Ministry of Petroleum & Natural Gas
MoPNG organizes Data Driven Exploration Conference under Samudra Manthan to strengthen India’s exploration ecosystem
India is turning uncertainty into opportunity and data into discovery to power India’s energy future and our quest towards energy Aatmanirbharta : Shri Hardeep S Puri
18 APR 2026 1:33PM by PIB Delhi
A conference on “Data Driven Exploration” was convened by the Directorate General of Hydrocarbons (DGH) in the context of India’s expanding exploration agenda under the Samudra Manthan – National Offshore Mission, to engage industry on accelerating India’s exploration outcomes through a stronger data ecosystem.
The conference was chaired by the Secretary, M/o Petroleum & Natural Gas, and witnessed participation by over 80 participants including M/o PNG, DGH, national oil companies, global Exploration & Production(E&P) players (BP, ExxonMobil, Shell, etc.), private operators (Reliance Industries, Cairn India, Invenire Energy, Adani Welspun Exploration) , and leading seismic service providers and technology players (TGS, Viridien, Shearwater GeoServices, SLB, Wave Geo Services). With a renewed focus on offshore and frontier basin development, the conference aimed to engage industry stakeholders on the role of seismic data in enabling exploration outcomes.
In his posts on social media platform X, the Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri highlighted that the India is moving beyond blind exploration and is embracing a bold multi-client model that allows more minds to interpret, innovate, and discover, thereby decisively changing how E&P has been considered a sector of uncertainty.
He further added that with SamudraManthan, India’s vast offshore potential is being unlocked with openness, collaboration, and cutting-edge science to fulfil our quest towards energy Aatmanirbharta.
Key takeaways from the conference:
Data as the Primary Enabler:
• There was clear industry consensus that availability, quality, and accessibility of seismic data directly determine exploration outcomes.
• Participants highlighted that gaps in data coverage, particularly in frontier and deepwater basins, continue to constrain basin prospectivity, investment inflow, and exploration intensity.
• Significant value can be unlocked through reprocessing and reinterpretation of legacy datasets, leveraging advancements in imaging technologies and AI-driven interpretation.
Need to Accelerate Data Acquisition:
• Participants emphasized the need for targeted and accelerated seismic acquisition, aligned with upcoming licensing rounds. Global experience indicates that early-stage data densification materially improves participation and investment outcomes.
Multi-Client Seismic Models (MCM) as Accelerators:
• Multi-client seismic models were identified as a potential mechanism to improve cost efficiency and broaden participation, particularly in frontier basins.
• Global experience suggests that MCM enables faster data availability and supports increased licensing participation.
• At the same time, a phased and calibrated approach is required for India, considering basin maturity and existing data ownership structures.
Government as a Key Enabler:
• The role of the Government in enabling the data ecosystem was emphasized, including policy support, continued investment in data acquisition, and strengthening of data access frameworks (NDR). Policy clarity and predictability were highlighted as critical to unlocking industry participation.
Procurement and Execution Frameworks:
• Given the scale of anticipated activity, participants highlighted the need for robust procurement frameworks, including engagement with multiple service providers and adoption of quality-cum-cost-based approaches to ensure high-quality data acquisition and timely execution.
Based on the discussions, it was proposed to
• Finalize a prioritized seismic data acquisition roadmap, focusing on frontier and deepwater basins and aligned with upcoming bid rounds
• Initiate a structured programme for reprocessing and integration of existing datasets to unlock near-term exploration value
• Define commercial frameworks for data acquisition, including selective application of multi-client and hybrid models
• Design procurement and execution frameworks aligned to scale, incorporating quality-based evaluation and enabling participation from multiple service providersBottom of Form
The Data Driven Exploration conference reaffirmed that seismic data is the foundational lever for accelerating exploration participation and investment, particularly in frontier and deepwater basins. There was strong industry alignment on the need to improve data quality, accessibility, and commercial viability through a targeted and time-bound approach.
The conference points towards the need to translate consensus into execution, with immediate focus on operationalizing key action areas, including finalization of a prioritized data acquisition roadmap, development of appropriate commercial models, and design of procurement frameworks aligned to scale and quality requirements.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ অন্বেষণ পৰিৱেশতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত সমুদ্ৰ মন্থনৰ অধীনত ডাটা ড্ৰাইভেন এক্সপ্ল’ৰেচন সন্মিলনৰ আয়োজন
ভাৰতৰ শক্তিৰ ভৱিষ্যত আৰু শক্তিৰ দিশত আমাৰ অভিযানক শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ ভাৰতে অনিশ্চয়তাক সুযোগলৈ তথা তথ্যক আৱিষ্কাৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আগবাঢ়িছে : শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী
18 APR 2026 1:33PM by PIB Guwahati
সমুদ্ৰ মন্থন – ৰাষ্ট্ৰীয় অফশ্ব’ৰ মিছনৰ অধীনত ভাৰতৰ সম্প্ৰসাৰিত অন্বেষণ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰেক্ষাপটত হাইড্ৰ’কাৰ্বন সঞ্চালকালয়ে (ডিজিএইচ) “ডাটা ড্ৰাইভড এক্সপ্ল’ৰেচন” বিষয়ক এখন সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰে। ভাৰতৰ অন্বেষণৰ ফলাফল ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উদ্যোগক এক শক্তিশালী তথ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ জৰিয়তে জড়িত কৰিব পাৰি সেয়াই হৈছে এই সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য ।পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত এই সন্মিলনত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়,, ডিজিএইচ, ৰাষ্ট্ৰীয় তেল কোম্পানী, গ্ল’বেল এক্সপ্ল’ৰেচন এণ্ড প্ৰডাকচন(ই এণ্ড পি) খেলুৱৈ (বিপি, এক্সনমবিল, শ্বেল আদি), ব্যক্তিগত অপাৰেটৰ (ৰিলায়েন্স ইণ্ডাষ্ট্ৰীজ, কেয়াৰ্ন ইণ্ডিয়া, ইনভেনিয়াৰ এনাৰ্জী, আদানী ৱেলছপুন এক্সপ্ল’ৰেচন) , টিজিএছ, ভিৰিডিয়েন, শ্বিয়াৰৱাটাৰ জিঅ'চাৰ্ভিচেছ, এছএলবি, ৱেভ জিঅ' চাৰ্ভিচেছ আদিৰ পৰা ৮০ জনতকৈ অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। অফশ্ব’ৰ আৰু ফ্ৰন্টিয়াৰ বেচিন উন্নয়নৰ ওপৰত নৱীকৃত মনোনিৱেশ কৰি এই সন্মিলনৰ লক্ষ্য আছিল অন্বেষণৰ ফলাফল সক্ষম কৰাত তথ্যৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলক জড়িত কৰা। ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্ম এক্সত দিয়া পোষ্টত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে কয় যে ভাৰতে অন্ধ অন্বেষণৰ বাহিৰলৈ গৈ এটা সাহসী বহু ক্লায়েণ্ট মডেল আকোৱালি লৈছে যিয়ে অধিক মনক ব্যাখ্যা, উদ্ভাৱন, আৰু আৱিষ্কাৰ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে, যাৰ ফলত ই এণ্ড পিক কেনেকৈ অনিশ্চয়তাৰ খণ্ড হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে, সেইটো নিৰ্ণায়কভাৱে সলনি হৈছে।
তেওঁ লগতে কয় যে সমুদ্ৰমন্থনৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ বিশাল অফশ্ব’ৰ সম্ভাৱনাক মুকলিতা, সহযোগিতা আৰু অত্যাধুনিক বিজ্ঞানৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে , যাতে শক্তি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আমাৰ অভিযান সফল কৰিব পৰা যায়।
সন্মিলনৰ পৰা বিষয়সমূহ এনেধৰণৰ :
প্ৰাথমিক সক্ষমকাৰী হিচাপে তথ্য:
• উদ্যোগৰ স্পষ্ট একমত আছিল যে ভূমিকম্পীয় তথ্যৰ উপলব্ধতা, গুণগত মান আৰু সুলভতাই প্ৰত্যক্ষভাৱে অন্বেষণৰ ফলাফল নিৰ্ধাৰণ কৰে।
• অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে আলোকপাত কৰে যে তথ্য কভাৰেজৰ ব্যৱধান, বিশেষকৈ সীমান্ত আৰু গভীৰ পানীৰ অৱবাহিকাত, অৱবাহিকাৰ সম্ভাৱনা, বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ আৰু অন্বেষণৰ তীব্ৰতাক বাধা দি আহিছে।
• ইমেজিং প্ৰযুক্তি আৰু এআই-চালিত ব্যাখ্যাৰ উন্নতিৰ সহায় লৈ লিগেচি ডাটাছেটসমূহৰ পুনৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পুনৰ ব্যাখ্যাৰ জৰিয়তে উল্লেখযোগ্য মূল্য লাভ কৰিব পাৰি।
তথ্য আহৰণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা:
• অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে আগন্তুক অনুজ্ঞাপত্ৰৰ ৰাউণ্ডৰ সৈতে সংগতি ৰাখি লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ আৰু ত্বৰান্বিত অধিগ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিশ্বব্যাপী অভিজ্ঞতাই ইংগিত দিয়ে যে প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ৰ তথ্য ঘনত্বই অংশগ্ৰহণ আৰু বিনিয়োগৰ ফলাফল বস্তুগতভাৱে উন্নত কৰে।
ত্বৰণকাৰী হিচাপে বহু-ক্লায়েণ্ট আৰ্হি (MCM):
• বহু-ক্লায়েণ্ট আৰ্হিসমূহক খৰচৰ কাৰ্যক্ষমতা উন্নত আৰু অংশগ্ৰহণ বহল কৰাৰ বাবে এক সম্ভাৱ্য ব্যৱস্থা হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছিল, বিশেষকৈ সীমান্ত অৱবাহিকাত।
• বিশ্বজোৰা অভিজ্ঞতাই প্ৰকাশ কৰে যে এমচিএম-এ দ্ৰুত তথ্য উপলব্ধতা সক্ষম কৰে আৰু বৃদ্ধি পোৱা অনুজ্ঞাপত্ৰ অংশগ্ৰহণ সমৰ্থন কৰে।
• একে সময়তে, বেচিনৰ পৰিপক্কতা আৰু বৰ্তমানৰ তথ্যৰ মালিকীস্বত্বৰ গাঁথনি বিবেচনা কৰি ভাৰতৰ বাবে পৰ্যায়ক্ৰমে আৰু মানাংকিত পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজন।
মূল সক্ষমকাৰী হিচাপে চৰকাৰ:
• তথ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সক্ষম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ ভূমিকাক গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল, য’ত নীতিগত সমৰ্থন, তথ্য আহৰণত বিনিয়োগ অব্যাহত ৰখা, আৰু তথ্য প্ৰৱেশৰ কাঠামো (এনডিআৰ) শক্তিশালী কৰা আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল। নীতিৰ স্পষ্টতা আৰু ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্যতাক উদ্যোগৰ অংশগ্ৰহণ মুকলি কৰাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি উল্লেখ কৰা হয়।
ক্ৰয় আৰু নিষ্পাদনৰ কাঠামো:
• প্ৰত্যাশিত কাৰ্য্যকলাপৰ পৰিসৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে একাধিক সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ সৈতে জড়িত হোৱা আৰু উচ্চমানৰ তথ্য আহৰণ আৰু সময়মতে নিষ্পাদন নিশ্চিত কৰিবলৈ গুণগত-সহ-খৰচ-ভিত্তিক পদ্ধতি গ্ৰহণকে ধৰি শক্তিশালী ক্ৰয় কাঠামোৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
আলোচনাৰ ভিত্তিত প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ
• সীমান্ত আৰু গভীৰ পানীৰ অৱবাহিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আৰু আগন্তুক নিবিদা ৰাউণ্ডৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অগ্ৰাধিকাৰপ্ৰাপ্ত তথ্য আহৰণৰ ৰোডমেপ চূড়ান্ত কৰা
• নিকটকালীন অন্বেষণ মূল্য আনলক কৰিবলৈ বৰ্তমানৰ ডাটাছেটসমূহৰ পুনৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু সংহতিৰ বাবে এটা গঠনমূলক কাৰ্য্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা
• বহু-ক্লায়েণ্ট আৰু হাইব্ৰিড মডেলৰ নিৰ্বাচিত প্ৰয়োগকে ধৰি তথ্য আহৰণৰ বাবে বাণিজ্যিক কাঠামো সংজ্ঞায়িত কৰা
• স্কেলৰ সৈতে প্ৰান্তিককৃত ক্ৰয় আৰু নিষ্পাদন কাঠামো ডিজাইন কৰক, গুণগত-ভিত্তিক মূল্যায়ন অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আৰু একাধিক সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ পৰা অংশগ্ৰহণ সক্ষম কৰি তোলা।
সন্মিলনত পুনৰ দৃঢ়তাৰে কোৱা হয় যে তথ্য হৈছে বিশেষকৈ সীমান্ত আৰু গভীৰ পানীৰ অৱবাহিকাত অন্বেষণত অংশগ্ৰহণ আৰু বিনিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে মূল শক্তি । লক্ষ্য আৰু সময় নিৰ্ধাৰণ কৰা পদ্ধতিৰ জৰিয়তে তথ্যৰ মান, অভিগম্যতা, আৰু বাণিজ্যিক কাৰ্য্যক্ষমতা উন্নত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত উদ্যোগৰ শক্তিশালী প্ৰান্তিকীকৰণত জোৰ দিয়া হয়। সন্মিলনে ঐকমত্যক উপনীত হৈ নিষ্পাদনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ দিশলৈ আঙুলিয়াই দিয়ে, য’ত অগ্ৰাধিকাৰপ্ৰাপ্ত তথ্য আহৰণ ৰোডমেপ চূড়ান্ত কৰা, উপযুক্ত বাণিজ্যিক আৰ্হিৰ বিকাশ আৰু পৰিসৰ আৰু গুণগত মানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ক্ৰয়ৰ কাঠামোৰ ডিজাইনকে ধৰি মূল কাৰ্য্য ক্ষেত্ৰসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাত তাৎক্ষণিকভাৱে গুৰুত্ব দিয়া হয়।