Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the closing ceremony of Sikkim's 50th Year of Statehood Celebrations in Gangtok
28 APR 2026 1:51PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Governor of Sikkim Shri Om Mathur Ji, the popular, energetic youth and my dear friend Shri Prem Singh Tamang Ji, my colleagues in Parliament Shri Dorjee Shering Lepcha Ji, Dr. Indra Hang Subba Ji, Shri Dilli Ram Thapa Ji, and my dear brothers and sisters of Sikkim.
To all the people of Sikkim, many congratulations and best wishes on the Golden Jubilee. Namaste, Tashi Delek!
Kham-ri-mo! How are you all?
Friends,
Yesterday afternoon I reached Gangtok, and before coming here, I was a little busy in the hustle and bustle of the Bengal elections. As soon as I arrived here, a new feeling, a new joy, an atmosphere of celebration all around, my heart was filled with happiness. The rain at night, then the coolness of the morning, and this bright sunshine-Sikkim’s colors are truly unique.
Friends,
Sikkim, the heaven of the East, the garden of orchids, its unmatched beauty, its peace, its spiritual joy-this experience is obtained with great fortune. Today I also went to see the orchids here. For me, the time fixed was less, so I spent more time there. And I say to tourists across the country, to nature-loving tourists, if they have not seen the orchids of Sikkim, then they have seen nothing. And I am confident that this time tourists will surpass all the figures of Sikkim’s tourism. In the orchids I saw the colors of nature, their joy, my mind is still immersed in it.
Friends,
Today we have the opportunity to celebrate the 50-year journey of Sikkim. When the occasion is so historic and happening in such a divine atmosphere, its grandeur increases many times. This Paljor Stadium today is filled with that wonderful aura. The cultural programs held here, the captivating performances of the artists, the enthusiasm shown by the people of Sikkim, the beautiful scenery of nature in the mountains and sky in front-it seemed as if nature and culture had come alive together. Truly these memories will always remain in my heart. And I congratulate all those who did the choreography, all those who sang. And today’s program, I would like that TV, media, Doordarshan show it to the country again and again. When in the country, for political interests, attempts are made for linguistic divisions, provincialism, discrimination, today Sikkim has shown the vision of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. In this small program, they presented the whole of India before the eyes. And even now, the seating arrangement they have made, I can see from above, it is the whole of India, and people are sitting in the attire of their respective states. Over there Gujarat, people are sitting in Gujarati clothes. Truly, truly you have won hearts. Not Modi’s heart, but the heart of the whole of India you have won today. This is what devotion to India is, this is what patriotism is. In the new generation, this is how the feeling of patriotism arises. Many congratulations to you all.
Friends,
Coming to Sikkim gives me great happiness also because last time I could not reach here due to bad weather. I had to connect with you online from Bagdogra. That regret of not being able to meet you here remained in my mind. And whenever Prem Singh Ji met me, my eyes lowered that you worked so hard, I could not come. And therefore I was waiting, that wait has been fulfilled today through this occasion.
Friends,
Meeting the people of Sikkim always gives me a different peace. Your gentleness, your simplicity, the smile on your faces is wonderful. Even before coming here, I met many talented people of Sikkim. Intellectuals of Sikkim, Padma awardees, artists and footballers-I spoke with them on different subjects.
Friends,
The road show yesterday evening, I have not forgotten it yet, and perhaps will never forget it. In hands, our beloved tricolor. Continuous chants of Bharat Mata Ki Jai, and the proclamation of Vande Mataram, the whole atmosphere was filled with the pictures of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. From Ganju Lama Gate to Lok Bhavan, the way my brothers and sisters of Sikkim poured out their love, the way all ethnic communities welcomed, each community with its own attire, its own music, its own traditions-the whole atmosphere turned into a grand festival. This scene was like different colors blooming in the lap of nature. In large numbers, my mothers and sisters, children and elders also came to give their blessings. And one of the best things I saw throughout the way was the cleanliness of Sikkim’s roads. Salute to you all. No dirt anywhere, cleanliness in the air, cleanliness on the roads. You people of Sikkim are true protectors of nature, brand ambassadors. I again say to the countrymen, come to Sikkim. How clean, how well-maintained you have kept Sikkim.
Brothers and sisters,
For the road show yesterday, and for this event now, I express my heartfelt gratitude to all of you and all the artists. I congratulate you. I give many congratulations to the people of Sikkim and to all the countrymen on this celebration of the important 50-year journey. I assure you, the debt of your love, your affection, your blessings, I will leave no effort to repay it.
Friends,
The journey of Sikkim is a journey of human values. It is a journey of carrying development and heritage together. Many generations of Sikkim have carried forward this journey. In the past 50 years, all those who have advanced Sikkim, brought it here, I heartily congratulate them today, I honor them. At the time, whoever had to do whatever they did, they gave to Sikkim. Now, the responsibility is on us, upon us. The government of Sikkim, under the leadership of my friend Prem Singh Ji, is working with full honesty to preserve the heritage of Sikkim and to accelerate development. For us, Sikkim, the North East, is not only an important part of the country, but it is India’s ‘Ashta Lakshmi’. The North East is India’s ‘Ashta Lakshmi’. Therefore, we are working on the policy of ‘Act East’, and we have also taken the resolve of ‘Act Fast’ for the North East. And therefore, ‘Act East’, ‘Act Fast’. Today also, more than 30 projects worth thousands of crores of rupees have been inaugurated and foundation stones laid here. These include projects of roads, power, tourism, health, education, all kinds. The challenges that came in the areas of North Sikkim after 2023 have also been taken into account. Wherever connectivity was affected, focus has been on strengthening it again. I give many congratulations to all the people of Sikkim for these.
Friends,
The great strength of our Sikkim is its tourism economy. The area of Sikkim is less than one percent of the country’s total area, but more than 25 percent of the country’s floral diversity is found in our Sikkim. Here there are about 500 species of birds, about 700 species of butterflies, beautiful forest cover, the wonderful attraction of Kanchenjunga, so much is here. Therefore, everyone wants to come to Sikkim again and again.
Friends,
A very large number of people’s income in Sikkim is connected with tourism. And tourism grows only when the infrastructure of that state is good. That is why we are focusing the most on Sikkim’s connectivity and infrastructure. In recent years, hundreds of kilometers of highways have been built here. Work is progressing rapidly to take roads to every village. Such modern infrastructure, which earlier was not even imagined, is today becoming reality. The construction of the expressway from Bagdogra to Gangtok, the Sevok-Rangpo rail line-these projects are becoming the means to connect Sikkim with the whole country. New national highways are also being built here. In cities like Gangtok, projects like ring roads are necessary for the future. Work is moving forward in this direction too.
Brothers and sisters,
The work that the BJP government is doing today could have been done earlier also, but Congress governments always pushed back the development of Sikkim. Take the example of the Sevok-Rangpo rail line. This project was approved in 2008–2009, but no work happened on the ground, it remained stuck on paper. The project remained lying in files. After the BJP government came to the Centre, development again gained speed. For the first time, rail is going to reach Sikkim.
Friends,
To promote tourism, we also need new ideas. Today we are working with this thinking. The construction of ropeways in Bhaledunga, Yen-Yeng, and Pelling is an example of this. A skywalk is also being built in Bhaledunga. And now preparations are being made to build a glass deck skywalk on Singhshore Bridge. Work is also being done to improve the border experience at places like Nathula and Namli.
Friends,
With these efforts of our government, your life will become easier, the number of tourists coming to Sikkim will increase further, and your income will also grow. And I always urge tourists across the country: when you travel, whether for adventure tourism or environment tourism, wherever you go, it should be compulsory to spend 5 percent of your travel budget on buying local products. The path to making local vocal begins here. Wherever you go, eat the local food, buy the local items, take them as souvenirs. So that the people here, the small groups living far away in the mountains, the sisters who make such wonderful things in self-help groups, buyers should come from across the country, and this will also increase employment opportunities here.
Friends,
In Sikkim, there is also great scope for eco-wellness tourism, we are promoting this too. To ensure that local people get maximum income from tourism, 1,000 homestays are also being built. Infrastructure is also being supported for adventure tourism.
Friends,
Another sky of possibilities for Sikkim is in sports. The youth here have proved their capacity and talent in sports on big stages. In football, boxing, archery, players from here have brought glory to Sikkim and the country.
Friends,
To advance these talents, we are running movements like ‘Khelo India’ and ‘Fit India’. The State Sports Academy here has also been revived. Sports events like the Sikkim Premier League are being promoted, so that more and more players get the chance to play, and their performance improves.
Friends,
There is also a proposal for a state-of-the-art boxing academy in the name of Jaslal Pradhan Ji. Projects like Integrated Sports and Cultural Village are also moving forward. This will give better facilities to the youth of Sikkim, and they will be able to shine their sports further.
Friends,
Among the projects inaugurated and foundation stones laid today, many big works related to the health sector are also included. There was a time when Congress governments had completely ignored Sikkim and the North East. Health services here used to be very limited. Because of this, tourists also hesitated to come here. But today that challenge is ending. Today in Sikkim, about 200 Ayushman Arogya Mandirs are functioning. Today there are 4 district hospitals, a tertiary care hospital, wellness centers, and thousands of people are benefiting from Ayush facilities here. After the inauguration of Drezong Namgyal Sowa Rigpa Hospital, Sikkim’s healthcare system will get a further boost.
Brothers and sisters,
Along with health infrastructure, people should also get cheap treatment, our government is committed to this too. Earlier we had given Ayushman cards to the poor for free treatment. Now this facility is also being given to all elderly people aged 70 years and above. Along with this, medicines are also available at very cheap prices at Jan Aushadhi Kendras. With these efforts, the lives of people here have become easier, and your expenditure on treatment is also decreasing.
Friends,
Today the world’s perspective on economic progress and resources is changing rapidly. Today the world is talking about sustainable lifestyle. Today the world’s focus is on clean energy. Today organic foods are being given priority. I am happy that our North East and Sikkim are big centers of this futuristic growth. Sikkim has shown direction to the whole country. Sikkim had already declared the entire state organic 10 years ago, in 2016. Our Demazong is now not only known for rice production, its identity has now become for organic rice. Large cardamom, ginger, turmeric, avocado, kiwi-so many products are reaching the markets of the country and the world. Hundreds of species of medicinal plants are also found in Sikkim. These too are becoming a means of increasing the income of local people.
Friends,
Sikkim’s model of organic and natural farming is an inspiration for the whole country. Sikkim’s lifestyle, Sikkim’s resolve, today these have become part of the nation’s vision. To promote natural farming here, organic processing plants have also been started. This is giving farmers the opportunity to connect directly with the market.
Friends,
In Sikkim’s economic progress, a very big role is also played by the self-help groups here and by these women. The products of these self-help groups have reached big markets, and Digital India is playing a big role in this. Platforms like “Swayam Sikkim” are today empowering these women.
Friends,
In the field of clean energy, Sikkim has a wide capacity. While preserving the environment here, we have to make further use of this potential of Sikkim. I know, environmental protection is the nature of the people of Sikkim. When the country started the initiative of ‘Ek Ped Maa Ke Naam’, the people of Sikkim carried it forward with a sense of duty, and the Chief Minister here inspired the people with the initiative “Mero Rukh Mero Santati”. Under this, 108 trees are planted at the birth of every child. I feel this initiative is an inspiration for the whole world. We have to carry forward our efforts connected to the environment with even more dedication. This is our heritage, which we have to keep safe for the next generation.
Friends,
Sikkim should move forward even faster, give speed to the dream of a developed India, for this we have to work together. We have to take Sikkim to new heights. With this resolve, once again, I give you all best wishes on this occasion. I wish you all a bright future. And today, after 50 years of this journey, now we have to complete two milestones. What will we do when Sikkim’s journey reaches 100 years? What will we do by the time Sikkim’s journey reaches 75 years? And when the country’s independence reaches 100 years, the dream of a developed India in 2047, for that we should start preparing today and move forward with resolve. With this feeling, once again I express my heartfelt gratitude to all of you. Thank you very much. Say with me-
Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সিক্কিমগী গেংতোক্তা রাজ্য ওইখিবা চহী ৫০শুবা থৌরম লোয়শিনবগী থৌরমদা পি.এম.গী ৱারোল
28 APR 2026 1:51PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়।
ভারত মাতা কি জয়।
ভারত মাতা কি জয়।
সিক্কিমগী রাজ্যপাল শ্রী ওম মাথুরজি, মফম অসিগী মীয়াম্না পাম্নরবা, থৌনা লৈবা নহাশিং অমসুং ঐগী খ্বাইদাগী ফবা মরুপ শ্রী প্রেম শিংহ তামাং জি, পারলিয়ামেন্ততা ঐগী থবক তৌমীন্নরিবা শ্রী দোরজি ত্সেরিং লেপচা জি, দাক্তার ইনদ্র হাং সুব্বা জি, শ্রী দিল্লি রাম থাপা জি, অমসুং সিক্কিমগী ঐগী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং।
গোল্দন জুবিলিগী থৌরমদা সিক্কিম মীয়াম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাওজেল কয়া পিজরি। নমশ্তে, তাসি দিলে!
খাম-রি-মো! তপায়নহারু কোস্তো হুনু-হুঞ্চ?
মরুপশিং,
ঐহাক ঙরাং নুমীদাং গেংতোক্তা য়ৌরকখি, অমসুং য়ৌদ্রিঙৈদা ঐহাক বঙ্গালগী মীখলদা খরা ৱাখল লাকখি। য়ৌরকপা মতমদা ঐহাক অনৌবা এক্সপরিয়েন্স অমা, অনৌবা নুংঙাইবা অমা, চাওরাক্না কুম্মৈগী ফীভম অমা লাকখি অমসুং ঐহাক্কি থম্মোয়দা নুংঙাইবনা থল্লবা। অয়ুক্কি নোংজু-নুংশা, অয়ুক-নুংথিলগী নুংশিৎ, অমসুং মঙাল নাইরবা নুমীৎকি মঙাল—সিক্কিমগী মচুশিং অসি অখন্নবা অমনি।
মরুপশিং,
সিক্কিম, ইস্তকি পারাদাইজ, খোঙ্গুন মেলৈকি বাগান – মসিগী মশক নাইবা ফজবা, মসিগী তংদু লৈতাবা, মসিগী থৱায়গী ওইবা নুংঙাইবা – হায়রিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অসি লাইবক ফবনি। ঙসি ঐসু মফম অসিদা লৈরিবা খোঙ্গুন মেলৈশিং য়েংনবা চৎখ্রে। ঐহাক্না থৌরাং তৌখিবা অদুদগী হেন্না মফম অদুদা মতম লেনখি। অদুগা ঐহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা লাকপা লমকোয়বশিং, মহৌশাবু নুংশিজবা লমকোয়বশিংদা হায়নিংই মদুদি করিগুম্বা মখোয়না সিক্কিমগী খোঙ্গুন মেলৈশিং উবা ফংদ্রবদি মখোয়না করিগুম্বা অমত্তাা উখিদ্রি। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থমলি মদুদি চহি অসিদা লমকোয়বশিংনা সিক্কিমগী তুরিজমগী রেকোরদা পুম্নমক থুগাইরগনি। মহৌশাগী মচু, মখোয়গী হরাওবা, ঐনা খোঙ্গুন মেলৈদা উখিবা অদু হৌজিকসু ঐগী থম্মোয়দা য়াম্না লুনা লৈরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না সিক্কিমগী চহি ৫০ শুরকপগী তাঞ্জা ফংলে। থৌরম অসি অসুক য়াম্না পুৱারি ওইরবা অমসুং অসিগুম্বা দিব্য় এতমোসফিয়রদা পাংথোকপা মতমদা মসিগী অথোইবা অসি মখল কয়াগী মওংদা চাওথোকহল্লি। মসিগী পালজোর শ্তেদিয়ম অসি ঙসিসু অদুগাুম্বা অরাপ্পা অদুনা থল্লে। মফম অসিদা পাংথোকখিবা কলচরেল প্রোগ্রামশিং, আরতিস্তশিংগী মীৎয়েং থম্ফম ওইবা পর্ফোমেন্সশিং, সিক্কিমগী মীয়াম্না উৎখিবা থৌনা, ঐখোয়গী মাঙদা লৈরিবা তুরেল অমসুং অতিয়াদা উবা ফংলিবা মহৌশাগী ফজরবা মচুশিং অসিনা মহৌশা অমসুং কলচর অসি পুন্না হিংমীন্নরকপগুম উহনখি। তশেঙনা হায়রবদা নিংশিংবশিং অসি ঐগী থম্মোয়দা মতম চুপ্পদা লৈরগনি। অমসুং কোরিওগ্রাফর অমসুং ইশৈ নোংমাই পুম্নমকপু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অদুগা তি.ভি., মীদিয়া, দুরদর্সন চেনেলশিংনা মসিগী থৌরম অসি জাতিদা হঞ্জিন হঞ্জিন উৎপা ঐনা পাম্মী। লৈবাক অসিগী মনুংদা লিঙ্গুইস্তিক শোভিনিজম, রিজনেলিজম, হায়-লো শ্তেতশ, অমসুং খেন্নবা থম্নবা রাজনিতিগী ইনতরেস্তশিংনা লেপ্পাা লৈতনা হোৎনরিবা মতম অসিদা ঙসি সিক্কিমনা ঐখোয়দা "এক ভারত শ্রেস্থ ভারত"গী মীৎয়েং অমা পিরে। মসিগী অপিকপা থৌরম অসিদা মখোয়না জাতি পুম্ববু পুন্সিদা পুরকখি। অমসুং হৌজিক ফাওবা মখোয়না শেম শারিবা ফম্ফমগী থৌরাং অসি, মপানথোঙদগী, ভারত পুম্নমক্নি, অমসুং অকোয়বগী ফিবম অসি মখোয়না লৈরিবা লমদম অদুগা চুশিন্নরি। গুজরাত্তা মীয়াম্না গুজরাতিগী পোৎচৈশিংদা ফম্লি। নখোয়না তশেঙনা থম্মোয়শিং থোইখ্রে। মসি স্মোদীগী নত্তে, জাতি পুম্বগীনি। মসিনি ভারতকি ভক্তি, মসিনি লৈবাক নুংশিবা। মসিনা অনৌবা মীরোলদা লৈবাক নুংশিবগী ৱাখল পোকহল্লি। ময়াম পুম্নমকপু য়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐসু সিক্কিমদা লৈবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই, মরমদি হৌখিবা মতমদা ফৎতবা নোংজু-নুংশানা মরম ওইদুনা মফম অসিদা য়ৌবা ঙমখিদে। ঐহাক্না অদোমগা বাগদোগ্রাদগী ওনলাইন্দা শম্নহনবা তাখি। মফম অসিদা নখোয়গা উনবা ঙমদবগী অৱাবা অদু ঐগী থম্মোয়দা লেপলি। অদুগা ঐনা প্রেম শিংহ জিগা উনরকপা মতম খুদিংদা নঙনা অসুক য়াম্না কন্না হোৎনখি হায়না খন্দুনা ঐগী মীৎ উইশিনখি, অদুবু ঐ লাকপা ঙমখিদে। অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না ঙাইদুনা লৈরম্মী, অমসুং ঙাইরিবা অদু ঙসি খুদোংচাবা অসিগী খুত্থাংদা মপূঙ ফারে।
মরুপশিং,
সিক্কিমগী মীয়ামগা উন্নবদা মতম পুম্নমক্তা ঐহাকপু অখন্নবা শান্তিগী ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লি। অদোমগী মীনুংশি, অদোমগী ইচম চম্বা, অদোমগী মায়থোঙদা লৈরিবা মীৎয়েং অদু অঙকপনি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাঙদসু ঐহাক্না সিক্কিমদগী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওই কয়াগা উনখি। সিক্কিমগী লৌশিং লৈবা মীওইশিং, পদ্ম মনা ফংলবা মীওইশিং, আর্তিস্তশিং, অমসুং ফুতবোল শান্নরোয়শিং—মখোয়গা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা ৱারি শানখি।
মরুপশিং,
ঙরাং নুমীদাং থোকখিবা রোদা শো অসি ঐহাক্না হৌজিক ফাওবা কাওখিদ্রি, অমসুং কৈদৌনুংদা কাওরোয়দবসু য়াই। ঐখোয়গী নুংশিজরবা মচু অহুমগী ফিরালনা খুৎতা। ভারত মাতা কি জয় অমসুং বন্দে মাতরমগী লেপ্পা লৈতবা খোঞ্জেল। এতমোসফিয়র পুম্নমক "এক ভারত শ্রেস্থ ভারত"গী ইমেজশিংনা থল্লম্মি। গঞ্জু লামা গেৎতগী হৌরগা লোক ভবন ফাওবা, সিক্কিমদগী ঐগী ইচে-ইচলশিংনা মখোয়গী নুংশিবা পিনবা লাকখিবা মওং, ইথ্নিক মীয়াম খুদিংমক্না ঐবু তরাম্না ওকপগী মওং, অমমমনা মশাগী ওইবা পোৎলমশিং, মশাগী ওইবা ম্য়ুজিক, মশাগী ওইবা চৎনবি-মতম পুম্বা অচৌবা কুম্মৈ অমা ওইনা ওন্থোকখি। মফম অদু মহৌশানা মশাগী মকোকথোঙবদা তোঙান তোঙানবা মচু কয়ানা ফুমজিল্লকপগুম ওইরম্মি। ঐগী ইমা, ইচে-ইচলশিং, অঙাংশিং অমসুং অহলশিংনসু মখোয়গী থৌজাল পিবিনবা লাকখি। অদুগা লম্বিদা ঐনা উখিবা খ্বাইদাগী ফবা ৱাফমদি সিক্কিমগী লম্বিশিং শেংদোকপনি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু সলাম তৌরি। মফম অমত্তদা অকায়-অতোয় অমত্তা লৈরমদে, নুংশিত্তা শেংদোকপা, লম্বিশিংদা শেংদোকপা লৈরমদে। অদোম সিক্কিমগী মীয়াম মহৌশাবু অশেংবা ঙাকপিবা, ব্রান্দা এমবেসেদরনি। ঐহাক্না অমুক হন্না ঐহাক্কি লৈবাক মীয়ামদা সিক্কিমদা লাক্নবা হায়জরি। অদোম্না সিক্কিম অসি অসুক য়াম্না শেঙনা অমসুং হায়জিনিক ওইনা থম্লে।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
ঙরাং রোদশোগীদমক অমসুং থৌরম অসিগীদমক অদোম পুম্নমকপু অমসুং আর্তিস্ত পুম্নমকপু থম্মোই শেঙনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না অদোমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। চহি ৫০গী মরুওইবা খোঙচৎ অসিগী সেলেব্রেসন অসিগীদমক ঐহাক্না সিক্কিমগী মীয়াম অমসুং ঐহাক্কি লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু থম্মোই শেঙনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐনা নখোয়দা থাজবা পিরি মদুদি নখোয়গী নুংশিবা, নখোয়গী নুংশিবা অমসুং নখোয়গী থৌজালগী র্ইন অসি পিনবা ঐনা শিৎপা অমত্তাা থমলোই।
মরুপশিং,
সিক্কিমগী খোঙচৎ অসি মীওইবগী মগুনগী খোঙচৎনি। মসি চাওখৎপা অমসুং হেরিতেজগী খোঙচৎ অমনি। সিক্কিমগী মীরোল কয়ানা খোঙচৎ অসিবু মাংলোমদা পুখৎলি। হৌখিবা চহি ৫০ অসিদা সিক্কিমবু মাংলোমদা পুখত্তুনা মসিগী থাক অসি য়ৌহনখিবা পুম্নমকপু ঙসি ঐহাক্না থম্মোই শেঙনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়না তৌগদবা থবক অদু কনাগুম্বা অমগী দ্যুতি লৈরবসু মখোয়না সিক্কিমগীদমক তৌখি। হৌজিক, থৌদাং অসি ঐখোয়গী মফমদা লৈরি। ঐহাক্কি ইচিল-ইনাও প্রেম শিংহ জিগী লুচিং মখাদা সিক্কিম সরকারনা সিক্কিমগী হেরিতেজ ঙাক্তুনা থম্নবা অমসুং মসিগী চাওখৎপা খোঙজেল য়াংশিন্নবা মপূঙ ফানা পুকচেল শেঙনা থবক পায়খৎলি। ঐখোয়গীদমক্তদি সিক্কিম অমসুং অৱাং-নোংপোক অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইবতা নত্তনা মখোয় অসি ভারতকি "আত লক্ষ্মী" (লক্ষ্মী ৮)নি। মরম অদুনা ঐখোয়না "এক্ত ইস্ত" পোলিসি অমা চৎনহনবতা নত্তনা অৱাং নোংপোক্কিদমক "এক্ত ফাস্ত" তৌগনি হায়না ৱাশকখ্রে। অমসুং মরম অসিনা, "এক্ত ইস্ত", "এক্ত ফাস্ত"। ঙসি ফাওবা লুপা কোতি লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তা ৩০ হেন্না শঙ্গাখি অমসুং য়ুম্বাি স্তোনশিং থমখি । মসিদা লম্বি, পাৱর, তুরিজম, হকশেল, অমসুং এজুকেশনগী সেক্তার পুম্নমকতা প্রোজেক্তাশিং য়াওরি। ২০২৩গী মতুংদা নোংপোক সিক্কিম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংসু য়েংশিনখ্রে। কনেক্তিবিতিদা শোকহল্লবা মফম খুদিংদা মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমলি। মসিগীদমক ঐনা সিক্কিমদা লৈরিবা অদোম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সিক্কিমগী অচৌবা পাঙ্গল অমদি মসিগী তুরিজম ইকোনোমিনি। সিক্কিমগী মফম অসি লৈবাক অসিগী অপুনবা চাদা অমদগী তানা লৈরি, অদুম ওইনামক মসিদা লৈবাক অসিগী মহৈ-মরোংশিংগী চাদা ২৫ হেন্না য়াওরি। চাওরাক্না শা মখল ৫০০, তিন মখল ৭০০, ফজরবা উমংগী মফম, কঞ্চংজঙ্গা তুরেলগী অঙকপা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা—মসিদগী হেন্না কয়া অমা। মরম অদুনা মীপুম খুদিংমক্না অমুক হন্না সিক্কিমদা চৎপা পাম্লি।
মরুপশিং,
সিক্কিমদা তুরিজম অসি মীওই মশিং য়াম্লবা শেন্থোক লম্বি অমনি । রাজ্য অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মপাঙ্গল কনবা মতমদা খক্তাদা তুরিজম হেনগৎলকই। মরম অসিনা ঐখোয়না মরু ওইনা সিক্কিমগী কনেক্তিবিতি অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থমলি। হৌখিবা চহি খরশিদা কিলোমীতর লিশিং কয়া শাংবা হায়ৱেশিং শাখ্রে। খুঙ্গং খুদিংদা লম্বিশিং শাংদোক্নবা খোঙজেল য়াংনা থবক চত্থরি। মমাঙদা খনখিদবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ৱাফম অমা ওইরক্লি। বাগদোগ্রাদগী গেংতোক ফাওবগী এক্সপ্রেশৱে শাবদা ওইরবসু নত্রগা সেভোক-রংপো রেলৱে লাইন শাবদা ওইরবসু, প্রোজেক্তাশিং অসিনা সিক্কিমবু লৈবাক অসিগী অতোপ্পা শরুকশিংগা শম্নহল্লি। অনৌবা নেস্নেল হায়ৱেশিংসু শাগৎলি। গেংতোক্কুম্বা শহরশিংদা রিং রোদকুম্বা প্রোজেক্তশিং অসি তুংগীদমক তঙাইফদবা অমনি। মায়কৈ অসিদা থবক পায়খৎলি ।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
ঙসি বি.জে.পি.গী সরকারনা তৌরিবা থবক অসি মমাঙদা তৌরম্বা য়াই, অদুবু কংগ্রেশ সরকারশিংনা মতম পুম্নমক্তা সিক্কিমগী চাওখৎ-থৌরাংবু থিংজিনখি। সেভোক-রাংপো রেলৱে লায়নগী খুদম লৌরসি। প্রোজেক্ত অসি ২০০৮-২০০৯দা অয়াবা পিখি, অদুবু মফম অদুদা থবক অমত্তা তৌখিদে, পেপরদা লেপ্তুনা লৈখি। প্রোজেক্ত অসি ফাইলশিংদা থমখি। কেন্দ্রদা বি.জে.পি.গী সরকারনা শক্তি পায়রবা মতুংদা অমুক হন্না চাওখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াংখৎলে। অহানবা ওইনা রেল সিক্কিম য়ৌরগনি।
মরুপশিং,
তুরিজম য়োকখৎনবা ঐখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোনশিংসু মথৌ তাই। ঙসি ঐখোয়না মসিগী মীৎয়েং অসিগা লোয়ননা থবক তৌরি। ভালেধুঙ্গা, য়েন-য়েং, অমসুং পেলিংদা রোপৱে শাবা অসি মসিগী খুদম অমনি। ভালেধুঙ্গাদা স্কায়ৱাক অমসু শাগৎলি। অদুগা হৌজিক সিংহসুর থোঙদা গ্লাস দেক স্কায়ৱাক অমা শানবা শেম শারি। নাথুলা অমসুং নাম্লিগুম্বা মফমশিংদা ঙমখৈগী এক্সপরিয়েন্স ফগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি ।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিনা অদোমগী পুন্সিদা লাইথোকহল্লগনি, সিক্কিমদা লাকপা লমকোয়বশিংগী মশিং হেনগৎহনগনি, অমসুং অদোমগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি। অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লাকপা লমকোয়বশিংদা ঐনা মতম পুম্নমক্তা তকশিল্লি। অদোম্না চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়াই, এদভেঞ্চর তুরিজমদা চৎপাা য়াই, এনভাইরনমেন্ত তুরিজমদা চৎপা য়াই, অদুবু অদোম্না চৎলিবা মফম খুদিংদা অদোমগী চৎথোক-চৎশিনগী বজেৎকি ৫% মফম অদুগী পোৎথোকশিংদগী করিগুম্বা খরা য়োনবা অসি কম্পলসরি ওইগদবনি। মফম অসিগী পোত্থোকশিং অসি ভোকেল ওইহন্নবগী লম্বি অসি মফম অসিদগী হৌই। নহাক্না চৎলিবা মফম খুদিংদা মফমদুগী চিঞ্জাকশিং চাবিয়ু, নহাক্না চৎলিবা মফম খুদিংদা মফমদুগী পোত্থোকশিং লৌবিয়ু অমসুং মখোয়বু সোভেনিযর ওইনা লৌবিয়ু। মরম অদুনা মফম অসিদা লৈরিবা মীয়াম, মনুং হঞ্জিনবা তুরেলশিংদা লৈরিবা অপিকপা কাংলুপশিং, অসিগুম্বা মশিং য়াম্না লাক্কদৌরিবা ইচিল-ইনাওশিং অসি, মশানা মশাবু তেংবাংবা কাংলুপশিংদা মখোয়না শাবা অঙকপা পোৎশিং অসি, লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী মীওই কয়া লাক্তুনা মদু লৌনবা, অমসুং মসিনা মফম অসিদা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংসু হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
সিক্কিমদা ইকো-ৱেলনেস তুরিজমগীদমক্তসু স্কোপ কয়া অমা লৈরি, অমসুং মসিবুসু ঐখোয়না প্রমোত তৌরি। তুরিজমদগী লোকেল ইনকম মেক্সিমায়জ তৌনবা হোমস্তে ১০০০সু শারি। এদভেঞ্চর তুরিজমগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচরদসু মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
সিক্কিম অসি শান্নপোৎশিংদা ওইথোকপা য়াবশিংগী পাক চাওরবা হোরাইজন অমা থম্লি, মসিদা শান্নপোৎকি শান্নপোৎসু য়াওরি। মফম অসিদা লৈরিবা নহাশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বাশিং অমসুং তেলেন্তশিং অদু অচৌবা প্লেৎফোরমশিংদা প্রমান তৌখ্রে। মফম অসিদাগী শান্নরোয়শিংনা সিক্কিম অমসুং লৈবাক অসিদা ফুতবোল, বোক্সিং, অমসুং আর্চরিদা মশক থোরকহল্লে।
মরুপশিং,
হায়রিবা তেলেন্তশিং অসি য়োকখৎনবা ঐখোয়না "খেলো ইন্দিয়া" অমসুং "ফিৎ ইন্দিয়া"গুম্বা মুবমেন্তশিং চত্থরি। তেস্ত স্পোর্তস একাদেমিসু অমুক হন্না হিংগৎহল্লে। সিক্কিম প্রেমিয়র লিগকুম্বা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং অসি হেন্না শান্নরোয়শিংনা শান্নবগী খুদোংচাবা ফংহননবা অমসুং মখোয়গী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা প্রমোত তৌরি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা অনৌবা মতমগী বোক্সিং একাদেমী অমসু প্রপোজ তৌরি, মসিগী মমিং জসলাল প্রধানগী মমিং থোনখ্রে। ইন্তিগ্রেতেদ স্পোর্তস অমসুং কলচরেল ভিলেজগুম্বা প্রোজেক্তশিংসু মাংলোমদা চঙশিল্লি। মসিনা সিক্কিমগী নহারোলশিংদা হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি, মখোয়গী শান্নপোৎশিং মখা তানা হেঙ্গৎহনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি উরেপ-উয়ুং তম্লিবা অমসুং য়ুম্ফম স্তোনশিং অসিদা হকশেলগী সেক্তরগা মরি লৈনবা অচৌবা প্রোজেক্ত কয়া অমা য়াওরি। সিক্কিম অমসুং অৱাং-নোংপোক অসি কংগ্রেশকি সরকারশিংনা মপূঙ ফানা মীৎয়েং চংদবা মতম অমা লৈরম্মী। মফম অসিদা হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং য়াম্না নেম্না লৈখি, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লমকোয়বশিং ফাওবা চৎপাদা ৱাখল ৱাবা থেংনখি। অদুবু ঙসিদি অদুগুম্বা শিংনবা অদুসু লোয়শিল্লকলে। ঙসি সিক্কিমদা চাওরাক্না আয়ুসমান আরোগ্য মন্দির ২০০ থবক তৌরি। ঙসিদি দিস্ত্রিক্ত হোসপিতাল মরি, তর্সরি কেয়র হোসপিতাল অমা, অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং লৈরে, অমসুং মীওই লিশিং কয়ানা আয়ুশকি খুদোংচাবশিংদগী কাননবা ফংলি। দ্রেজোং নামগ্যাল শোৱা রিগপা হোসপিতাল শঙ্গাবা অসিনা সিক্কিমগী হেল্থকেয়র শিশ্তেমদা মখা তানা হেঙ্গৎহল্লগনি।
ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা হকসেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগা লোয়ননা মমল হোঙবা লাইয়েং ফংহননবা ৱাশক্লি। মমাঙদা ঐখোয়না লাইরবশিংদা অয়ুশ্মান কারদা ফ্রি ত্রিমেন্তকিদমক পিরম্মি। হৌজিক মসিগী খুদোংচাবা অসি চহি ৭০ অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজন খুদিংমকদসু য়ৌহনখ্রে। মসিগী মথক্তা, হিদাক-লাংথকশিং জন ঔসধি সেন্তরশিংদা য়াম্না লাইবা মমলদা ফংহল্লি। হোৎনরিবশিং অসিনা মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামগী পুনশিদা লাইথোকহনবতা নত্তনা অদোমগী মেদিকেলগী চাদিংসু হন্থহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি ইকোনোমীক প্রোগ্রেশ অমসুং রিসোর্সকি মতাংদা মালেমগী মীৎয়েং অসি য়াম্না থুনা হোঙলক্লি। ঙসি মালেম অসিনা তুং কোয়না চৎকদবা পুন্সি মহিং অমগী মতাংদা ৱারি শান্নরি। ঙসিদি মালেম অসিনা ক্লিন ইনর্জিদা মীৎয়েং থমলি। ঙসি ওর্গানিক ফুদশিংবু মরু ওইনা লৌরি। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক অমসুং সিক্কিম অসি তুংগী গ্রোথ অসিগী অচৌবা সেন্তরশিংনি। সিক্কিম্না লৈবাক পুম্বগী লম্বি উৎলে। চহি ১০গী মমাঙদা ২০১৬তা সিক্কিম্না রাজ্য পুম্বা ওরগানিক রাজ্য অমা ওইনা লাওথোকখি। ঐখোয়গী দেমজোং অসি হৌজিক্তি চেং পুথোকপখক্তাদা খঙনরে; মসি ওর্গানিক চেংগীদমক্তসু শকখঙনরি। অচৌবা ইলাইচি, শিং, য়াইঙং, এভোকাদো, কিৱি, অমসুং অসিগুম্বা পোত্থোক কয়া অসি লৈবাক্কি অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌরক্লি। হিদাক লাংথক্কী পাম্বি মখল লিশিং কয়া অমসু সিক্কিমদা উবা ফংই। হায়রিবশিং অসি মফম অদুগী মীয়ামগী শেন্থোক লম্বি অমসু ওইরক্লি।
মরুপশিং,
সিক্কিমগী ওর্গানিক অমসুং নেচরেল ফারমিংগী মোদেল অসি লৈবাক পুম্বগী ইন্সপিরেসন অমনি। সিক্কিমগী পুন্সি মহিং, সিক্কিমগী ৱারেপ অসি হৌজিক লৈবাক অসিগী মীৎয়েংগী শরুক অমা ওইরে। মফম অসিদা মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউ য়োকখৎনবা ওর্গানিক প্রোসেশিং প্লান্তশিংসু হৌদোকখ্রে। মসিনা লৌমীশিংদা কৈথেলগা হকথেংননা শম্নহন্নবগী খুদোংচাবা অমা পিরি।
মরুপশিং,
শেলফ-হেল্প গ্রুপশিং অমসুং ঐখোয়গী নুপীশিংনা সিক্কিমগী ইকোনোমিক প্রোগ্রেসতা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। শেলফ-হেল্প গ্রুপশিং অসিগী প্রদকশিং অসি অচৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌবা ঙম্নবা দিজিতেল ইন্দিয়ানা অচৌবা থৌদাং লৌরি। "স্বয়ম সিক্কিম"গুম্বা প্লেৎফোর্মশিংনা নুপীশিং অসিবু শক্তি পিরি।
মরুপশিং,
সিক্কিম অসি ক্লিন ইনর্জিগী লমদা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈরি। মসিগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক্তুনা থম্বগা লোয়ননা ঐখোয়না মসিগী পোতেন্সিএল অসি মখা তানা শিজিন্নগদবনি। অকোয়বগী ফিবম ঙাক-সেনবা অসি সিক্কিমগী মীয়ামদা মহৌশানি হায়বা ঐ খঙই। লৈবাক অসিনা "মাগী মিংদা উ অমা" ইনিসিএতিব হৌদোকখিবা মতমদা সিক্কিমগী মীয়ামনা মসিবু থৌদাংগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা পুখৎখি। অদুগা মুখ্য মন্ত্রিনা মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামদা ইথিল পিদুনা "মেরো রুখ মেরো শান্তি" ইনিসিএতিবসু চলাইরি। খোঙথাং অসিগী মখাদা পোকপা অঙাং খুদিংমক্কিদমক উ ১০৮ থারি। মসিগী ইনিসিএতিব অসি মালেম পুম্বগী ইন্সপিরেসন অমনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়না ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিবমগী থবকশিং হেন্না কৎথোকপগা লোয়ননা মখা তানা চৎথগদবনি। মসি ঐখোয়গী লিগেসিনি, মদু ঐখোয়না মথংগী মীরোলগীদমক ঙাক্তুনা থমগদবনি।
মরুপশিং,
সিক্কিম অসি খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চঙশিনবা অমসুং চাওখৎলবা ভারতকি মংলান অদু খোঙজেল য়াংশিলহন্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। ঐখোয়না সিক্কিমবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবনি। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না অমুক হন্না থৌরম অসিদা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাওজেল পিজরি। ময়াম পুম্নমকপু মঙাল নাইরবা তুংগী য়াইফ-পাওজেল পিজরি। অমসুং ঙসি ঐখোয়গী চহি ৫০গী খোঙচৎ অসিদা মায়লস্তোন অনি মপূঙ ফাহনগদৌরি ।
সিক্কিম্না চহি ১০০ শুরকপা মতমদা করি তৌগনি? সিক্কিম্না চহি ৭৫ শুরকপা মতমদা করি তৌগনি? অদুগা ঐখোয়গী লৈবাক্কি নীংতম্বা ফংলবা চহি ১০০ সুরগনি। ২০৪৭ তা চাওখৎলবা ভারতকি মংলানগীদমক ঙসি ঐখোয়না শেম শাবা হৌরসি অমসুং ৱারেপ লৌদুনা মাংলোমদা চঙশিনসি। মসিগী থৱায় অসিগা লোয়ননা অমুক হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোই শেঙনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদোম্বু য়াম্না থাগৎচরি. ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বিয়ু:
ভারত মাতা কি জয়। ভারত মাতা কি জয়। ভারত মাতা কি জয়।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম।