Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
28 APR 2026 7:34PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pataye, Har-Har Mahadev.
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, the popular Chief Minister here Yogi Adityanath Ji, my colleagues in Parliament and BJP’s National President Shri Nitin Nabin Ji, Member of Parliament from Uttar Pradesh and UP BJP President Shri Pankaj Chaudhary Ji, District Panchayat Chairperson sister Poonam Maurya Ji, the women councillors and village heads of Kashi present on the stage, other public representatives, and the large number of my mothers, sisters, and daughters who have come here. Namaskar to you all.
Friends,
Our Kashi is the land of divine powers-Mata Shringar Gauri, Mata Annapurna, Mata Vishalakshi, Mata Sankatha, and Maa Ganga. In such a place, this gathering of all you sisters and daughters has made this occasion very divine. On the land of Kashi, I bow to all you mothers, sisters, and daughters of Kashi.
Friends,
Today’s occasion is indeed a celebration of honoring and developing women’s power, and just a short while ago projects worth thousands of crores of rupees were inaugurated and foundation stones laid here. These include projects connected with every type of development in Kashi. Along with this, there are works to increase connectivity between Kashi and Ayodhya. A short while ago, two Amrit Bharat trains were flagged off. From Kashi to Pune and from Ayodhya to Mumbai, these two Amrit Bharat trains will further improve connectivity between Uttar Pradesh and Maharashtra. Now people of Mumbai-Pune and the whole of Maharashtra have another modern option to reach Ayodhya Dham and Kashi Vishwanath Dham. I congratulate the countrymen on this inauguration.
Friends,
The mission to make India developed is continuously going on, and when I speak of a developed India, its strongest pillar is India’s women power. Today in this program, I have come to seek blessings from all you sisters and daughters for the beginning of a great yajna. As the Member of Parliament from Kashi, as the Prime Minister of the country, I need your blessings for the achievement of a big national goal, and that big goal is-to implement reservation for women in Lok Sabha and Legislative Assemblies. Just a few days ago, because of parties like SP and Congress, our effort did not succeed in Parliament. But I again assure all you sisters, I will leave no effort undone to ensure that your right to reservation is implemented.
Friends,
When a woman is empowered in the home, the whole family gains strength, society becomes stronger, the country becomes stronger. In the past, sisters and daughters had to struggle a lot. You sisters of Kashi have also seen many difficulties, you have faced many challenges. Daughters often had to go through many kinds of questions-what will you do by doing this? Why do you need this? What will you do, what need do you have, keep quiet, this work cannot be done by you. And many times questions were not even asked, direct orders were given-this is not your work.
Friends,
Such circumstances were not only for the sisters of Kashi, most sisters and daughters of the country had such experiences, and this was considered natural. That is why when I became Chief Minister in Gujarat 25 years ago, the first thing I tried was to break such notions. At that time, two big schemes dedicated to daughters were started. One was-Shala Praveshotsav, admission of girls in schools, so that daughters reach schools in greater numbers and do not drop out midway. And the second was-Mukhyamantri Kanya Kelavani Nidhi, to help daughters with their fees.
Friends,
Since then till today, in our government’s policies, women’s welfare has been given the highest priority continuously. In 2014, when you gave us the opportunity to serve, more than 12 crore toilets were built in the country, “Izzat Ghars” were built. More than 30 crore sisters’ bank accounts were opened. Electricity connections were given in more than 2.5 crore houses. Water from taps reached more than 12 crore houses. That is, sisters and daughters were kept at the center of many big schemes.
Friends,
Two years ago here in Banaras, a very big campaign connected with Sukanya Samriddhi Yojana was run. At that time, in just one month, 27 thousand daughters’ Sukanya Samriddhi accounts were opened here in Kashi, and 300 rupees were also transferred into each daughter’s bank account. Sukanya Samriddhi Yojana is playing a big role in daughters’ education and better future. This scheme has strengthened daughters’ studies, and the Mudra Yojana has ensured daughters’ earnings. At the same time, Matru Vandana Yojana and Ayushman Bharat Yojana have arranged for sisters’ and daughters’ medicines.
Friends,
Along with education, earnings, and medicines, for the first time crores of sisters have had property registered in their names. Most of the houses under PM Awas Yojana are also in the names of sisters. Today our mothers and sisters have truly become the owners of their own homes.
Friends,
Our government’s entire focus has been on the convenience and security of sisters. These two things are what strengthen the foundation of empowerment. You have seen with your own eyes how conditions have changed here in Uttar Pradesh. A few years ago, when the Samajwadi Party government was here, it had become difficult for daughters even to step outside their homes. But now, under the BJP government, anyone who harbors wrong thoughts against daughters knows very well what the consequences will be.
Friends,
The Bharatiya Nyaya Sanhita has also given sisters and daughters a new assurance of security. Under this, speedy decisions are being delivered in serious crimes against women. Similarly, the network of women police stations and counseling centers is continuously expanding. Today here also, work has started on a building for a women’s police outpost and counseling center. Such steps give daughters a guarantee of security.
Friends,
When women’s economic power increases, their voice in the home also becomes stronger. Therefore, along with giving assurance of convenience and security, we have emphasized increasing sisters’ economic participation. In the past 11 years, about 10 crore sisters in the country have been connected with self-help groups. In Kashi too, about 1.25 lakh sisters are connected with such groups. These groups are receiving assistance of lakhs of rupees, through which sisters are doing their work. Through such efforts, 3 crore sisters have already become “Lakhpati Didis”-3 crore Lakhpati Didis-and among them are thousands of sisters from Banaras.
Friends,
In giving momentum to the Lakhpati Didi campaign, our dairy sector also has a big role. Here, lakhs of sisters connected with Banaskantha Dairy are doing excellent work. Today these sisters have directly received 106 crore rupees as bonus. I heartily congratulate all these sisters. I say to the women connected with the dairy sector in Kashi-this is just the beginning, Banaras will grow, Banaskantha Dairy will grow, and this bonus will also keep increasing.
Friends,
The BJP-NDA government is making sisters self-reliant and also giving them leadership in the campaign to make India developed. In advancing digital payments, thousands of “Bank Sakhis” have a big role. In work connected with insurance, “Bima Sakhis” are leading. In advancing natural farming, “Krishi Sakhis” are playing a big role. And in the drone revolution coming in farming, our “Namo Drone Didis” are leading. In the past decade, new opportunities have been given to daughters in the Army, Navy, and Air Force. For the first time, the doors of Sainik Schools and the Defence Academy have also been opened for daughters. That is, the BJP-NDA government means-empowerment of women, upliftment of women, making women’s lives easier.
Friends,
Today in every field, on every front, India’s daughters are doing such excellent work, so naturally, in policy-making and in decisions connected with the nation’s future, the role of sisters and daughters must increase further. The country needs this very much today. Work is being done honestly for this too. One big reason behind building the new Parliament was also the idea of women’s participation. When the new Parliament was built, the first work we did was to give 33 percent reservation to women. For 40 years, this right of sisters was stuck and hanging. Therefore, in 2023, we got the Nari Shakti Vandan Adhiniyam passed in Parliament.
Friends,
After a law is made, it is necessary to implement it. Now it is necessary that this law be implemented as soon as possible. Therefore, in recent days, discussion was held in Parliament regarding this. We brought a law for constitutional amendment. This amendment was such that after it, more sisters would reach Legislative Assemblies and Parliament.
But friends,
Parties like Congress, Samajwadi Party, TMC, and DMK once again betrayed the women of the country. Such parties had put a brake on women’s reservation for 40 years. Now the Samajwadi Party has again shown it the red flag.
Friends,
The real matter is that all these family-based and appeasement-driven parties are afraid of women’s power, afraid of all of you. These family-based parties do not want the daughters of the country to reach Legislative Assemblies and Parliament, daughters who are giving leadership on their own strength everywhere from college campuses to panchayats and local bodies. They know that if daughters working on the ground rise up, their control will end, questions will be raised on their power. That is why these family-based parties were at the forefront of the opposition in Parliament.
Friends,
I am satisfied that the sisters and daughters of the country have recognized their devious intentions. You are seeing, in Assam, Kerala, Puducherry, Bengal, and Tamil Nadu, sisters have voted in record numbers. The parties opposing women’s reservation do not realize that this vote of sisters has been to punish these anti-women parties.
Friends,
The BJP-NDA government has only one mantra-Nagrik Devo Bhava. The education, earnings, medicines, irrigation, and hearing of the country’s citizens are our priority. With this spirit, today the development of Kashi has also been expanded. With the construction of the signature bridge on the Ganga, the connectivity of Purvanchal will become even stronger.
Friends,
In the past decade, Kashi has emerged as a major health hub for North and Eastern India. A 500-bed multi super specialty hospital will further strengthen Kashi’s healthcare ecosystem. In addition, the foundation stone has been laid for a 100-bed critical care block. This will add a very large facility in Kashi for the treatment of serious diseases.
Friends,
Whether it is the cleaning of the Ganga, the development of the ghats, the construction of buildings connected with governance and administration, storage facilities for farmers in Harhua and Bhawanipur, old age homes, or women’s hostels-these are all proof of the sensitive development of Kashi. From these works, the people of Banaras are benefiting the most.
Friends,
The campaign to strengthen Kashi’s heritage and legacy is also continuously going on. The development of Sant Kabir’s site and the renovation of Sant Ravidas Park located in Nagwa are part of this campaign.
Friends,
Our Kashi is eternal, it is a city that continues unceasingly. In the same way, this campaign of development is also continuously moving forward. While honoring women’s power, once again I express my gratitude to you for giving us blessings, and I extend best wishes for the development works. Say with me-
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Har-Har Mahadev.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 APR 2026 7:34PM by PIB Guwahati
নমো পাৰ্বতী পাটায়ে, হৰ-হৰ মহাদেৱ।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দীবেন পেটেল, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, সংসদত মোৰ সহযোগী আৰু বিজেপিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সভাপতি শ্ৰীযুত নীতিন নবীন জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ সংসদ সদস্য আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ বিজেপিৰ সভাপতি শ্ৰীযুত পংকজ চৌধুৰী জী, জিলা পঞ্চায়তৰ অধ্যক্ষ ভগ্নী পুনম মৌৰ্য জী, কাশীৰ মহিলা কাউন্সিলাৰ আৰু গাওঁবুঢ়া সকলে আজিৰ মঞ্চত উপবিষ্ট অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিসকল আৰু ইয়ালৈ বৃহৎ সংখ্যাত অহা মোৰ মা, ভনী আৰু কন্যাসকল । আপোনালোক সকলোলৈ নমস্কাৰ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কাশী হৈছে ঐশ্বৰিক শক্তিৰ ভূমি-মাতা শৃংগাৰ গৌৰী, মাতা অন্নপূৰ্ণা, মাতা বিশালাক্ষী, মাতা সংকথা, আৰু মা গংগাৰ ভূমি। এনে ঠাইত আপোনালোক সকলো ভগ্নী-কন্যাৰ এই সমাৱেশে এই অনুষ্ঠানটোক অতি ঐশ্বৰিক কৰি তুলিছে। কাশীৰ ভূমিত কাশীৰ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাসকলক প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো সঁচাকৈয়ে নাৰী শক্তিক সন্মান আৰু বিকাশৰ উদযাপন অনুষ্ঠান। মাত্ৰ কিছু সময়ৰ আগতে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত কাশীৰ প্ৰতিটো প্ৰকাৰৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ কাশী আৰু অযোধ্যাৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধিৰ কাম চলি আছে। কিছু সময়ৰ আগতে অমৃত ভাৰতৰ দুখন ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে। কাশীৰ পৰা পুনে আৰু অযোধ্যাৰ পৰা মুম্বাইলৈ এই দুখন অমৃত ভাৰত ৰে’লে উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ সংযোগ আৰু অধিক উন্নত কৰিব। এতিয়া মুম্বাই-পুনে আৰু সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ হাতত অযোধ্যা ধাম আৰু কাশী বিশ্বনাথ ধাম পোৱাৰ আন এক আধুনিক বিকল্প আছে। এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক বিকশিত কৰাৰ অভিযান অহৰহ চলি আছে আৰু যেতিয়া মই এখন উন্নত ভাৰতৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ইয়াৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী স্তম্ভ হ’ল ভাৰতৰ নাৰী শক্তি৷ আজি এই অনুষ্ঠানত মই আপোনালোক সকলো ভগ্নী-কন্যাৰ পৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰিছো , এক মহা যজ্ঞৰ আৰম্ভণিৰ বাবে। কাশীৰ পৰা সংসদ সদস্য হিচাপে, দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে এটা ডাঙৰ জাতীয় লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ প্ৰয়োজন আৰু সেই ডাঙৰ লক্ষ্য হ’ল- লোকসভা আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণ কাৰ্যকৰী কৰা। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে এছ পি আৰু কংগ্ৰেছৰ দৰে দলৰ বাবে সংসদত আমাৰ এই প্ৰচেষ্টা সফল নহ’ল। কিন্তু আপোনালোক সকলো ভগ্নীকে পুনৰ আশ্বাস দিছো, আপোনালোকৰ সংৰক্ষণৰ অধিকাৰ যাতে কাৰ্যকৰী হয় তাৰ বাবে মই কোনো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাত যতি পৰিবলৈ নিদিও ।
বন্ধুসকল,
ঘৰত যেতিয়া এগৰাকী নাৰী সবল হয়, তেতিয়া গোটেই পৰিয়ালটোৱে শক্তি লাভ কৰে, সমাজ শক্তিশালী হয়, দেশ শক্তিশালী হয়। আগতে ভনীয়েক-কন্যাই বহুত সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল। তোমালোক কাশীৰ ভগ্নীসকলেও বহু অসুবিধা দেখিছে, বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। ছোৱালীবোৰে প্ৰায়ে বহু ধৰণৰ প্ৰশ্নৰ মাজেৰে পাৰ হ’বলগীয়া হৈছিল-এই কামটো কৰি তুমি কি কৰিবা? এইটো কিয় লাগে? কি কৰিবা, কি প্ৰয়োজন আছে, মনে মনে থাকা, এই কাম তোমাৰ দ্বাৰা কৰিব নোৱাৰি। আৰু বহু সময়ত প্ৰশ্নও কৰা হোৱা নাছিল, প্ৰত্যক্ষ আদেশ দিয়া হৈছিল-এয়া তোমাৰ কাম নহয়।
বন্ধুসকল,
এনে পৰিস্থিতি কেৱল কাশীৰ ভগ্নীসকলৰ বাবেই নাছিল, দেশৰ বেছিভাগ ভগ্নী-কন্যাই এনে অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল, আৰু এয়া স্বাভাৱিক বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। সেইবাবেই ২৫ বছৰ আগতে গুজৰাটত মুখ্যমন্ত্রী হোৱাৰ সময়ত প্রথমে এনে ধাৰণা ভংগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিলোঁ৷ সেই সময়ত কন্যা সন্তানৰ বাবে দুখন ডাঙৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এটা আছিল-শালা প্ৰৱেশোৎসৱ, স্কুলত ছোৱালীৰ নামভৰ্তি, যাতে কন্যাই অধিক সংখ্যাত স্কুলত উপনীত হয় আৰু মাজভাগতে শিক্ষা বাদ নপৰে। দ্বিতীয়খন আছিল-মুখ্যমন্ত্ৰী কন্যা কেলাৱনী নিধি, কন্যাক তেওঁলোকৰ মাচুলৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিবলৈ।
বন্ধুসকল,
তেতিয়াৰে পৰা আজিলৈকে আমাৰ চৰকাৰৰ নীতিত নাৰী কল্যাণক অবিৰতভাৱে সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ২০১৪ চনত যেতিয়া আপুনি আমাক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল, তেতিয়া দেশত ১২ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, “ইজ্জত ঘৰ” নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ৩০ কোটিৰো অধিক ভগ্নীৰ বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছিল । ২.৫ কোটিৰো অধিক ঘৰত বিদ্যুতৰ সংযোগ দিয়া হৈছিল। টেপৰ পানী ১২ কোটিৰো অধিক ঘৰত উপনীত হয়। অৰ্থাৎ বহু ডাঙৰ আঁচনিৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ভগ্নী-কন্যাক ৰখা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
দুবছৰ আগতে ইয়াত বানাৰসত সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনাৰ সৈতে জড়িত এক অতি ডাঙৰ অভিযান চলোৱা হৈছিল। সেই সময়ত মাত্ৰ এমাহতে ইয়াত কাশীত ২৭ হাজাৰ কন্যাৰ সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউণ্ট খোলা হৈছিল, আৰু প্ৰতিগৰাকী কন্যাৰ বেংক একাউণ্টলৈও ৩০০ টকা সৰবৰাহ কৰা হৈছিল। কন্যাৰ শিক্ষা আৰু উন্নত ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনাই ডাঙৰ ভূমিকা লৈছে। এই আঁচনিখনে কন্যাৰ পঢ়া-শুনা শক্তিশালী কৰিছে, আৰু মুদ্ৰা যোজনাই কন্যাৰ উপাৰ্জন নিশ্চিত কৰিছে। একে সময়তে মাত্ৰু বন্দনা যোজনা আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই ভগ্নী আৰু কন্যাৰ ঔষধৰ ব্যৱস্থা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
শিক্ষা, উপাৰ্জন, ঔষধৰ লগতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে কোটি কোটি ভগ্নীৰ নামত সম্পত্তি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। পি এম আৱাস যোজনাৰ অধীনত অধিকাংশ ঘৰ দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ গুৰুত্ব হৈছে ভগ্নীসকলৰ সুবিধা আৰু নিৰাপত্তাৰ বিষয়ত । এই দুটা কথাই সবলীকৰণৰ ভেটি শক্তিশালী কৰে। ইয়াত উত্তৰ প্ৰদেশত পৰিস্থিতি কেনেদৰে সলনি হৈছে আপোনালোকে নিজ চকুৰে দেখিছে। কেইবছৰমান আগতে যেতিয়া সমাজবাদী পাৰ্টিৰ চৰকাৰ ইয়াত আছিল, তেতিয়া কন্যা সন্তানৰ বাবে আনকি ঘৰৰ বাহিৰত ভৰি দিয়াটোও কঠিন হৈ পৰিছিল। কিন্তু এতিয়া বিজেপি চৰকাৰৰ দিনত কন্যাৰ বিৰুদ্ধে বেয়া চিন্তাক আশ্ৰয় দিয়া যিকোনো ব্যক্তিয়ে ইয়াৰ পৰিণাম কি হ’ব সেয়া ভালদৰেই জানে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাই ভগ্নী-কন্যাসকলকো নিৰাপত্তাৰ নতুন আশ্বাস দিছে। ইয়াৰ অধীনত মহিলাৰ বিৰুদ্ধে গুৰুতৰ অপৰাধত ক্ষিপ্ৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। একেদৰে মহিলা আৰক্ষী থানা আৰু কাউন্সেলিং চেণ্টাৰৰ নেটৱৰ্কো অহৰহ সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে। আজি ইয়াতো মহিলা আৰক্ষী আউটপোষ্ট আৰু কাউন্সেলিং চেণ্টাৰৰ বাবে এটা অট্টালিকাৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। এনে পদক্ষেপে কন্যা সন্তানক নিৰাপত্তাৰ নিশ্চয়তা দিয়ে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া নাৰীৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধি পায়, তেতিয়া ঘৰত তেওঁলোকৰ কণ্ঠও অধিক শক্তিশালী হৈ পৰে। সেয়েহে সুবিধা আৰু নিৰাপত্তাৰ আশ্বাস দিয়াৰ লগতে আমি ভগ্নীসকলৰ অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। বিগত ১১ বছৰত দেশৰ প্ৰায় ১০ কোটি ভগ্নী আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। কাশীতো প্ৰায় ১.২৫ লাখ ভগ্নী এনে গোটৰ সৈতে জড়িত। এই গোটসমূহে লাখ লাখ টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিছে, যাৰ জৰিয়তে ভগ্নীসকলে নিজৰ কাম কৰি আছে। এনে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ইতিমধ্যে ৩ কোটি ভগ্নী “লাখপতি দিদি”-৩ কোটি লাখপতি দিদি হৈছে- আৰু তাৰ ভিতৰত বেনাৰসৰ হাজাৰ হাজাৰ ভগ্নীও আছে।
বন্ধুসকল,
লাখপতি দিদি অভিযানক গতি প্ৰদান কৰাত আমাৰ দুগ্ধ খণ্ডৰো ডাঙৰ ভূমিকা আছে। ইয়াত বানাছকণ্ঠ ডেইৰীৰ সৈতে জড়িত লাখ লাখ ভগ্নীয়ে উৎকৃষ্ট কাম কৰি আছে। আজি এই ভগ্নীসকলে পোনপটীয়াকৈ লাভ কৰিছে ১০৬ কোটি টকা বোনাছ হিচাপে। এই সকলো ভগ্নীকে আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো। কাশীৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ লগত জড়িত মহিলাসকলক কওঁ-এয়া মাত্ৰ আৰম্ভণিহে, বেনাৰস বাঢ়িব, বানাছকণ্ঠত দুগ্ধ বাঢ়িব আৰু এই বোনাছটোও বাঢ়ি গৈ থাকিব।
বন্ধুসকল,
বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে ভগ্নীসকলক স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ লগতে ভাৰতক উন্নত কৰাৰ অভিযানত নেতৃত্বও দিছে। ডিজিটেল পেমেণ্ট আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত হাজাৰ হাজাৰ “বেংক সখী”ৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। বীমাৰ সৈতে জড়িত কামত “বিমা সখী” আগবাঢ়ি আছে। প্ৰাকৃতিক কৃষিক আগুৱাই নিয়াত “কৃষি সখী” সকলে ডাঙৰ ভূমিকা লৈছে। আৰু খেতিৰ ক্ষেত্ৰত আহি থকা ড্ৰোন বিপ্লৱত আমাৰ “নমো ড্ৰোন দিদি” আগবাঢ়ি আছে। যোৱা দশকত সেনা, নৌসেনা, বায়ুসেনাত কন্যাসকলক নতুন সুযোগ দিয়া হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে কন্যা সন্তানৰ বাবেও মুকলি কৰা হৈছে সৈনিক বিদ্যালয় আৰু প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীৰ দুৱাৰ। অৰ্থাৎ বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰৰ অৰ্থ-মহিলাৰ সবলীকৰণ, মহিলাৰ উত্থান, নাৰীৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা।
বন্ধুসকল,
আজি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে, প্ৰতিটো শাৰীতে ভাৰতৰ কন্যাই এনে উৎকৃষ্ট কাম কৰি আছে, গতিকে স্বাভাৱিকতে, নীতি নিৰ্ধাৰণত আৰু দেশৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে জড়িত সিদ্ধান্তত ভগ্নী-কন্যাৰ ভূমিকা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব লাগিব। দেশক আজি ইয়াৰ অতি প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবেও সততাৰে কাম কৰা হৈছে। নতুন সংসদ গঠনৰ আঁৰৰ এটা ডাঙৰ কাৰণ আছিল মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ ধাৰণাও। নতুন সংসদ নিৰ্মাণৰ সময়ত আমি প্ৰথম কাম কৰিছিলো মহিলাক ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণ দিয়াৰ বাবে। ৪০ বছৰ ধৰি ভগ্নীৰ এই অধিকাৰ ওলমি আছিল। সেয়ে ২০২৩ চনত আমি সংসদত নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়াম গৃহীত কৰিছিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আইন এখন প্ৰস্তুতৰ পিছত সেই আইনখন কাৰ্যকৰী কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। এতিয়া এই আইনখন অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী হোৱাটো প্ৰয়োজনীয়। সেয়ে যোৱা কিছুদিনত এই সন্দৰ্ভত সংসদত আলোচনা চলিছিল। আমি সাংবিধানিক সংশোধনীৰ বাবে এখন আইন আনিলোঁ। এই সংশোধনী এনেকুৱা আছিল যে ইয়াৰ পিছত আৰু অধিক ভগ্নীয়ে বিধানসভা আৰু সংসদত উপনীত হ’ব।
কিন্তু বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ, সমাজবাদী পাৰ্টি, টিএমচি, ডিএমকে আদি দলে পুনৰবাৰ দেশৰ নাৰীক বিশ্বাসঘাতকতা কৰিলে। এনে দলে ৪০ বছৰ ধৰি মহিলাৰ সংৰক্ষণত বাধা দি আহিছিল। এতিয়া সমাজবাদী পাৰ্টিয়ে পুনৰ দেখুৱাইছে ৰঙা পতাকা।
বন্ধুসকল,
আচল কথাটো হ’ল এই সকলোবোৰ পৰিয়ালভিত্তিক আৰু তুষ্টিকৰণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত দলে নাৰীৰ ক্ষমতাক ভয় কৰে, আপোনালোক সকলোকে ভয় কৰে। মহাবিদ্যালয় চৌহদৰ পৰা পঞ্চায়ত আৰু স্থানীয় সংস্থালৈকে সকলোতে নিজৰ শক্তিৰে নেতৃত্ব দি থকা কন্যাই দেশৰ বিধানসভা আৰু সংসদত উপনীত হোৱাটো নিবিচাৰে এই পৰিয়ালতান্ত্ৰিক দলসমূহে। তেওঁলোকে জানে যে মাটিত কাম কৰা ছোৱালীবোৰ যদি ওপৰলৈ উঠি যায়, তেন্তে তেওঁলোকৰ নিয়ন্ত্ৰণ শেষ হ’ব, তেওঁলোকৰ ক্ষমতাক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপন হ’ব। সেইবাবেই সংসদত বিৰোধীৰ সন্মুখৰ শাৰীত আছিল এই পৰিয়ালতান্ত্ৰিক দলসমূহ।
বন্ধুসকল,
দেশৰ ভগ্নী-কন্যাই তেওঁলোকৰ কুটিল উদ্দেশ্য বুজি পোৱাত মই সন্তুষ্ট। আপোনালোকে দেখিছে, অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, বংগ, আৰু তামিলনাডুত ভগ্নীসকলে অভিলেখ সংখ্যক ভোটদান কৰিছে। নাৰী সংৰক্ষণৰ বিৰোধিতা কৰা দলসমূহে গম নাপায় যে ভগ্নীৰ এই ভোট এই নাৰী বিৰোধী দলসমূহক শাস্তি দিয়াৰ বাবেই দিয়া হৈছে৷
বন্ধুসকল,
বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰৰ মাত্ৰ এটা মন্ত্ৰ-নাগৰিক দেৱো ভৱ। দেশৰ নাগৰিকৰ শিক্ষা, উপাৰ্জন, ঔষধ, জলসিঞ্চন, আৰু শ্ৰৱণ ক্ষমতা আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। এই মনোভাৱেৰে আজি কাশীৰ বিকাশো সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। গংগাৰ ওপৰত ছিগনেছাৰ দলং নিৰ্মাণৰ লগে লগে পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
বিগত দশকত কাশীয়ে উত্তৰ আৰু পূব ভাৰতৰ বাবে এক প্ৰধান স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ৫০০ বিচনাযুক্ত মাল্টি ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতালে কাশীৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ উপৰি ১০০খন বিছনাযুক্ত ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কাশীত গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে এক অতি বৃহৎ সুবিধা সংযোজন হ’ব।
বন্ধুসকল,
গংগাৰ চাফায়েই হওক, ঘাটৰ উন্নয়নেই হওক, শাসন আৰু প্ৰশাসনৰ সৈতে জড়িত অট্টালিকা নিৰ্মাণেই হওক, হৰহুৱা আৰু ভৱানীপুৰৰ কৃষকৰ বাবে ভঁৰালৰ সুবিধাই হওক, বৃদ্ধাশ্ৰমেই হওক, মহিলাৰ হোষ্টেলেই হওক-এই সকলোবোৰ কাশীৰ বিকাশৰ প্ৰমাণ। এই কামবোৰৰ পৰা বেনাৰসবাসীয়ে সৰ্বাধিক লাভাৱান্বিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
কাশীৰ ঐতিহ্য আৰু উত্তৰাধিকাৰক শক্তিশালী কৰাৰ অভিযানো অবিৰতভাৱে চলি আছে। সন্ত কবীৰৰ স্থানৰ উন্নয়ন আৰু নাগৱাত অৱস্থিত সন্ত ৰবিদাস উদ্যানৰ সংস্কাৰ এই অভিযানৰ অংশ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কাশী চিৰন্তন, অবিৰতভাৱে চলি থকা এখন নগৰ। একেদৰে এই উন্নয়নৰ অভিযানো অবিৰতভাৱে আগবাঢ়িছে। নাৰী শক্তিক সন্মান জনাই পুনৰবাৰ আমাক আশীৰ্বাদ দিয়াৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো আৰু উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছো। মোৰ লগত কওঁক -
ভাৰত মাতা কি জয়।
ভাৰত মাতা কি জয়।
ভাৰত মাতা কি জয়।
বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম। বন্দে মাতৰম।
হৰ-হৰ মহাদেৱ।