Ministry of Electronics & IT
India will emerge as a major trusted Value Chain and Supply Chain Partner to the world in Electronic Manufacturing: Union Minister for Electronics & Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw
Union Minister Participates in Ground Breaking Ceremony of Google Cloud India AI Hub in Visakhapatnam
Visakhapatnam Set to Become “AI Patnam”, Driving India’s AI and Data Revolution
28 APR 2026 1:55PM by PIB Vijayawada
Visakhapatnam
Date: 28.04.2026
Union Minister for Electronics & Information Technology, Railways and Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, said that India is poised to emerge as major trusted value chain and supply chain partner to the world in electronic manufacturing, driven by strong policy support and visionary leadership.
He was addressing the gathering after the Ground Breaking Ceremony of Google Cloud India AI Hub in Visakhapatnam in the presence of Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri N. Chandrababu Naidu, along with several Union Ministers, State Ministers, and industry leaders.
The project, with an estimated investment of USD 15 billion, is being developed in partnership with Adani ConneX and Airtel Nxtra, and will include a 1 GW hyperscale AI data centre in Visakhapatnam. The Government of Andhra Pradesh has allocated around 600 acres of land in Turluvada, Rambilli and Adavivaram areas for the project.
India’s Rise in Electronics & Manufacturing:
Shri Ashwini Vaishnaw highlighted that India has already emerged as a leader in IT services and is now rapidly advancing in electronics manufacturing.
The Minister lauded the vision of the Hon’ble Prime Minister, emphasizing the need for the country to emerge as a global hub in key technology sectors such as Semiconductors, Quantum, Space, and Artificial intelligence.
He noted that India has made significant strides in mobile manufacturing, with mobile phones becoming one of the country’s top export items. Nearly 50% of domestic electronic demand is now being met through local production. Under the Semiconductor Mission, commercial production has already begun in India.
The Minister emphasized that India is becoming a trusted partner in semiconductor and electronics production and called upon global technology companies, including Google, to manufacture their servers, GPUs and chips within the country.
PFFK.jpeg)
Visakhapatnam emerging as AI Hub:
Describing the project as transformative, the Minister said that Visakhapatnam will evolve into AI Patnam(AI City), driven by cutting-edge infrastructure and global investments.
He appreciated the vision of Chief Minister Shri Chandrababu Naidu in developing IT ecosystems and said the new AI data centre will bring revolutionary changes across sectors such as education, healthcare, aerospace, logistics and agriculture.
He also thanked Google for laying three subsea cables from Visakhapatnam, connecting global digital routes via Australia, the Middle East, Europe, Africa and the United States.
Industry Leaders Highlight Strategic Importance Google Cloud Global Infrastructure Vice President Bikash Koley said that the AI Hub will serve as a foundation for Viksit Bharat 2047 and play a critical role in India’s digital transformation and global AI economy.
Adani Group Chairman Jeet Adani said that the 1 GW hyperscale AI data centre marks a major milestone in India’s AI journey and will position Visakhapatnam as a new digital gateway for India.
The event was attended by Union Ministers, senior State Ministers, Members of Parliament, industry leaders, and representatives from Google, Adani Group, Airtel Nxtra and other organizations.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଓ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଅଂଶୀଦାର ହେବ: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଗୁଗୁଲ୍ କ୍ଲାଉଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ହବ୍‌ ଭୂମିପୂଜନରେ ଯୋଗଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶାଖାପାଟଣା ‘ଏଆଇ ପାଟଣମ୍’ ହେବାକୁ ଯାଉଛି; ଭାରତର ଏଆଇ ଓ ଡାଟା ବିପ୍ଳବକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି
28 APR 2026 1:55PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ରେଳ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଗୁଗୁଲ କ୍ଲାଉଡ ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ହବର ଭୂମିପୂଜନ ସମାରୋହ ପରେ ଏକ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଦୃଢ଼ ନୀତି ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନ. ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ନେତୃତ୍ଵ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
୧୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ନିବେଶ ସହିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ଆଦାନୀ କନେକ୍ସ ଏବଂ ଏୟାରଟେଲ୍ ନକ୍ସଟ୍ରା ସହଭାଗୀତାରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏଥିରେ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଏକ ୧ ଗିଗାୱାଟ୍ ହାଇପରସ୍କେଲ ଏଆଇ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ତୁର୍ଲୁଭାଡା, ରାମବିଲି ଏବଂ ଆଦାଭିଭରମ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୬୦୦ ଏକର ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି:
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ଆଇଟି ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ଭାବରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଦେଶକୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍, ମହାକାଶ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନି ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍। ପ୍ରାୟ ୫୦% ଘରୋଇ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଚାହିଦା ଏବେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ପୂରଣ କରାଯାଉଛି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ଭାରତରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି।
ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଗୁଗୁଲ ସମେତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ଭର, ଜିପିୟୁ ଏବଂ ଚିପ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ବିଶାଖାପାଟଣା ଏଆଇ ହବ୍ ଭାବରେ ଗଢି ଉଠୁଛି :
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଶାଖାପାଟଣା ଏଆଇ ପାଟଣମ୍ (ଏଆଇ ସିଟି) ରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବ। ଏହା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁଙ୍କ ଆଇଟି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି, ତାହାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ନୂତନ ଏଆଇ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ମହାକାଶ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ କୃଷି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଗୁଗଲ୍ ବିଶାଖାପାଟଣାରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ, ୟୁରୋପ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଇ ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ୍ ରୁଟକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ତିନୋଟି ସମୁଦ୍ର ତଳ କେବୁଲ ବିଛାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ଗୁଗଲକୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ନେତୃତ୍ଵମଣ୍ଡଳୀ ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଗୁଗଲ କ୍ଲାଉଡ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟକ୍ଚରର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ବିକାଶ କୋଲେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଏଆଇ ହବ୍ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏଆଇ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଆଦାନୀ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜିତ ଆଦାନୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧ ଗିଗାୱାଟ୍ ହାଇପରସ୍କେଲ୍ ଏଆଇ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ଭାରତର ଏଆଇ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଏହା ବିଶାଖାପାଟଣାକୁ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶପଥ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟର ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ନେତୃତ୍ଵ ଏବଂ ଗୁଗୁଲ୍, ଆଦାନୀ ଗ୍ରୁପ୍, ଏୟାରଟେଲ୍ ନକ୍ସଟ୍ରା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।