Ministry of Railways
Railway Minister Ashwini Vaishnaw Announces Gazette Notification for South Coastal Railway and Major Expansion in Andhra Pradesh
The Minister announced that Andhra Pradesh has achieved 100% electrification of its Railway Network, positioning it among the leading regions in Railway Modernisation
28 APR 2026 2:24PM by PIB Vijayawada
Visakhapatnam, April 28, 2026
Addressing the gathering after Ground Breaking Ceremony of Google Cloud India AI Hub at Visakhapatnam, Union Minister for Railways, MeitY and Information & Broadcasting, Shri. Ashwini Vaishnaw has stated that the Gazette Notification for the creation of South Coastal Railway Zone will be issued, with June 1, 2026 being notified as the effective date. He indicated that this development marks a significant step toward strengthening Railway Administration in Andhra Pradesh.
PFFK.jpeg)
The Minister further explained that Andhra Pradesh has received a record Railway budget allocation of ₹10,134 crore, a substantial increase compared to the ₹886 crore allocated in earlier years for the combined states of Andhra Pradesh and Telangana.
He noted that railway projects worth approximately Rs.1,06,000 crore are currently underway in Andhra Pradesh, aimed at enhancing connectivity across the state, including links to ports, tourism destinations, and major cities.
Referring to infrastructure achievements, the Minister highlighted that 74 railway stations in Andhra Pradesh are being reconstructed and fully redeveloped describing it as a historic accomplishment in the country.
Providing further details, he stated that, in AP:
. 832 Flyovers and Underpasses have been completed
. 299 Flyovers and Underpasses are Under Construction
. 1,759 km of Railway Track has been completed
. 3,300 km of Track is Under Construction.
The Minister announced that Andhra Pradesh has achieved 100% Electrification of its Railway Network, positioning it among the leading regions in Railway Modernization.
On passenger services, the Minister mentioned that 16 Vande Bharat trains and 22 Amrit Bharat train services currently serve the state, improving travel efficiency and comfort.
Additionally, he stated that the entire East Coast Railway Corridor is being upgraded to a four-line network, which is expected to double capacity and enable the operation of up to 500 new trains.
The Minister further emphasized that cargo and container train services are being strengthened to connect ports, tourism centers, and major cities along the East Coast Corridor, thereby boosting logistics and economic growth.
Addressing future High-Speed connectivity, he further elaborated the proposed High-Speed connectivity across major Southern Corridors along with travel time:
● Amaravati to Hyderabad – approximately 70 minutes
● Amaravati to Chennai - approximately 112 minutes
● Hyderabad to Pune – approximately 1 hour 55 minutes
● Pune to Mumbai – approximately 48 minutes
● Chennai to Bengaluru – approximately 73 minutes
● Hyderabad to Bengaluru – approximately 2 hours 8 minutes
He described this network as a “High-Speed Diamond”, which will significantly enhance mobility, economic integration, and regional growth across Southern India.
The Minister concluded that these initiatives reflect the Union Government’s commitment to transform Andhra Pradesh into a major railway and logistics hub, driving economic growth and regional integration
He emphasized that the Government is committed to ensuring balanced development and welfare, stating that the NDA government at the Centre would deliver complete justice to the Southern States in terms of infrastructure growth and public welfare. He also remarked that opposition parties were politicising developmental issues.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦକ୍ଷିଣ ତଟ ରେଳବାଇ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ବୃହତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏହାର ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ୧୦୦% ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ରେଳବାଇ ଆଧୁନିକୀକରଣରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି
28 APR 2026 2:24PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଗୁଗୁଲ୍ କ୍ଲାଉଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏ.ଆଇ ହବ୍ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ପରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ଦକ୍ଷିଣ ତଟ ରେଳବାଇ ଜୋନ୍ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯିବ ଏବଂ ଜୁନ୍‍ ୧, ୨୦୨୬ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ତାରିଖ ଭାବରେ ସୂଚିତ କରାଯିବ। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିକାଶ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ପ୍ରଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ୧୦,୧୩୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେକର୍ଡ ରେଳ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ମିଳିତ ରାଜ୍ୟ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନା ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ୮୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୧,୦୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ବନ୍ଦର, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକର ସଂଯୋଗ ସାମିଲ ରହିଛି।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ୭୪ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁନର୍ବିକାଶ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଦେଶରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରରେ:
୮୩୨ଟି ଫ୍ଲାଇଓଭର ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ ନିର୍ମାଣ ଶେଷ ହୋଇଛି।
୨୯୯ଟି ଫ୍ଲାଇଓଭର ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି।
୧୭୫୯ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି।
୩୩୦୦ କି. ମି. ରେଳପଥ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏହାର ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ୧୦୦% ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ରେଳବାଇ ଆଧୁନିକୀକରଣରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି।
ଯାତ୍ରୀ ସେବା ବିଷୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୬ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ୨୨ଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭ୍ରମଣ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆରାମରେ ଉନ୍ନତି ଘଟୁଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବତଟ ରେଳ କରିଡରକୁ ଚାରି-ଲାଇନ ନେଟୱାର୍କରେ ଉନ୍ନୀତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବ ଏବଂ ୫୦୦ ଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦର, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳ କରିଡର ସହିତ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଗୋ ଏବଂ କଣ୍ଟେନର ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ମଜବୁତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଭବିଷ୍ୟତର ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ସଂଯୋଗକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ସହିତ ପ୍ରମୁଖ ଦକ୍ଷିଣ କରିଡରରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ:
ଅମରାବତୀରୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ପାଖାପାଖି ୭୦ ମିନିଟ
ଅମରାବତୀରୁ ଚେନ୍ନାଇ-ପାଖାପାଖି ୧୧୨ ମିନିଟ
ହାଇଦ୍ରାବାଦରୁ ପୁଣେ-ପାଖାପାଖି ୧ ଘଣ୍ଟା ୫୫ ମିନିଟ
ପୁଣେରୁ ମୁମ୍ବାଇ-ପାଖାପାଖି ୪୮ ମିନିଟ
ଚେନ୍ନାଇରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ-ପାଖାପାଖି ୭୩ ମିନିଟ
ହାଇଦ୍ରାବାଦରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ-ପାଖାପାଖି ୨ ଘଣ୍ଟା ୮ ମିନିଟ
ସେ ଏହି ନେଟୱାର୍କକୁ ଏକ "ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଡାଇମଣ୍ଡ" ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଗତିଶୀଳତା, ଆର୍ଥିକ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏକୀକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି ।
ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏନ୍. ଡି. ଏ. ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ରାଜନୀତିକରଣ କରୁଛନ୍ତି।