Ministry of Health and Family Welfare
Union Ministry of Health and Family Welfare Launches Nationwide Fire Safety Week (4–10 May 2026)
Union Health Secretary Smt. Punya Salila Srivastava Leads Nationwide Pledge on “Fire Safety in Health Facilities”
Ministry of Health Unveils National Guidelines on Fire and Life Safety in Healthcare Facilities (2026), Strengthening Comprehensive Safety Frameworks Across Healthcare Institutions
New Guidelines Introduce Enhanced Protocols for High-Risk Areas Including ICUs, NICUs, PICUs, and Operation Theatres
Fire Safety Week to Feature Nationwide Audits, Mock Drills, Evacuation Exercises, Demonstrations, and Webinars to Strengthen Preparedness and Awareness
04 MAY 2026 12:56PM by PIB Delhi
Reinforcing its commitment to ensuring safe healthcare environments, the Union Ministry of Health and Family Welfare, in partnership with all States and Union Territories and in coordination with relevant Central Ministries and Departments, commenced the nationwide observance of Fire Safety Week from 4th May to 10th May 2026.
The observance was inaugurated with a nationwide pledge ceremony on the theme “Fire Safety in Health Facilities,” led by the Union Health Secretary, Smt. Punya Salila Srivastava, reaffirming the collective commitment of healthcare institutions and stakeholders towards strengthening fire prevention, preparedness, and response systems.
Addressing the occasion, the Union Health Secretary, Smt. Punya Salila Srivastava highlighted that the theme of this year’s Fire Safety Week —“Safe Schools, Safe Hospitals, and a Fire-Safety Aware Society: Together for Fire Prevention”, underscores that ensuring safety within our institutions is a shared and collective responsibility. She noted that Fire Safety Week provides an important opportunity to reassess existing infrastructure, evaluate whether facilities have been adequately audited, and identify gaps and discrepancies that need to be addressed. Emphasizing capacity building, she stressed that healthcare professionals must be adequately trained and sensitized to effectively respond to fire emergencies. She further urged all States and healthcare facilities to regularly upload fire safety audit details on the IHIP portal, noting that such practices would institutionalize compliance and serve as a continuous reminder for maintaining safety standards.
The Union Health Secretary also expressed satisfaction that over 50,000 participants have already completed the iGOT fire safety course, including several government institutions, and highlighted the importance of scaling up such efforts. She concluded by emphasizing that through Jan Bhagidari (people’s participation), a meaningful and sustained impact can be achieved in strengthening fire safety across the country.
Addressing the occasion, Shri Krishna S. Vatsa, Member and Head, National Disaster Management Authority (NDMA), emphasized the need for a proactive, systems-based approach to fire safety in healthcare facilities. He underscored that a nationwide campaign must be undertaken to strengthen fire safety in hospitals and informed that NDMA is planning to organize five regional programmes, along with similar initiatives at the State and district levels, to build capacity and enhance preparedness. He highlighted the importance of instituting self-certification mechanisms for regular audits, coupled with sustained awareness efforts on fire safety. Stressing the need for preparedness at the facility level, he stated that every hospital must have adequately trained healthcare professionals equipped to respond to fire emergencies, along with clearly defined and practiced evacuation procedures
Speaking at the occasion, Shri Sunil Kumar Jha, Director General (Fire Services) emphasized the critical importance of a proactive and systems-based approach to fire safety in healthcare facilities. He highlighted that hospitals represent highly sensitive and complex environments, where even minor lapses can have severe consequences. Stressing the need for strict adherence to safety norms, regular audits, and capacity building, he underscored that preparedness, coordination, and continuous vigilance are key to preventing fire incidents and ensuring effective emergency response.
On the occasion, the Ministry also officially launched the National Guidelines on Fire and Life Safety in Healthcare Facilities (2026). These guidelines have been developed through extensive consultations with experts from a wide range of leading institutions and hospitals, ensuring a robust and comprehensive framework to enhance fire safety across healthcare facilities.
The guidelines comprehensively address multiple critical dimensions, including governance frameworks, risk assessment and mitigation, infrastructure planning, emergency response systems, training and capacity building of healthcare personnel, compliance mechanisms, and awareness generation. They also incorporate updated provisions for specialized high-risk areas such as Intensive Care Units (ICUs), Neonatal Intensive Care Units (NICUs), Pediatric Intensive Care Units (PICUs), and Operation Theatres (OTs), where stringent safety protocols are essential.
A comprehensive array of activities has been envisaged across the country during Fire Safety Week to amplify awareness and institutional preparedness regarding the prevention and mitigation of fire hazards in healthcare facilities. In addition to the nationwide pledge ceremony, these include systematic fire safety audits, mock drills and live demonstrations on fire detection and suppression systems, patient evacuation exercises, and a series of technical webinars designed to disseminate best practices and technical knowledge.
In order to ensure effective implementation, the Union Health Ministry has circulated an updated and detailed checklist to all States and Union Territories, urging them to direct all healthcare facilities—both public and private—to undertake rigorous fire and electrical safety audits. States and Union Territories have also been encouraged to organize targeted awareness initiatives, particularly in medical colleges and large tertiary care institutions. These initiatives include poster-making and quiz competitions, as well as hands-on demonstrations on the optimal use of fire detection and suppression equipment and systems, thereby fostering a culture of safety consciousness among healthcare professionals and students alike.
The Ministry has called upon all stakeholders to actively engage in the week-long observance and to adopt the prescribed guidelines in both letter and spirit, with the overarching goal of ensuring a safe, resilient, and responsive healthcare ecosystem for patients, caregivers, and healthcare workers across the nation.
National Guidelines on Fire and Life Safety in Healthcare Facilities (2026) can be accessed through this link: https://www.mohfw-dohfw.gov.in/static/uploads/2026/05/62dc36c7ac9aeedefb0e969de50686d1.pdf

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিষ্ট্রিনা লৈবাক শীনবা থুংনা ফাইয়ার সেফতি ৱিক (মে ৪-১০, ২০২৬) হৌদোকখ্রে
“অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোকহন্দবা” হায়বসিদা য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি শ্রীমতি পুন্যা সাসিলা শ্রীভাসতাবানা লুচিংদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা ৱাশক লৌখ্রে
অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোকহন্দবা, অনা-লাইয়েংগী মহৈলোয়শঙশিং শীনবা থুংনা অশোই-অঙাম থোক্তনবা অপুনবা থবকশিং ফগৎনবা হেল্থ মিনিষ্ট্রিনা নেসনেসল গাইদলাইনশিং ফোঙখ্রে
আই.সি.য়ুশিং, এন.আই.সি.য়ুশিং, পি.আই.সি.য়ুশিং অমসুং ওপরেসন থিয়েতরশিং য়াওনা খুদোংথিনিঙাই ওইবা মফমশিংদা হেন্না ফগৎলবা চৎন-কাংলোনশিং অনৌবা গাইদলাইনশিংনা হৌদোক্লে
ফাইয়ার সেফতি ৱিক অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা ওদিৎশিং, মোক দ্রিলশিং, মী কনবগী এক্সরসাইজশিং, দোমোশিং অমসুং শেম-শাবা অমসুং ৱাখল তাহন্নবগী ৱেবিনারশিং পাংথোক্কনি
04 MAY 2026 12:56PM by PIB Imphal
অনা-লাইয়েংগী মফমশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা পীরিবা থাজবশিং অমুক হেন্নগৎহন্দুনা, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিং অমসুং মরী লৈনবা কেন্দ্রগী মিনিষ্ট্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ননা, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিষ্ট্রিনা লৈবাক শীনবা থুংনা মে ৪ দগী মে ১০,২০২৬ ফাওবা লৈবাক শীনবা থুংনা ফাইয়ার সেফতি ৱিক পাংথোকপা হৌরে।
“অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোকহন্দবা” হায়বসিদা য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি শ্রীমতি পুন্যা সাসিলা শ্রীভাসতাবানা লুচিংদুনা লৈবাক শীনবা থুংনা ৱাশক লৌদুনা থৌরম অসি হৌদোকপগা লোয়ননা, মৈহৌ-লাংপোক থোকপগী মাঙজৌননা ঙাকথোকপা, শেম-শাবা অমসুং মৈ কনবগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হকশেলগী লোয়শঙশিং অমসুং মরী লৈনবা খুদিংমক অমুক হন্না অপুনবা ওইনা ৱারেপ লৌখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি শ্রীমতি পুন্যা সাসিলা শ্রীভাসতাবানা হায়খি মদুদি চহি অসিগী ফাইয়ার সেফতি ৱিক্কী থিমদি –“ স্কুলশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা, হোস্পিতালশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা অমসুং মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা ৱাখল তাবা খুন্নাই অমা ওইহনবা: মৈদগী মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবা” হায়বনি, মসিনা ঐখোয়গী লোয়শঙশিংগী মনুংদা অশোই-অঙাম থোক্তনবা অপুনবা ওইনা থৌদাং অমা লৌমিন্নগনি। হৌজিক লৈরিবা মচাক-মথুমশিং অমুক হন্না য়েংশিন্নবা, খুদোংচাবশিং মতিক চাবরা হায়না য়েংশিনবা অমসুং য়েংশিনবা দরকার ওইবা অৱাৎপশিং অমুক হন্না মশক খঙদোক্নবা মরুওইবা খুদোংচাবা অমা ফাইয়ার সেফতি ৱিক অসিনা পীগনি। রাজ্যশিং অমসুং হকশেলগী লোয়শঙশিংনা চাংনাইনা আই.ঐচ.আই.পি পোর্তেলদা ফাইয়ার সেফতি ওদিৎকী অকুপ্পশিং থাগৎলক্কদবনি।
য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরিনা মখা তানা হায়খি মদুদি সরকারগী তোঙান তোঙানবা ইন্সতিতুসনশিং য়াওনা, শরুক য়াখিবা ৫০,০০০ হেনবনা iGOT ফাইয়ার সেফতি কোর্সশিং লোইশিনখিবদা অপেনবা ফাওই অমসুং অসিগুম্বা থবকশিং ফগৎহনবা য়াম্না মরুওই। মীয়াম শরুক য়াদুনা ৱাহন্থোক লৈবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবক অমনা লৈবাক শীনবা থুংনা মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি।
থৌরম অদুদা নেসনেল দিজাষ্টার মেনেজমেন্ত ওথোরিতি (এন দি এম এ) গী মেম্বর অমসুং হেদ, শ্রী কৃষ্ণ এস. ভাস্তানা হায়খি মদুদি অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা অফবা অমসুং মতিক চাবা থবক অমা পায়খৎপা দরকার ওইরে। হোস্পিতালশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংবগী খোঙজং অমা পায়খৎকদবনি অমসুং কেপাসিতি লৈনবা অমসুং শেম-শাবা হেনগৎহন্নবা, রাজ্য অমসুং জিলা থাকশিংগা লোয়ননা, মফম মঙাদা থৌরমশিং পাংথোক্নবা এন.দি.এম.এনা থৌরাং তৌরি হায়বা খঙলে। মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা থবকশিংগী মতাংদা মীয়াম ৱাখল তানবা, চাংনাইনা ওদিৎ পাংথোক্নবা মশা-মরোমদোম সর্তিফিকেদ পীজনবগী থবকশিং পায়খৎপা য়াম্না মরুওই। খুদক্ত মৈহৌ-লাংপোক থোক্লকপা মতমদা মৈ কনবগী থবক পায়খৎনবা হোস্পিতালশিংদা অনা-লাইয়েংগী শীনফমদা লৈরিবা মীওইশিং মতিক চানা ত্রেনিং পীগদবনি অমসুং মী কনবগী থবকশিং মপুংফানা খঙহনগদবনি।
থৌরম অদুদা দিরেক্তর জেনেরেল (ফাইয়ার সর্বিস) শ্রী সুনিল কুমার ঝানা হায়খি মদুদি অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা মতিক চাবা অমসুং অফবা থবকশিং পায়খৎপা য়াম্না মরুওই। হোস্পিতালশিং অসি য়াম্না লুবা অমসুং মরুওইবা মফমশিংনি, মফম অসিদা খজিক্তং অশোইবা থোকপদা য়াম্না চাউনা অমাং-অতা থোক্কনি। অশোই-অঙাম থোক্তনবা নিয়মশিং, চাংনাইনা য়েংশিনবা অমসুং কেপাসিতি লৈহন্নবা থবকশিং মপুংফানা পায়খৎকদবনি অমসুং মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা অমসুং মপুংফানা মৈ কনবা ঙম্নবা শেম-শাবা, পুন্না চৎমিন্নবা অমসুং লেপ্তনা মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈবা য়াম্না মরুওই।
থৌরম অদুদা, অনা-লাইয়েংগী মহৈলোয়শঙশিং শীনবা থুংনা অশোই-অঙাম থোক্তনবা অপুনবা থবকশিং ফগৎনবা হেল্থ মিনিষ্ট্রিনা নেসনেল গাইদলাইনশিং ফোঙখ্রে। অনা-লাইয়েংগী মফমশিং শীনবা থুংনা মৈহৌ-লাংপোক থোক্তবা হেনগৎহন্নবা অকনবা অমসুং অপুনবা ঙাক্লৌ অমা লৈহন্নবা, মরুওইবা ইন্সতিতুসনশিং অমসুং হোস্পিতালশিংগী অখঙ-অহৈশিংগা কুপ্না খন্নরবা মতুংদা হায়রিবা গাইদলাইনশিং অসি শেমখিবনি।
লৈবাক ঙাকপগী থৌশিলগী ঙাক্লৌশিং, খুদোংথিবা য়েংশিনবা, ইনফ্রাষ্ট্রকচর থৌরাং তৌবা, খুদক্ত মতেং পাংনবা থবকশিং, অনা-লাইয়েংগী শীনফমদা লৈরিবা মীওইশিং ত্রেনিং পীবা অমসুং কেপাসিতি শেমগৎপা, চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্না চৎনবা থবকশিং অমসুং মীয়াম ৱাখল তাহনবা হায়না মরুওইবা হিরমশিং গাইদলাইনশিং অসিদা পীরে। অকনবা চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎপা দরকার ওইবা মফমশিং হায়বদি আই.সি.য়ুশিং, এন.আই.সি.য়ুশিং, পি.আই.সি.য়ুশিং অমসুং ওপরেসন থিয়েতরশিংগুম্বা য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওইবা মফমশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মখোয়গা খঙহনখ্রে।
অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোকপা মাঙজৌননা থিংনবা অমসুং চেকশিন-থৌরাং পায়খৎনবা মীয়াম ৱাখল তাবা হেনগৎনবা অমসুং ইন্সতিতুসনশিংনা শেম-শানবগী মতাংদা ফাইয়ার সেফতি মনুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা থবক কয়া পায়খৎনবা পান্দম থম্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা ৱাশক লৌবগী মথক্ত, খ্বাইদগী ফবা থবকশিং অমসুং তেক্নিকেল ওইবা লৌশিং কয়া খঙহন্নবা মৈ চাকপা হৌরকপা খঙদোক্নবা অমসুং মৈ কনবগী থবক, অনাবশিং লৌথোক্নবা থবকশিংগী মতাংদা মোক দ্রিলশিং অমসুং লাইভ দোমোশিং য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা থৌরম কয়া পাংথোক্কনি।
মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা, অকনবা মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা থবকশিং অমসুং ইলেক্ত্রিক্কী অশোই-অঙাম থোক্তনবা ওদিৎশিং পাংথোক্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী সরকার অমসুং লনাইগী হোস্পিতালশিংদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিষ্ট্রিনা অকুপ্পা চেকলিষ্ট পীখ্রে। মরুওইনা মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং অচৌবা অৱাংবা থাক্কী হোস্পিতালশিংদা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী পুক্নিং থৌগৎলে। হায়রিবা থবকশিংগী মনুংদা পোষ্টর শেম্বা, কুইজ চাংদম্নবশিং অমসুং মৈ চাক্লকপা খঙদোক্নবা অমসুং মৈ কন্নবা খুৎলায় অমসুং থবকশিংগী দোমোন্সত্রেসনশিং পাংথোকপা য়াওরি। মসিনা অনা-লাইয়েংগী থবক তৌরিবা মীওইশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী মরক্ত মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা চৎনবী অমা লৈহনগনি।
চয়োল অমগী থৌরম অসি থৱায় য়াওনা পাংথোক্নবা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবগী অনাবশিং, সেবা তৌরিবা মীওইশিং অমসুং হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা পান্দম ফংনবা, থৱায় হকচাং য়াওনা পীরিবা চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্নবা মিনিষ্ট্রিনা মরী লৈনবশিংদা তকশিল্লি।
লিঙ্ক অসিদা অনা-লাইয়েংগী মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোক্তনবা নেসনেল গাইদলাইন ফংগনি:
https://www.mohfw-dohfw.gov.in/static/uploads/2026/05/62dc36c7ac9aeedefb0e969de50686d1.pdf