PIB Backgrounder
Census 2027: India’s First Digital Enumeration Exercise
25 APR 2026 10:33AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Census 2027 will mark India’s first digital enumeration, leveraging mobile-based data collection to enable faster and more efficient nationwide data availability.
• The Cabinet Committee on Political Affairs, in its meeting on 30th April 2025, decided to include caste enumeration in the Census 2027.
• Backed by a strong institutional framework and ₹11,718.24 crore outlay, extensive preparatory measures - including training, pre-test, and administrative readiness - to ensure smooth nationwide implementation.
• With secure Critical Information Infrastructure (CII)-designated data centres and a large workforce - Census 2027 will deliver reliable data for targeted and inclusive policymaking.
Introduction
Census is the process of collecting, compiling, analyzing and disseminating demographic, social, cultural and economic data relating to all persons in the country or a designated area. The wealth of information collected through census makes it the richest source of data for planners, administrators, research scholars and other data users. Census serves as a critical foundation for governance, enabling informed decision-making across political, social, and economic domains. Census data enables informed policy making that are inclusive, targeted, and aligned with the diverse needs of the population.
The earliest references to conducting census in the country can be found in Kautilya’s Arthashastra (321-296 BC) and later in the writings of Abul Fazl in ‘Ain-e-Akbari' during the days of Emperor Akbar. The first modern population census in India was conducted between 1865 and 1872, though it didn't happen simultaneously across all regions. India conducted its first synchronous census in 1881. Since then, the Indian census has been providing reliable, time-tested data on various aspects of the population through extensive exercises held every 10 years. Each successive census refined its methods, increased coverage, and modified questions to better understand the population.
Census 2027 will be the 16th in the series of Indian census and 8th since independence. This will be the largest census exercise in the world and marks a major step forward with digital integration, strengthened data security, and streamlining processes, reinforcing evidence-based policymaking. It introduces several pioneering features, including mobile-based data collection, near real-time monitoring through the Census Management & Monitoring System (CMMS) portal, an optional self-enumeration facility, and extensive use of geo-referenced jurisdictions. Comprehensive caste enumeration will be done during the Population Enumeration phase.
Supported by advanced digital tools, the exercise aims to deliver faster, more accurate, and granular data while ensuring the highest standards of data security and public participation.
Historical Background of Indian Census
India’s Census has evolved into the world’s largest administrative and statistical exercise. The first population count was conducted during 1865-1872, followed by the first synchronous nationwide Census in 1881. Indian Census has since been conducted decennially. However, the Census due in 2021 could not be undertaken on schedule due to the COVID-19 pandemic. The Census 2027 will therefore mark the next enumeration in the series, and is the 16th Indian Census overall and the 8th since Independence.
Institutional and Legal Architecture of Census 2027
The Census 2027 is anchored in a robust institutional and administrative framework that ensures consistency, credibility, and nationwide uniformity in data collection. Post-independence, the Census is governed by the Census Act, 1948, and the Census Rules, 1990, ensuring a strong legal and institutional framework. The Census is a Union subject under the Seventh Schedule (listed at serial number 69) of the Constitution. As a Union subject, the exercise is centrally coordinated while implemented in close collaboration with State and Union Territory governments, enabling seamless execution across diverse regions.
The framework also guarantees strict confidentiality of individual data, reinforcing public trust and participation. The Census Act contains a significant provision - Section 15, under which personal information provided by people is treated as strictly confidential. It cannot be made public under the RTI Act, used as evidence in any court of law, or shared with any institution.
The intent of the Government to conduct the Population Census 2027 was notified in Gazette of India on 16th June, 2025. The Union Cabinet has approved a financial outlay of ₹11,718.24 crore for its implementation.
Two-Phase Enumeration Strategy and Reference Timeline
Census 2027 will be conducted in a structured two-phase format to ensure comprehensive and systematic data collection across the country.
• Phase I: Houselisting and Housing Census (HLO) is scheduled between April and September 2026. It will be held in a period of 30 days in each State/ UT, as per the convenience of the State/UT Governments. There will also be an option of Self-enumeration during a 15-day period just before the 30-day period of house-to-house HLO work. This phase will gather detailed information on housing conditions, availability of amenities, and assets possessed by households, while also creating the essential frame for the subsequent phase.
• Phase II: Population Enumeration (PE) is scheduled for February 2027 and will focus on capturing detailed demographic, socio-economic, cultural, migration, and fertility-related information of individuals across households. As decided by the CCPA, enumeration of Castes will also be done during the second phase of Census. For UT of Ladakh and snow-bound non-synchronous areas of UT of Jammu and Kashmir and States of Uttarakhand and Himachal Pradesh, Phase II will be conducted during September 2026. Exact dates of the Population Enumeration and questions will be notified in due course.
Questions for the Houselisting and Housing Census
The Government has already notified a comprehensive set of questions for Phase I or the Houselisting and Housing Census phase in January 2026.
The Reference Date for Census 2027 has been fixed as 00:00 hours of March 1, 2027. For UT of Ladakh and snow-bound areas of UT of Jammu & Kashmir and States of Himachal Pradesh and Uttarakhand, the reference date will be 00:00 hours of October 1, 2026. This point of time is also referred to as Census Moment.
Flowchart: Alternate Process: Census Moment helps the enumerators to decide which persons are to be included in the census.
Salient Features of the Census 2027
The Census 2027 is set to introduce several significant administrative and technological advancements to enhance the accuracy, efficiency, transparency and speed of the enumeration process. These initiatives will modernize the census operations and generate more comprehensive and timely demographic data for evidence-based policymaking.
Caste Enumeration
Caste enumeration has emerged as a major feature of the Indian Census 2027. Until the 2011 Census, the exercise included the systematic enumeration of only Scheduled Castes (SCs) and Scheduled Tribes (STs). However, following the decision of the Cabinet Committee on Political Affairs dated 30 April 2025, Census 2027 will also undertake caste enumeration.
First Census by Digital Means
Census 2027 will mark India’s first census by the digital means, and the government has already begun extensive preparations for its successful implementation.
Census Management & Monitoring System (CMMS) Portal
As part of these efforts, a dedicated portal, namely Census Management & Monitoring System (CMMS) portal, has been developed for managing and monitoring the entire Census process on a near real-time basis. Officers at Sub-district, District, State and National levels can track enumeration progress, field performance, and operational readiness through an integrated dashboard.
Houselisting and Housing Census (HLO) Mobile Application
This is a secure offline app for enumerators to collect and upload houselisting data, accessible only to those registered on the CMMS portal. It enables direct field-to-server data transmission, eliminating paperwork. It will work on Android and iOS platform in 16 regional languages.
Houselisting Block Creator (HLBC) Web Mapping Application
Another innovation for Census 2027 is HLB Creator web mapping application to be used by the Charge Officers. It will facilitate digital creation of Houselisting Blocks using satellite imagery, ensuring geographic coverage across the country without omission and duplication.
Self-Enumeration Portal
An optional 15-day Self-Enumeration period will precede the house-to-house field visit. The Self-Enumeration Portal is a secure web-based facility that allows eligible respondents within a household to submit their household information online prior to field operations. Upon successful submission, a unique Self-Enumeration ID (SE ID) will be generated. This SE ID is to be shared with the enumerator, on the basis of which enumerator will be able to confirm the information.
Self-Enumeration Facility
A major citizen-centric innovation in the Census 2027 is the introduction of self-enumeration facility with the following features:
• The facility is accessible via a dedicated online portal - https://se.census.gov.in/;
• It will be available in 16 languages (Assamese, Bengali, English, Gujarati, Hindi, Kannada, Konkani, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu);
• Respondents can fill details independently, after which a unique Self-Enumeration (SE) ID will be generated;
• User Guide, Flow chart, FAQs, necessary ‘Tool Tips’, Tutorial video and validation checks for questions are provided in the Self-Enumeration Portal itself to ensure accuracy of data.
• Data will be confirmed and integrated by enumerators during field visits.
Conduct in Shortest Possible Time
By leveraging technology at every stage from collection to data processing, the endeavor would be to make the Census data available at the shortest possible time across the country. Efforts will also be made to disseminate Census results with more customized visualization tools.
Comprehensive Preparatory Framework for Seamless Implementation
For providing a stable framework for enumeration activities, administrative units have been frozen as of 1 January 2026. A nationwide pre-test for phase-I covering around 5,000 census blocks was conducted in November 2025 to validate the methodology, digital tools and training systems.
To strengthen coordination and oversight, high-level meetings involving Chief Secretaries, State nodal officers, and Census officials were held in January 2026, alongside the completion of appointments of census functionaries at district and charge levels. Further, detailed instruction manuals have been prepared in 19 languages, supported by comprehensive guidelines and circulars to ensure consistency in implementation across regions.
In addition, a time-bound calendar of activities has been put in place to enable continuous monitoring and timely execution, thereby reinforcing the overall preparedness and administrative efficiency of the Census exercise.
Robust Data Security and Privacy Architecture
A comprehensive and multi-layered data security framework has been established for Census 2027 to safeguard the integrity and confidentiality of information at every stage. This includes:
• End-to-end encryption covering data collection, transmission and storage, along with secure transmission protocols to prevent unauthorized access.
• Data is hosted on certified and secure data centres, which have been designated as Critical Information Infrastructure (CII), ensuring heightened protection standards.
• Additionally, these systems comply with globally recognized ISO/IEC 27001:2022 standards, and are subject to regular security audits by reputed agencies.
Together, these measures ensure a resilient and secure data ecosystem for the Census exercise.
Capacity Building and Human Resource Preparedness
Human resource readiness forms a critical pillar of Census 2027, with extensive efforts directed towards training and capacity building. Approximately 31 lakh enumerators and supervisors, along with over 1 lakh census functionaries, have been mobilized to carry out the exercise efficiently. To equip them with the necessary skills, more than 80,000 training batches are being conducted for each phase, supported by phase-specific training modules. This structured approach aims to ensure high standards of data quality, accuracy, and operational efficiency throughout the Census process.
To complete various tasks for successful conduct of Census 2027, approximately 18,600 technical manpower will be engaged for about 550 days at the local levels. In other words, around 1.02 crore man-days employment would be generated.
Conclusion: Census as a Foundation for Future Governance
The Census remains a cornerstone of governance, providing reliable and comprehensive data for informed policymaking and inclusive development. It enables accurate assessment of population trends and ensures effective planning across sectors such as food, water, energy, and infrastructure. By offering granular insights at the local level, it helps in targeted delivery of government schemes and optimal resource allocation.
The upcoming Census 2027 is expected to further strengthen this framework by providing updated and detailed information. This will support more precise, data-driven planning and help address emerging challenges in a rapidly changing socio-economic landscape.
References:
Click here to see pdf

PIB Headquarters
जनगणना २०२७: भारतको पहिलो डिजिटल गणना अभ्यास
25 APR 2026 10:33AM by PIB Gangtok
मुख्य कुरा
• जनगणना २०२७ ले भारतको पहिलो डिजिटल गणनालाई चिन्हित गर्नेछ, जसले त्वरित र अधिक कुशल राष्ट्रव्यापी डेटा उपलब्धता सक्षम पार्नका लागि मोबाइल-आधारित डेटा सङ्कलनको लाभ उठाउनेछ।
• राजनीतिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले ३० अप्रेल २०२५ मा आफ्नो बैठकमा जनगणना २०२७ मा जातिगत गणना समावेश गर्ने निर्णय गर्‍यो।
• मजबुत संस्थागत ढाँचा र ११,७१८.२४ करोड रुपियाँ परिव्यय, प्रशिक्षण, पूर्व-परीक्षण, र सहज राष्ट्रव्यापी कार्यान्वयन सुनिश्चित गर्न प्रशासनिक तयारी सहित व्यापक तयारी उपायहरूद्वारा समर्थित रहेको छ।
• सुरक्षित महत्त्वपूर्ण सूचना पूर्वाधार (सीआईआई) द्वारा निर्धारित गरिएका डेटा केन्द्रहरू र ठूलो कार्यबलको साथ जनगणना २०२७ ले लक्षित र समावेशी नीति निर्माणको लागि विश्वसनीय डेटा प्रदान गर्नेछ।
परिचय
जनगणना भनेको देश वा तोकिएको क्षेत्रका सबै व्यक्तिहरूसँग सम्बन्धित जनसाङ्ख्यिकीय, सामाजिक, सांस्कृतिक र आर्थिक तथ्याङ्क सङ्कलन, सङ्कलन, विश्लेषण र प्रसार गर्ने प्रक्रिया हो। जनगणना मार्फत सङ्कलन गरिएको जानकारीले यसलाई योजनाकारहरू, प्रशासकहरू, अनुसन्धानकर्ताहरू र अन्य तथ्याङ्क प्रयोगकर्ताहरूका लागि तथ्याङ्कको सबैभन्दा धनी स्रोत बनाउँछ। जनगणनाले शासनको लागि एक महत्त्वपूर्ण आधारको रूपमा काम गर्दछ, जसले राजनीतिक, सामाजिक र आर्थिक क्षेत्रहरूमा सूचित निर्णय लिनका लागि क्षमता प्रदान गर्दछ। जनगणना तथ्याङ्कले समावेशी, लक्षित र जनसङ्ख्याका विविध आवश्यकताहरूसँग मिल्दोजुल्दो सूचित नीति निर्माणलाई सक्षम बनाउँछ।
देशमा जनगणना सञ्चालन गर्ने सबैभन्दा प्रारम्भिक सन्दर्भहरू कौटिल्यको अर्थशास्त्र (३२१-२९६ ईसापूर्व) र पछि सम्राट अकबरको समयमा 'ऐन-ए-अकबरी' मा अबुल फजलको लेखनमा पाउन सकिन्छ। भारतमा पहिलो आधुनिक जनगणना १८६५ र १८७२ को बीचमा गरिएको थियो, यद्यपि यो सबै क्षेत्रहरूमा एकैसाथ भएको थिएन। भारतले १८८१ मा आफ्नो पहिलो समकालिक जनगणना गरेको थियो। त्यस बेलादेखि, भारतीय जनगणनाले प्रत्येक १० वर्षमा हुने व्यापक अभ्यासहरू मार्फत जनसङ्ख्याका विभिन्न पक्षहरूमा विश्वसनीय, समय-परीक्षण गरिएको डेटा प्रदान गर्दै आएको छ। प्रत्येक क्रमिक जनगणनाले जनसङ्ख्यालाई राम्रोसँग बुझ्नको लागि आफ्ना विधिहरू परिष्कृत गरेको छ, कभरेज बढाएको छ र प्रश्नहरू संशोधन गरेको छ।
जनगणना २०२७ भारतीय जनगणनाको शृङ्खलामा १६ औँ र स्वतन्त्रता पछिको आठौँ हुनेछ। यो विश्वको सबैभन्दा ठूलो जनगणना अभ्यास हुनेछ र डिजिटल एकीकरण, मजबुत डेटा सुरक्षा र प्रक्रियाहरूलाई सुव्यवस्थित गर्ने, प्रमाण-आधारित नीति निर्माणलाई सुदृढ पार्ने एक प्रमुख कदम हो। यसले मोबाइल-आधारित डेटा सङ्कलन, जनगणना प्रबन्धन तथा अनुगमन प्रणाली (सीएमएमएस) पोर्टलको माध्यमद्वारा वास्तविक-समय निगरानी, ​​वैकल्पिक स्व-गणना सुविधा र भू-सन्दर्भित क्षेत्राधिकारको व्यापक प्रयोग सहित धेरै अग्रणी सुविधाहरू प्रस्तुत गर्दछ। जनसङ्ख्या गणना चरणको समयमा व्यापक जातिगत गणना गरिनेछ।
उन्नत डिजिटल उपकरणहरूद्वारा समर्थित, अभ्यासले डेटा सुरक्षा र सार्वजनिक सहभागिताको उच्चतम स्तर सुनिश्चित गर्दै छिटो, थप सटीक र सही डेटा प्रदान गर्ने लक्ष्य राख्छ।
भारतीय जनगणनाको ऐतिहासिक पृष्ठभूमि
भारतको जनगणना विश्वको सबैभन्दा ठूलो प्रशासनिक र तथ्याङ्कीय अभ्यासको रूपमा विकसित भएको छ। पहिलो जनसङ्ख्या गणना १८६५-१८७२ मा गरिएको थियो, त्यसपछि १८८१ मा पहिलो समकालिक राष्ट्रव्यापी जनगणना गरिएको थियो। भारतीय जनगणना त्यस बेलादेखि दशवर्षे रूपमा सञ्चालन हुँदै आएको छ। यद्यपि, २०२१ मा हुने जनगणना कोभिड-१९ महामारीको कारणले तालिका अनुसार गर्न सकिएन। त्यसैले २०२७ को जनगणना शृङ्खलाको अर्को गणना हुनेछ र यो समग्रमा १६ औँ भारतीय जनगणना हो र स्वतन्त्रता पछिको आठौँ हो।
जनगणना २०२७ को संस्थागत र कानुनी संरचना
जनगणना २०२७ एक बलियो संस्थागत र प्रशासनिक ढाँचामा आधारित छ जसले तथ्याङ्क सङ्कलनमा स्थिरता, विश्वसनीयता र राष्ट्रव्यापी एकरूपता सुनिश्चित गर्दछ। स्वतन्त्रतापछि, जनगणना अधिनियम, १९४८जनगणना नियम, १९९० द्वारा शासित छ, जसले मजबुत कानुनी र संस्थागत ढाँचा सुनिश्चित गर्दछ। जनगणना संविधानको सातौँ अनुसूची (क्रम सङ्ख्या ६९ मा सूचीबद्ध) अन्तर्गत एक केन्द्रीय विषय हो। केन्द्रीय विषयको रूपमा, यो अभ्यास केन्द्रीय रूपमा समन्वय गरिएको छ जबकि राज्य र केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूसँग नजिकको सहकार्यमा कार्यान्वयन गरिन्छ, जसले विभिन्न क्षेत्रहरूमा निर्बाध कार्यान्वयनलाई सक्षम बनाउँछ।
ढाँचाले व्यक्तिगत डेटाको कडा गोपनीयताको ग्यारेन्टी पनि दिन्छ, सार्वजनिक विश्वास र सहभागितालाई मजबुत बनाउँछ। जनगणना अधिनियममा धारा १५ मा एक महत्त्वपूर्ण प्रावधान छ, जस अन्तर्गत मानिसहरूले प्रदान गरेको व्यक्तिगत जानकारीलाई कडा गोप्य मानिन्छ। यसलाई आरटीआई अधिनियम अन्तर्गत सार्वजनिक गर्न सकिँदैन तथा कुनै पनि अदालतमा प्रमाणको रूपमा प्रयोग गर्न सकिँदैन वा कुनै पनि संस्थासँग साझा गर्न सकिँदैन।
जनगणना २०२७ सञ्चालन गर्ने सरकारको उद्देश्य १६ जून, २०२५ मा भारतको राजपत्रमा अधिसूचित गरिएको थियो। केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले यसको कार्यान्वयनको लागि ₹।११,७१८.२४ करोड रुपियाँको वित्तीय परिव्ययलाई अनुमोदन गरेको छ।
दुई-चरण गणना रणनीति र सन्दर्भ समयरेखा
देशभरि व्यापक र व्यवस्थित डेटा सङ्कलन सुनिश्चित गर्न जनगणना २०२७ संरचित दुई-चरण ढाँचामा सञ्चालन गरिनेछ।
• चरण १: घरसूचीकरण र आवास जनगणना (एचएलओ) अप्रेल र सेप्टेम्बर २०२६ को बीचमा तय गरिएको छ। यो राज्य/केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूको सुविधा अनुसार प्रत्येक राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशमा ३० दिनको अवधिमा गरिनेछ। घर-घर एचएलओ कार्यको ३० दिनको अवधिको ठीक अघि १५ दिनको अवधिमा स्व-गणनाको विकल्प पनि हुनेछ। यस चरणले आवासको अवस्था, सुविधाहरूको उपलब्धता र परिवारहरूसँग रहेको सम्पत्तिको बारेमा विस्तृत जानकारी सङ्कलन गर्नेछ, साथै अर्को चरणको लागि आवश्यक ढाँचा पनि सिर्जना गर्नेछ।
• दोस्रो चरण: जनसङ्ख्या गणना (पीई) फरवरी २०२७ को लागि तय गरिएको छ र यसले परिवारमा व्यक्तिहरूको विस्तृत जनसाङ्ख्यिकीय, सामाजिक-आर्थिक, सांस्कृतिक, बसाइँसराइ र प्रजनन-सम्बन्धित जानकारी सङ्कलनमा केन्द्रित हुनेछ। सीसीपीएद्वारा निर्णय गरिए अनुसार, जनगणनाको दोस्रो चरणमा जातिगत गणना पनि गरिनेछ। लद्दाखको केन्द्र शासित प्रदेश र जम्मू-कश्मीरको केन्द्र शासित प्रदेश अनि उत्तराखण्ड र हिमाचल प्रदेश राज्यहरूको हिउँले बाध्य गैर-समकालिक क्षेत्रहरूको लागि, दोस्रो चरण सेप्टेम्बर २०२६ मा सञ्चालन गरिनेछ। जनसङ्ख्या गणनाका सही मिति र प्रश्नहरू समयमै सूचित गरिनेछ।
घर सूचीकरण र आवास जनगणनाका लागि प्रश्नहरू
सरकारले पहिले नै चरण I वा जनवरी २०२६ मा घर सूचीकरण र आवास जनगणना चरणको लागि प्रश्नहरूको विस्तृत ढाँचा सूचित गरिसकेको छ।
जनगणना २०२७ को सन्दर्भ मिति १ मार्च, २०२७ को ००:०० घण्टा तोकिएको छ। लद्दाखको केन्द्र शासित प्रदेश र जम्मू र कश्मीरको केन्द्र शासित प्रदेश अनि हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्ड राज्यका हिउँले घेरिएका क्षेत्रहरूको लागि, सन्दर्भ मिति १ अक्टोबर, २०२६ को ००:०० घण्टा हुनेछ। यो समयलाई जनगणना क्षण पनि भनिन्छ।
जनगणना क्षणले गणनाकर्ताहरूलाई जनगणनामा कुन व्यक्तिहरूलाई समावेश गर्ने भनेर निर्णय गर्न मद्दत गर्दछ।
जनगणना २०२७ का प्रमुख विशेषताहरू
जनगणना २०२७ ले गणना प्रक्रियाको शुद्धता, दक्षता, पारदर्शिता र गति बढाउन धेरै महत्त्वपूर्ण प्रशासनिक र प्राविधिक प्रगतिहरू प्रस्तुत गर्ने तयारी गरेको छ। यी पहलहरूले जनगणना सञ्चालनलाई आधुनिकीकरण गर्नेछन् र प्रमाण-आधारित नीति निर्माणको लागि थप व्यापक र समयसापेक्ष जनसाङ्ख्यिकीय डेटा उत्पन्न गर्नेछन्।
जातिगत गणना
भारतीय जनगणना २०२७ को एक प्रमुख विशेषताको रूपमा जातिगत गणना देखा परेको छ। २०११ को जनगणनासम्म, अभ्यासमा अनुसूचित जाति (एससी) र अनुसूचित जनजाति (एसटी) को मात्र व्यवस्थित गणना समावेश थियो। यद्यपि, राजनीतिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिको ३० अप्रेल २०२५ को निर्णयपछि, जनगणना २०२७ ले पनि जात गणना गर्नेछ।
डिजिटल माध्यमबाट पहिलो जनगणना
जनगणना २०२७ ले डिजिटल माध्यमबाट भारतको पहिलो जनगणना हुनेछ र सरकारले यसको सफल कार्यान्वयनको लागि व्यापक तयारी शुरु गरिसकेको छ।
जनगणना प्रबन्धन तथा अनुगमन प्रणाली (सीएमएमएस) पोर्टल
यी प्रयासहरूको एक भागको रूपमा, सम्पूर्ण जनगणना प्रक्रियालाई लगभग वास्तविक-समय आधारमा व्यवस्थापन र अनुगमन गर्न जनगणना व्यवस्थापन र अनुगमन प्रणाली (सीएमएमएस) पोर्टल नामक एक समर्पित पोर्टल विकसित गरिएको छ। उप-जिल्ला, जिल्ला, राज्य र राष्ट्रिय स्तरका अधिकारीहरूले एकीकृत ड्यासबोर्डको माध्यमद्वारा गणना प्रगति, क्षेत्र प्रदर्शन, र सञ्चालन तयारी ट्र्याक गर्न सक्छन्।
घरसूचीकरण र आवास जनगणना (एचएलओ) मोबाइल अनुप्रयोग
यो गणनाकर्ताहरूको लागि घरसूचीकरण डेटा सङ्कलन र अपलोड गर्नको लागि एक सुरक्षित अफलाइन अनुप्रयोग हो, जुन सीएमएमएस पोर्टलमा पञ्जीकरण भएकाहरूका लागि मात्र पहुँचयोग्य छ। यसले कागजी कार्यहरू हटाउँदै प्रत्यक्ष फिल्ड-टु-सर्भर डेटा प्रसारण सक्षम बनाउँछ। यो १६ क्षेत्रीय भाषाहरूमा एन्ड्रोइड र आईओएस प्लेटफर्ममा काम गर्नेछ।
घरसूचीकरण ब्लक क्रिएटर (एचएलबीसी) वेब म्यापिङ अनुप्रयोग
जनगणना २०२७ को लागि अर्को नवीनता प्रभारी अफिसरहरूले प्रयोग गर्ने एचएलबी क्रिएटर वेब म्यापिङ अनुप्रयोग हो। यसले उपग्रह इमेजरी प्रयोग गरेर घरसूचीकरण ब्लकहरूको डिजिटल सिर्जनालाई सहज बनाउनेछ अनि देशभर भौगोलिक कभरेजलाई छुट र दोहोर बिना सुनिश्चित गर्नेछ।
स्व-गणना पोर्टल
घर-घर फिल्ड भ्रमण अघि वैकल्पिक १५-दिनको स्व-गणना अवधि हुनेछ। स्व-गणना पोर्टल एक सुरक्षित वेब-आधारित सुविधा हो जसले घरभित्रका योग्य उत्तरदाताहरूलाई क्षेत्र सञ्चालन गर्नु अघि आफ्नो परिवारको जानकारी अनलाइन पेश गर्न अनुमति दिन्छ। सफल पेश गरेपछि, एक अद्वितीय स्व-गणना आईडी (एसई आईडी) उत्पन्न हुनेछ। यो एसई आईडी गणनाकर्तासँग साझा गरिनेछ, जसको आधारमा गणनाकर्ताले जानकारी पुष्टि गर्न सक्षम हुनेछन्।
स्व-गणना सुविधा
जनगणना २०२७ मा एक प्रमुख नागरिक-केन्द्रित नवीनता निम्न सुविधाहरू सहितको आत्म-गणना सुविधाको परिचय हो:
• यो सुविधा समर्पित अनलाइन पोर्टल - https://se.census.gov.in/ को मार्फत पहुँचयोग्य छ;
• यो १६ भाषाहरूमा उपलब्ध हुनेछ (असमिया, बङ्गाली, अङ्ग्रेजी, गुजराती, हिन्दी, कन्नड, कोंकणी, मलयालम, मणिपुरी, मराठी, नेपाली, ओडिया, पञ्जाबी, तमिल, तेलुगु र उर्दू);
• उत्तरदाताहरूले स्वतन्त्र रूपमा विवरणहरू भर्न सक्छन्, त्यसपछि एक अद्वितीय आत्म-गणना (एसई) आईडी उत्पन्न हुनेछ;
• डेटाको शुद्धता सुनिश्चित गर्न प्रयोगकर्ता गाइड, फ्लो चार्ट, एफएक्यू, आवश्यक 'उपकरण सुझाउहरू', ट्यूटोरियल भिडियो र प्रश्नहरूको लागि प्रमाणीकरण जाँचहरू स्व-गणना पोर्टलमा नै प्रदान गरिएको छ।
• क्षेत्र भ्रमणको क्रममा तथ्याङ्क पुष्टि र एकीकृत गणनाकर्ताहरूद्वारा गरिनेछ।
सम्भव भएसम्म छोटो समयमा सञ्चालन
सङ्कलनदेखि तथ्याङ्क प्रशोधनसम्मको प्रत्येक चरणमा प्रविधिको उपयोग गरेर, देशभरि जनगणना तथ्याङ्क सकेसम्म छोटो समयमा उपलब्ध गराउने प्रयास गरिनेछ। जनगणनाको नतिजालाई थप अनुकूलित दृश्यावलोकन उपकरणहरूको साथ प्रसार गर्ने प्रयास पनि गरिनेछ।
निर्बाध कार्यान्वयनको लागि व्यापक तयारी रूपरेखा
गणना गतिविधिहरूको लागि स्थिर रूपरेखा प्रदान गर्न १ जनवरी २०२६ देखि प्रशासनिक एकाइहरू स्थिर गरिएको छ। कार्यप्रणाली, डिजिटल उपकरण र प्रशिक्षण प्रणालीहरूलाई प्रमाणित गर्न नोभेम्बर २०२५ मा लगभग ५,००० जनगणना ब्लकहरू समेट्ने चरण-१ को लागि राष्ट्रव्यापी पूर्व-परीक्षण गरिएको थियो।
समन्वय र निरीक्षणलाई मजबुत पार्न, जिल्ला र प्रभारी स्तरहरूमा जनगणना अधिकारीहरूको नियुक्ति पूरा हुनुका साथै जनवरी २०२६ मा मुख्य सचिव, राज्य नोडल अधिकारीहरू र जनगणना अधिकारीहरू सम्मिलित उच्च-स्तरीय बैठकहरू आयोजना गरियो। यसका साथै, क्षेत्रहरूमा कार्यान्वयनमा एकरूपता सुनिश्चित गर्न विस्तृत दिशानिर्देश र परिपत्रहरूद्वारा समर्थित १९ भाषाहरूमा विस्तृत निर्देशन पुस्तिकाहरू तयार पारिएको छ।
यसका साथै, निरन्तर अनुगमन र समयमै कार्यान्वयन सक्षम पार्न गतिविधिहरूको समयबद्ध क्यालेन्डर राखिएको छ, जसले गर्दा जनगणना अभ्यासको समग्र तयारी र प्रशासनिक दक्षतालाई सुदृढ पारिएको छ।
मजबुत डेटा सुरक्षा र गोपनीयता वास्तुकला
जनगणना २०२७ को लागि प्रत्येक चरणमा जानकारीको अखण्डता र गोपनीयताको रक्षा गर्न एक व्यापक र बहु-स्तरीय डेटा सुरक्षा ढाँचा स्थापना गरिएको छ। यसमा सामेल छन्:
• अनधिकृत पहुँच रोक्न सुरक्षित प्रसारण प्रोटोकलहरू सहितको डेटा सङ्कलन, प्रसारण र भण्डारणलाई समेट्ने एन्ड-टु-एन्ड इन्क्रिप्सन।
• डेटा प्रमाणित र सुरक्षित डेटा केन्द्रहरूमा होस्ट गरिन्छ, जसलाई महत्वपूर्ण सूचना पूर्वाधार (सीआईआई) को रूपमा तोकिएको छ, जसले उच्च सुरक्षा मापदण्डहरू सुनिश्चित गर्दछ।
• यस अतिरिक्त, यी प्रणालीहरूले विश्वव्यापी रूपमा मान्यता प्राप्त आईएसओ/आईईसी 27001:2022 मापदण्डहरूको पालना गर्दछन् अनि प्रतिष्ठित एजेन्सीहरूद्वारा नियमित सुरक्षा लेखा परीक्षणको अधीनमा छन्।
यसका साथै, यी उपायहरूले जनगणना अभ्यासको लागि एक लचिलो र सुरक्षित डेटा पारिस्थितिक प्रणाली सुनिश्चित गर्दछ।
क्षमता निर्माण र मानव संसाधन तयारी
प्रशिक्षण र क्षमता निर्माणतर्फ निर्देशित व्यापक प्रयासहरू सहित, मानव संसाधन तयारी जनगणना २०२७ को एक महत्त्वपूर्ण स्तम्भ हो। लगभग ३१ लाख गणनाकर्ता र पर्यवेक्षकहरू १ लाखभन्दा अधिक जनगणना कर्मचारीहरू सहित, यो अभ्यासलाई कुशलतापूर्वक सम्पन्न गर्न परिचालन गरिएको छ। उनीहरूलाई आवश्यक सीपले सुसज्जित गर्न, प्रत्येक चरणको लागि ८०,००० भन्दा बढी तालिम समूहहरू सञ्चालन भइरहेका छन्, जसलाई चरण-विशिष्ट प्रशिक्षण मोड्युलहरूद्वारा समर्थित गरिएको छ। यो संरचित दृष्टिकोणले जनगणना प्रक्रियाभरि डेटा गुणस्तर, शुद्धता र सञ्चालन दक्षताको उच्च मापदण्ड सुनिश्चित गर्ने लक्ष्य राखेको छ।
जनगणना २०२७ को सफल सञ्चालनका लागि विभिन्न कार्यहरू पूरा गर्न, स्थानीय स्तरमा लगभग १८,६०० प्राविधिक जनशक्तिलाई लगभग ५५० दिनको लागि संलग्न गरिनेछ। अर्को शब्दमा, लगभग १.०२ करोड मानव-दिन रोजगारी सिर्जना गरिनेछ।
निष्कर्ष: भविष्यको शासनको जगको रूपमा जनगणना
जनगणना सुशासनको आधारशिला बनेको छ, जसले सूचित नीति निर्माण र समावेशी विकासको लागि विश्वसनीय र व्यापक तथ्याङ्क प्रदान गर्दछ। यसले जनसङ्ख्या प्रवृत्तिको सही मूल्याङ्कन गर्न सक्षम बनाउँछ र खाद्य, पानी, ऊर्जा र पूर्वाधार जस्ता क्षेत्रहरूमा प्रभावकारी योजना सुनिश्चित गर्दछ। स्थानीय स्तरमा सूक्ष्म अन्तर्दृष्टि प्रदान गरेर, यसले सरकारी योजनाहरूको लक्षित वितरण र इष्टतम स्रोत विनियोजनमा मद्दत गर्दछ।
आगामी जनगणना २०२७ ले अद्यावधिक र विस्तृत जानकारी प्रदान गरेर यो ढाँचालाई अझ बलियो बनाउने अपेक्षा गरिएको छ। यसले अझ सटीक, तथ्याङ्क-सञ्चालित योजनालाई समर्थन गर्नेछ र द्रुत गतिमा परिवर्तन भइरहेको सामाजिक-आर्थिक परिदृश्यमा उदीयमान चुनौतीहरूलाई सम्बोधन गर्न मद्दत गर्नेछ।
सन्दर्भ: