Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Nation
18 APR 2026 9:48PM by PIB Delhi
Today I have come to speak on a very important subject, especially to the mothers, sisters, and daughters of the country! Today every citizen of India is watching how the flight of women power has been stopped. Their dreams have been ruthlessly crushed. Despite our utmost efforts, we could not succeed, the amendment to the Nari Shakti Vandan Act could not be passed! And for this, I seek forgiveness from all the mothers and sisters.
Friends,
For us, national interest is paramount, but when for some people party interest becomes everything, when party interest becomes bigger than national interest, then women power and national interest have to bear the consequences. This time too, the same has happened. The selfish politics of parties like Congress, DMK, TMC, and Samajwadi Party has harmed the women power of the country.
Friends,
Yesterday, the eyes of crores of women in the country were on Parliament, the women power of the nation was watching. I too felt very sad to see that when this proposal in favor of women fell, parties like Congress, DMK, TMC, and SP, family-oriented parties, were clapping with joy. By snatching away the rights of women, they were thumping the tables. What they did was not just thumping on the tables, it was a blow to the self-respect and dignity of women. And women forget everything, but they never forget their insult. Therefore, the pain of the behavior of Congress and its allies in Parliament will always remain in the hearts of women. Whenever the women of the country see these leaders in their areas, they will remember that it was these very people who celebrated in Parliament when women’s reservation was stopped, they rejoiced. To those parties who opposed the Nari Shakti Vandan amendment in Parliament yesterday, I will say clearly: these people are taking women power for granted. They are forgetting that the women of the 21st century are watching every event in the country, they are sensing their intentions, and they have fully understood the truth. Therefore, for opposing women’s reservation, the sin committed by the opposition will surely bring punishment to them. These parties have also insulted the sentiments of the framers of the Constitution, and they will not escape the punishment from the people either.
Friends,
The Nari Shakti Vandan amendment was not about taking anything away from anyone. The Nari Shakti Vandan amendment was about giving something to everyone, it was an amendment to give. It was about giving women the right that has been pending for 40 years, from the 2029 Lok Sabha elections onwards.
The Nari Shakti Vandan amendment was a great effort to give new opportunities, new flight, and to remove obstacles from the path of the women of 21st century India. It was a sacred effort made with clear intent and honesty to give rights to 50% of the country’s population. It was an effort to make women co-travelers in India’s journey of development and to include everyone. The Nari Shakti Vandan amendment is the demand of the time. The Nari Shakti Vandan amendment was an effort to equally increase the strength of every state, North, South, East, West. It was an effort to give more strength to the voice of every state in Parliament. Whether the state is small or big, whether the population is less or more, it was an effort to increase everyone’s strength in equal proportion. But this honest effort has been subjected to foeticide in Parliament by Congress and its allies, foeticide. Congress, TMC, Samajwadi Party, DMK—these parties are guilty of this foeticide. They are criminals against the Constitution of the country, they are criminals against the women power of the country.
Friends,
Congress hates the subject of women’s reservation, it has always conspired to stop women’s reservation. Every time efforts were made in this direction, Congress obstructed them. This time too, Congress and its allies relied on one falsehood after another to stop women’s reservation. Sometimes about numbers, sometimes in other ways, Congress and its allies tried to mislead the country. By doing so, these parties have revealed their true face before the women power of India. They have removed their mask.
Friends,
Personally, I had hoped that Congress would correct its decades-old mistake. Congress would repent for its sins. But Congress lost the opportunity to create history, to stand in favor of women. Congress has already lost its existence in most parts of the country. Congress is surviving like a parasite, riding on the back of regional parties. But Congress does not even want regional parties to grow stronger, so Congress conspired politically to push the future of many regional parties into darkness by making them oppose this amendment.
Friends,
Congress, Samajwadi Party, DMK, TMC, and other parties have, for so many years, every time created the same excuses, the same false arguments, always inserting some technical snag, and they have looted the rights of women. The country has understood this ugly pattern of politics, and it has also understood the reason behind it.
Brothers and sisters,
One big reason for the opposition to the Nari Shakti Vandan Act is the fear of these family-oriented parties. They fear that if women become empowered, then the leadership of these family-oriented parties will be in danger. They will never want women outside their families to move forward. Today, in Panchayats and local bodies, thousands and millions of women have proven their capability. When they want to move forward into Lok Sabha and Legislative Assemblies, when they want to serve the country, these family-oriented parties feel insecure. After delimitation, there will be many more seats for women, women’s stature will increase, and that is why these people opposed the Nari Shakti Vandan amendment. The women power of the country will never forgive Congress and its allies for this sin.
My dear countrymen,
Congress and its allied parties are continuously, continuously lying about delimitation. They want to ignite the fire of division under this pretext. Because “divide and rule” politics is something Congress inherited from the British. And Congress is still running on that same path today. Congress has always fueled sentiments that create rifts in the country. Therefore, this lie was spread that delimitation would harm some states! Whereas the government has made it clear from the very first day that neither the proportion of participation of any state will change, nor will anyone’s representation be reduced. In fact, the seats of all states will increase in equal proportion. Yet Congress, DMK, TMC, and Samajwadi Party were not ready to accept this.
Friends,
This amendment bill was an opportunity for all parties and all states. If this bill had passed, Tamil Nadu, Bengal, Uttar Pradesh, Kerala, every state’s seats would have increased. But because of their selfish politics, these parties betrayed even the people of their own states. For example, DMK had the chance to make more Tamil people MPs and MLAs, to strengthen Tamil Nadu’s voice! But it lost that chance. TMC also had the chance to advance the people of Bengal. But TMC too lost that chance. Samajwadi Party had the chance to reduce the stain of its anti-women image. But SP missed it too. SP has already forgotten Lohia ji. By opposing the Nari Shakti Vandan amendment, SP trampled all of Lohia ji’s dreams underfoot. SP is anti-women reservation, and the women of UP and the country will never forget this.
Friends,
By opposing women’s reservation, Congress has once again proved one thing. Congress is an anti-reform party. For a developed India in the 21st century, whatever decisions, whatever reforms are necessary, whatever decisions the country takes, Congress opposes them, rejects them, obstructs them. This is the history of Congress and this is Congress’s negative politics.
Friends,
This is the same Congress that opposed the trinity of Jan Dhan–Aadhaar–Mobile. Congress opposed digital payments. Congress opposed GST. Congress opposed reservation for the poor in the general category. Congress opposed the law against triple talaq. Congress opposed the removal of Article 370. Our Constitution, our courts, have said that the Uniform Civil Code, UCC, is necessary, but Congress opposes that too. At the very mention of reform, Congress runs with placards of protest. Any work that strengthens the country, Congress puts all its strength into creating obstacles in it. Congress opposes One Nation One Election. Congress opposes driving out infiltrators from the country. Congress opposes purification of the voter list, SIR. Congress opposes reforms in the Waqf Board.
Friends,
Congress even opposed the CAA law that gave security to refugees. By lying and spreading rumors, it created a storm in the country. Congress obstructs the country’s efforts to end Maoist–Naxalite violence. Congress has had only one pattern: whenever a reform comes, lie, spread confusion. History is witness, Congress has always chosen this negative path.
Friends,
Whatever decision is necessary for the country, Congress sweeps it under the carpet. Because of this attitude of Congress, India has not reached the heights of development it deserves. At the time of independence, many other countries were freed along with us. Most of those countries went far ahead of us, and the reason was that Congress kept blocking every reform. Delay, diversion, obstruction—this was Congress’s principle, this was Congress’s work culture. Congress delayed border disputes with neighboring countries. Congress delayed water-sharing disputes with Pakistan. Congress delayed the decision on OBC reservation for 40 years. Congress delayed One Rank One Pension for soldiers for 40 years.
Friends,
This attitude of Congress has always caused great harm to the country. The nation has suffered from every opposition, every indecision, every deceit of Congress. Generations of the country have suffered. Today, all the major challenges before the country have arisen from this attitude of Congress. Therefore, this fight is not just about one law, this fight is against Congress’s anti-reform mentality, which is filled only with negativity. And I have no doubt that the women and daughters of the country will give a strong reply to this mentality of Congress.
Friends,
Some people are calling the breaking of the dreams of the women of the country a failure of the government. But this subject was never about success or failure, never about credit. I had said in Parliament too: let half the population get their rights, I will give the credit to the opposition by publishing advertisements with all their photos. But those who look at women with outdated thinking still stuck to their lies, remained firm!
Friends,
The fight to give women power participation has been going on for decades. For years, I too have been among those making efforts for it. So many women have raised this subject before me. So many sisters have written letters to me explaining everything. My country’s mothers, sisters, daughters—I know you are all sad today. I too share in your sorrow. Today, even though we did not get the required 66 percent votes to pass the bill, I know that 100 percent of the women power of the country has blessed us. I assure every woman of the country: we will remove every obstacle in the path of women’s reservation. Our courage is high, our determination unbreakable, and our resolve unwavering. The parties opposing women’s reservation will never be able to stop the women power of this country from increasing their participation in Parliament and Legislative Assemblies. It is only a matter of time. The BJP–NDA’s resolve for the empowerment of women power is intact. Yesterday we did not have the numbers, but that does not mean we lost. Our inner strength is invincible. Our effort will not stop, our effort will not pause. We will have more opportunities ahead. For the dreams of half the population, for the future of the country, we must fulfill this resolve. Thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
18 APR 2026 9:48PM by PIB Imphal
ঙসি, লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা ঐনা য়াম্না মরুওইবা হিরম অমদা ৱা ঙাংগনি। নুপীশিংদা শক্তি পীনবা ফ্লাইত কমদৌনা লেপহনখিবগে হায়বা ঙসি ভারতকী মীওই খুদিংমক্না য়েংলি। মখোয়গী মঙলানশিং তমথিনা মাঙহনখ্রে। ঐখোয়না কন্না হোৎনজরবসু, ঐখোয় মাইপাকপা ঙমখিদে, নারী শক্তি বন্দন এক্ত শেমদোক্নবা পাস তৌবা ঙমদ্রে। মসিগীদমক, ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা ঙাকপীনবা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ওইনা, লৈবাক্কী খনবা অসিনা মরুওই, অদুবু মীওই খরনা দলগী য়াইফনবা খনবনা খুদিংমক্নি, দল খরনা মখোয়গী য়াইফনবা খনবনা লৈবাক্কী থবক্তগী হেন্না মরুওইরকপা মতমদা, নুপীশিংগী শক্তি অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা থবক্না অফবা ওইদে। হন্দক্কী অসিসু, হায়রিবা অদুমক থোক্লে। কংগ্রেস, দি.এম.কে, তি.সি.এম অমসুং সমাজৱাদি পার্তিগুম্বা দলশিংগী মশাগী খনবা রাজনিতিনা লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী শক্তি মাঙহল্লে।
মরুপশিং,
ঙরা, লৈবাক অসিদা নুপী করোর কয়াগী মীৎয়েং সংসদতা থমখি, লৈবাক অসিগী নারী শক্তিনা য়েংখি। নুপীশিংগী পুখৎলকপা ৱাফম মাইথিবদা, কংগ্রেস, দি.এম.কে, তি.সি.এম, সমাজৱাদি অমসুং ইমুং-মনুংদা য়ুম্ফম ওইবা দলশিংগুম্বা দলশিংনা হরাওদুনা খুবাক খুবা উবদা ঐ য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওখি। নুপীশিংদগী হকশিং মুন্দুনা, মখোয়না তেবলশিং থিনখি। মখোয়না তেবলশিং থিনবা খক নত্তনা, মসিনা নুপীশিংগী মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা অমসুং চিংলেম্বদা অকনবা চৈথেং অমা পীখি। নুপীশিংনা পুম্নমক কাউথোকখিগনি, অদুবু মখোয়না কৈদৌঙৈদা মখোয় ইকায়বা পীখিবা অদু কাউথোক্লোই। মরম অদুনা কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবশিংনা সংসদতা উৎখিবা শাজৎ অদুগী চৈনা নুপীশিংগী থম্মোয়দা মতম পুম্নমক্ত লৈহৌরগনি। লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা হায়রিবা লুচিংবশিং অসি মখোয়গী লমদমশিংদা উবা মতম খুদিংদা, নুপীশিংগী সিত খাকপা য়াহনখিদবা, মখোয় সংসদতা হরাওখিবা মীওইশিং অদু মখোয়নি হায়না নুপীশিংনা নিংশিংগনি। ঙরাং সংসদতা নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্ত অথিংবা পীখিবা দলশিংদা, ঐনা নাখৈ শেংনা হায়গনি: মীওইশিং অসিনা নুপীশিংদগী শক্তি মুল্লে। ২১শুবা চহিচাগী নুপীশিংনা লৈবাক অসিদা থৌরম খুদিংমক য়েংলি, মখোয়গী অনিংবশিং ফাওরি অমসুং মখোয় অচুম্বা মপুংফানা খঙই হায়বা মখোয় কাউথোক্লে। মরম অদুনা, নুপীশিংগী সিত খাকপগী মায়োক্ত লৈবগীদমক, ওপোজিসন্না পাংথোকখিবা পাপ অদুগী চৈরাক মখোয়না ফংগনি। দলশিং অসিনা সংবিধান শেমখিবা মীওইশিংগী ৱাখল্লোনশিংদা ইকায়বা পীরে অমসুং মখোয়গী মীয়ামগী চৈরাক ফংদনা তোক্লোই।
মরুপশিং,
নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্ত অসি কনাগুম্বদগী করিগুম্বা খর মুনবা নত্তে। নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্ত অসি মীওই খুদিংমক্ত করিগুম্বা খর পীবনি, মসি এমেন্দমেন্ত অমা পাংথোকপনি। মসি ২০২৯ গী লোক সভা মীখলশিংদগী হৌরগা, চহি ৪০ পন্দুনা লাক্লবা নুপীশিংগী হক পীনবনি।
নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্ত অসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী নুপীশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং, অনৌবা ফ্লাইত পীনবা অমসুং খুরৌ থাংবশিং লৌথোক্নবা অচৌবা থবক অমনি। মসি লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৫০ দা হকশিং পীনবা পুকচেল শেংনা হোৎনবা অফবা থবক অমনি। মসি ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচত্ত নুপীশিং খোঙলোয় অমা ওইনবা থবক অমনি আমসুং মীওই খুদিংমক য়াওহনগনি। নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্ত মতমগী মতুংইন্না দরকার ওইবনি। নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্ত অসি রাজ্য খুদিংমক, অৱাং, খা, নোংপোক, নোংচুপকী মপাঙ্গল চপ মান্ননা হেনগৎহন্নবা থবক অমনি। মসি সংসদতা রাজ্য খুদিংমক্কী খোল্লাউদা অহেনবা মপাঙ্গল হাপ্নবা থবক অমনি। অপীকপা নত্ত্রগা অচৌবা রাজ্য ওইগেরা, অপুনবা মীশিং য়ামদবা নত্ত্রগা য়ামদবা ওইগেরা, মসি চাং চপ মান্ননা খুদিংমক্কী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা থবক অমনি। অদুবু পুকচেল শেংলবা থবক অসি কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবা দলশিংনা সংসদতা মীরোল্লিঙৈদা অঙাং হাৎপগা মান্নরে। মমাগী মবুক মনুঙদা অঙাং হাৎপগীদমক কংগ্রেস, তি.এম.সি, সমাজৱাদি পার্তি অমসুং দি.এম.কে মরাল লৈরে। মখোয় লৈবাক অসিগী সংবিধানগী মথক্ত অরানবা তৌবশিংনি, মখোয় লৈবাক অসিগী নারী শক্তিগী মায়োক্ত অরানবা তৌবা মীওইশিংনি।
মরুপশিং,
নুপীশিংগী সিত খাকপা কংগ্রেসনা য়ানিংদে, নুপীশিংগী সিত খাকপা লেপহন্নবা দল অসিনা মতম পুম্নমক্তনা লৌতুনখি। মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা থবক খুদিংমক, কংগ্রেসনা মখোয়দা অপনবা পীখি। হন্দকসু, নুপীশিংগী সিত খাকপা থিংনবা কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরবশিংনা অরানবা অমগী মথক্ত অরানবা অমদা থাজখি। করিগুম্বা মতমদা মশিংদা, করিগুম্বা মতমদা অতোপ্পা লম্বীশিংদা, কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরবশিংনা লৈবাক অসি লান্না লমজিংনবা হোৎনখি। মতৌ অসুম্না, ভারতকী নারী শক্তিগী মমাঙদা দলশিং অসিনা মখোয়গী অশেংবা মশক তাক্লে। মখোয়না মখোয়গী মাইখুম লৌথোক্লে।
মরুপশিং,
চহি কয়াগী অরানবা অসি কংগ্রেসনা চুথোক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। মখোয়না পাংথোকখিবা অরানবশিংগীদমক কংগ্রেস নিংঙমদবা ফাওগনি। অদুবু পুৱারি অমা শেম্নবা, নুপীশিংগী য়াইফনবা লেপ্নবা খুদোংচাবা কংগ্রেসনা মাঙহল্লে। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা মাংজৌননা কংগ্রেসকী মুৎখ্রে। রিজনেল দলশিংগী মথক্ত তোংদুনা, কংগ্রেস পেরাসাইত অমগুম্না হিংলি। অদুবু কংগ্রেসনা রিজিনেল দলশিং মপাঙ্গল কনখৎলকপা পামদে, মরম অদুনা মখোয় এমেন্দমেন্ত অসিগী মায়োক্ত লৈহন্দুনা রিজনেল দল খরগী তুংলমচৎ অমম্বদা থম্নবা কংগ্রেসনা রাজনিতিগী লৌতুনরি।
মরুপশিং,
কংগ্রেস, সমাজৱাদি পার্তি, দি.এম.কে, তি.এম.সি অমসুং অতোপ্পা দলশিংনা চহি কয়া, মতম খুদিংমক্ত চপ মান্নবা অরানবশিং পাংথোক্তুনা লাক্লি, চপ মান্নবা অরানবা মরৈশিং য়েৎতুনা লাক্লি, মতম পুম্নমক্ত তেক্নিকেলগী অশোইবা খর পাংথোকই অমসুং মখোয়না নুপীশিংগী হকশিং মুনখি। অসিগুম্বা য়াম্না ফজদবা রাজনিতিগী মওং অসি লৈবাক অসিনা খঙলে অমসুং মসিগী মরুমদা করি লৈরিবগে হায়বসু খঙলে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
নারী শক্তি বন্দন এক্তগী মায়োক্ত লৈবগী অচৌবা মরম অমদি ইমুং-মনুংগী দলশিং কিবদগীনি। করিগুম্বা নুপীশিংদা শক্তি পীরবদি, ইমুং-মনুংগী দলশিং অসিগী লুচিংবা ওইবগী খুদোংচাবা অদু খুদোংথিনিঙাই ওইবদগী মখোয়না কিবনি। মখোয়গী ইমুংশিংগী নত্তবা অতোপ্পা নুপীশিং চাউখৎপা মখোয়না কৈদৌঙৈদা পামদে। ঙসিদি, পঞ্চয়তশিং অমসুং লোকেল বোদিশিংদা, নুপী লাখ কয়ানা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং উৎলে। মখোয়না লোক সভা অমসুং লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিং য়ৌনিংবা মতমদা, মখোয়না লৈবাক অসিগী থবক তৌনিংবা মতমদা, ইমুং-মনুংগী দলশিং অসি খুদোংথিগনি হায়না খল্লি। দিলিমিতেসন মতুংদা, নুপীশিংগী সিত হেনগৎলক্কনি, নুপীশিংগী ফিবম ফগৎলক্কনি অমসুং মরম অদুনা মখোয়না নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্তগী মায়োক্ত লৈরিবনি। লৈবাক অসিগী নারী শক্তিনা কৈদৌঙৈদা কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবা দলশিং কাউবা ঙম্লোই।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবা দলশিংনা মখা তানা দিলিমিতেসনগী মতাংদা অরানবা ঙাংলি। হিরম অসিদা মখোয়না তোখায় তাবগী মৈ চুখৎপা পাম্মী। মরমদি “দিভাইদ এন্দ রুল” রাজনিতি অসি কংগ্রেসনা বৃতিসতগী ফংহৌবনি। ঙসি ফাওবা কংগ্রেসনা চপ মান্নবা লম্বী অদুদা চৎলি। কংগ্রেসনা মতম পুম্নমক্ত লৈবাক অসি মচেৎ কয়া থোকহনবা ৱাখল্লোনশিং থাউ হাপ্লি। মরম অদুনা, দিলিমিতেসন্না রাজ্য খরদা অমাঙবা ওইগনি হায়না দল অসিনা অরানবা শন্দোক্লি। রাজ্য অমগী সিত মশিংদা হন্থবা অমতা লৈরোই হায়না অহানবা নুমিত্তগী হৌনা সরকারনা নাখৈ শেংনা ফোঙদোক্লি। তশেংনা হায়রবদা, রাজ্য খুদিংমক্কী সিতশিং চাং চানা মশিং হেনগৎকনি। অদুবু কংগ্রেস, দি.এম.সি, তি.এম.সি অমসুং সমাজৱাদি পার্তিনা মসি য়ানবা থৌরাং তৌদে।
মরুপশিং,
এমেন্দমেন্ত বিল অসি দল খুদিংমক অমসুং রাজ্যশিংগী খুদোংচাবা অমনি। করিগুম্বা বিল অসি পাস তৌরবদি, তামিল নাদু, বেঙ্গল, উত্তর প্রদেস, কেরলা; রাজ্য খুদিংমক্কী সিত মশিং হেনগৎকনি। অদুবু মখোয়গী মশাগীতা খনবা রাজনিতিনা মরম ওইদুনা, দলশিং অসিনা মখোয় মশাগী রাজ্যশিং ফাওবা মীরাইরে। খুদম ওইনা, তামিল মীয়াম হেন্না এমপিশিং অমসুং এম.এল.এশিং ওইনবা; তামিল নাদুগী খোল্লাউ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দি.এম.কেগী খুদোংচাবা লৈরি। অদুবু খুদোংচাবা অদু মাঙহল্লে। বেঙ্গলগী মীয়াম চাউখৎনবগী খুদোংচাবা তি.এম.সিগীসু লৈরি। অদুবু তি.এম.সিনা খুদোংচাবা অদু মাঙহল্লে। নুপীগী মায়োক্ত লৈবগী দল অসিগী ফজদবা মমি অদু হন্থহন্নবা সমাজৱাদি পার্তিগীসু খুদোংচাবা লৈরি। অদুবু এস.পিনা মদু মাঙহল্লে। এস.পিনা লোহিয়া জি কাউথোকখ্রে। নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্তগী মায়োক্ত লৈদুনা, এস.পিনা লোহিয়া জিগী মঙলানশিং খোঙ্গাউনরে। নুপীশিংগী সিত খাকপগী মায়োক্ত এস.পি লৈরি অমসুং উত্তর প্রদেস অমসুং লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা মসি কৈদৌঙৈদা কাউরোইদবনি।
মরুপশিং,
নুপীশিংগী সিত খাকপগী মায়োক্ত লৈদুনা, কংগ্রেসনা অতোপ্পা থবক অমা অমুক হন্না খুদম ওইনা উৎলে। কংগ্রেস অসি অওনবা পুরকপগী মায়োক্ত লৈবা দল অমনি। ২১শুবা চহিচাদা বিকসিত ভারত অমা ওইনবা, ৱারেপ খুদিংমক, অওনবা খুদিংমক দরকার ওই, অদুবু লৈবাক অসিনা লৌবা ৱারেপ খুদিংমক, কংগ্রেসনা মায়োক্ত লৈখি, মখোয় অপনবা পীখি। মসি কংগ্রেসকী পুৱারিনি অমসুং মসি কংগ্রেসকী লুজদবা রাজনিতিনি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা জন ধন-আধার-মোবাইলগী ত্রিনিতি অয়েৎপা পীখিবনি। কংগ্রেসনা দিজিতেল পেমেন্তশিংগী মায়োক্ত লৈখি। কংগ্রেসনা জি.এস.তিগী মায়োক্ত লৈখি। জেনেরেল কেতেগোরিদা লায়রবগী সিত খাকপা কংগ্রেসনা অথিংবা পীখি। ত্রিপল তালাগ লোলগী মায়োক্ত কংগ্রেসনা লৈখি। আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকপগী মায়োক্ত কংগ্রেসনা লেপখি। ঐখোয়গী সংবিধান, ঐখোয়গী কোর্তশিংনা য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ দরকার ওইরে হায়রবসু, মদুসু কংগ্রেসনা মায়োক্ত লৈখি। অওনবা অমা হেক্ত পনবদা, কংগ্রেসনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিগী ফিবম ফগৎহনগদবা থবক অমা লাকপদা, মদু থিংনবা কংগ্রেসনা মসিগী মপাঙ্গল খুদিংমক শীজিন্নৈ। কংগ্রেসনা লৈবাক অমা মীখল অমী মায়োক্ত লৈখি। লৈবাক অসিদগী আইন্না য়াদবা চঙলকপা মীওইশিং তকথোকপগী মায়োক্ত কংগ্রেসনা লেপখি। ভোত্তর লিষ্ট চুমথোকপগী থবক এস.আই.আরগী মায়োক্ত কংগ্রেসনা লেপখি। ৱাকফ বোর্দকী অওনবশিংগী মায়োক্ত কংগ্রেসনা লেপখি।
মরুপশিং,
রিফ্যুজিশিংদা চঙজফম পীরিবা সি.এ.এ লো ফাওবা কংগ্রেসনা অপনবা পীখি। তোকঙাশিং শন্দোক্তুনা অমসুং অরানবা ঙাংদুনা, কংগ্রেসনা লৈবাক অসিদা ইরাং অমা থোকহনখি। মাওইষ্ট-নেক্সেলাইত হিংশা লোইশিন্নবা লৈবাক অসিগী থবকশিং কংগ্রেসনা অপনবা পীখি। কংগ্রেসকী থৌওং অমা লৈরি: অওনবা অমা লাকপা খুদিংগী, অরানবা, চমম্নবা শন্দোকই। পুৱারিনা শাখিনি, কংগ্রেসনা মতম পুম্নমক্ত নত্তবা লম্বীদা চৎলি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী দরকার ওইবা ৱারেপ খুদিংমক্ত, কংগ্রেসনা মসিগী কার্পেত মখাদা থমখি। কংগ্রেসকী থৌওং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতনা ফংফম থোকপা চাউখৎপগী থাকশিং অদু য়ৌবা ঙমদ্রি। নিংতম্বা ফংবা মতমদা, লৈবাক কয়া ঐখোয়গা লোয়ননা নিংতম্বা ফংখি। লৈবাক অয়াম্বা ঐখোয়দগী হেন্না মাঙজিল থাখ্রে অমসুং কংগ্রেসনা অওনবা খুদিংমক থিংজিন্দুনা থমখি। মতম থেংথবা, নাথৈবা, অপনবা পীবা- মসি কংগ্রেসকী থবকনি, মসি কংগ্রেসকী থবক তৌবগী চৎনবীনি। কংগ্রেসনা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংগা ঙমখৈগী য়ানদবশিং মতম থেংথহনখি। কংগ্রেসনা পাকিস্তানগা লোয়ননা ঈশিং য়েন্নবগী ৱাথোক মতম থেংথহনখি। ও.বি.সি রিজার্ব তৌবগী ৱারেপ কংগ্রেসনা চহি ৪০ থেংথহনখি। লান্মীশিংগী ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন কংগ্রেসনা চহি ৪০ থেংথহনখি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকী থৌওংনা মতম পুম্নমক্ত লৈবাক অসিদা অচৌবা অমাঙবা থোকহল্লি। কংগ্রেসকী অথিংবা খুদিংমক, ৱারেপ লৌবা ঙমদবা, নমথাক তৌবা খুদিংমক্না লৈবাক অসি অৱাবা তাহল্লে। লৈবাক অসিগী মীরোল কয়া অৱাবা তারে। ঙসিদি, কংগ্রেসকী থৌওং অসিদগী লৈবাক অসিগী মমাঙদা অচৌবা শিংনবা কয়া লৈরে। মরম অদুনা, মসিগী লান্থেং অসি আইন অমা খক্তগী নত্তে, মসি কংগ্রেসকী অওনবা পুরকপগী মায়োক্ত লৈবা ৱাখলগী মায়োক্তনি। কংগ্রেসকী ৱাখল্লোন অসিদা লৈবাক অসিগী নুপীশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা অকনবা পাউখুম অমা পীগনি হায়বদা ঐ চিংনবা লৈতে।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী নুপীশিংগী মঙলানশিং থুগায়বা অসি সরকার মাইথিবনি হায়না কনাগুম্বা খরনা হায়রি। অদুবু হিরম অসি মাইপাকপা নত্ত্রগা মাইথিবা নত্তে, কৈদৌঙৈদা মনা লৌনবা হোৎনদে। ঐনা সংসদতা হায়খ্রে: অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমা মখোয়গী হকশিং ফংজসনু, মখোয়গী ফোতোশিংগা লোয়ননা এদভর্তাইজমেন্তশিং ফোঙদুনা ঐনা ওপোজিসন্দা মনা পীগনি। অদুবু মখোয়গী অরিবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা নুপীশিংদা মখোয়না য়েংলিবা অদু হৌজিক ফাওবা লেংদনা লৈরি।
মরুপশিং,
নুপীশিং শরুক য়ানবগী শক্তি পীনবা চহি কয়া লান্থেংনদুনা লাক্লি। চহি কয়া, ঐনা মসিগী থবকশিংগীদমক মখোয়গী মরক্ত য়াওদুনা লাক্লি। হিরম অসিগী মতাংদা নুপী কয়ানা ঐঙোন্দা পুখৎলকখি। খুদিংমক শন্দোক্না তাক্তুনা নুপী কয়ানা ঐঙোন্দা চিথি কয়া ইরকখি। ঐগী লৈবাক্কী ইমাশিং, ইচলশিং, ইচানুপীশিং- ঙসি অদোম ৱারে হায়বা ঐ খঙই। অদোমগী অৱাবদা ঐসু শরুক য়াজরি। ঙসি, বিল অসি পাস তৌনবা দরকার ওইবা ভোৎ চাদা ৬৬ ফংদ্রবসু, লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী চাদা ১০০ না ঐখোয়দা থৌজাল পীরে হায়বা ঐ খঙই। লৈবাক অসিগী নুপীশিংদা ঐনা থাজবা পীরি: নুপীশিংগী সিত খাক্নবা লম্বীদা থেংনবা অপনবা খুদিংমক ঐখোয়না লৌথোক্কনি। ঐখোয়গী থৌনা হন্দ্রি, ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ মাঙহনবা ঙম্লোই অমসুং ঐখোয়গী ৱারেপ মাইথিবা পীবা ঙম্লোই। নুপীশিংগী সিত খাকপগী মায়োক্ত লৈরিবশিংনা কৈদৌঙদা নুপীশিং সংসদ অমসুং লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিংদা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবদা লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী থৌনা থিংবা ঙম্লোই। মসি মতমগী ৱানি। নুপীশিংদা শক্তি পীনবা বি.জে.পি-এন.দি.এগী ৱারেপ হোংদ্রি। ঙরাং ঐখোয় মশিং য়ৌখিদ্রে, অদুবু মদুদা ঐখোয় মাইথিবা নত্তে। ঐখোয়গী নুঙগী থৌনা অসি মাইথিবা পীবা ঙম্লোই। ঐখোয়গী থবক লেপ্লোই। মাঙদা ঐখোয়গী খুদোংচাবা হেন্না লৈগনি। অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমগী মঙলানশিংগীদমক, লৈবাক অসিগী তুংগীদমক, ঐখোয়না ৱাশক অসি ঙাক্কদবনি। অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।