Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Rajya Sabha
17 APR 2026 1:13PM by PIB Delhi
Respected Chairman Sir,
On behalf of the House, and on my own behalf, I extend many congratulations and best wishes to Shri Harivansh Ji. Being elected for the third consecutive time as the Deputy Chairman of the Rajya Sabha is, in itself, a testament to the deep trust this House has in you. The House has effectively put its seal of approval on the benefit it has received from your experience in the past period and your efforts to take everyone along. This is a respect for experience, a respect for a natural working style, and an acceptance of that natural working style as well. We have all seen the strength of the House become more effective under the leadership of Harivansh Ji, and I can say that he does not merely conduct the proceedings of the House; he also utilizes his past life experiences in a very precise manner to enrich the House. His experience makes the entire proceedings, the conduct, and the atmosphere of the House more mature. I am confident that the Deputy Chairman's new term will move forward with the same spirit, balance, and dedication, and through all our efforts, the dignity of the House will reach new heights.
Respected Chairman Sir,
Harivansh Ji was born in a village in UP, and naturally, due to his rural background, he has been doing something or the other for the development of his village since his student days. His education took place in Kashi, and since I have had the opportunity to speak on all these subjects in the past, I have said quite a lot. Therefore, I will not repeat those today. I will certainly mention one thing today: today is April 17, and April 17, 1927, is also the birth anniversary of our former Prime Minister Chandra Shekhar Ji. The specialty is that today, on April 17, when you are going to take up this responsibility for the third time, it is on the birth anniversary of Chandra Shekhar Ji. Your association with Chandra Shekhar Ji, your affection for him, and in a way, being his fellow traveler throughout his tenure - this is a very big coincidence in itself. You have also written books on the life of Chandra Shekhar Ji and have done a great job of bringing the vast life of Chandra Shekhar Ji to the new generation. Therefore, it becomes a very special occasion for you that your third term is commencing on the birth anniversary of Chandra Shekhar Ji.
Harivansh Ji's public life has not been limited only to parliamentary work. The high standards of journalism are still highlighted as an ideal today. He has had a long life in journalism, but even in journalism, he always considered high standards as the foundation. We all know there is sharpness in his writing, but his speech and behavior are filled with gentleness and politeness. Even when I was in Gujarat, I had the habit of reading his articles, and I saw that he used to present his side with great firmness, and I felt that the essence appeared in them after significant study. In journalism too, he made constant and successful efforts to reach the last person, and we see the reflection of those things somewhere or the other in the House, whether it is policy or process, and this is a pleasant experience for all of us. He has been a person who works with a deep connection to the realities of society. I would say that whether it is the Lok Sabha or the Rajya Sabha, the new MPs who come can learn a lot from Harivansh Ji and can know many things by talking to him. Because when he was in journalism, he used to run a column titled "How should our MP be?" or "How should our Parliament Member be?" At that time, he probably did not know that one day he himself would have to sit there. But he used to write, and there was great breadth in those matters.
Regarding the dignity of the House and the responsibility of the sitting member, and even regarding their conduct and thoughts, he had a very deep study, and the companions of our House can learn and know a lot by sitting with him and using those points. Punctuality in a disciplined life and seriousness towards one's duties have been your specialty, and perhaps because of this, your personality has evolved into one that is universally accepted. We must have seen that since he became a member of the Rajya Sabha, I can say he is in the House full-time. He does the work of managing the House in the absence of the Chairman, but at other times too, even if any person from a committee is sitting here, his presence is always there in the House. He listens to everything, observes the work of those conducting the House at that time, and this becomes possible because of his commitment to his responsibility, and this is something for all of us to learn. I have seen that he spends his entire time on these things.
Respected Chairman Sir,
We naturally keep having positive discussions about how the House was run as Deputy Chairman and what contribution was made as a member in the House. But how he fulfills his democratic and social responsibilities outside the House among the public is also a subject that truly draws attention for those of us in public life, and we should look at it. I can say from my experience that the work is not only commendable but also exemplary. Our country is a young country, and I have seen that Harivansh Ji has preferred to spend most of his time among the youth. He continuously works toward creating awareness on serious subjects among the youth, acting as a form of public education, and for this, he travels across the country. He does not have a hobby of being in the media's eye too much, but the number of his travels and programs continues constantly. In 2018, after he began performing the role of Deputy Chairman of the Rajya Sabha, according to the information I have, he has done 350 programs in colleges and universities. This is a very big task. More than 350 programs in the country's universities and colleges - going, coming, sitting with them, talking, preparing subjects for it - this in itself is very big; you have done this work on a grand scale. And you have not let the goal of connecting with the youth fade away even a bit. He keeps explaining in different ways, according to the mood of the students, why the dream of a 'Developed India' should be for the youth as well. He discusses how to instill self-confidence in students and the young generation so that they always stay out of despair. He talks with some historical references about what reasons prevented us from moving as fast as we should have, what opportunity has now arrived, and that the country can take such a big leap; the work of filling them with self-confidence is done by him. Nowadays, a trend of literature festivals has started in the country, and now that trend has reached Tier-2 and Tier-3 cities as well. Harivansh Ji often goes to literature festivals and continues to influence and inspire that section of society with his thoughts.
Respected Chairman Sir,
I have heard an incident from his life; it is possible that my information might not be precise in the public domain. I have heard that in 1994, Harivansh Ji went abroad for the first time and traveled to America. When he went to America, apart from all his programs, he was asked if he wanted to go anywhere else or do something else. So he insisted, saying that since this is a developed country, I definitely want to see and understand its universities and what kind of education and culture is there because of which this country is progressing so much. And apart from his scheduled programs during that first trip to America, he spent his time only in universities and worked on studying them. That is, the yearning he had in his mind was that if this is what comes out of a developed country's university, then India's universities should also be such so that the dream of a 'Developed India' can be outlined from there.
Respected Chairman Sir,
There is a lot of discussion among MPs regarding the MPLAD fund, and it remains a subject of great relevance among MPs; sometimes there is even a struggle regarding how much the MPLAD fund is compared to the MLA fund. But how the MP fund should be used - I have personally heard Harivansh Ji's thoughts on the matters of the MPLAD fund and I am impressed by them, but we too have had some constraints. Perhaps we haven't been able to do it according to his expectations because it is a bit difficult to take everyone along on such a subject. But how he himself has fulfilled that responsibility, I believe we have seen; he used this MPLAD fund to bring his thoughts down to the ground level, with the education sector and the younger generation at the center of it all; he has set an example for using the MPLAD fund. He established such study centers in universities and educational institutions whose impact is going to last for a long time, and in that too, he kept the project-oriented solution to problems at the center. For example, for the conservation of Indian languages that are disappearing, he used the MPLAD fund for a study center at IIT Patna, and that work is continuously happening there. He did another piece of work: there are some areas in Bihar where terrifying earthquake incidents occur daily; even if a small earthquake occurs in Nepal, it affects that area. Keeping this work in mind, he got a study center for research opened through the MPLAD fund in the form of the 'Center for Earthquake Engineering'. That is, the work of studying and researching is happening continuously. We know that as I have said, Jayaprakash Ji's village Sitab Diara is where Harivansh Ji is from, and it is a village between two rivers, the Ganga and the Ghaghara, so the village always remains troubled by the problem of erosion due to water, and the river stream also keeps changing, causing much destruction. Keeping that in mind, for its scientific study, he got a River Study Center opened in Patna's Aryabhatta Knowledge University using the MPLAD fund. In Patna's Chandragupt Institute of Management, he is getting a Business Incubation and Innovation Center built. In this era of AI, he has built an Artificial Intelligence Center in Magadh University. That is, you have presented an example of how the MPLAD fund can be used in a determined direction.
Respected Chairman Sir,
We have all experienced that when people migrate from their village and go to another city, in a way, they become cut off from the village in their life. Even today, Harivansh Ji's life remains connected to the village, connected to his own village. He continuously contributes whatever he can by being a companion in the joys and sorrows there.
Respected Chairman Sir,
When the construction work of this new building of Parliament where we are sitting was going on, I had the opportunity to work closely with him. And I was experiencing that whatever thoughts came to my mind, I would tell Harivansh Ji, "What if we do this?", and within two days he would bring it back perfectly; whether it was naming something or how the identity of this House should be formed, there was quite a lot of contribution in the construction of the House, in its art gallery, or in naming various doors - that is, in every way as a partner to me, that experience of working together was very pleasant for me.
Respected Chairman Sir,
We have well seen Harivansh Ji's skill in running the House, but along with that, he also gave a lot of time and worked for the training of the Legislative Assemblies and Legislative Councils of the states and the presiding officers there, and how to be helpful to them. He also played a very active role in leaving the mark of India's democratic system in the Commonwealth Parliamentary Association. I am fully confident that in this second quarter of the 21st century, this House has a lot to contribute. In taking the country on the path of progress and achieving the goal of development, I am confident that a lot will happen through the House, and because of that, the responsibility of all the presiding officers is very large. I can say with great confidence that all colleagues will keep cooperating to fulfill what you desire, and will not turn your work into difficulties so that you can give more outcome; I am confident everyone will do this. And as I said earlier, everything depends on 'Hari Kripa' (God's grace), and 'Hari' is of this place too, 'Hari' is of that place too, and 'Hari' will sit right here. So may 'Hari Kripa' remain. With this one expectation, my best wishes are with you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 APR 2026 1:13PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ମୁଁ ସଦନ ଏବଂ ମୋ ପକ୍ଷରୁ, ଶ୍ରୀ ହରିବଂଶଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ରାଜ୍ୟସଭାର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ହେବା ଏହି ସଦନର ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଥିବା ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରମାଣ। ବିଗତ ସମୟରେ ତାଙ୍କର ଅନୁଭବ ସଦନକୁ ଯେପରି ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିଥିଲା, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପୁନର୍ନିର୍ବାଚନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଚାଲିବାର ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀକୁ ସଦନ ଆଜି ମୋହର ଲଗାଇଛି ।ଏହା ତାଙ୍କର ଅନୁଭବ, ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଓ ସମନ୍ୱୟ କ୍ଷମତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ। ହରିବଂଶଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସଦନର ଶକ୍ତି ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛୁ, ଏବଂ ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ସେ କେବଳ ସଦନର କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି ନାହିଁ; ସେ ସଦନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପୂର୍ବ ଜୀବନର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମଧ୍ୟ ଅତି ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ସଦନର ସମଗ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ, ଆଚରଣ ଏବଂ ବାତାବରଣକୁ ଅଧିକ ପରିପକ୍ୱ କରିଥାଏ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଉପସଭାପତି ଭାବେ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ମନୋଭାବ, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ଏବଂ ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସଦନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ହରିବଂଶ ୟୁପିର ଏକ ଗ୍ରାମରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ,ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବେଶରୁ ଆସିଥିବାର ସେ ଛାତ୍ର ଜୀବନରୁ ନିଜ ଗ୍ରାମର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା କାଶୀରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ବିଷୟରେ ଆଗରୁ ମୋତେ କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବାରୁ ମୁଁ ବହୁତ କଥା କହିଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ସେଗୁଡିକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବି ନାହିଁ। ମୁଁ ଆଜି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗୋଟିଏ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବି: ଆଜି ଏପ୍ରିଲ୧୭ ତାରିଖ । ଏପ୍ରିଲ୧୭,୧୯୨୭ ମସିହାର ଏହି ଦିନରେ ଆମ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ ମଧ୍ୟ । ଆଜି ଦିନର ଏହା ଏକ ବିଶେଷ ସଂଯୋଗ ଯେ, ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖରଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀରେ ଆପଣ ତୃତୀୟଥର ପାଇଁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖରଙ୍କ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ, ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ସ୍ନେହ, ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରେ, ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ସହଯାତ୍ରୀ ହେବା - ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଯୋଗ। ଆପଣ ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖରଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟ ଲେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର ଙ୍କ ବିଶାଳ ଜୀବନକୁ ନୂତନ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିଶେଷ ଅବସର , ଯେ ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖରଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀରେ ଆପଣଙ୍କର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି।
ହରିବଂଶଙ୍କ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନ କେବଳ ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନଥିଲା । ସେ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଉଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ।ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ଗ୍ରହୀତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଦୀର୍ଘ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ମଧ୍ୟ, ସେ ସର୍ବଦା ଉଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ନିଜର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖିଥିଲେ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ତାଙ୍କ ଲେଖାରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣତା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ଭାଷଣ ଏବଂ ଆଚରଣ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସୌଜନ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ମୋର ତାଙ୍କ ଲେଖା ପଢ଼ିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଥିଲି ଯେ ସେ ମତାମତକୁ ବହୁତ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲି ଯେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ତାଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଅଧ୍ୟୟନର ସାରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ମଧ୍ୟ, ସେ ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ସଫଳ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିଲେ। ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଗୃହରେ, ନୀତି ହେଉ କିମ୍ବା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଆମେ ସବୁବେଳେ ସେହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଫଳନ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଦେଖୁ, ଏବଂ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିନମ୍ର ଅଭିଜ୍ଞତା। ସେ ସର୍ବଦା ସମାଜର ବାସ୍ତବତା ସହିତ ଗଭୀର ସଂଯୋଗ ସହିତ କାମ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ କହିବି ଯେ ଲୋକସଭା ହେଉ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟସଭା, ଆସୁଥିବା ନୂତନ ସାଂସଦମାନେ ହରିବଂଶଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିପାରିବେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇ ଅନେକ କିଛି ଜାଣିପାରିବେ। କାରଣ ଯେତେବେଳେ ସେ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଥିଲେ, ସେ "ଆମର ସାଂସଦ କିପରି ହେବା ଉଚିତ୍?" କିମ୍ବା "ଆମର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ କିପରି ହେବା ଉଚିତ୍?" ଶୀର୍ଷକ ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ଲେଖୁଥିଲେ। ସେତେବେଳେ, ସେ ହୁଏତ ଜାଣି ନ ଥିଲେ ଯେ ଦିନେ ତାଙ୍କୁ ନିଜେ ସେଠାରେ ବସିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କିନ୍ତୁ ସେ ଲେଖୁଥିଲେ, ଏବଂ ତାଙ୍କର ଲେଖାଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ଥିଲା ମଧ୍ୟ ।
ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆଚରଣ , ଚିନ୍ତାଧାରା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସେ ବହୁତ ଗଭୀର ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲା । ଗୃହରେ ଆମର ସହକର୍ମୀମାନେ ଆଜି ସେହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହିତ ବସି ବହୁତ କିଛି ଶିଖିପାରିବେ। ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜୀବନରେ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତିତା ଏବଂ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ଗମ୍ଭୀରତା ଆପଣଙ୍କର ବିଶେଷତ୍ୱ । ହୁଏତ ଏହି କାରଣରୁ, ଆପଣଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଯାହା ସର୍ବଜନସ୍ୱୀକୃତ। ରାଜ୍ୟସଭା ସଦସ୍ୟ ହେବା ପରଠାରୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ଗୃହରେ ଦେଖିଛୁ। ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ସେ ପୁରା ସମୟ ଗୃହରେ ଉପସ୍ଥିତ ରୁହନ୍ତି । ସେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ଗୃହ ପରିଚାଳନାର କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ସେ ସବୁକିଛି ଶୁଣନ୍ତି, ସେହି ସମୟରେ ଯେଉଁମାନେ ଗୃହ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ତାଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଶିକ୍ଷା, ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକରେ ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ଦେଖିଛି।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଉପ-ସଭାପତି ଭାବରେ ସେ କିପରି ଗୃହ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୃହର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ସେ କ’ଣ ଅବଦାନ ରଖିଥିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଆମର ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ସେ ଗୃହ ବାହାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ କିପରି ପୂରଣ କରନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଷୟ ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରେ । ଆମକୁ ଏହା ଦେଖିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ କହିପାରିବି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନୁକରଣୀୟ ମଧ୍ୟ। ଆମ ଦେଶ ଏକ ଯୁବ ଦେଶ, ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ହରିବଂଶ ତାଙ୍କର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିତାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି। ସେ ନିରନ୍ତର ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଷୟରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ଏକ ପ୍ରକାରେ, ସାର୍ବଜନୀନ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସେ ଦେଶ ସାରା ଭ୍ରମଣ କରନ୍ତି। ଗଣମାଧ୍ୟମର ନଜରରେ ରହିବାର ତାଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଂଖ୍ୟା ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିଛି। ୨୦୧୮ ମସିହାରେ, ସେ ରାଜ୍ୟସଭାର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ, ମୋ ପାଖରେ ଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ସେ କଲେଜ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୩୫୦ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କଲେଜଗୁଡ଼ିକରେ 350 ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା, ଏଣେତେଣେ ଭ୍ରମଣ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବସିବା, କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏକ ସ୍ମାରକୀ କାର୍ଯ୍ୟ। ଏକ ପ୍ରକାରେ, ଆପଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଆପଣଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ କେବେ ଭୁଲି ନାହାଁନ୍ତି। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ଚାଲିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କାହିଁକି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ, ଏହି ମୌଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମନୋଭାବ ଅନୁଯାୟୀ। ସେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଯୁବପିଢ଼ିରେ କିପରି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିରାଶାରୁ କିପରି ମୁକ୍ତ ରଖିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତି। କେଉଁ କାରଣଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ଯେତିକି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା କଥା ସେଥିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି , ବର୍ତ୍ତମାନ କେଉଁ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି, ଏବଂ ଦେଶ କେତେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ସେ ବିଷୟରେ ସେ କିଛି ଐତିହାସିକ ସନ୍ଦର୍ଭ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତି। ଆଜିକାଲି ଦେଶରେ ସାହିତ୍ୟ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଧାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ଧାରା ଟିୟର-୨ ଏବଂ ଟିୟର-୩ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଛି। ହରିବଂଶ ପ୍ରାୟତଃ ସାହିତ୍ୟ ମହୋତ୍ସବକୁ ଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗକୁ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ପ୍ରଭାବିତ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିଥାନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ମୁଁ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଘଟଣା ଶୁଣିଛି; ମୋର ସୂଚନା ସଠିକ୍ ବି ନ ହୋଇପାରେ। ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ୧୯୯୪ ମସିହାରେ ହରିବଂଶ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଦେଶ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମେରିକା ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ସେ ଆମେରିକା ଯାଇଥିଲେ, ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟତୀତ, ତାଙ୍କୁ ପଚରାଯାଇଥିଲା ଯେ ସେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି କି ଅନ୍ୟ କିଛି କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି କି? ସେ ଜିଦ୍ ଧରି କହିଥିଲେ, "ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ, ତେଣୁ ମୁଁ ଏହାର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏବଂ ଏହି ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ଚାଳିତ କରୁଥିବା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଦେଖିବାକୁ ଏବଂ ବୁଝିବାକୁ ଚାହେଁ।" ସେ ତାଙ୍କର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟତୀତ, କେବଳ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଥମ ଆମେରିକା ଯାତ୍ରାରେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍, ତାଙ୍କ ମନରେ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା ଯେ ଯଦି ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହିପରି ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇପାରିବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ MPLAD ପାଣ୍ଠି ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିତର୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ। କେତେବେଳେ, MPLAD ପାଣ୍ଠି ଏତେ ସୀମିତ ଏବଂ MLA ପାଣ୍ଠି ଏତେ ଅଧିକ ହେବା ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। କିନ୍ତୁ MP ପାଣ୍ଠିକୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ - ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ MPLAD ପାଣ୍ଠି ବିଷୟରେ ହରିବଂଶଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଶୁଣିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିରେ ସହମତ ମଧ୍ୟ । କିନ୍ତୁ ଆମର ମଧ୍ୟ କିଛି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିଛି। ହୁଏତ ଆମେ ତାଙ୍କ ଆଶା ଅନୁଯାୟୀ ଏହା କରିପାରିନାହୁଁ କାରଣ ଏପରି ଏକ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହମତି ନେଇ କରିବା ଟିକେ କଷ୍ଟକର। କିନ୍ତୁ ସେ କିପରି ତାଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଆମେ କରିଛୁ। ସେ ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ MPLAD ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ। ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଯୁବ ପିଢ଼ି ଏସବୁର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିଲେ। ସେ MPLAD ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଏପରି ଅଧ୍ୟୟନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବ, ଏବଂ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ, ସେ ସମସ୍ୟାର ପ୍ରକଳ୍ପ-ଆଧାରିତ ସମାଧାନକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଥିଲେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଲୋପ ପାଉଥିବା ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ, ସେ IIT ପାଟନାରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ MPLAD ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ, ଏବଂ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ସେଠାରେ ନିରନ୍ତର ଚାଲିଛି। ସେ ଆଉ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ: ବିହାରରେ କିଛି ଅଞ୍ଚଳ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତିଦିନ ଭୟଙ୍କର ଭୂମିକମ୍ପ ହୁଏ ; ନେପାଳରେ ଏକ ଛୋଟ ଭୂମିକମ୍ପ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସେହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମନେ ରଖି, ସେ 'ଭୂମିକମ୍ପ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କେନ୍ଦ୍ର' ଆକାରରେ MPLAD ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍, ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଗବେଷଣାର କାର୍ଯ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଚାଲିଛି। ମୁଁ କହିଥିଲି, ଜୟପ୍ରକାଶଙ୍କ ଗ୍ରାମ ସୀତବ ଦିଆରା ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରୁ ହରିବଂଶଙ୍କ ଜନ୍ମ ସ୍ଥାନ । ଏହା ଦୁଇଟି ନଦୀ, ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ଘାଘରା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗ୍ରାମ । ଏହି ଗ୍ରାମ ଜଳ କ୍ଷୟ ଦ୍ୱାରା ନିରନ୍ତର ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ଏବଂ ନଦୀର ଗତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ଯାହା ଫଳରେ ବହୁ ବିନାଶ ଘଟୁଛି। ଏହାକୁ ମନେ ରଖି, ଏହାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ, ସେ MPLAD ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବହାର କରି ପାଟନାର ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ନଦୀ ଅଧ୍ୟୟନ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଥିଲେ। ପାଟନାର ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟରେ, ସେ ଏକ ବ୍ୟବସାୟିକ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏଟିର ଏହି ଯୁଗରେ, ସେ ମଗଧ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏକ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍, ଆପଣ MPLAD ପାଣ୍ଠିକୁ କିପରି ଏକ ସ୍ଥିର ଦିଗରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରିଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ନିଜ ଗାଁରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ଜୀବନରେ ଏକ ପ୍ରକାର ଗାଁରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯାଆନ୍ତି। ହରିବଂଶ ଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଗାଁ ସହିତ ଜଡିତ। ସେ ସେଠାରେ ସୁଖ ଏବଂ ଦୁଃଖର ସାଥୀ ହୋଇ ଯାହା ସମ୍ଭବ ତାହା ନିରନ୍ତର କରନ୍ତି।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବସିଥିବା ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁଥିଲା, ସେ ସମୟରେ ମୋତେ ତାଙ୍କ ସହ ନିକଟରେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଯେ, ମୋ ମନରେ ଯେକୌଣସି ଭାବନା ଆସିଲେ ମୁଁ ହରିବଂଶଜୀଙ୍କୁ କହୁଥିଲି, “ଆମେ ଏହା କରିଲେ କେମିତି ହେବ?” ଏବଂ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସେ ସେହିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ତିଆରି କରି ଆଣୁଥିଲେ; ଏହା କୌଣସି ନାମକରଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଏହି ସଦନର ପରିଚୟ କିପରି ଗଠିତ ହେବ, ସଂସଦ ଭବନର ନିର୍ମାଣ, ତାହାର ଆର୍ଟ ଗ୍ୟାଲେରୀ କିମ୍ବା ବିଭିନ୍ନ ଦ୍ୱାରର ନାମକରଣ—ସମସ୍ତ ଦିଗରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ତାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଥିଲା। ସହକର୍ମୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ସଦନ ପରିଚାଳନାରେ ହରିବଂଶଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆମେ ଭଲ ଭାବରେ ଦେଖିଛୁ। ସେ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭା, ବିଧାନସଭା ପରିଷଦ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ଦିଅନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକ ତାଲିମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି । ସେ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ସଂସଦୀୟ ସଂଘରେ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଛାପ ଛାଡିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଗୃହର ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୟମାସିକରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରହିଛି।। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଗୃହ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ବହୁତ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସମସ୍ତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିପାରିବି ଯେ ଆମର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ ଆପଣଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଅସୁବିଧାରେ ପରିଣତ ନହେବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଅଧିକ ଫଳାଫଳ ପାଇପାରିବେ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସମସ୍ତେ ଏହା କରିବେ। ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ସବୁକିଛି 'ହରି କୃପା' (ଭଗବାନଙ୍କ କୃପା) ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ଏବଂ 'ହରି' ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଅଛନ୍ତି । 'ହରି କୃପା' ସର୍ବଦା ରହିଥାଉ। ଏହି ଗୋଟିଏ ଆଶା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।