Ministry of Commerce & Industry
Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal and New Zealand’s Minister for Trade and Investment Hon. Todd McClay sign the landmark India–New Zealand Free Trade Agreement
India–New Zealand FTA Opens “Once-in-a-Generation” Opportunities, Marks New Chapter in Bilateral Ties: New Zealand’s Minister for Trade and Investment Hon. Todd McClay
India–New Zealand FTA a Defining Milestone, Boosts Exports, MSMEs and $20 Billion Investment Commitment: Shri Piyush Goyal
India–New Zealand FTA Expands Market Access Across 118 Sectors, Strengthens MSMEs, Exports and Innovation Agenda: Shri Piyush Goyal
A new generation trade deal for Viksit Bharat @2047, encompassing Tariffs, Talent, Investment and Farm Productivity, empowering youth, farmers, women, artisans, farmers and MSMEs
Pact Packed with Firsts: 100% Duty-Free Access, Fast-Track in Pharma, Agri Productivity Partnership, Talent Mobility, AYUSH Goes Global, and stronger Intellectual Property
Expanded Market Access to power labour-intensive sectors of Textiles, Leather, Footwear, Engineering Goods and Processed Food Sectors
Farms, fisheries and factories see a boost: Zero-duty market access on 100% of India’s exports. India has offered market access in 70 % lines covering 95% of New Zealand's Bilateral Trade
Commitment of USD 20 billion investment to India to fuel agriculture, manufacturing, infrastructure, start-ups, innovators and emerging technologies
To ensure protection to farmers, rural economies and the domestic industry, Market access excludes dairy, key agricultural products. coffee, milk, cream, cheese, yoghurts, whey, caseins, onions, sugar, spices, edible oils, rubber
Best-ever market access and services offer by New Zealand, unlocking high-value opportunities for skilled professionals, startups and service-led enterprises, covering 118 service sectors
Most-Favoured Nation Commitment in about 139 sub-sectors
Boosts Student mobility through post-study work visas and professional pathways in New Zealand, with no numerical caps
Students can convert global learning to global experience with post-study work rights of up to 3 years for STEM Bachelor’s and Master’s graduates and up to 4 years for Doctoral scholars
5,000-strong dedicated quota of Temporary Employment Entry visa opens doors for Indian professionals
Duty-Free Inputs to Strengthen Manufacturing competitiveness and Build Resilient Supply Chains: Wooden logs, coking coal, waste and scraps of metals
Agricultural productivity partnerships and Centres of Excellence for apples, kiwifruit and Manuka honey to elevate productivity, farmer incomes and knowledge transfer
Landmark Health and Traditional knowledge collaboration, the first of its kind by New Zealand, promoting Ayurveda, Yoga and other traditional systems and strengthening India’s global leadership in AYUSH, wellness services and women-led enterprises
27 APR 2026 4:05PM by PIB Delhi
India and New Zealand today signed the India- New Zealand Free Trade Agreement (IN- NZ FTA) at Bharat Mandapam, New Delhi, under the vision and leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi to strengthen India’s global economic partnerships. The Agreement was signed by Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal and New Zealand’s Minister for Trade and Investment Hon. Todd McClay.
The signing of the India–New Zealand Free Trade Agreement marks a new and significant chapter in the bilateral relationship, reflecting shared ambition, deepening engagement, and a commitment to mutually beneficial growth said Mr. McClay.
Speaking on the signing, Mr. McClay called the India–New Zealand Free Trade Agreement a “once-in-a-generation” opportunity that will boost exports, create jobs, and strengthen bilateral economic ties. He highlighted strong participation from New Zealand businesses at the signing and said the pact will improve market access, reduce trade barriers, and support MSMEs. He also emphasised deep people-to-people links, including the Indian diaspora’s contribution in New Zealand, and longstanding cultural and sporting ties. Describing India as a key partner in a changing global landscape, he expressed confidence that the agreement will deepen cooperation and deliver shared prosperity.
Union Minister for Commerce and Industry Shri Piyush Goyal saidThe India–New Zealand Free Trade Agreement marks a defining milestone in India’s engagement with the developed world. It reflects Prime Minister Narendra Modi’s vision of global economic partnerships for our farmers, women, youth, artisans and entrepreneurs. This is India’s 9th Agreement in the past few years- with 38 developed countries. At the heart of the agreement is the empowerment for exports, agricultural productivity, student mobility, skills, investment and services. The investment commitment of USD 20 billion from New Zealand signals strong confidence in India’s growth story. It places special emphasis on strengthening MSMEs, fostering innovation, and enabling women-led enterprises to thrive in global markets.”
Shri Piyush Goyal said the India–New Zealand Free Trade Agreement was concluded in nine months and marks a key milestone in India’s engagement with developed economies, aligned with the vision of Viksit Bharat 2047. He noted that India is signing its seventh FTA in the last three and a half years, with plans for agreements with the European Union and the United States, taking the total to nine FTAs with 38 advanced economies, covering nearly 65–70% of global GDP. He also highlighted expected US$20 billion investment inflows under the agreement and said New Zealand has opened access in 118 sectors, with MFN commitments in 139 sectors.
The signing ceremony brought together businesses and industry leaders from both countries, with Trade and Investment Minister Todd McClay leading a cross-party delegation of Members of Parliament and over 30 New Zealand businesses.
The negotiations were officially launched on March 16, 2025 on the eve of the Bilateral meeting of Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi and the Prime Minister of New Zealand, Rt Hon Christopher Luxon. This agreement is anchored on deep people-to-people connections and a partnership between vibrant democracies for advancing trade, economic cooperation, and strategic engagement across the Indo-Pacific. The merchandise bilateral trade between Oceania and India stood at approximately USD 26 billion in 2024-25. New Zealand is India’s second-largest trading partner in the Oceania region, with bilateral trade valued at around USD 1.3 billion. With the coming into force of the India–New Zealand Free Trade Agreement, bilateral trade is expected to witness further growth, supported by enhanced market access, greater trade facilitation, and deeper economic engagement between the two countries.
Through five formal rounds of negotiations and several intersessions, both sides concluded the Agreement on 22 December 2025, just nine months after launch, making it one of the fastest FTAs concluded by India with a developed country.
In a message Commerce Secretary Shri Rajesh Agrawal, said that “The India–New Zealand FTA marks a new era in our economic partnership, one marked by trust and complementary strengths. India now has a level playing field for exports to New Zealand. The FTA broadens its scope to agriculture productivity, organics, services, mobility, Ayush, and pharma access making the opportunities all-inclusive and future-oriented. The agreement gives a strong competitive push to India’s labour-intensive sectors. India’s exporters now have zero-duty access to New Zealand and the broader regional trade ecosystem. Indian exporters can operate with greater scale, and diversification in the Indo-Pacific. The deal offers predictability in today’s uncertain world”
The India-New Zealand Free Trade Agreement was signed under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi. The India - New Zealand Free Trade Agreement represents a new generation of strategic trade partnership, comprehensive, inclusive, confident, calibrated and rooted in national interest. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is forging partnerships with developed economies that deliver real market access for our labour-intensive sectors and holistic economic partnerships. This FTA stands as a testament to a new approach, where trade will drive jobs, empower youth, women and MSMEs, and align seamlessly with the vision of inclusive growth and economic resilience on the path to Viksit Bharat 2047. The FTA will enter into force after the completion of all domestic procedures and ratification in both countries.
Productivity to Prosperity for People: Tariffs, Talent, Transformation for Viksit Bharat 2047
Trade in Goods: Unprecedented 100% Duty-Free Access to New Zealand Market on entry into force
• The FTA provides duty-free access for 100% of India's exports to New Zealand, covering all tariff lines, and is expected to significantly boost MSMEs and employment by enhancing competitiveness in labour-intensive sectors such as textiles, apparel, leather, footwear, gems and jewellery, engineering goods, and processed foods.
• Earlier, New Zealand maintained peak tariffs of up to 10% on key Indian exports including ceramics, carpets, automobiles, and auto components.
• With zero-duty market access from entry into force as New Zealand’s other trade partners, Indian products will be fully competitive in New Zealand enjoying a level playing field, directly supporting workers, artisans, women entrepreneurs, youth, and MSMEs across India.
• Significantly, India also secures duty-free inputs for its manufacturing sector, including wooden logs, coking coal, and waste and scraps of metals, lowering production costs and enhancing the global competitiveness of Indian industry.
Calibrated Market access and sensitive Sectors Protected
• India has offered tariff liberalisation on 70.03% of tariff lines covering 95% of bilateral trade value, while keeping 29.97% of tariff lines in exclusion to protect India's sensitive sectors.
• The products that are kept in exclusion are mainly- Dairy (milk, cream, whey, yoghurt, cheese etc.), animal products (other than sheep meat), Agricultural products (onions, chana, peas, corn, almonds etc.), sugar, artificial honey, Animal, vegetable or microbial fats and oils, Arms and Ammunition, Gems and Jewellery, Copper and Articles thereof (Cathodes, Cartridges, Rods, Bars, Coils etc.), Aluminium and articles thereof (Ingots, billets, wire bars) among others
• 30.00% of tariff lines will have immediate duty elimination, covering wood, wool, sheep meat, leather-raw hides etc.
• 35.60% of tariffs are subject to phased elimination over 3, 5, 7, and 10 years, including petroleum oil, malt extract, vegetable oils, and selected electrical and mechanical machinery, peptones etc.
• 4.37% of products face tariff reductions, such as wine, pharmaceutical drugs, polymers, aluminum, iron and steel articles etc.
• 0.06% fall under tariff rate quotas, including Mānuka honey, apples, kiwi fruit, and albumins including milk albumin.
Advancing Agricultural productivity Partnership, Farmer incomes and Rural Economies
• The Partnership includes the establishment of Centres of Excellence, improved planting material, capacity building for growers, collaborative research, and technical support for orchard management, post-harvest practices, supply chain performance and food safety. Projects for apple cultivators and sustainable beekeeping practices will enhance production and quality standards.
• Market access for the selected agricultural products (Apples, Kiwifruit, and Mānuka Honey) and Albumins from New Zealand will be managed through a Tariff Rate Quota system with Minimum Import Price and other safeguards, ensuring quality imports and consumer choice while protecting domestic farmers.
• All Tariff Rate Quotas for Apples, Kiwifruit and Manuka are paired with delivery on Agriculture Productivity Action Plans and monitored by a Joint Agriculture Productivity Council (JAPC), balancing market access with protection of sensitive domestic agricultural sectors.
• Mānuka Honey: Currently applicable duty: 66%; current imports from New Zealand: 14.2 MT (US$ 0.3 mn) and from world: 356.8 MT (US$ 1.9 mn); in-quota TRQ: 200 MT p.a. with MIP of US$ 20/kg and 75% tariff reduction over 5 years; out-of-quota: MIP of US$ 30/kg with 75% tariff reduction over 5 years. Duty will be 56.1% (year 1); 46.2% (Year 2), 36.3% (year 3), 26.4% (year 4), 16.5% (Year 5 onwards).
• Apples: Currently applicable duty: 50%; current imports from New Zealand: 31,392.6 MT (US$ 32.4 mn) and from world: 519,651.8 MT (US$ 424.6 mn); in-quota TRQ: 32,500 MT (Y1) rising to 45,000 MT (Y6) at 25% duty with MIP of US$ 1.25/kg (seasonal window: 1 April–31 August); out-of-quota: Applicable prevailing Duty.
• Kiwi Fruit: Currently applicable duty: 33%; current imports from New Zealand: 5,840 MT (US$ 16.9 mn) and from world: 49,167 MT (US$ 61.4 mn); in-quota TRQ: 6,250 MT (Y1) rising to 15,000 MT (Y6) at 0% duty with MIP of US$ 1.80/kg (seasonal window: 1 April–15 October); out-of-quota: 50% MoP with MIP of US$ 2.50/kg.
• Albumins including Milk Albumin: Currently applicable duty: 22%; current imports from New Zealand: 3,429.7 MT (US$ 28.9 mn) and from world: 18,801.4 MT (US$ 175.3 mn); in-quota TRQ: 1,000 MT (Y1) rising to 3,000 MT (Y5) at 11% duty; out-of-quota: Applicable prevailing Duty.
Services: Best-Ever Offer by New Zealand empowers our Youth, Women and Professionals
• Market access commitments to India in New Zealand in about 118 services sectors that include key sectors of interest to India including Computer Related Services, Professional Services, Audio Visual Services, Other Business Services, Telecommunication Services, Construction Services, Distribution Services, Education Services, Environmental Services, Financial Services, Tourism and Travel related Services, etc.
• Most-Favoured Nation Commitment in about 139 sub-sectors which include major interests areas of India
Opening Skilled Employment Pathways and Global Experiences:
• The FTA establishes a new Temporary Employment Entry (TEE) Visa pathway for Indian professionals in skilled occupations, with a quota of 5,000 visas at any given time and a stay of up to three years.
• This pathway covers Indian professions such as AYUSH practitioners, yoga instructors, Indian chefs, and music teachers, as well as high-demand sectors including IT, engineering, healthcare, education, and construction, strengthening skilled workforce mobility and services trade
Enhanced Mobility Pathways for Indian Professionals, Students and Youth
• For the first time with any country, New Zealand has created a dedicated pathway on Student Mobility and Post Study Work Visas with India. The Agreement removes numerical caps on Indian students, guarantees a minimum of 20 hours per week work during study, and provides extended post-study work opportunities-up to three years for STEM Bachelor’s and Master’s graduates, and up to four years for Doctorate holders-creating clear pathways for skills development and global careers.
• The Agreement further enhances youth mobility through multiple-entry Working Holiday Visas for 1,000 young Indians annually, valid for 12 months, promoting global exposure, skills acquisition, and people to-people linkages.
Investment: USD 20 Billion Commitment for our innovators, industry and start up ecosystem
• The FTA includes a commitment of facilitating USD 20 billion in investment into India, strengthening long-term economic cooperation and supporting India's growth and development objectives under the Make in India vision.
• Joint strategies to promote investment, research and innovation, technology flows, and skill development, particularly in renewable energy, digital services, and modern infrastructure, are fully covered.
• A Rebalancing Clause is incorporated into the Agreement to provide a framework for addressing any shortfall in investment delivery, thereby ensuring robust and tangible economic outcomes.
Market Entry fast tracked in a developed market for Pharmaceuticals and Medical Devices: Major Breakthrough
• The FTA streamlines access for pharmaceuticals and medical devices by enabling acceptance of GMP and GCP inspection reports from comparable regulators, including approvals by the US FDA, EMA, UK MHRA, Health Canada and other comparable regulators.
• These will reduce duplicative inspections, lower compliance costs, and expedite product approvals, thereby facilitating smoother market access and supporting growth of India’s pharmaceutical and medical devices exports to New Zealand.
Intellectual Property Rights
• The current GI Law of New Zealand only allows for India’s wines and spirits to be registered.
• On intellectual property, New Zealand has committed to amending its domestic Geographical Indications law within 18 months of the Agreement's entry into force, to enable registration of India's wines, spirits, and 'other goods', extending to India the same treatment previously accorded to the European Union.
• This opens the door for formal protection of iconic Indian GIs in the New Zealand market.
Boosting MSMEs, Women Entrepreneurs, Incubators and Global Value Chain Integration
• The agreement has been designed to be inclusive and forward-looking, and is expected to significantly boost MSMEs and employment by enhancing competitiveness in labour-intensive sectors.
• Reduced trade barriers and regulatory certainty will strengthen Indian manufacturing and global value chain integration for MSMEs in textiles, apparel, engineering goods, chemicals, food processing, and electronics.
• Structured cooperation for MSMEs includes enhanced access to trade-related information, export readiness programmes, and linkages with New Zealand's SME ecosystem, with specific focus on start-ups and enterprises owned by women and youth.
• Farmers, MSMEs, startups, students, and professionals are expected to benefit from improved access to global value chains, reduced trade barriers, and enhanced opportunities for growth and innovation.
Rules of Origin: A Balanced and Robust Framework
• The Agreement provides for a balanced and robust framework of Product Specific Rules of Origin (PSRs) that ensure substantial transformation within the territories of both parties, while remaining aligned with the existing supply chains of key sectors.
• These rules are complemented by provisions on non-qualifying and minimal operations, along with a comprehensive, time-bound robust verification mechanism, including provisions for denial and temporary suspension of preferential tariff treatment.
• Together, these measures effectively prevent circumvention, misuse, or falsification of Rules of Origin criteria, ensuring that the benefits of the Agreement flow exclusively to genuine Indian exporters.
Trade Remedies: Safeguarding India’s Domestic Industry
• The Agreement affirms both parties' commitments under WTO agreements on anti-dumping, subsidies and countervailing measures, and global safeguard measures.
• The FTA provides for a bilateral safeguard mechanism that can be invoked if a surge in imports, resulting from tariff reductions under this Agreement, causes or threatens to cause serious injury to a domestic industry.
• Available measures include suspension of further duty reduction or an increase in duty rates, not exceeding the lesser of the prevailing MFN applied rate or the MFN applied rate at the time of the Agreement's entry into force.
Fast track mechanism for imports used for export manufacturing, Customs Procedure and Trade Facilitation:
• The FTA incorporates a comprehensive set of trade facilitation measures to reduce transaction costs, enhance transparency, and modernise border procedures.
• Standard cargo clearance is committed to within 48 hours, with express shipments and perishable goods cleared within 24 hours.
• The Agreement provides for Authorised Economic Operators, automation, and paperless single-window clearance systems.
• Fast-track mechanisms for imports serving as inputs for export manufacturing ensure that tariff concessions translate into effective market access, particularly for MSMEs and agricultural exporters.
• This modernizes customs procedures to ensure predictability, transparency and consistency in trade between trade partners.
Smart Regulation for Safe and Seamless Trade: Sanitary and Phytosanitary Measures
• The Agreement includes dedicated Sanitary and Phytosanitary (SPS) and Technical Barriers to Trade (TBT) chapters that advance fast-tracking of market access applications on a reciprocal basis, simplify certification and import permit procedures, and provide for electronic SPS certification.
• Enhanced regulatory cooperation and transparency under the TBT chapter reduces procedural barriers that go beyond tariffs, ensuring Indian exporters, particularly in food, agriculture, and manufacturing, gain predictable and cost-effective access to the New Zealand market.
• These regulations ensure an optimal balance between the protection of human, animal and plant life or health and the facilitation of trade in goods.
• Given New Zealand’s high regulatory standards this recognition would substantially enhance global market access, reducing transaction costs and facilitating smoother market access while ensuring the necessary health and safety protections.
Pioneering Economic Cooperation and Technical Partnership
• The FTA offers opportunities for both sides to engage in collaborative activities across various thematic agriculture and non-agriculture areas of interest.
• Cooperative activities include capacity building, technical assistance, and other initiatives to enhance productivity, support farmer income enhancement, skill development, and diversification of cooperation beyond trade into research and development, training, and innovation.
• Areas of cooperation under agriculture include Horticulture, Honey, Forestry, Livestock, Fisheries, Apiculture, and the Wine sector.
• In non-agricultural sectors, cooperation extends to traditional medicine systems (AYUSH), preservation of traditional knowledge, audio-visual and creative industries, sports, and tourism, aiming to strengthen cultural exchange and sectoral innovation.
Cultural Trade, Traditional Knowledge and People-to-People Cooperation: A first in FTAs
• A dedicated chapter on Culture, Trade, Traditional Knowledge, and Economic Cooperation advances mutual cooperation to enable and further both parties' peoples' economic and cultural aspirations.
• For the first time in its trade agreements, New Zealand has a dedicated Health and Traditional Medicine Services access. This landmark provision promotes the global recognition of India’s AYUSH systems, supports medical value travel, encourages collaboration in wellness services, and reinforces India’s position as a global hub for health, wellness, and traditional medicine services.
• It gives centre stage to India’s AYUSH disciplines (Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Sowa-Rigpa, Siddha, and Homeopathy) alongside Maori Health practices.
• It promotes collaboration in audio-visual and creative industries, preservation of traditional knowledge systems, sports, and tourism, strengthening the cultural and human dimensions of the India-New Zealand relationship.
• This creates new pathways for creative industries, cultural exchange, and people-centred growth.
Organics trade through Mutual Recognition Arrangement: A gateway to the Indo Pacific
• A stepping stone, an MRA (Mutual Recognition Arrangement) based on the acceptance of a mutually accepted third country’s standard (Australia) will be delivered in this agreement.
• India is exporting more than 80 organic products during FY 2024-25. In the same period, total organic exports from India to New Zealand amounted to 2,401.53 MT, valued at USD 3.18 million. Organic products which are expected to gain further traction post Mutual Recognition Agreement (MRA) include Basmati rice, Flax seeds, Arabica Cherry AB, Psyllium husk (Isabgol), Soyabean oil cake, Organic Black Tea etc
Bilateral Trade: Strong Momentum, Vast Potential
• Total trade in goods and services reached USD 2.4 billion in 2024. India-New Zealand bilateral trade has shown strong growth in recent years, with bilateral merchandise trade in FY 2024-25 standing at USD 1.3 billion registering a growth of 49% over the trade in previous year.
• With the FTA now signed, eliminating tariffs, enhancing services access, securing USD 20 billion in investment, and establishing robust institutional frameworks, the India-New Zealand FTA is expected to boost bilateral trade significantly in the coming years, create employment opportunities, expand exports, and strengthen a deeper and more resilient economic partnership between the two countries.
From Farms, Fisheries to Factories: Deal power Key Sectors and States
Zero-duty market access will significantly boost India’s key export sectors. Textiles and clothing, a cornerstone of exports, will see higher growth and job creation across apparel, home furnishings, fibres, and handloom products. Agriculture and processed foods will become more competitive with tariff elimination on products such as fruits, spices, cereals, coffee, and cocoa. Leather and footwear will gain from the removal of peak duties, strengthening India’s global position. At the same time, engineering, manufacturing, and industrial sectors-including machinery, automotive, electronics, chemicals, plastics, and rubber-will benefit from tariff reductions, reinforcing India’s diversified export base and deeper integration into global value chains.
At the state level, the India-New Zealand FTA is set to deliver broad-based gains, reflecting the diverse and specialised nature of India’s export landscape. Key exporting states-from Gujarat’s chemicals and gems, Maharashtra’s pharmaceuticals and auto components, and Tamil Nadu’s textiles, leather and auto components, Uttar Pradesh’s leather, carpets and handicrafts, Punjab’s agri products, Karnataka’s pharma and electronics, and West Bengal’s tea and engineering goods—are poised to benefit from improved price competitiveness. Coastal states like Andhra Pradesh and Kerala are likely to see higher value from marine exports, while the North-East could gain better market access for tea, spices, bamboo, and organic produce. Overall, the agreement is expected to further diversify and deepen India’s export profile.
***
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today welcomed the signing of the India-New Zealand Free Trade Agreement. Union Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal read the message of the Prime Minister at the start of the ceremony.
Link for Sector and State-Wise Gains

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଐତିହାସିକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କଲେ ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ
27 APR 2026 4:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ଐତିହାସିକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କଲେ ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ
ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏଫଟିଏ “ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ିରେ ଥରେ’’ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି: ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଟଡ୍ ମ୍ୟାକକ୍ଲେ
ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଶୁଳ୍କ, ପ୍ରତିଭା, ନିବେଶ ଓ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ସାମିଲ କରି, ଯୁବପିଢ଼ି, କୃଷକ, ମହିଳା, କାରିଗର, ଚାଷୀ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ
ରାଜିନାମାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମିଳିବ ୧୦୦% ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶ, ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ନିଷ୍ପତ୍ତି, କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ସହଭାଗୀତା, ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ଯାତାୟାତ ସୁଗମ ହେବ, ଆୟୁଷ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବ୍ୟାପ୍ତ ହେବ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ
ବୟନଶିଳ୍ପ, ଚମଡା, ଜୋତା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମଶକ୍ତି କୈନ୍ଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଧିକ ବଜାର ପ୍ରବେଶ
କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ : ଭାରତର ୧୦୦% ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଶୂନ୍ୟ-ଶୁଳ୍କ ବଜାର ପ୍ରବେଶ; ଭାରତ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟର ୯୫% ସାମିଲ କରି ୭୦% ଲାଇନରେ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଛି
କୃଷି, ଉତ୍ପାଦନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍, ନବସୃଜନକାରୀ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି
କୃଷକ, ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଗ୍ଧ, କଫି, କ୍ଷୀର, କ୍ରିମ୍, ପନିର, ଦହି, ଛେନା, କେସିନ୍, ପିଆଜ, ଚିନି, ମସଲା, ଖାଦ୍ୟ ତେଲ, ରବର ଆଦି ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକୁ ବାଦ ଦିଆଯିବ
ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବୋତ୍ତମ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସେବା ସୁବିଧା, ଦକ୍ଷ ପେସାଦାର, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଓ ସେବା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟ ସୁଯୋଗ ହେବ ଉଜାଗର, କମ୍ପ୍ୟୁଟର-ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସେବା, ପେସାଦାର ସେବା, ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ସେବା, ଦୂରସଂଚାର ସେବା, ନିର୍ମାଣ ସେବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଯାତ୍ରା-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବା ସମେତ ୧୧୮ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ହେବ ସାମିଲ; ପ୍ରାୟ ୧୩୯ଟି ଉପ-କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ପସନ୍ଦିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମିଳିବ ସୁବିଧା
ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଅଧ୍ୟୟନ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିସା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ହେବ, କୌଣସି ସଂଖ୍ୟାତ୍ମକ ସୀମା ରହିବ ନାହିଁ
ଭାରତର ବିଶ୍ବ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଓ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ଆଇ.ଏନ୍.-ଏନ୍.ଜି.ଏଲ୍. ଏଫ୍.ଟି.ଏ.) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି । ଏହି ରାଜିନାମାରେ କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଟଡ୍ ମ୍ୟାକକ୍ଲେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ।
ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ତଥା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହା ସହଭାଗୀ ଅଭିଳାଷ, ନିବିଡ଼ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭପ୍ରଦ ବିକାଶ ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମ୍ୟାକକ୍ଲେ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା "ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ିରେ ଥରେ ମିଳୁଥିବା" ଏକ ସୁଯୋଗ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ସ୍ୱାକ୍ଷର ସମୟରେ ସେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଚୁକ୍ତି ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ସେ ମଧ୍ୟ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ତଥା କ୍ରୀଡା ସମ୍ପର୍କ ସମେତ ଗଭୀର ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଏହି ରାଜିନାମା ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ବିକଶିତ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କର ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହା ଆମର କୃଷକ, ମହିଳା, ଯୁବକ, କାରିଗର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୮ଟି ବିକଶିତ ଦେଶ ସହିତ ଏହା ଭାରତର ନବମ ରାଜିନାମା। ଏହି ରାଜିନାମାର ମୂଳରେ ରପ୍ତାନୀ, କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଗମନାଗମନ, ଦକ୍ଷତା, ନିବେଶ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଶକ୍ତିକରଣ ରହିଛି। ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରୁ ୨୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ନିବେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି। ଏହା ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ନଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଗତ ସାଢ଼େ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏହାର ସପ୍ତମ ଏଫ୍.ଟି.ଏ. ସ୍ୱାକ୍ଷର କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ଆମେରିକା ସହିତ ରାଜିନାମା କରିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ଦେଶ ୩୮ଟି ଉନ୍ନତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ମୋଟ ନଅଟି ଏଫ୍.ଟି.ଏ. କରିଛି ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଜି. ଡି. ପି. ର ପ୍ରାୟ ୬୫-୭୦ ପ୍ରତିଶତ। ଏହି ରାଜିନାମା ଅଧୀନରେ ୨୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ନିବେଶ ପ୍ରବାହ ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ୧୩୯ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏମ୍.ଏଫ୍.ଏନ୍. ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ୧୧୮ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରିଷ୍ଟୋଫର ଲକ୍ସନଙ୍କ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକର ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ ଏହି ଆଲୋଚନା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ରାଜିନାମା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଓ ରଣନୀତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଗଭୀର ଲୋକସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ୨୦୨୪-୨୦୨୫ ଓସେନିଆ ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୨୬ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା। ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ହେଉଛି ଓସେନିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଂଶୀଦାର, ଯାହାର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୩୦ କୋଟି ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର । ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ବଜାର ପ୍ରବେଶ, ଅଧିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ।
ପାଞ୍ଚଟି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଅନେକ ଆନ୍ତଃ ଅଧିବେଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ମାତ୍ର ନଅ ମାସ ପରେ ୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ରାଜିନାମା ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ଦ୍ରୁତତମ ଏଫ୍.ଟି.ଏ. ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ବାଣିଜ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଅଗ୍ରୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଏଫ୍.ଟି.ଏ. ଆମର ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପରିପୂରକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ। ଏବେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଭାରତର ସମାନ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଏହି ଏଫ୍.ଟି.ଏ. କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା, ଜୈବିକ, ସେବା, ଗମନାଗମନ, ଆୟୁଷ ଓ ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ପରିସରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବ-ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-ଭିତ୍ତିକ କରିଥାଏ। ଏହି ରାଜିନାମା ଭାରତର ଶ୍ରମ-ସଘନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଭାରତର ରପ୍ତାନିକାରୀମାନେ ଏବେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଆଞ୍ଚଳିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଶୂନ୍ୟ-ଶୁଳ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ଏବଂ ବିବିଧତା ଆଣିପାରିବେ। ଆଜିର ଅନିଶ୍ଚିତ ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ଚୁକ୍ତି ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଦାନ କରେ।"
ଲୋକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମତା: ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ଲାଗି ଶୁଳ୍କ, ପ୍ରତିଭା, ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଉତ୍ପାଦ ବାଣିଜ୍ୟ: କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବଜାରକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ୧୦୦% ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶ
ଏଫଟିଏ ସମସ୍ତ ଶୁଳ୍କ ରେଖାକୁ କଭର କରି ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ଭାରତର ୧୦୦% ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ବୟନ, ପୋଷାକ, ଚମଡା, ଜୋତା, ରତ୍ନ ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି ଶ୍ରମ-ସଘନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଏମଏସଏମଇ ଓ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପୂର୍ବରୁ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସେରାମିକ୍ସ, କାର୍ପେଟ୍, ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଅଟୋ ଉପାଦାନ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ୧୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବାଧିକ ଶୁଳ୍କ ବଜାୟ ରଖିଥିଲା।
ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଅନ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଶୂନ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଏକ ସମାନ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ର ଉପଭୋଗ କରି ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଶ୍ରମିକ, କାରିଗର, ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧାସଳଖ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଭାରତ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ଇନପୁଟ୍ ସୁରକ୍ଷିତ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ କାଠ କାଠ, କୋକିଂ କୋଇଲା ଓ ଧାତୁର ଅପଚୟ ଏବଂ ସ୍କ୍ରାପ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ସଠିକ୍ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସୁରକ୍ଷିତ
ଭାରତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମୂଲ୍ୟର ୯୫% କଭର କରୁଥିବା ୭୦.୦୩% ଶୁଳ୍କ ସୀମା ଉପରେ ଉଦାରୀକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଅନ୍ୟପଟେ ଭାରତର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ୨୯.୯୭% ଶୁଳ୍କ ରେଖାକୁ ବାଦ ଦେଇ ରଖିଛି।
ବାଦ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ମୁଖ୍ୟତଃ - ଦୁଗ୍ଧ (ଦୁଗ୍ଧ, କ୍ରିମ୍, ଘିଅ, ଦହି, ପନିର ଇତ୍ୟାଦି), ପ୍ରାଣୀ ଉତ୍ପାଦ (ମେଣ୍ଢା ମାଂସ ବ୍ୟତୀତ), କୃଷି ଉତ୍ପାଦ (ପିଆଜ, ଚଣା, ମଟର, ମକା, ବାଦାମ ଇତ୍ୟାଦି), ଚିନି, କୃତ୍ରିମ ମହୁ, ପ୍ରାଣୀ, ପନିପରିବା କିମ୍ବା ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ ଚର୍ବି ଏବଂ ତେଲ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଗୋଳାବାରୁଦ, ମଣି ଓ ଅଳଙ୍କାର, ତମ୍ବା ଓ ଏହାର ସାମଗ୍ରୀ (କ୍ୟାଥୋଡ୍, କାର୍ଟ୍ରିଜ୍, ରଡ୍, ବାର୍, କଏଲ ଇତ୍ୟାଦି), ଆଲୁମିନିୟମ ଓ ଏହାର ସାମଗ୍ରୀ (ଇଙ୍ଗଟ୍, ବିଲେଟ୍, ତାର ବାର୍)। ୩୦% ଶୁଳ୍କ ସୀମାରେ ତୁରନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବ, ଯାହା କାଠ, ପଶମ, ମେଣ୍ଢା ମାଂସ, ଚମଡା-କଞ୍ଚା ଚମଡା ଇତ୍ୟାଦିକୁ ସାମିଲ କରିବ। ୩୫.୬୦% ଶୁଳ୍କ ୩, ୫, ୭, ଏବଂ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ତେଲ, ମାଲ୍ଟ ନିଷ୍କାସନ, ଉଦ୍ଭିଦ ତେଲ ଏବଂ ମନୋନିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଓ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ପେପ୍ଟୋନ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୪.୩୭% ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ, ଯେପରିକି ମଦ, ଔଷଧ ଔଷଧ, ପଲିମର, ଆଲୁମିନିୟମ, ଲୁହା ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ସାମଗ୍ରୀ ଇତ୍ୟାଦି।
୦.୦୬% ଟାରିଫ୍ ହାର କୋଟା ଅଧୀନରେ ଆସେ, ଯେଉଁଥିରେ ମାନୁକା ମହୁ, ସେଓ, କିୱି ଫଳ ଏବଂ କ୍ଷୀର ଆଲବୁମିନ୍ ସମେତ ଆଲବୁମିନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ସହଭାଗୀତା, କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା
ଏହି ସହଭାଗୀତାରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଉନ୍ନତ ରୋପଣ ସାମଗ୍ରୀ, ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ଗବେଷଣା ଓ ବଗିଚା ପରିଚାଳନା, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଭ୍ୟାସ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେଓ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଅଭ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡରୁ ଚୟନିତ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ (ସେଓ, କିୱି ଫଳ ଓ ମାନୁକା ମହୁ) ଏବଂ ଆଲବୁମିନ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆମଦାନୀ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଏକ ଶୁଳ୍କ ହାର କୋଟା ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ ହେବ, ଯାହା ଘରୋଇ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ଗୁଣାତ୍ମକ ଆମଦାନୀ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ପସନ୍ଦକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ସେଓ, କିୱି ଫ୍ରୁଟ୍ ଏବଂ ମାନୁକା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଶୁଳ୍କ ହାର କୋଟା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର ବିତରଣ ସହିତ ଯୋଡା ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏକ ମିଳିତ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ପରିଷଦ (ଜେଏପିସି) ଦ୍ୱାରା ତଦାରଖ କରାଯାଏ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଘରୋଇ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଥାଏ।
ମାନୁକା ମହୁ: ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଶୁଳ୍କ: ୬୬%; ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମଦାନି: ୧୪.୨ ଏମଟି (୦.୩ ମିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ: ୩୫୬.୮ ଏମଟି (୧.୯ ମିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର); କୋଟାରେ ଟିଆରକ୍ୟୁ: ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୦୦ ଏମଟି ଏମଆଇପି ସହିତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ ଡଲାର/କିଗ୍ରା ଏବଂ ୭୫% ଟାରିଫ୍ ହ୍ରାସ; କୋଟା ବାହାରେ: ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭୫% ଟାରିଫ୍ ହ୍ରାସ ସହିତ ୩୦ ଡଲାର/କିଗ୍ରା ଏମଆଇପି । ଶୁଳ୍କ ୫୬.୧% (ବର୍ଷ ୧); ୪୬.୨% (ବର୍ଷ ୨), ୩୬.୩% (ବର୍ଷ ୩), ୨୬.୪% (ବର୍ଷ ୪), ୧୬.୫% (ବର୍ଷ ୫ ପରବର୍ତ୍ତୀ) ହେବ।
ସେଓ: ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଶୁଳ୍କ: ୫୦%; ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମଦାନି: ୩୧,୩୯୨.୬ ଏମଟି (୩୨.୪ ମିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ: ୫୧୯,୬୫୧.୮ ଏମଟି (୪୨୪.୬ ମିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର); କୋଟାରେ ଥିବା ଟିଆରକ୍ୟୁ: ୩୨,୫୦୦ ଏମଟି (Y୧) ୨୫% ଶୁଳ୍କରେ ୪୫,୦୦୦ ଏମଟି (ଓ୍ବାଇ୬) କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏମଆଇପି ୧.୨୫ ଡଲାର/କିଗ୍ରା ସହିତ (ମୌସୁମୀ ସମୟ ସୀମା: ୧ ଏପ୍ରିଲ୍ – ୩୧ ଅଗଷ୍ଟ); କୋଟା ବାହାରେ ଥିବା: ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ପ୍ରଚଳିତ ଶୁଳ୍କ।
କିୱି ଫଳ: ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଶୁଳ୍କ: ୩୩%; ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମଦାନୀ: ୫,୮୪୦ ଏମଟି (୧୬.୯ ନିୟୁତ ଡଲାର) ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ: ୪୯,୧୬୭ ଏମଟି (୬୧.୪ ନିୟୁତ ଡଲାର); କୋଟା ଭିତରେ ଥିବା ଟିଆରକ୍ୟୁ: ୬,୨୫୦ ଏମଟି (ଓ୍ବାଇ ୧) ୦% ଶୁଳ୍କରେ ୧୫,୦୦୦ ଏମଟି (ଓ୍ବାଇ ୬)କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏମଆଇପି ୧.୮୦ ଡଲାର/କେଜି ସହିତ (ମୌସୁମୀ ସମୟ ସୀମା: ୧ ଏପ୍ରିଲ୍ – ୧୫ ଅକ୍ଟୋବର); କୋଟା ବାହାରେ ଥିବା: ୫୦% ଏମଓପି ୨.୫୦ ଡଲାର/କିଗ୍ରା ଏମଆଇପି ସହିତ।
କ୍ଷୀର ଆଲବୁମିନ ସମେତ ଆଲବୁମିନ: ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଶୁଳ୍କ: ୨୨%; ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମଦାନୀ: ୩,୪୨୯.୭ ଏମଟି (୨୮.୯ ନିୟୁତ ଡଲାର) ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ: ୧୮,୮୦୧.୪ ଏମଟି (୧୭୫.୩ ନିୟୁତ ଡଲାର); କୋଟାରେ ଟିଆରକ୍ୟୁ: ୧,୦୦୦ ଏମଟି (ଓ୍ବାଇ ୧) ୧୧% ଶୁଳ୍କରେ ୩,୦୦୦ ଏମଟି (ଓ୍ବାଇ ୫) କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; କୋଟା ବାହାରେ: ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଶୁଳ୍କ।
ସେବା: ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁବିଧା ଦେଶର ଯୁବ, ମହିଳା ଏବଂ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ
କମ୍ପୁଟର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବା, ବୃତ୍ତିଗତ ସେବା, ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ସେବା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ସେବା, ଦୂରସଂଚାର ସେବା, ନିର୍ମାଣ ସେବା, ବଣ୍ଟନ ସେବା, ଶିକ୍ଷା ସେବା, ପରିବେଶଗତ ସେବା, ଆର୍ଥିକ ସେବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବା ଇତ୍ୟାଦି ସମେତ ଭାରତର ଆଗ୍ରହର ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ପ୍ରାୟ ୧୧୮ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡରେ ଭାରତକୁ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା।
ପ୍ରାୟ ୧୩୯ ଉପ-କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ପସନ୍ଦିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଆଗ୍ରହ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ
ଦକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ପଥ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅଭିଜ୍ଞତା ଖୋଲିବା:
ଏଫଟିଏ ଦକ୍ଷ ବୃତ୍ତିରେ ଭାରତୀୟ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଅସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରବେଶ (ଟିଇଇ) ଭିସା ପଥ ସ୍ଥାପନ କରେ, ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ୫,୦୦୦ ଭିସା କୋଟା ଏବଂ ତିନି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହଣି ସମୟ ସହିତ।
ଏହି ପଥ ଭାରତୀୟ ବୃତ୍ତି ଯେପରିକି ଆୟୁଷ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ, ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ଭାରତୀୟ ରୋଷେୟା ଓ ସଙ୍ଗୀତ ଶିକ୍ଷକ, ଏବଂ ଆଇଟି, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଓ ନିର୍ମାଣ ସମେତ ଉଚ୍ଚ-ଚାହିଦା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ କରେ, ଦକ୍ଷ କର୍ମଶକ୍ତି ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସେବା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ।
ଭାରତୀୟ ପେସାଦାର, ଛାତ୍ର ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗତିଶୀଳତା ମାର୍ଗ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଭାରତ ସହିତ ଛାତ୍ର ଗତିଶୀଳତା ଓ ଅଧ୍ୟୟନ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିସା ପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଉପରେ ସଂଖ୍ୟାଗତ ସୀମା ହଟାଇ ଦେଇଛି, ଅଧ୍ୟୟନ ସମୟରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ୨୦ ଘଣ୍ଟା କାମର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛି ଏବଂ ଷ୍ଟେମ ସ୍ନାତକ ଏବଂ ସ୍ନାତକୋତ୍ତରଙ୍କ ପାଇଁ ତିନି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଡକ୍ଟରେଟ୍ ଧାରକଙ୍କ ପାଇଁ ଚାରି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅଧ୍ୟୟନ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି - ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କ୍ୟାରିଅର ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ବାର୍ଷିକ ୧ହଜାର ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଛୁଟିଦିନ ଭିସା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବ ଗତିଶୀଳତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଯାହା ୧୨ ମାସ ପାଇଁ ବୈଧ, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏକ୍ସପୋଜର, ଦକ୍ଷତା ଅଧିଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ନିବେଶ: ଆମର ଉଦ୍ଭାବକ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା
ଏଫଟିଏରେ ଭାରତରେ ୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶକୁ ସହଜ କରିବା, ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ନିବେଶ, ଗବେଷଣା ଓ ନବସୃଜନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରବାହ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ରଣନୀତି, ବିଶେଷକରି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କଭର କରାଯାଇଛି।
ନିବେଶ ପ୍ରଦାନରେ ଯେକୌଣସି ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଏକ ପୁନଃସନ୍ତୁଳନ ଧାରା ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ଵାରା ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ଆର୍ଥିକ ଫଳାଫଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ।
ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏକ ବିକଶିତ ବଜାର ପ୍ରବେଶ: ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା
ଏହି ଏଫଟିଏ ତୁଳନାତ୍ମକ ନିୟାମକମାନଙ୍କଠାରୁ ଜିଏମପି ଏବଂ ଜିସିପି ଯାଞ୍ଚ ରିପୋର୍ଟ ଗ୍ରହଣକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ୟୁଏସ ଏଫଡିଏ, ଇଏମଏ, ବ୍ରିଟେନ ଏମଏଚଆରଏ, ହେଲଥ୍ କାନାଡା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତୁଳନାତ୍ମକ ନିୟାମକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଗୁଡ଼ିକ ପୁନରାବୃତ୍ତି ଯାଞ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସୁଗମ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ସହଜ ହେବ । ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ଭାରତର ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ରପ୍ତାନିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର
ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜିଆଇ ଆଇନ କେବଳ ଭାରତର ମଦ ଏବଂ ସ୍ପିରିଟକୁ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ।
ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ୧୮ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଘରୋଇ ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ମଦ, ସ୍ପିରିଟ୍ ଏବଂ 'ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ'ର ପଞ୍ଜୀକରଣ ସମ୍ଭବ ହେବ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମାନ ବ୍ୟବହାର ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ।
ଏହା ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଭାରତୀୟ ଜିଆଇ ଗୁଡ଼ିକର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଥାଏ।
ଏମଏସଏମଇ, ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମନ୍ୱୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଶ୍ରମ-ସଘନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହ୍ରାସ ଏବଂ ନିୟାମକ ନିଶ୍ଚିତତା ବୟନଶିଳ୍ପ, ପୋଷାକ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସରେ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ସଂରଚିତ ସହଯୋଗରେ ବାଣିଜ୍ୟ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନାର ଉନ୍ନତ ପ୍ରବେଶ, ରପ୍ତାନି ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଏସଏମଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସହିତ ସଂଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି।
ଚାଷୀ, ଏମଏସଏମଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଛାତ୍ର ଏବଂ ପେସାଦାରମାନେ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରବେଶ, ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁଯୋଗରୁ ଲାଭ ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଉତ୍ସର ନିୟମ: ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଢାଞ୍ଚା
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉତ୍ସ ନିୟମର ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଅନ୍ୟପଟେ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିଦ୍ୟମାନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ରହିଥାଏ।
ଏହି ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ଅଣ-ଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ପରିପୂରକ, ଏକ ବ୍ୟାପକ, ସମୟ-ସୀମାବଦ୍ଧ ଦୃଢ଼ ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ, ପସନ୍ଦର ଶୁଳ୍କ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏକତ୍ର, ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ସ ନିୟମର ମାନଦଣ୍ଡର ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ, ଅପବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ମିଥ୍ୟାକରଣକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିହତ କରେ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଲାଭ କେବଳ ପ୍ରକୃତ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ।
ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିକାର: ଭାରତର ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁରକ୍ଷା
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଆଣ୍ଟି-ଡମ୍ପିଂ, ସବସିଡି ଏବଂ କାଉଣ୍ଟରଭେଲିଂ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଡବ୍ଲୁଟିଓ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅଧୀନରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରେ।
ଏଫଟିଏ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ଆମଦାନୀରେ ବୃଦ୍ଧି, ଏକ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପକୁ ଗୁରୁତର କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା କିମ୍ବା ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆଶଙ୍କା ସୃଷ୍ଟି କରେ ତେବେ ଏହାକୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇପାରିବ।
ଉପଲବ୍ଧ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆହୁରି ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବା କିମ୍ବା ଶୁଳ୍କ ହାର ବୃଦ୍ଧି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସମୟରେ ପ୍ରଚଳିତ ଏମଏଫଏନ ପ୍ରୟୋଗ ହାର କିମ୍ବା ଏମଏଫଏନ ପ୍ରୟୋଗ ହାରରୁ କମ୍ ନୁହେଁ।
ରପ୍ତାନି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସୁବିଧାଜନକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା:
ଏଫଟିଏ କାରବାର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସୀମା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସେଟ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ।
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ଅଧିକୃତ ଆର୍ଥିକ ଅପରେଟର, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସୁବିଧା ଏବଂ କାଗଜବିହୀନ ଏକକ-ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ରପ୍ତାନି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଇନପୁଟ୍ ଭାବରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହା ରିହାତି ବଜାରରେ ଏମଏସଏମଇ ଓ କୃଷି ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏହା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟରେ ପୂର୍ବାନୁମାନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରେ।
ନିରାପଦ ଏବଂ ନିର୍ବିଘ୍ନ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ସ୍ମାର୍ଟ ନିୟମ: ସାନିଟାରୀ ଏବଂ ଫାଇଟୋସାନିଟାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ସମର୍ପିତ ସାନିଟାରୀ ଏବଂ ଫାଇଟୋସାନିଟାରୀ (ଏପିଏସ) ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ (ଟିବିଟି) ଅଧ୍ୟାୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯାହା ପାରସ୍ପରିକ ଆଧାରରେ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ-ଟ୍ରାକିଂକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଏ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଅନୁମତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରେ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଏସପିଏସ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଟିବିଟି ଅଧ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ଉନ୍ନତ ନିୟାମକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଶୁଳ୍କ ବାହାରେ ଯାଉଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ହ୍ରାସ କରେ, ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଖାଦ୍ୟ, କୃଷି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବଜାରରେ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ-ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରବେଶ ପାଇବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ଏହି ନିୟମାବଳୀ ମାନବ, ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଦ୍ଭିଦ ଜୀବନ କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ବାଣିଜ୍ୟର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସନ୍ତୁଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଉଚ୍ଚ ନିୟାମକ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, କାରବାର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ସରଳ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରିବ।
ପ୍ରମୁଖ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହଭାଗୀତା
ଏଫଟିଏ ଉଭୟ ପକ୍ଷକୁ ଆଗ୍ରହର ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁଗତ କୃଷି ଏବଂ ଅଣ-କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ସମବାୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ବାହାରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ତାଲିମ ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ସହଯୋଗର ବିବିଧତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
କୃଷି ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗର କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ମହୁ, ବନୀକରଣ, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ମଦ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଅଣ-କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସହଯୋଗ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀ (ଆୟୁଷ), ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନର ସଂରକ୍ଷଣ, ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପ, କ୍ରୀଡା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ, ଯାହା ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ନବସୃଜନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରହିଛି।
ସାଂସ୍କୃତିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଲୋକ-ଠାରୁ-ଲୋକ ସହଯୋଗ: ଏଫଟିଏ ରେ ପ୍ରଥମ
ସଂସ୍କୃତି, ବାଣିଜ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅଧ୍ୟାୟ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ଲୋକଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ
ତାଙ୍କର ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସେବା ପ୍ରବେଶ ରହିଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତର ଆୟୁଷ ପ୍ରଣାଳୀର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଚିକିତ୍ସା ମୂଲ୍ୟ ଯାତ୍ରାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ସୁସ୍ଥତା ସେବାରେ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ସେବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ।
ଏହା ମାଓରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ଭାରତର ଆୟୁଷ ବିଷୟ (ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା, ୟୁନାନି, ସୋୱା-ରିଗ୍ପା, ସିଦ୍ଧ ଏବଂ ହୋମିଓପାଥି)କୁ କେନ୍ଦ୍ର ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏହା ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପ, ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀର ସଂରକ୍ଷଣ, କ୍ରୀଡା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ସମ୍ପର୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ମାନବୀୟ ଦିଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
ଏହା ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଲୋକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରେ।
ପାରସ୍ପରିକ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଜୈବିକ ବାଣିଜ୍ୟ: ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ଏକ ସୋପାନ, ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ଗୃହୀତ ତୃତୀୟ ଦେଶର ମାନକ (ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ) ଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଏମଆରଏ (ପାରସ୍ପରିକ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଭାରତ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୮୦ ରୁ ଅଧିକ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରୁ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡକୁ ମୋଟ ଜୈବିକ ରପ୍ତାନି ୨,୪୦୧.୫୩ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଥିଲା, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୩.୧୮ ନିୟୁତ ଡଲାର। ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏମଆରଏ) ପରେ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହେବା ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ, ଅଳସୀ ବିହନ, ଆରବିକା ଚେରି ଏବି, ସାଇଲିୟମ୍ ହସ୍କ (ଇସାବଗୋଲ୍), ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ କେକ୍, ଜୈବିକ କଳା ଚା ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ: ଦୃଢ଼ ଗତି, ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନା
୨୦୨୪ ମସିହାରେ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟ ୨.୪ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଇଛି, ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ ୧.୩ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ବାଣିଜ୍ୟ ତୁଳନାରେ ୪୯% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଫଟିଏ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ସହିତ, ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ, ସେବା ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି, ୨୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ନିବେଶ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହିତ, ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏଫଟିଏ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ରପ୍ତାନି ବିସ୍ତାର କରିବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗଭୀର ଏବଂ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନରୁ କାରଖାନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ରାଜିନାମା ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
ଶୂନ୍ୟ-ଶୁଳ୍କ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ରପ୍ତାନିର ଏକ ଆଧାର ବୟନ ଓ ପୋଷାକ, ପୋଷାକ, ଗୃହ ସାଜସଜ୍ଜା, ତନ୍ତୁ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକରେ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଫଳ, ମସଲା, ଶସ୍ୟ, କଫି ଏବଂ କୋକୋ ଭଳି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ ସହିତ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହେବ। ଚମଡା ଓ ଜୋତା ପ୍ରମୁଖ ଶୁଳ୍କ ହଟାଇବା ଦ୍ୱାରା ଲାଭବାନ ହେବେ, ଯାହା ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିତିକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ସେହି ସମୟରେ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର - ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଅଟୋମୋଟିଭ୍, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ରବର ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସରୁ ଲାଭବାନ ହେବେ, ଭାରତର ବିବିଧ ରପ୍ତାନି ଆଧାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ ଆଣିବେ।
ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ, ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନି ଦୃଶ୍ୟପଟର ବିବିଧ ଏବଂ ବିଶେଷ ପ୍ରକୃତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ବ୍ୟାପକ-ଭିତ୍ତିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନିକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜୁରାଟର ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଓ ରତ୍ନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଔଷଧ ଓ ଅଟୋ ଉପାଦାନ, ତାମିଲନାଡୁର ବୟନଶିଳ୍ପ, ଚମଡା ଓ ଅଟୋ ଉପାଦାନ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚମଡା, କାର୍ପେଟ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ପଞ୍ଜାବର କୃଷି ଉତ୍ପାଦ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଔଷଧ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଚା ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଉନ୍ନତ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେରଳ ଭଳି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ରପ୍ତାନିରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଚା, ମସଲା, ବାଉଁଶ ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପାଇପାରିବେ। ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଏହି ଚୁକ୍ତି ଭାରତର ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋଫାଇଲକୁ ଆହୁରି ବିବିଧ ଏବଂ ଗଭୀର କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।