Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Textiles and handicrafts sector under priority category for natural gas supply; Supplies maintained at 80% of past six months’ average consumption
Customs duty deferred on 29 key textile inputs; Ministry of textiles pursues removal of customs duty for other inputs including MMF Value Chain, Cotton
Ministry of textiles recommends anti-dumping duty removal/ deferment on EFY and VFY to safeguard downstream sectors
More than 67,000 cylinders seized across the country with over 1160 FIRs registered, and 271 persons arrested since March 2026
Over 42,800 PNG consumers surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website till yesterday
More than 8300 MT of propylene and 870 MT of Butyl Acrylate sold by Mumbai, Kochi, Vizag, Chennai and Mathura refineries to Chemical, Pharma and Paint Industries since 9th April 2026
Ministry of Shipping facilitated the safe repatriation of more than 2,800 Indian seafarers so far, including 24 in the last 24 hours from various locations across the Gulf region
Overall flight situation continues to improve with additional flights operating from the region to various destinations in India
28 APR 2026 5:35PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Ministry of Textiles also shared updates regarding the textiles sector.
Textiles and handicraft sector updates
Ministry of Textiles has been in regular touch with stakeholders on the issues faced by the textiles and handicraft sector due to the West Asia crisis. A monitoring cell has been formed which is looking at measures that the Ministry can take to facilitate the industry. Some of the actions taken in response to the crisis are the following:
Regular Stakeholder consultations
• The Ministry is holding periodic meetings with stakeholders on a weekly basis for monitoring the situation. These include meetings with Export Promotion Councils (EPCs), Domestic Associations, regional cluster associations (Tirupur, Surat, Pali Balotra), state government officials. The Ministry is also in touch with the office of DG Shipping, GAIL and other agencies. The Ministry also organized an outreach programme on the Resilience & Logistics Intervention for Export Facilitation (RELIEF) Scheme of the Department of Commerce.
• Moreover, EPCs also organized their independent consultations. The Carpet Export Promotion Council (CEPC) organized a webinar on 6 April, 2026 on the RELIEF Measures. Export Promotion Council for Handicraft (EPCH) organized an awareness seminars on 20 April, 2026 on logistics challenges in the wake of the West Asia crisis. The discussions centered around global shipping disruptions, alternative routing, , logistics planning, cost optimization techniques and compliance issues.
• The advisories issued by DG Shipping are being circulated among the stakeholders. Some of the issues related to shipping lines such as use of alternate ports like Jeddah for supplies to West Asia are also being disseminated to stakeholders.
Ensuring supplies of fuel/natural gas for the industry
• Ministry Of Textiles had taken up the issue with Ministry of Petroleum and Natural Gas (PNG) for supply of natural gas to the textiles and handicraft industry. In response, GAIL indicated that textiles and handicraft sector are under the Priority Sector III/IV (industrial consumers) with supplies maintained at 80% of the past 6 months’ average consumption. In case of supply disruptions, GAIL is intermittently sourcing supplies from the spot market.
• The Ministry is monitoring the supply in the clusters. In case of any shortfall, the monitoring cell would take up the issue with GAIL authorities for spot market purchases.
Removal of customs duty on inputs for the textiles and handicraft sector
• In the light of the price volatility and the need to ensure supply chain continuity for the downstream industry, the Ministry has been advocating the removal of customs duty on inputs in the textiles and handicraft sector.
• In this context, the Department of Revenue in its Customs Notification 12/2026 dated 1.4.26 removed customs duty on a number of products including inputs in the MMF sector. In the case of textiles sector, duties were deferred on 29 inputs including Monoethylene Glycol (MEG), Purified Terephthalic Acid (PTA), Poly(ethylene terephthalate) (PET) chips, Poly(butylene terephthalate) (PBT), Methanol, Toluene, Styrene, Vinyl Chloride Monomer (VCM), Phenol, Acetic Acid, Vinyl Acetate Monomer (VAM), Ethylenediamine, Monoethanolamine/ Diethanolamine, Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polystyrene (PS), Polyvinyl Chloride (PVC), Acrylonitrile-butadiene-styrene (ABS), Styrene-acrylonitrile (SAN), Polyvinyl Acetate (PVA), Polyvinyl alcohol, Epoxy resins, Polyurethanes, Polycarbonates, Alkyd resins, Unsaturated polyester resins, Toluene di-isocyanate (TDI), Polyols, and Linear Alkylbenzenes.
• Secondly, the Ministry has also taken up the issue of removal of customs duty with Department of Revenue on some of the other inputs namely:
• MMF value chain:
1. Caprolactam
2. Nylon chips
• Rayon Grade Wood Pulp
• Cotton
• Inputs for glassware manufacture namely Soda Ash (Sodium Carbonate) (HS 283620), Boric acid/ Boron oxide (HS 281000), Alumina (HS 281820), selenium compounds (HS 280490), cerium oxide (HS 284610), Zirconia refractories (HS 690390), Furnace burners/ systems (HS 841620, 841780), potassium nitrate (HS 283421), potassium carbonate (HS 283640), arsenic trioxide (HS 281129) and barium carbonate (HS 283660)
Removal/ Deferment of Anti-Dumping duty
• Some of the downstream producers have also indicated that the anti-dumping duty on some of their inputs would adversely affect their sourcing in the light of the volatile prices. After undertaking an internal analysis taking into account the employment generated in the downstream sector, MSME participation in the downstream sector, supply chain disruptions etc the Ministry of Textiles has also suggested to the Department of Revenue for removal/deferment of anti-dumping duty on the following:
• Elastomeric Filament Yarn (EFY)
• Viscose Rayon Filament Yarn (VFY)
Dissemination of information on Best Practices of State Governments
• In the meeting with State Governments and cluster associations, some of the best practices adopted by States were disseminated to stakeholders. Some of these included
• District Level Committee under the Chairmanship of DM/DC for reviewing the LPG distribution
• Encouraging MSME units to transit to piped natural gas (PNG)
• Opening of community kitchens for blue collar workers
• Use of alternate fuel like torrefied biomass from cotton stalk, instead of coal.
Export Remission Schemes
• Some of the suggestions from stakeholders were on the Export remission schemes relating to the textiles sector. These schemes include the Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RODTEP) and Rebate of State and Central Taxes and Levies (ROSCTL).
• The suggestions include the increase of rates, restoration of rates for the period when they were reduced and enhancing the coverage of the scheme. These have been examined and taken up with the appropriate authorities.
Proposals related to Foreign Trade Policy (FTP)/ Export Promotion Mission (EPM)
• During the stakeholder consultations, some of the proposals related to FTP/ EPM. These include proposals on interest subvention, Export Promotion Capital Goods (EPCG) Scheme, Advance Authorisation (AA), etc. All the suggestions relate to facilitate exporters during the West Asia crisis. The matter has been examined internally and proposals sent to office of DGFT
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the current fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the evolving situation in West Asia. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG as the Govt is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily use during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labour is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing.
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritize LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Many states/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. Yesterday, more than 2800 raids were conducted across the country.
• Since March 2026, more than 67,000 cylinders have been seized in multiple raids across the country. Further, more than 1160 FIRs have been registered, and 271 persons have been arrested.
• PSU OMCs have strengthened and continued surprise inspections and imposed penalties on 316 LPG distributorships, and 72 LPG distributorships have been suspended till yesterday.
• Yesterday, show cause notices were issued to 46 LPG distributors, penalties were imposed on 6 distributorships, and 1 distributor was put under suspension.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritized.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings increased to 99% on industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 93% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders are at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• The total number of 5 Kg FTL cylinder sold during the month of Feb-26 was 21.7 Lakh. However, since 1st April 2026, about 20.32 Lakh - 5 Kg FTL cylinders have been sold.
• Yesterday, more than 82,000 – 5 Kg FTL cylinders were sold across the country.
• Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organised more than 9350 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 1,53,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold.
• Yesterday, 5436 – 5 Kg FTLs were sold through more than 220 camps
• A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution in the States/UTs.
• During the month of April-26 (till 27.04.26), a total of 1,75,205 MT (Equivalent to more than 92.21 Lakh of 19 Kg LPG Cylinders) of Commercial LPG has been sold.
• On 27.04.2026, 9578 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 5.04 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold
• During the month of April-26 (till 27.04.2026), sale of Auto LPG has been more than 9500 MT as compared to the sale of around 5000 MT during Feb-26.
• Avg. Auto LPG sale by PSU OMCs in the month of April-26 (till 27.04.26) is around 353 MT/day against the avg. of around 177 MT/day during Jan-26 and Feb-26. This reflects an increase of around 100% in Auto LPG sales by PSU OMCs.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• The overall gas allocation to fertilizer plants has been enhanced to approximately 95% of their six-month average consumption.
• Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 22 States/UTs are receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• The Ministry of Road Transport & Highways vide letter dated 24.03.26 has adopted an ‘Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure with reduced timelines’ as a special for 3 months to process applications pertaining to CGD infrastructure on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• MoEFCC vide order dated 07.04.2026 has directed CPCB to issue necessary directions to SPCB/PCCs for granting consent to establish or consent to operate within 15 days for CGD network/infrastructure.
• Since March 2026, about 5.60 Lakh PNG connections have been gasified and infrastructure has been created for additional 2.64 lakh connections, taking the total to 8.24 lakh connections. Further, about 6.29 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 27.04.2026, more than 42,800 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Subsequently, Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on the requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and internal trade (DPIIT), the provision for 1000 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma and Chemical sector companies.
• Since 9th April 2026, more than 8300 MT of propylene and more than 870 MT of Butyl Acrylate has been sold by Mumbai, Kochi, Vizag, Chennai and Mathura refineries to Chemical, Pharma and Paint Industry.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 11.04.2026 has increased the export levy on diesel to Rs. 55.50 per litre and on ATF to Rs. 42 per litre, to ensure availability of these products in the domestic market.
• Panic buying is observed at certain Retail Outlets due to rumours. It is informed that there are adequate stocks of petrol and diesel available at all Petrol Pumps in the country. Regular Retail Prices for Petrol and Diesel are unchanged and there is no price increase at PSU OMCs Retail Outlets.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf, detailing the measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was stated that:
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• DG Shipping Control Room Update: The Control Room has handled 7,920 calls and more than 16,838 emails since activation. In the past 24 hours, 140 calls and 180 emails have been received.
• Repatriation Update: The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 2,800 Indian seafarers so far, including 24 in the last 24 hours from various locations across the Gulf region.
• Port Operations: Port operations across India remain normal, with no congestion reported.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to monitor developments in the Gulf and West Asia region, with focused efforts on ensuring safety, security and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• The Dedicated special control room in the Ministry is operational to respond to queries from Indian nationals and their families.
• The Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for sharing of information and better alignment of efforts.
• Indian embassies and consulates continue to operate round-the-clock helplines to provide timely assistance and are proactively assisting our citizens. They are also in close contact with the local Governments.
• Updated advisories are being issued including information related to local government guidelines, flight and travel situations, consular services and various welfare measures being undertaken for the community.
• Indian Missions are actively engaged with the resident Indian community. They are regularly interacting with the Indian community associations, organizations, professional groups, and Indian companies to address their concerns.
• Government is according high priority to the welfare of Indian seafarers in the region. Indian Missions are extending all assistance to them including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance, and assisting for requests to return to India.
• The overall flight situation continues to improve with additional flights operating from the region to various destinations in India.
• In the UAE, airlines continue to operate limited commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 105 flights expected today between UAE and India.
• Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to various destinations in India.
• With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is operating flights to various destinations in India. Air India and Indigo are also planning to resume flight operations from Qatar to India soon.
• Kuwait airspace is open. Jazeera Airways and Kuwait Airways have resumed limited flight operations from Kuwait to India.
• Bahrain airspace is open. Gulf Air is operating flights from Bahrain to various destinations in India.
• Iraq airspace is open with limited flight operations to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.
• Iran airspace is partially open for cargo and chartered flights. Indian nationals are advised to avoid travelling to Iran and those already there are urged to leave via land border routes, with Indian Embassy’s support. So far, the Indian Embassy in Tehran has facilitated movement of 2,461 Indian nationals out of Iran through land border routes.
• Israel airspace is open and limited flight operations have resumed to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା
ବୟନ ଓ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା
28 APR 2026 5:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିନ୍ଦୁ
• ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା; ଗତ ୬ ମାସର ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ୮୦% ଯୋଗାଣ ଅବ୍ୟାହତ
• ୨୯ଟି ପ୍ରମୁଖ ବୟନ କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ସ୍ଥଗିତ; ଏମଏମଏଫ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ କପା ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରୁ ଶୁଳ୍କ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଜାରି ରହିଛି ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରୟାସ
• ଅନୁପ୍ରବାହ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଇଏଫ୍‍ଓ୍ୱାଇ ଏବଂ ଭିଏଫ୍‍ଓ୍ୱାଇ ଉପରୁ ଆଣ୍ଟି-ଡମ୍ପିଂ ଶୁଳ୍କ ହଟାଇବା କିମ୍ବା ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାକୁ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୁପାରିଶ
• ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ଦେଶସାରା ୬୭,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ, ୧୧୬୦ରୁ ଅଧିକ ଏଫଆଇଆର୍ ରୁଜୁ ଏବଂ ୨୭୧ ଜଣ ଗିରଫ
• ଗତକାଲି ସୁଦ୍ଧା ମାଇପିଏନ୍‍ଜିଡିଡଟ୍‍ଇନ ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ୪୨,୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଫେରସ୍ତ
• ୯ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ମୁମ୍ବାଇ, କୋଚି, ବିଶାଖାପାଟଣା, ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ମଥୁରା ରିଫାଇନାରୀ ଦ୍ୱାରା କେମିକାଲ୍, ଫାର୍ମା ଏବଂ ପେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପକୁ ୮୩୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋପିଲିନ୍ ଏବଂ ୮୭୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବ୍ୟୁଟାଇଲ୍ ଆକ୍ରିଲେଟ୍ ବିକ୍ରି
• ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଲ୍ଫ ଅଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ୨,୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ଆସିଥିବା ୨୪ ଜଣ ସାମିଲ।
• ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତକୁ ଅଧିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହ ସାମଗ୍ରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଜାରି
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ଉପରେ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିରନ୍ତରଭାବେ ସଂପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦରଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ଶିଳ୍ପକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନୁଧ୍ୟାନ ସେଲ୍ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାପ୍ତାହିକ ଭିତ୍ତିରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ, ଘରୋଇ ସଂଗଠନ, ଆଞ୍ଚଳିକ କ୍ଲଷ୍ଟର ସଂଘ (ତିରୁପୁର, ସୁରଟ, ପାଲି ବାଲୋତ୍ରା) ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ ସାମିଲ ରହିଛନ୍ତି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡିଜି ସିପିଂ, ଗେଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏଜେନ୍ସି ସହ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଥିବା ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସାମ୍ବିଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି।
ଆଜି ନ୍ୟାସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଜାଳେଣି ଉପଲବ୍ଧତା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସହାୟତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କିତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ହସ୍ତତନ୍ତ ଓ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ବିଭିନ୍ନ ରପ୍ତାନି ପରିଷଦ (ଇପିସି) ମଧ୍ୟ ନିଜ ନିଜ ସ୍ତରରେ ପରାମର୍ଶ ବୈଠକ କରୁଛନ୍ତି। କାର୍ପେଟ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ ୬ ଏପ୍ରିଲରେ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପଦକ୍ଷେପ ‘ରିଲିଫ୍‍ଁ ( RELIEF) ସନ୍ଦର୍ଭରେ ଏକ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ହସ୍ତତନ୍ତ ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ ୨୦ ଏପ୍ରିଲରେ ପରିବହନ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ସଚେତନତା ସେମିନାର କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳରେ ବାଧା, ବିକଳ୍ପ ପଥ ଚୟନ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବା କୌଶଳ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଡିଜି ସିପିଂଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ପରାମର୍ଶାବଳୀକୁ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆକୁ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଜେଦା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ବନ୍ଦର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି।
ଫେବୃୟାରୀ ଶେଷରେ ପଶ୍ଚିମ ସିଆରେ ଉତ୍ତଜନାମୂଳକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ଯାହା ଏଯାଏ ବି ଅନିଶ୍ଚିତତା ଭିତରେ ଗତି କରୁଛି। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭରତର ଶକ୍ତି ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ବାବଦରେ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଚେତନ ରଖିବା ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ସାହସ ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ତଥା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ ଶିଳ୍ପକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଏହାର ଉତ୍ତରରେ ଗେଲ୍ ଜଣାଇଛି ଯେ ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାଥମିକତା ଶ୍ରେଣୀ-୩ ଓ ୪ (ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକ) ଅଧୀନରେ ଅଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଗତ ୬ ମାସର ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ୮୦% ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି। ଯଦି କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଯୋଗାଣ କମ୍ ହୁଏ, ତେବେ ଅନୁଧ୍ୟାନ ସେଲ୍ ଏହି ବିଷୟରେ ଗେଲ୍ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସ୍ପଟ୍ ମାର୍କେଟ କିଣାବିକା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରିବ ବୋଲି ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି।
ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼
ମୂଲ୍ୟର ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅନୁପ୍ରବାହ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ନିରନ୍ତର କରିବାକୁ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୟନ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାହାର ପାଇଁ ସୁପାରିଶ କରିଆସୁଛି।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗ ୧.୦୪.୨୬ ତାରିଖର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏମଏମ୍‍ଏଫ କ୍ଷେତ୍ରର କଞ୍ଚାମାଲ ସମେତ ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ଉପରୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହଟାଇ ଦେଇଛି। ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ, ୨୯ଟି କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରୁ ଶୁଳ୍କ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମୋନୋଇଥାଇଲିନ ଗ୍ଲାଇକଲ୍, ପ୍ୟୁରିଫାଇଡ୍ ଟେରେପଥାଲିକ୍ ଏସିଡ, ପଲି(ଇଥାଇଲିନ ଟେରେପଥାଲେଟ୍ ଚିପ୍ସ, ପଲି(ବ୍ୟୁଟିଲିନ ଟେରେପଥାଲେଟ୍ ), ମିଥାନୋଲ୍, ଟୋଲୁଇନ୍, ଷ୍ଟାଇରିନ୍, ଭିନାଇଲ୍ କ୍ଲୋରାଇଡ୍ ମୋନୋମର୍, ଫେନୋଲ୍, ଆସେଟିକ୍ ଏସିଡ୍, ଭିନାଇଲ୍ ଆସେଟେଟ୍ ମୋନୋମର୍, ଇଥାଇଲିନଡାୟାମାଇନ୍, ମୋନୋଇଥାନୋଲାମାଇନ୍ ବା ଡାଏଥାନୋଲାମାଇନ୍, ପଲିଇଥାଇଲିନ୍, ପଲିପ୍ରୋପିଲିନ୍ , ପଲିଷ୍ଟାଇରିନ୍, ପଲିଭିନାଇଲ୍ କ୍ଲୋରାଇଡ୍, ଆକ୍ରିଲୋନାଇଟ୍ରାଇଲ୍-ବ୍ୟୁଟାଡାଇନ୍-ଷ୍ଟାଇରିନ୍, ଷ୍ଟାଇରିନ୍-ଆକ୍ରିଲୋନାଇଟ୍ରାଇଲ୍, ପଲିଭିନାଇଲ୍ ଆସେଟେଟ୍, ପଲିଭିନାଇଲ୍ ଆଲକୋହଲ୍, ଏପୋକ୍ସି ରେସିନ୍, ପଲିୟୁରେଥେନସ୍, ପଲିକାର୍ବୋନେଟ୍ସ, ଆଲକାଇଡ୍ ରେସିନ୍, ଅନସାଚୁରେଟେଡ୍ ପଲିଷ୍ଟର ରେସିନ୍, ଟୋଲୁଇନ୍ ଡାୟୋ-ଆଇସୋସିୟାନେଟ୍, ପଲିଓଲ୍ସ ଏବଂ ଲିନିୟର୍ ଆଲକାଇଲବେଞ୍ଜିନ୍ସ ପ୍ରଭୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନ୍ୟ କେତେକ କଞ୍ଚାମାଲ ଉପରୁ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହଟାଇବା ପାଇଁ ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛି। ସେ ମଧ୍ୟରେ କାପ୍ରୋଲାକ୍ଟମ୍, ନାଇଲନ୍ ଚିପ୍ସ, ରେୟନ ଗ୍ରେଡ୍ କାଠ ପଲ୍ପ, କପା ପ୍ରଭୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
କାଚ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କଞ୍ଚାମାଲ ଯେମିତି ସୋଡା ଆସ୍ (ସୋଡିୟମ୍ କାର୍ବୋନେଟ୍ ବୋରିକ୍ ଏସିଡ୍/ ବୋରନ୍ ଅକ୍ସାଇଡ୍ (HS 281000), ଆଲୁମିନା (HS 281820), ସେଲେନିୟମ୍ ଯୌଗିକ (HS 280490), ସେରିୟମ୍ ଅକ୍ସାଇଡ୍ (HS 284610), ଜିର୍କୋନିଆ ରିଫ୍ରାକ୍ଟୋରୀଜ୍ (HS 690390), ଫର୍ଣ୍ଣେସ୍ ବର୍ଣ୍ଣର୍/ ସିଷ୍ଟମ୍ (HS 841620, 841780), ପୋଟାସିୟମ୍ ନାଇଟ୍ରେଟ୍ (HS 283421), ପୋଟାସିୟମ୍ କାର୍ବୋନେଟ୍ (HS 283640), ଆର୍ସେନିକ୍ ଟ୍ରାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ (HS 281129) ଏବଂ ବେରିୟମ୍ କାର୍ବୋନେଟ୍ (HS 283660) ପ୍ରଭୃତି ମଧ୍‍ୟ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି। ।
ଆଣ୍ଟି-ଡମ୍ପିଂ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାହାର
• କିଛି ଅନୁପ୍ରବାହ ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାରର ସୂଚନା ଅନୁସାରେ, କଞ୍ଚାମାଲର ଅସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ଆଣ୍ଟି-ଡମ୍ପିଂ ଶୁଳ୍କ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। ନିମ୍ନଗାମୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ଏମଏସ୍‍ଏମ୍‍ଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ଭଳି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପରେ, ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗକୁ ଇଲାଷ୍ଟୋମେରିକ୍ ଫିଲାମେଣ୍ଟ ୟାର୍ନ (EFY) ଓ ଭିସକୋସ୍ ରେୟନ ଫିଲାମେଣ୍ଟ ୟାର୍ନ (VFY ଉପରୁ ଆଣ୍ଟି-ଡମ୍ପିଂ ଶୁଳ୍କ ହଟାଇବା କିମ୍ବା ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଉତ୍ତମ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରଚାର ଓ ପ୍ରସାର
• ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂଘଗୁଡ଼ିକ ସହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଆପଣାଯାଇଥିବା କେତେକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି। ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ଅଛି:
• ଏଲପିଜି ବିତରଣର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାପାଳ/ଡେପୁଟି କମିଶନରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ କମିଟି।
• ଏମ୍ଏସ୍‍ଏମ୍‍ଇ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ପାଇପ୍‌ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
• ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଷ୍ଠୀ ରୋଷେଇ ଶାଳ ଖୋଲିବା।
• କୋଇଲା ବଦଳରେ କପା କାଠିରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବାୟୋମାସ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଜାଳେଣିର ବ୍ୟବହାର।
ରପ୍ତାନି ରିହାତି ଯୋଜନା
• ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କିତ ରପ୍ତାନି ରିହାତି ଯୋଜନା ଉପରେ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷମାନେ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ RODTEP ଏବଂ ROSCTL ଭଳି ଯୋଜନା ସାମିଲ ଅଛି।
• ଏହି ଯୋଜନାରେ ରିହାତି ହାର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏହାର ପରିସର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚିତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପାଖକୁ ପଠାଯାଇଛି।
ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତି ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରସ୍ତାବ
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସୁଧ ରିହାତି, ଇପିସିଜି ଯୋଜନା ଏବଂ ଆଗୁଆ ଅନୁମତି ସମ୍ପର୍କିତ ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ବିଚାର କରି ଡିଜିଏଫଟି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ପଠାଯାଇଛି।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜାଳେଣି ଉପଲବ୍ଧତା
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବଦଳୁଥିବା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି:
ସର୍ବସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଚେତନତା
• ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଉପଲବ୍ଧି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବାରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ ହୋଇ ଏଗୁଡ଼ିକ କିଣାକିଣି ନକରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଗୁଜବ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପାଇଁ କେବଳ ସରକାରୀ ସୂତ୍ର ଉପରେ ଭରସା କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
• ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ବିତରକଙ୍କ ପାଖକୁ ନଯିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକସନ୍ ଚୁଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଜାଳେଣି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
• ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିରେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପ
• ଚାଲିଥିବା ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି, ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି-ପରିବହନ ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି।
• ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଫାର୍ମା, ଇସ୍ପାତ, ଅଟୋମୋବାଇଲ୍, ବିହନ, କୃଷି ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ମାର୍ଚ୍ଚ ୨ ଏବଂ ୩, ୨୦୨୬ ର ହାରାହାରି ଦୈନିକ ଯୋଗାଣ ଆଧାରରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣକୁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇଛି।
• ସରକାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ଉଭୟ ପକ୍ଷରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନ ୨୧ ରୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ସାମିଲ ଅଛି।
• ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମାଇବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଜାଳେଣି ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
• କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିଅରିଜ୍‌କୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିତରଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ କୋଇଲା ଯୋଗାଇବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
• ଘରୋଇ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ, ୨୦୦୦ ଅଧୀନରେ ଯୋଗାଣର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଏବଂ ମହଜୁଦକାରୀ ଓ କଳାବଜାରୀ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତିର ଅନୁଧ୍ୟାନ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପତ୍ର ଏବଂ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏହା ପୁନର୍ବାର ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୭.୦୩.୨୦୨୬ ଏବଂ ୦୨.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଜାଳେଣିର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଜନସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ୦୨.୦୪.୨୦୨୬ ( ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ) ଏବଂ ୦୬.୦୪.୨୦୨୬ (MoPNG ସଚିବ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ତଥା ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ସଚିବଙ୍କ ମିଳିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ) ଦୁଇଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା:
• ଦୈନିକ ପ୍ରେସ ବ୍ରିଫିଂ ଏବଂ ନିୟମିତ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶାବଳୀ ଜାରି କରିବା।
• ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ମିଥ୍ୟା ଖବର / ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ସୂଚନାର ସକ୍ରିୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତିକାର କରିବା।
• ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ଦୈନିକ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନକୁ ଜୋରଦାର କରିବା ଏବଂ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ ମାନଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଚଢ଼ାଉ ଓ ଯାଞ୍ଚ ଜାରି ରଖିବା।
• ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା।
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ଅତିରିକ୍ତ କିରୋସିନ ର ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା।
• ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଜାଳେଣିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
• ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ, ବିଶେଷ କରି ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିରତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ (ସିଲିଣ୍ଡରର ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆପଣାଇବା।
ମହଜୁଦକାରୀ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ଅନୁଧ୍ୟାନ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପକ୍ଷରୁ ନିୟମିତ ପ୍ରେସ ବ୍ରିଫିଂ କରାଯାଉଛି।
କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଅନୁଧ୍ୟାନ
• ଏଲପିଜିର ମହଜୁଦକାରୀ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ଦେଶସାରା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରହିଛି। ଗତକାଲି ଦେଶସାରା ୨୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢ଼ାଉ କରାଯାଇଥିଲା।
• ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ହୋଇଥିବା ଏକାଧିକ ଚଢ଼ାଉରେ ୬୭,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୧୧୬୦ ରୁ ଅଧିକ ଏଫଆଇଆର୍ ରୁଜୁ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୨୭୧ ଜଣଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି।
• ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଆକସ୍ମିକ ପରିଦର୍ଶନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଓ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତକାଲି ସୁଦ୍ଧା ୩୧୬ ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଜରିମାନା ଲଗାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୭୨ ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ନିଲମ୍ବିତ କରାଯାଇଛି।
• ଗତକାଲି ୪୬ ଜଣ ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କୁ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ୬ ଟି ବିତରକ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଜରିମାନା ଲଗାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧ ଜଣ ବିତରକଙ୍କୁ ନିଲମ୍ବନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଛି ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ବୁକିଂ ୯୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ଚୋରା ଚାଲାଣ ରୋକିବା ପାଇଁ ଡିଏସି ଆଧାରିତ ବିତରଣ ୯୩% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି: ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ୭୦% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ୧ ଏପ୍ରିଲ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୦.୩୨ ଲକ୍ଷ - ୫ କେଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
• ଅଟୋ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ୩୫୩ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ ପଦକ୍ଷେପ:
• ମୋଟ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନକୁ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ପ୍ରାୟ ୭୦% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦% ସଂସ୍କାର-ଭିତ୍ତିକ ଆବଣ୍ଟନ ସାମିଲ ଅଛି।
• ଭାରତ ସରକାର ୦୬.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ବିତରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡରର ଦୈନିକ ପରିମାଣକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ୨୧.୦୩.୨୦୨୬ ପତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ୨୦% ସୀମାଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨-୩ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ହୋଇଥିବା ହାରାହାରି ଦୈନିକ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଏହି ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡରଗୁଡ଼ିକ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ କେବଳ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ରହିବ।
• ଫେବୃଆରୀ-୨୬ ମାସରେ ମୋଟ ୨୧.୭ ଲକ୍ଷ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା। ତଥାପି, ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୦.୩୨ ଲକ୍ଷ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇସାରିଛି।
• ଗତକାଲି ସାରା ଦେଶରେ ୮୨,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
• ୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ୯୩୫୦ ରୁ ଅଧିକ ସଚେତନତା ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ୧,୫୩,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
• ଗତକାଲି ୨୨୦ ରୁ ଅଧିକ ଶିବିର ମାଧ୍ୟମରେ ୫୪୩୬ ଟି ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା।
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ବିତରଣର ଯୋଜନା କରିବା ପାଇଁ ଆଇଓସିଏଲ୍‍, ଏଚପିସିଏଲ୍‍ ଓ ବିପିସିଏଲ୍‍ ର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏକ ତିନି ଜଣିଆ କମିଟି ରାଜ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି।
• ଏପ୍ରିଲ-୨୬ ମାସରେ (୨୭.୦୪.୨୬ ସୁଦ୍ଧା), ମୋଟ ୧,୭୫,୨୦୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଯାହା ୯୨.୨୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ୧୯ କେଜି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ସହ ସମାନ) ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
• ୨୭.୦୪.୨୦୨୬ ରେ ୯୫୭୮ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି (ଯାହା ୫.୦୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ୧୯ କେଜି ସିଲିଣ୍ଡର ସହ ସମାନ) ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା।
• ଫେବୃଆରୀ-୨୬ ରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାୟ ୫୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବିକ୍ରି ତୁଳନାରେ ଏପ୍ରିଲ-୨୬ ମାସରେ (୨୭.୦୪.୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା) ଅଟୋ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ୯୫୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି।
• ଜାନୁଆରୀ ଏବଂ ଫେବୃଆରୀ ମାସର ଦୈନିକ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୧୭୭ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ଏପ୍ରିଲ-୨୬ ମାସରେ ସରକାରୀ ତୈଳ ବିପଣନକାରୀମାନଙ୍କର ହାରାହାରି ଅଟୋ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୩୫୩ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରହିଛି। ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଅଟୋ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରିରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦% ବୃଦ୍ଧିକୁ ସୂଚାଉଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନ୍‍ଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
• ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି-ପରିବହନ କୁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ସହିତ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
• ସାର କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଗ୍ୟାସ ଆବଣ୍ଟନକୁ ସେମାନଙ୍କ ୬ ମାସର ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୯୫% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
• ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଣ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ୮୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
• ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କିତ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଭୌଗୋଳିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ ଭଳି ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଆଇଜିଏଲ୍‍, ଏମଜିଏଲ, ଗେଲ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ୍‍ ସମେତ ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
• ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯଦି ସେମାନେ ଏଲପିଜିରୁ ପିଏନଜିକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
• ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସଂସ୍କାର ସହ ଜଡ଼ିତ ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପାଉଛନ୍ତି।
• ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ଜରିଆରେ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କିତ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ୩ ମାସ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଏକ 'ହ୍ରାସ ହୋଇଥିବା ସମୟସୀମା ସହ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଅନୁମୋଦନ ଢାଞ୍ଚା' ଆପଣାଇଛନ୍ତି।
• ଭାରତ ସରକାର ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଗେଜେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୫ ଅଧୀନରେ 'ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ବିତରଣ (ପାଇପଲାଇନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ, ନିର୍ମାଣ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ) ଆଦେଶ, ୨୦୨୬' ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଆଦେଶ ଦେଶସାରା ପାଇପଲାଇନ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏକ ସରଳୀକୃତ ଏବଂ ସମୟବଦ୍ଧ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଅନୁମୋଦନରେ ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରେ ଏବଂ ଆବାସିକ ଅଞ୍ଚଳ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୁଏ। ଏହା ପିଏନଜି ନେଟୱାର୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, 'ଲାଷ୍ଟ-ମାଇଲ୍' ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜାଳେଣିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ମଜବୁତ ହେବ ଏବଂ ଭାରତର ଗ୍ୟାସ-ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
• PNGRB ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶୀଘ୍ର କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ 'ନ୍ୟାସନାଲ ପିଏନଜି ଡ୍ରାଇଭ୍ ୨.୦' କୁ ୩୦.୦୬.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
• ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଶକ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ମଡେଲ ଚିଠା 'ରାଜ୍ୟ ସିବିଜି ନୀତି' ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ମଡେଲ ନୀତି ଏକ ବ୍ୟାପକ ତଥା ନମନୀୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସିବିଜି ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜର ନିବେଶକ-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ-ଆଧାରିତ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ। ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ।
• ଜଙ୍ଗଲ ଓ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୦୭.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି ଯେ ସେ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ/ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କିମ୍ବା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରନ୍ତୁ।
• ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୫.୬୦ ଲକ୍ଷ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ୨.୬୪ ଲକ୍ଷ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ସମୁଦାୟ ସଂଯୋଗ ସଂଖ୍ୟା ୮.୨୪ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରାୟ ୬.୨୯ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାହକ ନୂତନ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
• ୨୭.୦୪.୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୪୨,୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକ ମାଇପିଜିଡିଡଟ ଇନ ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି।
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ
• ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମହଜୁଦ ସହ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏଥି ସହିତ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭଣ୍ଡାର ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
• ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି (LPG) ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
• ଘରୋଇ ବଜାର ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଫିଡ୍‌ଷ୍ଟକ୍ ଯୋଗାଣର ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଏହାପରେ, ଭାରତ ସରକାର ୦୧.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଅନୁଯାୟୀ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମେତ ତୈଳ ବିଶୋଧନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସେଣ୍ଟର୍ ଫର୍ ହାଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିମାଣର ସି୩ ଏବଂ ସି୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି।
• ଫାର୍ମାସିଉଟିକାଲ୍ ବିଭାଗ, କେମିକାଲ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ କେମିକାଲ୍ ବିଭାଗ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଭାଗରୁ ମିଳିଥିବା ଅନୁରୋଧ ଆଧାରରେ, ଫାର୍ମା ଏବଂ କେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏଲପିଜି ପୁଲ୍‌ରୁ ଦୈନିକ ୧୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
• ୯ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ମୁମ୍ବାଇ, କୋଚି, ବିଶାଖାପାଟଣା, ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ମଥୁରା ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କେମିକାଲ୍, ଫାର୍ମା ଏବଂ ପେଣ୍ଟ୍ ଶିଳ୍ପକୁ ୮୩୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋପିଲିନ୍ ଏବଂ ୮୭୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୁଟାଇଲ୍ ଆକ୍ରିଲେଟ୍ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଜାଳେଣି ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ
• ଦେଶସାରା ସମସ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
• ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରୁ ଲିଟର ପିଛା ୧୦ ଟଙ୍କା ଏକ୍ସାଇଜ୍ ଡ୍ୟୁଟି ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
• ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଜାଳେଣିର ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଡିଜେଲ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଲିଟର ପିଛା ୫୫.୫୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏଟି,ଫ୍‍ ଉପରେ ୪୨ ଟଙ୍କା ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
• ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ମୂଲ୍ୟରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
କିରୋସିନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବିତରଣ ପଦକ୍ଷେପ
• ନିୟମିତ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟତୀତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୪୮,୦୦୦ କିଲୋ ଲିଟର କିରୋସିନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
• ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ କିରୋସିନ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଥିବାବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲଦାଖ କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନଥିବା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କାର୍ଯ୍ୟ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ପ୍ରଚଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ଦିଆଯାଇଛି। ସେଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
• ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାବିକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛି।
• ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକାଧାରୀ ଜାହାଜ ସହ ଜଡ଼ିତ କୌଣସି ଅଘଟଣ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।
• ଡିଜି ସିପିଂ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ଅପଡେଟ୍: କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୭,୯୨୦ଟି କଲ୍ ଏବଂ ୧୬,୮୩୮ରୁ ଅଧିକ ଇମେଲ୍‌ର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି। ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୧୪୦ଟି କଲ୍ ଏବଂ ୧୮୦ଟି ଇମେଲ୍ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
• ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଅପଡେଟ୍: ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଜରିଆରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଲ୍ଫ ଅଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ୨,୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସହାୟତା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଆସିଥିବା ୨୪ ଜଣ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
• ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ: ଭାରତର ସମସ୍ତ ବନ୍ଦରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଛି ଏବଂ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳରେ ଭିଡ଼ ବା ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି।
ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଲ୍ଫ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଅଞ୍ଚଳର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ନିରାପତ୍ତା ଓ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି:
• ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
• ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିୟମିତ ଭାବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି।
• ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ କନସୁଲେଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପଲାଇନ ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ନିବିଡ଼ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଛନ୍ତି।
• ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଓ ଯାତ୍ରା ସ୍ଥିତି, କନସୁଲାର୍ ସେବା ଏବଂ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କିତ ଅଦ୍ୟତନ ପରାମର୍ଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଉଛି।
• ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସହ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟର ସଂଘ, ସଂଗଠନ, ପେସାଦାର ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା କରି ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି।
• ସରକାର ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଓ ଏଜେନ୍ସିଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା, କନସୁଲାର୍ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଭାରତ ଫେରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଥିବା ନାବିକଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି।
• ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅଧିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହ ସାମଗ୍ରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଜାରି ରହିଛି।
• ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ୟୁଏଇ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ବ୍ୟବସାୟିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଜାରି ରହିଛି। ଆଜି ୟୁଏଇ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୫ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।
• ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନ ବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଜାରି ରହିଛି।
• କତାର ଆକାଶମାର୍ଗ ଆଂଶିକ ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ କତାର ଏୟାରୱେଜ୍ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଗୋ ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର କତାରରୁ ଭାରତକୁ ବିମାନ ସେବା ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି।
• କୁଏତ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି। ଜଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଏବଂ କୁଏତ ଏୟାରୱେଜ୍ କୁଏତରୁ ଭାରତକୁ ସୀମିତ ବିମାନ ସେବା ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
• ବାହାରିନ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି। ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ବାହାରିନରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
• ଇରାକ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ସୀମିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି, ଯାହାକୁ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
• ଇରାନ ଆକାଶମାର୍ଗ କାର୍ଗୋ ଏବଂ ଚାର୍ଟାର୍ଡ ବିମାନ ପାଇଁ ଆଂଶିକ ଖୋଲା ଅଛି। ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଇରାନ ଯାତ୍ରା ନକରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସେଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସର ସହାୟତାରେ ସ୍ଥଳ ସୀମା ପଥ ଦେଇ ଫେରି ଆସିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ତେହେରାନସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ୨,୪୬୧ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ଥଳ ସୀମା ପଥ ଦେଇ ଇରାନରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାରେ ସହାୟତା କରିଛି।
• ଇସ୍ରାଏଲ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ସୀମିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହାକୁ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।