Ministry of Environment, Forest and Climate Change
MoEFCC and NBA launch five-year project to strengthen Grassroots Biodiversity Governance in Tamil Nadu and Meghalaya
26 APR 2026 8:48AM by PIB Delhi
To strengthen grassroots biodiversity governance by empowering local communities and institutions through the greening of Gram Panchayat Development Plans (GPDPs) and innovative financing, the Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) and the National Biodiversity Authority (NBA) have launched a landmark five-year project titled ‘Strengthening Institutional Capacities for Securing Biodiversity Conservation Commitments’. The project is a joint initiative of the Government of India, the Global Environment Facility (GEF) and the United Nations Development Programme (UNDP), with a grant of USD 4.88 million for the period 2025–2030.
The project is rooted in two ecologically significant landscapes. In Tamil Nadu, the Sathyamangalam landscape at the confluence of the Western and Eastern Ghats, encompassing the Mudumalai Tiger Reserve and Sathyamangalam Tiger Reserve, unites forest-fringe communities who are longstanding stewards of wildlife corridors. Their deep ecological knowledge will be channelled into GPDPs, giving biodiversity conservation a prominent place in local governance. In Garo Hills, Meghalaya, the Nokrek Biosphere Reserve, Balpakram National Park, and Siju Wildlife Sanctuary together form a vibrant mosaic of government forests and Reserve Forests, providing an ideal setting for community-led conservation woven into Village Employment Councils (VECs), an equivalent of gram panchayats.
A key objective of the project is mainstreaming biodiversity in local developmental plans to strengthen Panchayati Raj Institutions (PRIs) and Biodiversity Management Committees (BMCs) and to build landscape-level multi-stakeholder platforms that bring together forest departments, revenue authorities, elected representatives and civil society to produce community-owned, funded biodiversity plans.
Another major objective is to promote innovative financing mechanisms by activating Access and Benefit Sharing (ABS) arrangements, CSR co-financing and green micro-enterprises that create sustainable livelihoods as direct rewards for conservation stewardship. The third objective focuses on knowledge management and capacity building, systematically capturing innovations from both landscapes for nationwide replication through NBA and MoEFCC platforms, with a dedicated focus on advancing the economic and governance roles of women, Scheduled Castes and tribal communities.
The governance architecture is based on a bottom-up approach, with Panchayati Raj Institutions playing a key managerial role. The project advances the implementation of India’s Updated National Biodiversity Strategy and Action Plan (NBSAP 2024–2030), the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework’s landmark 30x30 target, India’s Nationally Determined Contributions (NDCs) under the Paris Agreement and the goals of Tamil Nadu Vision 2030 and Meghalaya Vision 2030. It adopts a ‘Whole-of-Government’ and ‘Whole-of-Society’ approach to ensure participation across sectors and communities.

পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিবৰ্তন মন্ত্ৰালয়
তামিলনাডু আৰু মেঘালয়ত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য প্ৰশাসন শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পাঁচ বছৰীয়া প্ৰকল্প আৰম্ভ এমঅ’ইএফচিচি আৰু এনবিএৰ
26 APR 2026 8:48AM by PIB Guwahati
গাঁও পঞ্চায়ত উন্নয়ন পৰিকল্পনা (জিপিডিপি) আৰু উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় পদ্ধতিৰ দ্বাৰা স্থানীয় জনগোষ্ঠী আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সবল কৰি তৃণমূল পৰ্যায়ৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য প্ৰশাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয় (এমঅ’ইএফচিচি) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য প্ৰাধিকৰণে (এনবিএ) ‘প্ৰতিষ্ঠানিক সামৰ্থ্য বৃদ্ধিকৰণ’ শীৰ্ষক এটা ঐতিহাসিক পাঁচ বছৰীয়া প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ নিৰাপদ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ২০২৫–২০৩০ চনৰ বাবে ৪.৮৮ মিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অনুদানপ্ৰাপ্ত এই প্ৰকল্পটো ভাৰত চৰকাৰ, বিশ্বজোৰ পৰিৱেশ সুবিধা (জিইএফ) আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী (ইউএনডিপি)ৰ যৌথ পদক্ষেপ।
পৰিৱেশগতভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ দুটা প্ৰাকৃতিক পৰিঘটনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এই প্ৰকল্পটো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। মুডুমালাই ব্যাঘ্ৰ সংৰক্ষিত বনাঞ্চল আৰু সত্যমংগলম ব্যাঘ্ৰ সংৰক্ষিত বনাঞ্চল থকা তামিলনাডুৰ পশ্চিম আৰু পূব ঘাটৰ সংগমস্থলীত থকা সত্যমংগলমৰ প্ৰাকৃতিক দৃশ্যপটে দীৰ্ঘদিন ধৰি বন্যপ্ৰাণী কৰিডৰৰ ৰক্ষক হৈ থকা বনাঞ্চলখনৰ প্ৰান্তীয় সম্প্ৰদায়সমূহক একত্ৰিত কৰে। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ গভীৰ পৰিৱেশগত জ্ঞান জিপিডিপিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণক স্থানীয় প্ৰশাসনত এক বিশিষ্ট স্থান প্ৰদান কৰা হ’ব। আনহাতে মেঘালয়ৰ গাৰো পাহাৰত নোক্ৰেক জৈৱ মণ্ডল সংৰক্ষিত বনাঞ্চল, বালপাক্ৰাম ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান তথা ছিজু বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যই মিলি চৰকাৰী বনাঞ্চল আৰু সংৰক্ষিত বনাঞ্চলৰ এক সজীৱ মিশ্ৰণ গঠন কৰে, যিয়ে উক্ত সম্প্ৰদায়ৰ নেতৃত্বত সংৰক্ষণৰ বাবে এক আদৰ্শ পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰে। এই সংৰক্ষণ ব্যৱস্থা গাঁও নিয়োগ পৰিষদ (ভিইচি)ৰ সৈতে জড়িত, যিবোৰক গাঁও পঞ্চায়তৰ সমতুল্য বুলি গণ্য কৰা হয়।
এই প্ৰকল্পৰ অন্যতম মূল উদ্দেশ্য হৈছে পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠান (পি আৰ আই) আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ব্যৱস্থাপনা সমিতি (বিএমচি) শক্তিশালী কৰি জৈৱ বৈচিত্ৰ্যক স্থানীয় উন্নয়ন পৰিকল্পনাত মূলসুঁতিলৈ অনা। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে- প্ৰাকৃতিক দৃশ্যপট-স্তৰৰ এখন বহু-অংশীদাৰী মঞ্চ সৃষ্টি কৰা, যিয়ে বন বিভাগ, ৰাজহ বিষয়া, নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধি আৰু নাগৰিক সমাজক একত্ৰিত কৰি উক্ত সম্প্ৰদায়ৰ মালিকানাধীন তথা সম্প্ৰদায়ৰ পুঁজিৰে জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰে।
ইয়াৰ আন এটা মূল উদ্দেশ্য হৈছে উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰ কৰা। ইয়াৰ বাবে প্ৰৱেশ আৰু সুবিধা ভাগ-বতৰা (এবিএছ) ব্যৱস্থা, চিএছআৰ সহ-বিত্তীয় ব্যৱস্থা আৰু সেউজ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগক সক্ৰিয়কৰণ জড়িত হৈ থাকিব। এই উদ্যোগসমূহে তেওঁলোকৰ সংৰক্ষণৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰত্যক্ষ পুৰস্কাৰ হিচাপে বহনক্ষম জীৱিকাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। তৃতীয়টো উদ্দেশ্যত জ্ঞান ব্যৱস্থাপনা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। দুয়োটা প্ৰাকৃতিক দৃশ্যপটৰ পৰা উদ্ভাৱনসমূহক এনবিএ আৰু এমঅ’ইএফচিচি প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে দেশজুৰি ৰূপায়ণৰ বাবে পদ্ধতিগতভাৱে নথিভুক্ত কৰা হ’ব। এই প্ৰক্ৰিয়াত মহিলা, অনুসূচিত জাতি আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰশাসনৰ ভূমিকা আগুৱাই নিয়াত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
ইয়াৰ প্ৰশাসনিক গাঁথনি তলৰ পৰা ওপৰলৈ যোৱা পদ্ধতিৰ আধাৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে, য’ত পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে মূল পৰিচালনাৰ ভূমিকা পালন কৰে। এই প্ৰকল্পই ভাৰতৰ নবীকৃত ৰাষ্ট্ৰীয় জৈৱ বৈচিত্ৰ্য কৌশল আৰু কাৰ্য্য পৰিকল্পনা (এনবিএছএপি ২০২৪–২০৩০), কুনমিং-মণ্ট্ৰিয়েল গ্লোবেল বায়’ডাইভাৰচিটি ফ্ৰেমৱৰ্কৰ ল্যাণ্ডমাৰ্ক ৩০x৩০ৰ লক্ষ্য, পেৰিছ চুক্তিৰ অধীনত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে নিৰ্ধাৰিত অৱদান (এনডিচি) আৰু তামিলনাডুৰ ভিজন ২০৩০ আৰু মেঘালয় দৃষ্টিভংগীৰ লক্ষ্যসমূহ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছে। ই বিভিন্ন খণ্ড আৰু সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ সমগ্ৰ চৰকাৰ তথা সমগ্ৰ সমাজৰ দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰে।