Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Rajya Sabha
17 APR 2026 1:13PM by PIB Delhi
Respected Chairman Sir,
On behalf of the House, and on my own behalf, I extend many congratulations and best wishes to Shri Harivansh Ji. Being elected for the third consecutive time as the Deputy Chairman of the Rajya Sabha is, in itself, a testament to the deep trust this House has in you. The House has effectively put its seal of approval on the benefit it has received from your experience in the past period and your efforts to take everyone along. This is a respect for experience, a respect for a natural working style, and an acceptance of that natural working style as well. We have all seen the strength of the House become more effective under the leadership of Harivansh Ji, and I can say that he does not merely conduct the proceedings of the House; he also utilizes his past life experiences in a very precise manner to enrich the House. His experience makes the entire proceedings, the conduct, and the atmosphere of the House more mature. I am confident that the Deputy Chairman's new term will move forward with the same spirit, balance, and dedication, and through all our efforts, the dignity of the House will reach new heights.
Respected Chairman Sir,
Harivansh Ji was born in a village in UP, and naturally, due to his rural background, he has been doing something or the other for the development of his village since his student days. His education took place in Kashi, and since I have had the opportunity to speak on all these subjects in the past, I have said quite a lot. Therefore, I will not repeat those today. I will certainly mention one thing today: today is April 17, and April 17, 1927, is also the birth anniversary of our former Prime Minister Chandra Shekhar Ji. The specialty is that today, on April 17, when you are going to take up this responsibility for the third time, it is on the birth anniversary of Chandra Shekhar Ji. Your association with Chandra Shekhar Ji, your affection for him, and in a way, being his fellow traveler throughout his tenure - this is a very big coincidence in itself. You have also written books on the life of Chandra Shekhar Ji and have done a great job of bringing the vast life of Chandra Shekhar Ji to the new generation. Therefore, it becomes a very special occasion for you that your third term is commencing on the birth anniversary of Chandra Shekhar Ji.
Harivansh Ji's public life has not been limited only to parliamentary work. The high standards of journalism are still highlighted as an ideal today. He has had a long life in journalism, but even in journalism, he always considered high standards as the foundation. We all know there is sharpness in his writing, but his speech and behavior are filled with gentleness and politeness. Even when I was in Gujarat, I had the habit of reading his articles, and I saw that he used to present his side with great firmness, and I felt that the essence appeared in them after significant study. In journalism too, he made constant and successful efforts to reach the last person, and we see the reflection of those things somewhere or the other in the House, whether it is policy or process, and this is a pleasant experience for all of us. He has been a person who works with a deep connection to the realities of society. I would say that whether it is the Lok Sabha or the Rajya Sabha, the new MPs who come can learn a lot from Harivansh Ji and can know many things by talking to him. Because when he was in journalism, he used to run a column titled "How should our MP be?" or "How should our Parliament Member be?" At that time, he probably did not know that one day he himself would have to sit there. But he used to write, and there was great breadth in those matters.
Regarding the dignity of the House and the responsibility of the sitting member, and even regarding their conduct and thoughts, he had a very deep study, and the companions of our House can learn and know a lot by sitting with him and using those points. Punctuality in a disciplined life and seriousness towards one's duties have been your specialty, and perhaps because of this, your personality has evolved into one that is universally accepted. We must have seen that since he became a member of the Rajya Sabha, I can say he is in the House full-time. He does the work of managing the House in the absence of the Chairman, but at other times too, even if any person from a committee is sitting here, his presence is always there in the House. He listens to everything, observes the work of those conducting the House at that time, and this becomes possible because of his commitment to his responsibility, and this is something for all of us to learn. I have seen that he spends his entire time on these things.
Respected Chairman Sir,
We naturally keep having positive discussions about how the House was run as Deputy Chairman and what contribution was made as a member in the House. But how he fulfills his democratic and social responsibilities outside the House among the public is also a subject that truly draws attention for those of us in public life, and we should look at it. I can say from my experience that the work is not only commendable but also exemplary. Our country is a young country, and I have seen that Harivansh Ji has preferred to spend most of his time among the youth. He continuously works toward creating awareness on serious subjects among the youth, acting as a form of public education, and for this, he travels across the country. He does not have a hobby of being in the media's eye too much, but the number of his travels and programs continues constantly. In 2018, after he began performing the role of Deputy Chairman of the Rajya Sabha, according to the information I have, he has done 350 programs in colleges and universities. This is a very big task. More than 350 programs in the country's universities and colleges - going, coming, sitting with them, talking, preparing subjects for it - this in itself is very big; you have done this work on a grand scale. And you have not let the goal of connecting with the youth fade away even a bit. He keeps explaining in different ways, according to the mood of the students, why the dream of a 'Developed India' should be for the youth as well. He discusses how to instill self-confidence in students and the young generation so that they always stay out of despair. He talks with some historical references about what reasons prevented us from moving as fast as we should have, what opportunity has now arrived, and that the country can take such a big leap; the work of filling them with self-confidence is done by him. Nowadays, a trend of literature festivals has started in the country, and now that trend has reached Tier-2 and Tier-3 cities as well. Harivansh Ji often goes to literature festivals and continues to influence and inspire that section of society with his thoughts.
Respected Chairman Sir,
I have heard an incident from his life; it is possible that my information might not be precise in the public domain. I have heard that in 1994, Harivansh Ji went abroad for the first time and traveled to America. When he went to America, apart from all his programs, he was asked if he wanted to go anywhere else or do something else. So he insisted, saying that since this is a developed country, I definitely want to see and understand its universities and what kind of education and culture is there because of which this country is progressing so much. And apart from his scheduled programs during that first trip to America, he spent his time only in universities and worked on studying them. That is, the yearning he had in his mind was that if this is what comes out of a developed country's university, then India's universities should also be such so that the dream of a 'Developed India' can be outlined from there.
Respected Chairman Sir,
There is a lot of discussion among MPs regarding the MPLAD fund, and it remains a subject of great relevance among MPs; sometimes there is even a struggle regarding how much the MPLAD fund is compared to the MLA fund. But how the MP fund should be used - I have personally heard Harivansh Ji's thoughts on the matters of the MPLAD fund and I am impressed by them, but we too have had some constraints. Perhaps we haven't been able to do it according to his expectations because it is a bit difficult to take everyone along on such a subject. But how he himself has fulfilled that responsibility, I believe we have seen; he used this MPLAD fund to bring his thoughts down to the ground level, with the education sector and the younger generation at the center of it all; he has set an example for using the MPLAD fund. He established such study centers in universities and educational institutions whose impact is going to last for a long time, and in that too, he kept the project-oriented solution to problems at the center. For example, for the conservation of Indian languages that are disappearing, he used the MPLAD fund for a study center at IIT Patna, and that work is continuously happening there. He did another piece of work: there are some areas in Bihar where terrifying earthquake incidents occur daily; even if a small earthquake occurs in Nepal, it affects that area. Keeping this work in mind, he got a study center for research opened through the MPLAD fund in the form of the 'Center for Earthquake Engineering'. That is, the work of studying and researching is happening continuously. We know that as I have said, Jayaprakash Ji's village Sitab Diara is where Harivansh Ji is from, and it is a village between two rivers, the Ganga and the Ghaghara, so the village always remains troubled by the problem of erosion due to water, and the river stream also keeps changing, causing much destruction. Keeping that in mind, for its scientific study, he got a River Study Center opened in Patna's Aryabhatta Knowledge University using the MPLAD fund. In Patna's Chandragupt Institute of Management, he is getting a Business Incubation and Innovation Center built. In this era of AI, he has built an Artificial Intelligence Center in Magadh University. That is, you have presented an example of how the MPLAD fund can be used in a determined direction.
Respected Chairman Sir,
We have all experienced that when people migrate from their village and go to another city, in a way, they become cut off from the village in their life. Even today, Harivansh Ji's life remains connected to the village, connected to his own village. He continuously contributes whatever he can by being a companion in the joys and sorrows there.
Respected Chairman Sir,
When the construction work of this new building of Parliament where we are sitting was going on, I had the opportunity to work closely with him. And I was experiencing that whatever thoughts came to my mind, I would tell Harivansh Ji, "What if we do this?", and within two days he would bring it back perfectly; whether it was naming something or how the identity of this House should be formed, there was quite a lot of contribution in the construction of the House, in its art gallery, or in naming various doors - that is, in every way as a partner to me, that experience of working together was very pleasant for me.
Respected Chairman Sir,
We have well seen Harivansh Ji's skill in running the House, but along with that, he also gave a lot of time and worked for the training of the Legislative Assemblies and Legislative Councils of the states and the presiding officers there, and how to be helpful to them. He also played a very active role in leaving the mark of India's democratic system in the Commonwealth Parliamentary Association. I am fully confident that in this second quarter of the 21st century, this House has a lot to contribute. In taking the country on the path of progress and achieving the goal of development, I am confident that a lot will happen through the House, and because of that, the responsibility of all the presiding officers is very large. I can say with great confidence that all colleagues will keep cooperating to fulfill what you desire, and will not turn your work into difficulties so that you can give more outcome; I am confident everyone will do this. And as I said earlier, everything depends on 'Hari Kripa' (God's grace), and 'Hari' is of this place too, 'Hari' is of that place too, and 'Hari' will sit right here. So may 'Hari Kripa' remain. With this one expectation, my best wishes are with you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
17 APR 2026 1:13PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
সভা অসিগী মহুৎ শিন্দুনা অমসুং ঐহাক্কী মায়কৈদগী, ঐহাক্না শ্রীমান হরিবংশ জীবু য়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি। রাজ্য সভা উপসভাপতি ওইনা থংন-থংননা অহুম্লকশুবা ওইনা খল্লকপা অসি সভা অসিনা অদোমগী মথক্তা থম্লিবা অচেৎপা থাজবা অদুগী খুদম্নি অমসুং হৌখিবা মতমদা অদোমগী মফমদগী সভা অসিনা ফংখিবা কান্নবা, পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা পুন্না চৎমিন্ননবা অদোমনা হোৎনখিবা অদু হৌজিক্তি সভা অসিনা সীল অমা নমখ্রে অমসুং মসি অদোমগী খঙ-হৈবববু ইকায় খুম্নবনি, অদোমগী থবক তৌবগী মওংবু ইকায় খুম্নবনি অমসুং মসি মীয়াম পুম্নমক্না য়ানবা ৱাফমসু ওইরি। ঐখোয় পুম্নমক্না হরিবংশ জীগী লুচিং মখাদা সভা অসিগী শক্তি হেন্না মতিং লৈহনবা উখ্রে অমসুং ঐহাক্না হায়বা ঙম্মি মদুদি সভা অসিগী থবক-থৌরমশিং চলাইবতা নত্তনা, মহাক্কী পুন্সিগী হৌখিবা মতমগী খঙ-হৈবশিং অদুসু সভা অসিবু হেন্না মতিং লৈহনবদা নিংথিনা শীজিন্নৈ। মহাক্কী খঙ-হৈবা অসিনা সভা চলাইবগী থৌরম অমসুং সভা অসিগী অকোয়বগী ফীভম অসিবু হেন্না মপুং ফাহল্লে। উপসভাপতি জীগী অনৌবা মতম অসি অসিগুম্বা ৱাখল্লোন, খল চানবা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা মাংলোমদা চঙশিনগনি অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না হোৎনবদগী সভা অসিগী মীংচৎ অনৌবা থাক অমদা য়ৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ‍।‍
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
হরিবংশ জী উত্তর প্রদেশকী খুঙ্গং অমদা পোকখি অমসুং মহাক্কী মহৌশাগী ওইবা খুঙ্গংগী লমদমদগী মহাক্না মহৈরোয় ওইরিঙৈ মতমদগী হৌনা মহাক্কী খুঙ্গং চাওখৎনবা করিগুম্বা খরা হোৎনদুনা লাকখি। মহাক্কী লাইরিক-লাইশু কাশীদা তম্লকখি অমসুং হৌখিবা মতমদা মসিগী মতাংদা ঐহাক্না ফনা য়াম্না ফোঙদোকখ্রে, মরম অদুনা ঐহাক্না হৌজিক্তি মদু অমুক হন্না হায়জররোই। ঙসি ঐহাক্না ৱাফম অমা শোইদনা থমজগে, ঙসি অসি এপ্রিল ১৭নি অমসুং এপ্রিল ১৭, ১৯২৭ অসি ঐখোয়গী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী চন্দ্র শেখর জীগী মপোক নুমিৎসুনি অমসুং মসিগী অখন্নবা ৱাফম অসিদি ঙসি এপ্রিল ১৭ তা অদোম্না অহুম্লকশুবা ওইনা থৌদাং অসি লৌবা লাক্লিবা অসি চন্দ্র শেখর জীগী মপোক নুমিত্তা ওইরি অমসুং চন্দ্র শেখর জীগা অদোমগা লৈনবা অচেৎপা মরী, মহাক্কী মথক্তা লৈবা নুংশিবা অমসুং মহাক্কী অপুনবা থবক-থৌরমশিংদা অদোম মহাক্কী খোঙবু অমা ওইনা লৈখিবা অসি য়াম্না চাউবা পাম্বৈ অমনি। অদোম্না চন্দ্র শেখর জীগী পুন্সিগী মতাংদা লাইরিকশিং ইখ্রে অমসুং চন্দ্র শেখর জীগী অচৌবা পুন্সি ৱারী অদু অনৌবা মীরোলশিংদা য়ৌহনবগী চাউরবা থবক অমসু অদোম্না পাঙথোকখ্রে, মরম অদুনা চন্দ্র শেখর জীগী মপোক নুমিত্তা অদোমগী অহুম্লকশুবা থৌদাং অসি হৌবা অসি অদোমগীদমক য়াম্না অখন্নবা মতম অমা ওইরি। হরিবংশ জীগী মীয়ামগী পুন্সি অসি পার্লিয়ামেন্তকী থবকশিংনা লোইবা নত্তে। পাউমী অমা ওইবগী মহাক্কী অৱাংবা থাক্কী থৌদাংশিং অসি ঙসি ফাওবা মীয়ামগী ফীদম অমা ওইনা নীংশিংনরি। মহাক্কী পুন্সিগী অয়াম্বা মতম পাউমী ওইখি, অদুবু পাউমীগী শিনফম অসিদসু মহাক্না অৱাংবা থাক্কী থৌদাংশিংবু মহৌশাদগী তঙাইফদবা অমনি হায়না লৌখি। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই, মহাক্কী খুৎইদা শাফু লৈ, অদুবু মহাক্কী ৱাঙাং অমসুং লমচৎ-শাজৎতি ফীদম ওইবা মওংদা চীং লেম্বা অমসুং নীংথিবা ওই, মসি মহাক্কী অখন্নবা মগুন অমনি অমসুং ঐহাক্না গুজরাততা লৈরিঙৈদসু মহাক্কী খুৎইশিং অদু পাবগী হৈনবী লৈখি অমসুং ঐহাক্না উখি মদুদি মহাক্না মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু য়াম্না চেৎনা থম্লম্মি অমসুং মদুদা মহাক্না নীংথিনা থিজিন্দুনা অমসুং নৈনদুনা থবক তৌবগী মহৈ অদু উবা ফংলম্মি। পাউমীগী শিনফমদসু খুন্নাইগী কাচিন কোয়া য়ৌনবা মহাক্না লেপ্তনা হোৎনখি অমসুং মায় পাকপা হোৎনজমন অমসু ওইখি, অমসুং ঐখোয়না উবা ফংলি, সভা অসিদসু পোলিসী ওইগেরা নত্রগা প্রোসেস ওইগেরা, মসিগী মফমশিংদা মহাক্কী ৱাখল্লোনগী মমি অদু ঐখোয়না উবা ফংলি অমসুং মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। মহাক অসি খুন্নাইগী অশেংবা ফীভমশিংগা নক্না মরী লৈনদুনা থবক তৌবা মীওই অমা ওইদুনা লাকখি। ঐহাক্না হায়জনিংই, লোক সভা ওইগেরা নত্রগা রাজ্য সভা ওইগেরা, অনৌবা এম.পি. লাকপা মীওইশিংনা হরিবংশ জীগী মফমদগী য়াম্না তম্বা য়াই, মহাক্কা ৱারী শাদুনা য়াম্না খঙবা য়াই, মরমদি মহাক পাউমী ওইরিঙৈদা ‘ঐখোয়গী এম.পি. অসি করম্বা মওংদা ওইগদবগে’ হায়বা কলম অমা ইরম্মি, মতম অমদা মহাকসু মফম অসিদা ফমলখিগনি হায়বা মহাক্না মতমদুদা খঙলম্লোই‍। অদুবু মহাক্না ইরম্মি অমসুং মহাক্কী ৱাফমশিং অদু য়াম্না পাক চাউনা কোনশিল্লম্মি‍। সভা অসিগী মীংচৎ অমসুং শরুক য়াম্লবা মেম্বরশিংগী থৌদাং, হৌজিক্তি মহাক্কী লমচৎ-শাজৎ অমসুং ৱাখল্লোনশিং অদুসু মহাক্না নীংথিনা থিজিনখ্রে অমসুং মসিগী ৱাফমশিং অসি সভা অসিগী মরুপশিংনা মহাক্কা লোয়ননা ফমিন্নদুনা মমুৎ তানা খঙহৌবা অমসুং তম্বা য়াই। পুং কায়দনা থবক তৌবা, লমচৎ নাইবা পুন্সি অমসুং মহাক্কী থৌদাংশিংগী মতাংদা লুম্না লৌবা অসি অদোমগী অখন্নবা মগুন অমনি অমসুং মসিগী মরম্না ময়াম পুম্নমক্না য়ানবা মীওই অমা ওইরিবনি‍। মহাক রাজ্য সভাগী মেম্বর ওইরকপদগী ঐখোয়না উখ্রে, মহাক মতম পুম্নমক সভা অসিদা লৈ। সভাপতি জী লৈতেবা মতমদা সভা অসি চলাইবগী থবক তৌবতা নত্তনা, অতোপ্পা মতমদসু মসিদা কমিতীগী মীওই অমা হেক্তা ফম্লবসু মহাক মতম পুম্নমক সভা অসিদা লৈ। ৱাফম পুম্নমক তায়, মতম অদুদা সভা অসি চলাইরিবা মীওই অদু উবদা মহাক্কী থৌদাং অদুগী মতাংদা মহাক্কী লৈরিবা ফিরেপ অদু উবা ফংই অমসুং মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা তম্বা য়াবা ৱাফম অমনি অমসুং মহাক্না মসিগীদমক মহাক্কী মতম পুম্নমক কৎথোকখি।
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
উপসভাপতি অমা ওইনা সভা অসিবু করম্না চলাইগদগে, সভা অসিদা মেম্বর অমা ওইনা করি মতেং পাংগদগে, মসিগী মতাংদা ঐখোয়না মহৌশানা অফবা মওংদা খন্ন-নৈনদুনা লাক্লি। অদুবু সভা অসিগী মপানদা, মীয়ামগী মরক্তা মহাক্না মহাক্কী গনতন্ত্রগী অমসুং খুন্নাইগী থৌদাংশিং অদু করম্না পাঙথোকপগে হায়বসিনি মীয়ামগী পুন্সিদা লৈরিবা মীওইশিংগী ওইনা অশেংবদা মীৎয়েৎ চঙনিংঙাই ওইবা হিরম অমা ওইরিবা অমসুং ঐখোয়না মসি খঙগদবনি। ঐহাক্কী খঙজগী মতুং ইন্না মহাক্কী থবক অসি থাগৎনিংঙাই ওইবতা নত্তনা মসি অতোপ্পনা তুং ইননিংঙাইসু ওই। ঐখোয়গী লৈবাক অসি নহারোলশিংগী লৈবাক অমনি অমসুং হরিবংশ জীনা মহাক্কী মতম অয়াম্বা নহারোলশিংগী মরক্তা লৈবদা হেন্না পামজৈ। নহারোলশিংগী মরক্তা লেপ্তনা লুম্না লৌবা হিরমশিংগী মতাংদা খঙহন্নবা অমসুং মীয়ামদা মহৈ-মশিং পীবগী থবক অসি লেপ্তনা চত্থনবা মহাক্না লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি, মরম অদুনা মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা কোইচেন চৎলি। মীদিয়াগী মীৎয়েঙদা কুইনা লৈবা মহাক্না পামজদে, অদুম ওইনমক মহাক্কী কোইচেন চেনবা অমসুং থৌরমশিংগী মশিংদি লেপ্তনা চত্থরি। ২০১৮ দা, মহাক্না রাজ্য সভাগী উপসভাপতিগী থৌদাং লৌবা হৌরকপদগী ঐহাক্না খঙজবা ফাওবদা, কলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংদা থৌরম ৩৫০ পাঙথোকখ্রে। মসি য়াম্না চাউবা থবক অমনি। লৈবাক অসিগী য়ুনিভর্সিতী অমসুং কলেজশিংদা থৌরম ৩৫০ হেন্না পাঙথোকপা, চৎপা, নহারোলশিংগা লোয়ননা ফমমিন্নবা, ৱারী শানবা অমসুং মসিগীদমক হীরমশিং শেম-শাবা হায়বসি তশেংবনা অচৌবা থৌদাং অমা ওইনা পাঙথোকখিবনি অমসুং নহারোলশিংগা মরী লৈনবগী পান্দম অদু অদোম্না মিৎকুপ অমা ফাওবা মাঙহনখিদে। অমসুং বিকসিত ভারতকী মঙলান অসি নহারোলশিংগীদমক করিগী ওইগদবগে হায়বা মরম অসি মহৈরোয়শিংগী ৱাখল্লোনগা চুনবা মওংদা মহাক্না তাকপীরি। মহৈরোয়শিংদা, অনৌবা মীরোলশিংদা মশানা মশাদা থাজবা করম্না থমগদগে অমসুং অৱা-মৈশাশিংদগী করম্না মতম পুম্নমক লাপ্না লৈগদগে হায়বা হীরম পুম্নমক অসিগী মতাংদা মহাক্না খন্ন-নৈনৈ। মহাক্না পুন্সি ৱারীগী ওইবা খুদম খরগা লোয়ননা ৱারী শাই মদুদি ঐখোয়না চাউখৎপগী লম্বীদা করম্বা মরমশিংনা থুনা মাঙলোমদা চঙবা ঙমখিদ্রিবনো, অমসুং হৌজিক্তি করি খুদোংচাবা লাক্লে, ৱাফম পুম্নমক অসি খঙহন্দুনা লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা চাউরবা খোঙথাং অমা করম্না চঙশিনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা পীবগী থবক মহাক্না তৌই। হৌজিক মতমসিদা লৈবাক অসিদা লিতরেচর ফেস্তিবেলগী চাউরবা খোঙথাং অমা চত্থরি অমসুং হৌজিক্তি মসি তিয়র-2, তিয়র-3 সহরশিং ফাওবা য়ৌখ্রে। লিতরেচর ফেস্তিবেলশিং অসিদসু হরিবংশ জী অয়াম্বা ওইনা চৎলি অমসুং খুন্নাই অদুগী, কাঙলুপ অদুগী মীওইশিংবু মহাক্কী ৱাখল্লোনশিংনা ইথিল পী অমসুং পুক্নিং থৌগৎপীরি।
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
ঐহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী থৌদোক অমা তাখি, মদুদি ঐহাক্না খঙজরিবা অসি চুম্লমদবসু য়াই। ঐহাক্না তখি মদুদি ১৯৯৪ দা হরিবংশ জী অহানবা ওইনা মপান লৈবাক্কী খোঙচৎ অমা চৎখি অমসুং মহাক অমেরিকাদা চৎখি। অমেরিকাদা চৎপা মতমদা, মহাক্কী থৌরম পুম্নমক্কী মথক্তা মহাক্কী মফমদা অতোপ্পা কদায়দা চৎনিংবগে নত্রগা করি তৌনিংবগে হায়না হংখি। মদুদা মহাক্না হায়খি মসি চাওখৎলবা লৈবাক অমনি, মরম অদুনা ঐহাক্না মসিগী য়ুনিভর্সিতীশিং অদু উনিংই অমসুং খঙনিংই, অমসুং মফম অদুগী করম্বা মখলগী মহৈ-মশিং অমসুং চৎনবীনা মরম ওইরগা লৈবাক অসি অসিগুম্না মাঙলোমদা চঙখিবনো হায়বসিনি। মহাক্না মহাক্কী লেপ্পা থৌরমশিংগী মপানদা মহাক্কী অহানবা অমেরিকাগী খোঙচত্তা খ্বায়দগী অয়াম্বা মতম য়ুনিভর্সিতীশিংদা কৎথোকখি অমসুং মদুদা থিজিন-হুমজিনবগী থবক তৌখি। হায়বদি, মহাক্কী পুক্নিংদা লৈরিবা মঙলান অসিদি, করিগুম্বা চাওখৎলবা লৈবাক্কী য়ুনিভর্সিতীশিংদগী চাওখৎপগী মচাকশিং লাক্লবদি, ভারতকী য়ুনিভর্সিতীশিংদসু অসিগুম্না ওইগদবনি, মরমদি বিকসিত ভারতকী মঙলান অসি মফম অদুদগী হৌবা ঙমগদবনি হায়না খনখি‍।
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
এম.পি. শিংনা MPLAD ফন্দগী মতাংদা য়াম্না খন্ন-নৈনৈ অমসুং মসি এম.পি.শিংগী মরক্তা মরুওইবা হিরম অমসু ওইদুনা লাক্লি, অমসুং অমরোমদা MPLAD ফন্দ অসি চাউনা লৈরি অমসুং অতোপ্পা নাকল অমদনা MLA ফন্দনা হেন্না চাউরে হায়না খন্ন-নৈনবসু য়াওরি‍। অদুবু এম.পি. ফন্দ অসি করম্না শীজিন্নগদগে, MPLAD ফন্দগী মতাংদা লৈরিবা হরিবংশ জীগী ৱাখল্লোনশিং অদুদি ঐহাক ইশামকসু তাখ্রে, ঐহাক মসিদগী ইথিল ফংজৈ, অদুবু ঐখোয়গীসু করিগুম্বা অৱাবা খরা লৈরে। মহাক্কী পামজরিবা অদু মপুং ফাহনবা ঐখোয়না ঙমখিদ্রে, মরমদি অসিগুম্বা হিরমশিংদা পুম্নমকপু অমত্তা ওইনা পুন্না চৎমিন্নবা হায়বসি খরা ৱায়। অদুম ওইনমক মহাক্না মশাগী থৌদাং অদু করম্না পাঙথোকখিবগে, ঐহাক্না খঙই মদুদি মহাক্না MPLAD ফন্দ অসি মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অদু মনুং হুৎনা মপুং ফাহন্নবগীদমক শীজিন্নখি, মসিদা মহৈ-মশিংগী লম অমসুং নহা মীরোলনা মরুওইবা শরুক ওইখি, মহাক্না MPLAD ফন্দ শীজিন্নবগী মতাংদা অশেংবা খুদম অমা উৎখ্রে। মহাক্না য়ুনিভর্সিতী অমসুং মহৈ-শঙশিংদা অসিগুম্বা থিজিন-হুমজিনবগী সেন্তরশিং শেমগৎখি অমসুং মসিগী শাফু অসি কুইনা লৈহৌগদবনি অমসুং মদুসু প্রোজেক্ত ওরিএন্তেদ ওইবা, খুদোংংচাদবশিং কোকহন্ববু মরুওইবা পান্দম ওইনা থমখি। মহৌশাগী ওইনা মাঙলক্লিবা ভারতকী লোলশিং অসি ঙাকশেন্নবগীদমক মহাক্না IIT পাত্নাদা থিজিন-হুমজিনবগী সেন্তর অমগীদমক MPLAD ফন্দ শীজিন্নখি, মরম অদুনা থবক অদু মফম অদুদা লেপ্তনা চত্থরি। মহাক্না অতোপ্পা থবক অমসু তৌখি, মদুদি বিহারগী মফম খরদা নোংম-নোংমগী ওইনা অকিবা য়ুহা হাবগী থৌদোকশিং থোক্লি, নেপালদা অকনবা য়ুহা অমা হারবসু মফম অদুদা শাফু পীরি। থবক অসি মীৎয়েৎ চঙলদুনা মহাক্না MPLAD ফন্দদগী ‘সেন্তর ফোর আর্থক্বেক ইঞ্জিনিয়রিং’ ওইনা থিজিন-হুমজিনবগী সেন্তর অমা হাংদোকহনখি। হায়বদি থিজিনবা, নৈনবা অমসুং মসিদা লেপ্তনা থবক তৌবা। ঐখোয়না খঙই মদুদি ঐহাক্না হায়খিবগুম্না, জয় প্রকাশ জীগী খুঙ্গং সিতাব দিয়ারাদা হরিবংশ জী লৈ অমসুং মফম অদুদা গঙ্গা অমসুং ঘাঘরা হায়বা তুরেল অনিগী মরক্তা লৈবা খুঙ্গং অমনি, মরম অদুনা মতম পুম্নমক ঈশিংনা মরম ওইরগা লৈপাক নিংখায়বগী অৱাবা অদু খুঙ্গং অদুনা খঙলি অমসুং তুরেলগী লম্বীসু ওন্থোক-ওনশিন তৌবনা অমাঙ-অতা য়াম্না থোকই। মসি মিৎয়েৎ চঙলদুনা মহাক্না MPLAD ফন্দদগী মসিগী সাইন্তিফিক ওইবা থিজিন-হুমজিন্নবগীদমক পাত্নাগী আর্যভট্ট নোলেজ য়ুনিভর্সিতীদা তুরেলগী মরমদা থিজিনবগী সেন্তর অমা হাংদোকহনখি। পাত্নাগী চন্দ্রগুপ্ত মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুত্তা মহাক্না বিজনেস ইনক্যুবেশন এন্দ ইনোভেশন সেন্তর অমা শেমগৎলি। AI গী অসিগুম্বা মতমসিদা মগধ য়ুনিভর্সিতীদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স সেন্তর অমা শেমখ্রে। হায়বদি MPLAD ফন্দ অসি লম্বী অমদা করম্না থবক তৌবা য়াই হায়বগী খুদম অমা অদোম্না উৎখ্রে।
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি মীওইবনা মখোয়গী খুঙ্গং থাদোক্তুনা অতোপ্পা সহর অমদা চৎপা মতমদা, পুন্সিদা খুঙ্গংগা লৈনবা মরী অদু তপ্না তপ্না মুত্থৎলকই। হরিবংশ জীগী পুন্সিদি ঙসি ফাওবা খুঙ্গংগা মরী লৈনদুনা লৈরি, মহাক্কী মশাগী খুঙ্গংগা মরী লৈনদুনা লৈরি। মহাক্না মফম অদুগী অৱা-নুংঙাই পুম্নমক্তা শরুক য়াদুনা মহাক্না করি মতেং পাংবা য়াবগে হায়বদু পাংদুনা লাক্লি।
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
ঐখোয়না হৌজিক ফম্লিবা পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা শঙলেন অসি শাবগী থবক চত্থরিঙৈ মতমদা, ঐহাক্না মহাক্কা লোয়ননা নক্না থবক তৌবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। অমসুং ঐহাক্না খঙখি মদুদি ঐহাক্কী পুক্নিংদা লাকপা ৱাখল্লোনশিং অদু ঐহাক্না হরিবংশ জীদ হায়রগা, ঐখোয়না অসিগুম্না তৌরবদি করম ওইগনি হায়না হংবা মতমদা, মহাক্না নুমীৎ নিনিগী মনুংদা মদু নীংথিনা লোইশিন্দুনা পুরক্লম্মি; মফমশিংগী মিং থোনবা ওইগেরা, সভা অসিগী শকলোন করম্না শেমগদগে হায়ববু ওইগেরা, হায়বদি সভা অসি শেমগৎপদা, মসিগী আর্ত গেলরীশিংদা, তোঙান-তোঙানবা থোঙশিংগী মিং থোনবদা মহাক্কী চাউরবা মতেঙ য়াওখি; হায়বদি মওং পুম্নমক্তা ঐহাক্কী মরুপ অমা ওইনা ঐখোয় অনিমক্না থবক তৌখিবা অদু অমসুং অসিগুম্বা থবক তৌবগী খঙ-হৈবা অদু ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা অমা ওইখি।
ইকায় খুম্নরবা সভাপতি জী,
হরিবংশ জীনা সভা অসি চলাইবগী হৈথোই-শিংথোইবা অদুদি ঐখোয়না নীংথিনা উখ্রে, অদুবু মহাক্না লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিং, লেজিস্লেতিব কাউন্সিলশিং অমসুং মফম অদুগী প্রিসাইদিং ওফিসারশিংদসু করম্না মতেঙ পাংগদগে, মখোয়গী মথৌ তাবা ত্রেনিংগী থবকশিং করম্না পাঙথোকগদগে হায়বদুদা য়াম্না মতম পীবিখি অমসুং মখোয়গীদমক লেপ্তনা মতম পীবিখি। কমনৱেল্থ পার্লিয়ামেন্তরী এসোসিয়েসন্দসু মহাক্না ভারতকী গনতন্ত্রগী মওং-মতৌগী মমি তাহনবদা য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা লৌখ্রে। ঐহাক্না মপুং ফানা থাজৈ মদুদি ২১শুবা চহিচাগী অনিশুবা ক্বার্তর অসিদা সভা অসিনা য়াম্না মতেঙ পাংগদবনি। লৈবাক অসিবু চাওখৎপগী লম্বীদা পুখৎনবদা, চাওখৎপগী পান্দমশিং ফংনবদা, সভা অসিনা থবক য়াম্না তৌরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ অমসুং মসিগী মরম্না প্রিসাইদিং ওফিসার পুম্নমক্কী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই। ঐখোয় পুম্নমক্না অচৌবা থাজবগা লোয়ননা হায়বা ঙম্মি মদুদি মরুপ পুম্নমক্না অদোম্না পাম্লিবা অদু মপুং ফাহনবদা মতেঙ পাংগনি অমসুং অদোমগী থবক লায়থোকহন্নবা হোৎনগনি মদুনা অদোম্না হেন্না অফবা মহৈ পুরকপা ঙমগনি অমসুং পুম্নমক্না মসি তৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ অমসুং ঐহাক্না হান্নসু হায়খিবগুম্না পুম্নমক অসি হরিগী থৌজাওদগীনি অমসুং হরি অসি মফম অসিগীসুনি, হরি অসি মফম অদুগীসুনি অমসুং হরি অসি মফম অসিদসু ফমগনি। মরম অদুনা হরিগী থৌজাল অসি লেপ্তনা লৈবা ওইরসনু। অসিগুম্বা থাজবা অমগা লোয়ননা অদোমগী মফমদা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি‍।