Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Rajya Sabha
17 APR 2026 1:13PM by PIB Delhi
Respected Chairman Sir,
On behalf of the House, and on my own behalf, I extend many congratulations and best wishes to Shri Harivansh Ji. Being elected for the third consecutive time as the Deputy Chairman of the Rajya Sabha is, in itself, a testament to the deep trust this House has in you. The House has effectively put its seal of approval on the benefit it has received from your experience in the past period and your efforts to take everyone along. This is a respect for experience, a respect for a natural working style, and an acceptance of that natural working style as well. We have all seen the strength of the House become more effective under the leadership of Harivansh Ji, and I can say that he does not merely conduct the proceedings of the House; he also utilizes his past life experiences in a very precise manner to enrich the House. His experience makes the entire proceedings, the conduct, and the atmosphere of the House more mature. I am confident that the Deputy Chairman's new term will move forward with the same spirit, balance, and dedication, and through all our efforts, the dignity of the House will reach new heights.
Respected Chairman Sir,
Harivansh Ji was born in a village in UP, and naturally, due to his rural background, he has been doing something or the other for the development of his village since his student days. His education took place in Kashi, and since I have had the opportunity to speak on all these subjects in the past, I have said quite a lot. Therefore, I will not repeat those today. I will certainly mention one thing today: today is April 17, and April 17, 1927, is also the birth anniversary of our former Prime Minister Chandra Shekhar Ji. The specialty is that today, on April 17, when you are going to take up this responsibility for the third time, it is on the birth anniversary of Chandra Shekhar Ji. Your association with Chandra Shekhar Ji, your affection for him, and in a way, being his fellow traveler throughout his tenure - this is a very big coincidence in itself. You have also written books on the life of Chandra Shekhar Ji and have done a great job of bringing the vast life of Chandra Shekhar Ji to the new generation. Therefore, it becomes a very special occasion for you that your third term is commencing on the birth anniversary of Chandra Shekhar Ji.
Harivansh Ji's public life has not been limited only to parliamentary work. The high standards of journalism are still highlighted as an ideal today. He has had a long life in journalism, but even in journalism, he always considered high standards as the foundation. We all know there is sharpness in his writing, but his speech and behavior are filled with gentleness and politeness. Even when I was in Gujarat, I had the habit of reading his articles, and I saw that he used to present his side with great firmness, and I felt that the essence appeared in them after significant study. In journalism too, he made constant and successful efforts to reach the last person, and we see the reflection of those things somewhere or the other in the House, whether it is policy or process, and this is a pleasant experience for all of us. He has been a person who works with a deep connection to the realities of society. I would say that whether it is the Lok Sabha or the Rajya Sabha, the new MPs who come can learn a lot from Harivansh Ji and can know many things by talking to him. Because when he was in journalism, he used to run a column titled "How should our MP be?" or "How should our Parliament Member be?" At that time, he probably did not know that one day he himself would have to sit there. But he used to write, and there was great breadth in those matters.
Regarding the dignity of the House and the responsibility of the sitting member, and even regarding their conduct and thoughts, he had a very deep study, and the companions of our House can learn and know a lot by sitting with him and using those points. Punctuality in a disciplined life and seriousness towards one's duties have been your specialty, and perhaps because of this, your personality has evolved into one that is universally accepted. We must have seen that since he became a member of the Rajya Sabha, I can say he is in the House full-time. He does the work of managing the House in the absence of the Chairman, but at other times too, even if any person from a committee is sitting here, his presence is always there in the House. He listens to everything, observes the work of those conducting the House at that time, and this becomes possible because of his commitment to his responsibility, and this is something for all of us to learn. I have seen that he spends his entire time on these things.
Respected Chairman Sir,
We naturally keep having positive discussions about how the House was run as Deputy Chairman and what contribution was made as a member in the House. But how he fulfills his democratic and social responsibilities outside the House among the public is also a subject that truly draws attention for those of us in public life, and we should look at it. I can say from my experience that the work is not only commendable but also exemplary. Our country is a young country, and I have seen that Harivansh Ji has preferred to spend most of his time among the youth. He continuously works toward creating awareness on serious subjects among the youth, acting as a form of public education, and for this, he travels across the country. He does not have a hobby of being in the media's eye too much, but the number of his travels and programs continues constantly. In 2018, after he began performing the role of Deputy Chairman of the Rajya Sabha, according to the information I have, he has done 350 programs in colleges and universities. This is a very big task. More than 350 programs in the country's universities and colleges - going, coming, sitting with them, talking, preparing subjects for it - this in itself is very big; you have done this work on a grand scale. And you have not let the goal of connecting with the youth fade away even a bit. He keeps explaining in different ways, according to the mood of the students, why the dream of a 'Developed India' should be for the youth as well. He discusses how to instill self-confidence in students and the young generation so that they always stay out of despair. He talks with some historical references about what reasons prevented us from moving as fast as we should have, what opportunity has now arrived, and that the country can take such a big leap; the work of filling them with self-confidence is done by him. Nowadays, a trend of literature festivals has started in the country, and now that trend has reached Tier-2 and Tier-3 cities as well. Harivansh Ji often goes to literature festivals and continues to influence and inspire that section of society with his thoughts.
Respected Chairman Sir,
I have heard an incident from his life; it is possible that my information might not be precise in the public domain. I have heard that in 1994, Harivansh Ji went abroad for the first time and traveled to America. When he went to America, apart from all his programs, he was asked if he wanted to go anywhere else or do something else. So he insisted, saying that since this is a developed country, I definitely want to see and understand its universities and what kind of education and culture is there because of which this country is progressing so much. And apart from his scheduled programs during that first trip to America, he spent his time only in universities and worked on studying them. That is, the yearning he had in his mind was that if this is what comes out of a developed country's university, then India's universities should also be such so that the dream of a 'Developed India' can be outlined from there.
Respected Chairman Sir,
There is a lot of discussion among MPs regarding the MPLAD fund, and it remains a subject of great relevance among MPs; sometimes there is even a struggle regarding how much the MPLAD fund is compared to the MLA fund. But how the MP fund should be used - I have personally heard Harivansh Ji's thoughts on the matters of the MPLAD fund and I am impressed by them, but we too have had some constraints. Perhaps we haven't been able to do it according to his expectations because it is a bit difficult to take everyone along on such a subject. But how he himself has fulfilled that responsibility, I believe we have seen; he used this MPLAD fund to bring his thoughts down to the ground level, with the education sector and the younger generation at the center of it all; he has set an example for using the MPLAD fund. He established such study centers in universities and educational institutions whose impact is going to last for a long time, and in that too, he kept the project-oriented solution to problems at the center. For example, for the conservation of Indian languages that are disappearing, he used the MPLAD fund for a study center at IIT Patna, and that work is continuously happening there. He did another piece of work: there are some areas in Bihar where terrifying earthquake incidents occur daily; even if a small earthquake occurs in Nepal, it affects that area. Keeping this work in mind, he got a study center for research opened through the MPLAD fund in the form of the 'Center for Earthquake Engineering'. That is, the work of studying and researching is happening continuously. We know that as I have said, Jayaprakash Ji's village Sitab Diara is where Harivansh Ji is from, and it is a village between two rivers, the Ganga and the Ghaghara, so the village always remains troubled by the problem of erosion due to water, and the river stream also keeps changing, causing much destruction. Keeping that in mind, for its scientific study, he got a River Study Center opened in Patna's Aryabhatta Knowledge University using the MPLAD fund. In Patna's Chandragupt Institute of Management, he is getting a Business Incubation and Innovation Center built. In this era of AI, he has built an Artificial Intelligence Center in Magadh University. That is, you have presented an example of how the MPLAD fund can be used in a determined direction.
Respected Chairman Sir,
We have all experienced that when people migrate from their village and go to another city, in a way, they become cut off from the village in their life. Even today, Harivansh Ji's life remains connected to the village, connected to his own village. He continuously contributes whatever he can by being a companion in the joys and sorrows there.
Respected Chairman Sir,
When the construction work of this new building of Parliament where we are sitting was going on, I had the opportunity to work closely with him. And I was experiencing that whatever thoughts came to my mind, I would tell Harivansh Ji, "What if we do this?", and within two days he would bring it back perfectly; whether it was naming something or how the identity of this House should be formed, there was quite a lot of contribution in the construction of the House, in its art gallery, or in naming various doors - that is, in every way as a partner to me, that experience of working together was very pleasant for me.
Respected Chairman Sir,
We have well seen Harivansh Ji's skill in running the House, but along with that, he also gave a lot of time and worked for the training of the Legislative Assemblies and Legislative Councils of the states and the presiding officers there, and how to be helpful to them. He also played a very active role in leaving the mark of India's democratic system in the Commonwealth Parliamentary Association. I am fully confident that in this second quarter of the 21st century, this House has a lot to contribute. In taking the country on the path of progress and achieving the goal of development, I am confident that a lot will happen through the House, and because of that, the responsibility of all the presiding officers is very large. I can say with great confidence that all colleagues will keep cooperating to fulfill what you desire, and will not turn your work into difficulties so that you can give more outcome; I am confident everyone will do this. And as I said earlier, everything depends on 'Hari Kripa' (God's grace), and 'Hari' is of this place too, 'Hari' is of that place too, and 'Hari' will sit right here. So may 'Hari Kripa' remain. With this one expectation, my best wishes are with you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
17 APR 2026 1:13PM by PIB Guwahati
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
সদনৰ ফালৰ পৰা আৰু মোৰ ফালৰ পৰা, মই শ্ৰী হৰিবংশজীক বহুত অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জনাইছো। ৰাজ্যসভাৰ উপ-সভাপতি হিচাপে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে নিৰ্বাচিত হোৱাটো, আপোনাৰ ওপৰত এই সদনৰ গভীৰ বিশ্বাস আৰু অতীতত আপোনাৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা উপকৃত হোৱা সকলোকে লগত লৈ যোৱাৰ আপোনাৰ প্ৰচেষ্টাৰ স্বীকৃতি। এক প্ৰকাৰে, সদনখনে আজি এক চিহ্ন স্থাপন কৰিছে আৰু ই নিজেই এক অভিজ্ঞতাৰ স্বীকৃতি আৰু লগতে এক মসৃণ কাম কৰা শৈলীৰ স্বীকৃতি। আমি সকলোৱে হৰিবংশজীৰ নেতৃত্বত সদনৰ ক্ষমতা অধিক ফলপ্ৰসূ হোৱাটোও দেখিছো আৰু মই ক’ব পাৰো যে কেৱল সদনৰ কাৰ্য্যকলাপ পৰিচালনা কৰাই নহয়, তেওঁ নিজৰ জীৱনৰ অতীতৰ অভিজ্ঞতাসমূহকো সদনক অতি সঠিকভাৱে সমৃদ্ধ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰে। তেওঁৰ এই অভিজ্ঞতাই সদনৰ সমগ্ৰ কাৰ্য্যকলাপ, আচৰণ আৰু পৰিৱেশ অধিক পৰিপক্ক কৰি তোলে। মই আত্মবিশ্বাসী যে উপ-সভাপতিৰ নতুন কাৰ্যকাল একে মনোভাৱ, ভাৰসাম্য আৰু নিষ্ঠাৰে আগবাঢ়িব আৰু আমাৰ সকলোৰে প্ৰচেষ্টাত সদনৰ মৰ্যাদা নতুন শিখৰত উপনীত হ’ব।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
হৰিবংশজীৰ জন্ম উত্তৰ প্ৰদেশৰ গাঁৱত হৈছিল আৰু তেওঁৰ স্বাভাৱিক গ্ৰাম্য পটভূমিৰ বাবে তেওঁ ছাত্ৰ কালৰে পৰাই নিজৰ গাঁৱৰ উন্নয়নৰ বাবে কিবা নহয় কিবা কৰিছিল । তেওঁ কাশীত শিক্ষা লাভ কৰিছিল আৰু মই পূৰ্বতে এই সকলোবোৰ বিষয়ৰ ওপৰত কথা কোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। সেয়েহে মই আজি ইয়াৰ পুনৰাবৃত্তি নকৰো। আজি মই এটা কথা উল্লেখ কৰিব লাগিব, আজি ১৭ এপ্ৰিল আৰু ১২২৭ চনৰ ১৭ এপ্ৰিল আমাৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী চন্দ্ৰ শেখৰ জীৰো জয়ন্তী। বিশেষত্বটো হ'ল যে আজি ১৭ এপ্ৰিলত যেতিয়া আপুনি তৃতীয়বাৰৰ বাবে এই দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিবলৈ গৈ আছে, সেয়াও চন্দ্ৰ শেখৰ জীৰ জয়ন্তীৰ দিনটোত আৰু চন্দ্ৰ শেখৰ জীৰ সৈতে আপোনাৰ সম্পৰ্ক, আপুনি তেওঁৰ কাৰ্যকালত যোনেদৰে তেওঁৰ সহযাত্ৰী হৈ আছিল, ই নিজেই এক ডাঙৰ সুযোগ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে । আপুনি চন্দ্ৰ শেখৰ জীৰ জীৱনৰ ওপৰত কিতাপো লিখিছে আৰু আপুনি চন্দ্ৰ শেখৰ জীৰ মহান জীৱন নতুন প্ৰজন্মলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰিছে আৰু সেয়েহে চন্দ্ৰ শেখৰ জীৰ জয়ন্তীত আপোনাৰ তৃতীয় কাৰ্যকাল আৰম্ভ হোৱাটো আপোনাৰ বাবে এক বিশেষ উপলক্ষ হৈ পৰিছে।হৰিবংশজীৰ ৰাজহুৱা জীৱন কেৱল সংসদীয় কামত সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই। তেওঁৰ উচ্চ মানসম্পন্ন সাংবাদিকতা , ইয়াক আজিও আদৰ্শ হিচাপে চিহ্নিত কৰা হয়। সাংবাদিকতাৰ এক দীঘলীয়া জীৱন আছিল, আনকি সাংবাদিকতাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁ সদায় উচ্চ মানক ভিত্তি হিচাপে বিবেচনা কৰিছিল। আমি সকলোৱে জানো যে তেওঁৰ লেখনি তীক্ষ্ণ, কিন্তু তেওঁৰ কথা আৰু আচৰণ মৃদু তথা শালীনতাৰে পৰিপূৰ্ণ, আনকি মই গুজৰাটত থকাৰ সময়তো এইটো নিজেই দেখিছো, তেওঁৰ লেখনি পঢ়াৰ মোৰ অভ্যাস আছিল । মই দেখিছিলোঁ যে তেওঁ অতি দৃঢ়তাৰে নিজৰ পক্ষ লৈছিল আৰু মই অনুভৱ কৰিছিলোঁ যে বহু অধ্যয়নৰ পাছত তেওঁৰ সাৰাংশ ইয়াত প্ৰতিফলিত হৈছিল। সাংবাদিকতাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁ অন্তিম ব্যক্তিৰ কাষ চাপিবলৈ নিৰন্তৰ সফল প্ৰচেষ্টাও কৰা আমি দেখিছোঁ, আনকি সদনতো, ই নীতি হওক বা প্ৰক্ৰিয়া, আমি সদায় ক’ৰবাত সেই বস্তুবোৰৰ ছাঁ দেখিবলৈ পাওঁ। ই আমাৰ সকলোৰে বাবে এক আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা। তেওঁ সমাজৰ বাস্তৱিকতাৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত হৈ থকা এগৰাকী সক্ৰিয় ব্যক্তি। মই ক'ম যে লোকসভাই হওক বা ৰাজ্যসভাই হওক, যিজন নতুন সাংসদ আহিব, তেওঁ হৰিবংশজীৰ পৰা বহুত শিকিব পাৰে, কিয়নো যেতিয়া তেওঁ সাংবাদিকতাত আছিল, তেওঁৰ স্তম্ভ চলিছিল, আমাৰ সাংসদ কেনে হ'ব পাৰে, আমাৰ সাংসদ কেনে হ'ব পাৰে। তেতিয়া তেওঁ হয়তো নাজানিছিল এদিন তেওঁৱেই ইয়াত বহিব লাগিব। তেওঁ লিখিছিল আৰু তেওঁ অতি বহল চিন্তাধাৰাৰ আছিল। সদনৰ মৰ্যাদা আৰু বৰ্তমানৰ সদস্যজনৰ দায়িত্ব, তেওঁৰ আচৰণৰ বিষয়েও এতিয়া অতি গভীৰভাৱে অধ্যয়ন কৰা হয়। আজি সদনৰ আমাৰ সতীৰ্থসকলে তেওঁৰ সৈতে বহি বহু কথা শিকিব পাৰে। শৃঙ্খলাবদ্ধ জীৱনত সময়ানুবর্তিতা আৰু আপোনাৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি গম্ভীৰতা আপোনাৰ বিশেষত্ব হৈ আহিছে, সম্ভৱতঃ এইটোৱেই আপোনাক আজিৰ ব্যক্তি হিচাপে বিকশিত কৰিছে। আমি নিশ্চয় দেখিছো যে তেওঁ ৰাজ্যসভাৰ সদস্য হোৱাৰ পাছৰে পৰা, মই ক’ব পাৰো যে তেওঁ সম্পূৰ্ণ সময় সদনত উপস্থিত থাকে। সভাপতিৰ অনুপস্থিতিত তেওঁ সদন পৰিচালনা কৰাৰ কাম কৰে, কিন্তু বাকী সময়ত সমিতিৰ কোনো ব্যক্তি ইয়াত বহি থাকিলেও তেওঁ সদায়ে সদনত উপস্থিত থাকে। সকলো কথা শুনা, সেই সময়ত সদনৰ আচৰণ চোৱা, তেওঁলোকৰ কাম চোৱা আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ দায়িত্বৰ প্ৰতি তেওঁৰ দায়বদ্ধতাৰ বাবেই এয়া সম্ভৱ হৈছে। এইটো আমাৰ সকলোৰে বাবে এক শিক্ষাৰ বিষয় আৰু মই দেখিছো যে তেওঁ এই বিষয়বোৰত তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ সময় ব্যয় কৰে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
তেওঁ কেনেকৈ উপ-সভাপতি হিচাপে সদনখন চলাইছিল, সদস্য হিচাপে সদনলৈ তেওঁ কি অৱদান আগবঢ়াইছিল সেই বিষয়ে আমাৰ স্বাভাৱিকভাৱেই এক ইতিবাচক আলোচনা আছে। কিন্তু সদনৰ বাহিৰত, তেওঁ জনসাধাৰণৰ মাজত কেনেদৰে তেওঁৰ গণতান্ত্ৰিক আৰু সামাজিক দায়িত্ব পালন কৰে সেয়াও আমাৰ ৰাজহুৱা জীৱনত থকা লোকসকলৰ বাবে এক প্ৰকৃত চিন্তাৰ বিষয় আৰু আমি সেইটো চাব লাগে। মই মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা ক’ব পাৰো যে এই কামবোৰ প্ৰশংসনীয় হোৱাৰ লগতে দৃষ্টান্তমূলকো। মই লক্ষ্য কৰিছো যে হৰিবংশজীয়ে তেওঁৰ বেছিভাগ সময় যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত কটাবলৈ পছন্দ কৰে। যুৱক-যুৱতীসকলক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ বিষয়ে নিৰন্তৰভাৱে অৱগত কৰোৱা হয়, এক প্ৰকাৰে, ৰাজহুৱা শিক্ষাৰ কাম নিৰন্তৰভাৱে চলি আছে, নিজেই তেওঁলোকে নিৰন্তৰভাৱে এইটো কৰি আছে, সেয়েহে তেওঁ সমগ্ৰ দেশতে ভ্ৰমণ কৰি থাকে। তেওঁ সংবাদ মাধ্যমৰ দৃষ্টিগোচৰ হোৱাটো পছন্দ নকৰে, কিন্তু তেওঁ অংশগ্ৰহণ কৰা ভ্ৰমণ আৰু অনুষ্ঠানৰ সংখ্যা নিৰন্তৰ। ২০১৮ চনৰ পৰা, যেতিয়া তেওঁ ৰাজ্যসভাৰ উপসভাপতিৰ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল, মি জনা মতে , তেওঁ মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত ৩৫০ টা কাৰ্যসূচী সম্পন্ন কৰিছে। এয়া এক বৃহৎ কাম। দেশৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহত ৩৫০ তকৈও অধিক কাৰ্যসূচী, ভ্ৰমণ কৰা, তেওঁলোকৰ সৈতে বহা, কথা পতা, তেওঁলোকৰ বাবে বিষয় প্ৰস্তুত কৰা, এইটো নিজেই বহুত ডাঙৰ, এক প্ৰকাৰে, আপুনি এই কামটো ডাঙৰ ধৰণে কৰিছে আৰু আপুনি যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ লক্ষ্য হেৰুৱাব দিয়া নাই। উন্নত ভাৰতৰ সপোন যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও কিয় হ’ব লাগে, তেওঁ এই মৌলিক বিষয়বস্তুৰে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মনোভাৱক বিভিন্ন ধৰণে ব্যাখ্যা কৰি আহিছে । তেওঁ সদায়ে হতাশাৰ পৰা মুক্ত হ’বলৈ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত, যুৱ প্ৰজন্মৰ মাজত কেনেদৰে আত্মবিশ্বাসৰ ভাৱ জাগ্ৰত কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে কয়। তেওঁলোকৰ কিছুমান ঐতিহাসিক প্ৰসংগৰ সৈতে, আমি কিয় আমাৰ ওচৰত থকা উচিত দ্ৰুতগতিত যাবলৈ সক্ষম হোৱা নাই, এতিয়া কি সুযোগ আছে, সকলো কথা-বতৰা, ইয়াৰ আত্মবিশ্বাসী উদ্দীপনা তেওঁৰ দ্বাৰাই হৈছে। আজিকালি, দেশত সাহিত্য উৎসৱৰ এক বৃহৎ কাৰ্যক্ৰমণিকা চলি আছে। এতিয়া ই টায়াৰ-২, টায়াৰ- চহৰসমূহতো অব্যাহত আছে। হৰিবংশজীক প্ৰায়ে সাহিত্য মহোৎসৱসমূহ ভ্ৰমণ কৰে আৰু তেওঁৰ ধাৰণাসমূহৰ জৰিয়তে সমাজৰ সেই শ্ৰেণীটোক প্ৰভাৱিত আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
মই তেওঁৰ জীৱনৰ বিষয়ে যি শুনিছো সেয়া হয়তো ৰাজহুৱা স্থানত সঠিক নহ'বও পাৰে। মই শুনিছোঁ যে ১৯৯৪ চনত হৰিবংশজীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদেশ ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু তেওঁ আমেৰিকালৈ গৈছিল। যেতিয়া তেওঁ আমেৰিকালৈ গৈছিল, তেওঁৰ সকলো কাৰ্যসূচীৰ উপৰি, তেওঁক সোধা হৈছিল যে তেওঁ আন ক’ৰবাত যাব বিচাৰে নেকি, কিবা কৰিব বিচাৰে নেকি। তেওঁ তেতিয়া আগ্ৰহেৰে কৈছিল যে যিহেতু এইখন এখন উন্নত দেশ, সেয়েহে মই ইয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু তাত কি ধৰণৰ শিক্ষা আৰু সংস্কৃতি আছে চাবলৈ আৰু বুজিব বিচাৰো, যাৰ বাবে এই দেশখন ইমান আগবাঢ়িছে। তেওঁৰ প্ৰথম আমেৰিকা ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁ নিৰ্ধাৰিত কাৰ্যসূচীৰ বাহিৰে, মাত্ৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত অধ্যয়ন কৰাত সময় অতিবাহিত কৰিছিল ।অৰ্থাৎ, যদি ই এখন উন্নত দেশৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা ওলাই আহে, তেন্তে হিন্দুস্তানৰ বিশ্ববিদ্যালয়বোৰো এনেকুৱা হ'ব লাগে যাতে তাৰ পৰা উন্নত ভাৰতৰ সপোন ৰূপাঙ্কণ কৰিব পাৰি।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
সাংসদসকলৰ এম পি এল এ ডি পুঁজিৰ বিষয়ে বহুত আলোচনা কৰা হয় আৰু সাংসদসকলৰ মাজত এটা ডাঙৰ উপলক্ষৰ বিষয়ো আছে আৰু কেতিয়াবা সংঘাতো হয় যে এম পি এল এ ডি পুঁজি ইমান বেছি আৰু এম এল এ পুঁজিও অধিক, এই বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। কিন্তু এম পি পুঁজি কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, এম পি এল এ ডি পুঁজি কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ, এই বিষয়ে মই নিজেই হৰিবংশজীৰ মতামত শুনিছো, মই ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছো, কিন্তু আমাৰ কিছুমান বাধ্যবাধকতাও আছে। হয়তো আমি তেওঁ আশা কৰা ধৰণে কাম কৰিব পৰা নাই, কাৰণ সকলোকে লগত লৈ কাম কৰাটো কঠিন। তেওঁ কেনেকৈ নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিছে, মই বুজি পাইছো যে তেওঁ এই এম পি এল এ ডি পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে যিটো ধাৰণা, শিক্ষা খণ্ড আৰু যুৱ প্ৰজন্মৰ ধাৰণাটো হ্ৰাস কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিছিল, ই এই সকলোবোৰৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আহিছে, এম পি এল এ ডি পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ তেওঁ এক উদাহৰণ স্থাপন কৰিছে। তেওঁ বিশ্ববিদ্যালয়, শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত এনে অধ্যয়ন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছে আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ দীৰ্ঘস্থায়ী হ’বলৈ গৈ আছে।
তেওঁ বিপন্ন ভাৰতীয় ভাষাসমূহ সংৰক্ষণৰ বাবে আই আই টি পাটনাত এটা অধ্যয়ন কেন্দ্ৰৰ বাবে এম পি এল এ ডি পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰিছিল আৰু এনেদৰে অব্যাহত ৰাখিছে। আন এটাত তেওঁলোকে কাম কৰিছিল, যি হৈছে বিহাৰৰ কিছুমান অঞ্চল, য'ত প্ৰতিদিনে বিধ্বংসী ভূমিকম্প হয়, নেপালত এটা সৰু ভূমিকম্প হ'লেও ই সেই অঞ্চলক প্ৰভাৱিত কৰে। এই কথা মনত ৰাখি তেওঁ এম পি এল এ ডি পুঁজিৰে ভূমিকম্প অভিযান্ত্ৰিক কেন্দ্ৰৰ ৰূপত গৱেষণাৰ বাবে এটা অধ্যয়ন কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিছে। অৰ্থাৎ তেওঁ নিৰন্তৰ অধ্যয়নৰ কাম কৰি আছে, গৱেষণা কৰি আছে। আমি জানো যে মই কোৱাৰ দৰে, জয় প্ৰকাশ জীৰ গাওঁ সিতাব দিয়াৰা হৰিবংশ জী সেইজনেই আৰু গংগা আৰু ঘাঘৰা নদী দুখনৰ মাজত এখন গাঁও আছে, সেয়েহে পানীৰ বাবে সদায় সমস্যা থাকে, গাওঁখন সমস্যাত থাকে আৰু নদীৰ ধাৰাও সলনি হৈ থাকে, সেয়েহে যথেষ্ট ধ্বংস হৈ থাকে। এই কথা মনত ৰাখি তেওঁ পাটনাৰ আৰ্যভট্ট জ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ত এম পি এল এ ডি পুঁজিৰ জৰিয়তে বৈজ্ঞানিক অধ্যয়নৰ বাবে এটা নদী অধ্যয়ন কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিছে। তেওঁ পাটনাৰ চন্দ্ৰগুপ্ত ইনষ্টিটিউট অৱ মেনেজমেণ্টত এটা ব্যৱসায়িক ইনকিউবেচন আৰু উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ এই যুগত মগধ বিশ্ববিদ্যালয়ত এটা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা কেন্দ্ৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, এম পি এল এ ডি পুঁজি কেনেদৰে এক নিৰ্দিষ্ট দিশত কাম কৰিব পাৰি আপুনি তাৰ এটা উদাহৰণ উপস্থাপন কৰিছে।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি সকলোৱে অনুভৱ কৰিছো যে যেতিয়া মানুহে নিজৰ গাওঁৰ পৰা আন চহৰলৈ যায়, তেতিয়া তেওঁলোকক জীৱনত এক প্ৰকাৰে গাওঁৰ পৰা বিচ্ছিন্ন কৰি দিয়া হয়। হৰিবংশজীৰ জীৱন আজিও গাঁৱৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। তাৰ আনন্দ আৰু দুখৰ সহচৰ হৈ তেওঁ নিৰন্তৰভাৱে যিমান পাৰে অৱদান আগবঢ়ায়।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
নতুন সংসদ ভৱন নিৰ্মাণৰ সময়ত মই তেওঁৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। মই অনুভৱ কৰি আছিলো যে মোৰ মনত যি চিন্তা আহিছিল, মই হৰিবংশজীক কৈছিলোঁ, যদি আমি এইটো কৰো তেন্তে কেনেকুৱা হ'ব, দুদিনত তেওঁ একেটা নিখুঁত বস্তু লৈ আহিছিল, ক’ৰবাত ক'ৰবাত ইয়াক নাম দিবলৈ, কেনেকৈ এই গৃহক চিনাক্ত কৰিব, গৃহ নিৰ্মাণত, ইয়াৰ আৰ্ট গেলাৰীলৈ, বিভিন্ন দুৱাৰৰ নাম দিবলৈ, অৰ্থাৎ প্ৰতিটো দিশতে, মোৰ অংশীদাৰ হিচাপে, আমি দুয়ো এই কামৰ অভিজ্ঞতা উপভোগ কৰিছিলো।
মাননীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি সদন চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত হৰিবংশজীৰ দক্ষতা দেখিছোঁ, কিন্তু একে সময়তে তেওঁ ৰাজ্যসমূহৰ বিধান সভা, বিধান পৰিষদ আৰু তাত থকা বিষয়াসকলক কেনেদৰে সহায় কৰিব লাগে, তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰশিক্ষণৰ বাবে কেনেদৰে কাম কৰিব লাগে আৰু তেওঁ ইয়াৰ বাবে নিৰন্তৰ সময় দিছিল। ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাৰ প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ কমনৱেলথ সংসদীয় সংগঠনতো অতি সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰিছে। মই নিশ্চিত যে একবিংশ শতিকাৰ এই দ্বিতীয় চতুৰ্থাংশত এই সদনলৈ যথেষ্ট অৱদান আছে।
দেশক প্ৰগতিৰ পথত লৈ যোৱাৰ ক্ষেত্ৰত, উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত, মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সদনৰ দ্বাৰা বহুত কাম কৰা হ'ব আৰু সেই কাৰণে সকলো সদস্যৰ দায়িত্ব বহু ডাঙৰ। আমাৰ সকলোৰে অতি আত্মবিশ্বাসৰ সৈতে, মই ক‘ব পাৰো যে সকলো সহকৰ্মীসকলে যি বিচাৰে সেয়া সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিব আৰু আপোনাৰ কামক অসুবিধালৈ ৰূপান্তৰিত নকৰিব যাতে আপুনি অধিক ফলাফল দিব পাৰে আৰু মই নিশ্চিত যে সকলোৱে এইটো কৰিব। মই আগতে কৈছিলো যে হৰি কৃপাৰ ওপৰতে সকলো, হৰি ইয়াতো আছে, হৰি তাতো আছে আৰু হৰি ইয়াতে বহিব। গতিকে আশীৰ্বাদযুক্ত হৈ থাকক। এই আশাৰে আপোনালোকক মোৰ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!