Ministry of Home Affairs
Houselisting Operations under Census 2027 begins in Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Haryana, Chandigarh, Madhya Pradesh and Chhattisgarh
Self-Enumeration (SE) facility commences in MCD area of Delhi, Rajasthan, Maharashtra, Meghalaya and Jharkhand
Self-Enumeration facility, introduced for the first time in Census received an encouraging response from the public
Nearly 82 lakh Households availed Self-Enumeration (SE) facility so far
All data collected under the Census Act, 1948, remains strictly confidential and is used solely for statistical purposes and development planning
Residents in the notified States/UTs requested to extend full cooperation to Enumerators during the Houselisting Operations and actively participate in important national exercise
01 MAY 2026 7:43PM by PIB Delhi
The field operations for Houselisting and Housing Census (HLO), under Phase 1 of Census 2027, have commenced from today in six States and Union Territories namely Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Haryana, Chandigarh, Madhya Pradesh and Chhattisgarh, following the completion of the notified 15-day Self-Enumeration period. The exercise will continue till May 30, 2026, during which trained Enumerators will undertake house-to-house visits for data collection.
The Self-Enumeration (SE) facility under Census 2027 has also commenced from today in Municipal Corporation of Delhi (MCD) area, Rajasthan, Maharashtra, Meghalaya and Jharkhand. The online facility will remain available till May 15, 2026. The corresponding house-to-house Houselisting Operations in these States/UT will be conducted from May 16 to June 14, 2026.
Further, in Bihar, the notified 15-day Self-Enumeration period is concluding today, and house-to-house field operations will commence from May 2, 2026 continuing till May 31, 2026.
The Self-Enumeration facility, introduced for the first time in Census 2027, has received an encouraging response from the public. As part of the digital approach adopted for Census 2027, so far around 82 lakh households have successfully availed the facility through the official portal (se.census.gov.in).
The facility was introduced prior to field enumeration to enable residents to submit their details online through a secure and user-friendly digital platform. The initiative marks a significant milestone in digitising Census operations and has been widely appreciated for offering flexibility, convenience and ease of participation.
Residents who have completed Self-Enumeration are requested to keep their generated Self-Enumeration ID (SE ID) safe and share the same with the Enumerator during the field visit to complete the HLO process. Households that have not opted for Self-Enumeration will be covered during the physical house-to-house visit by Enumerators.
The Census is being conducted using digital tools for the first time, while retaining the traditional door-to-door enumeration framework to ensure comprehensive and accurate coverage. During field visits, Enumerators will use a dedicated mobile application to collect data digitally, ensuring higher accuracy and faster processing.
During the Houselisting and Housing Census phase, information relating to housing conditions, household details, amenities available and assets possessed by households will be collected through a structured questionnaire comprising 33 notified questions. This phase will also lay the groundwork for the subsequent Population Enumeration phase of Census 2027.
The Self-Enumeration facility is currently ongoing in Telangana and Punjab as per the notified schedule. Meanwhile, field operations under the Houselisting and Housing Census are currently underway in Andaman and Nicobar Islands, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu, Goa, Karnataka, Lakshadweep, Mizoram, Odisha, Sikkim and Uttarakhand, along with the NDMC area and Delhi Cantonment Board in the National Capital Territory.
All data collected under the Census Act, 1948, remains strictly confidential and is used solely for statistical purposes and development planning. Residents in the notified States/UTs are requested to extend full cooperation to Enumerators during the Houselisting Operations and actively participate in this important national exercise.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, অৰুণাচল প্ৰদেশ, হাৰিয়ানা, চণ্ডীগড়, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ছত্তীশগড়ত ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ অধীনত গৃহ গণনা অভিযান আৰম্ভ
দিল্লী, ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ, মেঘালয় আৰু ঝাৰখণ্ডৰ এমচিডি এলেকাত স্ব-গণনা (এছই)ৰ সুবিধা আৰম্ভ
লোকপিয়লত প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰৱৰ্তিত স্ব-গণনা সুবিধাই জনসাধাৰণৰ পৰা উৎসাহজনক সঁহাৰি লাভ কৰিছে
এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৮২ লাখ পৰিয়ালে স্ব-গণনা (SE)ৰ সুবিধা লাভ কৰিছে
লোকপিয়ল আইন, ১৯৪৮ৰ অধীনত সংগ্ৰহ কৰা সকলো তথ্য কঠোৰভাৱে গোপনীয় হৈ থাকিব আৰু কেৱল পৰিসংখ্যাগত উদ্দেশ্য তথা উন্নয়নমূলক পৰিকল্পনাৰ বাবেহে সেয়া ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব
অধিসূচিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাসিন্দাসকলক গৃহ গণনা কাৰ্য্যকলাপৰ সময়ত গণনাকাৰীসকলক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ তথা গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় অনুশীলনত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে
01 MAY 2026 7:43PM by PIB Guwahati
২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ অধীনত গৃহ গণনা আৰু গৃহ পিয়ল (এইচএলঅ’)ৰ ক্ষেত্ৰভিত্তিক অভিযান আৰম্ভ হৈছে। অধিসূচিত ১৫ দিনীয়া স্ব-গণনাৰ সময়সীমা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত আজিৰে পৰা ছখন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ক্ৰমে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, অৰুণাচল প্ৰদেশ, হাৰিয়ানা, চণ্ডীগড়, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ছত্তীশগড়ত এই অভিযান আৰম্ভ হৈছে। এই অনুশীলন ২০২৬ চনৰ ৩০ মে’লৈকে চলি থাকিব, এই সময়ছোৱাত প্ৰশিক্ষিত গণনাকাৰীসকলে তথ্য সংগ্ৰহৰ বাবে ঘৰে ঘৰে ভ্ৰমণ কৰিব।
দিল্লী পৌৰ নিগম (MCD) এলেকা, ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ, মেঘালয় আৰু ঝাৰখণ্ডতো আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ অধীনত স্ব-গণনা (SE)ৰ সুবিধা। এই অনলাইন সুবিধা ২০২৬ চনৰ ১৫ মে’লৈকে উপলব্ধ হ’ব।এই ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত ঘৰে ঘৰে গণনাৰ অভিযান ১৬ মে’ৰ পৰা ১৪ জুন, ২০২৬লৈ চলিব।
ইয়াৰ উপৰি বিহাৰত আজি অধিসূচিত ১৫ দিনীয়া স্ব-গণনাৰ সময়সীমা সমাপ্ত হৈছে আৰু ২০২৬ চনৰ ২ মে’ৰ পৰা ঘৰে ঘৰে ক্ষেত্ৰভিত্তিক কাৰ্য্যকলাপ আৰম্ভ হ’ব তথা এয়া ২০২৬ চনৰ ৩১ মে’লৈকে চলিব।
২০২৭ চনৰ লোকপিয়লত প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰৱৰ্তন কৰা স্ব-গণনাৰ সুবিধাই জনসাধাৰণৰ পৰা উৎসাহজনক সঁহাৰি লাভ কৰিছে। ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ডিজিটেল পদ্ধতিৰ অংশ হিচাপে এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৮২ লাখ পৰিয়ালে চৰকাৰী পৰ্টেল (se.census.gov.in)ৰ জৰিয়তে এই সুবিধা সফলতাৰে লাভ কৰিছে।
ক্ষেত্ৰ গণনাৰ পূৰ্বে এই সুবিধা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে , যাতে বাসিন্দাসকলে নিজৰ সবিশেষ অনলাইনত নিৰাপদ তথা ব্যৱহাৰকাৰীৰ বাবে বন্ধুত্বপূৰ্ণ ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে জমা দিব পাৰে। এই পদক্ষেপে লোকপিয়লৰ কাৰ্য্যকলাপ ডিজিটেলাইজ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপক এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে আৰু নমনীয়তা, সুবিধা তথা অংশগ্ৰহণ সহজ কৰি তোলা বাবে ই বহুলভাৱে প্ৰশংসিত হৈছে।
যিসকল বাসিন্দাই স্ব-গণনা সম্পূৰ্ণ কৰিছে তেওঁলোকক তেওঁলোকে সৃষ্টি কৰা স্ব-গণনা আইডি (এছই আইডি) সুৰক্ষিত ৰাখিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে তথা এইচএলঅ’ প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত গণনাকাৰীৰ সৈতে একেখিনি তথ্য ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে। যিবোৰ পৰিয়ালে স্ব-গণনাৰ পদ্ধতি বাছি লোৱা নাই, তেওঁলোকক গণনাকাৰীৰ দ্বাৰা ঘৰে ঘৰে ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত সামৰি লোৱা হ’ব।
ডিজিটেল সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰথমবাৰৰ বাবে লোকপিয়ল কৰা হৈছে, একে সময়তে পৰম্পৰাগত পদ্ধতিৰ ঘৰৰ দুৱাৰে দুৱাৰে গৈ গণনাৰ ব্যৱস্থাও ৰখা হৈছে । যাতে ব্যাপকতথা সঠিক তথ্য লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়। ক্ষেত্ৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত গণনাকাৰীসকলে ডিজিটেলভাৱে তথ্য সংগ্ৰহ কৰিবলৈ এটা নিৰ্দিষ্ট মোবাইল এপ্লিকেচন ব্যৱহাৰ কৰিব, যাৰ ফলত তথ্যসমূহ অধিক সঠিক হোৱাৰ লগতে ইয়াৰ দ্ৰুত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ নিশ্চিত কৰিব পৰা যাব।
গৃহ তালিকাভুক্তিকৰণৰ লোকপিয়লৰ পৰ্যায়ত গৃহৰ অৱস্থা, ঘৰৰ বিৱৰণ, উপলব্ধ সুবিধা আৰু পৰিয়ালৰ হাতত থকা সম্পত্তিৰ সৈতে জড়িত তথ্য ৩৩টা অধিসূচিত প্ৰশ্নকে ধৰি এটা গাঁথনিগত প্ৰশ্নাৱলীৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰা হ’ব। এই পৰ্যায়ে ২০২৭ চনৰ লোকপিয়লৰ পৰৱৰ্তী জনসংখ্যা গণনা পৰ্যায়ৰ বাবেও ভেটি স্থাপন কৰিব।
বৰ্তমান অধিসূচিত সময়সূচী অনুসৰি তেলেংগানা আৰু পঞ্জাৱত চলি আছে এই স্ব-গণনাৰ সুবিধা। সম্প্ৰতি আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, দাদৰ আৰু নগৰ হাভেলী তথা দমন আৰু ডিউ, গোৱা, কৰ্ণাটক, লাক্ষাদ্বীপ, মিজোৰাম, ওড়িশা, ছিকিম আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীৰ এন ডি এম চি এলেকা তথা দিল্লী কেণ্টনমেণ্ট ব’ৰ্ডত ক্ষেত্ৰভিত্তিক অভিযান চলি আছে।
লোকপিয়ল আইন, ১৯৪৮ৰ অধীনত সংগ্ৰহ কৰা সকলো তথ্য কঠোৰভাৱে গোপনীয় হৈ থাকিব আৰু কেৱল পৰিসংখ্যাগত উদ্দেশ্য তথা উন্নয়নমূলক পৰিকল্পনাৰ বাবেহে সেয়া ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব । অধিসূচিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাসিন্দাসকলক গৃহ গণনা কাৰ্য্যকলাপৰ সময়ত গণনাকাৰীসকলক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় অনুশীলনত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।