Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Centre fully vigilant in farmers’ interests: Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan reviews Kharif preparedness
In review meeting, Agriculture Minister Shri Shivraj Singh states: “Farmers’ welfare is paramount for us, Government prepared for potential El Nino impact”
Amid monsoon forecast, Agriculture Ministry’s preparedness: Shri Shivraj Singh issues directions on water, seeds, and other matters
Strategy to limit impact on Kharif under leadership of Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh through better water storage and timely preparations
18 APR 2026 5:37PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan today conducted a high-level review of the current status of the agriculture sector and preparations for the upcoming Kharif season, directing the Agriculture Secretary and concerned senior officials to ensure all necessary arrangements are made well in advance to safeguard farmers’ interests. The meeting extensively discussed weather forecasts, water availability, crop conditions, arrangements for seeds and other agricultural inputs, states’ preparations, and action plans to cope with potential adverse weather conditions. During the review meeting, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh emphasised that farmers’ welfare is of utmost priority for us, and the government is fully prepared to address the potential El Niño impact.
The meeting was informed that the India Meteorological Department (IMD) has indicated the likelihood of below-normal Southwest Monsoon in 2026, with seasonal rainfall estimated at about 92 per cent of the long period average (LPA) across the country. It was also indicated that El Niño conditions may develop during the monsoon season, although the final and updated assessment will be issued in the last week of May 2026. During the review, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan clarified that taking weather-related forecasts seriously, the Central Government is moving forward with complete preparedness, and farmers need not have any concerns. He stated that through coordinated efforts of the central and state governments, better water management, advanced technologies, expansion of irrigation facilities, and climate-resilient agricultural measures, the impact of potential challenges can be significantly controlled.
The meeting highlighted the important fact that at present, the water levels in the country's reservoirs are in a satisfactory position, and overall storage is better than normal. According to available estimates, reservoir storage is at 127.01 per cent of the normal level for this period, which will provide crucial assistance in meeting irrigation needs during the Kharif season and substantially reduce the risk of moisture deficiency. On this basis, the meeting assessed that despite the potential El Niño impact, its effect on the agriculture sector is likely to remain relatively limited compared to previous instances. Particularly due to improved water availability, micro-irrigation, scientific advisories, crop diversification, and timely interventions, farming has become more efficient and adaptable than before.
During the review, it was also mentioned that between 2000 and 2016, the impact of El Niño on agricultural production was relatively more pronounced, as rainfall dependency was higher at that time, and arrangements to deal with climate risks were limited compared to the present. In recent years, technological advancements, better agricultural management, water conservation, expansion of irrigation networks, and use of improved seeds have brought greater stability to crop productivity. The meeting also underscored that some crops, especially paddy, exhibit relatively higher stability, while suitable management measures are already being prepared for other crops as well. Union Minister Shri Chouhan stated that the government's focus is on providing timely advice, seeds, resources, and alternatives to farmers through area-specific and crop-specific strategies.
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh directed officials to ensure that all states maintain full preparedness to handle any adverse weather conditions and activate contingency plans right down to the district level. He said that along with ensuring availability of seeds, fertilisers, and other essential agricultural inputs, alternative crop options, delayed sowing strategies, and promotion of drought-tolerant varieties should be emphasised, so that farmers receive practical and prompt solutions. The meeting was informed that seed availability for both Kharif and Rabi seasons exceeds requirements, and arrangements for the National Seed Reserve have also been made for contingency situations. These preparations are aimed at ensuring that if adverse weather impacts any area, alternative seeds and suitable varieties can be immediately provided there.
Shri Chouhan clarified that a monitoring mechanism is active to protect farmers from any difficulties, and the situation is being regularly reviewed. Through continuous coordination with states, crop weather monitoring, updating of district agriculture contingency plans, and institutional arrangements for crisis management, timely decisions are being ensured. Shri Shivraj Singh Chouhan said that the Central Government’s objective is not only to assess potential risks but also to take all such steps in advance so that farmers’ confidence remains intact, farming continuity is not affected, and the Kharif season progresses smoothly. He expressed confidence that through better water management, technological developments, advanced farming practices, and timely preparations, the impact of potential challenges can be minimised, and farmers’ interests will be fully protected.
Historical contrasts underscore progress: pre-2016 El Niño episodes hit harder amid limited infrastructure; today’s ecosystem — bolstered by expanded irrigation, climate-smart seeds, and vigilant monitoring — promises contained disruptions. Continuous state-central synergy, bolstered by crop-weather surveillance and institutional crisis protocols, guarantees farmer confidence and uninterrupted Kharif momentum.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা লৌমীশিংগী কান্নবশিংদা মপুং ফানা মীৎয়েং থম্লি: কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা খারিফকী শেম-শারিবা অদু য়েংশিনখ্রে
রিভিয়ু মীফম অমদা, লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংনা হায়খি: “লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐখোয়গীদমক খ্বাইদগী হেন্না মরু ওই, সরকারনা এল-নিনোগী ওইথোকপা য়াবা শাফুগীদমক শেম-শারি”
নোংজু পন্থাগী ফোরকাস্তকী মরক্তা, লৌউ-শিংউগী মন্ত্রালয়গী শেম-শাবা: শ্রী শিবরাজ সিংনা ঈশিং, মহৈ-মরোং অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংদা লমজিং-লমতাক পীখ্রে
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহগী লুচিং মখাদা হেন্না ফবা ঈশিং স্তোরেজ অমসুং মতম চানা শেম-শাদুনা খারিফকী ইম্পেক্ত হন্থহন্নবা স্ত্রেতেজী
18 APR 2026 5:37PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং, রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা ঙসি লৌউ-শিংউগী সেক্তরগী হৌজিক লৈরিবা ফীভম অমসুং লাক্কদৌরিবা খারিফ সিজনগী শেম-শাবগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী রিভিয়ু অমা পাংথোকখ্রে। লৌউ-শিংউগী সেক্রেতরী অমসুং মরী লৈনবা মকোক থোংবা ওফিসিয়েলশিংদা লৌমীশিংগী কান্নবশিং ঙাক-শেন্নবগীদমক মথৌতাবা থৌরাং খুদিংমক মাংজৌননা পাংথোক্নবা খঙহনখ্রে। মীফম অদুদা ৱেদর ফোরকাস্ত, ঈশিং ফংহনবা, মহৈ-মরোংশিংগী ফিভম, মহৈ-মরোংশিং অমসুং অতোপ্পা লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিং, রাজ্যশিংনা শেম-শারিবা থৌরাংশিং অমসুং ওইথোকপা য়াবা ফত্তবা ৱেদর ফীভমশিং থেংননবা এক্সন প্লানশিংগী মতাংদা কুপ্না খন্নখি। রিভিয়ু মীফম অদুদা কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংনা মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী হেন্না মরুওইবনি, অমসুং সরকারনা এল-নিনোগী ওইথোকপা য়াবা শাফু অসি থেংননবা মপুং ফানা শেম-শারি।
মীফম অদুদা ভারতকী মেত্যোরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (IMD)না ২০২৬দা নোর্মেলগী মখাদা লৈবা সাউথৱেস্ত মোন্সুনগী ওইথোকপা য়াবগী ফীভম লৈ হায়না পনখি। লৈবাক শিনবা থুংনা লোং পেরদ এভরেজ (LPA) চাদা ৯২গী চাংদা মতমগী ওইনা নোং চুগনি হায়না পানরি। অরোইবা অমসুং অপদেত তৌরবা এসেসমেন্ত অদু মে ২০২৬কী অরোইবা চয়োলদা পীগনি হায়রবসু, মোসন সিজনগী মতমদা এল-নিনোগী ফিভম থোক্লকপা য়াই হায়নসু পনখি। রিভিয়ু অদুগী মনুংদা, কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা হায়খি মদুদি ৱেদরগা মরী লৈনবা ফোরকাস্তশিংবু য়াম্না হকচিন্না লৌদুনা, কেন্দ্র সরকারনা মপুং ফানা শেম-শারিবা ওইনা মাংলোমদা চংশিল্লি, অমসুং লৌমীশিংনা ৱানিংঙাই অমত্তা লৈতে। সেন্ত্রেল অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, হেন্না ফবা ঈশিং মেনেজমেন্ত, এদভান্স তেক্নোলোজী, ইরিগেসন ফেসিলিতীশিং পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং ক্লাইমেৎ রেজিলিয়েন্ত এগ্রিকলচরগী খোঙথাংশিং পায়খত্তুনা, ওইথোকপা য়াবা শিংনবশিং অসি কন্ত্রোল তৌবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মীফম অদুদা মরুওইবা ৱাফম অমা থমখি মদুদি হৌজিক লৈবাক অসিগী রিজর্বোয়রশিংদা ঈশিংগী থাক অসি অফবা ফীভম অমদা লৈরে অমসুং অপুনবা স্তোরেজ অসি মহৌশাদগী হেন্না ফৈ। ফংলিবা এস্তিমেৎশিংগী মতুং ইন্না রিজর্বোয়র স্তোরেজ অসি মতম অসিগী নোর্মেল লেভেলগী চাদা ১২৭.০১দা লৈরি। মসিনা খারিফ সিজনগী মনুংদা ইরিগেসনগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহন্নবদা মরুওইবা মতেং পাংগনি অমসুং ঈশিং ৱাৎপগী রিস্ক হন্থহল্লগনি। মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, মীফম অদুদা এল-নিনোগী ওইথোকপা য়াবা ইম্পেক্ত লৈরবসু, এগ্রিকলচর সেক্তরদা মসিগী ইম্পেক্ত অসি মমাংগী থৌদোক্কা চাংদম্নবদা নেম্না লৈগনি হায়না খন্নখি। মরুওইনা ঈশিং ফংহনবগী চাং হেনগৎলকপা, মাইক্রো-ইরিগেসন, সাইন্তিফিক এদভাইজরীশিং, মহৈ-মরোংশিং মখল-মখা কয়া থোকহনবা অমসুং মতম চানা লৌখৎপা থৌরাংশিং অসিনা মরম ওইদুনা লৌউ-শিংউবদা হান্নদগী হেন্না কান্নবা অমসুং চুশিন্নবা ঙম্বা অমা ওইরক্লি।
রিভিয়ু অদুগী মনুংদা, চহি ২০০০ অমসুং ২০১৬গী মরক্তা, এল-নিনোনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোকপদা পীখিবা ইথিল অসি চাংদম্নবদা হেন্না ময়েক শেংনা উবা ফংখি, মরমদি মতম অদুদা নোংগী মখা পোনবা য়াম্না হেল্লম্মি, অমসুং হৌজিক্কী মতমগা চাংদম্নবদা হান্নদি ক্লাইমেৎ রিস্ক থেংননবা থৌরাংশিং অদু য়াম্না ৱাৎলম্মি। হৌখিবা চহিশিংদা, তেক্নোলোজিগী খুমাং চাওশিল্লকপা, লৌউ-শিংউদা হেন্না ফবা মেনেজমেন্ত, ঈশিং কনবা, ঈশিং য়োকপগী নেতৱার্কশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, অমসুং হেন্না ফবা মরু-মরাংশিং শীজিন্নবনা মহৈ-মরোংগী পোত্থোক হেনগৎহনখ্রে। মীফম অদুদা মরুওইনা ফৌগুম্বা মহৈ-মরোং খরদা চাংদম্নবদা হেন্না মপাঙ্গল লৈ হায়বা ৱাফমসু থমখি। অতোপ্পা মহৈ-মরোংশিংদসু মতিক চাবা মেনেজমেন্তকী থৌরাংশিং লৌখৎনবা শেম-শারি। কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি সরকারনা লৌমীশিংদা মতম চানা এরিয়া-স্পিসিফিক অমসুং ক্রোপ-স্পিসিফিক স্ত্রাতেজীশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা মতম চানা পাউতাকশিং, মরু-মরাংশিং, রিসোর্সশিং অমসুং অতোপ্পা পাম্বৈশিং ফংহনবদা মীৎয়েং থম্লি।
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংনা রাজ্য খুদিংমক্না অৱাবা মতমগী ফিভম অমা হেক্তা থেংননবা মপুং ফানা শেম-শাদুনা লৈনবা অমসুং দিস্ত্রিক্তকী থাক ফাওবদা কন্তিঞ্জেন্সী প্লানশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ওফিসিয়েলশিংদা খঙহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহৈ-মরোং, ফর্তিলাইজর অমসুং অতৈ মরুওইবা লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিং ফংহনবগা লোয়ননা অতোপ্পা মহৈ-মরোংগী ওপ্সনশিং, মতম চোন্থনা মরু হুনবগী থৌরাংশিং, অমসুং ঈকং থোকপা মফমদশু হুনবা য়াবা মখলশিংবু প্রোমোসন তৌবদা মরুওইবা পীগদবনি। মসিনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংদা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা অমসুং অথুবা মতমদা সোলুসন ফংহনগনি। খরিফ অমসুং রবি সিজন অনিমক্কীদমক ফংলিবা মরু-মরাংশিং অসি মথৌ তারিবা অদুদগী হেল্লি অমসুং কন্তিনজেন্সীগী ফিভমশিংগীদমক্তা নেস্নেল সিদ রিজর্বকী থৌরাংসু পায়খৎলে হায়না মীফম অদুদা পাউদমখি। হায়রিবা শেম-শারিবা অসি, করিগুম্বা ফত্তবা ৱেদরনা মরম ওইরগা মফম অমহেক্তদা শোকহল্লবদি, মফম অদুদা খুদক্তা অতোপ্পা মহুৎ শিনবা য়াবা মহৈ-মরোং অমসুং মতিক চাবা মখলশিং খুদক্তা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
শ্রী চৌহাননা ফোংদোকখি মদুদি লৌমীশিংবু খুদোংচাদবদগী ঙাকথোক্নবা মোনিতরিং মেকানিজম অমা এক্তিব ওইরি অমসুং ফিভম অসি চাং নাইনা য়েংশিল্লি। রাজ্যশিংগা লোইননা লেপ্পা লৈতনা চৎমিন্নবা, মহৈ-মরোংগী ফিভম য়েংশিনবা, দিস্ত্রিক্ত এগ্রিকলচর কন্তিঞ্জেন্সী প্লানশিং অপদেৎ তৌবা, অমসুং অৱাবা লাকশিন্নবা ইনস্তিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তকী খুত্থাংদা মতম চানা ৱারেপশিং লৌবা ঙমহল্লি। শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারগী পান্দমদি ওইথোকপা য়াবা খুদোংচাদবশিং য়েংশিনবা খক্তা নত্তনা লৌমীশিংগী থাজবা লৈহন্নবা, লৌউ-শিংউগী থবক লেপ্তনা চত্থবদা অকায়বা লৈহন্দনবা অমসুং খারিফ সিজন অসি নীংথিনা চত্থনবা মাংজৌননা অসিগুম্বা খোংথাং পুম্নমক লৌখৎপা অসিনি। হেন্না ফবা ঈশিং মেনেজমেন্ত, তেক্নোলোজিকেল দিবেলপমেন্ত, এদভান্স ফার্মিং প্রাক্তিস অমসুং মতম চানা শেম-শারিবা অসিগী খুত্থাংদা, থোরকপা য়াবা শিংনবশিংগী ইম্পেক্ত অসি হন্থহনবা ঙমগনি অমসুং লৌমীশিংগী ইন্তরেস্তপু মপুং ফানা ঙাক-শেনগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি।
পুৱারীগী ওইবা খেন্নবশিংনা খুমাং চাওশিল্লকপগী মমি তারি: ২০১৬গী মমাংগী এল-নিনো ইপিসোদশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপা লৈবদগী হেন্না শোকহল্লি; ঙসিগী ইকোসিস্তেম - পাকথোক চাউথোক্লবা ইরিগেসন, ক্লাইমেৎ-স্মার্ত সীদশিং, অমসুং চেকশিন্না য়েংশিনবনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি - অৱাৎপশিং অসি থিংবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা পীরি। মহৈ-মরোংগী ফিভম য়েংশিনবা অমসুং ইনস্তিত্যুস্নেল ক্রাইসিস প্রোতোকোলশিংনা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা রাজ্য-কেন্দ্রনা লেং মান্ননা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌমিন্নবনা লৌমীশিংগী থাজবা অমসুং খারিফকী খোঙজং লেপ্তনা চংশিল্লকপগী গেরেন্তী পীরি।