Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
28 APR 2026 7:34PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pataye, Har-Har Mahadev.
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, the popular Chief Minister here Yogi Adityanath Ji, my colleagues in Parliament and BJP’s National President Shri Nitin Nabin Ji, Member of Parliament from Uttar Pradesh and UP BJP President Shri Pankaj Chaudhary Ji, District Panchayat Chairperson sister Poonam Maurya Ji, the women councillors and village heads of Kashi present on the stage, other public representatives, and the large number of my mothers, sisters, and daughters who have come here. Namaskar to you all.
Friends,
Our Kashi is the land of divine powers-Mata Shringar Gauri, Mata Annapurna, Mata Vishalakshi, Mata Sankatha, and Maa Ganga. In such a place, this gathering of all you sisters and daughters has made this occasion very divine. On the land of Kashi, I bow to all you mothers, sisters, and daughters of Kashi.
Friends,
Today’s occasion is indeed a celebration of honoring and developing women’s power, and just a short while ago projects worth thousands of crores of rupees were inaugurated and foundation stones laid here. These include projects connected with every type of development in Kashi. Along with this, there are works to increase connectivity between Kashi and Ayodhya. A short while ago, two Amrit Bharat trains were flagged off. From Kashi to Pune and from Ayodhya to Mumbai, these two Amrit Bharat trains will further improve connectivity between Uttar Pradesh and Maharashtra. Now people of Mumbai-Pune and the whole of Maharashtra have another modern option to reach Ayodhya Dham and Kashi Vishwanath Dham. I congratulate the countrymen on this inauguration.
Friends,
The mission to make India developed is continuously going on, and when I speak of a developed India, its strongest pillar is India’s women power. Today in this program, I have come to seek blessings from all you sisters and daughters for the beginning of a great yajna. As the Member of Parliament from Kashi, as the Prime Minister of the country, I need your blessings for the achievement of a big national goal, and that big goal is-to implement reservation for women in Lok Sabha and Legislative Assemblies. Just a few days ago, because of parties like SP and Congress, our effort did not succeed in Parliament. But I again assure all you sisters, I will leave no effort undone to ensure that your right to reservation is implemented.
Friends,
When a woman is empowered in the home, the whole family gains strength, society becomes stronger, the country becomes stronger. In the past, sisters and daughters had to struggle a lot. You sisters of Kashi have also seen many difficulties, you have faced many challenges. Daughters often had to go through many kinds of questions-what will you do by doing this? Why do you need this? What will you do, what need do you have, keep quiet, this work cannot be done by you. And many times questions were not even asked, direct orders were given-this is not your work.
Friends,
Such circumstances were not only for the sisters of Kashi, most sisters and daughters of the country had such experiences, and this was considered natural. That is why when I became Chief Minister in Gujarat 25 years ago, the first thing I tried was to break such notions. At that time, two big schemes dedicated to daughters were started. One was-Shala Praveshotsav, admission of girls in schools, so that daughters reach schools in greater numbers and do not drop out midway. And the second was-Mukhyamantri Kanya Kelavani Nidhi, to help daughters with their fees.
Friends,
Since then till today, in our government’s policies, women’s welfare has been given the highest priority continuously. In 2014, when you gave us the opportunity to serve, more than 12 crore toilets were built in the country, “Izzat Ghars” were built. More than 30 crore sisters’ bank accounts were opened. Electricity connections were given in more than 2.5 crore houses. Water from taps reached more than 12 crore houses. That is, sisters and daughters were kept at the center of many big schemes.
Friends,
Two years ago here in Banaras, a very big campaign connected with Sukanya Samriddhi Yojana was run. At that time, in just one month, 27 thousand daughters’ Sukanya Samriddhi accounts were opened here in Kashi, and 300 rupees were also transferred into each daughter’s bank account. Sukanya Samriddhi Yojana is playing a big role in daughters’ education and better future. This scheme has strengthened daughters’ studies, and the Mudra Yojana has ensured daughters’ earnings. At the same time, Matru Vandana Yojana and Ayushman Bharat Yojana have arranged for sisters’ and daughters’ medicines.
Friends,
Along with education, earnings, and medicines, for the first time crores of sisters have had property registered in their names. Most of the houses under PM Awas Yojana are also in the names of sisters. Today our mothers and sisters have truly become the owners of their own homes.
Friends,
Our government’s entire focus has been on the convenience and security of sisters. These two things are what strengthen the foundation of empowerment. You have seen with your own eyes how conditions have changed here in Uttar Pradesh. A few years ago, when the Samajwadi Party government was here, it had become difficult for daughters even to step outside their homes. But now, under the BJP government, anyone who harbors wrong thoughts against daughters knows very well what the consequences will be.
Friends,
The Bharatiya Nyaya Sanhita has also given sisters and daughters a new assurance of security. Under this, speedy decisions are being delivered in serious crimes against women. Similarly, the network of women police stations and counseling centers is continuously expanding. Today here also, work has started on a building for a women’s police outpost and counseling center. Such steps give daughters a guarantee of security.
Friends,
When women’s economic power increases, their voice in the home also becomes stronger. Therefore, along with giving assurance of convenience and security, we have emphasized increasing sisters’ economic participation. In the past 11 years, about 10 crore sisters in the country have been connected with self-help groups. In Kashi too, about 1.25 lakh sisters are connected with such groups. These groups are receiving assistance of lakhs of rupees, through which sisters are doing their work. Through such efforts, 3 crore sisters have already become “Lakhpati Didis”-3 crore Lakhpati Didis-and among them are thousands of sisters from Banaras.
Friends,
In giving momentum to the Lakhpati Didi campaign, our dairy sector also has a big role. Here, lakhs of sisters connected with Banaskantha Dairy are doing excellent work. Today these sisters have directly received 106 crore rupees as bonus. I heartily congratulate all these sisters. I say to the women connected with the dairy sector in Kashi-this is just the beginning, Banaras will grow, Banaskantha Dairy will grow, and this bonus will also keep increasing.
Friends,
The BJP-NDA government is making sisters self-reliant and also giving them leadership in the campaign to make India developed. In advancing digital payments, thousands of “Bank Sakhis” have a big role. In work connected with insurance, “Bima Sakhis” are leading. In advancing natural farming, “Krishi Sakhis” are playing a big role. And in the drone revolution coming in farming, our “Namo Drone Didis” are leading. In the past decade, new opportunities have been given to daughters in the Army, Navy, and Air Force. For the first time, the doors of Sainik Schools and the Defence Academy have also been opened for daughters. That is, the BJP-NDA government means-empowerment of women, upliftment of women, making women’s lives easier.
Friends,
Today in every field, on every front, India’s daughters are doing such excellent work, so naturally, in policy-making and in decisions connected with the nation’s future, the role of sisters and daughters must increase further. The country needs this very much today. Work is being done honestly for this too. One big reason behind building the new Parliament was also the idea of women’s participation. When the new Parliament was built, the first work we did was to give 33 percent reservation to women. For 40 years, this right of sisters was stuck and hanging. Therefore, in 2023, we got the Nari Shakti Vandan Adhiniyam passed in Parliament.
Friends,
After a law is made, it is necessary to implement it. Now it is necessary that this law be implemented as soon as possible. Therefore, in recent days, discussion was held in Parliament regarding this. We brought a law for constitutional amendment. This amendment was such that after it, more sisters would reach Legislative Assemblies and Parliament.
But friends,
Parties like Congress, Samajwadi Party, TMC, and DMK once again betrayed the women of the country. Such parties had put a brake on women’s reservation for 40 years. Now the Samajwadi Party has again shown it the red flag.
Friends,
The real matter is that all these family-based and appeasement-driven parties are afraid of women’s power, afraid of all of you. These family-based parties do not want the daughters of the country to reach Legislative Assemblies and Parliament, daughters who are giving leadership on their own strength everywhere from college campuses to panchayats and local bodies. They know that if daughters working on the ground rise up, their control will end, questions will be raised on their power. That is why these family-based parties were at the forefront of the opposition in Parliament.
Friends,
I am satisfied that the sisters and daughters of the country have recognized their devious intentions. You are seeing, in Assam, Kerala, Puducherry, Bengal, and Tamil Nadu, sisters have voted in record numbers. The parties opposing women’s reservation do not realize that this vote of sisters has been to punish these anti-women parties.
Friends,
The BJP-NDA government has only one mantra-Nagrik Devo Bhava. The education, earnings, medicines, irrigation, and hearing of the country’s citizens are our priority. With this spirit, today the development of Kashi has also been expanded. With the construction of the signature bridge on the Ganga, the connectivity of Purvanchal will become even stronger.
Friends,
In the past decade, Kashi has emerged as a major health hub for North and Eastern India. A 500-bed multi super specialty hospital will further strengthen Kashi’s healthcare ecosystem. In addition, the foundation stone has been laid for a 100-bed critical care block. This will add a very large facility in Kashi for the treatment of serious diseases.
Friends,
Whether it is the cleaning of the Ganga, the development of the ghats, the construction of buildings connected with governance and administration, storage facilities for farmers in Harhua and Bhawanipur, old age homes, or women’s hostels-these are all proof of the sensitive development of Kashi. From these works, the people of Banaras are benefiting the most.
Friends,
The campaign to strengthen Kashi’s heritage and legacy is also continuously going on. The development of Sant Kabir’s site and the renovation of Sant Ravidas Park located in Nagwa are part of this campaign.
Friends,
Our Kashi is eternal, it is a city that continues unceasingly. In the same way, this campaign of development is also continuously moving forward. While honoring women’s power, once again I express my gratitude to you for giving us blessings, and I extend best wishes for the development works. Say with me-
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Har-Har Mahadev.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
উত্তর প্রদেশকী বারানসীদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
28 APR 2026 7:34PM by PIB Imphal
নম পার্বতী পতয়ে, হর-হর মহাদেব।
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, অনন্দিবেন পতেল; রাজ্য অসিগী মীয়ামনা পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী অদিত্যনাথজী; পার্লিয়ামেন্ততা ঐহাক্কী মরুপ অমসুং বি.জে.পিগী নেস্নেল প্রসিদেন্ত, শ্রী নিতিন নবীনজী; উত্তর প্রদেশকী পার্লিয়ামেন্ত মেম্বর অমসুং য়ু.পি.বি.জে.পি.গী প্রসিদেন্ত, শ্রী পঙ্কজ চৌধরীজী; দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়ৎকী চেয়রপর্সন, সিস্তর পুনম মৌর্য়জী; মফম অসিদা দাইসতা লেংশিল্লিবা কাশীগী নুপী কোর্পোরেতরশিং অমসুং খুঙ্গং প্রধানশিং; অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং; অমসুং মফম অসিদা তিনখিবা মশিং য়াম্লবা ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কাশী অসি ঈশ্বরগী শক্তিগী অশেংবা লমদমনি - মসিদা মাতা শ্রিংগর গৌরী, মাতা অন্নপুর্না, মাতা বিশলক্ষী, মাতা সঙ্কথা অমসুং গঙ্গা ইমাগী ময়ুম্নি। মসিগী মতাংদা, মফম অসিদা ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী পুম্নমক্না তিনখিবা অসিনা থৌরম অসিবু অশেংবা ঈশ্বরগী মশক অমা ওইহল্লে। কাশীগী শেংলবা লমদম অসিদা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু, কাশীগী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং, অমসুং নুংশিজরবা ইচানু্পীশিংবু ঐহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎচরি!
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি, তশেংনা, নারী শক্তিগী ইকাই খুম্নবা অমসুং চাউখৎপগী থৌরম অমনি। মসিগী মথক্তা, মতম খরগী মমাংদা, মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিদা কাশীগী চাউখৎ-থৌরাংগী হিরম খুদিংমক য়াওরি। মসিগী মথক্তা, কাশী অমসুং অয়োধ্যাগী মরক্তা কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা খোঙথাং কয়া লৌখৎলি। মীকুপ খরগী মমাংদা অমৃত ভারত ত্রেন অনি লমথাখ্রে। কাশীবু পুনেগা অমসুং অয়োধ্যাবু মুম্বাইগা শম্নহন্দুনা অমৃত ভারত ত্রেন অনি অসিনা উত্তর প্রদেশ অমসুং মহারাস্ত্রাগী মরক্তা মরী হেন্না ফগৎহল্লগনি। হৌজিক্তি, মুম্বাই অমসুং পুনেদা লৈবা মীওইশিং য়াওনা মহারাস্ত্র অপুনবগী মীয়াম্না অয়োধ্যা ধাম অমসুং কাশী বিশ্বনাথ ধাম য়ৌনবগী অতোপ্পা মোদর্ন ওপ্সন অমা ফংলে। মসিগী হৌদোকপগী থৌরম অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমদা ওন্থোক্নবা মিসন অসি লেপ্তনা চংশিল্লি; অমসুং ঐহাক্না 'চাউখৎলবা ভারত' হায়রকপা মতমদা, মসিগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈরবা য়ুম্বী অসি ভারতকী নারী শক্তি, মাগী নুপীগী শক্তিনি। ঙসি, ঐহাক্না থৌরম অসিদা লাক্লিবসি অচৌবা থৌরম অমা হৌদোক্নবগীদমক্তা ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী পুম্নমক্কী য়াইফ-পাউজেল লৌনবনি। কাশীগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা অমসুং লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী কান্ননবগীদমক মরুওইবা পান্দম অমা ফংনবগীদমক ময়াম খুদিংমক্কী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসিগী পান্দমদি লোক সভা অমসুং রাজ্যগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিংদা নুপীশিংদা রিজার্বেসন পীবনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, এস.পি. অমসুং কংগ্রেসকুম্বা পার্তীশিংনা মরম ওইদুনা, মসিগী মতাংদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসি পার্লিয়ামেন্ততা মায় পাকপা ঙমখিদে। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ইচে-ইচল পুম্নমকপু থাজবা পীজরি মদুদি রিজার্বেসনগীদমক অদোমগী ফংফম থোকপা হক ফংহন্নবা ঐহাক্না হোৎনবা য়াবা পুম্নমক হোৎনগনি।
মরুপশিং,
নুপী অমনা য়ুমগী মনুংদা শক্তি লৈরকপা মতমদা, ইমুং পুম্নমক্না শক্তি ফংগনি; মসিনা খুন্নাই অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মমাংদা, ঐখোয়গী ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংনা অচৌবা লান্থেং অমা মায়োক্নখি। কাশীগী ইচে-ইচলশিং, নখোয়সু তোঙান তোঙানবা অৱাবা কয়া থেংনখ্রে অমসুং অৱাবা কয়া মায়োক্নখ্রে। ইচানুপীশিংদা ৱাহং কয়া হংখি: "মসি তৌরগা অদোম করি ফংগনি?" "অদোম্না মসি করিগীদমক্তা মথৌ তারিবনো?" "অদোম্না করি তৌগনি? অদোমগী করি মথৌ তাবগে? তুমিন্না লৈয়ু; মসিগী থবক অসি অদোমগী তৌবা ঙম্বগী ৱাংমদা লৈরে।" অমসুং তোইনা, ৱাহংশিং হংদনা; মদুগী মহুত্তা, হকথেংননা য়াথং অসি পীখি: "মসিগী থবক অসি অদোমগীদমক্তদি নত্তে।"
মরুপশিং,
ফিভমশিং অসি কাশীগী ইচে-ইচলশিং খক্তদা থেংনরম্বা নত্তে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী অয়াম্বনা অসিগুম্বা থৌদোকশিং থেংনখি। মরম অদুনা, চহি ২৫গী মমাংদা ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, ঐহাক্কী অহানবা খোঙথাংদি ৱাখল্লোনশিং অসিবু শিংনবনি অমসুং থুগাইবনি। মতম অদুগী মনুংদা, নুপীমচাশিংগী য়াইফনবগীদমক অখন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অনি হৌদোকখি। অহানবদা, নুপীমচা মশীং য়াম্না স্কুলদা মিং চনবা অমসুং মখোয়না মহৈ তম্লিঙৈদা তোকখিদনবা নুপীমচা মশীং য়াম্না স্কুলদা মিং চনবা ঙমহন্নবগী পান্দমদা স্কুলদা নুপীমচাশিং এদমিসন তৌবদা মতেং পাংনবা 'শালা প্রবেশোতসব' কৌবা থৌরাং অমা পায়খৎখি। অনিশুবা অসি 'মুখ্যমন্ত্রী কন্যা কেলাৱানি নিধি'নি, মসি নুপীমচাশিংদা মখোয়গী স্কুলগী ফী পীনবা শেলগী তেংবাং পীনবগীদমক্তা শেমখিবনি।
মরুপশিং,
মতম অদুদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবা, নুপীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐখোয়গী সরকারগী পোলিসীশিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা প্রাইওরিতী পীদুনা লাক্লি। অদোম্না ঐখোয়দা ২০১৪দা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা লৈবাক শীনবা থুংনা তোইলেৎ করোর ১২ হেন্না - অশেংবা 'হাউস ওফ দিগ্নিতি' শঙ্গাখি। বেঙ্ক একাউন্ত করোর ৩০ হেন্না নুপীমচাশিংগীদমক হাংদোকখ্রে। ইমুং করোর ২.৫ হেনবদা মৈ ফংহনখ্রে। য়ুম করোর ১২ হেনবদা পাইপকী ঈশিং য়ৌহনখ্রে। তশেংনমক, ময়ামগী অচৌবা স্কিমশিংদা ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংবু ময়াইদা থমখি।
মরুপশিং,
চহি অনিগী মমাংদা, সুকন্যা সমৃদ্ধি য়োজনাগা মরী লৈনবা অচৌবা কেম্পেন অমা বারানাসতা হৌদোকখি। মতম অদুদা থা অমা খক্তগী মনুংদা কাশীদা নুপীমচা ২৭,০০০গীদমক সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউন্ত হাংদোকখি অমসুং নুপীমচা খুদিংমক্কী বেঙ্ক একাউন্তদা লুপা ৩০০ ত্রান্সফর তৌখি। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংগী এজুকেসন অমসুং অফবা তুংলমচৎকীদমক সুকন্যা সমৃদ্ধি য়োজনা অসি মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। স্কিম অসিনা নুপীমচাশিংগী মহৈ তম্বদা খুমাং চাউশিলহল্লে, অদুগা মুদ্রা য়োজনা অসিনা মখোয়গী শেল থুমগী মনিংতম্বা ফংহনখ্রে। মসিগী মথক্তা, মাত্রু বন্দনা য়োজনা অমসুং আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা অসিনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা হকশেল অমসুং হিদাক-লাংথকশিং ফংহন্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
মহৈ-মশিং, পুন্সি মহিং অমসুং হকশেলগা লোয়ননা, অহানবা ওইনা, ইমুংগী মীওই করোর কয়াগী মমিংদা পোৎ-চৈগী রেজিস্ত্রেসন তৌখ্রে। পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা লৈবা য়ুমশিংগী অয়াম্বা অসিসু ইচে-ইচলশিংগী মিংদা রেজিস্তর তৌরি। ঙসিদি, ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং অসি তশেংনা মখোয়গী মশাগী য়ুমগী মপু ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং সেক্যুরিতীদা মপুং ফানা মীৎয়েং থম্লি। হায়রিবা মরম অনি অসিনা এম্পাৱরমেন্তকী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মফম অসিদা, য়ু.পি.দা, অদোম্না অদোমগী মীৎনা হোংলক্লিবা ফিভমশিং অদু উবা ফংলে। চহি খরগী মমাংদা সমাজ ৱাদী পার্তীনা লৈঙাক পায়রিঙৈদা য়ু.পি.দা নুপীমচাশিংনা য়ুমদগী মপান থোকপা ফাওবা অৱাবা ওইখি। অদুম ওইনমক, হৌজিক লৈরিবা বি.জে.পি. সরকার অসিগী মখাদা, ঐখোয়গী ইচানুপীশিংগী মায়োক্তা ফত্তবা থবক তৌনবগী ৱাখল্লোন পোক্লিবা মীওই খুদিংমক্না মসিগী ফলশিং অদু করি ওইগনি হায়বদু ফজনা খঙই।
মরুপশিং,
ভারতীয় ন্যায় সনহিতানা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী মরক্তা সেফতীগী মতাংদা অনৌবা থাজবা অমা পোকহল্লে। ফ্রেমৱার্ক অসিগী মখাদা নুপীশিংগী মায়োক্তা শাথীবা ক্রাইমশিংগা মরী লৈনবা কেসশিংদা ভর্দিক্তশিং অসি হৌজিক হেন্না থুনা পীবা হৌরে। মসিগা মান্ননা, নুপীশিংগী পুলিস স্তেসন অমসুং কাউন্সেলিং সেন্তরশিংগী নেৎৱার্ক অসি লেপ্তনা পাকথোক চাউথোক্লি। ঙসি, মফম অসিদা, নুপীশিংগী পুলিস আউৎপোস্ত অমসুং কাউন্সেলিং সেন্তর অমগী বিলদিং অমা শাবগী থবক হৌরে। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংগী সেক্যুরিতী গেরেন্তী তৌরি।
মরুপশিং,
নুপীশিংগী শেন্মিৎলোনগী শক্তি হেনগৎলকপগা লোয়ননা, য়ুমগী মনুংদা মখোয়গী ৱা ঙাংবা ঙম্বগী পাঙ্গলসু চপ মান্ননা হেনগৎলকই। মরম অদুনা, নুংশি-চান্নবা অমসুং সেক্যুরিতীগী ৱাখল্লোন অমা পোকহনবগা লোয়ননা, ঐখোয়না নুপীশিংগী শেন্মিৎলোনদা শরুক য়াবা হেনগৎহনবদা চাউনা মীৎয়েং থম্লি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, লৈবাক শীনবা থুংনা নুপী মিলিয়ন ১০০ রোম সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওখি। কাশী খক্তদা, নুপী ১২৫,০০০ হেনবনা অসিগুম্বা কাংলুপশিং অসিগী মেম্বরশিং ওইখ্রে। হায়রিবা কাংলুপশিং অসিনা লুপা লিশিং কয়াগী শেন-থুমগী তেংবাং ফংলি, মসিনা নুপীশিং অসিবু মখোয়গী পুন্সি মহিং মশাগী ওইহন্নবা মতেং পাংলি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিগী খুত্থাংদা, নুপী মিলিয়ন ৩০না ঙসি ফাওবদা 'লাখপতি দিদি' (লাখপতি দিদিগী নুপীশিংনা লুপা ১০০,০০০দগী হেনবা ফংই) ওইখ্রে; তশেংনমক, মিলিয়ন ৩০ লাখপতি দিদিগী মশীং অসিদা বানারসিগী নুপী লিশিং কয়াসু য়াওরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দাইরী সেক্তরনা 'লাখপতি দিদি' কেম্পেন অসি খোঙজেল য়াংখৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মফম অসিদা, বনাস দাইরীগা মরী লৈনবা ইচে-ইচল লাখ কয়ানা তশেংনা শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং পাংথোক্লি। ঙসিদি, হায়রিবা ইচে-ইচলশিং অসিনা বোনাসকী মওংদা লুপা করোর ১০৬ হকথেংননা ফংখ্রে। ঐহাক্না হায়রিবা ইচে-ইচল পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। কাশীদা দুকানগী সেক্তরগা মরী লৈনবা নুপীশিংদা ঐনা হায়জনীংবদি: মসিদি হৌরকফম অদুখক্তনি। বানারস চাউখৎলগনি, বনাস দাইরী চাউখৎলগনি, অমসুং মসিগী বোনাস অসিসু মখা তানা হেনগৎলগনি।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.-এন.দি.এ. সরকারনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা শক্তি পীবতা নত্তনা মখোয়বু ‘চাউখৎলবা ভারত' (ভিক্সিত ভারত) অমা শেমগৎনবা হৌজিক চত্থরিবা কেম্পেন অসিগী লুচিংবদসু মতেং পাংলি। দিজিতেল পেমেন্ত পাকথোক চাউথোকহনবদা 'বেঙ্ক সখী' লিশিং কয়াগী মরুওইবা থৌদাং লৈরি। ইন্সুরেন্স অমসুং ফাইনান্সিএল সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা থবকশিং অসি 'বিমা সখীস'না লুচিংলি। 'কৃষি সখী'শিংনা নেচরেল ফার্মিংগী চৎনবী অসি খুমাং চাউশিলহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিগী মথক্তা, হৌজিক্তি লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা থোক্লিবা দ্রোন রিভোলুসন অসি ঐখোয়গী 'নামো দ্রোন দিদিস'না লুচিংলি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা আর্মী, নেভি অমসুং এয়র ফোর্সতা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংলে। অহানবা ওইনা, সৈনিক স্কুল অমসুং দিফেন্স একাদেমীগী থোঙ নুপীমচাশিংগীদমক্তা হাংদোক্লে। তঙাইফদনা, বি.জে.পি.-এন.দি.এ. সরকার অসিনা নুপীশিংগী শক্তি লৈহনবা, নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং নুপীশিংগী পুন্সিদা লাইথোকহন্নবগীদমক লেপ্লি।
মরুপশিং,
ঙসি, ভারতকী নুপীমচাশিংনা হীরম খুদিংমক্তা অমসুং মায়কৈ খুদিংমক্তা অসিগুম্লবা অফবা থবকশিং পাংথোক্লিঙৈদা, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং নুপীমচাশিংনা পোলিসী শেম্বা অমসুং লৈবাক অসিগী তুংলমচৎকী মতাংদা ৱারেপ লৌবদা লৌরিবা থৌদাং অসিসু পাকথোক চাউথোকপা তাই। ঙসি লৈবাক অসিনা মসি য়াম্না মথৌ তাই। মসি ফংনবগীদমক্তা থম্মোয় শেংনা হোৎনরি। নুপীশিং শরুক য়াহনবগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অসিগী অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত শেমগৎপগী মরুওইবা থৌনা অমনি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত অমা শেম্লবা মতুংদা ঐখোয়না লৌখৎখিবা অহানবা খোঙথাংদি নুপীশিংদা চাদা ৩৩গী রিজার্বেসন পীবনি। চহি ৪০গী ওইনা, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী হক অসি পন্দুনা লৈখি। মরম অসিনা, ২০২৩দা ঐখোয়না সংসদতা 'নরি শক্তি বন্দন আধিনিয়ম' মায় পাক্না ইনেক্ত তৌখি।
মরুপশিং,
আইন অমা শেম্লবা মতুংদা, মদু থবক ওইনা পাংথোকপা হায়বসি তঙাইফদে। হৌজিক্তি হায়রিবা আইন অসি অথুবা মতমদা চৎনহনবা অসি তঙাইফদবনি। মরম অদুনা, হন্দক্তা হীরম অসিগী মতাংদা পার্লিয়ামেন্ততা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোকখি। ঐখোয়না কন্সতিত্যুসন শেমদোক্নবা আইন পুথোকখি। মসিগী এমেন্দমেন্ত অসি লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্ততা নুপী মশিং য়াম্না য়াওহন্নবা পান্দম থমখি।
অদুবু মরুপশিং,
কংগ্রেস, সমাজৱাদী পার্তী, তি.এম.সি. অমসুং দি.এম.কে.গুম্বা পার্তীশিংনা লৈবাক অসিগী নুপীশিংবু অমুক হন্না মীরাইখ্রে। হায়রিবা পার্তীশিং অসিনা নুপীশিংগী রিজার্বেসনদা চহি ৪০গী মমাংদগী ব্রেক ফাদুনা থম্মি। হৌজিক, সমাজৱাদি পার্তীনা অমুক্কা হন্না রেদ-ফ্লেগ থাংগৎখ্রে।
মরুপশিং,
অচুম্বা ৱাফমদি, এপীজমেন্তগী পোলিসীদা চঙশিল্লিবা দাইনাস্তিক পার্তী পুম্নমক্না নারি শক্তি (নুপীশিংগী শক্তি) অসি কীজৈ। মখোয়না নখোয় পুম্নমকপু কীজৈ। হায়রিবা দাইনাস্তিক পার্তীশিং অসিনা লৈবাক্কী ইচানুপীশিংবু লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্ততা চঙবা য়াহল্লোই। মহৈলোইশঙশিংদগী হৌরগা পঞ্চায়ৎশিং অমসুং লোকেল বোদীশিং ফাওবদা মখোয়গী মগুনগী মতুং ইন্না লুচিংবগী থৌদাং লৌরিবা ইচানুপীশিং অসিনি। মখোয়না খঙই মদুদি করিগুম্বা গ্রাসরুৎ লেভেলদা চোকথবা লৈতনা থবক তৌরিবা মখোয়গী ইচানুপীশিং অসিনা মকোক থোংবা ঙম্লবদি, মখোয়গী কন্ত্রোল অদু মাংখিগনি, অমসুং মখোয়গী ওথোরিতী অদু ৱাহং হংলক্লগনি। মরম অসিনা হায়রিবা দাইনাস্তিক পার্তীশিং অসিনা পার্লিয়ামেন্ততা প্রোতেস্তশিং অসিগী মমাং থারি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা মখোয়গী অকিবা লৈতবা ৱাখল্লোনশিং অদু খঙলকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। অদোম্না উরিবা অসিগুম্না, আসাম, কেরলা, পুদুচেরী, বেঙ্গল, অমসুং তামিল নাদুদা নুপীশিংনা রেকোর্দ ওইবা মশীংদা ভোৎ থাদখ্রে। নুপীগী রিজার্ভেসনগী মায়োক্তা লৈবা পার্তীশিংনা নুপীশিংনা ভোৎ থাদবা অসিনা নুপীগী মায়োক্তা লৈবা পার্তীশিং অসিবু চৈরাক পীনবা পান্দম থম্লি হায়বা খঙদে।
মরুপশিং,
বি.জে.পি.-এন.দি.এ. সরকারগী মন্ত্র অমা খক্তমক লৈরি: ‘নাগরিক দেবো ভাভা’ নাগরিক অসি ঈশ্বরনি। লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংগী এজুকেসন, পুন্সি মহিং, হকশেল, ইরিগেসন অমসুং রিদ্রেসেল অসি ঐখোয়গী প্রাইওরিতী ওইরি। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঙসি কাশীগী চাউখৎ থৌরাং অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহল্লে। গঙ্গা তুরেলগী মথক্তা সিগনেচর ব্রিজ শাবগা লোয়ননা, পুর্বাঞ্চল লমদমদা কনেক্তিবিতী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি তরা অসিদা কাশী অসি অৱাং থংবা অমসুং নোংপোক থংবা ভারতকী মরুওইবা হেল্থকেয়র হব অমা ওইরক্লি। ফমুং ৫০০ লৈবা মল্তি-সুপর-স্পিসিএলিতি হোস্পিতাল অমনা কাশীগী হেল্থকেয়র ইকোসিস্তেমবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, ফমুং ১০০ লৈবা ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক অমগীসু উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিনা কাশীদা য়াম্না মরু ওইবা অনাবশিং লায়েংনবা মরু ওইবা ফেসিলিতী অমা হাপচিল্লগনি।
মরুপশিং,
গঙ্গা তুরেল শেংদোকপা, ঘাতশিং শেমগৎপগা মরী লৈনবা থবকশিং, এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং সরকারগী বিল্দিংশিং শেমগৎপা, হরাহুয়া অমসুং ভবানীপুরদা লৌমীশিংগীদমক স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং শেমগৎপা, নৎত্রগা ওল্দ এজ হোমশিং অমসুং ৱুমেন হোস্তেলশিং লিংখৎপা অসি পুম্নমক্না কাশীগী সেন্সিতিব দিবেলপমেন্তকী খুদম্নি। মসিগী থৌরাংশিং অসিদগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংলিবা অসি বানারসকী মীয়ামনি।
মরুপশিং,
কাশীগী হেরিতেজ অমসুং লেগেসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হৌজিক চত্থরিবা কেম্পেন অসিসু চত্থরি। সন্ত কবীর স্থালী চাউখৎহনবা অমসুং নাগৱাদা লৈবা সন্ত রবিদাস পার্ক শেমগৎপা অসি হায়রিবা কেম্পেন অসিগী মরুওইবা শরুক অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কাশী অসি মুৎপা নাইরোই; মসি লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লিবা শহর অমনি। চপ মান্নবা ৱাখল্লোন্দা, চাউখৎ-থৌরাংগীদমক চংশিল্লিবা অসিসু লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি। নারী শক্তি (নুপীশিংগী শক্তি) দা ইকায় খুম্নবা উৎতুনা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ঐঙোন্দা অদোমগী য়াইফ-মঙ্গোল পীনবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম্না ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
হর-হর মহাদেব।