Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during the inauguration of Ganga Expressway in Hardoi, Uttar Pradesh
29 APR 2026 2:09PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai.
Ganga Maiya Ki Jai.
Ganga Maiya Ki Jai.
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath Ji, Deputy Chief Ministers Keshav Prasad Maurya and Brijesh Pathak Ji, my colleagues in the Union Cabinet Jitin Prasada Ji, Pankaj Chaudhary Ji, ministers of the UP government, Members of Parliament and Legislative Assembly, other public representatives, and my dear brothers and sisters who have gathered here in large numbers.
First of all, I bow to the sacred land of Lord Narasimha. Just a few kilometers from here flows the grace of Maa Ganga. Therefore, this entire region is no less than a pilgrimage. And I believe that this blessing of the Ganga Expressway to Uttar Pradesh is also the blessing of Maa Ganga. Now you can reach the Sangam in just a few hours, and also visit Baba in Kashi and return.
Friends,
Just as Maa Ganga has been the lifeline of UP and this country for thousands of years, in this era of modern progress, this expressway passing near her will become the new lifeline of UP’s development. It is also a wonderful coincidence that in the past four-five days, I have been in the presence of Maa Ganga. On 24 April, when I was in Bengal, I had darshan of Maa Ganga, and then yesterday I was in Kashi. This morning itself I had the fortune of darshan of Baba Vishwanath, Maa Annapurna, and Maa Ganga. And now I have the opportunity of inaugurating this expressway named after Maa Ganga. I am happy that the UP government has named this expressway after Maa Ganga. In this, our vision of development is reflected, and our heritage is also seen. I congratulate the crores of people of UP on the Ganga Expressway.
Friends,
Today is also an important day of the festival of democracy. In Bengal, the second phase of voting is happening at this time, and the news coming shows that heavy voting is happening in Bengal. Just like in the first phase, people are coming out of their homes in large numbers to vote, and pictures of long queues are all over social media. What had not happened in the past 6–7 decades, what was difficult even to imagine, this time voting in Bengal is happening in such a fearless environment. People are voting free from fear. This is a sacred symbol of the Constitution of the country and of the strengthening democracy of the country. I express gratitude to the great people of Bengal that they are so aware of their rights, voting in large numbers. Still many hours remain before voting ends, I urge the people of Bengal to participate in this festival of democracy with the same enthusiasm.
Friends,
Some time ago when elections happened in Bihar, BJP-NDA registered a massive victory, created history. Just yesterday, results of elections in Gujarat for municipal corporations, municipalities, district panchayats, nagar panchayats, and tehsil panchayats came. And you people of Uttar Pradesh will be happy, BJP has won 80 to 85 percent of municipalities and panchayats. And I am confident that in these five states’ elections also BJP is going to make a historic hat-trick of victories. The results of 4 May will strengthen the resolve of a developed India, and will fill the pace of the country’s development with new energy.
Friends,
For the rapid development of the country, we also have to build modern infrastructure quickly. In December 2021, I had come to Shahjahanpur to lay the foundation stone of the Ganga Expressway. It has not even been 5 years, and you see, among the largest expressways of the country, UP’s longest green corridor expressway has been completed within 5 years. Today its inauguration is also happening from Hardoi. Not only has the construction of the Ganga Expressway been completed, but work has also started on its expansion plan. Soon, the Ganga Expressway will extend beyond Meerut to reach Haridwar. For its better use, the Farrukhabad Link Expressway will be built, connecting it with other expressways. This is the vision of the double-engine government! This is the speed of the BJP government’s work! This is the way the BJP government works!
Brothers and sisters,
Just a few days ago I had the opportunity to inaugurate the Delhi-Dehradun Expressway. Then I had said that these newly built expressways are the palm lines of developed India, and these modern palm lines are today proclaiming the bright future of India.
Friends,
Now that era has gone, when one had to wait for decades for a road! Once an announcement was made, files would run for years! Stones would be laid for elections, then governments would come and go, but there would be no trace of work. Sometimes, to find old files, big officers had to work hard for two years. In the double-engine government, foundation stones are laid, and inaugurations also happen within a fixed time. That is why today, if there is more speed than UP’s expressways, it is the speed of UP’s development.
Friends,
This expressway is not just a high-speed road. It is a gateway of new possibilities, new dreams, new opportunities. The Ganga Expressway is about 600 kilometers long. In western UP-Meerut, Bulandshahr, Hapur, Amroha, Sambhal, and Badaun. In central UP-Shahjahanpur, Hardoi, Unnao, Raebareli. In eastern UP-Pratapgarh and Prayagraj, and other nearby districts. The Ganga Expressway will change the lives of crores of people in these areas.
Friends,
These regions have been blessed with the fertile soil of Ganga Ji and her tributaries. But because of the neglect of farmers by previous governments, farmers remained surrounded by difficulties! The crops of farmers here could not reach big markets. There was a lack of cold storage. There was a lack of logistics. Farmers did not get the right value for their hard work. Now solutions to those difficulties will also happen quickly. Through the Ganga Expressway, access to big markets will be achieved in less time. Infrastructure necessary for farming will be developed here. This will increase the income of our farmers.
Friends,
The Ganga Expressway not only connects one end of UP to the other, it will also bring closer the immense possibilities of NCR. Vehicles will run on the Ganga Expressway, and new industrial opportunities will develop along its sides. For this, industrial corridors are being developed in districts like Hardoi. Through this, new industries will come in all 12 districts including Hardoi, Shahjahanpur, Unnao. Clusters of different sectors like pharma, textile will be developed. New employment opportunities will also be created for the youth.
Friends,
Our youth are themselves setting new records with the strength of schemes like Mudra Yojana and ODOP. Here, small industries and MSMEs are being promoted. With better connectivity facilities, new paths will also open for them. The sports industry of Meerut, the handicrafts of Sambhal, the ceramics of Bulandshahr, the handloom of Hardoi, the leather of Unnao, the amla products of Pratapgarh-all these will reach the markets of the country and the world on a larger scale. The income of lakhs of families will increase from this. Tell me, could anyone even imagine in the old Samajwadi Party government that industrial corridors would be built in districts like Hardoi and Unnao? Could anyone ever think that an expressway would pass through our Hardoi? This work is possible only in the BJP government.
Friends,
Earlier Uttar Pradesh was called a backward and “BIMARU” state. The same Uttar Pradesh today is moving forward to become a 1 trillion dollar economy. This is a very big goal. But behind it is equally big preparation. Because UP has such immense capacity. UP has the potential of such a large youth population of the country. We are using this strength to make UP a manufacturing hub. New industries and factories will be set up in UP, when large-scale investment comes here, only then will the doors of economic progress open, and employment opportunities will be created for the youth.
Brothers and sisters,
Keeping this vision at the center, continuous work has been done in recent years. You yourselves are feeling it, the UP which was earlier identified with migration, today is known for investor summits and industrial corridors. In UP’s investor summit, companies come from the country and the world. Thousands of crores of rupees are being invested in UP. Today, if India is the second largest mobile manufacturer in the world, then UP has a very big contribution to it. Of all the mobiles India is making today, half are being made in our UP. Just a few weeks ago, I also laid the foundation stone of a semiconductor plant in Noida.
Friends,
You all know, in this era of AI, semiconductors are becoming such a big field. UP is moving forward to take the lead in that too. In the future, a very big area with immense opportunities is opening up for the people of UP.
Friends,
The industrial development of Uttar Pradesh today is also becoming India’s strategic strength. Today one of the country’s two defense corridors is in UP. Big defense companies are setting up their factories here. Missiles like BrahMos, which the world recognizes, are being made in UP today. For the manufacture of defense equipment, the small parts needed are being supplied by MSMEs. This is greatly benefiting the MSME sector of Uttar Pradesh. Even in small districts, youth can now dream of connecting with big industries.
Friends,
Today Uttar Pradesh is developing at such a fast pace because UP has changed old politics and created a new identity. Remember, there was a time when UP was identified with potholes. Today the same UP has become the state with the most expressways in the country. Earlier it was very difficult even to go to neighboring districts. But today there are 21 airports in Uttar Pradesh, 5 international airports. Now the inauguration of Noida International Airport has also happened. From the Ganga Expressway, Noida International Airport is just a few hours away.
Brothers and sisters,
Our Uttar Pradesh is the land of Lord Ram and Lord Krishna. But previous governments, because of their misdeeds, had made crime and jungle raj the identity of UP. Films used to be made on UP’s mafias. But now UP’s law and order is given as an example across the country.
Brothers and sisters,
The Samajwadi Party members, whose hands lost power that used to distribute resources, do not like this progress of UP. They want to push UP back into the old era again. They want once again to divide and break society.
Friends,
The Samajwadi Party is both anti-development and anti-women. Just recently the country once again saw the real face of parties like SP and Congress. The NDA government at the Centre had brought the Nari Shakti Vandan amendment in Parliament. If this amendment had passed, then from the 2029 elections itself, women would have got reservation in Legislative Assemblies and Lok Sabha! A large number of our mothers and sisters would have become MPs and MLAs, reaching Delhi and Lucknow. That too, without reducing seats of any other category! But Samajwadi Party (SP) voted against this amendment bill.
Friends,
This bill would have increased seats in all states too. We had clearly said in Parliament, seats in all states would increase in the same proportion. But parties like DMK, which do politics by abusing UP, objected to why UP’s seats would increase. You see, the Samajwadi Party was echoing the same tune in Parliament. These SP members take your votes from here, and in Parliament stand with those who abuse the people of UP. That is why the people of UP say, the Samajwadi Party can never improve. These people will always do anti-women politics. They will always stand with appeasement and criminals. SP can never rise above family politics and caste politics. These people will always do anti-development politics. UP must remain cautious of SP and its allies.
Friends,
Today the country is moving forward with one resolve-the resolve of a developed India! Uttar Pradesh has a very big role in fulfilling this resolve. You are seeing, today the whole world is trapped in war, unrest, and instability. In big countries of the world, conditions are bad. But India is moving forward on the path of development at the same speed. Outside enemies do not like this. Some people sitting inside, hungry for power, are also trying to show India down. Yet, we are not only safe, but also creating new records of development. We are advancing the campaign of self-reliant India. We are building the most modern infrastructure. The Ganga Expressway is another strong step in this direction. I am confident, the possibilities that the Ganga Expressway will bring to our doors, the people of UP will realize them with their hard work and talent. With this resolve, I once again give you all many congratulations. Thank you very much!
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ହରଦୋଇରେ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 APR 2026 2:09PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଗଙ୍ଗା ମାଇୟା କି ଜୟ।
ଗଙ୍ଗା ମାଇୟା କି ଜୟ।
ଗଙ୍ଗା ମାଇୟା କି ଜୟ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ, ବ୍ରିଜେଶ ପାଠକ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଜିତିନ ପ୍ରସାଦ, ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ, ୟୁପିର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳ , ସାଂସଦ , ବିଧାୟକ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ।
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଭଗବାନ ନରସିଂହଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏଠାରୁ ମାତ୍ର କିଛି କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି । ତେଣୁ, ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ କୌଣସି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଏହି ବରଦାନ ମଧ୍ୟ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ। ଏବେ ଆପଣ ମାତ୍ର କିଛି ଘଣ୍ଟା ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସଙ୍ଗମରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ ଏବଂ କାଶୀରେ ବାବାଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରି ଫେରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପରି ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ମାତା ଗଙ୍ଗା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଏହି ଦେଶର ଜୀବନରେଖା ହୋଇଆସିଛନ୍ତି, ସେହିପରି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଗତି ଯୁଗରେ, ତାଙ୍କ ନିକଟରୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନରେଖା ହୋଇଯିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସଂଯୋଗ ଯେ ଗତ ଚାରି ପାଞ୍ଚ ଦିନ ଧରି ମୁଁ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସାନ୍ନିଧ୍ୟରେ ରହିଆସିଛି। ଏପ୍ରିଲ ୨୪ ତାରିଖରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବଙ୍ଗଳାରେ ଥିଲି, ମୁଁ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିଥିଲି ଏବଂ ଗତକାଲି ମୁଁ କାଶୀରେ ଥିଲି। ଆଜି ସକାଳେ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ, ମାତା ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଏବଂ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ଏବେ, ମୋତେ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଆମର ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ। ମୁଁ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଉତ୍ସବ ପାଳନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ବଙ୍ଗଳାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନ ଚାଲିଛି, ଏବଂ ରିପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ମତଦାନ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ହେଉଛି । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରି, ଲୋକମାନେ ଭୋଟ ଦେବା ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଘରୁ ବାହାରି ଆସୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ିର ଛିଡା ହୋଉଥିବାର ଫଟୋ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି। ଗତ ୬-୭ ଦଶନ୍ଧିରେ ଯାହା ଘଟିନଥିଲା ଏବଂ ଯାହା କଳ୍ପନା କରିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏଥର ବଙ୍ଗଳାରେ ଏକ ନିର୍ଭୀକ ପରିବେଶରେ ମତଦାନ ହେଉଛି। ଲୋକମାନେ ବିନା ଭୟରେ ଭୋଟ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏଏହା ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଏକ ପବିତ୍ର ପ୍ରତୀକ। ମୁଁ ବଙ୍ଗଳାର ମହାନ ଜନତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ପ୍ରତି ଏତେ ସଚେତନ ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭୋଟ ଦେବା ପାଇଁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଭୋଟ ଶେଷ ହେବାକୁ ଆଉ ଅଳ୍ପ କିଛି ଘଣ୍ଟା ବାକି ଥିବାରୁ, ମୁଁ ବଙ୍ଗଳାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ସମାନ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏନଡିଏ ସରକାର ଏକ ବଡ଼ ବିଜୟ ହାସଲ କରି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଗତକାଲି ହିଁ, ଗୁଜରାଟରେ ପୌର ନିର୍ବାଚନ, ନଗର ନିଗମ, ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ, ନଗର ପରିଷଦ ଏବଂ ତହସିଲ ପଞ୍ଚାୟତର ଫଳାଫଳ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ମୋର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ଖୁସି ହେବେ ଯେ ବିଜେପି ୮୦ ରୁ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ପୌର ପରିଷଦ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ଜିତିଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ବିଜେପି ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ରାଜ୍ୟ ନିର୍ବାଚନରେ ​​ମଧ୍ୟ ଐତିହାସିକ ବିଜୟର ହ୍ୟାଟ୍ରିକ୍ ହାସଲ କରିବ। ମେ ୪ ତାରିଖର ଫଳାଫଳ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂଦେଶର ବିକାଶର ଗତିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ, ଆମକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ରେ, ମୁଁ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ପାଇଁ ଶାହଜାହାନପୁର ଆସିଥିଲି। ଏଯାଏଁ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ହୋଇନାହିଁ, ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଗ୍ରୀନ୍ କରିଡୋର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କେବଳ ୫ ବର୍ଷରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି,ଏହାର ଉଦଘାଟନ ହରଦୋଇରେ ହେଉଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ସହିତ, ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ମେରଠ ବାହାରକୁ ଯାଇ ହରିଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହାର ଆହୁରି ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ, ଫାରୁଖାବାଦ ଲିଙ୍କ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ, ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ। ଏହା ହେଉଛି ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ! ଏହା ହେଉଛି ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି! ଏହା ହେଉଛି ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ପଦ୍ଧତି!
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ, ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ସେତେବେଳେ କହିଥିଲି ଯେ ଏହି ନବନିର୍ମିତ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେଗୁଡ଼ିକ ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତର ହାତ ରେଖା ସଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ଆଧୁନିକ ହାତ ରେଖାଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସୂଚକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେହି ଦିନ ଆଉ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ରାସ୍ତା ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା! ଥରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଗଲେ, ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପଡ଼ି ରହୁଥିଲା! ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ କେବଳ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଉଥିଲା, ଏବଂ ତା’ପରେ ସରକାର ଆସି ଚାଲି ଯାଉଥିଲେ , କିନ୍ତୁ କିଛି କାମ କଲା ପରି ମନେ ହେଉନଥିଲା। କେତେକ ସମୟରେ, ପୁରୁଣା ଫାଇଲ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାମ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରରେ, ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଏ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ସର୍ବଦା ସମୟସୀମା ଅନୁଯାୟୀ ହୁଏ। ସେଥିପାଇଁ, ଆଜି ୟୁପିର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଅପେକ୍ଷା ଯଦି କିଛି ଦ୍ରୁତ ଅଛି, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ୟୁପିର ବିକାଶର ଗତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କେବଳ ଏକ ଦ୍ରୁତଗାମୀ ସଡକ ନୁହେଁ। ଏହା ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା, ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର। ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପ୍ରାୟ ୬୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା। ଏହା ପଶ୍ଚିମ ୟୁପିର ମେରଠ, ବୁଲନ୍ଦସହର, ହାପୁର, ଆମରୋହା, ସମ୍ଭଲ ଏବଂ ବାଦାଉନକୁ ସଂଯୋଗ କରେ । ମଧ୍ୟ ୟୁପିର ଶାହଜହାଁପୁର, ହରଦୋଇ, ଉନ୍ନାଓ ଏବଂ ରାୟବରେଲିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରେ। ପୂର୍ବ ୟୁପିର ପ୍ରତାପଗଡ଼ , ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଲଗ୍ନ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରେ। ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମା ଗଙ୍ଗା ଓ ଉପନଦୀମାନଙ୍କର ଉର୍ବର ମାଟିର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଛନ୍ତି । ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅବହେଳା କରାଯିବା ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ ! ଏଠାକାର ଚାଷୀଙ୍କ ଫସଲ ବଡ଼ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଲା ନାହିଁ। ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରର ସୁବିଧା ନ ଥିଲା। ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ଅଭାବ ଥିଲା। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ମିଳୁନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେହି ଅସୁବିଧାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ହେବ। ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ମାଧ୍ୟମରେ, କମ ସମୟରେ ବଡ଼ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚି ହେବ। ଏଠାରେ ଚାଷ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହେବ। ଏହା ଆମ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କେବଳ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୋଟିଏ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ନାହିଁ। ଏହା ଏନସିଆରର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ନିକଟତର କରିବ। ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ କେବଳ ଯାନବାହାନ ଚାଲିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହାର କୂଳରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ସୁଯୋଗ ବିକଶିତ ହେବ। ଏଥିପାଇଁ, ହରଦୋଇ ଭଳି ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ହରଦୋଇ, ଶାହଜାହାନପୁର ଏବଂ ଉନ୍ନାଓ ସମେତ ସମସ୍ତ ୧୨ ଜିଲ୍ଲାରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ଆଣିବ। ଔଷଧ, ବୟନଶିଳ୍ପ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଲଷ୍ଟର ବିକାଶ ହେବ। ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏବଂ ODOP ଭଳି ଯୋଜନାର ଶକ୍ତିରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି।ଏଠାରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ MSME ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ। ମିରଟର କ୍ରୀଡା ଶିଳ୍ପ, ସମ୍ଭାଲର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ବୁଲନ୍ଦସହରର ମୃଗଶିଳ୍ପ, ହରଦୋଇର ହସ୍ତତନ୍ତ, ଉନ୍ନାଉର ଚମଡା ଏବଂ ପ୍ରତାପଗଡ଼ର ଆମଳା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ପୁରୁଣା ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ସରକାର ସମୟରେ କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିଲେ କି ହରଦୋଇ ଓ ଉନ୍ନାଓ ପରି ଜିଲ୍ଲାରେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ କରିଡୋର ତିଆରି ହେବ? କେହି ଭାବିଥିଲେ କି ଆମ ହରଦୋଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଯିବ? ଏହି କାମ କେବଳ ବିଜେପି ସରକାରରେ ହିଁ ସମ୍ଭବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ପଛୁଆ ଏବଂ ରୋଗୀ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଆଜି, ସେହି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ୧ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହା ଏକ ବିରାଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ। କିନ୍ତୁ ଏହା ପଛରେ ସମାନ ଭାବରେ ବଡ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଉଛି । କାରଣ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିପୁଳ କ୍ଷମତା ଅଛି। ଏଦେଶର ଏତେ ବଡ଼ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଶକ୍ତି ଏଠାରେ ଅଛି। ଆମେ ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର କରିବୁ। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ବଡ଼ ନିବେଶ ଆସିବ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖି ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଆପଣମାନେ ନିଜେ ଏହା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ୟୁପି ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରବାସ ସହିତ ପରିଚିତ ଥିଲା, ଆଜି ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ୟୁପି ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି। ତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଇନଭେଷ୍ଟର ସମିଟ୍‌ରେ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର କମ୍ପାନୀମାନେ ଆସୁଛନ୍ତି। ଯଦି ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ହୋଇପାରିଛି ତେବେ ଏଥିରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରହିଛି। ଆଜି ଭାରତ ଯେତେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରେ ତାହାର ଅଧା ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି। କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ନୋଏଡାରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏହି ଏଆଇର ଯୁଗରେ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏକ ବିଶାଳ କ୍ଷେତ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ, ୟୁପିର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅପାର ସୁଯୋଗ ସହିତ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଦେଶର ଦୁଇଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଅବସ୍ଥିତ। ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏଠାରେ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଭଳି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଅଂଶ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ MSME ଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର MSME କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଉଛି। ଏବେ ଛୋଟ ଜିଲ୍ଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୁବମାନେ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଆଜି ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଛି କାରଣ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ତା'ର ପୁରୁଣା ରାଜନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ ବଦଳାଇ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ମନେ ପକାନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ତା'ର ଗର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା। ଆଜି, ସେହି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଥିବା ରାଜ୍ୟ ପାଲଟିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ପଡ଼ୋଶୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ୨୧ ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ନୋଏଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରୁ ମାତ୍ର କିଛି ଘଣ୍ଟାର ଦୂରତାରେ ଅଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ଭଗବାନ ରାମ ଏବଂ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଭୂମି। ତଥାପି, ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅପରାଧ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ରାଜକୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପରିଚୟ କରିଦେଇଥିଲେ। ୟୁପିର ମାଫିଆମାନଙ୍କ ଉପରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ୟୁପିର ଆଇନ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଯାଉଛି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସମଜବାଦୀ ପାର୍ଟି, ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷମତା ହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଲୁଟରେ ଲିପ୍ତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏହି ପ୍ରଗତିରେ ଖୁସି ନୁହଁନ୍ତି। ସେମାନେ ପୁଣି ଥରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଅତୀତକୁ ଫେରାଇ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ପୁଣି ଥରେ ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ ଏବଂ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ବିକାଶ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ମହିଳା ବିରୋଧୀ। ସମ୍ପ୍ରତି, ଦେଶ ପୁଣି ଥରେ ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ଭଳି ଦଳଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକୃତ ଚେହେରା ଦେଖିଛି। କେନ୍ଦ୍ରର ଏନଡିଏ ସରକାର ସଂସଦରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ। ଯଦି ଏହି ସଂଶୋଧନ ଗୃହୀତ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ୨୦୨୯ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ମହିଳାମାନେ ବିଧାନସଭା ଏବଂ ଲୋକସଭାରେ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଥାନ୍ତେ! ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀ ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକ ହୋଇ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତେ। ତାହା ମଧ୍ୟ, ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବର୍ଗର ଆସନ ହ୍ରାସ ନକରି! ତଥାପି, ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ଏହି ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ ବିରୋଧରେ ଭୋଟ୍ ଦେଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବିଲ୍ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଆସନ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାନ୍ତା। ଆମେ ସଂସଦରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲୁ ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଆସନ ସମାନ ଅନୁପାତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। କିନ୍ତୁ DMK ଭଳି ଦଳ, ଯେଉଁମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରି ରାଜନୀତି କରନ୍ତି, ସେମାନେ ୟୁପିର ଆସନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ଦେଖନ୍ତୁ, ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ସଂସଦରେ ସେମାନଙ୍କର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିଲା। ଏହି ଏସପି ସଦସ୍ୟମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଭୋଟ ନେଇ ସଂସଦକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଏବଂ ତା’ପରେ, ସଂସଦରେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି କେବେ ଉନ୍ନତି କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ମହିଳା ବିରୋଧୀ ରାଜନୀତିରେ ସାମିଲ ହେବେ। ସେମାନେ ସର୍ବଦା ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ଏବଂ ଅପରାଧୀଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବେ। ଏସପି କେବେ ପରିବାରଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଜାତିବାଦରୁ ଉପରକୁ ଉଠିବ ନାହିଁ। ଏହି ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ବିକାଶ ବିରୋଧୀ ରାଜନୀତିରେ ସାମିଲ ହେବେ। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏସପି ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କଠାରୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି: ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ! ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯୁଦ୍ଧ, ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ ଫସି ରହିଛି। ପ୍ରମୁଖ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପରିସ୍ଥିତି ଭୟଙ୍କର। ତଥାପି, ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ସମାନ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ବାହ୍ୟ ଶତ୍ରୁମାନେ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ। କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଭିତରେ ବସିଥିବା କିଛି ଲୋକ, କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଭୋକିଲା, ଭାରତକୁ ତଳକୁ ଦେଖାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ତଥାପି, ଆମେ କେବଳ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହେଁ ବରଂ ବିକାଶର ନୂତନ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ। ଆମେ ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଯେଉଁ ସମ୍ଭାବନା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଣିବ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ତାଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଓ ପ୍ରତିଭାରେ ସାକାର କରିବେ। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ଅଭିନନ୍ଦନ। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଭରତ ମାତା କି ଜୟ |
ଭରତ ମାତା କି ଜୟ |
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!