Ministry of Information & Broadcasting
4th Meeting of Live Events Development Cell Reviews Roadmap to Position India as a Global Hub for Live Events
Live Events Sector Poised to Become a Key Driver of Employment, Tourism and Economic Multiplier across Allied Sectors
Single-Window Clearance for Live Events on India Cine Hub Portal to Ensure Faster, Transparent Approvals
States & UT’s Urged to Adopt Model Executive Order by 31st May 2026 to Streamline Licensing and Permissions for Live Events
Government Reaffirms Commitment to Boost Live Events Sector through Ease of Doing Business, Infrastructure, and Skilling Initiatives
01 MAY 2026 2:34PM by PIB Delhi
The 4th meeting of the Live Events Development Cell (LEDC) was held on 30th April 2026 at Vigyan Bhavan, under the chairmanship of Shri Chanchal Kumar, Secretary, Ministry of Information and Broadcasting (MIB). The meeting was attended by representatives from 9 Central Ministries, 6 States, and 12 industry members.
India’s organised live events sector, valued at ₹145 billion in 2025 as per industry estimates, has emerged as the highest growth segment in the media and entertainment sector. To promote this sector, the Ministry of Information & Broadcasting has set up a Live Events Development Cell (LEDC), in July 2025, under the chairpersonship of the Secretary, I&B. It includes representatives from Central Ministries, State Governments, industry bodies and other stakeholders.
LEDC aims to position the concert economy as one of the key drivers of national growth and make India a global hub for live events by 2030 and generate 15-20 additional million jobs in this sector. The sector is projected to grow at 10% to ₹196 billion by 2028.
During the Meeting, Secretary (MIB) highlighted the role of LEDC in creating a coordinated roadmap for the growth of India’s live events industry. He noted that the Live Events sector is one of the fastest-growing segments of the Media and Entertainment industry, contributing significantly to employment generation, tourism promotion and economic multiplier across allied sectors.
The progress of various initiatives taken by LEDC was presented by Shri Prithul Kumar, Joint Secretary (Broadcasting), MIB. It was informed that a single-window clearance system for live event permissions has been developed on the India Cine Hub (ICH) portal. The adoption of the ICH portal by States will help digitize the live event permissions process, and ensure timely, transparent, and efficient approvals.
Further, the need for adoption of the “Model Executive Order for Streamlining Licensing and Permissions for Live Events in India, 2026” was emphasized with a target timeline of 31st May 2026, which was shared with States and Union Territories on 13th March, 2026. This framework aims to establish a simplified and standardised regulatory system for the live events industry in India.
The LEDC also discussed the draft concept note on “Greenfield Venue Development” & skilling initiatives for the live events segment. It was informed that the Indian Institute of Mass Communication (IIMC), in collaboration with MESC and EEMA, will soon introduce certificate courses in live events.
Speaking at the event, Shri Chanchal Kumar, Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, said, “On behalf of the Government, both Centre and State, I assure that all necessary facilitation will be extended to make the processes for organising live events robust and transparent.” He further added, “There is complete alignment in the intent of all members of LEDC, the focus should now be on effective implementation.”
The Ministry of Information and Broadcasting will continue to work closely with all stakeholders to promote a supportive and growth-oriented ecosystem for the live events sector in India.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
লাইভ ইভেণ্টছ ডেভেলপমেণ্ট কোষৰ চতুৰ্থ বৈঠকে ভাৰতক লাইভ ইভেণ্ট ক্ষেত্ৰত এক বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ বাবে ৰোডমেপৰ ওপৰত আলোচনা কৰে
লাইভ ইভেণ্টছ খণ্ডই মিত্ৰ খণ্ডসমূহৰ মাজত নিয়োগ সৃষ্টিৰ, পৰ্যটন বিকাশৰ লগতে অৰ্থনৈতিক বহুগুণকৰ এক মুখ্য চালিকা শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ সাজু হৈছে
দ্ৰুত আৰু স্বচ্ছ অনুমোদন প্ৰদান নিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ইণ্ডিয়া চিনে হাব পৰ্টেলত লাইভ ইভেণ্টৰ বাবে একক-উইণ্ডো ক্লিয়াৰেন্স ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক লাইভ ইভেণ্টৰ বাবে অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু অনুমতিসমূহ সুশৃংখল আৰু প্ৰণালীবদ্ধ কৰাৰ উদ্দেশ্যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মে’ৰ ভিতৰত আৰ্হি কাৰ্যবাহী আদেশ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে
চৰকাৰে ব্যৱসায় কৰাত সহজতা, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু দক্ষতা উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে লাইভ ইভেণ্ট খণ্ডক অধিক গতিশীলভাৱে উন্নীত কৰাৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰিছে
01 MAY 2026 2:34PM by PIB Guwahati
লাইভ ইভেণ্টছ ডেভেলপমেণ্ট কোষৰ চতুৰ্থ বৈঠক ২০২৬ চনৰ ৩০ এপ্ৰিলত বিজ্ঞান ভৱনত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰৰ সভাপতিত্বত সাফল্যমণ্ডিতভাৱে অনুষ্ঠিত হয়, য’ত ৯টা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৬খন ৰাজ্য আৰু ১২টা উদ্যোগ সংস্থাৰ প্ৰতিনিধিয়ে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে।
উদ্যোগৰ মূল্যায়ন অনুসৰি, ২০২৫ চনত প্ৰায় ১৪৫ বিলিয়ন টকাৰ মূল্যৰ ভাৰতৰ সংগঠিত লাইভ ইভেণ্ট খণ্ডই সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা খণ্ড হিচাপে নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে।
এই খণ্ডৰ সামগ্ৰিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ২০২৫ চনৰ জুলাই মাহত আইএণ্ডবি সচিবৰ সভাপতিত্বত লাইভ ইভেণ্টছ ডেভেলপমেণ্ট চেল (এলইডিচি) গঠন কৰিছে, য’ত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ, উদ্যোগ সংস্থা আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰৰ প্ৰতিনিধিসকল অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
এলইডিচিৰ মুখ্য লক্ষ্য হৈছে কনচাৰ্ট অৰ্থনীতিক ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ এক প্ৰধান চালক হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা, লগতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক লাইভ ইভেণ্ট ক্ষেত্ৰত এক বিশ্বমানৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা আৰু এই খণ্ডত অতিৰিক্ত ১৫-২০ মিলিয়ন চাকৰিৰ সৃষ্টি নিশ্চিত কৰা। ইয়াৰ উপৰিও, ২০২৮ চনৰ ভিতৰত এই খণ্ডটোৱে প্ৰায় ১০% বৃদ্ধি লাভ কৰি ১৯৬ বিলিয়ন টকালৈ উন্নীত হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
বৈঠকৰ সময়ত সচিব (এমআইবি)য়ে ভাৰতৰ লাইভ ইভেণ্ট উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে এক সুসমন্বিত ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাত এলইডিচিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা বিশেষভাৱে আলোকপাত কৰে আৰু এই খণ্ডটো সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন উদ্যোগৰ ভিতৰত অন্যতম দ্ৰুতগতিত বিকাশমান খণ্ড বুলি উল্লেখ কৰে, যিয়ে নিয়োগ সৃষ্টি, পৰ্যটন বিকাশ আৰু অৰ্থনৈতিক বহুগুণীকৰণত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে।
এলইডিচিয়ে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে এমআইবিৰ যুটীয়া সচিব (সম্প্ৰচাৰ) শ্ৰী পৃথুল কুমাৰে বিশদভাৱে উপস্থাপন কৰে, আৰু জনায় যে ইণ্ডিয়া চিনে হাব (আইচিএইচ) পৰ্টেলত লাইভ ইভেণ্টৰ অনুমতি লাভৰ বাবে একক-উইণ্ডো ক্লিয়াৰেন্স ব্যৱস্থা সফলভাৱে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ৰাজ্যসমূহে আইচিএইচ পৰ্টেল গ্ৰহণ কৰিলে লাইভ ইভেণ্টৰ অনুমতি প্ৰদান প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে ডিজিটেল ৰূপ লাভ কৰিব, যাৰ ফলত সময়মতে, স্বচ্ছ আৰু অধিক কাৰ্যক্ষম অনুমোদন প্ৰদান নিশ্চিত হ’ব।
তদুপৰি, “ভাৰতত লাইভ ইভেণ্টৰ বাবে অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু অনুমতিসমূহ সুশৃংখল কৰাৰ বাবে আৰ্হি কাৰ্যবাহী আদেশ, ২০২৬” গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়, যাৰ লক্ষ্য সময়সীমা ৩১ মে’ ২০২৬ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে আৰু যি কাঠামো ১৩ মাৰ্চ ২০২৬ তাৰিখে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰা হৈছিল। এই ব্যৱস্থাৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতত লাইভ ইভেণ্ট উদ্যোগৰ বাবে এক সৰল, মানক আৰু স্বচ্ছ নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামো প্ৰতিষ্ঠা কৰা।
এলইডিচিয়ে “গ্ৰীনফিল্ড ভেন্যু ডেভেলপমেণ্ট” আৰু লাইভ ইভেণ্ট খণ্ডৰ বাবে দক্ষতা উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত প্ৰস্তুত কৰা খচৰা কনচেপ্ট নোটৰ বিষয়েও বিস্তৃত আলোচনা কৰে। উল্লেখ কৰা হয় যে ভাৰতীয় গণসংযোগ প্ৰতিষ্ঠানে (আইআইএমচি), এমইএছচি আৰু ইইএমএৰ সহযোগত অতি সোনকালে লাইভ ইভেণ্ট ক্ষেত্ৰত এক চাৰ্টিফিকেট পাঠ্যক্ৰম প্ৰৱৰ্তন কৰিব।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰে কয় যে, “চৰকাৰৰ পক্ষৰ পৰা নিশ্চিত কৰা হৈছে যে লাইভ অনুষ্ঠান আয়োজনৰ সৈতে জড়িত সকলো প্ৰক্ৰিয়াক অধিক শক্তিশালী, সুনিয়ন্ত্রিত আৰু স্বচ্ছ কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব,” আৰু তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে, “এলইডিচিৰ সকলো সদস্যৰ মাজত সম্পূৰ্ণ সমন্বয় বিদ্যমান, এতিয়া মূল গুৰুত্ব ফলপ্ৰসূ আৰু সময়মতে ৰূপায়ণৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত হ’ব লাগে।”
ভাৰতৰ লাইভ ইভেণ্ট খণ্ডৰ বাবে এক সহায়ক, গতিশীল আৰু বিকাশমুখী পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ উদ্দেশ্যে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিব।