৈ আঙুলিয়াই তেওঁ কয় যে সংৰক্ষণৰ মুকলি বিৰোধিতা কৰাৰ যুগ শেষ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশৰ মহিলাসকলক এতিয়া জটিল পদ্ধতিগত অজুহাতেৰে বিপথে পৰিচালিত কৰি অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত বিলম্ব কৰিব নোৱাৰি। সদনৰ সদস্যসকলক তেওঁলোকৰ বাধা-নিষেধ পৰিত্যাগ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই তেওঁ যুক্তি আগবঢ়ায় যে বিভিন্ন কাৰিকৰী দিশ ব্যৱহাৰ কৰি তিনিটা দশকৰ বাধা অতীতৰ বিফলতাৰ ওপৰত চিন্তা কৰিবলৈ যথেষ্ট সময়তকৈও অধিক। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আপোনালোকে তিনি দশক ধৰি পিছুৱাই ৰাখিছে, এতিয়া অৱশেষত কৰিব লাগিব।
ব্যক্তিগত বা দলীয় বাহ-বাহ লোৱাৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ উদাসীনতা প্ৰকাশ কৰি তেওঁ কয় যে ঐক্যবদ্ধ দৃষ্টিভংগীয়ে সমগ্ৰ আখ্যানটো সলনি কৰে আৰু দলীয় লাভালাভক নিষ্ক্ৰিয় কৰে। বিধেয়কখনৰ দাৰ্শনিক প্ৰেক্ষাপটত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সংসদীয় গণতন্ত্ৰত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ কেৱল পৰিসংখ্যাগত সালসলনিতকৈও অধিক আৰু ই ভাৰতৰ “গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ” হিচাপে গভীৰ সাংস্কৃতিক দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ফলত ২০খনতকৈও অধিক ৰাজ্যৰ পঞ্চায়তসমূহত ৫০ শতাংশ সংৰক্ষণৰ সফল ৰূপায়ণ হৈছে, যাৰ ফলত অত্যন্ত ইতিবাচক ফলাফল পোৱা গৈছে। মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে থকা দীৰ্ঘদিনীয়া কাৰ্যকালৰ কথা মনত পেলাই তেওঁ বুজাই দিয়ে যে তৃণমূল পৰ্যায়ত মহিলা নেতৃত্বৰ সৈতে তেওঁৰ প্ৰত্যক্ষ অভিজ্ঞতাই তেওঁক দেখুৱাইছে যে সমস্যা সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগী কিমান ফলপ্ৰসূ আৰু সংবেদনশীল হ’ব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্পৰ্শকাতৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে উন্নয়নৰ সামগ্ৰিক যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰাত মহিলা নেত্ৰীসকলে সদায় গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। এই বিশাল জনসমষ্টিক সদনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি নিৰ্ধাৰণক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ব্যৱহাৰিক অভিজ্ঞতা আৰু যুক্তিসংগত চিন্তাৰ সংমিশ্ৰণে বিধানসভাৰ ক্ষমতাক বহুগুণে বৃদ্ধি কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ কণ্ঠ এক নতুন আৰু শক্তিশালী শক্তিত পৰিণত হ’ব আৰু ই সদনক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশত ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাৰ বাবে আগ্ৰহী অভিজ্ঞ আৰু সক্ষম মহিলাৰ অভাৱ নাই। তেওঁ গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে এই মহিলাসকলৰ ওপৰত অটল আস্থা ৰাখিলে ৰাষ্ট্ৰখনৰ শাসনত তেওঁলোকৰ ব্যতিক্ৰমী আৰু অতি লাভজনক অৱদানৰ নিশ্চয়তা পোৱা যাব। ইতিমধ্যে সেৱাত থকা মহিলা প্ৰতিনিধিসকলক প্ৰশংসা কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়াই তেওঁলোকে কথা কোৱাৰ সুযোগ পায়, তেতিয়াই তেওঁলোকে ধাৰাবাহিকভাৱে অতি স্পষ্ট আৰু অন্তৰ্দৃষ্টিসম্পন্ন মতামত দাঙি ধৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকে ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ সক্ষম অৱদানেৰে সদনক বহু পৰিমাণে সমৃদ্ধ কৰিছে।
তেওঁৰ কথা সমৰ্থন কৰিবলৈ সুনিৰ্দিষ্ট পৰিসংখ্যাৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমান প্ৰায় ২৭৫ গৰাকী মহিলাই ৬৫০ খনতকৈও অধিক জিলা পঞ্চায়তৰ নেতৃত্ব দিছে; তেওঁলোকে ইমানেই বিশাল দায়িত্ব আৰু বাজেট চম্ভালে যে তেওঁলোকে প্ৰায়ে এজন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট মন্ত্ৰীৰ দায়িত্ব আৰু বাজেটক অতিক্ৰম কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰায় ৬৭০০ ব্লক পঞ্চায়তৰ ভিতৰত মহিলাৰ প্ৰত্যক্ষ আৰু সক্ষম নেতৃত্বত ২৭০০ৰো অধিক পঞ্চায়তে সফলতাৰে কাম কৰি আছে। চহৰ অঞ্চলত তেওঁলোকৰ প্ৰভাৱৰ কথা আঙুলিয়াই তেওঁ কয় যে মহিলাসকলে শক্তিশালীভাৱে স্থানীয় সংস্থাসমূহক নেতৃত্ব দিছে, ৯০০ খনতকৈও অধিক চহৰত মেয়ৰ আৰু স্থায়ী সমিতিৰ মুৰব্বী হিচাপে কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জোৰ দি কয় যে সংৰক্ষণ বিধেয়কখন গৃহীত কৰাটো দেশৰ বাবে, এই তৃণমূল পৰ্যায়ৰ মহিলা নেত্ৰীসকলে দেশৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ বাবে আগবঢ়োৱা গভীৰ অৱদানক কৃতজ্ঞতাৰে স্বীকাৰ কৰা আৰু প্ৰতিদান দিয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া এই বিশাল প্ৰশাসনিক অভিজ্ঞতা সদনত অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব, তেতিয়া ই আমাৰ শক্তি বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিব।’
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ সময়ে দাবী কৰিছে যে আমি অতীতৰ সীমাবদ্ধতাৰ পৰা মুক্ত হৈ সাহসেৰে আগবাঢ়ি যাওঁ, যাতে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত মহিলাসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিব পাৰো। এই বিধেয়কখন সৰ্বসন্মতিক্ৰমে গৃহীত কৰিবলৈ সদনক আহ্বান জনাই তেওঁ কয় যে সামূহিক সহমতে শাসকীয় দলৰ ওপৰত ইতিবাচক চাপৰ সৃষ্টি কৰে, সকলোৰে অধিকাৰৰ প্ৰতি সন্মান নিশ্চিত কৰে আৰু কাৰো অধিকাৰ যাতে খৰ্ব নহয় তালৈ লক্ষ্য ৰাখে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সামূহিক শক্তিৰ ফলত আমি অসাধাৰণ ফলাফল লাভ কৰিম।
মূল যুক্তিৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুনৰ কয় যে দেশৰ আধা জনসংখ্যাৰ সদনত প্ৰতিনিধিত্বৰ অনস্বীকাৰ্য অধিকাৰ। আসনৰ সংখ্যাক লৈ চলি থকা বিতৰ্কৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই তেওঁ লগতে কয় যে বৰ্তমানৰ সদস্যসকলে আসন খালী কৰাৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাকৈ বা প্ৰতিষ্ঠিত অধিকাৰ খৰ্ব নকৰাকৈয়ে মুঠ আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰি ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা সুকলমে কৰিব পৰা যাব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে নতুন সংসদ ভৱনটো এই অতিৰিক্ত বিধায়নী ক্ষমতাৰ বাবে বিশেষভাৱে পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।