Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi Inaugurates 594-km long Access-Controlled Greenfield Ganga Expressway in Hardoi, Uttar Pradesh
This transformative infrastructure project will boost connectivity and drive progress across Uttar Pradesh: PM
Just as Maa Ganga has been the lifeline of UP and this country for thousands of years, similarly, in this era of modern progress, this expressway passing near her, will become the new lifeline of UP's development: PM
Recently, I had the opportunity to dedicate the Delhi-Dehradun Expressway to the nation.
I had then remarked that these emerging expressways are the lifelines shaping the destiny of a developing India, and these modern pathways are today heralding India's bright future: PM
Ganga Expressway will not only connect one end of UP to the other, it will also bring limitless possibilities of the NCR closer: PM
29 APR 2026 3:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated 594-km long Access-Controlled Greenfield Ganga Expressway in Hardoi, Uttar Pradesh. Commencing his address by reverencing the sacred land of Lord Narasimha and the divine presence of Maa Ganga flowing just kilometers away, the Prime Minister stressed that the entire region stands as a pilgrimage site blessed by the river's spiritual and nurturing grace. "The boon of expressways to Uttar Pradesh is also a blessing from Maa Ganga herself," Shri Modi asserted, highlighting how the expressway will transform travel to sacred destinations within hours.
Drawing a parallel between the timeless significance of Maa Ganga and modern infrastructure, the Prime Minister emphasized the expressway's transformative role in the state's development journey. Noting that these newly constructed highways represent the lifelines of a developing India, Shri Modi remarked, "These modern lifelines are today proclaiming the bright future of India."
Reflecting on his recent spiritual engagements, the Prime Minister observed that his presence near Maa Ganga over the preceding days, from Bengal on April 24 to Kashi yesterday and again this morning, constituted a remarkable convergence of faith and infrastructure development. Expressing his delight at the state government's decision to name the expressway after Maa Ganga, Shri Modi noted, "This reflects our vision of development and offers glimpses of our heritage."
Emphasizing the government's accelerated pace of infrastructure construction, the Prime Minister noted the completion of the Ganga Expressway, the country's longest green corridor expressway, in less than five years. Asserting his vision for rapid modernization, he remarked, "This is the speed of the current government's work! This is the way the current government works!"
Elaborating on the expressway's strategic significance, the Prime Minister outlined its 600-kilometer span connecting western UP's commercial centers through central UP's agricultural heartland to eastern UP's cultural sites, directly impacting crores of citizens across twelve districts. "The Ganga Expressway is not merely a high-speed road. It is a gateway to new possibilities, new dreams, and new opportunities," asserted Shri Modi.
Addressing the chronic challenges faced by agricultural communities, the Prime Minister observed that farmers in these fertile regions historically struggled to access major markets due to inadequate logistics infrastructure and cold storage facilities. Affirming the transformative potential of improved connectivity, he asserted, "This will increase our farmers' income."
Highlighting the expressway's connectivity benefits, the Prime Minister noted, “while it connects one end of UP to the other, it will also bring closer the immense possibilities of the National Capital Region, with new industrial opportunities developing along its sides as vehicles run on it.”
Highlighting the emergence of industrial opportunities alongside the expressway, the Prime Minister noted that industrial corridors are being strategically developed in districts like Hardoi to attract manufacturing clusters across pharmaceuticals, textiles, handlooms, leather goods, and handicrafts, and create new employment opportunities for youth. Praising the entrepreneurial spirit of the state's youth empowered by schemes like Mudra Yojana and ODOP (One District One Product), the Prime Minister noted that small industries and MSMEs are getting a boost, and better connectivity will open new paths for them. "All these will reach domestic and international markets on a large scale. This will increase the income of millions of families," observed Shri Modi.
Highlighting the remarkable transformation of Uttar Pradesh, the Prime Minister recalled that the state once labeled backward and BIMARU is today moving forward to become a 1 trillion dollar economy, a very big goal backed by equally big preparation owing to the state's immense capacity and the potential of the country's large young population. Outlining the strategy to harness this demographic dividend, PM Modi explained that this strength is being used to make UP a manufacturing hub, where new industries and factories will be established, large-scale investment will arrive, economic progress will accelerate, and employment opportunities will be created for youth. Highlighting India's achievement as the world's second-largest mobile manufacturer with half of production occurring in UP, Shri Modi remarked, "UP has made a significant contribution to this."
Underscoring the state's emerging role in cutting-edge technology sectors, the Prime Minister observed UP's advancement in semiconductor manufacturing following the recent groundbreaking in Noida. "Vast areas full of unlimited opportunities are opening for UP's people in the future," Shri Modi noted, positioning the state as a leader in the AI-driven economy.
Positioning UP's industrial development as a strategic asset for national security, the Prime Minister observed that one of India's two defense corridors operates within the state, with major defense manufacturers establishing operations there. Noting the manufacture of globally-respected systems like BrahMos missiles in UP, Shri Modi remarked, "UP's industrial development is today becoming a strategic strength for India."
Emphasizing the comprehensive modernization of UP's connectivity infrastructure, the Prime Minister noted the expansion of the airport network from minimal presence to 21 operational airports, including 5 international facilities, with the newly inaugurated Noida International Airport positioned just hours from the Ganga Expressway corridor.
Juxtaposing UP's current trajectory with its troubled past, the Prime Minister observed the stark contrast between an earlier era when the state was associated with crime and lawlessness, and today's reality where law and order have become exemplary. "Now, UP's law and order is cited as an example throughout the country," remarked Shri Modi.
Positioning UP's development within India's broader civilizational and economic ambitions, the Prime Minister asserted that the state's transformation embodies the nation's core resolve. "Today, the entire country is moving forward with one resolve,the resolve for a Viksit Bharat! UP has a major role to play in fulfilling this resolve," stated Shri Modi.
Acknowledging global instability and external opposition to India's ascendancy, the Prime Minister affirmed the nation's unwavering commitment to development despite external threats. " We are not only secure but are also creating new milestones of development. We are advancing the Atmanirbhar Bharat campaign. We are constructing the most modern infrastructure," asserted Shri Modi.
Concluding his remarks by positioning the Ganga Expressway as emblematic of this broader development paradigm, the Prime Minister affirmed his confidence in the people of UP to transform emerging opportunities into tangible prosperity. "I am confident that the possibilities the Ganga Expressway will bring to our doorstep, the people of UP will realize through their hard work and talent," remarked Shri Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ହରଦୋଇରେ ୫୯୪ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଆକ୍ସେସ୍‌ କଣ୍ଟ୍ରୋଲଡ୍‌ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
29 APR 2026 3:10PM by PIB Bhubaneswar
• ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯେପରି ମାତା ଗଙ୍ଗା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଏହି ଦେଶର ଜୀବନରେଖା ହୋଇଆସିଛନ୍ତି, ଆଧୁନିକ ପ୍ରଗତିର ଏହି ଯୁଗରେ, ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ଯାଉଥିବା ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶର ନୂତନ ଜୀବନରେଖା ହୋଇଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ନିକଟରେ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମୁଁ ସେତେବେଳେ କହିଥିଲି ଯେ ଏହି ଉଦୀୟମାନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନ କରୁଥିବା ଜୀବନରେଖା ଏବଂ ଏହି ଆଧୁନିକ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଘୋଷଣା କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କେବଳ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଗୋଟିଏ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ଯୋଡ଼ିବ ନାହିଁ, ଏହା ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଖୋଲିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ହରଦୋଇରେ ୫୯୪ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଆକ୍‌ସେସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲଡ୍‌ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଭଗବାନ ନରସିଂହଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମି ଏବଂ ମାତ୍ର କିଛି କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ପ୍ରବାହିତ ମା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରଣିପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଗଙ୍ଗାନଦୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର କୃପାପ୍ରାପ୍ତ ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ। ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରାକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମୋଦୀ କହିଥିଲେ,"ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ମଧ୍ୟ ମା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ"।
ଗଙ୍ଗାର କାଳଜୟୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମାନ୍ତରାଳତା ଆଙ୍କି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନବନିର୍ମିତ ରାଜପଥକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଜୀବନରେଖା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, "ଏହି ଆଧୁନିକ ଜୀବନରେଖା ଆଜି ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଉଦ୍‌ଘୋଷଣା କରୁଛି।"
ତାଙ୍କର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୪ ଏପ୍ରିଲରେ ବଙ୍ଗଳାରେ, ଗତକାଲି କାଶୀରେ ଏବଂ ଆଜି ସକାଳେ ମା’ ଗଙ୍ଗା ନିକଟରେ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଏକ ସୁନ୍ଦର ସଙ୍ଗମ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ମା’ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, "ଏହା ଆମର ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଆମର ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରେ।"
ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଦ୍ରୁତ ଗତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଦୀର୍ଘ ସବୁଜ କରିଡର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଦ୍ରୁତ ଆଧୁନିକୀକରଣର ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ଏହା ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି! ଏହା ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ପଦ୍ଧତି!"
ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ୬୦୦ କିଲୋମିଟର ପଥକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଦେଇ ପୂର୍ବ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ, ଯାହା ବାରଟି ଜିଲ୍ଲାର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ। "ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କେବଳ ଏକ ଦ୍ରୁତଗାମୀ ରାସ୍ତା ନୁହେଁ। ଏହା ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା, ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର," ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ଚାଷୀମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଉର୍ବର ଅଞ୍ଚଳର ଚାଷୀମାନେ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଅପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ସୁବିଧା ଯୋଗୁଁ ବୃହତ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ। ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦର୍ଶାଇ ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି, "ଏହା ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।"
ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, "ଏହା ରାଜ୍ୟର ଗୋଟିଏ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାନ୍ତ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଏହା ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଅଞ୍ଚଳର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ନିକଟତର କରିବ, ଅଧିକ ଯାନବାହାନ ଚଳାଚଳ କରିବା ସହିତ ଏହାର ପାର୍ଶ୍ୱରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ସୁଯୋଗ ବିକଶିତ ହେବ।"
ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଶିଳ୍ପ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଔଷଧ, ବୟନଶିଳ୍ପ, ହସ୍ତତନ୍ତ, ଚମଡା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଭଳି ଶିଳ୍ପକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ହରଦୋଇ ଭଳି ଜିଲ୍ଲାରେ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଯୋଜନାବଦ୍ଧଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏବଂ ଓଡିଓପି (ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦ) ଭଳି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁଛି, ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏଠାକାର ଉତ୍ପାଦ ସହଜରେ ଘରୋଇ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ , ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ପଛୁଆ ଏବଂ 'ବିମାରୁ' ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଥିବା ଏହି ରାଜ୍ୟ - ଆଜି ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ପଥରେ ଅଗ୍ରସର। ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଏହାର ବଡ଼ ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚାଲିଛି।
ଏହି ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଲାଭକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଣନୀତିର ରୂପରେଖା ଦେଇ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିକୁ ୟୁପିକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି; ଏଠାରେ, ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ, ବଡ଼ ଧରଣର ନିବେଶ ପ୍ରବାହିତ ହେବ, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଏହି ଉତ୍ପାଦନର ଅଧା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ହେଉଛି।
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ଉଦୀୟମାନ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ନୋଏଡାରେ ହୋଇଥିବା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶକୁ ଏଆଇଚାଳିତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅସୀମିତ ସୁଯୋଗ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ରଣନୈତିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଦୁଇଟି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଭଳି ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସିତ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀର ନିର୍ମାଣକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଆଜି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ବହୁତ କମ୍ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଆଜି ପାଞ୍ଚଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ସମେତ ୨୧ଟି ବିମାନବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି। ସେ ନୋଏଡା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କରିଡରରୁ ମାତ୍ର କିଛି ଘଣ୍ଟା ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅତୀତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟରେ ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏକ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟ ଅପରାଧ ଏବଂ ଅରାଜକତା ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା; କିନ୍ତୁ, ଆଜି ଏହାର ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ,“ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଡେଲକୁ ଏବେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଦ୍ଧୃତ କରାଯାଉଛି।’’
ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଆକାଂକ୍ଷାର ବ୍ୟାପକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଶର ମୌଳିକ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଜି ଏକ ଏକମାତ୍ର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି - 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ! ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅସ୍ଥିରତା ଭାରତର ଉତ୍ଥାନ ପ୍ରତି ବାହ୍ୟ ପ୍ରତିରୋଧକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବାହ୍ୟ ବିପଦ ସତ୍ତ୍ବେ ବିକାଶ ଲାଗି ଭାରତ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ କେବଳ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିକାଶରେ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛୁ। ଆମେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ। ଆମେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ।"
ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଏହି ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଉଦାହରଣର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ବାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକେ ଏସବୁ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ଥାୟୀ ସମୃଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ, ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ମାଧ୍ୟମରେ, ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଆଣିଥିବା ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସାକାର କରିବେ।"