Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah intervenes in the discussion in the Lok Sabha on the Delimitation Bill, 2026, the Constitution (131st Amendment) Bill, 2026, and the Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2026
No injustice will be done to any state, particularly to the states of South India
The Delimitation Bill, 2026 will benefit the southern states, not harm them
At present, there are 129 MPs from South India; after this Bill, the number will increase to 195
We have not made any changes to the Delimitation Commission Act; we have repeated the existing Act exactly, down to the full stops and commas
This Act will have no impact on the ongoing elections, whether in Tamil Nadu or West Bengal; there is no question of it being implemented before 2029
All elections to be held up to 2029 will be conducted on the existing seats and under the present practice
The census is conducted in two phases—first, the enumeration of houses, and then of individuals, the first phase is currently underway, in which houses are being counted, and since houses do not have a caste, there is no option for caste in the form at this stage
The question of caste census will arise when the enumeration of individuals is carried out
850 seats is a rounded-off figure and represent the upper limit; the exact number of seats will be 816, even at present, the rounded-off figure is not 543 seats, but 550 seats
Karnataka’s existing 28 seats will increase to 42, and the state’s share in the total seats will remain almost the same at 5.14 percent, compared to the current 5.15 percent
Andhra Pradesh’s seats will increase from 25 to 38, and the state’s share in the total seats will rise from 4.60 percent to 4.65 percent
Telangana’s number of seats will increase from 17 to 26, and its share will rise from 3.13 percent to 3.18 percent
I want to assure the people of Tamil Nadu that your strength will not decrease; rather, it is increasing
Tamil Nadu’s existing seats will increase from 39 to 59, and the state’s share in the total seats will rise from 7.18 percent to 7.23 percent
Keralam’s 20 seats will increase to 30, and the state’s share of seats will remain almost the same
16 APR 2026 8:44PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, while intervening in the discussion in the Lok Sabha on the Delimitation Bill, 2026, the Constitution (131st Amendment) Bill, 2026, and the Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2026, said that a misconception is being spread that after these three bills, the representation of the southern states in the Lok Sabha will significantly reduce and they will suffer a major loss.
Union Home Minister said that the Delimitation Bill, 2026 will not harm the southern states but will, in fact, benefit them. He stated that under the 50% increase model, the current 543 seats in the Lok Sabha will rise to 816, leading to an increase in the number of seats for all southern states. Union Home Minister added that the existing 129 seats of the southern states in the Lok Sabha will increase to 195, and their share in the total seats of the House will remain almost the same at around 24 per cent.
Shri Amit Shah said that in the present House of 543 members, Karnataka currently has 28 members, which is about 5.15 per cent of the total. After the passage of the proposed bills and the constitutional amendment, the number of seats for Karnataka will increase from 28 to 42. In that case, in a Lok Sabha of 816 members, Karnataka’s representation will remain around 5.14 per cent, therefore, Karnataka will not suffer any loss.
Union Home Minister said that Andhra Pradesh currently has 25 seats, with a representation of about 4.60 per cent in the 543-member House. After the proposed changes, with an increase of around 50 percent, the number of seats will rise to 38, and Andhra Pradesh’s representation will increase to about 4.65 per cent. Similarly, Telangana currently has 17 seats, with a representation of about 3.13 percent in the existing Lok Sabha. After the proposed increase, the number of seats will go up to 26, and its representation will reach around 3.18 percent.
Shri Amit Shah said that he would like to assure the people of Tamil Nadu that their strength will not decrease but will, in fact, increase. The representation of Tamil Nadu will not decline; rather, it will grow. At present, 39 members are elected from Tamil Nadu, which is about 7.18 percent of the 543-member House. After the proposed 50 percent increase, the number of seats will rise to around 59, and in the new House of 816 members, its representation will be about 7.23 percent. Therefore, it is clear that there will be no reduction in the representation of these states; instead, there will be an increase.
Union Home Minister said that Keralam currently has 20 Lok Sabha MPs, representing about 3.68 percent of the 543-member House. After the proposed increase, this number will rise from 20 to 30, and the representation will remain around 3.67 percent.
Shri Amit Shah said that if the overall representation of southern India is considered, currently 129 MPs come from the southern states in the 543-member House, which is about 23.76 percent. After the proposed 50 percent increase, this number will rise from 129 to 195, and in the 816-member House, their representation will be around 23.87 percent, i.e., approximately 24 percent. This makes it clear that the overall representational strength of the southern states will increase.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah also said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Union Cabinet has decided to conduct a caste census, and caste-related data will also be collected in the upcoming census. He stated that the census is conducted in two phaes—first, the enumeration of houses, and then of individuals, the first phase is currently underway, in which houses are being counted, and since houses do not have a caste, there is no option for caste in the form at this stage. The Home Minister added that caste-related information will also be recorded while collecting data on individuals during the population enumeration phase.
Shri Amit Shah said that we have not made any changes to the Delimitation Commission Act; we have repeated the existing Act exactly, down to the full stops and commas. He stated that if the Act had been used for any kind of manipulation in the past, he cannot comment on that, but the present government has made no such attempt. Union Home Minister clarified that the report of the Delimitation Commission will come into effect only after it is approved by Parliament and receives the assent of the President. Therefore, there is no question of this process being implemented before 2029. Shri Shah said that this Act will have no impact on the ongoing elections, whether in Tamil Nadu or West Bengal; there is no question of it being implemented before 2029. All elections to be held up to 2029 will be conducted on the existing seats and under the present practice.
Union Home Minister Amit Shah said that in a democracy, power is determined by the will and thinking of the citizens, not merely by political parties or leaders. He stated that no one can manipulate the mandate of 1.3 billion people; if that were possible, there would not have been changes in government in the past. He also said that even during the Emergency in India, public opinion could not be permanently influenced, and the people delivered its verdict through democratic means. Shri Amit Shah emphasized that no one has the capacity to end democracy in the country, and history bears witness that whenever such attempts have been made, the people have rejected them.
543 seats to 816 seats (50% increase model)
Sl. No.
State
Total Seats 543
Number of Seats
Present Status Percentage of 543
Increase of 50%
(Appx.)
Revised Status
Percentage of 816
1.
Karnataka
28
5.15%
42
5.14%
2.
Andhra Pradesh
25
4.60%
38
4.65%
3.
Telangana
17
3.13%
26
3.18%
4.
Tamil Nadu
39
7.18%
59
7.23%
5.
Keralam
20
3.68%
30
3.67%
Total
129
23.76
(Appx. 24%)
195
23.87
(Appx. 24%)

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ସୀମା ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଲ୍ ୨୦୨୬, ସମ୍ବିଧାନ (୧୩୧ତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ୨୦୨୬ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ୨୦୨୬ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
16 APR 2026 8:44PM by PIB Bhubaneswar
• କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତି, ବିଶେଷ କରି ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି କୌଣସି ଅନ୍ୟାୟ ହେବ ନାହିଁ
• ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଲ୍ ୨୦୨୬ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବ ନାହିଁ
• ବର୍ତ୍ତମାନ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରୁ ୧୨୯ ଜଣ ସାଂସଦ ଅଛନ୍ତି, ଏହି ବିଲ୍ ପରେ ୧୯୫ ଜଣ ସାଂସଦ ରହିବେ
• ଆମେ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଆୟୋଗ ଆଇନରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନାହୁଁ, ଆମେ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣଛେଦ ଏବଂ କମା ସହିତ ଦୋହରାଇଛୁ
• ୨୦୨୯ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ, କାରଣ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ହେଉ କିମ୍ବା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଥିବା ନିର୍ବାଚନ ଉପରେ ଏହାର କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ
• ଏପରିକି ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ହେବାକୁ ଥିବା ନିର୍ବାଚନ ସବୁ ପୁରୁଣା ଆସନରେ ଓ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହେବ
• ଜନଗଣନା ଦୁଇଟି ଭାଗରେ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରଥମେ ପରିବାର, ତା 'ପରେ ବ୍ୟକ୍ତି। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଘର ଗଣନା କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଘରଗୁଡ଼ିକର ଜାତି ନାହିଁ ତେଣୁ ଫର୍ମରେ ଜାତି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ
• ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ଗଣନା ହେବ, ସେତେବେଳେ ସେଥିରେ ଜାତି ଗଣନାର ପ୍ରଶ୍ନ ଆସିବ
• ୮୫୦ ସିଟ୍ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୀମା, ସଠିକ୍ ସିଟ୍ ୮୧୬ ହେବ । ତଥାପି ରାଉଣ୍ଡ ଅଫ୍ ସଂଖ୍ୟା ୫୪୩ ସିଟ୍ ନୁହେଁ, ଏହା ୫୫୦ ସିଟ୍
• କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବର୍ତ୍ତମାନର ୨୮ ଟି ଆସନ ୪୨ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ମୋଟ ଆସନରେ ରାଜ୍ୟର ଆସନ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ ମୋଟ ଆସନର ସମାନ ୫.୧୪ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ
• ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୨୫ରୁ ୩୮କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ମୋଟ ଆସନରେ ରାଜ୍ୟର ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୪.୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୪.୬୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
• ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୧୭ ରୁ ୨୬ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଆସନ ପ୍ରତିଶତ ୩.୧୩ ରୁ ୩.୧୮% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
• ମୁଁ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଉନାହିଁ, ବରଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି
• ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୩୯ ରୁ ୫୯କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ମୋଟ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୭.୧୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ରୁ ୭.୨୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
• କେରଳର ୨୦ଟି ଆସନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୦ରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଆସନ ପ୍ରତିଶତ ବର୍ତ୍ତମାନର ୩.୬୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ପ୍ରାୟ ୩.୬୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ସୀମା ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଲ୍ ୨୦୨୬, ସମ୍ବିଧାନ (୧୩୧ତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ୨୦୨୬ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆଇନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ୨୦୨୬ ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ବିଲ୍ ପରେ ଲୋକସଭାରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସେମାନେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେବେ ବୋଲି ଏକ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଲ୍ ୨୦୨୬ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ, କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୫୦ % ବୃଦ୍ଧି ମଡେଲ ପରେ, ସମସ୍ତ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲୋକସଭାର ୫୪୩ ଟି ଆସନ ୮୧୬ ରେ ପରିଣତ ହେବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକସଭାରେ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ବର୍ତ୍ତମାନର ୧୨୯ ରୁ ୧୯୫ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସଦନର ମୋଟ ଆସନରେ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆସନ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରାୟ ୨୪ ପ୍ରତିଶତ ସହିତ ସମାନ ରହିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୫୪୩ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଗୃହରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ୨୮ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ମୋଟ ସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ୫.୧୫ ପ୍ରତିଶତ । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିଲ୍ ପାରିତ ହେବା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ସଂଶୋଧନ ସହିତ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୨୮ ରୁ ୪୨ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ୮୧୬ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଲୋକସଭାରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଖାପାଖି ୫.୧୪ ପ୍ରତିଶତ ହେବ। ତେଣୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ କୌଣସି କ୍ଷତି ହେବ ନାହିଁ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ୨୫ ଟି ଆସନ ଅଛି ଏବଂ ୫୪୩ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୃହରେ ଏହାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପ୍ରାୟ ୪.୬୦ ପ୍ରତିଶତ । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରେ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ୩୮କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଖାପାଖି ୪.୬୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୭ ଟି ଆସନ ଅଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଲୋକସଭାରେ ଏହାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପ୍ରାୟ ୩.୧୩ ପ୍ରତିଶତ । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବୃଦ୍ଧି ପରେ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ୨୬କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଖାପାଖି ୨.୧୮ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଉନାହିଁ, ବରଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ହ୍ରାସ ପାଇବ ନାହିଁ, ବରଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ୩୯ ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚିତ କରୁଛି, ଯାହା ୫୪୩ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୃହର ୭.୧୮ ପ୍ରତିଶତ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପରେ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ୫୯କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ୮୧୬ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ନୂତନ ଗୃହରେ ଏହାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଖାପାଖି ୭.୨୩ ପ୍ରତିଶତ ହେବ। ତେଣୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱରେ କୌଣସି ହ୍ରାସ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ କେବଳ ବୃଦ୍ଧି ହେବ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୦ ଜଣ ଲୋକସଭା ସାଂସଦ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୫୪୩ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୃହର ୩.୬୮ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛନ୍ତି। । ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବୃଦ୍ଧି ପରେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨୦ ରୁ ୩୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପ୍ରାୟ ୩.୬୭ ପ୍ରତିଶତ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସମଗ୍ର ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଉପରେ ନଜର ପକାଯାଏ, ତେବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୫୪୩ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୃହରେ ୧୨୯ ଜଣ ସାଂସଦ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଯାହା ପାଖାପାଖି ୨୩.୭୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପରେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୨୯ ରୁ ୧୯୫ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ୮୧୬ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୃହରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପ୍ରାୟ ୨୩.୮୭ ପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୨୪ ପ୍ରତିଶତ ହେବ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଗୃହ ଏବଂ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଜାତି ଗଣନା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଜନଗଣନାରେ ଜାତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସଂକଳିତ କରାଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜନଗଣନା ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କରାଯାଏ-ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ସମସ୍ତ ଘର/ଆବାସ ୟୁନିଟ୍ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ହେବ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ସେଥିରେ ରହୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଗଣନା କରାଯିବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ତଥ୍ୟ ସଂକଳନ କରିବା ସମୟରେ ଜାତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ କରାଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଆୟୋଗ ଆଇନରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନାହାଁନ୍ତି, ବରଂ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତରେ ଏହି ଆଇନକୁ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ହେରଫେର ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା କି ନାହିଁ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏପରି କୌଣସି ପ୍ରୟାସ କରିନାହାଁନ୍ତି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଆୟୋଗଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ସଂସଦ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହେବା ପରେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସମ୍ମତି ପାଇବା ପରେ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ତେଣୁ ୨୦୨୯ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ। ୨୦୨୯ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ଆଧାରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ କ୍ଷମତା ନାଗରିକଙ୍କ ମତ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥାଏ, କେବଳ ରାଜନୈତିକ ଦଳ କିମ୍ବା ନେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୩୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜନମତକୁ କେହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଯଦି ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ଅତୀତରେ କ୍ଷମତାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇନଥାନ୍ତା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଜନମତକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢଙ୍ଗରେ ସେମାନଙ୍କ ରାୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାର କ୍ଷମତା କାହାରି ପାଖରେ ନାହିଁ। ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା, ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ।